Gość: € IP: *.arcor-ip.net 02.05.03, 09:53 nie ta kurltura . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: latarnik Re: A wy do Europy PO CO? IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.03, 10:25 Gość portalu: € napisał(a): > nie ta kurltura . Za to Twoja ... na pewno. Europejczykiem na pewno nie jestes ... ech ... zastanawiam sie czy w ogole jestes czlowiekiem ... latarnik Odpowiedz Link Zgłoś
oti Re: Wiec bydgoskiej lewicy 02.05.03, 11:33 to już nie socjalizm tylko unia europejska jest szansą ??? Odpowiedz Link Zgłoś
oti 3 Maj 02.05.03, 11:35 czkawka SLD - kultury ludzi wschodu ??? każda osoba mieszkająca na świecie jest człowiekiem jedni są kobietami drudzy mężczyznami - żeby nie było wątpliwości dodam że nie ma czegoś takiego jak pani-pan i pan-pani - to tylko dewiacje każdy mieszka w jakimś kraju i zazwyczj z danego kraju pochodzi on i jego rodzin, więc jest przykładowo Polakiem, Włochem, Perówiańczykiem czy Palestyńczykiem - wiąże sie to z patriotyzmem , odmienną kulturą i historią, językiem i tradycją każdy też mieszka na jakimś kontynęcie, jedni są Azjatami inni Afrykańczykami, a wielu Europejczykami - chce zaznaczyć że nie ma to jednak większego znaczenia i sęsu oraz wartości jako takie - dla mnie postrzeganie tego jako jakąś wielką nobilitacę czy własnośc samą w sobie jest błędem i nieporozumieniem, ponieważ całe dobrodziejstwo kulturowe, patriotyczne, kulturalne itp zawarte jest w warstwie narodowej i nic nie jest w stanie tego zmienić, ani zastąpić - napewno nie ta tandeda jaką sie proponuje, którą sie wypełnia przestrzeń ideologiczną Mumi Europejskiej To tak jak młody człowiek nie szanuje swojej rodziny, nie jest świadom swojego nazwiska, korzeni i ważniejsze jeszt dla niego to że mieszka w tym bloku i na tym osiedlu i jest poprostu blokersem np z Fordonu - tak sie czuje i zatraca kontakt z rodziną - bo on jest w gangu - jest człowiekiem z tąd itp - gówno a nie ideologia, nim sie obejrzy straci wiele i skończy na śmietniku. kolega co mu tak euro imponuje na które klną wszyscy mieszkający w uni - bo życie przez ten wynalazek podrożało znacznie - niech lepiej zajmie sie swoją rodziną i Krajem i odpóści sobie gonitwe za mydlaną bańką - to wszystkim polecam zwłaszcza że jutro 3 Maja - Polskie Święto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: € EURO WAS ZALATWI IP: *.arcor-ip.net 02.05.03, 14:00 Jeszcze nie wiecie co to jest € to oststnie gowno. Latwo policzyc jezeli ktos zarabia 600zl to ile euro dostanie.Chyba ze 150€. A to wystarcza na wieksze zakupy tygodniowe.Reszte dopowiedzcie sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu: Macias-mikro tia ... IP: *.telsten.com / 10.20.0.* 02.05.03, 16:35 Euro nas zalatwi ? watpie .. 1' To dopiero za 5 lat euro bedzie waluta obowazujaca w RP . 2' Ceny co prawda ulegna zmianie , ale wsakzniki ekonomiczne mowia ze podstawe produkty zmienia swoje cene nieznacznie max 5% a inne (dobra 2 klasy) max 30 % Nie powinnismy sie bac Euro .. Nie bedzie bolalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: € Re: tia ... IP: *.arcor-ip.net 02.05.03, 16:44 A wiesz koles jak po dupie Niemcy dostali! Niektore towary podrozalyy o 100% zamienili po prostu DM na € i tak np. piwo ktore kosztowalo 1DM kosztuje 1€ mozna by wyliczac bez przerwy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: tia ... IP: *.awacom.pl 02.05.03, 20:06 A co kurde ceny mają z naszą kulturą... żal mi ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: € Re: tia ... IP: *.arcor-ip.net 03.05.03, 10:16 a za co kupisz twoja wodeczke?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka Re: Kto sie boi Euro? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.03, 23:48 Euro nikogo nie zalatwi, a juz na pewno nie boli!!!(prawda, Zonczek...?) Bardzo ulatwia zycie. Odnosnie kultury: uwazam, ze polska kultura jest na najwyzszym poziomie "europejskim" i w niczym nie rozni sie jakoscia od kultury niemieckiej, angielskiej, czy francuskiej. A ludzie wyrazajacy tutaj swoje watpliwosci to ignoranci i ekshibicjonisci obnazajacy bez wstydu swoja niewiedze w tej dziedzinie! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Kto sie boi Euro? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 07:48 "Gość" € zaczął LPR - owską kampanię przedreferendalną ..... Odpowiedz Link Zgłoś
oti Re: Kto sie boi Euro? 05.05.03, 08:56 coż za zalosne marudzenie o euro, pogadajcie sobie z mieszkancami mumi i spytajcie czy napewno im wspolna wlauta pomaga - klną na nią jak polacy na kartki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: Kto sie boi Euro? IP: *.awacom.pl 05.05.03, 17:07 JA sie nie boje i wole EURo (ojro też.. czy nie europejko ;-) ?? ) OJRO jak z walutą?? Serio tak źle?? chyba nie co?? cze pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
oti Re: Kto sie boi Euro? 05.05.03, 17:52 Gość portalu: zonc napisał(a): 1 >> JA sie nie boje i wole EURo 2 >> (ojro też.. czy nie europejko ;-) ?? ) 3 ?? OJRO jak z walutą?? 4 >> Serio tak źle?? 5 >> chyba nie co?? i co Ci chłopaku odpowiedzieć skoro w twojej wypowiedzi przeplatają się sprzeczności, pytania, odpowiedzi "miód i powidła" popracuj nad logiką i konsekwencją wypowiedzi, narazie jedziesz po bandzie języka propagandy - ani mi, ani nikomu przypuszczam, łącznie z Tobą nic nie rozjaśniłeś. mówisz że masz dobre i rozliczne kontakty z niemcami, jeżeli mają troche więcej lat - tzn są dorośli, popytaj ich - powinni Ci wyjaśnić. bez obrazy - pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka Re: Kto sie boi Euro? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.05.03, 19:47 oti napisał: > Gość portalu: zonc napisał(a): > > 1 >> JA sie nie boje i wole EURo > 2 >> (ojro też.. czy nie europejko ;-) ?? ) > 3 ?? OJRO jak z walutą?? > 4 >> Serio tak źle?? > 5 >> chyba nie co?? > > i co Ci chłopaku odpowiedzieć skoro w twojej wypowiedzi przeplatają się > sprzeczności, pytania, odpowiedzi "miód i powidła" > > popracuj nad logiką i konsekwencją wypowiedzi, narazie jedziesz po bandzie > języka propagandy - ani mi, ani nikomu przypuszczam, łącznie z Tobą nic nie > rozjaśniłeś. > > mówisz że masz dobre i rozliczne kontakty z niemcami, jeżeli mają troche > więcej lat - tzn są dorośli, popytaj ich - powinni Ci wyjaśnić. > > bez obrazy - pozdrawiam Oti, czuje sie zobowiazana wyjasnic ci te futurystyczno-humorystyczna wypowiedz Zonca, poniewaz bez tego trudno troche zrozumiec, o co chodzi. Mianem Ojro zonc okresla mnie, wiec ten "miod i powidla" adresowane sa chyba do mnie; trzeba zapytac zonca. Jesli chodzi o walute Euro, to uwazam, ze naprawde ulatwia zycie, szczegolnie gdy sie podrozuje, uwalnia to od posiadania kilku portmonetek - tu "musisz" mi przyznac racje! Niemcy nazywaja te nowa walute, slusznie zreszta, Euro-teuro (co znaczy mniej wiecej Euro-drogo); wraz ze zmiana waluty w Niemczech ceny strasznie poszly w gore, zaokraglano ceny wszedzie bez pardonu, niestety. Obecnie jednak sytuacja sie uastabilizowala i wydaje mi sie, ze Euro zostalo ogolnie zaakceptowane. Pytanie: czy uwazasz, ze doroslosc oznacza jednoczesnie madrosc i wiedze? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
zonc Re: Kto sie boi Euro? 05.05.03, 21:22 Fakt ze logiki nie ma zawiele ale to była prywatna wypowiedź do OJRO... ;-) i OJRO w połączeniu z EURO dało fajny miks. Jestem za walutą Euro jak i za całą unią... choć pieniążek ten sporo podraża... przekonałem się na własnej skórzee,,, cze pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
oti Re: Kto sie boi Euro? 06.05.03, 09:50 prywatna nie prywatna - na forum i w kontekscie dyskusji coż łatwo sobie mowić to i tamto kiedy nie mamy doczynienia z tym na codzień nie spotkalem jeszcze nikogo kto chwalił by euro - moze poza polskim zgniłym rządem i tymi wszystkimi verheugenami - ale napewno nie był to nikt kto mieszka i pracuje w Niemczech czy we Francji wyglada mi ze wasze opinie to opinie typowo turystyczne, ale przeciez kiedy bedzie w Polsce euro (tffu) to bedzie co innego. poza tym mozna placic kartą i wczale nie trzeba nosic stu portfeli. a bordowy paszport tez wam sie sni ?? czemu wiekszosc ludzi w glebi serca podnieca sie takimi gadżetami a nie zwraca uwagi na sedno i caly syf. biurokracje, korupcje, procedury, dyrektywy... polowa lasów deszczowych poszla na papier dla brukseli brrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka Re: Kto sie boi Euro? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.05.03, 10:45 oti napisał: > prywatna nie prywatna - na forum i w kontekscie dyskusji > > coż łatwo sobie mowić to i tamto kiedy nie mamy doczynienia z tym na codzień > nie spotkalem jeszcze nikogo kto chwalił by euro - moze poza polskim zgniłym > rządem i tymi wszystkimi verheugenami - ale napewno nie był to nikt kto > mieszka i pracuje w Niemczech czy we Francji Hi Oti, ja mam z tym doczynienia na codzien (mieszkam w Niemczech) i sobie chwale. Do tej pory nie spotkalam nikogo, kto bylby kompletnie niezadowolony ze wspolnej europejskiej waluty, choc nie zaprzeczam, ze jest paru teskniacych za stara marka niem., jednak to mniejszosc. > wyglada mi ze wasze opinie to opinie typowo turystyczne, ale przeciez kiedy > bedzie w Polsce euro (tffu) to bedzie co innego. Uwazam, ze wprowadzenie Euro w Polsce zblizy nasz kraj jeszcze bardziej do Europy i wplynie pozytywnie m.i. na rozwoj turystyki. > poza tym mozna placic kartą i wczale nie trzeba nosic stu portfeli. > a bordowy paszport tez wam sie sni ?? Wiem, ze mozna placic karta, ale czasami trzeba isc do toalety lub dac napiwek w kawiarni, czy pojechac metrem!!! Jak daleko zajdziesz ze swoja karta? ....pieszo! Mnie jest obojetne, czy mam bordowy, czy zielony paszport; najwazniejsze, ze wsiadam w samochod i wszedzie jezdze bez wizy. Jak mam ochote, to jade sobie do Paryza na obiad, a to oznacza pewna doze wolnosci, czyz nie? > czemu wiekszosc ludzi w glebi serca podnieca sie takimi gadżetami a nie zwraca > uwagi na sedno i caly syf. > biurokracje, korupcje, procedury, dyrektywy... > polowa lasów deszczowych poszla na papier dla brukseli > brrrrr.... Czy widzisz inna droge dla Polski, niz integracja z Unia? Polska nie jest Szwajcaria, by mogla sobie pozwolic na polityczna i gospodarcza "izolacje" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ispan Re: Kto sie boi Euro? IP: *.acn.waw.pl 06.05.03, 10:50 Oti, nie strasz ciemnymi zabobonami. Byłem w Hiszp w momencie wprowadzania Euro, wcale nie turystycznie. Prawie nic się nie zmieniło. Do dzisiaj chyba jeszcze mają w sklepach ceny podwójne w euro i pesetach. Drastycznych podwyżek nie było, a i Hiszpanie są bardzo zadowoleni. Nie przypominam sobie aby ktos narzekal kiedykolwiek na euro. Odpowiedz Link Zgłoś
oti Re: Kto sie boi Euro? 06.05.03, 13:33 Gość portalu: Europejka napisał(a): > Hi Oti, > ja mam z tym doczynienia na codzien (mieszkam w Niemczech) i sobie chwale. Do > tej pory nie spotkalam nikogo, kto bylby kompletnie niezadowolony ze wspolnej > europejskiej waluty, choc nie zaprzeczam, ze jest paru teskniacych za stara > marka niem., jednak to mniejszosc. > coż mamy różne informacje - może rożnica środowiska w jakim sie kto porusza > Europy i wplynie pozytywnie m.i. na rozwoj turystyki. > na rozwoj torystyki moze wplynac rozwoj infastrukturym, spadek biedy - przestępczości itd itd - a wspolna walota to sprawa kosmetyczna > Wiem, ze mozna placic karta, ale czasami trzeba isc do toalety lub dac napiwek > w kawiarni, czy pojechac metrem!!! Jak daleko zajdziesz ze swoja > karta? ....pieszo! coz cala przyjemnosc w posiadaniu drobnych pieniążków z egzotycznymi obrazkami i w ich wydawaniu - nie byl to dla mnie nigdy problem ktory psol by odwiedziny w innym kraju > Mnie jest obojetne, czy mam bordowy, czy zielony paszport; najwazniejsze, ze > wsiadam w samochod i wszedzie jezdze bez wizy. Jak mam ochote, to jade sobie do > Paryza na obiad, a to oznacza pewna doze wolnosci, czyz nie? coz wielu ma taki komfort - otwarte granice to problem, drstyczny wzrost zuchwalej przestępczości we Francji i nie tylko w ostatnich latach, a normalny czlowiek zawsze moze bez strachu sobie pojechac dokad chce - no moze oproc uk i us - ale to sprawa juz nie zwiazana z unia > > czemu wiekszosc ludzi w glebi serca podnieca sie takimi gadżetami a nie > zwraca > > uwagi na sedno i caly syf. > > biurokracje, korupcje, procedury, dyrektywy... > > polowa lasów deszczowych poszla na papier dla brukseli > > brrrrr.... > > Czy widzisz inna droge dla Polski, niz integracja z Unia? > Polska nie jest Szwajcaria, by mogla sobie pozwolic na polityczna i gospodarcza > > "izolacje" "socjalizm jedyną słuszną drogą!!!" widze i to wiele - naprawic w uczciwy sposob gospodarke - bez zlodziejskiego udzialu - wybory - wybor uczciwych lodzi - a napewno nie komuchów i uw - przystąpienie do europejskiej strefy wolnego handlu ip tip a nie wpierdzielanie sie w nastepne struktoey z ktorych uda sie wyjsc najwcześniej za 100 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejka Re: Kto sie boi Euro? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.05.03, 12:46 oti napisał: > Gość portalu: Europejka napisał(a): > > > Hi Oti, > > ja mam z tym doczynienia na codzien (mieszkam w Niemczech) i sobie chwale. > > Do > > tej pory nie spotkalam nikogo, kto bylby kompletnie niezadowolony ze > wspolnej > > europejskiej waluty, choc nie zaprzeczam, ze jest paru teskniacych za star > a > > marka niem., jednak to mniejszosc. > > > coż mamy różne informacje - może rożnica środowiska w jakim sie kto porusza ** moze? > > > Europy i wplynie pozytywnie m.i. na rozwoj turystyki. > > > na rozwoj torystyki moze wplynac rozwoj infastrukturym, spadek biedy - > przestępczości itd itd - a wspolna walota to sprawa kosmetyczna ** przestepczoscia powinno zajac sie panstwo, podobnie z drogami - nie bedzie autostrad, nie bedzie wielu indywidualnych turystow (komu chce sie turlac godzinami po dziurawych drogach?!); nie beda przyjezdzac masowo turysci, nie bedzie naplywu pieniedzy do kraju, jak wiec zwalczac biede w regionach niezindustrializowanych??? Nie bedzie dogodnych kredytow, skad wezmie pieniadze czlowiek bezrobotny na Mazurach, by wyremontowac dom i przyjmowac gosci ? Wiesz, poruszyles temat "bledne kolo" i jedno jest pewne - na to potrzeba lat i pieniedzy!! Takze Euro bedzie tu b.pomocne! > > > Wiem, ze mozna placic karta, ale czasami trzeba isc do toalety lub dac > napiwek > > w kawiarni, czy pojechac metrem!!! Jak daleko zajdziesz ze swoja > > karta? ....pieszo! > > coz cala przyjemnosc w posiadaniu drobnych pieniążków z egzotycznymi obrazkami > i w ich wydawaniu - nie byl to dla mnie nigdy problem ktory psol by odwiedziny > w innym kraju > > > Mnie jest obojetne, czy mam bordowy, czy zielony paszport; najwazniejsze, > ze > > wsiadam w samochod i wszedzie jezdze bez wizy. Jak mam ochote, to jade sob > ie > do > > Paryza na obiad, a to oznacza pewna doze wolnosci, czyz nie? > > coz wielu ma taki komfort - otwarte granice to problem, drstyczny wzrost > zuchwalej przestępczości we Francji i nie tylko w ostatnich latach, a normalny > czlowiek zawsze moze bez strachu sobie pojechac dokad chce - no moze oproc uk > i us - ale to sprawa juz nie zwiazana z unia > > > > czemu wiekszosc ludzi w glebi serca podnieca sie takimi gadżetami a n > ie > > zwraca > > > uwagi na sedno i caly syf. > > > biurokracje, korupcje, procedury, dyrektywy... > > > polowa lasów deszczowych poszla na papier dla brukseli > > > brrrrr.... > > > > Czy widzisz inna droge dla Polski, niz integracja z Unia? > > Polska nie jest Szwajcaria, by mogla sobie pozwolic na polityczna i > gospodarcza > > > > "izolacje" > > "socjalizm jedyną słuszną drogą!!!" > > widze i to wiele - naprawic w uczciwy sposob gospodarke - bez zlodziejskiego > udzialu - wybory - wybor uczciwych lodzi - a napewno nie komuchów i uw - > przystąpienie do europejskiej strefy wolnego handlu ip tip > a nie wpierdzielanie sie w nastepne struktoey z ktorych uda sie wyjsc > najwcześniej za 100 lat ** tutaj mam kompletnie inne zdanie!! Spojrz na Hiszpanie, Portugalie, Irlandie!! Bardzo zyczylabym Polsce takiego rozwoju, jaki przezywa obecnie Irlandia!!! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś