Dodaj do ulubionych

Bydgoszczanie - więcej optymizmu!

31.03.07, 00:49
Kiedy czyta się na tym forum pewne wątki i komentarze do artykułów w GW to
czasem aż ręce opadają na pesymizm i czarnowidztwo, które z nich bije. Bo
zamiast się cieszyć z tego, że są w Bydgoszczy ludzie, którzy chcą się zabrać
za upiększanie naszego miasta, to natrafia się nieustannie na wprost
niekończące się wybrzydzanie!
Ot, choćby aktualne komentarze na temat planów budowy nowej siedziby WSOŚ.
Ten pomysł z budynkiem w kształcie statku jest wprost rewelacyjny. Owszem,
bardzo odważny, ale to właśnie do odważnych świat należy, czyż nie..?
I to właśnie dzięki takim działaniom, i dzięki takim wspaniałym osobom nasze
miasto za kilka lat będzie naprawdę ładne. Bo przecież niemalże co dzień
czytamy wciąż o nowych planach związanych z najprzeróżniejszymi inwestycjami i
nawet jeśli część z tych przedsięwzięć się nie uda, albo odwlecze się w
czasie, to i tak nasz bilans będzie do przodu a nasze miasto wypięknieje i
nabierze większego znaczenia. I cierpliwości, bo przecież "nie od razu Kraków
zbudowano"!
A "w kolejce" są jeszcze inwestycje z rozbudową UKW (nowy campus, biblioteka i
collegia w kwartale pomiędzy stadionem Polonii a Bazyliką), UTP (kompleks
rekreacyjno-sportowy przy Rejewskiego, zagospodarowanie znajdujących się tam
glinianek), WSG (budowa hali sportowej i budynku głównego w kształcie
stylizowanym na zamek bydgoski), nowe budynki dla Akademii Muzycznej,
Collegium Medicum UMK czy K-PSW, zorganizowanie tzw."Akademii Lotnictwa" przy
współpracy ze Szkołą w brytyjskim Leeds... Czy to mało? Skąd więc ten
nieustanny pesymizm i krytykanctwo?

A sport..? Rozbudowa stadionu Zawiszy, który już w przyszłym roku stanie się
prawdziwą "bombonierką", budowa przepięknego kształtu Hali Lodowej (prędzej
czy później i tak powstanie), planowana renowacja stadionu Polonii, rozbudowa
bazy klubów wioślarskich...

Kultura; dalsza rozbudowa Opery Nova, robudowa Teatru Polskiego, prawdopodobne
powstanie nowej sceny w kompleksie mającym powstać na Placu Teatralnym, nowy
Multiplex w Focus Parku...

Bydgoski Węzeł Wodny; powstanie od 5 do 7 marin (w tym dla luksusowych
jachtów, np.ta na Wyspie Młyńskiej) w ciągu Brdy i Kanału, do których już
niebawem będą zajeżdżać setki jednostek wodnych z turystami na pokładzie, bo
przecież właśnie teraz na Zachodzie Europy rozwija się moda na tę formę
spędzania wakacji, a przepłynąć wodami śródlądowymi na Wschód Europy z
pominięciem Bydgoszczy się nie da!

Rewitalizacja historycznych i zabytkowych obiektów i rejonów miasta; już
niedługo Wyspa Młyńska z odremontowaną i pokolorowaną Wenecją będzie prawdziwą
"perełką" i niespotykanym nigdzie indziej atutem dla miasta. Cały ciąg
kamieniczek Wenecji będzie pełen restauracji, pubów, klubów, kawiarni,
knajpek, herbaciarni, cukierni, dyskotek, itd.
Do tego dodać trzeba sukcesywne (nieco wolne, ale jednak) odremontowywanie
wspaniałych secesyjnych kamieniczek, plany powiązane z przebudową Starego
Rynku i okolic, plany restauracji ulic Dworcowej, Gdańskiej, Długiej i innych,
rosnące jak grzyby po deszczu obiekty handlowe (w miastach gdzie obywatele
"kasy" nie mają się ich nie stawia!), rekonstrukcje starych obiektów,
np.fontanny "Potop", zagospodarowywanie bulwarów nad Brdą...
(Z pewnością wiele spraw pominąłem, niech mnie więc ktoś poprawi i uzupełni
powyższą listę)

Czy zatem nie jest to powód do optymizmu zamiast do biadań i narzekań?
Powtórzę więc jeszcze raz; pewna część planów może się jednak nie udać (jak to
w życiu), ale i tak mamy przeogromną szansę na rozwój i wyjście naszego miasta
z cienia i szarości, z którą uparcie wiele osób chce nas utożsamiać a to
przecież NIEPRAWDA!!!!
Tak więc, Bydgoszczanie; więcej optymizmu i dostrzeżmy wreszcie naszą
przeogromną szansę! Nie psujmy jej naszym pesymizmem i nauczmy się wreszcie
patrzeć w przyszłość z nadzieją. A przyszłość ta jest NA PEWNO dobra!

Co o tym wszystkim sądzicie..?
Obserwuj wątek
    • muvon200 Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 07:44
      Tak, potrzeba nam optymizmu. Powiało nim gdy czytałem dzisiejsze wydanie
      internetowe GW (poza oszustką :)) Takie info bardzo cieszą. A krytyka potrzebna
      także :)
      • maximus100 Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 08:18
        bez sensu
        • marjan17 Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 08:24
          Sensowny się k...a znalazł.Nie ma nic bardziej bez sensu już ty kretynie maximus
          • maximus100 Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 08:48
            masz cos mądrego do powiedzenia?
            jeśli nie ,to wynocha!!!
            • kuroslip tacy sa Bydgoszczanie 31.03.07, 08:52
              miło popatrzec jak na siebie sami plujecie.
              • bartas1 Re: tacy sa Bydgoszczanie 31.03.07, 09:32
                tacy są mohery a nie bydgoszczanie , maximus ten toruński przygłup , a nie
                bydgoszczanin.
                • maximus100 Re: bartas 31.03.07, 09:42
                  mowisz o sobie
                  wynocha stąd nudziarzu!!!!!
                  • pit1233 Re: bartas 31.03.07, 11:19
                    Bydgoszcz ma wielkie niewykorzystane dotąd możliwości związane z położeniem,
                    turystyką, gospodarką, kulturą, nauką.
                    Kwestią czasu i szczęścia do wyboru skutecznych władz jest ich wykorzystanie, a
                    wówczas miasto ma szansę na skok jakościowy związany przede wszystkim z jego
                    postrzeganiem na zewnątrz.
                    Podobnie może być z inwestorami zewnętrznymi. Do tej pory można był ozauważyć
                    prawidłowość, że boom dotyka na początku metropolii. Spójrzmy na Warszawę,
                    Kraków, Wrocław, Poznań...
                    Później przychodzi czas na miasta mniej ważne, w których istnieją jeszcze
                    rezerwy, niewykorzystane możliwości.

Bierzmy poprawkę, na to, że może połowa z zapowiedzi może się nie udać (tak
                    jest wszędzie).
                    Możemy się jednak z tego cieszyć.
                    • lew1313 Re: bartas 31.03.07, 13:40
                      pit1233 napisał:
                      > Podobnie może być z inwestorami zewnętrznymi. Do tej pory można był ozauważyć
                      > prawidłowość, że boom dotyka na początku metropolii. Spójrzmy na Warszawę,
                      > Kraków, Wrocław, Poznań...
                      > Później przychodzi czas na miasta mniej ważne, w których istnieją jeszcze
                      > rezerwy, niewykorzystane możliwości.

Otóż to - to jest właśnie całą kwitesencją tego o czym należałoby pamiętać!
                      Teraz przychodzi czas na takie miasta jak Bydgoszcz, tamte bowiem są już
                      niemalże przeinwestowane i "przeładowane", a u nas jest dość spory potencjał
                      ludzki, przemysłowy, sportowy i kulturalny, który można rozwinąć i stąd właśnie
                      bierze się to zainteresowanie np.Dunczyków, którzy już (!) włożyli w swoje plany
                      około miliarda złotych! Czy robiliby to gdyby nie widzieli tutaj wielkiego
                      potencjału i szans na rozwój?
    • a_creep Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 11:38
      > Co o tym wszystkim sądzicie..?

Plany, plany, plany i inne wymysły, których nikt nie chce zrealizować...

Z tego, co wymieniłeś jedynie przebudowa Zawiszy (ciekawe, kiedy opinia
      publiczna zostanie poinformowana o znanym już od jakiegoś czasu koszcie tej
      przebudowy) i zablokowanie możliwości jej rozbudowy jest rzeczywiście
      przewidziane do zrobienia i ma szansę się skończyć w ciągu najbliższych 2 lat.
    • krysmat Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 12:50
      Plany i obietnice i na tym wszystkim sie konczy.Ja do twojej listy dorzucam
      cargo.sse ze Slupska .Szkoda ze to tylko obietnice przedwyborcze niby
      preztdenta.Jezeli juz za cos sie wezma to wyglada to jak kladka do opery lub
      lodowisko na Starym Rynku.W roku przedwyborczym ruszy lodowisko i to bedzie
      wszystko co nam zafunduje niby prezydent.Zawisza bedzie przebudowany fakt ,ale
      tu juz nie ma innego wyjscia ,bo bylby skandal na caly swiat.Gdyby tu chodzilo
      o nas to prezydent mialby to w dupie
      • lew1313 Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 13:32
        krysmat napisał:
        > Plany i obietnice i na tym wszystkim sie konczy.Ja do twojej listy dorzucam
        > cargo.sse ze Slupska.<

A ja sądzę, że tym razem na tym się nie skończy. Owszem, pewne sprawy być może
        "wymkną się" spod kontroli i pozostaną jedynie w sferze marzeń, ale większość
        projektów doczeka się jednak swojej realizacji. A dla takiego miasta jakim jest
        Bydgoszcz będzie to bardzo wielkim krokiem do przodu. Bo chyba nie muszę nikomu
        przypominać jak to kiedyś z naszym miastem było, prawda..?
        Długie lata dbano o to, ażeby w miejscu wielu jednostek wojskowych i militarnych
        obiektów żadne niepowołane grupki turystów się nie pętały, toteż Bydgoszcz
        pozostawała zaniedbana, szara i nijaka - i mało tego; wiele zabytków to nawet
        zniszczono (sic!), zasypano najpiękniejszą część Kanału, zaniedbano przepiękne
        secesyjne kwartały dzielnic, zeszpecono Stary Rynek, Wyspę Młyńską i Wenecję...
        A teraz wreszcie coś się zaczyna dziać i jeśli choć z połowę aktualnych
        zamierzeń uda się zrealizować to będzie naprawdę super!

I jeszcze jeden atut naszego miasta, o którym nieustannie się zapomina, a jest
        on - moim zdaniem - najważniejszy! Z wielu ciekawych miast w Polsce już niczego
        więcej nie da się "wycisnąć" - one z biegiem lat zdążyły już wyeksponować
        dosłownie wszystko co mają do zaoferowania (zabytki, itd), natomiast w
        Bydgoszczy jest takich obiektów jeszcze całe mnóstwo, które dopiero czekają na
        swoje odkrycie i zagospodarowanie, a o których istnieniu nie mają pojęcia nie
        tylko ludzie z innych regionów Polski ale i także sami Bydgoszczanie!
        A zatem, mały "teścik" dla rodowitych Bydgoszczan, abyście sprawdzili sami swoją
        wiedzę w tym względzie;
        - ile osób wie o tym, że na terenie naszego miasta znajduje się jeden z
        najstarszych grodów naszego kraju, Wyszogród? A to właśnie stąd wyruszał
        św.Wojciech w swoją ostatnią podróż w kierunku św.Gaju. Dziś grodzisko to jest
        oczywiście w riunie, ale jego pozostałości są jednak jeszcze na tyle
        wystarczająco duże, że można je zrewitalizować i stworzyć skansen na wzór
        np.Biskupina.
        - ile osób wie o istnieniu dość sporej wielkości podziemi wewnątrz skarpy na
        Wzgórzu Wolności? Być może ktoś się kiedyś za to zabierze, odkryje zasypane
        obecnie wejścia i stworzy atrakcję turystyczną.
        - ile osób wie o istnieniu na terenu Zachemu unikalnego obiektu jakim jest
        poniemiecka fabryka dynamitu, będąca jedyną tego typu budowlą w Europie?
        - kto, tak naprawdę, zna historię naszego Kanału i zadał sobie trud odwiedzenia
        jego śluz i jazów? A są wspaniałe - zabytek "pełną gębą". I jeszcze gotowy do
        jego użycia!

Nie chcę wymieniać dalej, bo już ten post rozrósł się do gigantycznych
        rozmiarów, podam więc tylko wniosek końcowy; Bydgoszcz ma dzisiaj NAPRAWDĘ
        historyczną szansę na zaistnienie, bo kryje w sobie jeszcze wiele niespodzianek,
        o których inne miasta mogą tylko pomarzyć. Potrzeba więc tylko, cierpliwości,
        oczywiście forsy oraz...optymizmu.
        Nie potępiajmy więc wszystkiego w czambuł, ale raczej kibicujmy naszym miejskim
        władzom, ażeby tę szansę wykorzystały.
        Pozdrawiam.
        • krysmat Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 15:24
          Alez ja nie podwazam tego ze mamy sie czym chwalic .Chodzi mi o to ze ja juz
          nie daje sie nabierac na zapowiedzi ludzi z ratusza .Najzwyczajniej przestalem
          wierzyc w klamstwa i tyle. To ze miasto ma potencjal to ja wiem ale aby go
          uaktywnic to potrzeba gospodarza czyli prezydenta ktory zadbalby o rozwoj
          miasta i o estetyke ale niestety mamy tylko atrape prezydenta.A do listy
          zapowiedzi a raczej klamstw prezydenta to dolaczam centrum kongresowe na Placu
          teatralnym i kompleks kin we Fordonie to taka zapowiedz prezia przed
          wyborami.Zyje tylko nadzieja ze kadencja tego balwana minie szybko i wtedy moze
          bede bardziej optymistycznie nastawiony na tego typu plany
          • lew1313 Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 17:03
            krysmat napisał:

> Alez ja nie podwazam tego ze mamy sie czym chwalic .Chodzi mi o to ze ja juz
            > nie daje sie nabierac na zapowiedzi ludzi z ratusza .Najzwyczajniej przestalem
            > wierzyc w klamstwa i tyle.

Trochę się Pan zagalopował; "wierzyć w kłamstwa"..? Toż to oczywiste, że jeśli
            się wie, iż coś jest kłamstwem, to się w nie nie wierzy (ot, kwadratura koła).
            Ale sens jak najbardziej rozumiem, bo te "mielenia tematu" i robienie wrażenia
            przez nasze władze drażnią mnie wcale nie mniej niż Pana. Czasem rzeczywiście
            udają, że coś robią podczas gdy w istocie "odcinają kupony" od swoich synekurek.
            No niestety, pod tym względem Bydgoszcz szczęścia nie ma, bo żałosna prawda jest
            taka, że w naszym ratuszu mamy figurantów bez ikry. Szkoda, że tego nie widzą,
            za to obrażać się na każdą krytykę potrafią jak nikt inny.
            Dlatego też liczę na p.Rulewskiego - że wreszcie zacznie się coś dziać w tym
            "gabinecie figur woskowych". Miejmy chociaż nadzieję...

> To ze miasto ma potencjal to ja wiem ale aby go
            > uaktywnic to potrzeba gospodarza czyli prezydenta ktory zadbalby o rozwoj
            > miasta i o estetyke ale niestety mamy tylko atrape prezydenta.

Tu Pana popieram w pełnej rozciągłości tego tematu. Pan Dombrowicz jest niestety
            BARDZO ZŁYM GOSPODARZEM. I wielka szkoda, że facet uważa, iż jest inaczej, bo w
            rzeczywistości WSZELKIE jego działania świadczą na jego niekorzyść. Jest on, po
            prostu, totalnie niekompetentny. Już gołym okiem widać, że Bydgoszcz traktuje po
            macoszemu i na jej rozwoju niewiele mu zależy. Ot, być może jest niezłym
            administratorem i urzędasem, ale SERCA DLA MIASTA NIE MA!!!
            Bowiem, Panie Prezydencie (jeżeli Pan to przeczyta, albo Panu doniosą poniższą
            wypowiedź) apeluję do Pana; niechże Pan wreszcie przestanie się obruszać na
            Bydgoszczan i zacznie działać dla dobra tego miasta! Bo dotychczas jest Pan
            postrzegany jako "szkodnik" i nawet jeśli się Pan z tą opinią nie zgadza, to
            jednak jest ona powszechna wśród mieszkańców tego miasta i działając w taki
            sposób jak dotychczas, NA PEWNO JEJ PAN NIE ZMIENI!!!!
            Niech więc Pan WRESZCIE wyjdzie na ulice Bydgoszczy, pokaże się ludziom jako
            troskliwy gospodarz, a wtedy wszystko Panu zapomnimy. DO DZIEŁA więc, bo MY
            swoje miasto KOCHAMY - a Pan..?

A do listy
            > zapowiedzi a raczej klamstw prezydenta to dolaczam centrum kongresowe na Placu
            > teatralnym i kompleks kin we Fordonie to taka zapowiedz prezia przed
            > wyborami.Zyje tylko nadzieja ze kadencja tego balwana minie szybko i wtedy
            moze bede bardziej optymistycznie nastawiony na tego typu plany

Z tymi inwektywami typu "bałwan" to jednak bym się powściągnął, bo przecież
            każdy ma prawo mieć słaby dzień lub dłuższy okres działalności, ale generalnie
            rozumiem Pana irytację - znikoma frekwencja na wyborach "zaowocowała" wyborem
            tego mało energicznego Pana, ale jednak wygrał owe wybory uczciwie i
            demokratycznie i to trzeba uszanować. Pozostaje więc tylko mieć nadzieję, że
            p.Domrowicz ruszy się wreszcie, zabierze się Z SERCEM do roboty i udowodni, że w
            Bydgoszczy istnieje Prezydent nie tylko na papierze.
            Bp kompetencji mu nie brakuje, ale SERCA ZA GROSZ. WSTYD!!!!!!!!!!!!!!!
            • marecki_m Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 18:41
              Kolego lew1313 moze mniej lizusostwa,uwazasz,ze jak Dombrowicz wyjdzie
              na "ulice",to Bydgoszcz mu wszystko zapomni?Dla niego wyjscie na ulice,to
              znaczy przed ratusz,bedzie mogl szybko sie znowu schowac,albo uciec,ten gosciu
              jest dla Bydzi skonczony!
              • lew1313 Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 20:08
                marecki_m napisał:

> Kolego lew1313 moze mniej lizusostwa,uwazasz,ze jak Dombrowicz wyjdzie
                > na "ulice",to Bydgoszcz mu wszystko zapomni?Dla niego wyjscie na ulice,to
                > znaczy przed ratusz,bedzie mogl szybko sie znowu schowac,albo uciec,ten gosciu
                > jest dla Bydzi skonczony!

Oj, daleko mi do lizusostwa, a tym bardziej wobec obecnego Prezydenta Bydgoszczy!
                Nigdy w życiu bym na niego głosu nie oddał, dla mnie jest on człowiekiem
                cynicznym i leniwym, ale został wybrany demokratycznie (już nieważne przez kogo)
                i w związku z tym tylko na niego jak na razie możemy liczyć i póki co tego nie
                zmienimy. Ja jedynie wyrażam nadzieję, że się facet w końcu opamięta i zacznie
                działać skutecznie na rzecz Bydgoszczy.
                Nie wiem, być może te nadzieje są płonne, ale wyboru nie mamy.
                A tak apropos - był Pan na ostatnich wyborach..?
                • marecki_m Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 20:32
                  lew1313 napisał:

> marecki_m napisał:
                  >
                  > > Kolego lew1313 moze mniej lizusostwa,uwazasz,ze jak Dombrowicz wyjdzie
                  > > na "ulice",to Bydgoszcz mu wszystko zapomni?Dla niego wyjscie na ulice,to
                  > > znaczy przed ratusz,bedzie mogl szybko sie znowu schowac,albo uciec,ten g
                  > osciu
                  > > jest dla Bydzi skonczony!
                  >
                  > Oj, daleko mi do lizusostwa, a tym bardziej wobec obecnego Prezydenta
                  Bydgoszcz
                  > y!
                  > Nigdy w życiu bym na niego głosu nie oddał, dla mnie jest on człowiekiem
                  > cynicznym i leniwym, ale został wybrany demokratycznie (już nieważne przez
                  kogo
                  > )
                  > i w związku z tym tylko na niego jak na razie możemy liczyć i póki co tego nie
                  > zmienimy. Ja jedynie wyrażam nadzieję, że się facet w końcu opamięta i zacznie
                  > działać skutecznie na rzecz Bydgoszczy.
                  > Nie wiem, być może te nadzieje są płonne, ale wyboru nie mamy.
                  > A tak apropos - był Pan na ostatnich wyborach..?

Bylem i nie glosowalem na niego!!!.Musze powiedzic,ze bylem bardzo
                  rozczarowany,jak Dombrowicz wygral,pomyslalem,niestety kolejne lata(4)stacone,i
                  nie pomylilem sie,szkoda,ze ten czlowiek,dumny jest,byc prezydentem
                  Bydgoszczy,ile mozna byloby zrobic dla miasta,prezydentem Bydzi musi byc
                  BYDGOSZCZANIN!
            • krysmat Re:Do Lwa 1313 31.03.07, 20:35
              W wiekszosci spraw mamy to sama opinie .Nie zgadzam sie ze ktos moze miec
              slaby dluzszy okres .Dla mnie ten pan ma tylko slaby okres trwajacy blisko 5
              lat.Jeszcze z jednym sie nie zgodze i nie podzielam optymizmu Pana jesli chodzi
              o osobe Rulewskiego.N a jakiej podstawie pan twierdzi ze Rulewski cos zmieni,
              skoro w jego programie wyborczym nic takiego nie bylo po czym moznaby
              powiedziec ze byl lepszym kandydatem niz Dombrowicz.Je szcze jedno pytanie .
              Czy uwaza Pan ze Pan Rulewski dobrze wywiazuje sie ze swoich obowiazkow ktore
              powinien miec ze wzgledu na zajmowane stanowisko
              • marecki_m Re:Do Lwa 1313 31.03.07, 20:43
                krysmat napisał:

> W wiekszosci spraw mamy to sama opinie .Nie zgadzam sie ze ktos moze miec
                > slaby dluzszy okres .Dla mnie ten pan ma tylko slaby okres trwajacy blisko 5
                > lat.Jeszcze z jednym sie nie zgodze i nie podzielam optymizmu Pana jesli
                chodzi
                >
                > o osobe Rulewskiego.N a jakiej podstawie pan twierdzi ze Rulewski cos
                zmieni,
                >
                > skoro w jego programie wyborczym nic takiego nie bylo po czym moznaby
                > powiedziec ze byl lepszym kandydatem niz Dombrowicz.Je szcze jedno pytanie .
                > Czy uwaza Pan ze Pan Rulewski dobrze wywiazuje sie ze swoich obowiazkow ktore
                > powinien miec ze wzgledu na zajmowane stanowisko

Kolego lew1313,ja nie napisalem nic o Rulewskim,ten pan nie interesuje
                mnie,moim kamdytatem na Prezydenta Bydzi jest ktos inny.
                • lew1313 Do Panów krysmat i marecki_m. 31.03.07, 21:16
                  W pełmi podzielam wasze obawy, bo mam dokładnie takie samo zdanie jak wy. Pan
                  Rulewski "wplątany" został przeze mnie do naszej dyskusji jedynie z powodu moich
                  nadziei, że jednak przynajmniej on coś na niwie promocji coś dokona skoro jego
                  poprzednicy byli, delikatnie mówiąc, "do bani", ale niestety jak na razie jest
                  on kolejnym "śpiochem" w bydgoskim Ratuszu. Ot, po prostu, kolejny zawód. I tak
                  jak dla was, również i dla mnie nie jest on ideałem z "mojej bajki".

Co do Prezydenta Dombrowicza - TOTALNA POMYŁKA, ale co teraz możemy z tym począć??
                  Możemy mieć tylko tę nadzieję, że się on w końcu obudzi i udowodni wszem i
                  wobec, że na Bydgoszczy mu zależy, bo ja na razie to...kompletna ściema.
                  I nie wiem jak facet by się bronił i przekonywał wszystkich wokół, że jednak coś
                  dla miasta robi, to i tak na każdym kroku udowadnia, żę jest leniem,
                  nieudacznikiem, albo i nawet...sabotażystą dla naszego miasta. A SZKODA, bo gość
                  gdyby zechciał, to jednak mógłby czegoś dokonać, kwalifikacje przecież ma, ale
                  serca dla Bydzi mu brak i tego mu WYBACZYĆ NIE WOLNO! No chyba, że zmieni jednak
                  coś w swojej działalności i zauważy w końcu, że Bydgoszcz, a przede wszystkim
                  jej mieszkańcy to skarb - prawdziwy skarb.
                  I dlatego tu się z wami zgadzam - prezydentem naszego miasta POWINIEN BYĆ
                  Bydgoszczanin.
                  POzostaje więc czekać nam na koniec jego kadencji albo łudzić się, że się w
                  końcu obudzi, zamiast obrażać się na ludzi, którzy swoje miastao NAPRAWDĘ kochają.
                  • marecki_m Re: Do Panów krysmat i marecki_m. 31.03.07, 21:31
                    lew1313 napisał:

> W pełmi podzielam wasze obawy, bo mam dokładnie takie samo zdanie jak wy. Pan
                    > Rulewski "wplątany" został przeze mnie do naszej dyskusji jedynie z powodu
                    moic
                    > h
                    > nadziei, że jednak przynajmniej on coś na niwie promocji coś dokona skoro jego
                    > poprzednicy byli, delikatnie mówiąc, "do bani", ale niestety jak na razie jest
                    > on kolejnym "śpiochem" w bydgoskim Ratuszu. Ot, po prostu, kolejny zawód. I
                    tak
                    > jak dla was, również i dla mnie nie jest on ideałem z "mojej bajki".
                    >
                    > Co do Prezydenta Dombrowicza - TOTALNA POMYŁKA, ale co teraz możemy z tym
                    począ
                    > ć??
                    > Możemy mieć tylko tę nadzieję, że się on w końcu obudzi i udowodni wszem i
                    > wobec, że na Bydgoszczy mu zależy, bo ja na razie to...kompletna ściema.
                    > I nie wiem jak facet by się bronił i przekonywał wszystkich wokół, że jednak
                    co
                    > ś
                    > dla miasta robi, to i tak na każdym kroku udowadnia, żę jest leniem,
                    > nieudacznikiem, albo i nawet...sabotażystą dla naszego miasta. A SZKODA, bo
                    goś
                    > ć
                    > gdyby zechciał, to jednak mógłby czegoś dokonać, kwalifikacje przecież ma, ale
                    > serca dla Bydzi mu brak i tego mu WYBACZYĆ NIE WOLNO! No chyba, że zmieni
                    jedna
                    > k
                    > coś w swojej działalności i zauważy w końcu, że Bydgoszcz, a przede wszystkim
                    > jej mieszkańcy to skarb - prawdziwy skarb.
                    > I dlatego tu się z wami zgadzam - prezydentem naszego miasta POWINIEN BYĆ
                    > Bydgoszczanin.
                    > POzostaje więc czekać nam na koniec jego kadencji albo łudzić się, że się w
                    > końcu obudzi, zamiast obrażać się na ludzi, którzy swoje miastao NAPRAWDĘ
                    kocha
                    > ją.

Skonczmy juz z Dombrowiczem,facet jest juz skonczony,i nie pisz do mnie,ze tu
                    sie z nami zgadzasz,bo zaraz dostaje 380 Volt,musimy klnac,i czekac,az
                    ten.......zniknie z Bydzi!!!
                  • a_creep Re: Do Panów krysmat i marecki_m. 31.03.07, 21:37
                    > kwalifikacje przecież ma,

Z tym to się zgodzic nie mogę. Brak mu jakichkolwiek kwalifikacji w dziedzinie
                    zarządzania, nie tylko tych, które byśmy szczególnie chcieli widziec u osoby na
                    stanowisku prezydenta miasta.

> serca dla Bydzi mu brak

Może trochę serca ma? Niektórzy jego obrońcy starają się forsowac pogląd, iż to
                    właśnie serce + brak kwalifikacji każe mu mówic bzdury i kłamac w swoich
                    wypowiedziach.

> prezydentem naszego miasta POWINIEN BYĆ Bydgoszczanin.

Chodzi o osobę mieszkającą w Bydgoszczy, urodzoną w tym mieście, emocjonalnie
                    najbardziej związaną?! Mi nie zależy, by prezydent Bydgoszczy budząc się rano,
                    wizualizował sobie bloki w Fordonie czy nawet spichrze nad Brdą. W szczególności
                    nie uważam, by prezydent Wrocławia nie nadawał się na swoje stanowisko.

• rozczarowana-torunianka Re: Bydgoszczanie - więcej optymizmu! 31.03.07, 18:09
      no właśnie:)
    • sztuczna_kobieta w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 20:16
      bydzia.pl/teksty/index.php?id=321
      nooo, ciekawe, ciekawe ;-))
      • rozczarowana-torunianka Re: w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 20:32
        wiadomości chorego reportera na jutro?;)
        • rokoman Re: w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 21:52
          Malkontentów, krytykantów, niespełnionych, wiedzących wszystko najlepiej,
          oburzonych wynikiem wyborówe /?/ na tym Forum wielu. A ja głosowałem
          Narezydenta Dombrowicza i mam satysfakcję, że rządzi Bydgoszczą. Ocenię Go po
          zakończeniu kadencji i na pewno będę krytyczny. Ale czytając te powtarzane od
          ponad roku zarzuty, obsrywanie i niczym nie poparte oczernianie Prezydenta
          Dombrowicza mówię: " puknijcie się w czoło " i poczekajcie na efekty Jego
          kadencji. Widzę moje miasto Bydgoszcz wielkie i piękne !
          • marecki_m Re: w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 22:03
            rokoman napisał:

> Malkontentów, krytykantów, niespełnionych, wiedzących wszystko najlepiej,
            > oburzonych wynikiem wyborówe /?/ na tym Forum wielu. A ja głosowałem
            > Narezydenta Dombrowicza i mam satysfakcję, że rządzi Bydgoszczą. Ocenię Go po
            > zakończeniu kadencji i na pewno będę krytyczny. Ale czytając te powtarzane od
            > ponad roku zarzuty, obsrywanie i niczym nie poparte oczernianie Prezydenta
            > Dombrowicza mówię: " puknijcie się w czoło " i poczekajcie na efekty Jego
            > kadencji. Widzę moje miasto Bydgoszcz wielkie i piękne !

Sam puknij sie w czolo,czekac na efekty,jakie?Piec lat mija jego kadencji,i
            co,i nic,NIE-BYDGOSZCZANIN,bedzie zawsze NIE-BYDGOSZCZANINEM!!!Przy okazji
            mozna poznac,kto jest kim na tym forum.
            • rokoman Re: 31.03.07, 22:31
              Jeśli mówisz, że 5 lat kadencji i " nic ",to widocznie masz braki poznawcze. A
              na ten fakt, to i pukanie w czoło nie pomoże. A kto kim jest wiadomo od dawna.
              Przedstawianie jasne swoich poglądów i opinii stanowi przeciwwagę bredzeniom,
              od których roi się na tym Forum!
              • a_creep Re: 01.04.07, 21:06
                > widocznie masz braki poznawcze.

Tak z ciekawości, jakie są najważniejsze efekty tych pięciu lat? Co można
                zaliczyc do sukcesów porównując z innymi dużymi miastami w kraju?
            • rozczarowana-torunianka Re: w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 22:34
              marecki_m napisał:

> co,i nic,NIE-BYDGOSZCZANIN,bedzie zawsze NIE-BYDGOSZCZANINEM!!!Przy okazji
              > mozna poznac,kto jest kim na tym forum.

no marecki_m, a wy to przeciw zasadom unijnym jesteście i Bydgoszcz chcecie od
              świata odizolować? Zamknąć w gettcie bydgoszczan mogących udowodnić pochodzenie
              do siódmego pokolenia wstecz?;)
              • marecki_m Re: w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 22:53
                rozczarowana-torunianka napisała:

> marecki_m napisał:
                >
                > > co,i nic,NIE-BYDGOSZCZANIN,bedzie zawsze NIE-BYDGOSZCZANINEM!!!Przy okazj
                > i
                > > mozna poznac,kto jest kim na tym forum.
                >
                > no marecki_m, a wy to przeciw zasadom unijnym jesteście i Bydgoszcz chcecie od
                > świata odizolować? Zamknąć w gettcie bydgoszczan mogących udowodnić
                pochodzenie
                > do siódmego pokolenia wstecz?;)

Nie pisz do mnie WY,to po pierwsze,Gettem to mozecie sami sie pochwalic,GETTEM
                TORUNSKIM; lub GETTEM RYDZYKOWYM(MOCHEROWYM),jesli chodzi o zasady unijne to w
                Toruniu o nich malo kto wie,a o izolacji,to jeszcze troche to wasz Torun
                FANATYK RYDZYK niedlugo caly ogrodzi,i przestan pisac w Bydgoszczy,bo jestes
                taka samo toruniewska szuja,jak inni.
                • rozczarowana-torunianka Re: w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 23:03
                  spokojnie. take it easy.
                  nie będę więcej reagować na Twoje posty, skoro sobie nie życzysz.

Natomiast piszę w Toruniu, nie w Bydgoszczy, a fora są otwarte dla wszystkich i
                  będę pisać na takim forum, na jakim mi się podoba i wtedy, kiedy zechcę.

A co do oceny, no cóż, masz prawo do własnej, choć jest ona nieuzasadniona.
                  Pozdrawiam i życzę życzliwszego podejścia do świata i ludzi.
                • rokoman Re: w sprawie optymizmu - znalezione 31.03.07, 23:05
                  Urocza torunianko, jak widzisz z ortografią nie jest u niektórych najlepiej.
                  Powiem Ci ponad to, że ładnie Ci w tym moherowym szaliku!
                  • rozczarowana-torunianka Re: w sprawie optymizmu - znalezione 01.04.07, 10:52
                    ej, rokomanie, toż to jedwabny szaliczek;)
                    ale dziękuję i pozdrawiam:)
                    • rokoman Re: 01.04.07, 13:55
                      W jedwabnym Ci też do twarzy! Właśnie siedzę na tarasie, piję kawę i spoglądam
                      na skąpany w słońcu, budzący się do życia ogród. Dzięki Bogu, że na Forum są
                      takie osoby jak Ty, Urocza torunianko. Gdyby nie ten fakt, to omijał bym te
                      strony z daleka. Jak długo bowiem można czytać posty przypominające szczekanie
                      psów za karawaną, która i tak idzie dalej! Pzdr.
          • krysmat Re:Pytanie do Rokomana 01.04.07, 19:54
            rokoman napisał:

> Malkontentów, krytykantów, niespełnionych, wiedzących wszystko najlepiej,
            > oburzonych wynikiem wyborówe /?/ na tym Forum wielu. A ja głosowałem
            > Narezydenta Dombrowicza i mam satysfakcję, że rządzi Bydgoszczą. Ocenię Go po
            > zakończeniu kadencji i na pewno będę krytyczny. Ale czytając te powtarzane od
            > ponad roku zarzuty, obsrywanie i niczym nie poparte oczernianie Prezydenta
            > Dombrowicza mówię: " puknijcie się w czoło " i poczekajcie na efekty Jego
            > kadencji. Widzę moje miasto Bydgoszcz wielkie i piękne !

Panie Rokoman poniewaz jest Pan tak dumny z tego niby prezydenta, to po tej
            wypowiedzi moje pytanie .Co takiego dobrego zrobil przez blisko 5 lat dla
            miasta.Przeciez oddanie AM do innego miasta to chyba nie chluba dla niego?I
            jeszcze jedno czytajac pana posty odnosze wrazenie ze ma pan sposobnosc
            spotykac sie i dyskutaowac z nim.Mam taka prosbe czy moglby Pan spytac sie
            dlaczego klamal przed wyborami o SSE ze Slupska i o cargo.Byc moze Pan zna
            odpowiedz i mi ja udzeli.Jedno pytanie dla Pna dlaczego nie byl Pan krytyczny
            po 4 latach pierwszej kadencji?
            Pytan o klamstwa mialbym wiecej ale na poczatek te ktore mnie najbardziej
            interesuja.Licze na rzeczowa odpowiedz
            • rokoman Re: 01.04.07, 20:59
              Szanowny Panie Krysmat! Wymaga Pan ode mnie odpowiedzi na pytania, na które
              niestety odpowiedzieć nie mogę. W kampanii wyborczej politycy rzucają hasła,
              które nie są nieraz z wielu powodów realizowane. Tylko, jaki w tym mój udział?
              Głosuję podobnie jak Pan i pozostali wyborcy na ludzi i programy , które są dla
              mnie najważniejsze w realizacji rozwoju naszego miasta, regionu i kraju. Widzę
              w nich swoje pragnienia, dążenia i zamiary. Czy obietnice przedwyborcze są
              kłamstwami? niewątpliwie tak, jeśli wybrana władza nie czyni nic dla ich
              realizacji. Połączenie CM z UMK dzisiaj postrzegam jako błąd. Ale
              niejednokrotnie brałem udział w rozmowach na ten temati Niestety rektor prof.
              Skinder był do połączenia się ATR, AM i WSP nastawiony negatywnie. I poszło,
              jak poszło. Licząc zyski i straty , straciła Bydgoszcz. Uniwersytet
              im.Kazimierza Wielkiego mógł objąć wszystkie bydgoskie uczelnie wyższe.
              Dlaczego tak się nie stało wie Pan zapewne równie dobrze, jak ja. Obrona katedr
              i stołków! Nie warto oceniać wszystkich " haseł " Prezydenta Dombrowicza.
              Żałuję podobnie jak wielu, że budowa cargo to odległa przyszłość. Proszę
              popatrzeć co się dzieje z finansami województwa ? Gdzie budowa ekspressowej A
              5 ? Uczestniczyłem tydzień temu w spotkaniu z Prezydentem Dombrowiczem i Jego
              Zespołem. Plany rozwoju m. Bydgoszczy są piękne i przygotowane z rozmachem. Na
              wszystko potrzeba czasu i pieniędzy. Przecież z pustego i Salomon nie naleje.
              Razi mnie ten zmasowany atak na władze miasta. Dajmy Im czas. " Prawdziwa cnota
              krytyk się nie boi "/ i.Krasicki/. Należę do optymistów. Bydgoszcz, to moje
              rodzinne miasto, tu żyję i pracuję i jak wszyscy mieszkańcy : " widzę moje
              miasto Bydgoszcz wielkie i piękne ! " Pozdrawiam serdecznie!
              • a_creep Re: 01.04.07, 21:13
                rokoman napisał:

> Głosuję podobnie jak Pan i pozostali wyborcy na ludzi i programy

Przecież prezydent Dombrowicz sam mówił, że nie ma programu a tylko
                nieprzemyślane plany, których nie zamierza realizowac.

> Gdzie budowa ekspressowej A 5 ?

Prezydent nie jest zainteresowany jej powstaniem, bo to nie od niego zależy, czy
                powstanie.

> Plany rozwoju m. Bydgoszczy są piękne i przygotowane z rozmachem.

To, że coś ma w nazwie plan nie znaczy, że jest planem. Nie ma planów rozwoju
                Bydgoszczy. Są nieprzemyślane (jak to o nich mówił prezydent Dombrowicz) zapowiedzi.

> Dajmy Im czas.

5 lat zmarnowane. Szczególnie w tej chwili to boli.

> Należę do optymistów.

Optymistów, którzy wierzą, że rzeczy się staną wbrew władzom miasta i dlatego
                nie można ich krytykowac za bzdurne decyzje, poglady i kłamstwa?

• rokoman Re: 01.04.07, 21:19
                  Przepraszam Cię, ale jesteś zupełnie nie zorientowany. Porozmawiamy za 2- 3
                  lata!
                  • tlss Re: 01.04.07, 21:32
                    Taką mam uwagę. Gdyby Domrowicz rządził do roku to może bym i uwierzył. Tym
                    czasem rządzi 5 rok.
                    I z czym się kojarzy ?
                    Z niechęcią do pozyskiwania środków unijnych, skłóceniem ze znaczną częścią
                    bydgoskich elit politycznych i artystycznych, obrażaniem się na zasadne słowa
                    krytyki itd.
                    A jeśli chodzi o plany to dopiero teraz je ma ?
                    A co robił przez te lata ?
                    Jedynie co pamiętam to łajanie radnych za niezrozumienie wiekopomniej idei
                    połącznia AM z UMK, czy też przytakiwanie i popieranie wszelkich pomysłów które
                    wypływają z torunia.
                    No i oczywiście niechęc do tramwaju do Fordonu i olbrzymia miłosc do kolejki
                    międzymiejskiej która wydoi budżet na kilkanaście milinów złotych rocznie.
                    Gdzie jest lodowisko, gdzie jest sąd apelacyjny, gdzie jest poparcie czynne a
                    nie ograniczające się do złożenia popisu akcji gazet w sprawie S5 i S10 (bo
                    chyba możliwe było zorganizowanie podobniej akcji przez UM).
                    Jedyne co mu się udało to tramwaj wodny ale to z kolei pomysł wymyślony na
                    forum a nie przez jego urzędników.
                    • a_creep Re: 01.04.07, 21:56
                      > A jeśli chodzi o plany to dopiero teraz je ma ?

Jakie plany? Nie ma planów. Są najwyżej, jak to prezydent mówił, nieprzemyślane
                      pomysły (PRL).
                  • a_creep Re: 01.04.07, 21:53
                    > Przepraszam Cię, ale jesteś zupełnie nie zorientowany.

Możesz jaśniej? Z czymś się nie zgadzasz? Czy tak ogólnie mój post nie pasuje do
                    wizji, ale argumentów brak?

> Porozmawiamy za 2- 3 lata!

Czemu?
              • krysmat Re: 01.04.07, 22:05
                Szanowny panie Rokoman dziekuje za odpowiedz ktora powiem szczerze mnie nie
                satysfakcjonuje.Pisze Pan ze nie nalezy oceniac wszystkich hasel Dombrowicza.W
                takim razie dlaczego, przeciez akurat cargo i sse mnie najbaedziej interesuja
                i tych klamstw darowac nie moge.Darowac moge hasla typu piramida na Placu
                Wolnosci ,centrum kongresowe na Placu Teatralnym itp,itd.Pisze Pan ze bral Pan
                udzial w spotkaniu z prezydentem i sluchal Pan planow rozwoju miasta ale juz
                dzien pozniej sam sie pan na forum dziwil jak prezydent sie wypowiadal o
                Londynku ,ze nie bylo tego dzien wczesniej.Pisze Pan dajmy Im czas .Szanowny
                Panie 4 lata mial i nic ,mijaja nastepny okres i tylko slychac o planach a
                nastepnie korekty ,lub calkowite zmiany koncepcji(patrz lodowisko).Jeszcze
                jedna sprawa ktora warto poruszyc ,czy nie uwaza Pan za skandal ze prezydent
                jest bardziej jest wyrazisty i zdeterminowany na walce o most w Toruniu niz na
                walce o droge dla naszego miasta?Konczac chcialbym powiedziec ze jestem rowniez
                optymista i zyje tym ze 4 lata jego kadencji szybko sie skoncza i naprawde
                chcialbym widziec moje miasto wielkie i piekne!Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka