Dodaj do ulubionych

Basen teraz w REALU

11.01.07, 22:56
Gazeta napisała - Powiat chce budować basen ze środków unijnych, ale w
kosztach utrzymania musiały by partycypować powiat i gminy powiatu
Ciekawe czy we wtorek wójtowie, burmistrzowie i władze powiatu się dogadają
czy będzie tak jak to Polaków rozmowy pogadali i nic
Narazie jedna gmina wchodzi(to nie Radziejów) a reszta zobaczymy niebawem
Obserwuj wątek
    • l-6 Re: Basen teraz w REALU 12.01.07, 22:02
      budowa basenu to tragedia budżetowa nawet jeśl wszystkie gminy wejdą w ten
      interes. Koszt utrzymania basenu jest ogromny. basen aby częściowo mógł być
      opłacalny musiał by mieć cały czas chętnych do płytwania. początkowo może tak
      ale później będzie totalna klapa. Podobne inwestycje wybudowały inne powiaty i
      teraz płaczą. Zobaczymy kiedy będzie znane więcej szczegółów , ale budowa
      basenu przypomina mi rolników z 5 ha ziemi- też chcieli mieć kombajn - no bo co
      inni mają to jo tyż.
      • s_1 Re: Basen teraz w REALU 13.01.07, 14:48
        l-6 napisał:

> budowa basenu to tragedia budżetowa nawet jeśl wszystkie gminy wejdą w ten
        > interes. Koszt utrzymania basenu jest ogromny. basen aby częściowo mógł być
        > opłacalny musiał by mieć cały czas chętnych do płytwania. początkowo może tak
        > ale później będzie totalna klapa. Podobne inwestycje wybudowały inne powiaty i
        > teraz płaczą. Zobaczymy kiedy będzie znane więcej szczegółów , ale budowa
        > basenu przypomina mi rolników z 5 ha ziemi- też chcieli mieć kombajn - no bo
        co inni mają to jo tyż.

Tak ale też tworzymy społeczność powiatu, prawie jak duża dzielnica w mieście i
        przy dobrym planie może to być rentowne, np do podatków lokalnych i gruntowych
        można doliczyć obligatoryjnie opłatę za korzystanie z basenu, podobnie jak
        abonament za rtv, wystarczy że ludzie posiadają basen na swoim powiecie, a czy
        będą korzystać to już inna działka, tylko czy taki pomysł jest możliwy do
        wdrożenia???
        • l-6 Re: Basen teraz w REALU 13.01.07, 20:45
          To są szanowny kolego marzenia . Nie można opodatkować społeczeństwa powiatu
          dodatkowymi opłatami za basen. Wymaga to skomplikowanych procedur do referendum
          lokalnego w każdej gminie włącznie. Jakie koszty? Nie należy się zastanawiać
          ile. Wystarczy pojechać do małych miast i powiatów, gdzie "szarpnięto " się i
          wybudowano takie pływalnie. Znam takie miasta i wiem, że mają spore kłopoty.
          Proszę zauważyć, że we włocławku prawie 130 tys. mieście jest jedna pływalnia.
          Dojeżdżają do niej również dzieci z innych miejscowości łącznie "obrabia" ona
          obszar ok 200000 mieszkańców i .. często jest pusta. Oczywiście Ja jestem za
          basenami nawet w każdej gminie ale skąd brać kasę?
          • s_1 Re: Basen teraz w REALU 13.01.07, 21:13
            l-6 napisał:

> To są szanowny kolego marzenia . Nie można opodatkować społeczeństwa powiatu
            > dodatkowymi opłatami za basen. Wymaga to skomplikowanych procedur do referendum
            >
            > lokalnego w każdej gminie włącznie. Jakie koszty? Nie należy się zastanawiać
            > ile. Wystarczy pojechać do małych miast i powiatów, gdzie "szarpnięto " się i
            > wybudowano takie pływalnie. Znam takie miasta i wiem, że mają spore kłopoty.
            > Proszę zauważyć, że we włocławku prawie 130 tys. mieście jest jedna pływalnia.
            > Dojeżdżają do niej również dzieci z innych miejscowości łącznie "obrabia" ona
            > obszar ok 200000 mieszkańców i .. często jest pusta. Oczywiście Ja jestem za
            > basenami nawet w każdej gminie ale skąd brać kasę?

Tak szanowny kolego ładnie to ująłeś, przedstawiłeś jasno ale tez wyobraź sobie
            że ja kilka lat spędziłem na krytej pływalni i wiem jakie to koszty, rodzi się
            pytanie jak powstrzymać chciejstwo, znam pływalnie w europie takie w szkołach i
            ogólnodostępne bez obsługowe ale chyba za wcześnie jeszcze pisać o tym, skoro
            problemem jest w szkole bez wartownika upilnować papier w toalecie???
    • nowy49 Re: Basen teraz w REALU 14.01.07, 07:04
      www.sportplusonline.pl/archiwumsportplus.php?id=51
      szczególnie ciekawe fragmenty to - koszty utrzymania basenu i technologia
      zastosowana do ogrzania wody!!!! można i tak - i o dziwo podobno sie
      bilansuje!!!!
      • s_1 Re: Basen teraz w REALU 14.01.07, 11:17
        nowy49 napisał:

> - i o dziwo podobno sie bilansuje!!!!

Skoro Jurkowi Łysemu w Bochni wypaliło, czemu by nie pomyśleć o takim basenie
        np. w Piotrkowie Kujawskim, blisko i tak po środku powiatu, tylko że to
        specyficzny trochę jest teren z tzw "gościnnością kujawską ", może pękną te mury
        głupoty i uprzedzeń i w końcu uda się wspólnie w powiecie coś zrobić z pożytkiem
        dla wszystkich mieszkańców??? Wiara czyni cuda.........
        • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 20.01.07, 15:43
          Jak to ważne by dokładnie czytać co tu inni piszą, pojechałem do "Reala" wziąłem
          okulary, czepek, ręcznik i klapki ale dobrze, kupiłem telefon sobie, wypas z
          takim ciekawym bajerem, nie spotykanym na rynku jeszcze..... Basenu mi się
          zachciało, a po co?
    • nowy49 Re: Basen teraz w REALU 25.01.07, 17:32
      no jak tam z tym basenem? podobno został złożony wniosek ale może ktoś zna
      jakieś szczegóły - planowana lokalizacja itp?????
      • obserwatorx Re: Basen teraz w REALU 25.01.07, 18:44
        1.Cud nad Wisłą (a jaka tu rzeka płynie )wszyscy wójowie i burmuszowie jakoś
        nie po polsku zgodzili się na wspólną inwestycje
        CHWAŁA IM ZA TO po trzykroć CHWAŁA
        2.Władze starostwa jeżdzą po basenach i analizują koszty, bo w Janikowie ich
        wpuścili w kanał
        3. Projektu jeszcze nie ma , a wniosek zostanie złożony ze środków Uni na lata
        2007-2013 tak, żeto jeszcze potrwa
        4. Lokalizacja jeszcze nie ustalona
        5.Zagrożenie narazie jest cacy, ale jak przyjdzie do łożyć do utrzymania - tak
        konkretnie to żeby gminy nie zdezerterowały
        • lolek121212 Re: Basen teraz w REALU 25.01.07, 20:52
          Jeżeli to prawda to alleluja!!!!!!!!!!!!!!! I powiadasz, że nasz buurmistrz się
          zgodził z całą resztą?! To rzeczywiście zakrawa na cud, ale w takim razie chwała
          i burmistrzowi (jak jest źle to trzeba rypać, ale jak dobrze to należy
          pogłaskać). Po trzykroć ALLELUJA!!!
          • obserwatorx Re: Basen teraz w REALU 25.01.07, 23:20
            nasz burmistrz to tak na dwa razy
            Ale do wyborów społeczenstwo (zwłaszcza rada) powinna go przekonać
            • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 25.01.07, 23:27
              obserwatorx napisał:

> nasz burmistrz to tak na dwa razy
              > Ale do wyborów społeczenstwo (zwłaszcza rada) powinna go przekonać

Słuchajcie Drodzy Państwo, czy ja dobrze to rozumiem, ze ten basem ma być na
              potrzeby miasta, a nie całego powiatu i czy oby na pewno tu o basen kąpielowy
              kryty z ciepłą wodą chodzi, a nie o zbiornik do przeciwpożaniczego podobny?
              • obserwatorx Re: Basen teraz w REALU 26.01.07, 13:19
                1. Chodzi o prawdziwą pływalnię - bo to tak się nazywa
                2. I chodzi o udział miasta w przedsięwzięciu calego powiatu
                • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 26.01.07, 17:57
                  obserwatorx napisał:

> 1. Chodzi o prawdziwą pływalnię - bo to tak się nazywa
                  > 2. I chodzi o udział miasta w przedsięwzięciu calego powiatu

Dziękuję, rozumiem, teraz wystarczy poszukać dobrej lokalizacji gdzieś w
                  pośrodku powiatu by wszyscy mieli łatwy dostęp, za przykładem rozwiązań w
                  Europie może doskonale to być na wsi, tylko żeby nie zapomniano o dużym parkingu
                  ale w głębi duszy nadal jestem pełen obaw, czy będzie tak wiele osób chętnych do
                  korzystania by było to rentowne przedsięwzięcie, sam chętnie skorzystam, choć
                  2016 r wydaje się bardzo odległy.
                  • fidel13 Re: Basen teraz w REALU 27.01.07, 12:01
                    Oczywiście, że jest zapotrzebowanie i będzie bardzo dużo osób
                    korzystających.Kiedy jeżdże na okoliczne pływalnie to bardzo często się spotyka
                    znajome twarze. Po co jeździć ok. 50 kilometrów jak może być na miejscu.
                    • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 27.01.07, 16:54
                      fidel13 napisał:

> Po co jeździć ok. 50 kilometrów jak może być na miejscu.

A kto mówił że ma być na miejscu i akurat w Radziejowie, doskonale może być w
                      Piotrkowie czy w Bytoniu to już bliżej niż do Janikowa jechać...
                      • fidel13 Re: Basen teraz w REALU 27.01.07, 17:49
                        Widać, że nie masz aktualnych informacji - ma być w Radziejowie przy mechaniku.
                        A jak tak lubisz Bytoń to zawsze się możesz przejechać np. popatrzeć jak zboże
                        rośnie.
                        • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 27.01.07, 18:57
                          fidel13 napisał:

> Widać, że nie masz aktualnych informacji - ma być w Radziejowie przy mechaniku.
                          > A jak tak lubisz Bytoń to zawsze się możesz przejechać np. popatrzeć jak zboże
                          > rośnie.
                          Dziwny jesteś człowiek i masz małe horyzonty ale to nie boli, koło zawodówki już
                          budowano za ofiarowane dolary od jakiejś rodaczki z Ameryki( tylko kto to
                          jeszcze pamięta i ta wielka dewaluacja), może za tamte przerąbane
                          (zainwestowane), ktoś zafunduje jej tablicę pamiątkową i przyklei na ścianie u
                          wejścia....... Ładnie by to wyglądało
                          • jolantana Re: Basen teraz w REALU 27.01.07, 19:08
                            P. sauber nie chciałabym być niczyim adwokatem ale pana horyzonty muszą być
                            ogromne skoro widzisz pan basen w Bytoniu.
                            • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 27.01.07, 19:18
                              jolantana napisała:

> P. sauber nie chciałabym być niczyim adwokatem ale pana horyzonty muszą być
                              > ogromne skoro widzisz pan basen w Bytoniu.

A dlaczego by nie w Bytoniu, Litychowie, Piotrkowie czy w Powałkowicach,
                              wszystko z czystego chciejstwa ma być tylko w Radziejowie?, już jesteśmy w
                              Europie i nie ma potrzeby się wywyższać, a co tu są inni albo bardziej
                              uprzywilejowani, wystarczy by był duży parking, kto zechce to dojedzie, oby miał
                              tylko za co? A na pierwszą część pytania odpowiedź jest prosta, nigdy na nic nie
                              jest za późno i czy prościej można??? ( myśleć też trzeba potrafić)
                              • nowy49 Re: Basen teraz w REALU 28.01.07, 10:53
                                Ostatnio w TV opowiadali jak w okolicach Łomży zaginął Łoś. Wtedy ta informacja
                                mnie nie zainteresowała ale teraz widzę że chyba Łoś się odnalazł!!! Dziwne
                                tylko że odnalazł się na naszym forum a jeszcze dziwniejsze że podpisuje się
                                sauber1 !!!!
                                p.s. z Łomży do Bytonia kawał drogi i zima do tego ale Łosie to podobno silne
                                zwierzęta, silne i głupie !!!
                                • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 28.01.07, 12:44
                                  nowy49 napisał:

> Ostatnio w TV opowiadali jak .....

Nie mam zamiaru z nikim się droczyć na tym forum, nie odczuwam takowej potrzeby,
                                  ani mnie to nie bawi, ale znane mi są "OPOWIADANE PRODUKTY LUDZKIEJ WYOBRAŹNI",
                                  a w tej przedmiotowej sprawie przedstawiłem tylko moje osobiste zdanie i na
                                  temat istnienia kina czy dyskotek w tej "metropolii" miałem i man podobne
                                  zdanie i nich ktoś spróbuje mnie wyprowadzić z "błędu". Naród tworzą tylko
                                  ludzie, a słowo człowiek brzmi dumnie. Do miłego na basenie i nie ma znaczenia
                                  gdzie on będzie, ważne byśmy byli zadowoleni z dzisiejszych podjętych decyzji w
                                  przyszłości i tyle.
                                  Pozdrawiam
                                  • aga_gora3 Re: Basen teraz w REALU 29.01.07, 23:06
                                    Człowieku, trudno dociec o co Ci chodzi.
                                    • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 30.01.07, 00:25
                                      aga_gora3 napisała:

> Człowieku, trudno dociec o co Ci chodzi.

Jeżeli mnie o to pytasz, to odpowiedź jest bardzo prosta, podrośniesz to
                                      zrozumiesz i bez urazy, czy można prościej?
                                      • zelant Re: Basen teraz w REALU 30.01.07, 14:03
                                        fidel 13 napisał 22.12.06r.o g.16:25 w Bzykaniu w Samoobronie:"Sauber weź ty się
                                        chłopie do roboty, a nie całe dnie się mądrujesz na każdy temat....", święte
                                        słowa tylko należy napisać że całą dobę i to na wszystkich okolicznych forach
                                        n.p.w
                                        Bytoniu,Ciechocinku,Dobrem,Inowrocławiu,Osięcinach,Lipnie,Piotrkowie,Radziejowie,Topólce,Włocławku
                                        • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 30.01.07, 15:04
                                          zelant napisał:

> fidel 13 napisał
                                          > n.p.w
                                          > Bytoniu,Ciechocinku,Dobrem,Inowrocławiu,Osięcinach,Lipnie,Piotrkowie,Radziejowi
                                          > e,Topólce,Włocławku

Ty chłopie mów najlepiej za siebie i dołóż jeszcze kilka miast i wsi w kraju i
                                          inne kontynenty, tam ludzie spragnieni języka polskiego, gotowi płacić za ładne
                                          słowo, lecz z czystej skromności kasy nie biorę,(nie naciągamm), lecz cenne info
                                          jewst dla mnie ważne. Pani Zosia S. zaprosiła mnie na wakacje na nowo nabytą
                                          wysepkę na oceanie, wierz mi czasami warto jest kochać miłych i sympatycznych
                                          ludzi, a świat jest piękny, tylko trzeba ruszyć dupę z tego grajdoła, by późnej
                                          usiąść i mieć co napisać i ........
                                          • nowy49 Re: Basen teraz w REALU 30.01.07, 18:30
                                            sauber1 jesteś the best!!! ale przecież Ty to wiesz najlepiej!!! nie ma tematu
                                            na którym byś się nie znał - normalnie człowiek renesansu!!! ale najbardziej
                                            mnie rozwaliłeś dając porady na forum Topólki(!!!) kobiecie zdradzanej przez
                                            męża!!! człowieku marnujesz sie na tych forach - pisz książki - nie wiesz
                                            jakie - encyklopedie!!!! bo przecież ty wszystko wiesz - mało tego wiesz
                                            najlepiej!!! teraz czekam kiedy tej babce na forum Topólki napiszesz ze
                                            szczegółami kiedy będzie miała najblizszy "okres" a kiedy dni płodne - napisz
                                            bo przecież wiesz!!!! ja wierze że ty wiesz!!!!! bo przecież Ty wiesz
                                            wszystko!!!
                                            • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 01.02.07, 01:24
                                              nowy49 napisał:

> sauber1 jesteś the best!!! ale przecież Ty to wiesz najlepiej!!! nie ma tematu
                                              > na którym byś się nie znał - normalnie człowiek renesansu!!! ale najbardziej
                                              > mnie rozwaliłeś dając porady na forum Topólki(!!!) kobiecie zdradzanej przez
                                              > męża!!! człowieku marnujesz sie na tych forach - pisz książki -

Może i Ty masz rację ale jak ja mógłbym najmilszej koleżance z "ławy szkolnej"
                                              inaczej napisać jak nie właśnie tak jak to uczyniłem, jedź lepiej na ryby
                                              odpocznij, po co tu pisać, chociaż to dobrze jest umieć nawet podpisać się ale
                                              należy też pamiętać żeby za siebie, to jest tak bardziej elegancko
                                        • szarotka72 Re: Basen teraz w REALU 05.02.07, 12:00
                                          zelant napisał:

> fidel 13 napisał 22.12.06r.o g.16:25 w Bzykaniu w Samoobronie:"Sauber weź ty si
                                          > ę
                                          > chłopie do roboty, a nie całe dnie się mądrujesz na każdy temat....", święte
                                          > słowa tylko należy napisać że całą dobę i to na wszystkich okolicznych forach
                                          > n.p.w
                                          > Bytoniu,Ciechocinku,Dobrem,Inowrocławiu,Osięcinach,Lipnie,Piotrkowie,Radziejowi
                                          > e,Topólce,Włocławku

Zelant,ale jesteś namolny.Czy ty nie masz nic lepszego zajęcia?
                                          zajmujesz się bezdomnymi? Może gość znalazł komp na śmietniku i chce pokazać,
                                          że bezdomni też mają coś do powiedzenia.
                                          Wszyscy mamy równe prawa,to gwarantuje nam konstytucja RP.
                                          • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 05.02.07, 14:31
                                            szarotka72 napisała:

> Wszyscy mamy równe prawa,to gwarantuje nam konstytucja RP.

Wszyscy nie znaczy każdy ale gwarancja jest, tylko czasem trzeba upomnieć się o
                                            należne prawa
                                          • herkus-monte Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 14:21
                                            Zelant,ale jesteś namolny.Czy ty nie masz nic lepszego zajęcia?
                                            zajmujesz się bezdomnymi? Może gość znalazł komp na śmietniku i chce pokazać,
                                            że bezdomni też mają coś do powiedzenia.
                                            Wszyscy mamy równe prawa,to gwarantuje nam konstytucja RP.

W tej falszywej demokracji juz tak jest ze gosc po podstawowce ma taki sam glos
                                            rownowazny co profesor. A i profesor od "insektow i robactwa" zostaje nagle
                                            wybitnym politykiem :)))))))
                                            • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 19:36
                                              herkus-monte napisał:

>
                                              > W tej falszywej demokracji juz tak jest ze gosc po podstawowce ma taki sam glos
                                              >
                                              > rownowazny co profesor. A i profesor od "insektow i robactwa" zostaje nagle
                                              > wybitnym politykiem :)))))))

Myślę że właśnie na tym polega demokracja
    • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 30.01.07, 20:30
      obserwatorx napisał:

> Gazeta napisała - Powiat chce budować basen ze środków unijnych, ale w
      > kosztach utrzymania musiały by partycypować powiat i gminy powiatu
      > Ciekawe czy we wtorek wójtowie, burmistrzowie i władze powiatu się dogadają
      > czy będzie tak jak to Polaków rozmowy pogadali i nic
      > Narazie jedna gmina wchodzi(to nie Radziejów) a reszta zobaczymy niebawem

Po przeanalizowaniu tego (nie zwracając uwagi na durnowatości i ułomności
      umysłowe), rodzi się pytanie jak duże to będą środki by poszczycić się
      okazałością obiektu na skale powiatu, skoro są już zapewnienie wójtów i
      burmistrzów co do partycypowania w kosztach utrzymania ale tez nie należy łowić
      ryb przed siecią
      • bzyku654321 Re: Basen teraz w REALU 05.02.07, 20:17
        To będziem sobie pływac albo i nie.
      • herkus-monte Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 14:24
        Z wieloma pogladami nie zgadzam sie z Toba sauber bo uwazam ze nie maja
        uzasadnienia ale tu jestem jednoglosnie z toba za. Chodz z 2 strony milo jest
        pomarzyc o wielkich projektach.
        • sauber1 Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 19:39
          herkus-monte napisał:

> Z wieloma pogladami nie zgadzam sie z Toba sauber bo uwazam ze nie maja
          > uzasadnienia ale tu jestem jednoglosnie z toba za. Chodz z 2 strony milo jest
          > pomarzyc o wielkich projektach.

Marzenia, Marzeniami ale na tym też polega demokracja, może to trochę pachnie
          kompromisem, a co myślisz że ja z Twoimi poglądami zawsze się nie zgadzam?
          • herkus-monte Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 22:54
            Oczywiscie. Ty jestes liberalem-kosmopolita, ja nacjonalista- konserwata.
            • s_1 Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 23:38
              herkus-monte napisał:

> Oczywiscie. Ty jestes liberalem-kosmopolita, ja nacjonalista- konserwata.

Tak naprawdę to nawet w zetchaenie nie byłem z oczywistych pobudek i ze względu
              na jednego nawiedzonego człowieka a tak bardzo chciałem, po nocach płakałem
              odszedł i upadło chyba, teraz nawet nie chce się przyznać już nie pamięta, a do
              pzpr nie chcieli mnie bo w deklaracji, czym motywuję swój akces wstąpienia w
              zaszczytne szeregi, umotywowałem chęcią otrzymania talonu na samochód i
              przydział mieszkania służbowego zgodnego z przysługującą mi normą, chcąc nie
              chcąc stałem się prawie apolityczny, może do jakiej prywatnej wstąpię ???
          • herkus-monte Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 23:02
            Moje poglady sa zbierzne z przedwojennym ONR-em ABC

pl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B3z_Narodowo-Radykalny_ABC
            pl.wikipedia.org/wiki/Narodowe_Si%C5%82y_Zbrojne
            • s_1 Re: Basen teraz w REALU 06.02.07, 23:31
              herkus-monte napisał:

> Moje poglady sa

A po co głupieć w partii jest się tylko dla dużych korzyści, a światopogląd i
              przekonania to rzecz względna, popatrz na ludzi..... tylko świnia nie zmienia
              poglądów, przepraszam obrońców zwierząt.
              • herkus-monte Re: Basen teraz w REALU 07.02.07, 11:16
                Czy tez tak mowisz zonie jak ciebie zlapala na zdradzie?
                • s_1 Re: Basen teraz w REALU 07.02.07, 14:11
                  herkus-monte napisał:

> Czy tez tak mowisz zonie jak ciebie zlapala na zdradzie?

Nie o to chodzi, mogę tylko się pochwalić poznałem dziewczynę w Szwecji Ona
                  usilnie chce tu do naszego kraju zjechać, jako bezrobotna dostanie zasiłek, tak
                  ona twierdzi że za 2,5 tysiąca złotówek można ładnie przeżyć, przyznaję jej
                  rację, a ma też siostrę, ładnie nauczyły się polskiego, widzisz jak podróże
                  kształcą, a ile tam dają wg polskich stawek to na waciki nie wystarczy pewnie?
                  • herkus-monte Re: Basen teraz w REALU 07.02.07, 15:27
                    Nie o to chodzi, mogę tylko się pochwalić poznałem dziewczynę w Szwecji Ona
                    usilnie chce tu do naszego kraju zjechać, jako bezrobotna dostanie zasiłek

I co to zmienia? Hmmm? Falsz jest falszem.

przyznaję jej
                    > rację, a ma też siostrę, ładnie nauczyły się polskiego, widzisz jak podróże
                    > kształcą, a ile tam dają wg polskich stawek to na waciki nie wystarczy pewnie?

Otoz twoja kolezanka chce tu przyjechac nie dlatego iz ma tu taki wysoki
                    zasilek w przeliczeniu ale drogi s1 dlatego ze gospodarka szwecka jest typowo
                    socjalistyczna. Ogolnie rzecz biorac jest niewydolna. Podatki sa tam tak
                    wysokie ze az osiagaja czasami 80% zarobku miesiecznego. No coz jak to
                    powiedzial kiedys slynny ekonomista noblista Molke:"Kto chce wprowadzic raj juz
                    tu na ziemi ten zawsze wprowadzi piekło"

widzisz jak podróże
                    > kształcą,

Gdybys zjechal caly swiat wszesz i wzdluz nic s1 bys sie nienauczyl (jedynie
                    przejadl pieniadze), bo nie podroze ksztalca a ciezka sumienna praca.
                    • s_1 Re: Basen teraz w REALU 07.02.07, 15:41
                      herkus-monte napisał:

bo nie podroze ksztalca a ciezka sumienna praca.

A ja słyszałem że od ciężkiej pracy jest garb i ręce długie za kolana, nie wiem
                      czy to prawda ale myślę, że inni uczestnicy tego forum zapewne posiadają taką
                      wiedzę, a może i większą i już widzę jak kipią, by się tym podzielić
                      • herkus-monte Re: Basen teraz w REALU 07.02.07, 20:04

>A ja słyszałem że od ciężkiej pracy jest garb i ręce długie za kolana,

Zadna praca nie hanbi tylko ta slabo oplacana.
                        • s_1 Re: Basen teraz w REALU 07.02.07, 20:20
                          herkus-monte napisał:

>
                          > Zadna praca nie hanbi tylko ta slabo oplacana.

I tu się z Tobą zgadzam w 109 procentach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka