Dodaj do ulubionych

ulice inowrocławia...

20.03.06, 20:19
zawsze moja pasją było zgadywanie a później sprawdzanie znaczeń różnych
miejscowości, ulic...

i niech raz na zawsze każdy zapamieta, że w Inie jest ulica Andrzeja, a nie
zadnego świntygo Andrzeja, bo książę Andrzej wcale święty nie był;)

znam mnóstwo tajemnic miasta, gdzie jeszcze są tabliczki na kamienicach, z
komunistyczymi nazwami ulic, nie podam, bo znikną;)

która szkoła ma plac wyłożony potłuczonymi kawałkami judaistycznych nagrobków...

ehhhh... nachodził się człowiek po tym mieście...

szkoda, że tak ciężko tu się wybić, szkoda, ze tyle tu nienawisci w ludziach a
tak mało nadziei i chęci do pracy...

pozdroofki...

Irena
Obserwuj wątek
    • baja47 Re: ulice inowrocławia... 22.03.06, 10:39
      A czy jeszcze jest ulica Mała Andrzeja??równoległa do Szymborskiej????
      Piszesz, że nachodziłaś się tyle po nich....Ja też kiedyś po nich dreptałam,
      biegałam do szkoły, na Andrzeja do mleczarni....Ech !!!!! to były czasy, a
      teraz z wiekiem i dalekim od Ina, miejscem zamieszkania , wracam doń i dalej po
      nim wirtualnie biegam, zaglądając w dawne zakątki, miejsca, możliwe do
      obejrzenia w internecie...Inowroclaw, moje dzieciństwo mlodość, nie wroci,
      Swiętokrzyska, Podgórna i taka maleńka uliczka, kiedyś nazywała się
      Staropoznańska, a teraz ks.Jaśkowskiego, maleńki domek, ech. łza sie w oku
      kręci, wszyscy mi bliscy i kochani z tego domku napewno odeszli do nieba, a czy
      domek jeszcze stoi??? tak chciałabym tam być jeszcze raz....zobaczyć i wejść,
      poczuć pod ręką krawędż wijącej się na piętro poręczy, a tam... Może ktos
      odpowie na moj nostalgiczny wspomnieniowy Inowroclaw???
      • anmar123 Re: ulice inowrocławia... 22.03.06, 15:07
        Widziałem książkę, stosunkowo nową o Inowrocławiu. A właściwie o jego ulicach.
        Opisane było, skąd pochodzą nazwy, jak zmieniały sie w historii oraz krótkie
        życiorysy patronów ulic. Miałem ją w rękach ale krótko. Jednym z autorów jest
        Piotr Strachanowski.
        • baja47 Re: ulice inowrocławia... 04.04.06, 14:17
          Jak nawiązać kontakt z Panem Piotrem Strachanowskim
          • vogino55 Re: ulice inowrocławia... 04.04.06, 22:11
            baja47 napisała:

> Jak nawiązać kontakt z Panem Piotrem Strachanowskim
            w tej chwili serwer ino info nie działa postaram sie dać Tobie znać
      • scania81 Re: ulice inowrocławia... 22.03.06, 16:05
        Hej baja!

Oczywiscie że jest Mała Andrzeja, a Staropoznańską przenieśli jako przedłuzenie
        Alei Niepodległosci, i ciagnie się równolegle do Poznańskiej.

Napisz mniej wiecej w którym miejscu stał mały domek, zrobię ci fotki, jesli jest:)
        • baja47 Re: ulice inowrocławia... 22.03.06, 19:40
          Miła nieznajoma Kujawianko! chętnie Ci podam namiary na ten domek, ale
          chciałabym to zrobić w osobnym, specjalnym liScie do Ciebie,jak to zrobić,,,,,a
          serce mi już zaczyna pikać z podniecenia coraz szybciej....
          • scania81 Re: ulice inowrocławia... 23.03.06, 19:52
            nie ma problemu, pisz na scania81@gmail.com
            a post w tamtym watku czytałam, czytałam...:)
            • baja47 Re: ulice inowrocławia... 23.03.06, 20:14
              napisałam wczoraj obszerny list na adres scania81@gazeta.pl, taki znalazłam na
              Twoim blogu
              • scania81 Re: ulice inowrocławia... 23.03.06, 20:31
                zawstydzasz mnie:)
                dawno tam nie zaglądałam...
                taka praca, takie czasy...
                i chyba taki charakter, jakoś nie umiem pisać o sobie, a za wiele do opisywania
                tez nie mam... wolę życie przeżywać niz opisywać...
      • vogino55 Re: ulice inowrocławia... 23.03.06, 23:15
        baja47 napisała:

> A czy jeszcze jest ulica Mała Andrzeja??równoległa do Szymborskiej????
        > Piszesz, że nachodziłaś się tyle po nich....Ja też kiedyś po nich dreptałam,
        > biegałam do szkoły, na Andrzeja do mleczarni....Ech !!!!! to były czasy, a
        > teraz z wiekiem i dalekim od Ina, miejscem zamieszkania , wracam doń i dalej
        po
        > nim wirtualnie biegam, zaglądając w dawne zakątki, miejsca, możliwe do
        > obejrzenia w internecie...Inowroclaw, moje dzieciństwo mlodość, nie wroci,
        > Swiętokrzyska, Podgórna i taka maleńka uliczka, kiedyś nazywała się
        > Staropoznańska, a teraz ks.Jaśkowskiego, maleńki domek, ech. łza sie w oku
        > kręci,
        Witaj Baja widzę że wydeptywaliśmy ten sam bruk i pewnie na sanki chodzilismy w
        te same miejsca
        Pozdrawiam Wojciech,, kiedyś Poznańska Kurowa narożnikowy dom z 2 balkonami
        • baja47 Re: ulice inowrocławia... 26.03.06, 15:21
          A ja jeszcze biegałam na "zarwane" choć babcia mi nie pozwalała!!!!
          Dla takiego małego wówczas człowieczka, opowieści o tym miejscu i dorobiona
          ideologia, a właściwie fantazja dziecięciolatki, zrobiły swoje......mroczna
          czarodziejska kraina....
          Ale bardzo jestem wzruszona Twoim odzewem,...
          A za domem . o ktorym piszesz było wyjście na prawo w kierunku działek????
          Bo po przecwnej stronie ulicy Kurowej w "okazalszym" chyba o jasnej elewacji,
          mieszkała wielodzietna rodzina Zielińskich i Kokoszyńskich... a może razem
          powspominamy dawne twarze, gdzieś odłożone na pólki,.......tylko,zeby znależć
          ten nasz,wtedy wspólny czas, winniśmy wiedzieć, czy lączą nas roczniki.....wtedy
          naturalnym było zadawać się z rówieśnikami, szpanem było mieć starszą lub
          starszego kolegę, ze "szczunami" nie zadawaliśmy się.... (hahahahaha)
          • vogino55 Re: ulice inowrocławia...Kurowa 26.03.06, 16:53
            Tak Kurowa 2,na dole p.Zielińscy,a na 2 p.Kokoszyńscy.To z tej rodziny wyszedł
            Marian Kokoszyński inowrocławski artysta plastyk.W domu narożnikowym Kurowa
            Staropoznańska wychował się dr Grabowski.
            "Szczun" powiadasz (;)))urodził się w 1949 roku.Podstawówkę zaczynał
            w 'Staszycówie'"3", gdy uroczyście otworzono 'Batorówe'"11"został tam
            przeniesiony i skończył 7 klas.
            Pozdrawiam Wojciech
            • baja47 Re: ulice inowrocławia...Kurowa 26.03.06, 19:05
              Ech, Wojciech, Wojciech !!!!!!!
              Nastepna osoba, która mnie dziś emocjonalnie powaliła na obie łopatki...najpierw
              scania81,potem osoba niezadowolona z życia, ktora w ten sposób dołożyla
              Inowrocławowi, a teraz TY...Poczytaj moje asocjacje, co myślę na temat takiego
              ekshibicjonizmu !!!!!!!
              Tak, w Wacku Zielińskim sie podkochiwałam,miał kilkoro rodzeństwa,młodszą
              siostrę, oraz starsze rodzeństwo, pamietam ich charakterystyczną urodę, smagli,
              bruneci, wysocy, gniazdo Mariana znam , z jego najmłodszym bratem ,Jachem
              chodziłam do jednej klasy, tak jak z Wackiem,.....jakąs taką niechlujną miał na
              owczas urodę ...
              A nie odpowiedziałeś mi, w którym to domu mieszkałeś, domniemam ,że stał po
              drugiej stronie, od domu Zielinskich i Kokoszyńskich .......czyli przy wylocie
              na Poznanską, w stronę działek???( drugi raz pozwalam sobie, ale to z sentymentu
              do miasta, zapytać)....
              Piszesz o domu : róg Kurowej i mojej Staropoznanskiej, nic mi nie mówi osoba dra
              Grabowskiego, jako,że nie mieszkam tam i nie mieszkałam, tylko przebywałam u
              Dziadkow od wczesnego dziecinstwa, poprzez lata wczesnej mlodości, potem też,
              były to pobyty
              nawet i kilkuletnie z przerwami....jeżeli chodzi o ten dom, róg Kurowej i
              Staropoznańśkiej, na pietrze mieszkała Ania Złotowska z rodzicami, bądż matką,
              ojca nie pamietam i rodzeństwem, była bardzo ładna...
              Chodziłeś do "3" - ki, no a gdzież mogliśmy wtedy chodzić,jak nie do "3" a teraz
              Staszica zlikwidowano....
              malo nas, mało nas do...pieczenia chleba... zdawało by się powiedzieć....

"Szczun" powiadasz (;)))urodził się w 1949 roku.Podstawówkę zaczynał
              > w 'Staszycówie'"3", gdy uroczyście otworzono 'Batorówe'"11"został tam
              > przeniesiony i skończył 7 klas.
              Czyli.....razem weszliśmy do nowej szkoły, pachnącej jeszcze tynkiem i zaprawą
              murarska w styczniu 1961 roku.....
              A pamiętasz nazwisko owczesnego dyrektora: kołacze mi się nazwisko Chankiewicz,
              może Hankiewicz???? a jego syn mógł być w klasie niższej niż moja, bo ja
              zasiadłam w ławce nowej szkoły (nie pamiętam,czy ławka też była nowa), w klasie
              7-mej,a po jej skończeniu wróciłam z powrotem do Sosnowca, gdzie mieszkali moi
              rodzice,tu kończyłam inne szkoły, a teraz tam nie mieszkam, ale w podobnie
              zindustrializowanej okolicy..
              Zycie moje zatoczyło koło, i teraz wracam wspomnieniami tam, gdzie było mi, jak
              mniemam,najlepiej,miłość dziatków,bezgraniczne oddanie, czas i trud poświęcony
              wychowaniu mnie,spłacam teraz wielką sympatią i admiracją Ina i wszystkiego co
              tam jest i co sie dzieje.....
              Gdybyś chciał pociągnąć miły dla mnie temat wędrówek po Inie, zapraszam do
              indywidualnej korespondencji, azaliż jesteśmy na forum publicznym, a takie ble,
              ble, w ocenie, tych,ktorych nie dotyczy, nie jest na miejscu, szanujmy prawa
              bycia tu wszystkich, i nas "zgredów" i tych młodszych, co też już mają swoją
              historię i swoje punkty odniesienia i tych, co ją dopiero tworzą.....
              Basia
              • vogino55 Re: ulice inowrocławia...Kurowa 26.03.06, 21:41
                Basiu wątek ma tytuł'ulice,,,,,' a ulice to ludzie,czyż nie?
                Wacek,Jachu tak pamietam.Ania Złotowska miała ojca miała i brata Piotra
                zapalonego żeglarza,kilka lat pracowaliśmy razem w "Sodowych"
                Mój dom dokładnie umiejscowiłaś,,,w strone działek,nie Mątew a działek.
                Dyrektor 11 p.Hankiewicz sprawdziłem na świadectwie(:))prowadził jeszcze chór
                szkolny.Język polski p.F Deskiewicz,Małżenstwo pp.Przybycinowie fizyka i
                biologia ech kawałek życia,,,
                W kwestii 'ble,ble' się stanowczo nie zgadzam(;))poczytasz wcześniejsze wątki
                młodszych forumowiczów to może się okazać,że też piszą'ble,ble'tylko wspomnień
                mają na razie mniej,,,
                Służę gazetową skrzynką pisz,ale w wątku też(:)))
                Wojciech
                • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 31.03.06, 23:45
                  Przespacerujmy się kawałek,,,,w dół z mostu dworcowego i wchodzimy w stary
                  Inowrocław z początku XXw wielkie stare i szare kamienice.Dochodzimy do ulicy
                  Grabskiego,to tu tramwaje zjerzdżały? do zajezdni.Po lewej stronie zaczynają
                  sie koszary wojskowe (część budynków aktualnie jest wyburzana)Mijamy
                  restaurację 'Roma'(nie dziś nie idziemy na dancing)(;)))po drodze przez główne
                  wejście zerkamy na plac koszarowy,,,,,i zdziwienie ale
                  wyremontowano 'Zawodówke',tylko młodzieży nie widać hmmm pewnie komuś 'biznes
                  plan' nie wypalił.Dochodzimy do skrzyżowania z ul Kopernika,,,, po prawej
                  budynek z czerwonej cegły-miejsce spotkań religijnych.W miejscu gdzie
                  stoją 'wieżowce'zaczynał się kiedyś teren nazywany ongiś "Nowe ogrody"
                  ufff zasapałem sie ciut moze ktoś pójdzie dalej Dworcową,,,,,,,,,,
                  • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 01.04.06, 12:11
                    No to idziemy dalej Dworcową w kierunku Rynku, czy skręcamy na prawo w Nowotki???
                    ...."po prawej, budynek z czerwonej cegły-miejsce spotkań religijnych".....
                    A naprzeciw tego budynku, na narożniku , róg Dworcowej i Nowotki,stał okazały,
                    wysoki dom, przy ktorym usytuowany był przystanek tramwajowy...
                    Na wysokim parterze, prowadziły doń schodki,był mały sklepik prywatny i Babcia
                    kupowała mi tam lizaki czerwone, przy intensywnym lizaniu , nabierały pięknej
                    lśniącej,czerwonej barwy......
                    Vis a vis tegoż przystanku, po przeciwnej stronie funkcjonował czyba jakiś
                    zakład przetwórstwa tłuszczowego...
                    Pamiętam napis O M A !!!!!!!!!!!
                    Ale podróz w przeszłość przeze mnie zapamiętana, to lata 50-te i 60-te!!!!!!!!!!
                    A zatem trzeba się wstrzelić w te daty, by móc dalej ciągnąć ten "niemrawy"
                    spacer (hahahahaha)

vogino55 - dziękuję Ci bardzo...........
                    • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 01.04.06, 23:04
                      Tu wczoraj spacerowaliśmy

www.ino-online.pl/sprzedlat.php?nr=212
                      • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 03.04.06, 21:08
                        Miałem wyjść na wieczorny spacer ale od Pakości się błyska,czyżby wiosenna
                        burza ?
                    • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 05.04.06, 20:55
                      baja47 napisała:

> No to idziemy dalej Dworcową w kierunku Rynku, czy skręcamy na prawo w
                      Nowotki?
                      > ??
                      > ...."po prawej, budynek z czerwonej cegły-miejsce spotkań religijnych".....
                      > A naprzeciw tego budynku, na narożniku , róg Dworcowej i Nowotki,stał okazały,
                      > wysoki dom, przy ktorym usytuowany był przystanek tramwajowy...
                      > Na wysokim parterze, prowadziły doń schodki,był mały sklepik prywatny i Babcia
                      > kupowała mi tam lizaki czerwone, przy intensywnym lizaniu , nabierały pięknej
                      > lśniącej,czerwonej barwy......
                      Masz już tego lizaka to powoli pójdziemy dalej w strone rynku,,,,,,,,

> Vis a vis tegoż przystanku, po przeciwnej stronie funkcjonował czyba jakiś
                      > zakład przetwórstwa tłuszczowego...
                      > Pamiętam napis O M A !!!!!!!!!!!
                      A moze to był sklep spożywczy "CERES" też tłuszcz,,,
                      po przeciwnej stronie ulicy rozlewnia piwa i obok 'aparaty lutownicze',,,,
                      mijamy budynki internatu Technikum Mechanicznego,Wojskowej Komendy Uzupełnień
                      i tu pytanie ,,,czy ktoś wie co mieściło się w tych budynkach w latach 40 i
                      poczatek 50tych????
                      dochodzimy do końca ulicy Dworcowej zaczynają sie wysokie kamienice ,,,,jeszcze
                      spojrzenie na kościół 'Matki Boskiej' w oddali budynki ulicy Toruńskiej,
                      kościół 'Ruina',,,,,nie dalej dziś nie idę zaczyna się "Królówka",,,,,,,,,,,a
                      a przecież umówiłem się ze szczunami z 'podwyrka'na 'łerstern' do kina "ŻAK"
                      (;))) Wojciech

> Ale podróz w przeszłość przeze mnie zapamiętana, to lata 50-te i 60-
                      te!!!!!!!!!
                      > !
                      > A zatem trzeba się wstrzelić w te daty, by móc dalej ciągnąć ten "niemrawy"
                      > spacer (hahahahaha)
                      >
                      > vogino55 - dziękuję Ci bardzo...........
                      • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 05.04.06, 21:20
                        Hahahahahahahahahahaha!
                        Ja z tym lizakiem i Babcią jechałam dalej do Rynku i nic juz teraz nie
                        pamiętam......hahaha
                        OMA - CERES niesamowite, ale o to chodzilo ......hahahahahahahahahaha
                        W wieku podlotka i pózniej, wybierałam ciekawsze fragmenty ulic, np.Solankowa,
                        Grodzka, Konopnickiej, Sienkiewicza, ogromne wysokie drzewa, ocienione koronami
                        drzew jezdnie......
                        Przewodnik raczej zdany jest na innych , jeżeli sie znajdą, suflerów.....

Kono Slonce, kino Bałtyk, Kino Zak....tak pięknie o nich i uroku, magi, a
                        jednocześnie wspólczesnym nam stresie("a czy wpuszczą nas do kina")wyśpiewał
                        Grzegorz Turnau
                        a dużo masz tych "Ksyków" na kino????????

dziękuję, slę miłe słowa, wdzięczna za dzisiejszy spacer a raczej jazdę bimbą,,
                        baja
                        • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 26.04.06, 10:13
                          Piękna pogoda, słonce i ta jasnośc wszechogarniająca........ a w inowroclawskich
                          parkach i nie tylko, drzewa w pieknych,delikatnych , jeszcze zawoalowanych
                          mgiełka zieleni , koronach......
                          poszłabym na spacer w te miejsca.........
                          • scania81 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 26.04.06, 12:21
                            to hop do pociągu i w drogę:) od maja może będę na wiekszym mieszkanku, to Cię
                            przenocuję:) zwołuje juz powoli osoby które chciałyby Cie poznac:)
                            • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 05.05.06, 22:07
                              scania81 !!!!!!
                              Z tym "hop do pociągu" do odwlekam, odwlekam...
                              Milo, bardzo mi miło,że jesteś osobą otwartą na świat i ludzi, a przy tym, jakże
                              ufną...
                              Wiem,że gdybym....to mogę na Ciebie liczyć.
                              Ostrożnie podchodzę do podróży w przeszłość,solidną "dawkę"już mi dostarczyłaś,
                              zbieram się w sobie po niej, lecz znów, na pewno sie odbiję, zobaczymy, pożyjemy....
                              • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 05.05.06, 23:34
                                Baja kliknij w ten link
                                maps.google.com/
                                potem SATELITE strzałeczkami najedź na Polskę powoli przybliżaj ten pionowy
                                suwak do góry i popatrzysz na Ino z gory(:)))
                                Klikajac na HYBRID napisy geogr.
                                Ps.Ten mały domek też widać(:)))
                                • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 06.05.06, 00:18
                                  wiem, wiem vogino, że jesteś wielki, ale,żeby aż tak!!!!!!
                                  latam, latam nad Inem i nic, gdybym miała jakiś krzyzyk (hahaha)z Rynkiem, to po
                                  nim, może bym i trafiła......
                                  No to zadałeś mi klina, nie powiem, zabawka z wielką niewiadomą trwać będzie i
                                  będzie..
                                  Może, prześwietny przewodniku, dasz mi podpowiedz, lub wskażesz jakiś odnośnik,
                                  np.czerwony lub zielony kwadrat i dalej po palcu (hahaha)na ten domek ???????
                                  • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 06.05.06, 09:58
                                    Baja skorzystaj z opcji HYBRID tam wyświetla gówne szlaki w Inku(:)))))
                                    Dla wszystkich pozdrowienie miłe
                                    Wojciech
                                    • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 07.05.06, 20:44
                                      vogino!!!! latam sobie, latam nad Inem, potem z myszką chodzimy, po pamietanych
                                      jeszcze ulicach, jest i Zofiowka z wieżą cisnień i moj mały domek i Kurowa, i
                                      11-tka, tylko 3-ki nie potrafię dojrzeć, a Poznańska (nasz odcinek), taka
                                      niewyrażna...domy na Andrzeja, za mleczarnią...wyburzone......
                                      Szkoda, wielka szkoda,że przy filmowaniu "mojego miejsca na ziemi", na niebie
                                      znajdowała sie akurat wielka chmura i cień jej przyciemnił mocno kontury znane
                                      mi, ale są, nie poddały sie czasowi :) :) :)
                                      • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 07.05.06, 23:22
                                        baja47 napisała:

> vogino!!!! latam sobie, latam nad Inem, potem z myszką chodzimy, po
                                        pamietanych
                                        > jeszcze ulicach, jest i Zofiowka z wieżą cisnień i moj mały domek i Kurowa, i
                                        > 11-tka, tylko 3-ki nie potrafię dojrzeć, a Poznańska (nasz odcinek), taka
                                        > niewyrażna...domy na Andrzeja, za mleczarnią...wyburzone......
                                        > Szkoda, wielka szkoda,że przy filmowaniu "mojego miejsca na ziemi", na niebie
                                        > znajdowała sie akurat wielka chmura i cień jej przyciemnił mocno kontury znane
                                        > mi, ale są, nie poddały sie czasowi :) :) :)

Jest "3"
                                        • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 07.02.07, 23:43
                                          Zapraszam dalej do wędrówki po ulicach Inowrocławia,,,,,,,,tak Ty i Ty możesz
                                          Nas poprowadzić przez miasto tylko przez Ciebie tak
                                          zapamiętane,,,,,,,,,rozstaliśmy sie chyba przy kinie "żak"
                                          wojciech
                                          • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 07.02.07, 23:58
                                            Wojciech, nie wiesz nawet jak mi trudno chodzić po tych miejscach, bom juz
                                            trochę spatynowana,no i sfatygowana :))) wiesz,że podpieram sie róznymi laskami,
                                            czytaj krykami, a to księgarnia wysyłkowa, to Allegro potem Ty....
                                            jakies mapy, przewodniki, wzięło mnie na to Ino......
                                            Co do wycieczki, ja wolę jak o wszystkim decyduje men :))))
                                            szczególnie taki , ktory mi sie podoba, imponuje różnymi takimi :))))
                                            Nie przestrasz się tylko,bo znów zamilkniesz na kilka miesiecy......
                                            • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 08.02.07, 00:27
                                              no i znów sie przestraszył wirtualnej kobiety :))))))
                                          • baja47 Re: ulice inowrocławia..Dworcowa 08.02.07, 20:14
                                            Wojciech, Grzegorz T. zaprasza nas do kina Zak na Lucyna to dziewczyna,
                                            pójdziesz ??????
                                            Daj sie zaprosić !.
                                            • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Królówka 08.02.07, 22:09
                                              no dobra nie poszedłem ze 'szczunami' do Zaka na łestern,,,,,na wprost kina
                                              wejście do przedwojennego 'ogrodu wiedeńskiego'ide dalej Dom mody "Kreacja" po
                                              przeciwnej stronie Hotel Bast.Dlaczego tak na mnie patrzycie Wy w trampkach
                                              pepegach ja z dumą patrzę na moje buty 'narciarki' z kanciatymi czubami i
                                              jeszcze w kurtce tzw kanadyjce taki byłem dumny ze zima mogła by trwać 365 dni (
                                              na strychu toto przeleżało kilka lat w skrzyni z UNRA'y czekajac aż dorosnę ech
                                              postoję jeszcze na Złotym Rogu centralnym puncie miasta w owym czasie,,,,,,,,,,,
                                              Wojciech
                                              • baja47 Re: ulice inowrocławia..Królówka w narciarach 09.02.07, 13:02
                                                Wojciech :))))))
                                                oni tak szybko po tej Królówce, no bo nijak nie można , kiedy krótka (
                                                rynek-Basta i koniec miasta), a ja nie nadązam , bo w obcas w narciarach
                                                nawchodziło mi dużo piachu i kamykow , Dziadek zrobił mi tam dziury na wkręcane
                                                łyżwy :))))))
                                              • baja47 Re: ulice inowrocławia..Królówka 09.02.07, 20:49
                                                oj szczunie, dobrze,że zgodziłes się pojść na ten filn, bo na pójście do kina to
                                                bylismy jeszcze za młodzi i wtedy nie wypadało na seansie jeść, przegryzać, żuć
                                                i pić, zostały mi kukułki, irysy i sługusy, troche pokruszonych w paletku
                                                markiz, to może pojdziemy na "przechadzkę" w Solany ?

a co to znaczy i gdzie ten "ogrod wiedeński" wg Ciebie, bo poczułam się trochę
                                                jak w dawnej Galicji.....
                                                • vogino55 Re: ulice inowrocławia..Królówka 09.02.07, 22:24
                                                  baja47 napisała:

> oj szczunie, dobrze,że zgodziłes się pojść na ten filn, bo na pójście do kina t
                                                  > o
                                                  > bylismy jeszcze za młodzi i wtedy nie wypadało na seansie jeść, przegryzać, żuć
                                                  > i pić, zostały mi kukułki, irysy i sługusy, troche pokruszonych w paletku
                                                  > markiz, to może pojdziemy na "przechadzkę" w Solany ?
                                                  >
                                                  >
                                                  > a co to znaczy i gdzie ten "ogrod wiedeński" wg Ciebie, bo poczułam się trochę
                                                  > jak w dawnej Galicji.....
                                                  Poczytaj tu www.stowarzyszeniebastion.fora.pl/viewtopic.php?t=162
                                                  'Astoria'
                                                  w wolnej chwili poczytaj tam i 'bimbie'
                                                  Spacer do Solanek/ otej porze to się wracało z dancingu "Nad stawkiem", ale
                                                  latem hmmm do rzeczy propozycja(;)))))))
                                                  Wojciech
                                                  • baja47 Re: ulice inowrocławia..Królówka 09.02.07, 22:31
                                                    Nad stawkiem - byłam tam tylko 3 razy, bo kiedy ma sie nascie lat, jakos tak
                                                    niezręcznie nam bylo przy kuracjuszach i z nimi, na innych falach kazde
                                                    towarzystwo nadawało,
                                                    dlatego proponuję trojkąt, to miejsce moich pierwszych krokow w dorosłość (hahaha)
                                                    nooo, mam na mysli całowanie :))))
                                                  • baja47 Re: w Bastionie trzeba sie logować :( 09.02.07, 22:36
                                                    należy nowym, czy tym z GP, a jak sie zaloguję, nie zaczną mnie inwigilować,
                                                    albo naznaczą symbolem "kandydujący" i jeszcze bog wie jak????
                                                    boję się, bo troche mi tam militarnie pachnie, a jestem jeszcze pod wrażeniem
                                                    jakie na mnie zrobił wczorajszy dokument o plk Kuklińskim.....
                                                  • vogino55 Re: w Bastionie trzeba sie logować :( 09.02.07, 22:41
                                                    baja47 napisała:

> należy nowym, czy tym z GP, a jak sie zaloguję, nie zaczną mnie inwigilować,
                                                    > albo naznaczą symbolem "kandydujący" i jeszcze bog wie jak????
                                                    > boję się, bo troche mi tam militarnie pachnie, a jestem jeszcze pod wrażeniem
                                                    > jakie na mnie zrobił wczorajszy dokument o plk Kuklińskim.....

Na 'Bastionie należy sie logować jesli chce sie pisać,,,,,czytac kazdy moze to
                                                    jest internet
                                                    Wojciech
                                                  • baja47 Re: w Bastionie trzeba sie logować :( 10.02.07, 11:57
                                                    wogino55napisał:

Na 'Bastionie należy sie logować jesli chce sie pisać,,,,,czytac kazdy moze to
                                                    jest internet

no tak, lecz podałes mi w linku właśnie stronę do logowania, więc pomyslałam,że
                                                    o tym ogrodzie poczytac mogę tylko jako zalogowana, a tak nawiasem- może
                                                    chaotycznie przeglądałam, nie znalazłszy tegoz tematu :(
                                                  • vogino55 Re: Niepoprawne ulice ? 14.02.07, 22:00
                                                    Mieszkaliśmy tam, mieliśmy przyjaciół, znajomych.Zmieniono im nazwy na
                                                    poprawne,ale historii nie da się zmienić,takie były czasy i takie adresy
                                                    mieliśmy,,,na początek tylko dwie by inni mogli się wykazać ze nie muszą biegać
                                                    do apteki po Bilobil(;)))))))))
                                                    ZMP dziś świętokrzyska
                                                    Bohaterów Ludowej Armi Koreańskiej dziś Kasztelańska
                                                    zapraszam Wojciech
                                                  • tarya Re: Niepoprawne ulice ? 14.02.07, 22:09
                                                    PPR- Armii Krajowej
                                                    Broniewskiego -Harcerstwa Polskiego
                                                    Hanki Sawickiej- Krzymińskiego
                                                    Nowotki- Wawrzyniaka
                                                    Waryńskiego-św. Mikołaja
                                                    Marchlewskiego- św. Ducha
                                                    Fornalskiej- Laubitza
                                                    Dzierżyńskiego -NMP
                                                  • tarya Re: Niepoprawne ulice ? 14.02.07, 22:11
                                                    Alejnikowa- Alejnika
                                                    Janka Krasickiego- Ziarniaka
                                                    Zubrzyckiego- Kleeberga( chyba)
                                                  • baja47 poprawna na poprawniejszą :( 14.02.07, 22:14
                                                    na ks.Jaskowskiego :((((((
                                                  • vogino55 Re: poprawna na poprawniejszą :( 14.02.07, 22:20
                                                    baja47 napisała:

> na ks.Jaskowskiego :((((((

Tak nazwę ulicy Staropoznanska a jednoczesnie historycznego szlaku zmieniono na
                                                    poprawniejszy, ale pociesz się od działek INOFAMY im L.Warynskiego do Mątew jest
                                                    STAROPOZNAńSKA
                                                    wojciech
                                                  • baja47 Re: poprawna na poprawniejszą :( 14.02.07, 22:26
                                                    i komu Ty to mówisz !!!! :)))))
                                                    toc ja obyta i obryta w historycznej i aktualnej toponomastyce miasta :)))))
                                                  • vogino55 Re: Niepoprawne ulice ? 14.02.07, 23:52
                                                    tarya napisała:

> Alejnikowa- Alejnika
                                                    > Janka Krasickiego- Ziarniaka
                                                    > Zubrzyckiego- Kleeberga( chyba)
                                                    J.W........- gdzieś na poczatku lat 50tych z powrotem Toruńska zły to patron
                                                    był oj zły
                                                    Wojciech
                                                  • tarya Re: Niepoprawne ulice ? 14.02.07, 23:55
                                                    myślisz o Słońcu Narodów??
                                                  • baja47 Re: Place 15.02.07, 11:38
                                                    Plac Obrońcow Pokoju na Plac Klasztorny
                                                  • baja47 z historycznej na poprawną politycznie 14.02.07, 22:33
                                                    z łucjana na Grabskiego (poprawcie, jeśli żle wskazałam przemianowanie)
                                                  • vogino55 Re: z historycznej na poprawną politycznie 14.02.07, 22:36
                                                    baja47 napisała:

> z łucjana na Grabskiego (poprawcie, jeśli żle wskazałam przemianowanie)

Dobrze zawsze była ulica łucjana Grabskiego
                                                  • baja47 Re: z historycznej na poprawną politycznie 14.02.07, 22:57
                                                    Wojciech, starsi mowili,że na łucyjana ))))
                                                    zajrzę jutro do żródeł, bo coś mi z tą Grabskiego,że chyba póżniej tak nazwana
                                                    mimo oczywistego zdawałoby sie, pełnego nazwiska
                                                  • baja47 Re: z historycznej na poprawną politycznie 19.02.07, 21:59

vogino55 napisał:
                                                    baja47 napisała:
                                                    z łucjana na Grabskiego (poprawcie, jeśli żle wskazałam przemianowanie)
                                                    Dobrze zawsze była ulica łucjana Grabskiego

no ,nie zawsze, bo od 1919r do 1936 była ulica Łucjana ( wymawiana jako
                                                    Łucyjana)póżniej, od jesieni 1936r nazwana Łucjana Grabskiego
                                                  • vogino55 Re: z historycznej na poprawną politycznie 19.02.07, 22:33
                                                    baja47 napisała:

>
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    > vogino55 napisał:
                                                    > Dobrze zawsze była ulica łucjana Grabskiego
                                                    >
                                                    > no ,nie zawsze, bo od 1919r do 1936 była ulica Łucjana ( wymawiana jako
                                                    > Łucyjana)póżniej, od jesieni 1936r nazwana Łucjana Grabskiego

Gratuluję i ukłon szacowny czynię,,,,,,,,,
                                                    Wojciech
                                                  • baja47 Re: z historycznej na poprawną politycznie 19.02.07, 22:38
                                                    a Tobie dzięki za polaryzację wiedzy :))))
    • baja47 Re: ulice inowrocławia... 22.03.06, 19:43
      popatrz na mój wpis z tematu;Mój Inowroclaw z dnia 13.03. z godz.17,23 a
      uwierzysz, że bardzo kocham miasto,ktore kiedyś dawno opuściłam
      • sauber1 Re: ulice inowrocławia... 08.02.07, 00:32
        baja47 napisała:

> popatrz na mój wpis z tematu;Mój Inowroclaw z dnia 13.03. z godz.17,23 a
        > uwierzysz, że bardzo kocham miasto,ktore kiedyś dawno opuściłam

Nigdy tego miasta nie opuścisz, duchem w nim jesteś, a ono w Twoich z
        dzieciństwa wspomnieniach, to ładnie i miło pograńdzić na starych "śmieciach"
        • baja47 Re: ulice inowrocławia... 08.02.07, 00:36
          ooooo, to mnie zaskoczyłeś, gdzie te wynurzenia wypatrzyłeś? sama nie umiem ich
          teraz wyszukać, nioooooo, lubię tak :))
          i to "pograndzić" nie słyszane wieki !!!!!!!
    • baja47 Re: ulice inowrocławia...do Wojciecha :)) 10.02.07, 11:53
      nie umknęło to mojej uwadze, bacznie śledzącej wpisy,że wtrąciłes dygresje n/t
      tajemnic, jakie kryje szkoła, jej otoczenie, a do ktorej chodziła Twoja córka....
      troche może wiem, a może nie o to chodzi Tobie, o czym ja wiem, :))))
      może ekshibicjonalnie uchylisz płaszcza owej tajemnej wiedzy jaka posiadasz w
      temacie j/w ??????
      liczę na informacje, pozdrawiam :)))
    • baja47 z dziury na dziurę :))) 14.02.07, 22:30
      Zarwane - Zapadłe :))))
      • vogino55 Re: z dziury na dziurę :))) 14.02.07, 22:34
        baja47 napisała:

> Zarwane - Zapadłe :))))

Przeca wiem(:))))) jednak nie wszyscy muszą wiedzieć ze są jeszcze inne ogrody
        z patronami niepoprawnymi politycznie
        Wojciech
        • baja47 Re: z dziury na dziurę :))) 14.02.07, 22:35
          tej, a Zarwane-Zapadłe ma patrona, a jakiego ?????????
          • mab5 Re: z dziury na dziurę :))) 04.03.07, 01:06
            baja47 napisała:

> tej, a Zarwane-Zapadłe ma patrona, a jakiego ?????????

:)))
            Wy tu o ulicach.... :))) a mnie się tak jakoś ciepło na serduchu zrobiło,jak
            przypomniało mi się kilka dawno niewidzianych twarzy, które zawsze zdanie
            zaczynały od tak charakterystycznego "tej"
            :)))

Pozdrawiam
            • baja47 Re: z dziury na dziurę :))) 04.03.07, 01:10
              a teraz już tak się nie wita stara wiara w Inie?????
            • vogino55 Re: z dziury na dziurę :))) 26.06.07, 22:44
              mab5 napisała:

> baja47 napisała:
              >
              > > tej, a Zarwane-Zapadłe ma patrona, a jakiego ?????????

Tej Baja 47 przeca juz Tobie pisałem kiejś "Martin Levy projektant i budowniczy
              pierwszej kopalni soli w Inowrocławiu"
              >
              > :)))
              > Wy tu o ulicach.... :))) a mnie się tak jakoś ciepło na serduchu zrobiło,jak
              > przypomniało mi się kilka dawno niewidzianych twarzy, które zawsze zdanie
              > zaczynały od tak charakterystycznego "tej"
              > :)))
              >
              > Pozdrawiam
              'Tej' Mab 5 charakterystycznie dla Inowrocławia Ciebie witam i pozdrawiam
              Wojciech
              • vogino55 Re: z dziury na dziurę :))) 21.08.07, 23:21
                Watek dedykowany wszystkim (:)))))))))))
                Wojciech
                • vogino55 Re: z dziury na dziurę :))) 24.08.07, 23:49
                  To co robię to 'wulgarne' podciąganie (:((((((((((
        • baja47 Re: z dziury na dziurę :))) 15.02.07, 11:39
          vogino55 napisał:

> baja47 napisała:
          >
          > > Zarwane - Zapadłe :))))
          >
          > Przeca wiem(:))))) jednak nie wszyscy muszą wiedzieć ze są jeszcze inne ogrody
          > z patronami niepoprawnymi politycznie
          > Wojciech
          >
          > hej, somsiedzie, to zarwane teraz ogrodem???????
          • vogino55 Re: z dziury na dziurę :))) 28.08.07, 00:13
            baja47 napisała:

> vogino55 napisał:
            >
            > > baja47 napisała:
            > >
            > > > Zarwane - Zapadłe :))))
            > >
            > > Przeca wiem(:))))) jednak nie wszyscy muszą wiedzieć ze są jeszcze inne
            > ogrody
            > > z patronami niepoprawnymi politycznie
            > > Wojciech
            > >
            > > hej, somsiedzie, to zarwane teraz ogrodem???????
            e tam zaraz Ogród,,,,,,,,,nie to połać trawnika, zerknij na Google maps , no
            postawili czy (trzy) markety ale samo 'Zarwane' jest raczej
            nietykalne,,,,,,,grunt ciągle pracuje,,,,czasem idąc 'steczką' na działkę se
            butem wykopię a to "porcelankę", a to 'maluśką'flaszeczkę'
            od 'lekarstwów' i czasem jeszcze jakieś 'inne śmiecie'

Wojciech(:)))
            • vogino55 Re: 15 września "Konopnickiej" 02.09.07, 00:03
              Zapraszam ciekawych wszystkiego co się Inowrocławiem zwie,,,,,

www.stowarzyszeniebastion.com/
              banner na środku
              Wojciech
              • baja88 Re: 15 września "Konopnickiej" 02.09.07, 02:34
                Wojciechu, a ja w ten sposob, sledząc na filmie przejazd motorów zauwazyłam ,że
                dom Kantoskich pomalowany na zielono, a Ochronka tez w podobnych barwach,
                przeciwna strona - maly domek - zburzony, a wjeżdżali w Szymborską :))))
                • vogino55 Re: 15 września "Konopnickiej" 08.09.07, 20:48
                  baja88 napisała:

> Wojciechu, a ja w ten sposob, sledząc na filmie przejazd motorów zauwazyłam ,że
                  > dom Kantoskich pomalowany na zielono, a Ochronka tez w podobnych barwach,
                  > przeciwna strona - maly domek - zburzony, a wjeżdżali w Szymborską :))))
                  Baja zaloguj się na forum stowarzyszeniabastion i możesz pisać pytania na pewno
                  odpowiedź dostaniesz,,,,,,,,,i jeszcze jedno jedną nogą będziesz w
                  Inowrocławiu(:))))
                  Wojciech
                  • baja88 Re: 15 września "Konopnickiej" 08.09.07, 21:08
                    Wojtus, a po co mnie tam, skoro bastionem wiedzy o Inie Ty jestes przeca !!!!!
                    • vogino55 Re: 15 września "Konopnickiej" 08.09.07, 21:29
                      baja88 napisała:

> Wojtus, a po co mnie tam, skoro bastionem wiedzy o Inie Ty jestes przeca !!!!!
                      'awa' skromnisia (;)))))))))))))))))
                      tam na forumie jest mój ggadulec
                      Wojciech

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka