Dodaj do ulubionych

Brawo MZK !!!

29.04.07, 11:59
Bardzo ladne te nowe autobusy niskopodlogowe. Odrazu widac ze naklejka BUS of
The Year 2007 nalezy sie. Mam nadzieje ze juz w nastepnym przetargu pod koniec
2007 roku nie bedzie srednio podlogowych wozow tylko same niskie wkoncu to
standard. Szczegolnie niskacze przydalby sie na wszystkich kursach przez
Centrum Onkologii.
Obserwuj wątek
    • 0maniek0 Re: Brawo MZK !!! 29.04.07, 12:06
      standardem powinna tez byc klimatyzacja
      • intervention Re: Brawo MZK !!! 29.04.07, 12:23
        Tak, nastepne przetargi beda na autobysy niskopodłogowe. Co klimatyzacji
        zgadzam się :)
        • intervention Re: Brawo MZK !!! 29.04.07, 12:24
          Oczywiscie autobusy nie autobysy :))
      • gracz_nr_1 Re: Brawo MZK !!! 05.05.07, 21:34
        Ikarusow juz corz mniej na bydgoskich ulicach! Moze niedlugo juz w ogole nie
        bedziemy musieli ich ogladac!
    • mc_pele Re: Brawo MZK !!! 29.04.07, 13:07
      ja tam raczej jestem bliższy rozpaczy niż radości - gościłem w piątek w Pile
      żeby zobaczyć jak radzą sobie nowiutkie Solarisy kupione przez tamtejsze MZK -
      i płakać mi się chce jak sobie pomyślę że zamiast jeździć takimi wozami
      kilkanaście lat będziemy sie męczyć w badziewiu złomecto - między tymi
      autobusami jest ogromna róznica oczywiście na korzyść solarisa. Poza tym pilscy
      kierowcy w samych superlatywach wypowiadają sie o tych wozach, podczas gdy moi
      znajomi kierowcy z bydy przeklinają conecto - każdy zdecydowanie woli many lub
      volvo, te mało pojemne wysokopodłogowe wozy to krok w tył, tylko czekać aż
      zaczną się sypać. Może rzeczywiście citaro standardem jest na podobnym poziomie
      co Solaris urbino ale ile mamy citaro a ile złomecto????
      • karun Re: Brawo MZK !!! 29.04.07, 15:30
        tylko jedna rzecz mnie zastanawia , dlaczego wprowadzaja nowki na
        miejsce "nowszych atobusow" ;/ np 53 jezdzi z reguly stary , a 68 nowy , a
        teraz na najnowszych , bez sens ... ale fajniusie sa , i duszne ;/ bo te mini
        okienka na nic sie nie przydaja ;/
    • ka_zet "Brawo" MZK 02.05.07, 14:36
      fox28pl napisał:

> Bardzo ladne te nowe autobusy niskopodlogowe. Odrazu widac ze naklejka BUS of
      > The Year 2007 nalezy sie.

Może i ładne, ale głupio pomalowane, ale to drobiazg. Drobiazgiem natomiast nie
      jest to że razem z nimi przyszedł nowy transport tureckiego badziewia pod nazwą
      Conecto oraz drobiazgiem nie jest że te "wspaniałe" Citaro mają tylko uchylne
      lufciki, więc przez całe lato pasażerowie będą się w nich gotować w sosie własnym.
      • jademm Re: "Brawo" MZK 02.05.07, 22:06
        ka_zet napisał:

> Może i ładne, ale głupio pomalowane, ale to drobiazg.

Nie są tak źle pomalowane. Trzeba się po prostu przyzwyczaić.
        Wyświetlacze tradycyjnie z zielonymi znakami...

> Drobiazgiem natomiast nie
        > jest to że razem z nimi przyszedł nowy transport tureckiego badziewia pod nazwą
        > Conecto

...które zdają się trzeszczeć bardziej od tych z pierwszej dostawy. Cóż, Ikarusy
        by default klekotały szybami, więc czemu Connecto nie może sobie poskrzypieć? ;^>

> oraz drobiazgiem nie jest że te "wspaniałe" Citaro mają tylko uchylne
        > lufciki, więc przez całe lato pasażerowie będą się w nich gotować w sosie
        własnym.

a) mydło i inna chemia toaletowa zdaje się ostatnio nie są ani przesadnie droga
        ani trudnodostępna. Metr sześcienny wody tylko nieznacznie podrożał.
        b) MAN-y też mają uchylne okienka. Klimy się używa.

Ja mam natomiast poważne "ale" co do sławetnego zapowiadania linii dla ludzi
        stojących na przystanku. W obecnej postaci jest to kompletnie bezużyteczne, w
        momencie, jeśli wymiana pasażerów na danym przystanku będzie niewielka. Winne
        tej niedogodności są też plimplające 5s sygnały odwierania i zamykania drzwi.
        IMHO, wystarczyłoby dźwiękowo odwzorować zawartość przedniego wyświetlacza.
        Logicznie myślący człowiek zrozumie, że 64 to numer linii. Może być w
        ostateczności słowo "Kierunek", choć uważam, że w zestawieniu z numerem linii i
        tak powinno być to zrozumiałe. Sekundy bardzo się tutaj liczą. I powinno być ono
        _rzeczywiście_ słyszalne dla tych, którzy do autobusu chcą wsiąść. Tym, którzy
        już wsiedli taka informacja jest już umiarkowanie potrzebna.

Bydgoskimi Citaro jeszcze nie jechałem.
        • mc_pele Re: "Brawo" MZK 03.05.07, 01:29
          jademm napisał:

>
          > > Drobiazgiem natomiast nie
          > > jest to że razem z nimi przyszedł nowy transport tureckiego badziewia pod
          > nazwą
          > > Conecto
          >
          > ...które zdają się trzeszczeć bardziej od tych z pierwszej dostawy. Cóż,
          Ikarus
          > y
          > by default klekotały szybami, więc czemu Connecto nie może sobie
          poskrzypieć? ;
          > ^>

ile kosztowały ikarusy a ile kosztują conecto??? poza tym ikarusy zaczeły
          klekotać szybami po długim czasie eksploatacji, pamietam jak kupowali 280.70 to
          na początku były zupełnie cichutkie, tureckie g... za to trzeszczy już od
          samego początku... mógłbym napisać że trudno sobie wyobrazić jak by trzeszczały
          gdyby miały tyle lat co nasze ikary 280.26, ale to raczej science-fiction, nie
          ma szans żeby takie badziewie wytrzymało tyle lat na chodzie

>
          > > oraz drobiazgiem nie jest że te "wspaniałe" Citaro mają tylko uchylne
          > > lufciki, więc przez całe lato pasażerowie będą się w nich gotować w sosie
          > własnym.
          >
          > a) mydło i inna chemia toaletowa zdaje się ostatnio nie są ani przesadnie
          droga
          > ani trudnodostępna. Metr sześcienny wody tylko nieznacznie podrożał.

no i??? co to daje jak jedziesz na spotkanie w interesach, z kobietą, do pracy
          na popołudniu albo na uczelnię? Gdzie niby mamy się wykąpać i jak polepszyć
          sobie humor po kilkudziestominutowym duszeniu się w zapachu osób które akurat
          wracają po tyrce na pierwszej zmianie????

> b) MAN-y też mają uchylne okienka. Klimy się używa.
          >

i w MAN-ach jest taka sama masakra a nie wiem gdzie sie klimy używa, w mzk to
          raczej nie- many są ich pozbawione a w większości volvo już dawno wysiadła :/
          conecto tez nie mają klimatyzacji, nie wiem jak w citaro ale chyba cos ci sie
          przyśniło z tym uzywaniem klimy :D
          • jademm Re: "Brawo" MZK 03.05.07, 22:12
            mc_pele napisał:

> ile kosztowały ikarusy a ile kosztują conecto???

a) Jakie to ma znaczenie na przestrzeni 13 lat?
            b) Connecto są _średniopodłogowe_ a IK280 już daaawno się nie produkuje.

> poza tym ikarusy zaczeły
            > klekotać szybami po długim czasie eksploatacji,

Tjaaa. Jakim? Rok? Dwa lata? Pięć? Czy może ten symptom wystąpił całkiem niedawno?

> pamietam jak kupowali 280.70 to na początku były zupełnie cichutkie,

Tjaaa. Też pamiętam te zakupy.Niby w którym miejscu były ciche? Silnik słyszało
            się dalej niż motor IK280.26, któremu o normach Euro2 się nie śniło. Ciche
            wówczas to było te kilka MB O305 ściągniętych z Ratyzbony! No tak, ale one były
            mało pojemne i miały nielubiane lufciki w oknach. ;^P

> samego początku... mógłbym napisać że trudno sobie wyobrazić jak by trzeszczały
            > gdyby miały tyle lat co nasze ikary 280.26, ale to raczej science-fiction, nie
            > ma szans żeby takie badziewie wytrzymało tyle lat na chodzie

A i nie ma szans, by nawet Volvo tyle pociągnęły w normalnej eksploatacji Tu się
            wszystko "cywilizuje" pod tym względem. To nie tramwaj.

Komu zalezy na tym, by jeździć 20-letnim autobusem?

> no i??? co to daje jak jedziesz na spotkanie w interesach, z kobietą, do pracy

Get a cab. ;>

> na popołudniu albo na uczelnię? Gdzie niby mamy się wykąpać i jak polepszyć
            > sobie humor po kilkudziestominutowym duszeniu się w zapachu osób które akurat
            > wracają po tyrce na pierwszej zmianie????

No cóż, jeśli chcesz sobie poprawić humor, to ci tylko rower zostaje.
            Ludzie śmierdzą zarówno w ikarusach jak i w volvo. To, jak intensywnie zależy
            trochę od fizjologii a trochę od ich stosunku do higieny osobistej i nawet gdyby
            autobusy jeździłyby w wersji fullcabrio, tłum "dusił by się we własnym
            sosie".Przy braku akceptacji powyższego i chęci szybkiego przemiesszczania
            pozostaje taksówka, własny samochód lub teleportacja.

> > b) MAN-y też mają uchylne okienka. Klimy się używa.
            >
            > i w MAN-ach jest taka sama masakra

O jak mi przykro.
            (Koszalinskie MZK, z którego usług do niedawna korzystałem ma oprócz manów
            duńskie daby. Tam to jest dopiero przewiew, hehe. )

> a nie wiem gdzie sie klimy używa, w mzk to

Tam, gdzie jest. Jeżeli autobs ma klimę tylko dla kierowcy, to sorry Winnetou.

> raczej nie- many są ich pozbawione

Patrz wyżej. TSD, dziwne jest zamawianie tak skonstruowanego autobusu beż
            klimatyzacji dla przedziału pasażerskiego.

> a w większości volvo już dawno wysiadła :/

Skąd to wiadomo?

• mc_pele Re: "Brawo" MZK 04.05.07, 15:56
              jademm napisał:

> b) Connecto są _średniopodłogowe_ a IK280 już daaawno się nie produkuje.
              >

i ja nie widzę żadnej korzyści w tym że jest średniopodłogowe zamiast
              wysokopodłogowego - zdrowej osobie nie robi różnicy jedna schodka za to dla
              osób poruszających się na wózkach inwalidzkich czy chociażby kobiet z wókiem
              dziecięcym to taka sama bariera często nie do pokonania bez pomocy osób
              trzecich. Jeden schodek mniej nikomu nie pomaga a o ile jest droższy przez to
              autobus? dla mnie głupotą jest kupowanie badziewia w dobrym opakowaniu za
              wysoką cenę.

> > poza tym ikarusy zaczeły
              > > klekotać szybami po długim czasie eksploatacji,
              >
              > Tjaaa. Jakim? Rok? Dwa lata? Pięć? Czy może ten symptom wystąpił całkiem
              niedaw
              > no?
              >

nie wiem, w niektórych 280.70E do dziś nie klekoczą

>
              > Komu zalezy na tym, by jeździć 20-letnim autobusem?

pewnie nikomu, wielu zależy za to żeby jechać w normalnych godziwych warunkach
              w przystosowanych do warunków klimatycznych wozów, wiek nie gra roli

>
              > > no i??? co to daje jak jedziesz na spotkanie w interesach, z kobietą, do
              > pracy
              >
              > Get a cab. ;>

pewnie, przymusu nie ma, ale co niektórzy na tym forum płacą podatki, kupują
              bilety i _żądają_ takich połączeń jakie by sami chcieli, ja tak samo płacę
              podatki, co miesiąc kupuję sieciówkę to chociaż trochę sobie ponarzekam :)

>
              > > na popołudniu albo na uczelnię? Gdzie niby mamy się wykąpać i jak polepsz
              > yć
              > > sobie humor po kilkudziestominutowym duszeniu się w zapachu osób które ak
              > urat
              > > wracają po tyrce na pierwszej zmianie????
              >
              > No cóż, jeśli chcesz sobie poprawić humor, to ci tylko rower zostaje.
              > Ludzie śmierdzą zarówno w ikarusach jak i w volvo. To, jak intensywnie zależy
              > trochę od fizjologii a trochę od ich stosunku do higieny osobistej i nawet
              gdyb
              > y
              > autobusy jeździłyby w wersji fullcabrio, tłum "dusił by się we własnym
              > sosie".Przy braku akceptacji powyższego i chęci szybkiego przemiesszczania
              > pozostaje taksówka, własny samochód lub teleportacja.

nie wmówisz mi że powietrze jest takie samo w przewiewnym ikarusie gdy są
              otwarte okna i w manie gdy pojeździ troche na słońcu, zdąży się nagrzać, te
              pseudookienka nie zapewniają jakiejkolwiek wymiany powietrza, w środku robi się
              40-50 stopni i ze wszystkich zaczyna cieknąć pot

> >
              > > i w MAN-ach jest taka sama masakra
              >
              > O jak mi przykro.

dobra odpowiedź, świetna argumentacja, będę musiał zapamietać i odpowiedzieć to
              samo jak ktoś znowu zacznie zrzędzić na A+T :D

> (Koszalinskie MZK, z którego usług do niedawna korzystałem ma oprócz manów
              > duńskie daby. Tam to jest dopiero przewiew, hehe. )

no i to też skandal, kolejny przewoźnik który ma w d... pasażera ;)

>
              > > raczej nie- many są ich pozbawione
              >
              > Patrz wyżej. TSD, dziwne jest zamawianie tak skonstruowanego autobusu beż
              > klimatyzacji dla przedziału pasażerskiego.

powinno być bardzo dziwne ale chyba nie jest - u nas ciągle ważne jest tylko to
              aby autobus był jak najtańszy, jak najmniej się psuł i przewoził pasażerów aby
              firma wypracowała zysk, w jakich warunkach przewoził to już trzeciorzędna
              sprawa.. :/

>
              > > a w większości volvo już dawno wysiadła :/
              >
              > Skąd to wiadomo?
              >

jeszcze kilka lat temu normalne było że wsiadało się do volvo w upał i działała
              klima, w zeszłe lato w ogóle nie udało mi się trafić na kurs z włączoną
              klimatyzacją, mój znajomy kierowca tłumaczył mi że te małe okienka nie są dla
              zapewnienia odpowiedniej temperatury wewnatrz, od tego jest klima, okienka
              otwiera ten komu przeszkadza klima - wtedy zimne powietrze nie leci na niego
              tylko wylatuje na zewnatrz, lud jednak nie doszedł do tego, jak była włączana
              klimatyzacja to jeszczcze otwierali te okienka, całe zimne powietrze uciekało
              na zewnątrz, klimatyzacja chodziła wciąz na pełnych obrotach i padła w końcu
              czemu wcale się nie dziwię
              • mc_pele Re: "Brawo" MZK 04.05.07, 16:07
                aaaaaaaa... dzisiaj na zebraniu klubu MKM dowiedziałem się że rzeczywiście
                Citaro to autobus roku 2007 ale do Bydgoszczy dotarły Mercedesy Citaro model
                1998 :D
                • byzydura Re: "Brawo" MZK 04.05.07, 17:58
                  a ja bym wolał zmiane tras niz autobusow... volvo sie psują czesciej niz
                  ikarusy, mimo ze sa duzo mlodsze, ale to i tak nie jest duzy problem.
                  najgorzej, ze ludzi z Fordonu maja straszny dojazd do miasta. szczegolnie po
                  zrobieniu tego "ułatwienia" przez (nie)szanownego prezydenta i rade miejska
              • jademm Re: "Brawo" MZK 04.05.07, 23:31
                > i ja nie widzę żadnej korzyści w tym że jest średniopodłogowe zamiast
                > wysokopodłogowego - zdrowej osobie nie robi różnicy jedna schodka za to dla
                > osób poruszających się na wózkach inwalidzkich czy chociażby kobiet z wókiem
                > dziecięcym to taka sama bariera często nie do pokonania bez pomocy osób
                > trzecich.

Osoba _na wózku_ do niskacza sama nie wsiądzie.
                Jak ktoś ma np. dużą torbę to łatwiej będzie mu ją łatwiej wtaszczyć po jednym
                niż po dwóch stopniach (kwestię pchania się z torbą do kierowcy po bilet jako
                niewykonalną pomijam.)

> > > no i??? co to daje jak jedziesz na spotkanie w interesach, z kobiet
                > ą, do
                > > pracy
                > >
                > > Get a cab. ;>
                >
                >
                > pewnie, przymusu nie ma, ale co niektórzy na tym forum płacą podatki, kupują
                > bilety i _żądają_ takich połączeń jakie by sami chcieli, ja tak samo płacę
                > podatki, co miesiąc kupuję sieciówkę to chociaż trochę sobie ponarzekam :)

Przypomnę może, dyskretnie dozując złośliwość, że dyskusja toczyła się na temat
                dbałości o higienę osobistą pasażerów, przez to stopniu ich troski o nosy i
                dobre samopoczucie współpasażerów skorelowanymi z rodzajem okien w pojazdach
                zbiorkomu. ;^)

Są miasta, gdzie są linie zewsząd dowsząd. Skutek jest opłakany
                (częstotliwości...). OIMW, jesteś za A+T?

> nie wmówisz mi że powietrze jest takie samo w przewiewnym ikarusie gdy są
                > otwarte okna i w manie gdy pojeździ troche na słońcu, zdąży się nagrzać, te
                > pseudookienka nie zapewniają jakiejkolwiek wymiany powietrza, w środku robi się
                > 40-50 stopni i ze wszystkich zaczyna cieknąć pot

a) przeciągi są niebezpieczne.
                b) Coś się na te okienka rzucił? Klapy dachowe też można otworzyć.
                c) przyciemniane szyby (gdzieniegdzie atermiczne, IIRC Volvo 7k takie ma) i
                "siateczkowe" reklamy trochę wychładzają wnętrze.

Odbiję piłeczkę
                • mc_pele Re: "Brawo" MZK 05.05.07, 16:36
                  jademm napisał:

>
                  > Osoba _na wózku_ do niskacza sama nie wsiądzie.

jeden z moich kolegów z uczelni porusza się na wózku inwalidzkim i nie ma
                  najmniejszych problemów z samodzielnym dostaniem się do niskiego volvo

> Jak ktoś ma np. dużą torbę to łatwiej będzie mu ją łatwiej wtaszczyć po
                  jednym
                  > niż po dwóch stopniach (kwestię pchania się z torbą do kierowcy po bilet jako
                  > niewykonalną pomijam.)
                  >

taaaaa, jak będzie taszczył torbę od domu na przystanek albo po tych wszystkich
                  schodach od peronu kolejowego do przystanku to akurat ten jeden schodek będzie
                  miał takie wielkie znaczenie...

>
                  > Są miasta, gdzie są linie zewsząd dowsząd. Skutek jest opłakany
                  > (częstotliwości...). OIMW, jesteś za A+T?
                  >

pewnie że opłakany między innymi dlatego A+T to ogromny krok naprzód - mniej
                  linii za to częsciej kursujących. Poza tym inwestowanie w najtańszy i
                  najbardziej ekologiczny tramwaj to przyszłość komunikacji miejskiej. Jest też
                  to drugi krok w kierunku budowy linii do Fordonu która jest nam tak potrzebna
                  zamiast wpychać jak najwięcej autobusów do Centrum zapychając je jeszcze
                  bardziej. Zresztą o A+T pisałem już na tym forum bardzo wiele, nie chiałbym sie
                  powtarzać gdyż to już może być uznane za spam :)

>
                  > a) przeciągi są niebezpieczne.

dla osób chorujących na serce i układ oddechowy znacznie bardziej niebezpieczna
                  jest sauna

> c) przyciemniane szyby (gdzieniegdzie atermiczne, IIRC Volvo 7k takie ma) i
                  > "siateczkowe" reklamy trochę wychładzają wnętrze.

z siateczkowymi reklamami to nie przesadzajmy, w niektórych pojazdach nic nie
                  widać przez takie oklejone szyby

>
                  > Odbiję piłeczkę
                  • jademm Re: "Brawo" MZK 05.05.07, 18:25
                    mc_pele napisał:

> > Osoba _na wózku_ do niskacza sama nie wsiądzie.
                    >
                    > jeden z moich kolegów z uczelni porusza się na wózku inwalidzkim i nie ma
                    > najmniejszych problemów z samodzielnym dostaniem się do niskiego volvo

Jest dobrze zrehabilitowany (mocne ręce). Nie każy tak ma.

> > Jak ktoś ma np. dużą torbę to łatwiej będzie mu ją łatwiej wtaszczyć po
                    > jednym
                    > > niż po dwóch stopniach (kwestię pchania się z torbą do kierowcy po bilet
                    > jako
                    > > niewykonalną pomijam.)
                    > >
                    >
                    >
                    > taaaaa, jak będzie taszczył torbę od domu na przystanek albo po tych wszystkich
                    >
                    > schodach od peronu kolejowego do przystanku to akurat ten jeden schodek będzie
                    > miał takie wielkie znaczenie...

Będzie to zawsze jeden stopień mniej. Dla prędkości wymiany pasażerów też ma to
                    znaczenie. Porównaj wymianę pasażerów w osiemsetpiątce (najwyższe schody),
                    ikarusie (to z autobusów) a connecto czy czymś nieskopodłogowym.

> > Są miasta, gdzie są linie zewsząd dowsząd. Skutek jest opłakany
                    > > (częstotliwości...). OIMW, jesteś za A+T?
                    >
                    > pewnie że opłakany między innymi dlatego A+T to ogromny krok naprzód - mniej

[...]

Zalety A+T znam i jak najbardziej odpowiada mi 3 co 8 minut i brak dubletów na
                    osi W-Z w mieście. ;^)

> > a) przeciągi są niebezpieczne.
                    >
                    > dla osób chorujących na serce i układ oddechowy znacznie bardziej niebezpieczna
                    > jest sauna

W manie taka ci sauna jak warunki w tym mieście do uprawiania turystyki
                    wysokogórskiej. Wysokie Volvo faktycznie mają problem z wietrzeniem, ale w nich
                    to by i odsuwane okna niewiele dały.

Wiesz, jak w ogóle sauna działa? ;>

Natomiast życzę ci, byś nie trafił na neurologię po zbyt długiej jeździe w
                    przeciągu.

> prawda, tylko w zimę wychodząc zazwyczaj jesteśmy wyposażeni w rękawiczki,
                    > szale, czapki i kaptury, w razie czego można się ciepło ubrać

Jeszcze cieplej? W autobusie jednak siedzisz i krążenie krwi ulega zwolnieniu.
                    Lepiej jest coś zdjąć (by się nie przegrzać) podczas jazdy Volvo/Mercedesem, niż
                    drżeć z zimna i trzymać się chłodnych uchwytów (przekleństwo wracające co zimę).

> zrobić jak w manie jestem w krótkich spodenkach, podkoszulku i czuję jak się
                    > rozpływam - zrzucić z siebie wszystko jak Jim Carrey w filmie Ace Ventura zew
                    > natury? :D chyba czułbym się mało komfortowo i ogólnie cała sytuacja mogłaby
                    > się dla mnie skończyć niewesoło :D

Pokaż klatę, nie wstydź się. ;^)

> dlatego właśnie na wakacje nie wybieram się nad morze w okolice Koszalina tylko
                    >
                    > do Bułgarii - tam ikarusów pod dostatkiem a PKSy są klimatyzowane :)

Znaczy: bułgarski odpowiednik naszego PKS włącza klimę czy jedziesz tam
                    klimatyzowanym autobusem? Bo w .pl jak się gdzie dalej jedzie też klimę włączą.

> a w lato co mam
                    > zrobić jak w manie jestem w krótkich spodenkach, podkoszulku i czuję jak się
                    > rozpływam - zrzucić z siebie wszystko jak Jim Carrey w filmie Ace Ventura zew
                    > natury? :D chyba czułbym się mało komfortowo i ogólnie cała sytuacja mogłaby
                    > się dla mnie skończyć niewesoło :D
                    • mc_pele Re: "Brawo" MZK 06.05.07, 09:42
                      jademm napisał:

> Będzie to zawsze jeden stopień mniej. Dla prędkości wymiany pasażerów też ma
                      to
                      > znaczenie. Porównaj wymianę pasażerów w osiemsetpiątce (najwyższe schody),
                      > ikarusie (to z autobusów) a connecto czy czymś nieskopodłogowym.

akurat mam dużo czasu wolnego i czasem sprawdzam jak radzi sobie nasza
                      komunikacja :) W zeszłą niedzielę "pod lupę" wziałem linię 53, chciałem
                      zobaczyć czy na Chemika nadal jeździ tyle ludzi co kilka lat temu (okazało się
                      że w słoneczne dni tak, choc nie ma juz takich przepełnien to niektóre kursy
                      były naprawdę pełne ), tego dnia na tej linii kursowały conecto, iakry 280.70 i
                      man na niskopodłogowej kolejności, conecto wyglądały znacznie gorzej niż
                      ikarusy oraz many - z moich obserwacji wynika że chyba jednak źle pomyslano z
                      miejscem zamontowania kasownika, w ikarach trzeba wejśc do środka żeby skasować
                      bilet podczas gdy w conecto ludziska kasują bilety tuż przy schodach skutecznie
                      blokując wejście nastepnym. Jak znajdzie się kobieta ( a to nie rzadkość )
                      która wchodzi do autobusu i zaczyna przeszukiwać sobie torebkę w poszukiwaniu
                      biletu gdyż cięzko jej wpaść na to że bilet można przygotować wcześniej to
                      dopiero robi się "wesoło" - stres że nie wszyscy wsiądą, przepychanki. Poza tym
                      wydają mi się że w conecto pasażerowie rozkładają się nierównomiernie - przy
                      drzwiach jest zawsze ogromny ścisk podczas gdy dalej od drzwi w środkowej
                      częsci jest bardzo pusto. Dlatego pewnie stare kilkunastoletnie rozjeżdżone
                      ikarusy zazwyczaj w godzinach szczytu na 69 doganiają wcześniejszą kolejność
                      jeśli jesto to conecto ( zazwyczaj, ale nie zawsze ) - to jest właśnie ta
                      szybkość wymiany pasażerów o której pisałeś :)

> >
                      > > dla osób chorujących na serce i układ oddechowy znacznie bardziej niebezp
                      > ieczna
                      > > jest sauna
                      >
                      > W manie taka ci sauna jak warunki w tym mieście do uprawiania turystyki
                      > wysokogórskiej. Wysokie Volvo faktycznie mają problem z wietrzeniem, ale w
                      nich
                      > to by i odsuwane okna niewiele dały.

w manie jest masakra, nawet gorzej niż w wysokich volvo... szczególnie z tyłu.
                      Równie dobrze można napisać że w ikarach w zimie jest zimno jakie są warunki w
                      tym mieście do uprawiania turystyki
                      wysokogórskiej ;) mi tam w zime _aż tak_ zimno nie jest, podczas gdy latem w
                      manach naprawdę przeżywam katusze, w volvo jakoś da się jeszcze przeżyć, gorzej
                      w 7000 - tam wywietrzniki w dachu są otwierane elektronicznie przez kierowcę -
                      nie zawsze mu się chce albo nie wie jak :P ostatnio na forum BKMKM jeden z
                      kolegów opisał przypadek gdy w podobny dzień do wczorajszego wsiadł do B10LA
                      gdzie można sobie wyobrazić co działo się w środku gdy włączone było ogrzewanie-
                      poszedł do kierowcy i powiedział żeby wyłączył ogrzewanie a ten że chętnie
                      tylko nie wie jak :D na całe szczęscie kolega obeznany w temacie i pokazał jak
                      się wyłącza ogrzewanie uwalniając od tortur pasażerów :)

>
                      > Wiesz, jak w ogóle sauna działa? ;>
                      >
                      > Natomiast życzę ci, byś nie trafił na neurologię po zbyt długiej jeździe w
                      > przeciągu.

mam nadzieję że szczerze ;)

>
                      > Jeszcze cieplej? W autobusie jednak siedzisz i krążenie krwi ulega zwolnieniu.
                      > Lepiej jest coś zdjąć (by się nie przegrzać) podczas jazdy Volvo/Mercedesem,
                      ni
                      > ż
                      > drżeć z zimna i trzymać się chłodnych uchwytów (przekleństwo wracające co
                      zimę)
                      > .

"w autobusie jednak siedzisz" - chciałbym :D zazwyczaj jednak stoję w tłoku,
                      wkurw... denerwuję się jak ktoś mi wkłada włosy w twarz albo kładzie się na
                      mnie i cisnienie krwi wzrasta mi w potwornym tempie :D wieczorami to
                      rzeczywiście mozna sobie wygodnie usiąśc ale wtedy to już na upał narzekać nie
                      można

>
                      > > dlatego właśnie na wakacje nie wybieram się nad morze w okolice Koszalina
                      > tylko
                      > >
                      > > do Bułgarii - tam ikarusów pod dostatkiem a PKSy są klimatyzowane :)
                      >
                      > Znaczy: bułgarski odpowiednik naszego PKS włącza klimę czy jedziesz tam
                      > klimatyzowanym autobusem? Bo w .pl jak się gdzie dalej jedzie też klimę
                      włączą.
                      >

rozmawiałem niedawno z osobą które ostatnie wakacje w Bułgarii spędziła nie
                      siedząc w jednym miejscu tylko zwiedzając całe tamtejsze wybrzeże - z jej
                      relacji wynika że autobusy odpowiadające naszemu PKSowi ( BPKS ;P ) są
                      wyposażone w klimatyzację i kierowcy zawsze ją włączają.
                      • jademm Re: "Brawo" MZK 06.05.07, 21:48
                        mc_pele napisał

> man na niskopodłogowej kolejności, conecto wyglądały znacznie gorzej niż
                        > ikarusy oraz many - z moich obserwacji wynika że chyba jednak źle pomyslano z
                        > miejscem zamontowania kasownika, w ikarach trzeba wejśc do środka żeby skasować

W ikarach kasownik ZTCP jest przy poręczach nieopodal drzwi właśnie. Z lewej
                        strony wsiadającego.

W Jelczach i w tramwajach kasowniki są jak najbardziej w dobrym miejscu.

> blokując wejście nastepnym. Jak znajdzie się kobieta ( a to nie rzadkość )
                        > która wchodzi do autobusu i zaczyna przeszukiwać sobie torebkę w poszukiwaniu
                        > biletu gdyż cięzko jej wpaść na to że bilet można przygotować wcześniej to
                        > dopiero robi się "wesoło" - stres że nie wszyscy wsiądą, przepychanki. Poza tym

Eeee, damulki prędzej zostawią torebkę na wolnym miejscu by je sobie zająć i
                        wtedy pójdą kasować bilet. ;^)
                        > wydają mi się że w conecto pasażerowie rozkładają się nierównomiernie - przy
                        > drzwiach jest zawsze ogromny ścisk podczas gdy dalej od drzwi w środkowej
                        > częsci jest bardzo pusto. Dlatego pewnie stare kilkunastoletnie rozjeżdżone

W każdym autobusie tak jest. ;^) Wszyscy chcą do wyjścia.

> ikarusy zazwyczaj w godzinach szczytu na 69 doganiają wcześniejszą kolejność
                        > jeśli jesto to conecto ( zazwyczaj, ale nie zawsze ) - to jest właśnie ta
                        > szybkość wymiany pasażerów o której pisałeś :)

Nooo, connecto i inne wózki zaprojektowane nie przez Polaków nie są
                        przystosowane do nabijania się ludźmi po dach. Fotokomórki w drzwiach to kolejny
                        dowód na to. Takiego stanu rzeczy nie zmieni się wyrzucaniem siedzeń z autobusu
                        tylko rozsądnym planowaniem rozkładów i obsad linii.

> w manie jest masakra, nawet gorzej niż w wysokich volvo... szczególnie z tyłu.

Choroba, w manie jakoś nie zasłabłem, natomiast z wysokiego volvo jednego razu
                        prawie mnie wyneśli... Specjalnie cherlawy nie jestem, dodam.

> Równie dobrze można napisać że w ikarach w zimie jest zimno jakie są warunki w
                        > tym mieście do uprawiania turystyki

Ikarusy jakoś częściej niż wszystko inne mają zalodzone szyby z tyłu.

> w 7000 - tam wywietrzniki w dachu są otwierane elektronicznie przez kierowcę -
                        > nie zawsze mu się chce albo nie wie jak :P ostatnio na forum BKMKM jeden z

Hehe, ten sam "problem" był, jak Forbus jeździł neoplanami. ;^)

> kolegów opisał przypadek gdy w podobny dzień do wczorajszego wsiadł do B10LA
                        > gdzie można sobie wyobrazić co działo się w środku gdy włączone było ogrzewanie
                        > -
                        > poszedł do kierowcy i powiedział żeby wyłączył ogrzewanie a ten że chętnie
                        > tylko nie wie jak :D na całe szczęscie kolega obeznany w temacie i pokazał jak
                        > się wyłącza ogrzewanie uwalniając od tortur pasażerów :)

Obciach dla prowadzącego.
                        > > Natomiast życzę ci, byś nie trafił na neurologię po zbyt długiej jeździe
                        > w
                        > > przeciągu.
                        >
                        >
                        > mam nadzieję że szczerze ;)

Nie sądzę, by mogło być inaczej? ;^)

>
                        > "w autobusie jednak siedzisz" - chciałbym :D zazwyczaj jednak stoję w tłoku,
                        > wkurw... denerwuję się jak ktoś mi wkłada włosy w twarz albo kładzie się na
                        > mnie i cisnienie krwi wzrasta mi w potwornym tempie :D wieczorami to
                        > rzeczywiście mozna sobie wygodnie usiąśc ale wtedy to już na upał narzekać nie
                        > można

Whatever. Na pewno po nim w czasie jazdy nie biegasz. Krew krąży wolniej.
                        BTW, mieszkasz w Fordonie? ;^)

• mc_pele Re: "Brawo" MZK 06.05.07, 22:35
                          jademm napisał:

>
                          > W ikarach kasownik ZTCP jest przy poręczach nieopodal drzwi właśnie. Z lewej
                          > strony wsiadającego.

tak, ale zwróć uwagę w jakim kierunku są zwrócone i czy kasujący bilety blokuje
                          kolejne wchodzące osoby. Potem przejedź się conecto, najlepiej na jakimś choć
                          trochę zapełnionym kursie i zwróć uwagę na te same rzeczy, szczególnie przy
                          trzecich drzwiach, za przegubem.

>
                          > Eeee, damulki prędzej zostawią torebkę na wolnym miejscu by je sobie zająć i
                          > wtedy pójdą kasować bilet. ;^)

nie nie, :D, damulki na siedzienia rzucają reklamówki, jeśli takowe posiadają,
                          torebki zawsze mają przy sobie :)

> > wydają mi się że w conecto pasażerowie rozkładają się nierównomiernie - p
                          > rzy
                          > > drzwiach jest zawsze ogromny ścisk podczas gdy dalej od drzwi w środkowej
                          > > częsci jest bardzo pusto. Dlatego pewnie stare kilkunastoletnie rozjeżdżo
                          > ne
                          >
                          > W każdym autobusie tak jest. ;^) Wszyscy chcą do wyjścia.

hm... jak wyżej, jeśli będziesz miał chwilkę to postój na jakimś przystanku
                          gdzie jeżdżą ikarusy i conecto i zwróć uwagę na rozmieszczenie ludności. Być
                          może Twoje pomiary wykażą co innego, wtedy będę musiał powtorzyć dla pewności
                          swoje, może wesprę się jakimiś fotkami ;)

>
                          > > ikarusy zazwyczaj w godzinach szczytu na 69 doganiają wcześniejszą kolejn
                          > ość
                          > > jeśli jesto to conecto ( zazwyczaj, ale nie zawsze ) - to jest właśnie ta
                          > > szybkość wymiany pasażerów o której pisałeś :)
                          >
                          > Nooo, connecto i inne wózki zaprojektowane nie przez Polaków nie są
                          > przystosowane do nabijania się ludźmi po dach. Fotokomórki w drzwiach to
                          kolejn
                          > y
                          > dowód na to. Takiego stanu rzeczy nie zmieni się wyrzucaniem siedzeń z
                          autobusu
                          > tylko rozsądnym planowaniem rozkładów i obsad linii.
                          >

wiesz, to nie tylko nasza lokalna polska sprawa z tym napełnieniem wozów, tak
                          samo jest w całej środkowej, wschodniej i południowo-wschodniej Europie, może
                          więc powinniśmy kupować wozy przystosowane do naszych warunków? :) Kupując tak
                          drogi sprzęt szanse na dołożenie kolejnych brygad na najbardziej obłozonych
                          liniach maleją...
                          Z tego co słyszałem to MZA Warszawa w przetargu na nowe wozy jasno określiła
                          szerokość przestrzeni między siedzeniami i dostali nowe niskopodłogowe solarki
                          z podobnym rozmieszczeniem siedziń jak w ikarusie - jak sie chce to można :)
                          Gdyby nasze conecto miały podobną ilość miejsca dla stojących to może nie
                          czepiałbym się tych wozów...

> > w manie jest masakra, nawet gorzej niż w wysokich volvo... szczególnie z
                          > tyłu.
                          >
                          > Choroba, w manie jakoś nie zasłabłem, natomiast z wysokiego volvo jednego razu
                          > prawie mnie wyneśli... Specjalnie cherlawy nie jestem, dodam.
                          >

Cóż, Ty miałeś pecha do B10MA, ja do mana - możemy oba wozy wpisać na czarną
                          listę upałową :)

.
                          > BTW, mieszkasz w Fordonie? ;^)
                          >

nie, ale bardzo często ( niemal w każdy dzień powszedni ) dojeżdżam do tej
                          dzielnicy.
                  • lechpol Re: "Brawo" MZK 05.05.07, 21:17
                    potrzebne to jest metro :)
                    • mc_pele Re: "Brawo" MZK 06.05.07, 09:49
                      lechpol napisał:

> potrzebne to jest metro :)

:D dobry dowcip :D dla częsci mieszkańców naszego miasta ( pewnie po spotkaniu
                      które zorganizuje Ekspress wyjdzie że "wszystkich" mieszkańców Fordonu )
                      strasznymi wręcz katuszami jest wyjście z autobusu na Wyścigowej, przejście
                      kilku kroków a potem wejście do tramwaju, co by było gdyby musieli autobusem
                      dojechać do stacji metra, zejśc po schodach na peron, wejśc do metra, potem
                      wyjść, wejśc po schodach do miasta a potem jeszcze ewentualnie w nastepny
                      autobus lub tramwaj :D
                      • jademm Re: "Brawo" MZK 06.05.07, 21:14
                        mc_pele napisał:

> :D dobry dowcip :D dla częsci mieszkańców naszego miasta ( pewnie po spotkaniu
                        >
                        > które zorganizuje Ekspress wyjdzie że "wszystkich" mieszkańców Fordonu )
                        > strasznymi wręcz katuszami jest wyjście z autobusu na Wyścigowej, przejście
                        > kilku kroków a potem wejście do tramwaju, co by było gdyby musieli autobusem
                        > dojechać do stacji metra, zejśc po schodach na peron, wejśc do metra, potem
                        > wyjść, wejśc po schodach do miasta a potem jeszcze ewentualnie w nastepny
                        > autobus lub tramwaj :D

Tja, oni już płaczą, że 94 im inaczej jeździ. ;^)
        • ka_zet Re: "Brawo" MZK 07.05.07, 14:50
          jademm napisał:

> Nie są tak źle pomalowane. Trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Do wszystkiego można się przyzwyczajać, tylko w imię czego... :>

> Wyświetlacze tradycyjnie z zielonymi znakami...

A to swoją drogą, zamiast czytelnych pomarańczowych. Cóż, należy się cieszyć że
          nie są tych wymiarów co w conecto :>

> > oraz drobiazgiem nie jest że te "wspaniałe" Citaro mają tylko uchylne
          > > lufciki, więc przez całe lato pasażerowie będą się w nich gotować w sosie
          > własnym.
          >
          > a) mydło i inna chemia toaletowa zdaje się ostatnio nie są ani przesadnie droga
          > ani trudnodostępna. Metr sześcienny wody tylko nieznacznie podrożał.

To wpływa co najwyżej na aromat. Na wymianę powietrza dość słabo.

> b) MAN-y też mają uchylne okienka. Klimy się używa.

Volvo też mają, ale to nie jest powód żeby powielać błąd. W Warszawie już się
          nauczyli zamawiać autobusy z oknami przesuwnymi.
          Klimę dla pasażerów to w Bydgoszczy ma jeden pojazd (no, skład) i to na dodatek
          dość rzadko pojawiający się na ulicach :>
          • dead_brain Re: "Brawo" MZK 07.05.07, 21:16
            w autobusach czesto jest cieplo ale przeciez zazwyczaj polowa szyb i tak jest
            zamknieta, wiec prawie i tak nie ma znaczenia jaki jest to rodzaj okien

mam jeszcze takie pytanko: czy w volvo 7000A jest klimatyzacja bo juz zaczalem
            watpic??
            • mc_pele Re: "Brawo" MZK 07.05.07, 22:00
              dead_brain napisał:

> w autobusach czesto jest cieplo ale przeciez zazwyczaj polowa szyb i tak jest
              > zamknieta, wiec prawie i tak nie ma znaczenia jaki jest to rodzaj okien

???????? nie rozumiem w ogóle tej wypowiedzi, jak jest zamkniete to można
              otworzyć a chyba znaczenie jakieś ma czy jest to otwarte okno które wpuszcza
              mnóstwo powietrza czy malutki lufcik którzy służy tak naprawdę nie wiadomo
              czemu ( w volvo zmniejszeniu działaniu klimatyzacji o czym pisałem już
              wcześniej ale w manie to naprawdę nie wiadomo czemu, wymianie powietrza na
              pewno nie =P )

>
              > mam jeszcze takie pytanko: czy w volvo 7000A jest klimatyzacja bo juz zaczalem
              > watpic??

volvo 7000 to jeden z nowszych zakupów, klimatyzacji tam nie uświadczysz...
            • podwojny_glupek Re: "Brawo" MZK 09.05.07, 18:08
              > w autobusach czesto jest cieplo ale przeciez zazwyczaj polowa szyb i tak jest
              > zamknieta, wiec prawie i tak nie ma znaczenia jaki jest to rodzaj okien

Może jeździsz akurat wtedy, kiedy okna sa pozamykane. Ja na przyklad zazwyczaj
              [szczegolnie w lato] trafiam na pojazdy ze wszystkimi pouchylanymi oknami... Na
              pewno lepszy przeciąg bylby z przesuwanymi oknami [w manie by sie przydaly, jak
              niedawno, w cieply dzien jechalem w godzinach szczytu 64, to okna nic nie
              pomagaly :/]
          • jademm Re: "Brawo" MZK 07.05.07, 22:08
            ka_zet napisał:

> > Nie są tak źle pomalowane. Trzeba się po prostu przyzwyczaić.
            >
            > Do wszystkiego można się przyzwyczajać, tylko w imię czego... :>

W imię specyfiki danego miasta. Jak się żyło całe lata wśród czerwonych
            tramwajów to raptowna odmiana w postaci niebieskich wagonów tego samego typu
            występujących w ogromnych ilościach może na początku wydać się "dziwnie
            wyglądająca". Później to się zmienia.

> > a) mydło i inna chemia toaletowa zdaje się ostatnio nie są ani przesadnie
            > droga
            > > ani trudnodostępna. Metr sześcienny wody tylko nieznacznie podrożał.
            >
            > To wpływa co najwyżej na aromat. Na wymianę powietrza dość słabo.

Esencja potno-perfumeryjna jest jedną ze składowych "gotowania się", tudzież
            możliwego pogorszenia samopoczucia w czasie podróży. ;^>

> > b) MAN-y też mają uchylne okienka. Klimy się używa.
            >
            > Volvo też mają, ale to nie jest powód żeby powielać błąd. W Warszawie już się
            > nauczyli zamawiać autobusy z oknami przesuwnymi.

Hmmm, w Krakowie też kilka solarisów z przesuwnymi mają...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka