Dodaj do ulubionych

Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego

25.09.06, 11:43
A drogi, a szkoła na koniuchach a ISPA a obwodnice, a wylotówki...
Obserwuj wątek
    • dariusz.rajczyk TO PLAC BUDOWY 25.09.06, 12:33
      TORUŃ TO JEDEN WIELKI PLAC BUDOWY - żadne z miast porównywalnej wielkości
      (Kielce, Radom, Częstochowa, Białystok, Gorzów, Opole, Olsztyn) ie posiada aż
      tylu miejsc placów) budowy. Pozyskiwanie środków na inwestycje idzie bardzo
      sprawnie. T, że ZALEWSKI JEST ŚWIETNYM MENEDŻEREM to widać chociażby w
      porównaniu z sąsiednią Bydgoszczą (Dombrowicz). Widze to,ponieważ jeźdżę po
      Polsce zajmując się komunikacją drogową i tramwajową. W porównaniu z Poznaniem
      w którym inwestycji (poza remontami dróg i torowisk tramwajowych)finansowanych
      z funduszy strukturalnych jest jak na lekarstwo. Lepiej może być tylko we
      Wrocławiu, Łodzi, Krakowie , może w Gdańsku ale to miasta dużo większe i
      potencjałowo nieporówbywalne z Toruniem. Starówka jest śliczna (fasady,
      chodniki, kostka brukowa na uliczkach dojazdowych, informacja turystyczna) i
      przyciąga uwagę rzesz turystów. Do tego sprytnie wykorzystany klimat mohairowo-
      sharpowy sprawia że Toruń zdeklasował w ostatnich latach Bydgoszcz i przebija
      się w kierunku miast z wielkiej dziesiątki dużo od niego większych (pod
      względcem atrakcyjności mieszkaniowej i inwestycyjnej pozostawił w tyle
      Szczecin, Lublin, i wspomniane wyżej porównywalne z soba potencjałem miasta).
      To zasługa tandemu ZALEWSKI - CAŁBECKI. Warto zatem zagłosowa tym roku na
      Zalewskiego a za 4 lata na Całbeckiego. Ja mam własnie takowe zamiary.
      Pozdrawiam myślących podobnie - Dariusz Rajczyk
      • mariusz_tor Re: TO PLAC Budowy 25.09.06, 17:42
        dariusz.rajczyk napisał:

> TORUŃ TO JEDEN WIELKI PLAC BUDOWY - żadne z miast porównywalnej wielkości
        > (Kielce, Radom, Częstochowa, Białystok, Gorzów, Opole, Olsztyn) ie posiada aż
        > tylu miejsc placów) budowy.

liczyłeś wszystkie te miejsca w każdym mieście? Do Kielc, które są porównywalne
        do Torunia nam daleko, do Opola też.
        > Starówka jest śliczna (fasady,
        > chodniki, kostka brukowa na uliczkach dojazdowych, informacja turystyczna)

Mi też się podoba informacja turystyczna, a ściśle to śliczna Pani Karolina.

> Do tego sprytnie wykorzystany klimat mohairowo-
        > sharpowy sprawia że Toruń zdeklasował w ostatnich latach Bydgoszcz i przebija
        > się w kierunku miast z wielkiej dziesiątki dużo od niego większych (pod
        > względcem atrakcyjności mieszkaniowej i inwestycyjnej pozostawił w tyle
        > Szczecin, Lublin, i wspomniane wyżej porównywalne z soba potencjałem miasta).

Zdeklasował Bydgoszcz? :) :)
        Chciałbym żeby tak było. Do Bydgoszczy nam jednak pomimo wszystko daleko.
    • staszekk1 Zaleski jest dobrym menadzerem, choć sa i "ale" 25.09.06, 13:25
      Zaleski jest dobrym menadzerem. Rozruszal Torunh niesamowicie 0 drogi,
      obwodnice, srednicowka, nowe szkoly, basen, teatr, TorTor, wylotowki,
      modernziacje...
      Ale - unika tematow drazliwych, tam gdzie mam trudnych przeciwnikow, choc dla
      Torunia ważnych:
      - włączenia pzredmieść
      - silnego studia TVP3 Torun
      • jan996 Re: Zaleski jest dobrym menadzerem, choć sa i "al 25.09.06, 15:27
        staszekk1 napisał:

> Zaleski jest dobrym menadzerem. Rozruszal Torunh niesamowicie 0 drogi,
        > obwodnice, srednicowka, nowe szkoly, basen, teatr, TorTor, wylotowki,
        > modernziacje...
        > Ale - unika tematow drazliwych, tam gdzie mam trudnych przeciwnikow, choc dla
        > Torunia ważnych:
        > - włączenia pzredmieść
        > - silnego studia TVP3 Torun

Dokladnie tak uważam!
      • jbmj Re: Zaleski jest dobrym menadzerem, choć sa i "al 06.10.06, 15:20
        Drogi Panie Staszku obwodnica, średnicówka, teatr to nie zasługa pana
        prezydenta. Obwodnica to droga krajowa nie robiona przez gminę, dokumentację
        srednicówki przygotowali poprzednicy, teatr nie jest instytucją gminną, tylko
        podlegającą pod Marszałka województwa. Co do szkoły to oczywiście Pan Prezydent
        chwali się nią, ale czy rozsądna była jej budowa przy niżu demograficznym, kiedy
        niektóre szkoły nie maja pełnego naboru. Moim zdaniem to niegospodarność przy
        tak duzym zadłużeniu miasta. Więc ten dobry menager jak się dokładnie popatrzy
        na to co robi nie jest taki dobry, potrafi jedynie dorze sie sprzedać w mediach,
        a to fałszywy obraz.
    • qq1110 Właczenie przedmieśc jest koniecznością. 25.09.06, 13:39
      Właczenie przedmieśc jest koniecznością.
      Miasto sie dusi, nie ma terenów, TBS buduje juz w Lubiczu bo w Toruniu nie ma
      gdzie, inne firmy - w Przysieku i Lysomicach... Wlaczenie osciennych osiedli -
      koniecznie!
      Ale tylko Zaleski moze to ruszyc, Filar od razu zapowiedział, ze nie bedzie.
      Wiec sam sobie przeczy z inną swoją wypowiedzią, że bedzie stawiał na
      dalekosieżne plnay rozwoju Torunia.
      • qq1110 Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 13:59
        Marian Filar sam sobie zaprzecza.

Sharp wchodzi do Lysomic, bo miasto Torun nie ma 50 ha terenu dla inwestora...
        Wlaczenie osciennych osiedli staje sie koniecznym argumentem aby nie przerwać
        rozwoju.

Ale Filar od razu zapowiedział, ze nie bedzie wlaczac przedmiesc i tego tematu
        poruszać. Wiec sam sobie przeczy z inną swoją wypowiedzią, że bedzie stawiał na
        dalekosieżne plany rozwoju Torunia. Jak torun ma sie rozwijac i to w
        dalekosieżnych planach pana Filara, nie mając nawet 50 ha terenow na inwestycje?

Chyba ze od razu zakladamy, ze Torun ma utrzymywac uczelnie, szkoły, teatry,
        szpitale, zabiegac o nowe drogi itp. a śmietanke w postaci podatkow od nowych
        inwestycji mają spijac nasi mniejsi sąsiedzi?
        Tylko czy mieszkancy 200- tysiecznego Torunia chca być wyłacznymi płatnikami na
        rzecz utrzymania infrastruktury dla 250.000 aglomeracji? A te 50 tysiecy to
        najbogatsi, ktorzy z powodzeniem mogliby utrzymywac swoją cześc infrastruktury
        dla calej aglomeracji.

Utrzymywanie struktury wiejskiej dla typowo miejskich osiedli zamieszkalych
        przez 50-tysiecy ludzi jest niesprawiedliwe.
        • ka_zet Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 14:01
          qq1110 napisała:

> Marian Filar sam sobie zaprzecza.
          >
          > Sharp wchodzi do Lysomic, bo miasto Torun nie ma 50 ha terenu dla inwestora...

Fałsz.
          • qq1110 Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 14:16
            A gdzie bydgoszczaninie jest 50 ha terenow inwstycyjnych w 1 kawalku na terenie
            Torunia?
            • a_creep Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 26.09.06, 13:16
              > A gdzie bydgoszczaninie jest 50 ha terenow inwstycyjnych

Nie wiem, czemu akurat 50ha, ale jeśli chcesz tyle, to proszę:

Toruń/oś.Grębocin-ul.Przelot

Informacja z Urzędu Miasta Torunia. W razie potrzeby mogę podesłać mapkę z
              zaznaczonymi terenami.
        • sdb Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 14:04
          tępakom przypominam ze najbardziej pozadane ich opinie sa pod nrem tel. 056 664
          69 09 lub na e-mailu redakcja@torun.agora.pl; a poza tym zacytuje bo znowu
          widac ze szczeniaki rzucaly kamieniami zamiast przerabiac czytanki w
          podstawowce:

"Lecz prezydentowi często błędnie przypisuje się zasługi, które nie są jego
          udziałem. Największa inwestycja drogowa w mieście, czyli budowa południowej
          obwodnicy Torunia nie jest dziełem magistratu tylko Generalnej Dyrekcji Dróg
          Krajowych i Autostrad. Zaleskiemu nie zawdzięczamy też budowy dworca PKS przy
          ul. Dąbrowskiego. Była ona jednym z warunków prywatyzacji przedsiębiorstwa
          państwowego i magistrat nie miał z nią nic wspólnego. Miasto nie wyremontowało
          też Teatru Horzycy, który podlega samorządowi województwa. Ani nie zbudowało
          multipleksu Cinema City, choć trzeba przyznać, że władze sprawnie
          przeprowadziły procedury administracyjne. Radość z powstania tego obiektu
          przyćmiewa jego fatalna estetyka - a na nią magistrat miał wpływ"

na dodatek prezydent nie nazywa sie Zalewski tylko Zaleski
          • kazik.torun Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 15:17
            sdb napisał:

> tępakom przypominam ze najbardziej pozadane ich opinie sa

Uważam, że te epitety naprawde nie sa potrzebne
            • davoo Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 16:31
              kazik.torun napisał:

> Uważam, że te epitety naprawde nie sa potrzebne

uwazam, ze ten nowy nick naprawde nie jest potrzebny...
              • kazik.torun Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 16:36
                davoo napisał:

> kazik.torun napisał:
                >
                > > Uważam, że te epitety naprawde nie sa potrzebne
                >
                > uwazam, ze ten nowy nick naprawde nie jest potrzebny...
                Tak sie sklada ze ja uzywam mojego niku od dlugiego czasu - zanim jeszcze trzeba
                bylo sie logowac i nie zamierzam sie tlumaczyc przed kims kogo nick widze po raz
                pierwszy

ps kazdy kto ma kszte oleju w glowie moze sobie sprawdzic jak dlugo na forum gw
                torun pisze kazik.torun
                • b3ut Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 16:41
                  naucz sie korzystać z wyszukiwarki. ZObaczysz kiedy pierwszy raz pojawił się
                  davoo a kiedy ty...
                  • kazik.torun Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 16:47
                    czy ja mowie ze ten ktos pisze po raz pierwszy?
                    pisze natomiast ze widze tego kogos po raz pierwszy

w odroznieniu do tego kogos nie rzucam tak sobie oskarzen

ps wczesniej pisalem poprostu jako kazik
                    ps2 ta dyskusja nie jest przedmiotem tego watku
                • davoo Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 25.09.06, 17:18
                  kazik.torun napisał:

> Tak sie sklada ze ja uzywam mojego niku od dlugiego czasu - zanim jeszcze
                  trzeba
                  > bylo sie logowac i nie zamierzam sie tlumaczyc przed kims kogo nick widze po
                  raz pierwszy
                  >
                  > ps kazdy kto ma kszte oleju w glowie moze sobie sprawdzic jak dlugo na forum
                  gw
                  > torun pisze kazik.torun

och, arbiter elegantiarum poczul sie dotkniety niepotrzebnie i moim postem.
                  wybacz, rezydencie tego forum- wpisales sie jakos nieszczesliwie w peany,
                  pozniej w lamenty babbikowo/jankowo/staszkowe. jesli omylkowo cie przez leb
                  zdzielilem- pardon

>ps2 ta dyskusja nie jest przedmiotem tego watku

no w temacie odezwal sie esdeb- analfabetyzm wtorny to plaga tego narodu- zanim
                  skomentujesz artykul, sprobuj go przynajmnie przeczytac ze zrozumieniem. tym
                  bardziej jesli masz zamiar spektakularnie szate rozdzierac publicznie dla
                  swojego kandydata
        • a_creep Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 26.09.06, 13:20
          > Marian Filar sam sobie zaprzecza.

Fałsz.

> śmietanke w postaci podatkow od nowych inwestycji

Wiesz, ile wynosi ta twoja śmietanka dla Sharpa i innych firm na terenie SSE?
          Niech będzie nawet śmietanka całego Torunia z podatków CIT - ileż to ona wynosi?! ;)

> niesprawiedliwe.

Kolejny zwolennik sprawiedliwości społecznej.
        • radas12 Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 27.09.06, 18:37
          Człowieku czy ty wiesz o czym TY piszesz??? Żeby włączyć inne gminy do Torunia
          potrzebne są, jak to określa ustawa o samorządzie gminnym, konsultacje z
          mieszkańcami, a nie imperialne podbijanie sąsiednich gmin jakie Ty
          proponujesz!!!!
        • jbmj Re: Marian Filar sam sobie zaprzecza. 06.10.06, 15:24
          Oj trzeba dokładnie czytać gazety, Filar powiedział, że jest za włączaniem
          przedmieść, tylko nie chciałby robić niczego na siłę, a to róznica
    • mariusz_tor Re: Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 25.09.06, 17:31
      > A drogi

Porażka, jak co roku mówią w tvn o dziurawych polskich drogach zimą to pokazują
      Toruń.

>a szkoła na koniuchach

Szkoła ładna, szkoda że miasto musiało dopłacić wykonawcy- Erbudowi 0,5 mln za
      roboty dodatkowe. Jak dla mnie bardzo podejrzane...

>a ISPA

tak Ispa to porażka prezydenta. Nie potrafił dopilnować wykonawców. Większość
      kontraktów jest poważnie opóźniona, całkiem prawdopodobne że Toruń straci
      dofinansowanie z UE !

>a obwodnice

miasto nie wybudowało w ciągu 4 lat żadnej obwodnicy !

> a wylotówki

To się Michałowi udało.
    • mac_byd Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 25.09.06, 20:30
      Co wspólnego Zaleski ma z Bajem Pomorskim i Centrum Sztuki Współczesnej,
      przecież to za wojewódzkie pieniądze lub państwowe, nie miejskie!
    • eryk.wiking Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 25.09.06, 20:31
      Zaleski - Prezydent wszystkich socjali. Przegrałeś u mnie Panie Zaleski
      tworząc getta biedy , pijaństwa i złodziejstwa, tzw. "Nowe Czeczenie". Jesteś
      dla mnie prezydentem nierobów, pijaków - prezydentem, który kpi z ludzi
      ciężkiej pracy. Za to zagłsowoałbym nawet na Achramowicza.
    • mac_byd Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 25.09.06, 20:33
      To zdanie uważnie niech przeczyta babbik!
      "Największa inwestycja drogowa w mieście, czyli budowa południowej obwodnicy
      Torunia nie jest dziełem magistratu tylko Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i
      Autostrad. " Pytanie mam następujące, czy ta droga biegnie w granicach miasta
      Torunia?
      • jkwt Re: Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 26.09.06, 12:38
        mac_byd napisał:
        > "Największa inwestycja drogowa w mieście, czyli budowa południowej obwodnicy
        > Torunia nie jest dziełem magistratu tylko Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych
        i
        > Autostrad. " Pytanie mam następujące, czy ta droga biegnie w granicach miasta
        > Torunia?
        No i została spie.... . Powstała tylko 1 jezdnia a spora część kasy z UE
        przeznaczona na obwodnicę wróciła do Brukseli.
    • mega_faflun Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 26.09.06, 20:09
      dariusz rajczyk napisal:
      >>>>>TORUŃ TO JEDEN WIELKI PLAC BUDOWY - żadne z miast porównywalnej wielkości
      (Kielce, Radom, Częstochowa, Białystok, Gorzów, Opole, Olsztyn) ie posiada aż
      tylu miejsc placów) budowy. <<<<

moge tylko powiedziec jedno z inwestycjami jesli chodzi o gorzow wlkp. torun
      sie nie umywa znam to miasto czesto bywam tam wiec moge cos powiedziec na ten temat.
      wiele inwestycji drogowych , budowane sa centra handlowe chodzi mi o estetyke
      architektury na miare miasta wojew. budowane jest kolejne podobne do starego
      browaru w poznaniu w przygotowaniu kolejne rowniez o wysokiej klasie
      architektonicznej ,bulwary nadwarcianskie najpiekniejsze w kraju , rozwoj
      komunikacji tramwajowej . budowa nowoczesnego osrodka tvp lubuska oraz wiele
      innych ciekawych inwestycji trzeba przyznac ze gorzow niema takiego potencjalu
      jaki posiada torun reszty miast nie znam wiec nie moge nic powiedziec
    • radas12 Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 27.09.06, 18:34
      Oceniając prezydenturę Zaleskiego nie można nie zauważyć, że w jego otoczeniu
      brakuje osób które potrafią wnieść coś konstruktywnego (poza profesjonalistą
      Całbeckim).Jedyną szansa zeby to zmienić jest zmiana prezydenta.Sposród
      istniejących obecnie kandydatów tylko profesor Filar dysponuje profesjonalnym
      zapleczem fachowców
    • mieszkanieckaszczorka Re: Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 28.09.06, 10:52
      Ispa sie wlecze i nie wiadomo czy wogole skomcza a na pewno nie skonczaw terminie Wylotowki to projekt p[oprzedniej ekpiy ktorego po prostu nie zatrzymal i nie spiep.. tak jak budowy mostu, aquaparku, hali widowiskowo-sportowej, parkingo podzeimnych.... dalej????
    • paralead Re: Podsumowanie prezydentury Michała Zaleskiego 05.10.06, 09:46
      Ciekawe, ile z tych inwestycji które dzieją się lub działy w Toruniu zostało zainicjowanych przez Zaleskiego. Jak narazie wygląda to tak jak w dowcipie
      "Podjeżdża wóz konny pod dom i woźnica krzyczy Węgiel przywiozłem, odwraca sie na to koń i mruczy, taaaa, ty przywiozłeś!!".
      Patrząc realnie, żadna inwestycja którą wymyślił Zaleski się nie rozpoczęła lub wogóle nie wypaliła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka