Dodaj do ulubionych

Śródmieście bez charakteru

26.03.06, 21:11
To ze nasze srodmiescie jest zaniedbane nie ulega watpliwosci. co gorsza
osobiscie nie widze starannosci ze strony wladz miejskich w odzyskiwaniu
uroku przez te czesc naszego miasta. W mojej ocenie wszystko trwa zbyt dlugo,
a priorytety okreslane sa na sposob niezrozumialy czy wrecz dziwaczny. Focha -
zenada, Glinki - tragedia, Waly Jagiellonskie - smutek itd. Czy problemem sa
tu pieniadze czy tez raczej ludzkie ulomnosci ? Ja obstawiam to drugie.
PS zmiany w innych miastach wcale nie dokonuja sie tak blyskawicznie jak
twierdzi autor art. Chyba ze nie bywa w kraju a swe pisanie opiera o slowa
znajomych.
Obserwuj wątek
    • bydgoski_maniak Śródmieście bez charakteru 26.03.06, 21:14
      To może wybudujmy drugą operę albo operetkę?
    • jazss Finansowanie zmian 26.03.06, 21:40
      Przede wszystkim , srodmiescie powinno sie zmieniac za prywatne pieniadze, wtedy
      jest szansa, ze budynki beda mialy sens (przyklad: Sowa, BRE). Najgorzej jak
      okaze sie, ze jest to pomysl "urzednikow" , pieniadze z Uni, przetargi i ...
      powstana wynalazki do obsadzania po wyborach. Bydgoszcz zmiania sie za wolno,
      brakuje wizji i kogos kto to miasto rozrusza.
      • coolek Re: Finansowanie zmian 26.03.06, 21:47
        Zmienia sie za wolno i to zdecydowanie. Budowa jednej (sic!) kamienicy, to
        praktycznie dopiero poczatek proby przywracania Srodmiesciu jego dawnego ukladu
        (albo raczej tego, co bylo w nim najlepsze). Jest wiele do zrobienia i w tym
        momencie zaslanianie sie brakiem pomyslow jest zenujace:/ Zapraszam urzednikow
        na skyscrapercity - tam kilku bydgoszczan z wizja ma pomysly, niektore wprost
        rewelacyjne i, chcialoby sie powiedziec, oczywiste.
      • 3ym Re: Finansowanie zmian 26.03.06, 21:57
        Zgadzam się. Brak kogoś z energią, pomysłami. Wystarczy się przejść i od razu
        widać te niedociągnięcia, ba ten wstyd.

Most Sulimy-Kamińskiego. Ile to juz lat czekamy na remont? Przy okazji jakiejś
        imprezy zrobiono z niego kawiarenke. To jest świetny pomysł. Remont. Wywalić
        samochody. I już kawałem miasta z pomysłem.

Rybi Rynek. Czemu tak długfa trwa spór o wygląd nowych spichrzy? Czyż nie
        wstyd, że stoja tam samochody?

Plac Koscieleckich. Nici z multipleksu. A brud i tak pozostał.

Hala targowa. Wspaniale miejsce na galerię handlową. Czy Spółdzielnia nie
        mogłaby oddać tego w bogatsze ręce dla dobra miasta?

Wały Jagiellońskie. Może postawienie tam pomnika Kazimierza Wielkiego cos
        ruszy. Ile tam czeka budynków na odbudowe. Mury na wyniesienie pionad poziom
        ziemii.

Budynki ATR na grodzkiej. Żenujący jest stan podwórza. Budynków. Po drugiej
        stronie ulicy biurowiec z prawdziwego zdarzenia. Ten dysonans jest tak
        oczywisty, że aż przykry.

Działka przy moscie bernadryńskim (koło stacji Orlenu). Ile to już czeka na
        inwestora? A może trzeba by jednak wyjść do tego inwestroa, a nie tylko
        wystawić reklamę?

Zachodnia Pierzeja Stergo Rynku. Tak wspaniały pomysł na kawałek miasta. Czemu
        tak bardzo lewicy nie podoba się pomysł Kościoła na starym Rynku?

Plac Teatralny. Nie może tam stać nic innego niz odbudowany teatr. Kiedy Focha
        zejdzie do tunelu i nie będzie już agrumentu jej szerokości czas przyjdzie na
        odbudowę. To był zbyt piekny budynek żeby stawiać coś innego.

Tereny między dworcową, a Operą. Miasto chce tam biurowców. Fajnie. Niech
        będzie. Tylko co robi, że znaleźć ich? Widzieliście może ten prlowski budynek
        jaki widać od strony Brdy pomiędzy śluzą, a budynkiem koleji? Co takiego to
        tylko wywalić...

Plac Piastowski. To takie piekne miejsce kiedyś było zapraszam do oglądania
        starych pocztówek. Ale trzeba by wywalić targ. Platikowe konstrukcje,
        idiotyczne kolory. Rynek bez pomysłu.

Londynek. Ile się mówi o jego odnowieniu. Troszke nieszczesnie ulozony. Ale
        moze zamiast kawiarenek zrobic tam apartamentowce. Zamkniete osiedle.

Mam nadzieję, że kiedyś dojdzie do skutku szumnie zapowiadany remont famoru i
        eltry. Czas już najwyższy...

Tak można by jeszcze długo.

A jak dbamy o inwestorów. Tak, że miasto nie potrafi zrobić 200 metrowego
        dojazdu do volexu, czy zaproponować spółka it terenów wokół lucenta.

Mam nadzieję, że Wsypa Młyńska zyska wiele na jej odnowieniu. To chyba jedyna
        nadzieja ostatnich dni. No i kamieniczki Sowy. Mam nadzieję, że dzięki tej
        inwestycjke i mieszkańcy i władze zobaczą, jak łatwo o piękno.
        • semeon Re: Finansowanie zmian 26.03.06, 23:12
          Zmienić przeznaczenie tych miejsc na tereny handlowe /markety, galerie/, a
          chętni znajdą się na drugi dzień. Przecież w Bydgoszczy brakuje marketów i
          galerii, czego najlepszym przykładem jest budowa kolejnych czterech tego typu
          obiektów/astoria, fokus, corref., kaufland/ A ile powszechnie znanych firm nie
          ma w Bydgoszczy jeszcze swoich sklepów? Do dzieła władze miejskie, a wtedy w
          nowych wyborach sukces pewien.
    • maciej_bydgoszcz Re: Śródmieście bez charakteru 26.03.06, 21:43
      Glinki to w centrum?Nie rozumiem!
      ps. fakt, działać trzeba znacznie szybciej!
      • johny.byd Re: Śródmieście bez charakteru 26.03.06, 21:58
        Zdecydowanie za wolno. Np. do tej pory nie znalazł się żaden inwestro za
        zagospodarowanie terenów na przeciwko opery - teren w ścisłym centrum miasta,
        nad rzeką, obok opera, kawałek dalej Wyspa Młyńska - czy to jeszcze za mało
        atrakcyjny teren? A może większość inwestorów nie wiem, że można tam
        budować...słaba promocja? Chyba tak...
        • maciej_bydgoszcz Re: Śródmieście bez charakteru 26.03.06, 22:20
          Dla mnie to również jest kuriozalna sprawa. Przecież parking podziemny w tym
          miejscu jest potrzebny jak posłance saoobrony owies. Teren doskonały lepszy niż
          miejsce pod Astorię. Tego nie potrafie zrozumieć. Wydaje mi sie, ze czas na
          diametralne zmiany we władzach Bydgoszczy, potrzebni sa ludzie wizjonerzy.
          Dlaczego nie wykorzystuje sie Bulande i Muchę. Doskonała spółka autorska, która
          w dekadzie ze starego miasta zrobiłaby perełke wśród wielkich miast Polski.
          Warunki sa tylko brak wizji!
    • saul_bydgoszcz Spójrzcie na Berlin 26.03.06, 22:15
      Miasto powinno szukać szansy na odbudowę gmachu
      Teatru Miejskiego. Uważam, że władze miasta nie potrafią wykorzystać tradycji
      wielokulturowości Bydgoszczy. Uważam, że powinno się rozważyć odbudowę bryły
      teatru, w którym znalazłyby miejsce instytucje spełniające funkcę, właśnie
      kongresową, kulturalną i kulturotwórczą. Jest spór nt. Centrum Przeciw
      Wypędzeniom w Berlinie. Może zaproponować powołanie w Bydgoszczy instytucji
      wybiegającej wprzód, która zajmie się budowaniem nowych relacji polsko-
      niemieckich.
      Nie wiem tylko czy nasi urzędnicy są w stanie coś takiego zrealizoawć. (???)

Jestem przekonany, że jest ogromna szansa na pozyskanie funduzów UE na odbudowę
      tego wspaniałego budynku. Trzeba tu "zagrać" trochę historią, tradycją
      wielokulturowości Bydgoszczy, nie bać się tylko spróbować!

Odbudowę gamachu widziałbym w formie oryginalnej z niewielkimi akcentami
      architektury XXIw. Odbudowa powinna przebiec w kierunku jaki obrali architekci
      zajmujący się niemieckim parlamentem, który
      łączy klasycystyczny styl z architekturą XXI w. Proszę zwrócić uwagę na tę
      ażurową przeszkloną kopułę wienczącą dach parlamentu. Właśnie tak wyobrażam
      sobie odbudowę bydgoskiego gmachu.

www.pascovitch.co.uk/berlin05/slides/reichstag.html
      • maciej_bydgoszcz Re: Spójrzcie na Berlin 26.03.06, 22:23
        Faktem jest, ze zagranie taka kartą mogłoby nie tylko sciągnąć fundusze z UE,
        ale równiez stanowić impuls w działaniach promocyjnych Bydgoszczy. Hasło mały
        Berlin zapewne przyciągnęłoby turystów z Niemiec. Zanim do tego dojdzie to czas
        zrobic wielkie porzadki architektoniczne!
      • pit1233 Re: Spójrzcie na Berlin 26.03.06, 22:31
        1. Odbudowa Teatru Miejskiego !
        2. Wyspa Młyńska, kładki, nadbrzeże prez. Narutowicza
        3. Zachodnia Pierzeja z KOSCIOŁEM
        4. Podwietlenie mostów: Barnardyńskiego iSolidarności na wzór Królowej
        Jadwigi - z kandelabrami
        5. Remont Focha i mostu Staromiejskiego !
        6. Udostępnieneie galerii na Wieży Ciśnień jako punktu widokowego na Starówkę
        7. Udostępnienie tarasu widokowego na Bazylice (były plany poprzedniego
        proboszcza)
        8. Makieta zamku bydgoskiego z opisem dla turystów. Żenująca jest znajomość
        historii Bydgoszczy w Polsce, a nawet w naszym własnym środowisku.
        Moze ktoś oglądając zamek dowie się czegos więcej niż mity o komunistycznym
        rodowodzie Bydgoszczy
        9. Rewitalizacja Dworcowej
        10. Rzeźba Potop
        11. Generalne odtworzenie Rynku: wyrzucenie szańca, przestawienie, wzglednie
        wyprowadzka pominika, budowa pierzei zachodniej i zabudowa Kaskady, kosciól
        jezuicki jako dominanta z 2-ma wieżami ,pomnik Kazimierza Wielkiego na Rynku +
        fontanna

9.
    • cubism Re: Śródmieście bez charakteru 26.03.06, 22:47
      1.Żadnych wielkich nowoczesnych budynków na Placu Teatralnym! Powinien być
      odbudowany (przepiękny) teatr miejski..i nic innego!!! Oczywiście jestem
      realistą i zdaję sobie sprawę, że nie może spełniać funkcji teatru..no bo dwa
      teatry w takim "kulturalnym" mieście jak Bydgoszcz?! To nie przejdzie.. W
      zasadzie chodzi mi tu o zewnętrzne atrybuty tego budynku..a w środku mogą być
      chociażby biura!
      2.Myślę, że zabudowa kaskady to nie jest ostateczne rozwiązanie..ją sie powinno
      zburzyć i kropka...!!! co z tego że z mostowej jej widzieć nie będziemy..ze
      starego rynku ciągle raczyć nas będzie okropny gmach socjalistycznego budynku!
      3.Nasz rynek wygląda teraz baaardzo małomiasteczkowo..swój charakter odzyskałby
      dopiero po odbudowie zachodniej pierzei...oczywiście z kościolem!
      To na początek..po takic zmianach jużbyłoby nieźle..reszta póżniej;P
      • balumbyd Re: Śródmieście bez charakteru 27.03.06, 00:38
        "Widziałbym tu nowoczesny obiekt, ale z jakimś elementem wystroju lub
        wykończenia nawiązującym do zburzonego neobarokowego teatru"
        Cóż mogłoby to byc CSW gdzyby magistrat złożył projekt w odpowiednim momencie
        do Urzędu Marszałkowskiego. Ale po co ?
        • saul_bydgoszcz Re: Śródmieście bez charakteru 27.03.06, 01:02
          > Cóż mogłoby to byc CSW gdzyby magistrat złożył projekt w odpowiednim momencie

Dokładnie bali..
          Wiele osób widziało to w ten sposób. Mam czasem wrażenie, że władze miasta nie
          rozumieją tego miasta.. Być może powodem jest to, że wielu z zarządców pochodzi
          spoza Bydgoszczy. Nie potrafią dostrzec tego prawdziwego klimatu miasta. Bardzo
          często kierunki działać są dokładnie przeciwne do tych które powinniśmy obrać..

Znajomość historii miasta, jego rozwoju to powinna być podstawa. Obraz miasta -
          przez wyburzenia został w sposób poważny naruszony. Dzisiaj podstawowe dziąłnia
          powinny podążać w kierunku przywrócenia tego oryginalnego obrazu. Dopiero potem
          można zastanawiać się co ulepszyć, jak wyznaczyć kierunek pewnych zmian.

• balumbyd Re: Śródmieście bez charakteru 27.03.06, 01:08
            Jak widzę jak sypie się śródmieście zarządzne w znacznej cześci przez ADM - jak
            z kazdym rokiem tracimy kolejne maszkarony na bydgokiej secesji itd. to zadaję
            sobie pytanie. Dlaczego nie podejmuje się działań w celu remontu tej zabytkowej
            architektury z UM w toruniu i innych źródeł ? Przecież to nei jest tak że
            pieniadze mają iśc tylko na remonty toruńskiej starówki ?
            Gdyby to były chociaż 4 kamienice rocznie ? Na czym polega problem ?
            • saul_bydgoszcz Re: Śródmieście bez charakteru 27.03.06, 01:27
              > Jak widzę jak sypie się śródmieście zarządzne w znacznej cześci przez ADM -
              jak
              >
              > z kazdym rokiem tracimy kolejne maszkarony na bydgokiej secesji itd. to
              zadaję
              > sobie pytanie. ..

Ja też zadaje sobie pytanie:

Komu tak naprawde brak charakteru?

Śródmieście Bydgoszczy charakter ma. To piękny kawał miasta. Potrzeba tylko
              ludzi z charakterem którzy będa potafili zadbać o to co mamy.. Czy mają
              charakter?
              W wyborach samorządowych trzeba postawić na ludzi którzy mają charakter.
              • mac_bakos vision 27.03.06, 01:43
                img157.imageshack.us/img157/8374/mostowa9lc.jpg
                To moj szybki szkic wlasciwego miejsca dla pomnika Kazika. Na placu powinien
                powstac nowoczesny obiekt z nawiazaniem do teatru. Podoba mi sie wizja budynku
                z ogrodami na dachu. Samochody w tunel.

Zamieszczony na szkicu obiekt to "zapchaj dziura", bo jeszcze nie mam koncepcji.
    • tutejszy80 Pomysly sa! 27.03.06, 03:19
      "Nie ma pomysłu na atrakcyjne centrum naszego miasta."

Szkoda, ze w artykule nie napisano, kto nie ma pomyslu! Bo jak widac na forum
      jest wiele ciekawych pomyslow!!!
      • mikimaus11 Re: Pomysly sa! 27.03.06, 08:12
        Gdyby zrealizować wszystkie pomysły pochodzące z forum, to byśmy się nie
        pozbierali. Zaufajmy ludziom do tego powołanym, tylko niech sie wezmą do roboty.
    • mikimaus11 Pan Mucha ma rację 27.03.06, 08:11
      Pan Mucha ma rację. Gość jest OK - inne miasta są szybsze, a my tracimy.
    • lewskyy Kto odpowiada za to, ze w srodmiesciu nic sie nie 27.03.06, 08:26
      Kto odpowiada za to, ze w srodmiesciu nic sie nie robi od dawna?

Zli urzednicy.
      • jotzet_byd Trzeba działać 27.03.06, 11:53
        Jak wielu forumowiczów zauważyło, ludzi z pomysłami i wizją na forum jest
        niemało. Co z tego, jeżeli decydentami są ludzie, którzy jej nie mają wizji lub
        nie czują charakteru naszego miasta. Wystarczy chociażby wymienić przyjezdnego
        z Supraśla Architekta Miejskiego - pana Łuckę, który przyznał, że pomnik na
        starym rynku mu się podoba zmieniłby jedynie szaniec na permanentny.
        Żeby coś się zmieniło ludzie z wizją tacy jak np. pit1233, mac_bakos i wielu
        innych, którzy swój wolny czas poświęcają dyskusjom na forum powinni kandydować
        do rady miasta. Kto ma forsować realizację wielu ciekawych pomysłów z forum jak
        nie właśnie ci ludzie z wizją. Forumowicze z chęcią działania, na mój głos
        możecie liczyć.
      • relatywista Re: Kto odpowiada za to, ze w srodmiesciu nic sie 27.03.06, 14:33
        Oj z tym jest roznie, czsem protestujacy mieszkancy, czsdem lapowki zwlaszca
        aprzy inwestycjach typu supermarket.
    • pokolenieh5n1 Re: Śródmieście bez charakteru 27.03.06, 16:35
      Gdyby stylizowany na budynek teatru gmach był wielopoziomowym parkingiem to
      Śródmieście mogłoby zacząć konkurować z marketami pod względem ekskluzywności i
      tym przyciągnąć klientów. O elewację bezcennej secesji zadbaliby już sami
      przedsiębiorcy (vide pan Sowa).

Obecnie markety oferują podobny Śródmieściu (chociaż jendak Śródmieście odstaje
      o te 16 lat wstecz) wachlarz usług zapewniając bezpłatny parking i pokrycie
      dachowe na powierzchni każdorazowo zbliżonej do powierzchni Starego Miasta.

A ja osobiście preferuje brukowane uliczki i małe sklepiki nieoświetlane
      jarzeniówą i bez tych rur i rusztowań pod sufitem.
    • gabiwasabi Re: Śródmieście bez charakteru 27.03.06, 18:57
      blisko 400-tysieczne miasto, wojewódzkie. ręce opadają, że centrum miasta
      wygląda tak beznadziejnie i co najgorsze nikt nic z tym nie robi. czy władzom
      nie zależy, nie jest im wstyd. nic z tego nie rozumiem...
    • relatywista Focha -zenada, Glinki -tragedia, Waly Jag. -smutek 05.04.06, 08:51
      pleple9 napisał:

> Focha - zenada, Glinki - tragedia, Waly Jagiellonskie - smutek

To znaczy ktos nie wypelnia swoich obowiazkow.
      • kosmonauta_torunski Re: Focha -zenada, Glinki -tragedia, Waly Jag. -s 05.04.06, 09:08
        Przeciez byda to zenada od poczatku do konca. fatalna wioska!
    • kpt_nikt Re: Śródmieście bez charakteru 05.04.06, 08:54
      pleple9 napisał:

> Glinki - tragedia

pleple9 to naprawdę znawca bydgoskiego śródmieścia
    • btz_fan No to po jaką cholerę Astoria w centrum? 07.04.06, 14:33
      No to po jaką cholerę Astoria w centrum? I wyburzanie Zakl. Miesnych?
      • k_martin Re: No to po jaką cholerę Astoria w centrum? 07.04.06, 14:53
        Jak myslisz po co buduje się galerie handlowe?
      • leumas Re: No to po jaką cholerę Astoria w centrum? 08.04.06, 11:39
        Ta część miasta to dzielnica Skrzetusko, nie uznawana za ścisłe centrum miasta. Centrum miasta to praktycznie cżęść Śródmieścia i Stare Miasto
        • relatywista Re: No to po jaką cholerę Astoria w centrum? 21.04.06, 22:34
          Tak czy tak - marketow jest za duzo!!!!!!
          • leumas Re: No to po jaką cholerę Astoria w centrum? 25.04.06, 09:04
            Na zachodzie Europy coraz więcej supermarketów i hipermarketów lokowanych jest w centrach miast. Lokalizacja takich obiektów na peryferiach spowodowała "odpływ życia" z centrów tych miast. Ludzie chętnie jężdzą do różnych marketów i tam spędzają mnóstwo czasu a w centrach miast cisza.
    • fordoniak1 Z wyspa Mlynska walcza juz 8 lat. I co? 11.04.06, 08:14
      Z wyspa Mlynska walcza juz 8 lat chyba....
      I co?
      • oy2345xxx Re: Z wyspa Mlynska walcza juz 8 lat. I co? 12.04.06, 17:37
        Zrobia, ale gorzej wygladą Dworcowa.
    • sprintus Nie podoba mi sie pomysl zadaszenia Dlugiej 25.04.06, 08:21
      Nie podoba mi sie pomysl zadaszenia Dlugiej - to jest ulica, nie tunel foliowy!
      Wiecie jak tam bedzie gporaco latem?
      • b_weirdo Nalezy wywalic osoby odpowiedzialne za taki stan! 08.05.06, 08:31
        Nalezy wywalic osoby odpowiedzialne za taki stan!
        • sprintus Re: Nalezy wywalic osoby odpowiedzialne za taki s 11.05.06, 09:45
          Albo po prostu zatrudnic nowe.
    • lewskyy Czy zadaszenie Dlugiej cokolwiek zmieni???? 19.05.06, 08:08
      Czy zadaszenie Dlugiej cokolwiek zmieni????
      Wg mnie nic, nadal beda zamykac sklepy w centrum o ile bedziemy w srodmiesciu
      budowac supermarkety (chocby Geant)
      • tomek_a_tomek Re: Czy zadaszenie Dlugiej cokolwiek zmieni???? 26.05.06, 08:17
        Uwazam, ze sklepy wielkopowierzchniowe powinny byc poza centrum, nas jak
        zwykle w Bydzi jest wszystko odwrocone na glowe.
        stajemy sie miastem supermarketow:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=54&w=42373783
        • fordoniak1 Re: Czy zadaszenie Dlugiej cokolwiek zmieni???? 01.06.06, 09:55
          NIC NIE ZMIENI, BEDZIE TYLKO ZADASZONY KAWALEK OPUSZCZONYCH SKLEPOW....
          • tomek_a_tomek Re: Czy zadaszenie Dlugiej cokolwiek zmieni???? 16.06.06, 08:26
            No cos jedkan da, mozna sie bedzie bawic czy siedziec w knajpie do wieczora.
    • zapach.kobiety3 Re: Śródmieście bez charakteru 04.06.06, 19:17
      trzeba zburzyć kaskade, odbudować kamieniczki na Mostowej a także Teatr Jak
      znam naszych urzędników to zajmie im to jakieś 50 lat
    • babbik uwazam Bydgoszcz za jedno z najbrzydszych miast 28.06.06, 12:06
      Ja tez uwazam Bydgoszcz za jedno z najbrzydszych miast w Polsce.
    • oy2345xxx Informacji Tiuryst. na Grodzkiej nie ma! 06.07.06, 11:22
      A do tego Informacji Tiuryst. na Grodzkiej nie ma, a ta na rynku tylko krąży -
      raz jest, raz nie ma. Tearz maja najem do konca roku tylko.
      • gracz_nr_1 Nie ma tu tego ,,czegos" 25.07.06, 19:19
        w bydgoszczy nie ma tego ,,czegos" co przyciagnelo by turystow Mamy piekna
        Wyspe Mlynska, niestety jest ona strasznie zaniedbana
    • krzych43 15 lat jak nic nie robia! 31.07.06, 13:16
      pleple9 napisał:

> To ze nasze srodmiescie jest zaniedbane nie ulega watpliwosci. co gorsza
      > osobiscie nie widze starannosci ze strony wladz miejskich w odzyskiwaniu
      > uroku przez te czesc naszego miasta. W mojej ocenie wszystko trwa zbyt dlugo.

Zbyt dlugo? To trwa 15 lat jak nic nie robia!
      • kanton2 Re: 15 lat jak nic nie robia ? Naprawdę krzychu ? 31.07.06, 13:36
        Skąd ty możesz wiedzieć , przecież jestes przewodnikiem w Toruniu a nie w
        Bydgoszczy .
        • tylko_bydgoszcz Re: 15 lat jak nic nie robia ? Naprawdę krzychu ? 31.07.06, 14:06
          Mostowa juz jest coraz ladniejsza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka