Dodaj do ulubionych

Plany zabudowy Kaskady

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 20:33
ekstra. juz myslalem,ze nie doczekam tej chwili. mam tylko
nadzieje, ze
1. eleweacja kaskady rzeczywiscie bedzie nawiazywac do zabudowy
starego rynku (lepiej byloby zaslonic ja cala ale trzeba byc
realista).
2. nowe kamieniczki nie beda utrzymane w stylu tych z ulicy pod
blankami.
Obserwuj wątek
    • zonc Re: Plany zabudowy Kaskady 05.05.03, 21:37
      Jednak marzenie się spełniają.. wolał bym jednak ją w powietrze
      wysadzić...

cze pozdrf
    • Gość: ispan Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.acn.waw.pl 05.05.03, 21:41
      Oby tylko nie odstawili takiej chały jak z przebudową fasady Rywala.
      "wiochitekturze" dziękuję. Zwłaszcza w takim miejscu. Zwłaszcza w 400 000
      mieście.

Powodzenia! Trzymam kciuki!
      • zonc Re: Plany zabudowy Kaskady 05.05.03, 21:49
        Przeczytaj jeszcze raz (dobrze radze) można kilka szczegółów strasznych
        odnaleść.. tez to zrobiłęm i już się boje.. np. że będą mogli 2 piętra
        dobudować.. buuu co za wiocha z przodu kamienice a ponad nimi Kaskada.. a z
        innych stron tylko elewacje buuuu będzie wiocha jak RYWAL który jest fajny ale
        nie na mjejscu...
        buuu

cze pozdr
        • Gość: ispan Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.acn.waw.pl 05.05.03, 21:54
          Chodzi raczej o podwyższenie środka Kaskady do wysokości
          dobudowanych "kamienic". Jeżeli mam rację to spoko. Bardziej się boję o
          stylistykę i architekturę detalu.

Pozdr
          • zonc Re: Plany zabudowy Kaskady 05.05.03, 22:04
            Tyle że 3 piętrowa kamienica?? Chyab raczej 2 piętrowe są... mieszkałem zawsze
            w centrum i 3 raczej nie ma... oj boje się o stylistykę bardzo...

cze pozdr
            • Gość: MONK Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 22:11
              trzypietrowych kamienic jest bardzo duzo, zdaje sie,ze takie staly zreszta
              pierwotnie na mostowej. podwyzszenie kaskady ma na celu wyrownanie poziomu
              dachowego z nowymi budynkami, zreszta slusznie
            • empucy Re: Plany zabudowy Kaskady 07.05.03, 21:47
              zonc napisał:

> Tyle że 3 piętrowa kamienica?? Chyab raczej 2 piętrowe są... mieszkałem
              zawsze
              > w centrum i 3 raczej nie ma... oj boje się o stylistykę bardzo...

Spokojnie - w centrum jest sporo 3-pietrowych i nawet wyzszych. Zeby daleko nie
              szukac, to redakcja Wyborczej jest w kamienicy 4-pietrowej, a jak wynikalo z
              tesktow o remoncie, to jest tam urzadzane 5 pietro.
              A przy Mostowej, tam gdzie Kaskada, staly wlasnie bardzo wysokie kamienice.
              Np. na bydzia.pl sa stare foty i widac to wyraznie.
    • Gość: tos Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 22:33
      widać, że nowe władze mają w końcu plan konkretnego działania. Takich
      kamieniczek w Bydgoszczy brakuje. Mam nadzieję, że będzie super, bo aż się
      prosi kaskada jest fatalna.
      pozdrawiam
    • Gość: kaskad Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.05.03, 04:33
      Kaskada jest piekna - kocham kaskade - zostawcie kaskade w spokoju za 30 lat moze bedzie lepszym zabytkiem niz spichze

• Gość: Coolezanka Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 09:04
      A może jednak rację miał/a Okiti, pisząc o obłożeniu Kaskady lustrami - uważam,
      że to rewelacyjny pomysł - nie ma co na siłę z koszmarku robić stylową
      kamieniczkę (diabeł tkwi w szcegółach)-a w szybach/lustrach pięknie odbijałby
      się Stary rynek i jego kamieniczki.
    • telek_ Re: Plany zabudowy Kaskady 06.05.03, 10:06
      Gość portalu: MONK napisał(a):

> ekstra. juz myslalem,ze nie doczekam tej chwili. mam tylko
      > nadzieje, ze
      > 1. eleweacja kaskady rzeczywiscie bedzie nawiazywac do zabudowy
      > starego rynku (lepiej byloby zaslonic ja cala ale trzeba byc
      > realista).
      > 2. nowe kamieniczki nie beda utrzymane w stylu tych z ulicy pod
      > blankami.

Tez się cieszę że Sowa zabuduje Kaskadę kamieniczkami, ale jednocześnie nie
      rozumiem co nie podoba Ci się w kamieniczkach przy pod blankami - od strony
      sądu wyglądają rewelacyjnie!
      • Gość: MONK Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 11:00
        szczegolnie ta szara oblozona szklem (to tak na marginesie do pomyslu
        obkladania kaskady). zeby zobaczyc jak moga wygladac nowe kamienice to trzeba
        niestety pojechac do gdanska albo wawy.
        • Gość: zonc Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.awacom.pl 06.05.03, 14:07
          Niestety... takie szklaki mogą być ale na niezabytkowych ulicach... albo na ich
          końcach... np. jedna koło skrzyżowania Gdańskiej z Kamienną- jakisz fundusz??
          Ale kaskada szklana!! (choć ja też szyby lubie a szczególnie jak ze 100 metrów
          mają ;-)) Będzie to lepsza wersja Kaskady ale problem chyba zostanie.. narazie
          trzymam kciuki za architektów bo projekt będzie jesienią...

yo
    • Gość: kerad Plany zabudowy Kaskady IP: *.telsten.com / 10.21.1.* 06.05.03, 14:37
      Ciekawe ile już projektów powstało i zostało wrzuconych do
      kosza,zapewne i tym razem będzie podobnie,przynajmniej od czas
      do czasu media mają temat:)
      • Gość: MONK Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 15:03
        z tego artykulu wynika co innego. projekt ma powstac na zadanie inwestorow,
        ktorzy rzeczywiscie chca go zrealizowac. po drugie inicjatywa nie wychodzi od
        miasta co moze byc tylko dobrym znakiem.
        • Gość: wojt Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.03, 21:36
          Inicjatywa nie wychodzi od miasta to dobrze , ale miasto musi byc za to
          odpowiedzialne bo to ono akceptuje projekty zabudowy uwazam ze Miasto powinno
          sie temu bacznie przygladac i sprawe pilotowac tylko zeby nie przedobrzyli bo
          jak głosi przysłowie :Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść.
    • Gość: ibm Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 19:29
      NARESZCIE!!!
      • Gość: pomór pruski Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 23:07
        no dobrze ,to może od razu -za jednym zamachem - machnąć most ?
        jest oblesnie komunistyczny ,te balustrady szczególnie...
        fuj .
        balustrady stylowe ,przedwojenne tego mostu tez mozna znalezc na starych
        fotografiach .
        • Gość: wojt Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 00:12
          Słusznie a idąc dalej odbudować teatr na pustym placu teatrlnym był piekny ale
          Armia Czerwona zburzyła go w 1945 roku...
          • Gość: mur pruski Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 02:18
            bardzo ładnie stopniujemy poziom trudności naszym władzom : )))

(prywatny inwsetor nie da się skusić na odbudowę bryły teatru )
            • Gość: ispan Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 07:39
              Gość portalu: mur pruski napisał(a):

> bardzo ładnie stopniujemy poziom trudności naszym władzom : )))
              >
              > (prywatny inwsetor nie da się skusić na odbudowę bryły teatru )

W Wawie odbudowano dzięki prywatnej kasie Pałac Jabłońskich, a obecnie choć z
              problemami trwa postępowanie w celu odbudowy dwóch kolejnych pałaców w okolicy
              pl. Piłsudskiego. "Stołeczna" bardzo aktywnie tu działa.

www1.gazeta.pl/warszawa/1,34896,1233535.html

Miłego dnia!
              • Gość: mur pruski Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 10:38
                No tak -tylko ,ze ten pałac to taka trochę prezerwatywa naciągnięta na członka .
                co gorsza członek "pięknie" przeswituje przez swoją gumową powłokę .
                szczególnie wieczorami gdy widac ,ze stary układ pięter ma się nijak do nowego
                biurowego przeznaczenia . gdzieniegdzie np w oknie można zobaczyć schody .
                i vertikale (z tego co pamiętam )
                nie jestem za tego typu przywracaniem zabytków .
                • Gość: wojt Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 11:48
                  he he ! nigdy nie myslałem o zabytkach w kategorii prezerwatywy , a co dopiero
                  naciągniętej na członka ... A co teatru w Bydgoszczy stopniujmy trudnosci
                  dalej był kiedys na starym rynku sliczny barokowy kościół Jezuitów zburzyli go
                  Niemcy w 1940 roku , miał dwie piekne wieze i był wizytówką Starego Rynku ale
                  to tylko sfera marzeń....
                • Gość: ispan Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 13:14
                  Skojarzeń z prezerwatywą nie mam.

Pałac Jabłonowskich kiedyś:

free.polbox.pl/p/psbor/niema.htm

I dziś:

www.citibank.pl/poland/homepage/start/index.htm
                  www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=1338
                  www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=55457
                  • Gość: wojt Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 14:03
                    No trochę rózni sie od pierwowzoru ale ja tez nie mam zadnych skojarzeń z
                    prezerwatywą a tym bardziej naciągnietą...
                    • Gość: ispan Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 14:15
                      Front się nie różni niczym. Zdjęcia są z innych ujęć i stąd to wrażenie.

Nie zgadzam się z krytyką rekonstrukcji na podstawie schrzanienia tyłu:
                      1. Zyski miasta (i przede wszystkim pl. Piłsudskiego) sa niewymierne.
                      2. Tył ma zupełnie innych charakter - parkowo-uliczny. Eksperyment jest
                      akceptowalny. Jego wynik to już kwestia subiektywnego gustu.
                      3. Nie jest to absolutnie żaden argument aby zapomnieć o rekonstrukcji naszego
                      Teatru (gwoli ścisłości).

pozdr
                      • Gość: zonc Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.awacom.pl 08.05.03, 15:14
                        Mimo iż nawet jak się różni (po zdjęciu tego nie widać bo są złe ujęcia) to i
                        tak lepiej jak postawią taką niedopracowaną ale podobną do starej niż coś w
                        nowowiejskim stylu, półszklany pałac.. widziałem rózne łączenia szkła w innych
                        miastach i są poprostu okropne (Katowica, Wrocław), ale są i pozytywne np. Bre
                        Bank który jest wzorem godnym naśladowania... a na Plac teatralny jeszcze ktoś
                        się znajdzie...

cze pozdr

Narazie mam y Kaskade z głowy... ;-)
    • Gość: arturek Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.agora.pl 08.05.03, 17:57
      a mnie tam lękają troche plany zabudowy Kaskady, nie miałbym nic przeciwko
      dorobieniu starodawnej fasady ale budowanie nowych kamienic to chyba przesada.
      Zmniejszy się główny plac dojścia do Starego Rynku, nie będzie parasolek, które
      na stałe wrosły już w letni krajoobraz Bydgoszczy za to będziemy mili nikomu
      nie potrzebne malutkie kamienice
      • Gość: wojt Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 19:42
        Ee na parasolki znajdzie sie miejsce nie uwazasz ze jest ich nawet za duzo ?, a
        te kamienice na pewno nie beda niepotrzebne ...
        • Gość: ispan Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 10:51
          A może tak parasolki zgromadzić na Wyspie Młyńskiej oraz na zaniedbanym
          bulwarze koło Opery?

ps. to nie mają być nowe kamienice, tylko dobudówka do Kaskady. Będzie to jeden
          wielki budynek. Będzie git, o ile zrobiony na naprawde wysokim standardzie
          wewnątrz jak i zewnątrz. Jestem za wierną rekonstrukcją fasad.
          • Gość: wojt Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 12:32
            Wierna rekonstrukcja jest bardzo istotna . A co do wyspy młynskiej to naprawde
            szkoda ten teren jest bardzo zaniedbany podobnie jak niektóre kamienice na
            Wenecji , niewele miast w Polsce ma Wenecje to powinna byc wizytówka Bydzi po
            za tym jest tam juz wiele fajnych knajpek to dobrze ale powinno byc ich wiecej
            ale wyspa i wenecja nie przyciagaja inwestorów a szkoda...
            • Gość: zonc Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.awacom.pl 09.05.03, 13:36
              Parasolki sa okropne i bym je wywiózł jak najdalej od miasta!! okropne.. fujjj

cze pozdr
              • Gość: mur pruski Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 13:51
                nieśmiało chciałbym wrócić do Pałacu Jabłonowskich .
                niezrozumieliście alegorii .
                chodzi o to ,ze zewnętrzna skorupa jest faktycznie odnowiona w sposób
                pieczołowity ,natomiast na każdym kroku widac ,ze w środku dzieją się jakies
                cuda . w oknach widać strop ,który akurat wypadł w połowie linii okien ,czyli
                można sobie zobaczyć nogi krzeseł biurowych przez te okna (patrząc z zewnątrz )
                widac klaki schodowe ,pionowe żaluzje i rózne takie.
                czyli skórka rękawiczek została naciągnięta na stopę (skoro nie kapujecie z
                prezerwatywą )
                efekt jest przezabawny i jak ktoś zechce wysiaśc z komunikacji miejskiej przed
                pałacem i chwile się przyjrzeć ,z pewnoscią zauważy z czego się tu podsmiechuje

o tym co się dzieje na tyłach nawet mi się nie chce gadać .
                • Gość: ispan Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 13:57
                  Może i masz rację. Mi to nie przeszkadza i choć wiele razy tamtędy
                  przechodziłem nie rzuciło się to jakoś jaskrawo w oczy. Mimo wszystko odbudowa
                  była dobrym posunięciem.
                  • Gość: wojt Re: Plany zabudowy Kaskady IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 15:51
                    Teraz po twoich wyjasnieniach analogia z prezerwatywą jest dla mnie jasna jak
                    słońce .Miejmy nadzieje ze podobnego błedu nie popełnią w Bydzi aczkolwiek
                    trzeba doceniać próby powrotu do historii jak np. pałac Jabłonowskich i
                    inicjatywę Kaskada , a co z tego wyjdzie w przypadku Kaskady zobaczymy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka