zbylut1985 18.05.07, 11:21 wiatm. Mam pytanie do orientujących sie w temacie. Gdzie jest lepszy komfort pracy kierowcy w pks, czy w mzk? Orientujecie się jaka jest proporcja w zarobkach w obu firmach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foczafoka Re: praca, kierowca pks- mzk? 19.05.07, 12:36 Mzk inwestuje jednak w auobusy nowe, nie wiem czy pks ma sie czym -pochwalic, bo slyszalam ze stan jest tragiczny niektorych autobusow. Jesli zalezy Ci na pieniadzach, to rob gdziekolwiek kurs i wyjezdzaj... ja jestem w Irlandi i tu masa kierowcow polskich. wlasnie tak jest w pks i mzk, kurs, praktyka i wyjazd dlatego ciagle sa te kursy. Chociaz moze kto wie za jakis czas i u nas zarobki cos podskocza, wtenczas mozna by wrocic:) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: praca, kierowca pks- mzk? 19.05.07, 14:42 a może ktos napisać jak jest z badaniami jeśli chce się zostać kierowcą? ja mam 24 lata i lekkie skrzywienie kręgosłupa, wiem o tym i wykonuję ćwiczenia rozciagające oraz wzmacniające mięśnie pleców, dzięki temu nie mam żadnych problemów poza tym chodzę na siłownię, basen, jeżdże duzo na rowerze, jestem sprawny fizycznie czy pomimo tego moja wada może w jakiś sposób pokrzyzować mi moje plany na przyszłość? W poniedziałek idę do PUP zapytać jak wygląda sprawa z tym kursem choć mam jeszcze rok studiów przed sobą a co za tym idzie nie uregulowany stosunek do słuzby wojskowej, zapytać jednak zawsze warto Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: praca, kierowca pks- mzk? 16.06.07, 13:25 Co do badań lekarskich to nie są takie straszne. Dostaniesz z urzędu pracy skierowanie na badanie do Komunalnych przy Sportowej. Zgłaszasz się naczczo od razu idziesz do góry na badanie krwii tam też oddajesz paniom pojemniczek z moczem. Dostajesz wykaz i zaczynasz wędrówke po specjalistach: okulista, ekg, laryngolog, neurolog i najwredniesza baba specjalista od medycyny pracy (wymysla wszystko byleby ludzie pracy nie dostali a to cukier za wysoki, a to ze wzrokiem cos nie tak) No ale jak uprawiasz sport to nie powinni się przyczepić do kręgosłupa... Po badaniach lekarskich badanie psychologiczne (można je zrobic na Inowrocławskiej ale nie koniecznie tam) Po wyniku badan psychologicznych wracasz do baby od medycyny pracy to od niej wszystko zależy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zbylut1985 Re: praca, kierowca pks- mzk? 19.05.07, 15:45 z tymi studiami, to może być ciężko, nawet z zaocznymi. ale bardzo mnie interesuje jak to jest z tymi zarobki i komfortem pracy- gdzie jest lepiej, mzk-pks? Na pks byd. nie nażekałbym tak bardzo, nie jest to aż taka graciarnia. W mzk wielkim minusem jest przerywany czas pracy, czyli kończysz o 9:00 i masz pzerwe do 13:00 (przykładowo), potem wracasz na zajezdnie i jeździsz dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
fox28pl Re: praca, kierowca mzk 19.05.07, 16:28 Jako byly juz pracownik MZK : NIE MA JUZ PRZERYWANYCH SLUZB od paru lat !!! na 1/2 etatu - okolo 700 zl netto czas pracy 80h miesiecznie na 3/4 etatu - 1130 netto 120 h miesiecznie na caly etat - 1440 netto 160 h miesiecznie Tydzien sie chodzi na 3-4 rano kolejny tydzien na popoludnie kolo 13-14. Nie ma znaczenia czy bedziesz chodzil w dresie czy w marynarce bo nie ma premi dla wyrozniejacych sie pracownikow. Linie rozne , grafik miesieczny zawsze pod koniec miesiaca. Co do testow to lepiej sobie zrobic przed pojsciem na prawko zeby nie wtopic kasy. Mlody czlowiek powinien je przejsc bez problemu. Sa to testy psychologiczne typu logiczno-myslowe = ksiazeczka z zadaniami. Trojkaciki kwadraty i takie tam bzdury. Co do praktycznych testow to kilku letni kierowcy sobie poradza . Badan jest tam szybkosc reagowania na swiatla ( symulator swiatel + pedaly jak w samochodzie czy autobusie ) , ciemnia ( swiatlo z naprzeciwka Ciebie oslepia i musisz odczytywac nizej ukazujace sie znaki) tego typu pare zadan. Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: praca, kierowca mzk 19.05.07, 16:38 fox28pl napisał: . > > Co do testow to lepiej sobie zrobic przed pojsciem na prawko zeby nie wtopic > kasy. Mlody czlowiek powinien je przejsc bez problemu. Sa to testy > psychologiczne typu logiczno-myslowe = ksiazeczka z zadaniami. Trojkaciki > kwadraty i takie tam bzdury. Co do praktycznych testow to kilku letni kierowcy > sobie poradza . Badan jest tam szybkosc reagowania na swiatla ( symulator > swiatel + pedaly jak w samochodzie czy autobusie ) , ciemnia ( swiatlo z > naprzeciwka Ciebie oslepia i musisz odczytywac nizej ukazujace sie znaki) tego > typu pare zadan. > Dzieki fox za informacje. Gdzie mogę sobie zrobić takie testy ( mogę nawet zrobić to odpłatnie ) - na Inowrocławskiej? Czytałem kiedyś w autobusie naklejkę że taka pracownia jest na Ino nie jestem tylko pewny czy chodziło o właśnie takie testy czy psychologiczne. Podobne przechodziłem już raz, gdy zdawałem do technikum kolejowego, tam były też badania lekarskie- zresztą tam to wyglądało dość śmiesznie, odrzucili kilka osób z powodu daltonizmu czy lekkiego zeza a potem i tak nikogo nie przyjeli na kolej :) Trochę przejmuję się typowymi badaniami lekarskimi, jeden znajomy kierman mówił mi kiedyś że "trzeba być prostym jak strzała" a ja mam to skrzywienie kręgosłupa... Ostatnio przechodziłem badania u specjalisty medeycyny pracy i nie miał żadnych zastrzeżeń ale wtedy były to badania przed pracą w hipermarkiecie, nie wiem jakie są wymagania na kierowcę... dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
zbylut1985 Re: praca, kierowca mzk 19.05.07, 16:52 dzieks fox za odpowiedź i poprawienie mnie. fajnie, że orientujesz sie w mzk, a wiesz coś o pksie? Przedewszystkim czy pensje są wyższe czy też nizsze niż w mzk? Odpowiedz Link Zgłoś
fox28pl Re: praca, kierowca mzk 19.05.07, 22:18 z PKSem nie mialem do czynienia wiec niechce gdybac. Na plus MZK dam to ze nie robia wałów z oplacaniem ZUSu. Co do testow to nie mialem sprawdzanego kregoslupa a badania mozna zrobic w prawie kazdej szkole jazdy ktora posiada pracownie. ( w moim przypadku to byla Agora ) Po wszystkim MZK wysyla na dodatkowe badania na Fordonska budynek rometu ale tam to zenada jest + bardzo niemila obsluga. Ogolny+Okulista ( komputerowo sprawdzaja wzrok)+ Słuch + nie pamietam lekarza ten co kaze jaskolke robic. Oczywiscie wszystko na wlasny koszt trzeba Agora miala kolo 150 zl ( okolo 2-3 godzin testy) + Romet kolo 80 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
martinez027 Re: praca, kierowca mzk 21.05.07, 00:14 Niewiem jak w Bydzi ale am rozeznanie do Torunia.Mzk tu jest komunalne wiec z wyplatami itp.niema zadnych problemow,wozy glownie Jelcze sa w miare nowe a zarobki za ten sam czas pracy np.160h sa o ok.200zl wieksze niz w PKS.Jak jestes mlody i poczatkujacy to masz 1100-1200netto(ok160h)w PKS(connex)masz 800- 900zl.Nowi wszedzie dostaja najgorsze i najstarsze autobusy w PKS to tragedia normalnie-w niektoreych tylko 2 biegi dzialaja.Sama praca to tez koszmar-o 4 trzeba byc w zajezdni-zero zycia prywatnego,zero wekendow-codziennie sprawdzasz co masz za 2 dni-uzerac sie z tym bydlem trzeba tutaj PKS ma chyba troszke lepszych pasazerow bo MZK jezdzi najgorszy ludzki chlam-dzwonia o wszystko-za szybko jedziesz,za wolno,hamujesz,nie hamujesz -doslownie o wszystko!!!Prace zdecydownaie odradzam...A za granica tez nie jest rozowo--teraz bez dobrego angielskiego i praktyki-tylko w UK(polska sie nie liczy)niemasz co liczyc na dobre zarobki-kierowcy autobusow poza londynem maja 5,50-7,50£!!!!Ludzie moze troszke lepsi ale dzieciarnia tak rozpuszczona ze doslownie nasraja na pietrze i wyrwa siedzenia i nic zrobic niemozesz bo pojdziesz do wiezienia a z praca od razu sie pozegnasz-policja szybko przyjezdza ale tylko ich spisza(ustnie - falszywe dane)i wypuszcza bo bachory maja takie prawa i dobrze o tym wiedza- znajomemu w birmingham podpalili autobus w czasie jazdy-a w zajezdni spalili w tym roku ok.10autobusow.W Pl to mozna wyjsc i naj..c takiemu gnojowi(chociaz tez trzeba wiedziec jak i kiedy) Odpowiedz Link Zgłoś
zbylut1985 Re: praca, kierowca pks- mzk? 16.06.07, 09:43 martinez w bydzi w pksie nie jest aż tak źle. Na poczatku dostajesz jakiegoś autosana do bujania, ale jak sie człowiek wykaże to dadza mu coś lepszego. A akurat pks bydg to nie jest aż taka graciarnia. Odpowiedz Link Zgłoś