-
najpierw zdziwila mnie sasiadka - upiekla drozdzowe, chyba z jablkami, i z kruszonka. z rozmowy z nia wyszlo ze najlepiej jesc je z bita smietana.
ostatnio bylam u znajomej. tym razem takie ciasto tylko ze sliwkami. i podana do tego bita smietana.
czy to jakis niemiecki wymysl?? kolezanka polka ale dosc dlugo tu mieszka wiec znaczna czesc niemieckich zwyczajow przejela.
dla mnie to polaczenie jest ppoprostu dziwne, do drozdzowego mi ta smietana ani troche nie pasuje
-
Mam przepis na rolade z bita smietana. Chce ja wziac do znajomych na Swieta,
ale boje sie, ze smietana zacznie wyplywac ze srodka jeszcze przed podaniem?
Sluszne mam obawy? Jak dlugo wytrzymaloby to w lodowce?
-
witam wszystkich w deszczowy dzien
Mam bita smietane i galaretke chce zrobic biszkopt i bita smietane i
galaretke pokrojona w tej bitej smietanie i przelozyc tym biszkopt ale jak
mam zrobic zeby mi ta bita smietana nie wyplynela z gory dziekuje za odpowiedz
-
Czy ktos pamieta z lat 70/80-tych, mala cukierenke- wytwornie swierzych
Rurek z bita smietana (wszystko sie robilo na oczach klijenta) przy Rondzie
Wiatraczna w W-wa? Czy ta cukierenka jeszcze istnieje?
A moze ktos wie jak sie robi te rurki i bita smietane?
dziekuje i pozdrawiam
-
czy znacie jakis przepis na lekkostrawna bita smietane? Wiem, ze to nie
bedzie prawdziwa bita smietana, ale moze cos z jogurtu ...
Ostatnio zrobilam do ciasta ze smietany 30% i byla smaczna ale dla mnie za
ciezka. Moze jestem dziwadlem, ale mam nadzieje ze nie jedynym
M
-
Kupiłam syfon na 0,5l i naboje i robię wszystko zgodnie z instrukcją:
1. Schłodzoną śmietanę 30% wlewam do syfonu
2. Wkręcam jeden nabój (na pół litra smietany)aż usłyszę
charakterystyczny dźwięk ulatniającego sie gazu
3. Wstrząsam syfonem kilka razy
4. Odkładam do lodówki na ok 2 godz.
5. W celu uzycia odwracam syfon do góry dnem i czekam kilkanaście
sekund aby smietana spłynęla trochę w kierunku dyszy i naciskam
spust.
Tyle instrukcja. To co wychodzi to najpierw wystrzał ś...
-
jak zrobic dobta,puszysta bita smietane z kartonika?
Raz robilam ale wyszlo strasznie lejace ,nie nadawalo sie do niczego.Pomocy
bo musze udekorowac jutro tort!!!
-
Witam,
Z jakiej smietany ubijacie bita smietane? Zwykle uzywam 30% w kartoniku np.
Laciate jednak smak bitej smietany jest jakis taki - no wlasnie prawie bez
smaku. Dodaje cukru pudru ale nadal nie smakuje on atak jak prawdziwa
smietana.
Bardzo prosze o wskazowki! Pozdrawiam serdecznie !
-
jakiej firmy taka do wycisniecia na gore szarlotki sdla smaku i oka? niedroga
i neiduza?
Renia
-
Hej,
odpowiedzcie mi prosze na jedno pytanie bo naprawde nie rozumiem. Zawsze
robilam bita smietane ubijajac mikserem smietane (30%). Wychodzila bardzo
dobra. Ostatnim razem gdy ubijalam wytracily sie takie maslane grudki i
zostala serwatka. Dodam ze nie ubijalam za dlugo, to stalo sie po kruciutkim
czasie. Sprawdzilam wiec dzte waznosci ale byla w porzadku. Postanowilam wiec
ubic drugi raz (druga polowe tego samego opakowania) i tym razem w ogole sie
nie ubila mimo dlugiego ubij...
-
Witam, Chciałam zrobić ptysie, ale z kremem takim jak w sklepach,
biały jak ubita piana ale nie do końca , sztywne i dobre. A nie wiem
jak, szukam w przepisach w internecie, ale już próbowałam kilku i nie
wychodzi tak jak w oryginale. Pomocy, może ktoś ma taki przepis. Krem
taki był jeszcze w rurkach czasem. Dziękuje
-
Dlaczego się zwarzyła? co moze być przyczyną ? A miał być tort !!!!
-
Jest taki deserek: bezy pokruszone, maliny i chyba bita smietana, jakis
klasyk chyba, nie pamietam dokladnie przepisu, tego trzeciego skladnika,
moze ktos to zna i podpowie :-)))
-
Zrobiłam ostatnio kawe mrozoną, i dla dekokoracji dodaję zawsze bitą
śmietane. Otworzyłam pierwszy kartonik -wszystko jak trzeba, 36% kremówka,
data ważności ok, i niestety smierdzi jakimś kwasem. Nie zraziłam się kupiłam
drugą, ubijam i zrobiła mi się dziwna substancja, która nie przypominała w
niczym lekkiej puszystej bitej smietany, tylko pół-masło, pół-wodę. Nigdy mi
się to nie zdarzyło, to wina śmietany czy moja? Może ubijałam ją na zbyt
duzych obrotach ? Nie dodawałam tez za...
-
Wlasnie skonczylam robic tort bezowy z bita smietana. Blaty upieklam wczoraj,
dzis rano ubilam smietanke z odrobina cukru waniliowego, przelozylam blaty
i... smietana zaczyna plynac!!! Nigdy nie dodaje zageszczaczy ani zelatyny, z
tortem biszkoptowym nigdy nie mialam takich problemow. A tu wyglada na to, ze
smietana przy kontakcie z beza zaczyna plynac! Czy to normalne? Czy mam
jakiegos wyjatkowego pecha? I co teraz? Da sie to jeszcze jakos uratowac? :-(
Mial to byc gwozdz programu, a z...
-
...kiego :-)
jutro wpada mój luby (nowy luby :-) i będzie w porze obiadowej, więc
zjemy razem. nie jestem nigellą lawson, dlatego planuję zrobić jakiś
prosty makaron i tak sobie myślę, że przydałoby się coś słodkiego na
po obiedzie. znacie jakieś sprawdzone przepisy na dobre i
proste "coś"? ciastka? ciasto? deser? coś do kawy?
z góry dzięki za pomoc.
-
uwielbiam gorącą czekolade z mlekiem, ale moja ulubiona Nestle le Chocolat
znikneła ze sklepów:( kupuję teraz Lindta, ale 1 saszetka kosztuje ok 2 zł...
znacie jakąś inną pyszną czekoladę?
tylko nie piszcie, że La Festa, błagam... :E
-
szukam dobrego przepisu na tort z bitą smietana- moga być jeszcze inne
dodatki - prosze o sprawdzone przepisy.
-
Mam całą paczkę takich drobnych, podłużnych bez. Macie jakieś pomysł na ich
smaczne wykorzystanie?
-
Na niedzielę muszę zrobić urodzinowy tort.Biszkopt raczej kupię gotowy,bo
ostatnio nie udaje się mi sie tak jak dawniej.(Może to wina mąki).Ale nie mam
pomysłu na krem .Może byc owocowy,lekki i żeby nie był zbyt mdły no i
nieskomplikowany do zrobienia.Bez galaretki( nie lubię) i surowych jajek
(salmonella).Niezawodne uczestniczki forum pomóżcie.Wielkie dzięki.