Dodaj do ulubionych

AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 31.10.01, 15:20
Hipermarket Auchan w Bydgoszczy rozesłał do wszystkich sklepów informację, że
będzie prowadzić hurtową sprzedaz swoich towarów z dowozem do sklepów. Niby nic
w tym niezwykłego, po prostu szukają w ciężkich czasach dodatkowych
pieniędzy.Jest to jednak plan mający na celu likwidację konkurencji.
Jak? Ano po kolei:
Auchan słynie z tego, że często stosuje dumping czyli sprzedaje towar poniżej
kosztu jego zakupu. Oferta hurtowa będzie więc dla sklepów bardzo atrakcyjna.
Żadna lokalna hurtownia nie będzie mogła z nią konkurować. Oczywiście sklepy
zaczną kupować w Auchan, powodując upadek lokalnych dostawców.
Następnie Auchan, po wykoszeniu innych hurtowników, podniesie ceny hurtowe i
zawęzi ofertę towarową. Sklepy będą zmuszone kupować u nich, no bo gdzie?
Wysokie ceny dyktowane przez Auchan spowodują, że teraz sklepy staną się
zupełnie niekonkurencyjne. Auchan zrobi kampanię reklamową, że u nich jest
najtaniej i ludzie przestaną kupować w prywatnych sklepach, powodując ich
masowy upadek.Wtedy Auchan przestanie bawić się w hurtownię, bo po co, nie
będzie już odbiorców czyli cel osiągnięty. Zostanie w Bydgoszczy kilka
hipermarketów i tyle.Już nikt im nie przeszkodzi wyrzucić z półek polskie
produkty, a w ich miejsce sprzedawać TYLKO francuskie sery, niemieckie masło,
angielską wieprzowinę itd. Klient będzie zmuszony to kupować, bo nie będzie
miał alternatywy! Nie wierzycie? Tak JEST w wielu krajach Europy. Oczywiście,
Auchan chwali się, że tworzy nowe miejsca pracy! Zapytajcie się, ile pieniędzy
zarabiają pracownicy hipermarketów. Trudno, proces ten się zaczął i tylko
szkoda miasta, bo jeszcze jako tako żyje.
Obserwuj wątek
    • Gość: adek Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.ic.net.pl 31.10.01, 15:28
      Tylko zapominasz , że w miejsce upadłych hurtowni powstaną szybko nowe .
      Polak się nie da . Na wszystko znajdzie sposób. Jak będzie musiał to i "żabę
      połknie".
      Czarnowidztwo.
      • krotoss Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA 31.10.01, 15:35
        Ziarenko prawdy jest w tym jednak Adku co wyzej opisane. Tylko jeden
        fakt "dumping" jest zakazany prawnie(chyba ze nie akurat w tym dziale
        gospodarki ale b.watpie) i mam nadzieje ze zaraz bedzie uciety. A co do
        produktow to wiem i zsa umowy jasno okreslajace ze iles tam % towarow musi byc
        krajowej produkcji-az tak w ciemie bici nie sa nasi wlodarze...

KroTosS
        • Gość: Alex Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 31.10.01, 15:50
          Wiem, że to może być czarnowidztwo i oby tak było. Pokazałem tylko mechanizm,
          który prowadzi do takiego efektu. Jeśli chodzi o dumping to prawda, że jest
          prawnie zakazany ale istnieje wiele możliwości jego ukrycia, zobaczycie sami
          karpie na Święta za 4 zł, kurczaki za 2,99 itd. Nie dotyczy to oczywiście tylko
          Auchan. Ukryty dumping jest narzędziem walki pomiędzy sieciami już od kilku lat.
          Nie wierzę w powstawanie nowych hurtowni, już dzisiaj jest to przedsięwzięcie
          bardzo ryzykowne. Polak może i potrafi, ale ja wciąż powtarzam, że jesteśmy
          narodem handlarzy a nie handlowców niestety, a czasy handlarzy to już
          przeszłość. Umowy o procentowym udziale krajowych produktów to jakaś totalna
          bajka, którą wciska się mediom, a ludzie w to wierzą. Nie raz to słyszałem,
          szczególnie podczas uroczystości otwarć kolejnych marketów. Naprawdę, to czysta
          propaganda! Pozdrawiam.
          • kwiatass Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA 31.10.01, 19:06
            Mamy Auchan, mamy Geant, Tesco itp.
            Ile jeszcze? Nie wystarczy jeden hipek?
            ;-)))

Kwiatass

• Gość: MONK Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.01, 21:31
              Jeden hipermarket oznaczalby monopol wsrod hipermarketoe. Nie znam, sie zbytnio
              na ekonomii ale kazdy plan ma swoje slabe punkty - nie wierze w totalny monopol
              hipermarketow.
    • Gość: zoe Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.11.01, 20:55

Prawie przeraziłam się tą perspektywą, którą przedstawiłeś!
      Wygląda to jednak troszkę na nadinterpretację. Przeprowadzona przez Ciebie
      analiza wydaje mi się jednak nieco naciągana; w końcu każdy może taki wywód
      przeprowadzić.Nie sądzę jednak, że jest on oparty na rzetelnych danych .Wygląda
      to raczej na demagogię.
      Skąd żródła ? Z własnych obserwacji? wtedy nie należy ubierać takich przemyśleń
      w pseudonaukowe wywody.
      • Gość: atomski Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 10:00
        Skąd w Krakowie wiedzą,ze Auchan rozesłał jakieś informacje do sklepów w
        Bydgoszczy ?
        Domyślam się ,ze jesteś hurtownikiem ?

Niestety nie lubię hurtowników,wszelkiego rodzaju pośredników i skupów.
        To oni ,nie producent dyktują horendalne "przebitki" na cenach.
        Rolnik sprzedaje skupowi truskaki za 0,8 złotego do skupu.Proces pośredników (+
        transport) winduje tą cenę do powiedzmy 2,5- 3 złotych !
        Koszt nagrania płyty z tantiemami dla wykonawcy : 20 zł za płytę CD.
        W sklepie za sprawą pośredników :50 zł za płytę CD

Moim zdaniem im będzie krótsza droga od producenta do mnie tym lepiej dla
        producenta (bo kupię np 3 kg truskawek zamiast jednego,dwie płyty CD zamiast
        jednej).
        będzie radość moja ,bo za te same pieniążki mam więcej,a producent-wytwórca-
        rolnik sprzeda więcej.
        Jeżeli Auchan ma wykosić hurtownie-proszę bardzo ,choć dumpingu nie popieram.
        Jak będą windować ceny:będę kupował na giełdzie rolnej płody,pieczywo w sklepie
        firmowym piekarniitd .Czy nawet dla zasady.
        Dla zasady zrezygnowałem z zakupów w Geancie bo nie podoba mi się ich podejście
        do klienta.
        • Gość: fin Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.atr.bydgoszcz.pl 02.11.01, 10:17
          Gość portalu: atomski napisał(a):
          > Niestety nie lubię hurtowników,wszelkiego rodzaju pośredników i skupów.
          > To oni ,nie producent dyktują horendalne "przebitki" na cenach.
          > Rolnik sprzedaje skupowi truskaki za 0,8 złotego do skupu.Proces pośredników (+
          > transport) winduje tą cenę do powiedzmy 2,5- 3 złotych !

Masz Atomski dużo racji, jednak oczywiscie hurtowników wyeliminować się nie da (bo hurtownicy
          to w gruncie rzeczy jedyne sensowne rozwiązanie - chyba, że chcemy kupować wyłącznie w
          hipermarketach, im hurtownicy nie są potrzebni).
          Zupełnie inna sprawa to ilosc hurtowni. W Polsce olbrzymia większosć hurtowni jest bardzo mała,
          ma mały obrót a więc bardzo duże koszty.
          Upadek najsłabszych hurtowni następuje powoli, ale jednak następuje. Czasy początku lat
          dziewięćdziesiątych, kiedy "dwie hurtownie przypadały na jeden sklep" (trochę przesadziłem, ale
          nie tak bardzo) na szczęscie już minęły.

> Dla zasady zrezygnowałem z zakupów w Geancie bo nie podoba mi się ich podejście
          > do klienta.

A to dobre. To jest nas dwóch, bo ja zrobiłem to samo jakis czas temu. Jeszcze kilku takich jak my
          i Geant upadnie z braku klientów :))))))))
          Pozdr
          • Gość: atomski Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 10:29
            ...albo w końcu pójdzie po rozum do głowy i przestanie skubać klientów w tak
            ordynarny sposób...

• Gość: fin Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.atr.bydgoszcz.pl 02.11.01, 10:48
              Gość portalu: atomski napisał(a):
              > ...albo w końcu pójdzie po rozum do głowy i przestanie skubać klientów w tak
              > ordynarny sposób...

Miałem na to nadzieję, kiedy otwierali Tesco. Na początku w Tesko rzeczywiscie było tak jak na
              ich reklamach: "wszystko i tanio". Ale po lkilku tygodniach wszystko potrożało (teraz jest tam
              naprawdę drogo) a obsługa kilku stanowisk jest tak slamazarna, że wolę jednak kupować nadal w
              sklepie "pod blokiem".

• Gość: Alex Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 11:47
                Wywołałem jak widzę ciekawą dyskusję. Oczywiście, że podszedłem do tematu
                demagogicznie, życie zawsze koryguje teoretyczne scenariusze i liczę na to, że
                tak samo nie powiodą się do końca plany Auchan. Jakoś tli się we mnie jeszcze
                wiara w instynkt samozachowawczy naszych przedsiębiorców. Czystą natomiast
                demagogią jest wizja eliminacji pośredników i pachnie mi ona znaną już z
                poprzedniej epoki nagonką na spekulantów. Przypominam, że to czasy pustych
                półek i kartek na wszystko. Gdyby nie lokalny pośrednik cena produktu byłaby o
                wiele wyższa niż obecnie. Bo właśnie konkurencja pomiędzy pośrednikami
                powoduje, że sklep może wybierać ten sam produkt wśród wielu hurtowników.
                Ciekawe ile by kosztowało np mleko Łaciate w bydgoskich sklepach i sklepikach,
                gdyby całą dystrybucję miał wziąć na siebie producent z Grajewa? Oczywiście nie
                byłoby tego mleka i skazani bylibyście na lokalną mleczarnię, która wtedy nie
                dbała by w ogóle o jakość, no bo po co, skoro brak jej byłoby konkurencji.
                Podobnie jest w każdej innej branży i wbrew pozorom właśnie rozdrobnienie rynku
                zarówno hurtowego i detalicznego powoduje wielką konkurencję, ogromny wybór
                towarów w niskich cenach. Dla tych, którzy narzekają na nasze sklepy i ich
                zaopatrzenie polecam wycieczkę krajoznawczą chociażby do Czech, gdzie rynek
                wygląda zupełnie inaczej. W mieście wielkości Bydgoszczy (np. Brno) jest
                kilkadziesiąt sklepów spożywczych i kilka hipermarketów. Wybór produktów w
                każdej z branż jest wielokrotnie mniejszy, a udział importowanej żywności
                znacznie szerszy niż u nas. Krańcowym przykładem monopolizacji rynku jest Wlk.
                Brytania. Współczuję Brytyjczykom możliwości wyboru produktów spożywczych i
                możliwości robienia zakupów w dwu - trzech sieciowych sklepach w mieście,
                (wiecie, że największe Tesco na świecie jest w Polsce? ) Nie jestem
                hurtownikiem, ale zawodowo zajmuję się rynkiem art. spożywczych. Skąd wiem co
                dzieje sie w Bydgoszczy?, ano wiem tyle samo o każdym większym polskim mieście.
                Pozdrawiam uczestników tej ciekawej dyskusji.
                • Gość: ochman Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZE˛TA IP: 194.203.162.* 02.11.01, 12:07
                  Gos´c´ portalu: Alex napisa?(a):

> Krancowym przykladem monopolizacji rynku jest Wlk.
                  > Brytania. Wspólczuje Brytyjczykom mozliwosci wyboru produktów spozywczych i
                  > mozliwosci robienia zakupów w dwu - trzech sieciowych sklepach w miescie

Chyba nie do konca jest tak jak mowisz, skoro ja zakupy robie u lokalnego rzeznika (dzialajacego od
                  ponad 100 lat) ktory jesli poprosze to wyjmie mi kosci z kurczaka albo usunie skore, owoce kupuje w
                  lokalnym warzywniaku, do wyboru mam 2 lokalne piekarnie, a jak mam ochote zaszalec to moge pojsc
                  do lokalnych wloskich delikatesow (b. drogich ale rzeczy ktore sprzedaja sa najwyzszej jakiosci, no i
                  przywozone z Wloch oczywiscie). Z supermarketow korzystam od czasu do czasu kupujac sprawy takie
                  jak ryz, makaron itp. itd. Poza tym w ciagu pol godziny moglbym dotrzec do wielu innych sklepow.
                  Takze dziekuje za wyrazy wspolczucia, natomiast nie widze ku nim podstaw :-)))
                • Gość: atomski Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 12:22
                  Gość portalu: Alex napisał(a):
                  Czystą natomiast
                  > demagogią jest wizja eliminacji pośredników i pachnie mi ona znaną już z
                  > poprzedniej epoki nagonką na spekulantów. Przypominam, że to czasy pustych
                  > półek i kartek na wszystko. Gdyby nie lokalny pośrednik cena produktu byłaby o
                  > wiele wyższa niż obecnie. Bo właśnie konkurencja pomiędzy pośrednikami
                  > powoduje, że sklep może wybierać ten sam produkt wśród wielu hurtowników.
                  > Ciekawe ile by kosztowało np mleko Łaciate w bydgoskich sklepach i sklepikach,
                  > gdyby całą dystrybucję miał wziąć na siebie producent z Grajewa? Oczywiście nie
                  >
                  > byłoby tego mleka i skazani bylibyście na lokalną mleczarnię, która wtedy nie
                  > dbała by w ogóle o jakość, no bo po co, skoro brak jej byłoby konkurencji.

Daleki jestem od tak radykalnego postępowania :))))))))
                  Ale spróbujmy kontynuować,jak już zostałem w ten sposób zaszufladkowany:
                  Myślę,ze nie bylibyśmy skazani na złą mleczarnie rejonową.Jak już zauważyłeś
                  hipermarkety (dwie trzy olbrzymie hurtownie) przejęłyby rolę
                  pośredników.Producent bezpośrednio oddaje towar hipermarketowi (konkurencja
                  między nimi powinna utrzymać niskie ceny).Trzeba tylko zmusić koncerny by
                  handlowały ,powiedzmy w 90 procentach spożywką polską.Sprawa do uchwalenia przez
                  Sejm.
                  To znaczy,ze przy ilości mleka z Grajewa zamawianej przez hipermarket mleko to
                  byłoby tańsze od mleka w budce.Bo w rozlewnię,mleczarnię w Grajewie zainwestowano
                  już mnóstwo kasy ,po to by produkcja była super tania,super wydajna i na super
                  poziomie.
                  To właśnie podrzędna,brudna,słaba technologicznie ,rejonowa mleczarnia szybciutko
                  by padła !Nie dość ,ze niska jakość to koszty produkcji tak wysokie,że zwykle na
                  nic bliskość rynku zbytu !

Ciągle jakoś trudno mi uwierzyć,że pośrednik to fajny pan dzięki któremu cena
                  produktu na półce nie jest jeszcze wyższa.

• Gość: Alex Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 13:27
                    Cieszę się, że wyrazy współczucia wobec Brytyjczyków są na wyrost. Po prostu
                    przyzwyczaili się do ubogiej oferty sieci handlowych. Tym, którym to nie
                    wystarcza ratują się właśnie u prywatnych małych piekarzy czy rzeźników,
                    firmujących swoim nazwiskiem każdy gram mięsa czy grahamki. W Polsce też są
                    takie sklepy, ale nie są w stanie sprostać konkurencji ponad 20 sieci
                    handlowym. W Wlk. Brytani proces konsolidacji rynku trwał kilkadziesiąt lat i
                    efektem jego są pojedyncze delikatesy z bardzo drogimi, wysokiej jakości
                    wyspecjalizowanymi produktami, albo specjalistyczne punkty sprzedaży np.
                    pieczywa, mięsa czy ryb. Stanowią one jednak minimalny procent obrotu art.
                    spożywczymi. Poza tym, w każdym mieście (najczęściej w samym centrum np. nad
                    dworcem autobusowym ) jest Tesco albo Sainsbury's, gdzie wieje nudą, mizerią i
                    gdzie każdy kto się trochę orientuje w temacie, widzi ścisłą kooperację kilku
                    gigantów - producentów i gigantów handlowców. Po prostu skazani są na siebie, a
                    klient ma naprawdę niewiele do powiedzenia. W Polsce, może być na szczęście
                    inaczej. Jesteśmy jedynym w Europie krajem, gdzie jest taka mnogość sieci
                    handlowych. Są tu, poza kilkoma wyjątkami, wszyscy znaczący detaliści Europy.
                    Dopiero ten rok zaczyna być dla wielu ostrzeżeniem, że może być za ciasno.
                    Wiele lokalizacji okazało sie fatalnych, większość zaś nie przynosi
                    spodziewanych dochodów. Oficjalnie nikt tego nie powie, ale np Radom,
                    Grudziądz, Łódź, Olsztyn,Zielona Góra, wiele miast na G. Śląsku to ewidentne
                    miny inwestycyjne wielu właścicieli hipermarketów. Jednak nie jest to główny
                    temat naszej dyskusji. Regulacja prawna nakazująca sprzedaż przez wielkie sieci
                    produktów krajowych jest, moim zdaniem nierealna. Uważam, że to rynek sam
                    powinien decydować co kto ma sprzedawać, ale po spełnieniu jednego podstawowego
                    warunku - równości podmiotów, czego u nas nie ma. Poza tym, dlaczego akurat 90
                    % a nie 95% czy 55%. Grajewo ma umowy dystrybucyjne z kilkudziesięcioma
                    hurtowniami w Polsce i bez nich nie miałoby szans na taką sprzedaż. Wyobraźcie
                    sobie jaki to koszt zatrudnić kilkuset ludzi i kupić im kilkaset ciężarówek-
                    chłodni do przewożenia mleka za niecałe 2 zł litr? Nierealne!!! Znam conajmniej
                    kilkudziesięciu hurtowników, którzy są bardzo sympatyczni i harują od świtu do
                    nocy by utrzymać się na rynku i coś z tego mieć.
          • Gość: KroTosS Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 12:49
            Gość portalu: fin napisał(a):

> A to dobre. To jest nas dwóch, bo ja zrobiłem to samo jakis czas temu. Jeszcze
            > kilku takich jak my
            > i Geant upadnie z braku klientów :))))))))

Jezdem takim "klientem" Geanta juz od dawna :-))) i mam nadzieje ze sie zmieni
            przez to nie upadnie...

KroTosS

• Gość: Ted® Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 13:44
              Gość portalu: KroTosS napisał(a):

> Gość portalu: fin napisał(a):
              >
              > > A to dobre. To jest nas dwóch, bo ja zrobiłem to samo jakis czas temu. Jes
              > zcze
              > > kilku takich jak my
              > > i Geant upadnie z braku klientów :))))))))
              >
              > Jezdem takim "klientem" Geanta juz od dawna :-))) i mam nadzieje ze sie zmieni
              > przez to nie upadnie...
              >
              > KroTosS
              >
              jest nas juz 3
              mam nadzieje, ze jednak upadnie (plonne niestety) i zamiast geanta bedzie sala do
              gry np. w bilarda, squasha itd.
              • Gość: atomski Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 14:19
                Eeeeeeej !!!!
                To kto chodzi jeszcze go Geanta ?
                Zaraz sie okaże ,ze nie ma takich na forum ?
                Mam blisko ,przeprowadzę kontolę zaraz !!

Alex napisał:
                "Grajewo ma umowy dystrybucyjne z kilkudziesięcioma
                hurtowniami w Polsce i bez nich nie miałoby szans na taką sprzedaż. Wyobraźcie
                sobie jaki to koszt zatrudnić kilkuset ludzi i kupić im kilkaset ciężarówek-
                chłodni do przewożenia mleka za niecałe 2 zł litr? Nierealne!!! Znam conajmniej
                kilkudziesięciu hurtowników, którzy są bardzo sympatyczni i harują od świtu do
                nocy by utrzymać się na rynku i coś z tego mieć."

Będą sobie woziły hipermarkety,i tak sporo wożą.Co najwyżej ci z Grajewa
                dowiozą do najbliższego hipermarketu danej sieci (np.Auchan w Białymstoku).Nie
                zbankrutują w Grajewie .Jest jeszcze kolej.Paczkowanie można otworzyć w dwóch
                miejscach w Polsce.Jak będą znaczki,ze Tesco ,to może nawet taką pakowarnie
                zafundowałoby samo Tesco ?
                Wiem,ze są różni hurtownicy.Ja jako klient mam wrażenie jednak ,ze sami źli.
                • Gość: Alex Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 02.11.01, 15:55
                  Strasznie poważna dyskusja się z tego zrobiła. Wystarczy! A propo's Geant'a.
                  Będąc w Bydgoszczy ( w przyszłym tygodniu też do Was jadę ), zawsze wpadam tam
                  na kawę i ciasteczko do cukierni, która jest w galerii handlowej na przeciwko
                  Mc Donaldsa. Nie bojkotujcie tak więc Geant'a zbyt mocno, bo upadnie jedna z
                  najlepszych w Polsce cukierni!~Pozdrawiam wszystkich i miłego weekendu.
                  Alex/Kraków
        • Gość: MONK POPIERAM ATOMSKIEGO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 19:34
          O ile w innym watku zazarcie go zwalczalem to tu podpisuje sie pod wszystkim co
          on mowi w 100% Wkurza mnie ta fobia drobnych sklepikarzy/hurtownikow - czas sie
          wziasc do roboty panowie - jezeli Auchan jest dla was za duzy czas polaczyc
          sily, latwe czasy musialy sie kiedys skonczyc - czas podjac walke o klienta -
          bylo sporo czasu na zebranie srodkow.
    • kwiatass Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA 02.11.01, 18:33
      a idziecie na rozpoczęcie? (sobota)
      taka zażarta dyskusja więc wątpię, aby ktoś poszedł ;-)))

Kwiatass
    • rhemek Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA 02.11.01, 20:33
      Nie ide, bo na szczescie Auchan nie lezy mi po drodze:))), a Geanta Ignoruje
      juz od roku, i wcale mi go nie brakuje.
      • adek. Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA 05.11.01, 09:47
        Ja byłem i kilka spraw mi się spodobało . Choćby fakt , że sam nie muszę pakować
        do reklamówek zakupionych artykułów , miotanych z prędkością "światła" przez
        kasjerkę. Robi to teraz sama wkładając zakupy na "niższe piętro" bezpośrednio do
        reklamówki. Artykułów spożywczych z Polski jest bardzo dużo (trzeba tylko uważać
        bo np. masełko zapakowane jak nasze, ale drobniutkimi literkami można
        przeczytać , że importowane z .....i tu cała lista. Ale tak jest we wszystkich
        marketach).
        No i przyznam , że mam bardzo blisko do Auchana , więc mi to bardzo odpowiada .
        Teraz mogę iść na piechotę na zakupy i wypić dobre schłodzone piwko , czego
        wcześniej nie mogłem ze względu na prowadzenie auta.
        • Gość: atomski Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 13:44
          Auchan zaspokaja -jako jedyny w naszym mieście- moją potrzebę wyboru.
          Ja znam tą firmę z Białegostoku i Warszawy.W Bydgoszczy wybór jest jeszcze
          większy (w Wawie są chyba dwa- ja znam tylko ten biały)!
          To powoduje,że zwiększam swoje szanse na załatwienie swoich sprawunków w jednym
          miejscu.

• rhemek Re: AUCHAN - BITWA O MONOPOL ROZPOCZĘTA 09.12.01, 14:12
      auchan jest do kitu.
      Rhemek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka