radca 24.06.07, 22:53 przykra sprawa i jak bardzo niesprawiedliwa radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca nie umiemy sie wspierac i zyc w jednosci i zgodzie 24.06.07, 23:06 w czasach, gdy sie klocimy kto tylko moze i z kim tylko mozna - we wlasnym kraju oraz poza granicami zaczyna sie " opluwanie " wlasnych rodakow przez politykow.... a daje sie to zauwazyc jak Geremek wciagal w EU kogo tylko sie dalo - by oczerniac Polske , jak Walesa mowi, ze " we Wloszech to ja mam dobre notowania " i tam najwiecej opluwa Polski Rzad, jak wielu politykow " bruzdzi " na Polski Rzad i " dolewa oliwy do ognia " itd. itd ..... to tylko w to graj - osobnikom nieprzychylnym Polsce.....a wtedy staniemy sie tylko obiektami atakow ... i jeszcze wyjdzie tak,ze to " Polska wywolala II wojne swiatowa i to Polska zbudowala obozy koncentracyjne " ... Stalin i Hitler - to byli " dobrzy ludzie " - "tylko przez Polske stali sie zli " Swoj- swojego niszczy i zwalcza .....a inni wykorzystuja to ... czyz tak nie bylo dawniej ? i czyz przez to nie bylo wojen i napasci ? a rozbiory Polski ? ...a wszystko to - bo " Polak - Polaka by utopil w lyzce wody " - by tylko " przypochlebiac sie " za to,ze " ktos go poklepie po plecach " Nie umiemy sie jak narod wspierac.... i tutaj jest problem radca ps. kiedys juz podobnie poruszal ten problem U& na Forum Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Tak jest gdy każde państwo wymyśla własną historię 25.06.07, 18:42 Tak to już jest gdy każde państwo wymyśla sobie własną historię. A tego chce Roman Giertych. A przecież historia jest jedna. I powinna być tak samo nauczana na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Tak jest gdy każde państwo wymyśla własną his 25.06.07, 20:51 tetlian napisał: > Tak to już jest gdy każde państwo wymyśla sobie własną historię. A tego chce > Roman Giertych. A przecież historia jest jedna.I powinna być tak samo nauczana > na całym świecie. - to fakt, historia jest jedna, ale rozne sa w roznych miejscach spojrzenia na to cos ie wydarzylo i rozne z tego powodu tlumaczenia. sprawcy zawsze znajda jakies powody - by sie " wybielac " i wina za cale zlo - obarczac innych...... to stare jak swiat, ale trzeba swoich racji bronic.... .. i to nawet bez kierowania sie tzw. " poprawnoscia polityczna " to tak jakby ktos dostal lanie znienacka i jeszcze ma za to przepraszac,ze zyje ? lub za to ,ze akurat dostal ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 niemiecki horror nie ma konca 25.06.07, 23:03 niemiecki horror nie ma konca Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov To jak rozczytywać się w "Kursie Historii WKP" 26.06.07, 08:03 Bzdury, Które każdy może zweryfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle materiał obowiązkowy dla polskich neonazi 26.06.07, 12:59 Ten filmik obowiązkowo powinni obejrzeć polscy neonaziści,którzy wydają się cierpieć na swoistą amnezję. Nie potrafię zrozumieć, jak osoby polskiego pochodzenia (bo trudno te gnidy Polakami nazwać) mogą otaczać kultem nazistów i Hitlera, w tym kontekście pooglądanie takiego filmiku sfabrykowanego, jak sądzę, przez niemieckich neonazistów, pokazałoby, na co mogą liczyć... Oczywiście jeśli by go zrozumieli, co wątpliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Niemcy nigdy niczego sie nie nauczyli. To tumany 26.06.07, 18:38 Kazda wojne, ktora rozpoczynali, konczyli z kleska, ale i z ofdiarami wsrod innych narodow, glownie wsrod Polakow. Teraz neohitlerowcy niemieccy korzystaja znow z opieki rzadu Niemiec i nawet Merkelowa udaje ze ich wybryki sa czyms niewinnym. Nastepne 20 lat, a nowe Hitlery zagroza swiatu. Powinno sie zdlawic te plugawe instynkty germanskiego plemienia. Albo sie cywilizuja, albo nie powinni istniec i zagrazac swiatu. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle monikapizdeczek o umysłowości rozwielitki 26.06.07, 12:54 albo Kurskiego. Co ma do tego dziewczynko Tusk? Wszyscy pisowcy mają po..e we łbach, bez względu na płeć. Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov I takie samo wyolbrzymienie, jak Twoje 26.06.07, 08:23 Naziści twierdzą, że Polacy masowo prześladowali Niemców. Natomiast Ty twierdzisz, że PiS masowo fałszuje historie. Taka sama manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
emcha Re: nie umiemy sie wspierac i zyc w jednosci i zg 25.06.07, 18:50 Popieram!!! Polskie społeczeństwo powinno oprotestowac to kłamstwo a Ci Artysci w EU zprostowac wszystko i zarzadac od niemców przeprowadzenia śledstwa!!! A moze niech ten człowieczek, który wpuscił ten shit na Youtube niech zrobi filmik o tym ze nie było holocaustu a Zydzi w gettcie warszawskim mordowali zołniezry niemieckich to zobaczymy ile trzeba będzie czekac na reakcję "środowisk". Czas start Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: nie umiemy sie wspierac i zyc w jednosci i zg 25.06.07, 19:58 Rany! Nie zajmujmy sie pie..mi i robieniem afery z jakis bzdur. Wystarczy odpowiedni nacisk na YouTube, zeby zdjeli film, albo odpowiednio go skomentowali. W Niemczech, (niewazne ilu ludzi ogladalo ten filmik)- i tak wszyscy wiedza, ze jest to wycinek z "Die Deutsche Wochenschau"(taka wojenna "Kronika Filmowa"), wedlug ktorej nawet kiedy Sowjeci pukali do bunkra, Hitler wraz z sztabem tylko dalej "skracali front" i "zwyciestwo koncowe" ("Endsieg") bylo w zasiegu reki. W latach siedemdziesiatych i osiemdziesiatych wszystkie te filmy, a takze propagandowki Rosjan, Anglikow i Amerykanow byly pokazywane w panstwowej telewizji w cyklu "czterdziesci lat temu"("Vor Vierzig Jahren") i zaden ze znanych mi Niemcow nie wpadlby na pomysl, zeby zawarte w nich tresci brac na powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
polo02 [...] 25.06.07, 21:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mockturtle emcha, youtube to amerykanski portal 26.06.07, 13:04 youtube to amerykanski portal, nie europejski, poza tym ciekaw jestem, jak znajdziesz autora filmiku. Twoja nienawisc do EU wydaje sie obsesyjna. Wystarczy poprosic youtube o zdjecie filmu z serwisu, oni to chetnie robia, jesli jest dobre uzasadnienie - a tym przypadku jest. Najgorsze, co mozna z tego zrobic, to kolejna afere w stylu kartofla. Odpowiedz Link Zgłoś
loza_szydercza Hitlerowskie propagandowe wypociny... 25.06.07, 19:18 ... wowczas 90% niemieckiego spoleczenstwo poszklo na Hitlerem glownie ze wzgledu na taka i podobna propagande. Jak widac i dzis przykladny niemiec zrobi wszystko, zeby zasiac nienawisc do Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Hitlerowskie propagandowe wypociny... 25.06.07, 20:10 loza_szydercza napisał: > ... wowczas 90% niemieckiego spoleczenstwo poszklo na Hitlerem glownie ze > wzgledu na taka i podobna propagande. > Jak widac i dzis przykladny niemiec zrobi wszystko, zeby zasiac nienawisc do > Polakow. > Z bzdur pokazanych, bez opatrzenia ich komentarzem przez jakiegos polglowka nie wyciagalbym pochopnych i daleko idacych wnioskow, bo stawiasz sie w tej samej pozycji co on. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: nie umiemy sie wspierac i zyc w jednosci i zg 25.06.07, 20:06 Nie bedziemy zyc tak dlugo w zgodzie, poki bedziemy skakac do gardel tym, ktorzy maja, lub moga miec inny poglad na Polske niz my sami, a wydaje mi sie ze ludzie w Polsce wlasnie w ten sposob funkcjonuja. Nie chodzi o to zeby zglajchszaltowac wszystko w imie jedynej obowiazujacej wizji kraju, tylko o to aby Polacy majacy rozny na ten temat poglad mogli i CHCIELI sie dogadac, bez wyzywania sie od moherow, komuchow,zydokomuny,pisiorow czy germanofilow, targowiczan, ciemnogrodu etc. Polska to my wszyscy, ale nawzajem sobie czesto Polskosci odmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bruner Film, który o nas kłamie 24.06.07, 23:24 Dla mnie to jest zwykłe oszustwo i powinniśmy złożyć zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.kmicic Re: Film, który o nas kłamie 24.06.07, 23:40 W postawie szlachty polskiej, kiedy to pierwsze sukcesy Szwedów w Polsce spowodowane były uległością szlachty, brakiem patriotyzmu, egoizmem, prywatą i zdradą.......... i tak Waszmosciowie - wypisz wymaluj pasuje do politykow obecnych czasow AK Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik... 25.06.07, 19:13 ... tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 19:25 .... propagandy hitlerowskiej głąbie. Jedz do Oświęcimia , tam zobaczysz jej efekty. czy jest jakiś sposób żeby powymazywać polskim niemcą język polski , żeby mi ciśnienia nie podnosili takimi kretyńskimi postami??? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 19:38 Byłem w Oświęcimiu, jak każdy uczeń czasów PRL ze Śląska, gdzie wywoziło się nas tam przymusem i jedyne co bawi mnie dziś to, że wtedy mówiono o 10 mln tam zabitych, potem zmalało do 6 mln, a teraz to nawet nie wiadomo czy 1 mln tam chociażby zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 19:45 Pisz proszę po niemiecku. Co do tych liczb , to teraz możemy sobie strzelać ile tam ludzi zgineło , co do jednego widzę że jesteśmy zgodni i liczymy w milionach. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 19:47 Co ty ciągle z tym niemieckim - maniak jakiś, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 19:51 jesteś Niemcem , wiec pisz po niemiecku , żeby ktoś nie pomylił Cie z Polakiem. Tak przy okazji już na spokojnie , nie ma w Tobie rozdarcia pomiędzy Polską , gdzie jak sądze się urodziłeś , a Niemcami gdzie jak sądze żyjesz? Innymi słowy kim jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 20:00 Co ty pieprzysz? Jestem Polakiem i mieszkam w Polsce, a to że często bywam w interesach w Niemczech nie zmieni mojego pochodzenia, za to otwiera mi oczy na to jakim narodem jesteśmy my. I wiem, że winy należy szukać również po swojej stronie a nie tylko u innych. Proponuję ci wyciągnąć nos choć trochę w świat i zobaczyć, że nie wszystko jest takie, jakie wbito ci do głowy przez propagandę czy to PRL'u czy to kościoła. Naprawdę nauczysz się wiele i jeszcze więcej zaczniesz mieć wątpliwości, a to będzie oznaczać, że zaczynasz się rozwijać i zaczynasz mieć swoje zdanie i że pranie mózgu jakie do tej pory zafundowano ci w tym kraju można jeszcze jakoś "naprawić". Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 20:05 Jak bym był pod wpływem kościoła to już bym Cie udusił moherowym szalikiem... Ide pracować , pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 20:06 Hehehe, a to ci się udało i mnie nieźle rozbawiłeś! Pozdrawiam i miłej pracy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cornellius Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 26.06.07, 00:20 Proponuję ci wyciągnąć nos choć trochę w świat i zobaczyć, że nie wszystko jest > takie, jakie wbito ci do głowy przez propagandę czy to PRL'u czy to kościoła. > Naprawdę nauczysz się wiele i jeszcze więcej zaczniesz mieć wątpliwości, a to > będzie oznaczać, że zaczynasz się rozwijać i zaczynasz mieć swoje zdanie i że > pranie mózgu jakie do tej pory zafundowano ci w tym kraju można jeszcze jakoś > "naprawić". Prosze Cie czlowieku, nie obrazaj pamięci tych,którzy zginęli. Warszawa zrównana z ziemią,elita intelektualna narodu wybita. Uznanie nas za gorszych od zwierząt... mordy dzieci, kobiet i starców... I dalej mamy patrzeć w ziemie i twierdzić, że gdy plują to deszcz pada. Zamilcz bo aż przykro czytać. :( Odpowiedz Link Zgłoś
rodack2000 Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 26.06.07, 00:28 nikt nie obraza polskich ofiar! ale uszanuj prosze ofiary polskich zbrodni! cornellius napisał: > Prosze Cie czlowieku, nie obrazaj pamięci tych,którzy zginęli. Warszawa zrównan > a z ziemią,elita intelektualna narodu wybita. Uznanie nas za gorszych od zwierz > ąt... mordy dzieci, kobiet i starców... I dalej mamy patrzeć w ziemie i twierd > zić, że gdy plują to deszcz pada. Zamilcz bo aż przykro czytać. :( Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Polskie zbrodnie ?...To juz do tego doszlo ?.... 26.06.07, 02:47 Hitler byl POLAKIEM,A KURA WIELBLADEM. Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: dziwi mocno naiwność tego, kto spreparowany 26.06.07, 09:05 film propagandystów hitlerowskich bierze za dokument tamtych czasów. Myslę, że jeżeli człowiek jest niewykształcony i łatwowierny, to tak da się zmanipulować jak nasz kolega na forum. A mało ludzi obecnie podlega manipulacji poprzez prasę, radio. W POlsce też to się dzieje i stąd teraz mamy taki zamęt. Fakty przedstawiane w telewizji , prasie trzeba umieć czytać i nie powinno się przyjmować wprost. Do prawdy trzeba dochodzić z kilku źeódeł - nie można opierać się tylko na tym co jedno źródło podaje. Prawda czasami bywa dla nas niewygodna i wtedy uciekamy od tego w jakieś iluzje. Panowie myślenie ma przyszłość - ale niestety wielu naszych rodaków (i nie tylko, bo to nie jest naszą narodową specyfiką) ucieka od tego , bo to ich boli. Niemcy uciekaja od historii (szczególnie tej z XX wieku), bo ostro narozrabiali w Europie i świecie i teraz tworzą sobie bajki, gry komputerowe, które przeinaczają fakty historyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jxxxkx Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 17.11.07, 10:38 Człowieczku z małym móżdżkiem, nie naśladuj Goebelsa. "Nie wiadomo, czy w Oświęcimiu zgineło 1 mln" - jest to kłamstwo, dość parszywe zresztą. Jego akceptacja dowodzi Twojego nieuctwa. "To oryginalny film z kronik" - który kłamliwie przedstawia wydarzenia w Bydgoszczy, gdzie "źli" Polacy pomordowali "dobrych" Niemców. Nie podano tylko, że owi "dobrzy" Niemcy, zorganizowani w grupy dywersyjne (czytaj: bandyckie) wpierw zaczęli strzelać do Polaków. Być może nie wiesz, że w 3 Rzeszy był niejaki J. Goebels, który specjalizował się w produkowaniu kłamstw propagandowych. Problem polega na tym, że i dzisiaj jest sporo osób, których poziom umysłowy jest taki, że owe kłamstwa pana Goebelsa gotowi są wziąć za prawdę. Szczególnie występuje to na Zachodzie, gdzie wiedza historyczna o Polsce na ogół równa się zeru. Dlatego właśnie ten parszywy film budzi oburzenie, o tego, który go tam umieścił uważa się za łajdaka. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem zagadnienie dość przystępnie. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Jakie oszustwo!? To oryginalny film z kronik. 25.06.07, 20:19 Przede wszystkim - zachowaj troche wiecej zimnej krwi. :-) To co chcial w swoim poscie powiedzec Ci poprzednik, to fakt, ze pokazane filmy sa zbitka oryginalnych propagandowych kronik filmowych, ktore jeszcze wcale nie tak dawno temu wyswietlala niemiecka telewizja publiczna (przeciez nie jako dokument!). Zaden ze znanych mi Niemcow nigdy nie wzialby tego za prawde. Burza w szklance wody. YouTube powinno zdjac film albo opatrzyc go odpowiednim komentarzem, zeby uniknac nieporozumien. To tyle i robienie z tego kolejnej histerii, szermowanie przy kazdej okazji Auschwitz, osmiesza nas i niepotrzebnie instrumentalizuje ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Teraz kolej na film o kurorcie w Auschwitz 25.06.07, 22:24 Zdaje się, że też była taka propaganda, że Oświęcim to rodzaj wczasowiska. Podobno tysiące holenderskich Żydów dało się na to nabrać. Są niemieckie kroniki jak ochoczo i wesoło holendrescy Żydzi jechali do Oświecimia. Jakie oszustwo? To orginalny fragment z kronik... Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Teraz kolej na film o kurorcie w Auschwitz 25.06.07, 22:50 Nie jestem pewien w stu procentach, ale wydaje mi sie, ze hitlerowskie Niemcy staraly sie skrzetnie ukryc istnienie obozow zaglady w tym: Auschwitz-Birkenau. Propagandowo wykorzystywano obozy na terenie Niemiec, takie jak Sachsenhausen, lub Dachau (do ktorego zaproszono nawet Szwajcarski Czerwony Krzyz i nakrecono o tym film) Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Teraz kolej na film o kurorcie w Auschwitz 25.06.07, 23:00 Pamiętam obraz z TVP, gdy pokazywli fragment niemieckich kronik, jak holenderscy Żydzi tłoczyli sie w punktach naboru, aby zapisać się na wyjazd do wczasowiska Auschwitz. Być może, Niemcy nazwali to wczasowiskiem, aby ukryć prawdę o obozach. Ale czy my mamay tolerować rozpowszechnianie fałszów? Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 czy można anonimy brać poważnie 24.06.07, 23:39 radca napisał: > przykra sprawa i jak bardzo niesprawiedliwa > > radca jest w tym "dokumencie" coś niepokojącego . nie chodzi mi o ewidentny fałsz , ale o fakt , że twórcą tego filmu może być każdy . anonimów nie można traktować z taką powagą jaką traktuje to GW , nadając im rankig treści dialogów między narodami . to bardzo niebezpieczne praktyki , króre mogą doprowadzać w tym przypadku do pogłębiania antagonizmów między Polakami a Niemcami . Odpowiedz Link Zgłoś
radca czy można anonimy brać poważnie - tak i to bardzo 24.06.07, 23:49 unsatisfied6 napisał: > jest w tym "dokumencie" coś niepokojącego . nie chodzi mi o ewidentny fałsz , > ale o fakt , że twórcą tego filmu może być każdy . anonimów nie można traktować > z taką powagą jaką traktuje to GW , nadając im rankig treści dialogów między > narodami . to bardzo niebezpieczne praktyki , króre mogą doprowadzać w tym > przypadku do pogłębiania antagonizmów między Polakami a Niemcami . - anonim- anonimem, ale jesli sie cos " wstawia " w internet , gdzie dostep mozna dzisiaj miec z calego swiata i zapoznawac sie z tescia - to sa to juz " przekazy publiczne " i " i poprzez publiczne i masowe srodki przekazu " ... tak wiec kazdy moze byc zlokalizowany i i moze miec tez i szanse - na obrone siebie i swoich przekazow..... ale napewno " anonimowe " przekazy w internecie nalezy brac jednak z powaga a wiele jednak z nich moze byc niebezpieczne radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: czy można anonimy brać poważnie 24.06.07, 23:57 unsatisfied6 napisał: > to bardzo niebezpieczne praktyki , króre mogą doprowadzać w tym > przypadku do pogłębiania antagonizmów między Polakami a Niemcami . - a do tego dolozyc Erike Steinbach...i jej podobnych oraz bezrobocie - to na zgode i przyjazn nie bedzie tak latwo a " czerwony brat " - tylko " szufluje do pieca " radca Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: Film, który o nas kłamie 25.06.07, 08:49 Popatrzcie na profil tego internauty, wszystko wtedy staje się jasne :/ www.youtube.com/user/Vlasoff88 Odpowiedz Link Zgłoś
bartolini-bartuomiej Re: Film, który o nas kłamie 25.06.07, 11:03 Moi drodzy, powszechna wiedza wsród "przecietnych" obywateli Zachodu (Europy i USA) jest taka, że to Polacy gnębili Niemców i ci dopiero musieli wkroczyć "na swoje tereny" w 1939 r. i oswobodzić swoich obywateli. Albo też słyszałem od pewnego amerykanskiego turysty, ze Polacy nie powinny marudzic o odszkodowaniach bo mieli porządne pieniądze za budowę obozów m.in. w Oświęciumiu i dorozowanie Żydów. Takie jest pojęcie o wojnie wśród niektórych z Zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Film, który o nas kłamie 25.06.07, 20:31 Chyba sie mylisz, bo zjezdzilem Europe wzdluz i wszez i nie spotkalem sie z taka opinia "przecietnych" (ludzie chocby z opowiadan dziadkow pamietali okupacje niemiecka we wlasnym kraju), chyba raczej jakichs skinheadow albo innych analfabetow ultraprawicy. A Amerykanie - owszem. Pytali mnie, czy w Katowicach slyszymy jak bombarduje sie Sarajewo... Odpowiedz Link Zgłoś
dzezabel wpisałam obie nazwy i.. 25.06.07, 11:40 .. przy hasle Bydgoszcz pojawiło mi się pełno filmów o tytułach: 'Zawisza Bydgoszcz - Elana Toruń 2004 (Hooligans Polska)'albo 'Bydgoszcz ENTRANCE'... no może to i wojna, ale chyba jakaś inna... ...przy haśle BROMBERG pojawiło mi się od razu sporo linków z filmami z koncertu niejakiego Briana Bromberga albo z treningami Davida Bromberga. A dopiero po przszukaniu kolejnych stron z odniesieniami (trzeba mieć dużo samozaparcia, zeby tam szperać) znalazłam rzeczony film..który okazuje się, być zamieszczony ponad miesiąc temu przez jakiegoś oszołoma o ksywce odpowiednioPolakożernej - Vlasoff. Wpiszcie Auschitz - wiecej kłamstw znajdziecie. Lato przyszło - wakacje są - sezon ogórkowy tez...i widocznie Panu Redaktorowi zabrakło tematów na pierwszą stronę - hihihi, bo jeśli ktoś dziś robi aferę o film, który od ponad miesiąca widnieje na YouTube...to musi być chyba zupełnie przypadkowy tekst, nieprawdaż?? Z drugiej strony - trzeba potępić głupotę - i ja potępiam. Podobnie jak potępiłam bezmózga, który robił dysko w Holandii w klimacie 'konzentrationlager' oraz bezmózga z rodziny królewskiej z GB (nie pamiętam jak ten rudzielec ma na imię), który ubral się w mundur nazisty na bal kostiumowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent13 temat zastepczy!!!! 25.06.07, 12:34 To po prostu temat zastepczy!!!zeby odwrocic uwage od tych nierobow!!! lekarzy i pielegniarek!!!!maja wille i samochody nic nie robia w robocie!!! a jeszcze im malo!!!ja mam ze swoja stara jeden zasilek i jak mamy wyzywic nasze 8 dzieciakow a 9 w drodze!!! i sie nie skarze tylko zalozylem swoj biznes!!! zbieram zlom a im zle!!! na dyzurach przygody- sam Profesur Religa powiedzial- i zabawy z pielegniarkami!!! Ja tez sie uczylem!!! mam zawoduwe i co?? kiedy ja ze zlomu 7 tys. uzbieram?? oni maja koniaki od pacjentow a mnie na winko nie stac!!! a tak suszy!!! nieroby do roboty!!! i niech za studia oddadza !!! ja im je sponsorowalem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzezabel Re: temat zastepczy!!!! 25.06.07, 13:22 patrz... tyle im dałeś i nie wyleczyli Cię biedaczku;-(((( tak mi przykro..! Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent13 Re: temat zastepczy!!!! 25.06.07, 14:57 ciesze sie ze myslisz tak jak ja do roboty konowaly!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dareczekt Re: temat zastepczy!!!! 26.06.07, 19:17 No.. zdolny jesteś, tyle dzieciaków, a jeden zasiłek. W sumie, ktoś musi.. Hmm.. a czemu tylko oni mają oddać za studia? Informatycy, ekonomiści, budowlańcy, architekci itd... nie wyjeżdżają? Nie lepiej będzie jak wszyscy zapłacą? -- medycyna Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Film, który o nas kłamie 25.06.07, 15:51 pośród komentarzy link do kolejnej kłamliwej strony o tych wydarzeniach... myślę że należałoby to zgłosić do prokuratury: www.jrbooksonline.com/polish_atrocities.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Film nie do końca klamie 25.06.07, 18:02 Znam osoby(Niemcy) które przeżyly "bydgoską niedzielę" z ich relacji ta sprawa inaczej wygląda! Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Chętnie poznamy te relacje w szczegółach.... 25.06.07, 22:50 Pozwolę sobie domniemywać, że nie będą wiele odbiegać od "prawdy" o mordowaniu Żydów przez AK jak to opisano ongiś w Gazecie... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To poznaj tych Niemcow troche blizej.... 26.06.07, 02:56 TO SIE DOWIESZ , CO O TOBIE NAPRAWDE MYSLA. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Wochenschau 1939 r nic nowego 25.06.07, 18:10 Charakterystyczny glos lektora z tamtych czasów,jest to dokument nic więcej.Do prokuratora a dlaczego?? Odpowiedz Link Zgłoś
yurekbis Film, który o nas kłamie 25.06.07, 18:11 Nastepna prowokacja i podsycanie nastrojow polsko -niemieckich przez gazete.Takich filmow powstaje i jest zamieszczonych na youtube tysiace jednak nikt z gazety nie zainteresowal sie wczesniej tylko teraz po tak waznych i obfitujacych w emocje rozmowach w Brukseli.Naprawde nalezy sie zastanowic czemu to moze sluzyc. Pytanie pozostawiam otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Nie przesadzaj żadna prowokacja 25.06.07, 18:14 Pewnie jest to odpowiedż na retorykę Kaczyńskiego,to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Ku..! Nawet takie gnojstwo usprawiedliwicie 25.06.07, 18:18 byle Kaczyńskim dowalić!? Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: Ku..! Nawet takie gnojstwo usprawiedliwicie 25.06.07, 18:21 Skoro J.Kaczyński mówi ciągle o "Zbrodniach niemieckich"? Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Ku..! Nawet takie gnojstwo usprawiedliwicie 25.06.07, 18:27 Film, jesli jest tak, jak opisano w artykule, jest w sposob oczywisty klamliwa propaganda i trzba interweniowac, zeby go usunac. Tylko jaki zwiazek ma to z prof. Geremkiem? Dlaczego wykorzystuje sie w arguemntach ten klamliwy film,z eby rzucac inweektywy na ludzi, ktorzy absolutnie. zdrajcami nie sa. Geremk i neiktorzy inni, ludzie na bardzo wysokim poziomie moralnym i intelektualnym, krytykuja nie Polske, tylko posuneicia wladzy, co jest absolutnie dozowolne i zagwarantowane w demokracji. Nazywanie krytykanta zdrajca, czy "antypolakiem" jest metoda zapozyczona z systemu komunistycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Ku..! Nawet takie gnojstwo usprawiedliwicie 25.06.07, 18:35 Jest jeszcze kwestia gdzie to czyni. Jesli czyni to w Polsce to jego święte prawo. Jesli zaś przenosi się z krytyką do prasy zagranicznej to można już nieco powątpiewać w jego patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 wraczek popieram! 25.06.07, 19:01 nie spotkałem sie z tym żeby jakiś np. włoski "autorytet" kłapał dziobem w polsce jakoby odradzał sie tam faszyzm lub kwitło bezprawie Geremek robi to niestety z czystego egoizmu:( Rżnie obrońce demokracji, jak hipokryta Kwaśniewski, pytam sie po co? Jaki jest z tego pozytywny odzew? żaden. To kolejna cegiełka w budowie fałszywego obrazu Polski, mnie i milionów jej obywateli pozdr. == medium is the message == Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: wraczek popieram! 25.06.07, 22:11 A czy mozna wbrew wszelkiej logice bronic czegos, co jest zle? Wielu europoslow z roznych krajow krytykuje swoje wlasne rzady krajowe i nikomu na mysl nie przychodzi,ze to "antypatriotyczne". Tenze sam Geremek, jak i siedmiu innych bylych ministrow SZ wyslalo slynny list otwarty W POLSCE po aferze z Tageszeitung i tez zostali obrzuceni inwektywami, nazwani "zdrajcami" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: wraczek popieram! 25.06.07, 22:55 Jesli zdrajców nazywa się zdrajcami, to nie są to inwektywy. Jeśli europosłowie krytykują swoje rządy, to w celu uzyskania większych korzyści dla swoich krajów. Problem polega na tym, że polscy zdrajcy-europosłowie krytkują w celu zmniejszenia wpływów i korzyści dla Polski. To podstawowa różnica. Dobrym przykładem była niemiecka prasa, bez wyjątku wspierająca Merkel i atakująca Polskę. Gorzko to zabrzmi, ale tą niemiecką nagonkę medialną wsparli "polscy" dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: Geremek i Kwaśniewski - ci panowie mają takie 26.06.07, 09:30 pochodzenie. Im interes Polski jest nieistotny. Tylko prywata i dbałość o własne interesy. Szkoda że tak wielu idzie za ich pustymi hasłami, bo niestety ludzie w Polsce są głupi i nie umieją dokonywać mądrych wyborów. Cenią sobie powierzchowność i piękne słówka. Lubią być okłamywani, ślepo i naiwnie wierzą "fałszywym autorytetom". Efekty tego teraz mamy i co gorsze ponosimy skutki tego działania wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Łączy ich jedno - nienawiść do Polski. 25.06.07, 23:00 Poza patologicznym wręcz nawoływaniem do nieposłuszeństwa obywatelskiego wobec prawa polskiego, pamiętamy po prostu datę jego wstąpienia do PZPR - 1950 rok, sprawowane funkcje, no i datę wystąpienia z tej partii hańby narodowej - 1968 rok. Mądremu dość. Zaś najsmutniejsze jest to, że ma ciągle sporo zwolenników... Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Anschluss Polski może byłby właściwą odpowiedzią 25.06.07, 23:03 Niemiec na te prowokacje Kaczyńskiego. Jak sądzisz pomocniku szatana... Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Wiecie to Kaczyńscy są świnie. Niemcy to wspaniali 25.06.07, 18:13 i tolerancyjni Europejczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 Re: Wiecie to Kaczyńscy są świnie. Niemcy to wspa 25.06.07, 19:07 o tak...czytałem art. o żydowskich ortodoksach...żadne nie ośmieli sie wyjść w pełnej krasie na niemieckie ulice...zaraz by dostał wdynie od naziola w stroju cywilnym;) .... Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek tak chyba jest w Polsce, bo w Niemczech... 25.06.07, 19:19 ... widuję ich bardzo często i nikt im krzywdy nie robi. Poza tym mam wrażenie, że Polacy mają niesamowite wrażenie wyższości nad każdym narodem i nacją i nie przyjmują do informacji, że również wśród Polaków znajdowali się i znajdują zbrodniarze równi zbrodniarzom hitlerowskim jak i stalinowskim. Nie bredźcie Polacy, żeście tacy święci, bo JPII był tylko jeden i był on wyjątkiem w tym społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: tak chyba jest w Polsce, bo w Niemczech... 25.06.07, 19:33 Pisz o swoim narodzie że taki fajny , ale używaj swojego rodzimego języka. A jak chcesz się dowiedzieć czegoś ciekawszego niż to , co ci tłuką w twojej niemieckiej podstawówce to wpisz w wyszukiwarke "arbeit macht frei". Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: tak chyba jest w Polsce, bo w Niemczech... 25.06.07, 19:41 A kto ci powiedział, że jestem Niemcem!? Jestem takim samym polakiem jak ty, ale nie zostałem "skrzywiony" przez propagandę PRL, która widać do teraz pokutuje w wielu Polakach i przeszkadza im normalnie żyć. Wojna była 70 lat temu, a w Polsce nie ma dnia, żeby o niej nie dyskutować - jako naród jesteśmy zdrowo pieprznięci i powinniśmy się jako społeczeństwo poddać kuracji psychologicznej. Bo nikt z nas już prawie nie pamięta jak to było, za to każdy przeżywa to jak własną sraczkę po niestrawności. Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: tak chyba jest w Polsce, bo w Niemczech... 25.06.07, 19:58 ..Bo nikt z nas już prawie nie pamięta jak to było, za to każdy przeżywa to jak własną sraczkę po niestrawności... zwłaszcza jak ktoś mi wmawia że było fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: tak chyba jest w Polsce, bo w Niemczech... 25.06.07, 20:01 Dziwne, że nie przeżywasz tak np. świętej inkwizycji, ale przecież to same zasługi "twojego" kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Fakt, nie możesz być Niemcem. 25.06.07, 19:59 Niemcy, nawet kiedy bardzo narozrabiają, nie mają tendencji do samobiczowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Fakt, nie możesz być Niemcem. 25.06.07, 20:04 Myślę, że bardzo przesadzasz. Znam wielu Niemców, robię z nimi świetne interesy, i wiem że jest im strasznie przykro z powodu przeszłości, co dla nich najgorsze, przeszłości na którą osobiście nie mieli wpływu, bo sami mają dopiero po 30-40 lat. A że w każdym narodzie znajdą się szuje i debile, to na to nie ma rady i trzeba tępić w zalążku. Jednak wytykanie przeszłości i życie przeszłością na co dzień, jest moim zdaniem tylko objawem jakiejś choroby psychicznej i próbą zatuszowania swoich słabości przez wytykanie innym ich niepowodzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Niemcom szajba odbija cyklicznie i co... 26.06.07, 03:29 pewien czas.Obecni NIEMCY sa malo grozni, sa w trakcie procesu przepoczwarzania sie z ludzi w oszalale bestie. Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Co, więc żarliwy polski patriota chce osiągnąć 25.06.07, 20:03 wyolbrzymiając polskie zbrodnie i umniejszając niemieckie? Może podszepniesz komuś w stylu Lloyda George'a o fanatycznym polskim antysemityźmie wlacząc tym samym o polskie intersy? Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Co, więc żarliwy polski patriota chce osiągną 25.06.07, 20:10 Ludzie! Czy wy naprawdę szaleju się najedliście!? A gdzie ja umniejszam zbrodnie hitlerowskie!? Ja tylko mówię, że nigdzie nie ma "świętych" i że przykładów złego zachowania Polaków znalazłoby się tysiące! I bardzo dobrze, że czasami ktoś stara się przypomnieć Polakom, że nie są jedynym "świętym" narodem na tym świecie, że i wśród nas bywa zbrodniarze, mordercy, zazdrośnicy, "judasze" itp. paskudztwa. W każdym z narodów na świecie dałoby się znaleźć i zło i dobro, ale zawsze należy przyjąć z pokorą, że i my jesteśmy grzeszni. Jednak jak widać, ten najbardziej katolicki kraj jest jednym z najbardziej nienawistnych i zawistnych i jest mi z tego powodu bardzo przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
mar-len-ecz-ka Re: Co, więc żarliwy polski patriota chce osiągną 25.06.07, 20:16 Nikt z nas nie twierdzi, że bylismy święci. Faktem niezaprzeczalnym jest jednak to, że na ziemiach polskich przez wieki panowała największa tolerancja i rażącą niesprawieliwością było to co Lloyd George zrobił w Wersalu. Rozumiem, że chcesz przezwyciężyć nasze zacietrzewienie i uważam to samo w sobie za pozytyw, Mam tylko nadzieję, że tego typu opinie wygłaszasz wśród swoich rodaków i nie powielasz ich poza granicami naszego kraju. To, jak było widać w Wersalu, daje opłakane efekty. ------ Jeśli historia czegoś uczy, to tylko tego że ludzie nigdy niczego nie nauczyli się z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Uswiadom sobie raz na zawsze, ... 26.06.07, 03:36 ze narodu hitlerowskiego nigdy nie bylo,TYM NARODEM BYLI NIEMCY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 Re: tak chyba jest w Polsce, bo w Niemczech... 25.06.07, 20:05 zdrowo piepszniętny może jesteś - mów za siebie a nie za całą Polskę... ja na szczęście nie jestem skrzywdzony przez PRL Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: tak chyba jest w Polsce, bo w Niemczech... 25.06.07, 20:14 Jeśli urodziłeś się w '78 to zdążyłeś się załapać na propagandę w podstawówce - tam to tłuczono od przedszkola nawet! Filmy takie jak 4 pancerni i tym podobne tylko wspierały całą tą propagandę przemycając nienawiść do Niemców. Jeśli uważasz, że w szkole się nie załapałeś, to tym bardziej źle świadczy to o tobie, bo widać dałeś sobie "wyprać" swój własny rozum albo przez rodzinę, albo przez kościół, albo przez media. Jesteśmy społeczeństwem skrzywdzonym - tak, ja też! Mi otwarły się oczy dopiero gdy zacząłem więcej jeździć po świecie, co wydaje mi się jest jedynym lekarstwem na tą chorobę. Szkoda tylko, że tak niewielu z nas ma okazję poznać obcokrajowców, bo niektórzy jak już wyjadą to tylko szukają kontaktów z Polakami, żeby przypadkiem nie musieć rozmawiać z tym wstrętnymi Niemcami, czy Rosjanami, albo Rumunami albo kimkolwiek sobie chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie umniejszaj zaslug Niemcow... 26.06.07, 03:19 w tym biznesie.ZBRODNIARZE tzw. HITLEROWSCY BYLI PRZEDE WSZYSKIM NIEMCAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
matadeusz na youtube jest pelno faszystowskiej propagandy 25.06.07, 18:25 filmy wychwalajace bohaterskie czyny armii niemieckiej postepujacej na wschodzie z faszystowskimi piosenkami tego jest pelno na Youtube!! i zarzadzajacy serwisem od wielu miesiecy uznaja to za dokument historii!! wytarczy wpisac na youtobe wrmacht i klikac na pokrewne Odpowiedz Link Zgłoś
stix Achtung, deutsche Banditen! 25.06.07, 18:28 www.ofiaromwojny.republika.pl/teksty/0057.htm Wyzwiskiem polnische Banditen obrażali Niemcy walczących z ich okupacją i mordowanych Polaków. Uprawnione wydaje się tedy jego odwrócenie i skierowanie pod adresem tych Niemców, którzy dążą dzisiaj do przerzucenia swoich win na ofiary, domagając się za to jeszcze sowitej zapłaty. „Wyrzucić z serca litość. Postępować brutalnie. Osiemdziesiąt milionów ludzi musi dostać to, co im się należy. Istnienie ich musi być zabezpieczone. Silniejszy ma rację. Stosować największą surowość (...) Celem militarnym jest ostateczne zdruzgotanie Polski. Szybkość jest najważniejsza. Pościg do zupełnej zagłady (...) Obecnie, tylko na Wschodzie (...) umieściłem moje oddziały SS Totenkopf, dając im rozkaz nieugiętego i bezlitosnego zabijania kobiet i dzieci polskiego pochodzenia i polskiej mowy, bo tylko tą drogą zdobyć możemy potrzebną nam przestrzeń życiową”. Tymi słowy zwrócił się w sierpniu 1939 roku do zebranej w Obersalzbergu generalicji Wehrmachtu i Waffen SS kanclerz Adolf Hitler na wieść o gotowości Josifa Stalina do przyjęcia ministra spraw zagranicznych III Rzeszy, Joachima von Ribbentropa, w Moskwie, gdzie doszło do podpisania osławionego paktu Ribbentrop-Mołotow. Był to, jak wiadomo, nie tylko wyrok śmierci na Polskę; był to również zapalnik detonujący drugą wojnę światowej, którą Niemcy przegrali. Przegrali, ale nie zrezygnowali z rewizji jej następstw geopolitycznych, co przekłada się dzisiaj na żądanie odszkodowań za mienie legalnie przesiedlonej – a nie wypędzonej! – ludności niemieckiej z terytoriów przyznanych Polsce decyzją zwycięskich mocarstw, a jutro – na odzyskanie utraconych w wyniku przegranej wojny tychże terytoriów. Dowody tego dają ponad pół wieku po kapitulacji III Rzeszy Edmund Stoiber, Erika Steinbach, Rudi Pawelka i cała plejada innych „uczciwych Niemców”, skutecznie mobilizując podatną na wszystko, co antypolskie, opinię publiczną Bundesrepublik Deutschland, którą establishment III Rzeczypospolitej pasował na „największego przyjaciela Polski”! Oh, mein Gott! Wyrazów tej „przyjaźni” jest całe multum i to niezbyt odległej daty. Hasłem odwiecznego germańskiego Drang nach Osten, czyli odwiecznego parcia na Wschód, szermował kanclerz Republiki Weimarskiej, Josef Wirth: „Polska musi być wykończona”. Uchodzący za przywódcę antyhitlerowskiej opozycji cywilnej, Karl Goerdeler, domagał się przywrócenia Niemcom granic z 1914 roku. Bliski współpracownik Hermanna Göringa, generał Karl Bodenchatz, ostrzegał ambasadora Francji: „Były trzy rozbiory Polski, teraz zobaczycie czwarty”. Jeden z autorów hitlerowskiego Generalplan–Ost, czyli zagospodarowania podbitego przez III Rzeszę Wschodu, Standartenführer SS, dr Hans Ehrlich, zakładał, iż po zwycięstwie Polska i inne podbite kraje będą poddane całkowitej germanizacji. Nie udało się i dlatego Niemcy głoszą światu swoją krzywdę. Nie jest tajemnicą, że z odzyskania utraconych na mocy decyzji podjętej przez aliantów w Poczdamie „deutsche Ostgebiete unter polnischer Verwaltung”, czyli niemieckich terenów wschodnich pod administracją polską, jak się je określa w przyjętej w powojennych Niemczech terminologii, nie rezygnował do ostatnich chwil swego życia kanclerz Konrad Adenauer i wszyscy jego następcy z wyjątkiem Willy Brandta. Dążenia ich wyraża expressis verbis obowiązująca wciąż konstytucja niemiecka, według której obecne granice Niemiec pokrywają się z ich stanem z 1937 roku. Himmler, Eibicht i Kuhnhardt Na parodię zakrawa liczący już dziesiątki lat dialog na temat polsko- niemieckiego pojednania, albowiem pojednanie to nie jest Niemcom do niczego potrzebne. Polacy przynależą do rasy słowiańskiej, której obraz odmalował był z niemiecką precyzją Henrich Himmler: „Jak wiecie, Słowianie z wyjątkiem niewielu, którzy pochodzą z Azji, jak Attyla, Czyngis-chan, Tamerlan, Lenin i Stalin, nie są zdolni do stworzenia czegokolwiek; stanowią oni dziwną mieszaninę, która tworzy rasę niewolniczą, a więc niższą, z domieszką kilku kropel krwi, która jest krwią naszej elity”. Powiecie, że to już przeszłość i że dzisiejsi Niemcy myślą o nas inaczej? Wolne żarty! Oto wypowiedź Ludgera Kuhnhardta, profesora uniwersytetu w Bonn o Polakach: „Lubimy dominować nad wami i uważamy, że mamy do tego historyczne prawo”! Otóż prof. Kuhnhardt wyraził to samo co Reichsführer SS Himmler, tyle że w formie bardziej cywilizowanej. Od pretendentów do dominowania nad Polską i Polakami roi się w Bundesrepublik Deutschland i to od momentu zakończenia drugiej wojny światowej. Występują oni w rolach bardzo różnych, w tym również w charakterze politologów. Jednym z nich jest bliski sercu Eriki Steinbach i wielu innych Niemców autor dzieła pt. „Ucisk i prześladowania niemieckich patriotów”, Rolf-Josef Eibicht, nota bene chrześcijanin, jeśli wnosić z jego przynależności do CDU/CSU oraz – co jedno drugiemu nie przeczy – do neonazistowskich ugrupowań NPD i DVU. Politolog ów skutecznie przekonuje swych rodaków o tym, iż Polacy wraz z Czechami wyżywali się od zarania dziejów w mordowaniu Niemców, specjalizując się nadto w czystkach etnicznych; i że w 1919 roku uwolniona od Rosji Polska zaanektowała rdzennie niemieckie terytoria, które nigdy do niej nie należały. A więc urdeutsche Städte Bromberg, Posen, Kattowitz, Krakau und so weiter? Eibicht ma do powiedzenia swym rodakom więcej: pierwsze obozy koncentracyjne powstały już w latach 20. w Polsce po to, by masowo mordować Bogu ducha winnych Niemców i owo permanentne okrucieństwo Polaków doprowadziło do wybuchu drugiej wojny światowej. I takie publikacje ukazują się dzisiaj w Bundesrepublik Deutschland dziesiątki lat po wywołanej przez Niemcy największej w pisanych dziejach hekatombie. Goebbels wiecznie żywy Politolog Eibicht czerpie najwyraźniej natchnienie z dzieła pt. „Mein Kampf” autorstwa Adolfa Hitlera tudzież z doświadczeń zwanego Mahatmą Propagandi Josepha Goebbelsa, który między Odrą i Renem jest wiecznie żywy. Inaczej Eibicht i jemu podobni nie upowszechnialiby takich cynicznych i plugawych bredni. Tyle dla dorosłych Niemców. A co dla niemieckiej młodzieży szkolnej, której dziadkowie w mundurach SS i Wehrmachtu masakrowali Polaków na ich ziemi rodzinnej, rabowali co się dało i wypędzali setkami tysięcy nie tylko z terenów wcielonych prawem kaduka do Rzeszy, ale i z Zamojszczyzny, gdzie wsławił się Schutzmannschafts Ersatz-Bataillon, czyli jednostka do zadań specjalnych podczas wysiedlania całych polskich wsi? Otóż nad uzgodnieniem poglądów na polsko-niemieckie dzieje najnowsze deliberuje od ponad 20 lat bez skutku, wykonując syzyfową pracę, mieszana komisja podręcznikowa. Syzyfową dlatego, jak powiada prof. dr Gerard Labuda, że „w Niemczech i w Polsce zawsze będzie istniał odmienny sposób interpretacji dziejów (...) To, co my uważamy za niesprawiedliwość wobec narodu polskiego, jest powodem do chwały dla rządzących Prusami”. I dalej: „Polski historyk, który bada dzieje ziem zachodnich, uczy się zazwyczaj niemieckiego, aby mógł korzystać z niemieckich źródeł. Historyk niemiecki zazwyczaj nie uczy się polskiego. Skutek jest taki, że czyta wyłącznie źródła niemieckie. Polskiemu otwarciu na Niemcy towarzyszy brak odpowiedzi ze strony niemieckiej. Rozmowa historyków Polski i Niemiec 12 lat po zjednoczeniu Niemiec i otwarciu się Polski na Zachód zaczyna przypominać dialog głuchych”. I przez to otwarcie wdzierają się teraz ze swoją perwersyjnie załganą wersją historii najnowszej politolodzy pokroju Eibichta, nie mniej polakożerczy aktywiści związku wypędzonych z Odpowiedz Link Zgłoś
stix Achtung, deutsche Banditen! 25.06.07, 18:29 I przez to otwarcie wdzierają się teraz ze swoją perwersyjnie załganą wersją historii najnowszej politolodzy pokroju Eibichta, nie mniej polakożerczy aktywiści związku wypędzonych z Eriką Steinbach i Rudim Pawelką na czele oraz kibicujący im parlamentarzyści i inni politycy, ujawniając rzeczywisty stosunek bardzo wielu, niestety, Niemców do kwestii pojednania z Polakami. Ilu jest takich Niemców – to nieistotne. Hitler też zaczynał w Monachium z kilkoma aktywistami Deutsche Arbeiterpartei, z której wyrosła potężna i zbrodnicza NSDAP. Jak powiada Leszek Kołakowski, w wypadku Niemiec to, co dzisiaj wydaje się niemożliwe, może być realne jutro. Antypolskiej hecy sprzyjają ochoczo i unisono niemieckie mass media, w tym zwłaszcza telewizja, której reportaże przedstawiając Polskę i Polaków w świetle możliwie najgorszym, a w najlepszym wypadku sącząc jad tradycyjnej pogardy. W takim klimacie politycznym szkolne podręczniki historii służą budzeniu w młodzieży sprzeciwu wobec obciążania Niemców winą za zbrodnie przeciw ludzkości z jednej strony, a z drugiej – wpajaniu poczucia niezawinionej krzywdy, jakiej zrządzeniem niesprawiedliwego losu doznali Niemcy. Holokaust? Ależ to było dzieło mitycznych już dziś nazistów i całkiem nie mitycznych a współdziałających z nimi Polaków, przed którymi „dobrzy Niemcy” ratowali Żydów! I teraz stawiają im pomnik w centrum Berlina. Hitler: „prawo dyktuje zwycięzca” Nie zdążyła jeszcze zakrzepnąć wszystka krew milionów rozstrzelanych, zagazowanych, powieszonych, zakatowanych, zagłodzonych na śmierć i spalonych żywcem milionów Untermenschen czyli podludzi, jak określali Niemcy eksterminowanych Polaków, kiedy latem 1945 roku spotkali się w Cäcilienhof, dawnej rezydencji królów Prus w podberlińskim Poczdamie, przywódcy trzech zwycięskich mocarstw – USA, W. Brytanii i ZSRR – by zdecydować o losach obróconej przez Niemców w perzynę Europy. Stało się tak zgodnie z głębokim przekonaniem Adolfa Hitlera, iż prawo dyktuje zwycięzca i w myśl opinii Thomasa Manna, że za dokonane zbrodnie Niemcy powinny ponieść karę. W podpisanej tam i wtedy Umowie Poczdamskiej stwierdzono: „Trzy rządy, rozważywszy sprawę pod każdym względem, uznają, że należy przedsięwziąć przesiedlenie do Niemiec ludności niemieckiej lub jej elementów pozostałych w Polsce, Czechosłowacji i na Węgrzech. Zgodne są one co do tego, że wszelkie przesiedlenia powinny odbywać się w sposób uporządkowany i ludzki”. Czy unurzani po łokcie w polskiej krwi Niemcy mieli jakiekolwiek prawo do liczenia na samarytańską postawę skazanych na totalną zagładę podludzi? I czy masowe wypędzenia Polaków z ich ojcowizny do obozów koncentracyjnych odbywały się „w sposób uporządkowany i ludzki”? Żonglowanie przez Erikę Steinbach idącą w miliony liczbą wysiedlonych z Polski Niemców jest kłamstwem z arsenału propagandy Goebbelsa. W grę mogą wchodzić jedynie ci Niemcy, których nie zdążyły wcześniej ewakuować władze hitlerowskie oraz ci, którym nie udało się zbiec w panice przed nadciągającą Armią Czerwoną. Tymczasem dokładnie w tym czasie, kiedy na morzu tonął pełen uciekinierów, a wśród nich i zbrodniarzy wojennych, storpedowany statek „Wilhelm Gustloff”, na lądzie hordy SS-manów nadal uprawiały ludobójstwo. Jego ofiary zasługują na podobne upamiętnienie, na jakie zdobył się hołubiony w Gdańsku noblista Günter Grass, opisując tragedię „Wilhelma Gustloffa” i oczekując, że Polacy zaczną wreszcie mówić o swoich zbrodniach wobec Niemców! Achtung! Deutsche Banditen! Wyzwiskiem polnische Banditen obrażali Niemcy walczących z ich okupacją i mordowanych Polaków. Uprawnione wydaje się tedy jego odwrócenie i skierowanie pod adresem tych Niemców, którzy zakłamując historię najnowszą dążą do przerzucenia swoich trudnych do spisania na wołowej skórze win na ofiary i domagają się za to jeszcze sowitej zapłaty. Szczytem nie tylko cynizmu, ale i braku rozumu jest wzywanie przez Erikę Steinbach Polaków do potępienia skutków podjętych w Poczdamie decyzji, których realizacja jest kroplą zadośćuczynienia w oceanie zbrodni niemieckich. Nie dopuściłby się ich Hitler bez gremialnego poparcia całego narodu niemieckiego, w tym zwłaszcza kobiet. Świadek tamtych czasów, Hans Bleuel, stwierdził, że „kobiety spijały z jego warg słowa, popadając w ekstazę, która graniczyła z podnieceniem omal seksualnym”. Otto Strasser odnotował, iż żeńskie audytorium reagowało na jego słowa rodzajem ekstazy „porównywalnej tylko z orgazmem”. Lekarze w szpitalach zdumiewali się słysząc, jak Niemki przed porodem czy podaniem narkozy szeptały „Heil Hitler”! Niemki w Szczecinie, Gdańsku, Wrocławiu i Gliwicach, skąd je „wypędzano” – również. Poprzez syreni śpiew Gerharda Schrödera i Joschki Fischera, którzy są bardziej „za” niż „przeciw” – vide cytowany „Der Spiegel” – przebijają się głosy historyków Hansa-Magnusa Enzensbergera i Richarda Chesnoffa, socjologów Theodora W. Adorno i Samuela Salzborna, psychologa Alfreda Krovoza, psychoanalityków Alexandra i Margarety Mitschlerlich, deputowanego do Bundestagu Dietmara Nietana, wiceprzewodniczącej Bundestagu Antje Vollmer oraz innych Niemców, których stać na cywilną i moralną odwagę spojrzenia okrutnej prawdzie w oczy. To dobrze, iż są jeszcze i tacy zasługujący na szacunek Niemcy. Przypomnijmy, że Salzborn jest jednym z inicjatorów podpisanego przez 116 naukowców oraz intelektualistów z 12 krajów apelu przeciw „centrum wypędzonych”. Dla pojednania z Niemcami Polacy uczynili dotąd więcej niż byli zobowiązani. Za jedno z najważniejszych wydarzeń w Europie końca XX wieku uznał Maciej Łukasiewicz z „Rzeczypospolitej” fakt, „że Polacy wybaczyli Niemcom, uwierzyli im i zobaczyli w nich przyjaciół. Nic nie powinno podważyć tej wiary”. Miałyby to być perły rzucane przed wieprze? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Achtung, deutsche Banditen! 25.06.07, 20:45 Ludzie! Macie niezla jazde! Jak to sie bierze? Doustnie? Strzykawka? Gdzie to mozna kupic? Hektolitry bryji wylewanych na Niemcow niewazne kiedy zyli i co zrobili, byle Niemcami byli, tylko w tej swojej "jezdzie" kompletny brak refleksji, ze filmik i zawirowane forum wokol tego g..na, powstalo bo jakis LITEWSKI polglowek,fan Wehrmachtu i Hitlerowskich Niemiec, ktorego dziadek pewnie sluzyl w "Litauische SS" wsadzil do YouTube te kupe bez stosownego komentarza, a "gazeta" tez to pominela. Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: Achtung, deutsche Banditen!????Wypracowanie? 25.06.07, 18:30 Skąd klikasz bratku? Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Tekst kontrowersyjny... 25.06.07, 20:33 I nie dokonca sie z jego przeslaniem zgadzam (bo jakie przeslanie jest, kazdy widzi). Nie napisze nic nowego twierdzac, ze partnerstwo polsko-niemieckie powinno, mimo wszystko, zaliczac sie do priorytetow polskiego MSZ. Fakt, do tanga trzeba dwojga, jak to kiedys spiewala Budka, a z wlasnego doswiadczenia wiem, ze Niemcy akurat nie podzielaja mego zdania i stosunki niemiecko-polskie, jak i sama Polske i Polakow, uwazaja co najwyzej za dobry temat do malo wyszukanych dowcipow i najprymitywniejszych stereotypow (dowod: politikforum.de, na ktorym podobne teksty, tyle ze pod adresem Polski, wcale do zadnych feu paux sie nie zaliczaja). Dlugo moglbym jeszcze sie rozwodzic o tym jak Niemcy widza i oceniaja Polske, bo spedzilem tutaj wiekszosc mojego mlodego zycia, zdajac mature i uczeszczajac na studia. Angazuje sie rowniez politycznie i dzieki temu uzyskalem wglad na pewne sprawy o ktorych przecietny Niemiec nie zdaje sobie nawet sprawy. Jak owa opinia nt Polski i Polakow wyglada... Coz, to wynika z tonacji w jakiej utrzymany jest moj post. Stosunki polsko-niemieckie sa na tyle skomplikowane, ze zasluguja na cos wiecej niz tylko "skad klikasz bratku". To nie bajka o teletubisiach, ale brutalna rzeczywistosc, ktorej warto poswiecic kilka mysli i slow, bo od relacji naszych krajow wiele juz przeciez zalezalo i jeszcze wiele zalezec bedzie. Nie usprawiedliwiajac Niemcow, do ktorych mam w wielu sprawach zwykly ludzki zal (za poglady, za ignorancje i dekadenctwo, za nieuzasadnione poczucie wyzszosci, ktore az nader czesto okazaly sie byc murem nie do przebicia) chcialbym zwrocic osobom, ktore beda czytaly tego posta, uwage na pewien bardzo przykry fakt. Mianowicie na to, ze nie ma bardziej niemieckich Niemcow niz, no wlasnie (ad pierwszy post), Polacy z prastarych niemieckich Posen, Breslau, Lodsch, Krakau etc, ktorzy skutecznie, poprzez swoje niekonczonce sie opowiesci, przy ktorych najbardziej wybujala tworczosc Juliusza Verne´a bladnie, przyczyniaja sie do tego, ze Niemcy wiaza z Polska nie Wawel i Lazienki, a rzeczy, o ktorym nie snilo sie nawet filozofom. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 a tutaj mamy film o wartosciach europejskich 25.06.07, 18:32 w wykonaniu nazigermancow video.google.de/videoplay?docid=8039592869205719612 Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Re: a tutaj mamy film o wartosciach europejskich 25.06.07, 18:37 Gekonku urzędy niemieckie mają racje! Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Gdyby polskie zakazały tego Niemcom oczywiście 25.06.07, 18:42 racji by nie miały. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: a tutaj mamy film o wartosciach europejskich 25.06.07, 19:01 nie, nie maja antypolaku Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Jako absolutny humor podam, że ten typ... 25.06.07, 23:46 zagroził prezydentowi Kaczyńskiemu Trybunałem Stanu i nazwał go zdrajcą za jego starania o poprawę, czy też o mniejsze pogorszenie warunków naszej egzystencji w UE. Człowiek który jeszcze niedawno pisał o pożytkach i konieczności przyłączenia Pomorza i Śląska do Niemiec, odsądzający nas od wszystkiego co mogłoby być dla nas korzystne i pozytywne. Nie widziałem ani jednego jego pozytywnego zdania o Polsce. Ciemny loch za dnia, a nocą dyby i smaganie batem po grubym i sprośnym tyłku do utraty tchu, to chyba najłagodniejsze, co powinno go w Polsce spotkać. Pokuszę się też o twierdzenie, że jest to zapewne jedna z wielu ofiar indoktrynacji politycznej przez "nasze, ale niepolskie media". Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Obawiam się, że to nie koniec naszych problemów... 25.06.07, 23:31 z Niemcami, a raczej tylko ich początek. Już zaczynają się problemy z własnością nieruchomości, wkrótce zaczną się problemy z całymi regionami Polski jak Pomorze czy Śląsk. Myślę też, że nie byłoby takiej skali tych problemów gdyby nie tysiące takich hien i nienawistników Polski jak choćby "ergo12". To tacy właśnie ludzie pozwalają naszym "niemieckim adwokatom" na drodze do UE zamieniać się w drapieżne i bezwzględne wilki, którym znowu trzeba będzie kiedyś wyłamywać w gębach kły. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 w jednym nie kłamie 25.06.07, 18:42 Ale jednego nie zmanipulowali, na filmie są niewątpliwie Niemcy. Można to rozpoznać od razu po niepowtarzalnej, oryginalnej urodzie Niemek. Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: w jednym nie kłamie 25.06.07, 19:36 no fakt , photoshopa nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Ten film niestety NIE kłamie - podobnie Jedwabne 25.06.07, 18:56 to są niestety fakty nie przynoszące chwały Polsce i Polakom. Negowanie jest po prostu niesmaczne - sami Polacy chcą prawdy o Wołyniu a o niewygodnych sprawach wolą milczeć. Pogromy Żydów przed i po wojnie, faszystowskie partie - dopóki Polska się z tego nie rozliczy nie będzie pełnoprawnym partnerem w Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 Re: Ten film niestety kłamie - podobnie Jedwa 25.06.07, 19:03 już przepraszaliśmy za to, wystarczy ....pogromy inspirował sytem..powiedz ile było tych pogromów...w mojej miejscowości żydzi i polacy świetnie razem współmieszkali....to też sieliczy a film to chamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg O! Duce się odezwał. Gdybyś był obiektywny, 25.06.07, 19:04 chętnie bym z Tobą podyskutował. Ale twoja nacja miała wydatny udział w tym piekle. Specjalnie mnie nie dziwi, że próbujesz ją wybielić. Ale zgadzać sie na to nie mam zamiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 Re: O! Duce się odezwał. Gdybyś był obiektywny, 25.06.07, 19:06 jaka nacja, o czy ty gaszasz?!?! że niby Włochy:)? Odpowiedz Link Zgłoś
infomozg Re: O! Duce się odezwał. Gdybyś był obiektywny, 25.06.07, 19:09 Mieni się byc Włochem. A ja wolę w to wierzyć. Jeśli byłby Polakiem to byłoby mi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 Liga Morska i Kolonialna miała przed II-ga WŚ 25.06.07, 19:19 za cel zdobycie dla Polski kolonii w Afryce. Oprócz idiotyzmu jest to fakt ludobójstwa - pewnie nikt z szanownych forumowiczów o takim polskim tworku nie słyszał. A poglądy Giertychów to pewnie uważacie za bajki o złym wilku. A Piasecki i jego przedwojenna Falanga to co? Kolejny SF? Zajęcie Zaolzia to z czym porównacie? Polska była na najlepszej drodze utworzenia III-Rzeszy Bis. Poczytajcie co się w tej Polsce wtedy działo a dopiero wtedy dyskutujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 przygotowania do wojny agresywnej są przestępstwem 25.06.07, 19:28 i to ciężkim (międzynarodowym]. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Giuseppe, nie wku...sie. W Polsce nikt nie chce 25.06.07, 23:10 slyszec, ze na miejscu "Neuer evangelischer Friedhof"/"Nowy cmentarz ewangelicki" w Bydgoszczy, gdzie pochowano 900 ofiar niemieckich, wybudowano blokowisko. Stoi tam dzisiaj najwieksze osiedle w tym miescie. Tak sie zamazuje slady. Tez mnie ciekawi, dlaczego nikt w Polsce, za wyjatkiem prof. Wladyslawa Jastrzebskiego nie ma odwagi pisac o tych masowych mordach. O "marszach smierci" tez "nikt" nie slyszal w Polsce... Tak to juz w tym kraju nad Wisla zawsze bylo. ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Liga Morska i Kolonialna miała przed II-ga WŚ 25.06.07, 21:31 LOL, jezeli ty uwazasz, ze Polska miala przed wojna kolonie w ktorych dopuszczala sie ludobojstwa to powinienes zmierzyc temperature i moze sie polozyc. To o Bydgoszczy to mit i kazdy to wie. A ty widocznie masz jakas niechec do bydgoszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
sennacherib Re: Liga Morska i Kolonialna miała przed II-ga WŚ 25.06.07, 22:35 A może tak trochę kontekstu historycznego? 1. Kolonie przed II Wojną miały wszystkie większe państwa europejskie oprócz Niemiec (którym kolonie zabrano po 1918). Posiadanie kolonii w Azji i Afryce uznawano w Europie za rzecz normalną i oczywistą. Wg ówczesnych standardów Liga Morska i Kolonialna nie głosiła niczego szczególnie egzotycznego, ani jakoś straszliwie nierealnego. I nie miało to wiele wspólnego z III Rzeszą - wzór do naśladowania stanowiły tu raczej takie państwa jak Wlk. Brytania, Francja czy Holandia. 2. Falanga to niewątpliwie nie jest powód do dumy, ale warto zwrócić uwagę, że podobne faszystowskie czy faszyzujące ugrupowania istniały w latach 30tych w absolutnie każdym kraju europejskim. > Zajęcie Zaolzia to z czym porównacie? Czy podczas zajmowania Zaolzia ktoś zginął? Była to niewątpliwie polityczna i dyplomatyczna głupota - za cenę skrawka ziemi i zaspokojenia zadawnionej urazy wobec Czechów paskudnie zepsuto Polsce międzynarodową pozycję i opinię. Z drugiej strony jednak, w obliczu postawy Francji i Wlk Brytanii w Monachium Beck miał pewne prawo uważać, że po prostu uprawia politykę na "europejskim poziomie". Zadawnionych konfliktów podobnych do tego o Zaolzie było zresztą w ówczesnej środkowo-wschodniej Europie multum - w zasadzie każdy kraj czekał tylko na okazję, żeby komuś coś urwać. Znowu nic chwalebnego, ale też nic szczególnie odbiegającego od standardu. > Polska była na najlepszej drodze utworzenia III-Rzeszy Bis. Polska w żaden sposób nie mogłaby utworzyć III-Rzeszy Bis, ponieważ była stosunkowo biednym, rolniczym państwem z ok. 35% mniejszości narodowych. Dojście do władzy czegoś na kształt ONRu doprowadziłoby najprawdopodobniej do krwawego konfliktu przypominającego bardziej wojnę domową niż to, do czego doszło w Niemczech po 1933. Konflikt taki z kolei skończyłby się w najlepszym wypadku ostrzejszą powtórką z maja 1926, czyli wojskowym zamachem stanu i brutalnym odsunięciem wspomnianego ONR od władzy, w gorszym zaś inwazją jednego lub obu sąsiednich mocarstw i/lub międzynarodowym arbitrażem po którym z Polski zostało by coś mniej więcej wielkości Księstwa Warszawskiego. W zupełnie najgorszym wypadku zaś skończyłoby się to Polską Socjalistyczną Republiką Radziecką. Tak czy owak - jak najbardziej istniało niebezpieczeństwo przemocy na dużą skalę wewnątrz kraju, natomiast raczej nie istniało niebezpieczeństwo udanej próby ataku na Europę. Zatem bardziej Hiszpania bis niż III Rzesza bis. (Przy okazji widać tu, że ideologia tzw. Obozu Narodowego miała w warunkach społecznych II Rzeczpospolitej charakter samobójczy, współcześni pogrobowcy tego kierunku powinni zaś posypywać głowy popiołem, a nie kierować resortem edukacji) > Poczytajcie co się w tej Polsce wtedy działo a dopiero wtedy dyskutujcie. Ale tu się nie dyskutuje o tym, "co się w tej Polsce wtedy działo", tylko o prawdziwości konkretnego przekazu historycznego. A z tą prawdziwością jest tak sobie: - położenie mniejszości niemieckiej w II Rzeczpospolitej było zauważalnie lepsze niż Żydów czy Ukraińców, choć oczywiście nie było idealne. Państwo utrudniało im życie różnego rodzaju sankcjami administracyjnymi i starało zachęcić do emigracji, ale nie było otwartej przemocy - masowy exodus Niemców z Wielkopolski i Pomorza miał miejsce latach 1918-23, a nie w 1939 i miał charakter regularnej emigracji, a nie panicznej ucieczki. - Pokazane na filmie zdjęcia uciekających "niemieckich cywili" powstały najprawdopodobniej w okresie po 1 września i mogą przedstawiać kogokolwiek. - akty przemocy wobec niemieckiej ludności cywilnej zdarzały się po 1 września, przede wszystkim na terenach z których polskie wojsko i administracja już się wycofały a niemieckie jeszcze nie weszły. Ze swojej strony polskie wojsko czy lokalne władze dokonywały aresztowań a czasem rozstrzeliwań osób "uznanych za niebezpieczne" - czego przykładem jest ta nieszczęsna bydgoska niedziela. Wszystko to jest mało chwalebne i mało w Polsce znane, ale to nie znaczy, że trzeba od razu wierzyć goebbelsowskiej propagandzie, która wyolbrzymiła liczbę ofiar do kilkudziesięciu tysięcy. Wspomniane wydarzenia miały zresztą miejsce już w trakcie wojny i w warunkach wojennego chaosu, nie mogły zatem być tej wojny przyczyną. Jakikolwiek akt przemocy z ofiarami śmiertelnymi wśród członków mniejszości niemieckiej w miesiącach PRZED 1 września 1939 zostałby niewątpliwie do maksimum wykorzystany prze propagandę III Rzeszy. Czy ktoś zna konkretny przypadek czegoś takiego (miejsce, data, źródło)? Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: Jedwabne jest jednym wielkim nadużyciem 26.06.07, 09:20 Logicznie pomyślcie -w okupowanym kraju Polacy robią spęd Żydów i mordują ich bezinteresownie na tak dużą skalę. W imię czego - bo co Zydzi ich okupowali ? To nawet logiki się nie trzyma. Niemcy oczywiście o tym nic nie wiedzieli. Co innego akcje partzanckie na niemiaszków , aby ubić jednego czy drugiego mordercę, ale zorganizowane akcje na tak dużą skalę bez wiedzy Niemców były niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Przed wojną Żydów w Polsce było ok. 4-5 mln. 25.06.07, 19:07 W Niemczech ok 200 - 500 tys. Pewnie zamieszkali w Polsce własnie dlatego, że ich tu prześladowano a uciekli z Niemiec, bo była tazm za duża tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
ratm1978 Re: Przed wojną Żydów w Polsce było ok. 4-5 mln. 25.06.07, 19:09 a Francja:) ? dziekuję za taką francuską gościnność i tolerancję gdyby nie komunizm, to on porył ludziom berety, stad też cała gama pogromów, fałszowania obrazu żyda itp. stąd dzisiejsza homofobie niektórych Polaków == medium is the message == Odpowiedz Link Zgłoś
bambooko Prowokacja jakiegos glupka niekoniecznie ......... 25.06.07, 20:50 niemieckiego a tyle szumu. Co mnie obchodzi to. Na you tube sa miliony glupich filmow i nie naszym celem jest je kasowac i robic szum. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Przed wojną Żydów w Polsce było ok. 4-5 mln. 25.06.07, 19:37 Pierwsza Rzeczpospolita była nazywana "azylem heretyków", ściągali do niej prześladowani w Europie Zachodniej mennonici, antytrynitarze (znani pod nazwą braci polskich), Żydzi, wypędzani z Hiszpanii przez Inkwizycję... To cytat z wikipedii. No to kto tak ich wypędzać zaczął? Żydzi z powodu swojej kultury i siły jako społeczeństwo nigdzie nie byli lubiani. Nawet dziś jest wiele narodów, które najchętniej wykopałyby Żydów na księżyc, tylko że obecnie to Żydzi są potęgą militarną i inni mogą im "naskakać". Poza tym, zobacz ile jeszcze ludzi pochodzenia żydowskiego jest obecnie w Polsce - wychodzi na to, że albo się ukrywają, bo jednak nie ma tu tak dużej tolerancji jaką sugerujesz, albo jest ich mniej niż Ślązaków czy Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Papcio Adolf już postarał się by nie zostało ich 25.06.07, 19:58 zbyt wielu. Resztę załatwił Gomułka, którego oczywiście można utozsamiać z Polską, ale wtedy Hitlera bezwzględnie trzeba utożsamiać z Niemcami. W Polsce nigdy nie panowała zasada cuius regio, eius religio a jak sam napisałeś Żydzi przybywali tu gremialnie przez wiele stuleci. Oczywiście można załozyć, że coś co trwało 700 lat zmieniło się nagle w ciągu 40, ale wtedy znowu należy załozyć analogicznie, że Hitler to Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Film, który o nas kłamie 25.06.07, 19:00 Co tam obce portale na tym w forach pełno oszołomów spod znaku połamanego krzyża. Odpowiedz Link Zgłoś
tonieja10 Zydzi i Niemcy od kilkudziesieciu lat zaklamuja 25.06.07, 19:00 wojenna hostorie. Za niemieckie pieniadze zydzi ochoczo przerzucili wine za holokaust na Polakow i teraz z furia atakuja Polakow za to, ze ci probuja sie bronic. Nie dajmy sie zniszczyc, Rodacy! Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Moja prawda o Bydgoszczy 39 25.06.07, 19:07 We wrześniu 1939 roku Niemcy, po zajęciu Bydgoszczy, obok wielu innych Polaków zamordowali nad jeziorem Koronowskim również mojego stryjka. Tadeusz był najmłodszym z trzech braci. Miał siedemnaście lat. Jego "zbrodnią" było to, że brał udział w wojnie jako uczeń w odzdziale Przysposobienia Wojskowego. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo [...] 25.06.07, 22:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Zydzi i Niemcy od kilkudziesieciu lat zaklamuj 25.06.07, 23:04 Wspomniałem coś o historycznej roli żydoubecji i cenzorowi GW się to nie spodobało - wyciął. Szkodnika nie szukaj daleko. Działa tutaj i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Może ten film naciąga fakty, ale nie tak bardzo... 25.06.07, 19:10 Oczywistym jest, że Polacy wcale święci przed wojną nie byli. A i po wojnie nie byli czasami lepsi od Niemców - przykładami są chociażby obozy w Mysłowicach i na Zgodzie w Świętochłowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Może ten film naciąga fakty, ale nie tak bard 25.06.07, 19:22 Linków ci w tej chwili nie podam, ja te informacje znałem tylko od starszych ludzi, którzy tamte czasy przeżyli, albo mieli kogoś kto to przeżył, bo kogoś kto tam zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
vitabravo Re: Są obcy, którym podoba się oczernianie Polski 25.06.07, 22:46 Sami to chętnie robią i popierają innych w tej robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
negus_negesti Linki do obozow w ktorych mordowano Slazakow 26.06.07, 07:49 To byly obozy glownie pod kontrola osob pochodzenia zydowskiego. Nieststy, glowny sprawca i kat Sakomon Morel, zanim ostatniego roku wyzional ducha w kraju Ozrael. Wpisz w GGG Salomon Morel i posurfuj. otrzymywal w pelnym wymiarze kilkutysieczna rente z Polski. Polecam ksiazke "Oko za Oko" autor John Sack -amerykanski zyd, ktory badal te sprawe w Polsce. Latwo poczytac probke na P2P. Niemieckie wydanie zostalo po 2 dniach wycofane z ksiegarn na przemial, skoro tylko Wladzuchna zorientowala sie, iz zyd Sack nie pisze obowiazkowego scheisse o cierpieniach zydow, lecz o tych, ktorzy zydzi zadali Niemcom. PS. Nie jestem germanofilem, ani antysemita. A w Bydgoszczy w poczatkach wojny doszlo po bombardowaniu do linczu na ludnosci niemieckiej. I chocby 100 docentow mialo inne zdanie, potwierdzaja to relacje ksiezy i pastorow, ktorzy usilowali zapobiec samosadom. Szumowiny sa wszedzie. Gwalcili i Niemcy, i Sowieci, i Polacy. Ohydny czas, ktory trzeba zapomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Re: Może ten film naciąga fakty, ale nie tak bard 25.06.07, 19:13 To nie my rozpoczęliśmy wojnę i nie my proowadziliśmy masową eksterminację ubermenschów. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Może ten film naciąga fakty, ale nie tak bard 25.06.07, 19:21 Polacy nie zaczęli bo nie mieli takich możliwości, ale nie jest ci chyba niewiadomym, że przygotowania Polaków i chęć ataku na Niemcy w tamtych czasach była. Na Rosjan Polacy też mieli chrapkę. Chęci były ale możliwości było brak. Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Re: Może ten film naciąga fakty, ale nie tak bard 25.06.07, 19:30 rojberek napisała: > Polacy nie zaczęli bo nie mieli takich możliwości, ale nie jest ci chyba > niewiadomym, że przygotowania Polaków i chęć ataku na Niemcy w tamtych czasach > była. Na Rosjan Polacy też mieli chrapkę. Chęci były ale możliwości było brak. Oczywiście, Polacy nie marzyli po dwudziestu latach niepodleglości o niczym innym jak o kolejnej wojnie i odbiciu z niemieckich rąk starodawnych polskich ziem w Bawarii, pod Moskwą i Irkuckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Może ten film naciąga fakty, ale nie tak bard 25.06.07, 19:42 Jesteś blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 19:22 trzeba było wygrać, nie byłoby głupich filmików. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 19:23 To fakt - wojnę wygrali Rosjanie i Amerykanie, w żadnym bądź razie nie wygrali tej wojny Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 19:35 rojberek napisała: > To fakt - wojnę wygrali Rosjanie i Amerykanie, w żadnym bądź razie nie wygrali > tej wojny Polacy. Powiedz to tym Polakom, którzy rozbili niemieckie dywizje pod Falaise, zdobyli Monte Cassino, oczyszczali z hitlerowskiego ścierwa ulice Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 19:39 Kolega nie mówi o bitwach ,tylko o wojnie. Racja przegraliśmi z kreesem 40lat. A ile węgla i uranu nam ruskie wywiozly to nikt tego nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 19:47 zeus32bit napisał: > Kolega nie mówi o bitwach ,tylko o wojnie. Racja przegraliśmi z kreesem 40lat. > A ile węgla i uranu nam ruskie wywiozly to nikt tego nie wie. W sumie, tak na to patrząc, to i "ruskie" ją przegrali. Stracili kolejnych kilkadziesiąt lat na mordowaniu swoich (i nie tylko) obywateli zamiast zająć się rozwojem swego państwa - niewolnicy systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zeus32bit Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 20:01 oni tak zawsze - przyzwyczajenie. Czymś ręce muszą zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 19:46 A kto tu mówił o pojedynczych bitwach!? Wojnę Polska przegrała - czy ci się to podoba czy nie. I nie zmieni tego nawet największa propaganda PRL, która mówiła o braterskim orężu z przyjaciółmi z ZSRR. Uwierz mi, jeśli jesteś Polakiem, to tylko dzięki Rosjanom żyjesz - obojętnie jak, ale żyjesz, bo sami Polacy by tej wojny nie byli w stanie wygrać, byli z góry skazani na porażkę, a Amerykanie wcale do wojny się nie kwapili i zgodnie z historykami Niemcom brakowało już tylko około 2-4 tygodni aby zdobyć Anglię, tylko że psikusa zrobili im sojusznicy (Japończycy), którym zachciało się zrobić tak słynny obecnie atak na Pearl Harbour czym wplątali Amerykanów do wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 19:59 rojberek napisała: > A kto tu mówił o pojedynczych bitwach!? > Wojnę Polska przegrała - czy ci się to podoba czy nie. > I nie zmieni tego nawet największa propaganda PRL, która mówiła o braterskim > orężu z przyjaciółmi z ZSRR. > Uwierz mi, jeśli jesteś Polakiem, to tylko dzięki Rosjanom żyjesz - obojętnie > jak, ale żyjesz, bo sami Polacy by tej wojny nie byli w stanie wygrać, byli z > góry skazani na porażkę, a Amerykanie wcale do wojny się nie kwapili i zgodnie > z > historykami Niemcom brakowało już tylko około 2-4 tygodni aby zdobyć Anglię, > tylko że psikusa zrobili im sojusznicy (Japończycy), którym zachciało się zrobi > ć > tak słynny obecnie atak na Pearl Harbour czym wplątali Amerykanów do wojny. Według wszelkich kryteriów byliśmy po stronie zwycięzców - byliśmy jednymi z nich. Nie musieliśmy tej wojny sami wygrywać, bo od 4 września do wojny przystąpiły Anglia i Francja. Jak to się mówi: i Hitler dupa, kiedy ludzi kupa. Niemcom zawsze czegoś brakowało - czterech tygodni, wunderwaffe, ludzkich uczuć, siły przeciwstawienia się hitlerowskim zbrodniarzom. Żyję dzięki moim rodzicom oraz według moich informacji, również dzięki łapówce wręczonej NKWD- ziście w więzieniu w Oszmianie, gdzie więziona była moja mama (1944). W jakimś stopniu żyję też dzięki inwazji Niemiec na Zwiazek Sowiecki - Rosjanie nie zdążyli wywieźć naszej rodziny na Syberię. Odpowiedz Link Zgłoś
gabiene bardzo dobra odpowiedz 25.06.07, 20:31 a na kazdym forum znajdzie sie zawsze jakis rojberek - prowokator, ktory wpieprza ludzi, bo dzisiaj kazdy pisac moze, troche lepiej lub troche gorzej - chowajac swoja tozsamosc - chyba sprawia im satysfakcje, gdy moga sie pobawic emocjami innych. Bawia sie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
s.trinidad Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 20:01 > Niemcom brakowało już tylko około 2-4 tygodni aby zdobyć Anglię,... pomarzyć można a prawda jest taka, że Hitler przegrał swoją wojnę 3.9.1939; Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: ale my wojnę przegraliśmy 25.06.07, 20:11 ylemai napisał: > trzeba było wygrać, nie byłoby głupich filmików. Rzeczywiscie, wskutek tej przegranej Hitler sie zastrzelil, Goebbels i Himmler sie otruli, a w Norymberdze powisielismy caly rzad Rzeszy, a w Oswiecimiu powieszono jego komendanta Hoessa. Oni rzeczywiscie wygrali, nie muszac juz czytac bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak Miałem okazję zobaczyć synagogę w Niemczech 25.06.07, 19:22 Przed wejściem stało dwóch smutnych panów z automatami a zaraz obok, na ulicy radiowóz i... transporter opancerzony (widać było, że to scheda po NRD, ale robił wrażenie). Niemcy naprawdę muszą kochać Żydów skoro aż transporterem trzeba Niemców powstrzymywac od zaduszenia ich z tej miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek A może kręcili tam film!? 25.06.07, 19:25 Ja często bywam w Niemczech i w soboty bardzo często można spotkać ortodoksyjnych Żydów chodzących w swoich tradycyjnych czarnych ubiorach po ulicach miast i nie widziałem, żeby ktoś ich specjalnie pilnował, ani żeby ktoś im krzywdę czynił. Tak samo jak i mnóstwo muzułmanów modlących się w i przed meczetami w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: A może kręcili tam film!? 25.06.07, 20:20 rojberek napisała: > Ja często bywam w Niemczech i w soboty bardzo często można spotkać > ortodoksyjnych Żydów chodzących w swoich tradycyjnych czarnych ubiorach po > ulicach miast i nie widziałem, żeby ktoś ich specjalnie pilnował, ani żeby ktoś > im krzywdę czynił. > Tak samo jak i mnóstwo muzułmanów modlących się w i przed meczetami w Niemczech > . To dolacz albo do jednych, albo drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
keruzam21 Re: A może kręcili tam film!? 25.06.07, 20:49 mieszkam tutaj w niemczech 27 lat,jeszcze nigdy nie widzialem wobec zydow,nienawisci.Bylem w polsce na wczasach i na wlasne oczy widzialem jak grupa mlodych polakow wyzywala turkow od najgorszych Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: A może kręcili tam film!? 26.06.07, 01:23 Polak se mysli,ze jak pilnuja synagogi w Niemczech przy okazji jakis wydarzen zydowskich to w obawie przed Niemcami..ha,ha..wy ofiary losu!W Niemczech zyje pare milionow Arabow a z tego pareset tys Palestynczykow,Iranczykow i tp.lewizny.I ci sa grozni.Ale Polacy jak zawsze sa madrzejsi.. www.youtube.com/watch?v=6MEnjMSYYPM Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Re: Miałem okazję zobaczyć synagogę w Niemczech 25.06.07, 19:36 cluniak napisał: > Przed wejściem stało dwóch smutnych panów z automatami a zaraz obok, na ulicy > radiowóz i... transporter opancerzony (widać było, że to scheda po NRD, ale > robił wrażenie). > > Niemcy naprawdę muszą kochać Żydów skoro aż transporterem trzeba Niemców > powstrzymywac od zaduszenia ich z tej miłości. Raczej nie przed Niemcami ją chronią a przed swymi beżowymi obywatelami, lub ich krewnymi z Bliskiego Wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak To było po słynnej serii podpaleń synagog 25.06.07, 19:47 w Niemczech pod koniec lat 90-tych. Wtedy, miedzy innymi, obrzucono koktailami Mołotowa synagogę w Lubece. Ale to pewnie też uznacie za Polską propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Re: To było po słynnej serii podpaleń synagog 25.06.07, 20:08 Tez to pamiętam. Byłam wtedy w Berlinie przez 2 tygodnie i mieszkałam obok synagogi. Przy światyni przez cały czas stał radiowóz. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Miałem okazję zobaczyć synagogę w Niemczech 25.06.07, 19:53 Mówisz tak, jakby w Polsce Żydów, czy Romów nie tępiono. Odpowiedz Link Zgłoś
karkoszka1 Re: Miałem okazję zobaczyć synagogę w Niemczech 25.06.07, 20:01 rojberek napisała: > Mówisz tak, jakby w Polsce Żydów, czy Romów nie tępiono. Oraz Eskimosów, Murzynów, Indian i kowbojów. Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Miałem okazję zobaczyć synagogę w Niemczech 25.06.07, 20:04 karkoszka1 napisała: > rojberek napisała: > > > Mówisz tak, jakby w Polsce Żydów, czy Romów nie tępiono. > > Oraz Eskimosów, Murzynów, Indian i kowbojów. A wszyscy mysleli juz ze judeo-germania zostawi Polske w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Miałem okazję zobaczyć synagogę w Niemczech 25.06.07, 20:05 Bredzisz człowieku i radzę ci jakiegoś psychiatrę, bo ci to może kiedyś zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Miałem okazję zobaczyć synagogę w Niemczech 25.06.07, 20:16 rojberek napisała: > Bredzisz człowieku i radzę ci jakiegoś psychiatrę, bo ci to może kiedyś zaszkod > zić. Typowe oskarzenie wobec braku argumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
zygzag3 Re: Film, który o nas kłamie 25.06.07, 20:08 To bylo w 'The world at war,' filmy dokumentalne produkcji angielskiej. Mowiono w tych serialach ze Niemcy uzywali propagandy przeciwko Polsce zeby klasa srednia zgodzila sie na interwencjie w Polsce. Seriale zostaly wyprodukowane w latach 70tych. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bim41 Re: Film, który o nas kłamie 25.06.07, 20:23 E tam przeciez każdy wie , że II wojnę światową rozpętał Franek Dolas. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 od czasu szczytu nie pojawia sie :D czyzby 25.06.07, 20:22 nie wytrzymala tego, ze nie miala racji? Odpowiedz Link Zgłoś
on691 Wejdzcie na forum Silesiana-polecam 25.06.07, 20:23 radze taka opinie zareprezentowac na forum "silesiana"Tam jest masa takich co to wmowia,ze wojne rozpetala Polska, Zydow wymordowali Polacy, a Niemcow wypedzili w brutalny sposob Czesi i Polacy. A o takim sposobie widzenia wydarzen w Bdgoszczy jak prezentuje Youtube,mozna bylo przeczytac na tamtym forum juz dawno,dawno temu.Dziwne,ze zadne organy wladzy nie zainteresowaly sie pogladami wyglaszanymi na tamtym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bim41 To Franek Dolas rozpętał II wojnę światową 25.06.07, 20:25 a wygrali ją czterej pancerni i szarik z pomocą Pana Mikulskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
keruzam21 Re: Wejdzcie na forum Silesiana-polecam 25.06.07, 20:43 to co piszesz o niemcach to szczera prawda,tak bylo,sam to przezylem Odpowiedz Link Zgłoś
on691 Re: Wejdzcie na forum Silesiana-polecam 25.06.07, 20:58 pewno masz na mysli wypedzenia.Nie twierdze, ze na Slasku byl rozowo. Ale ten sam los spotkal AK-owcow.Rosjanie i UB nie robilo rozroznienia miedzy Slazakami a AK.Nalezy tez powiedziec,ze to nie Polska wywolal wojne i spowodowala ten kataklizm.To Niemcy dogadali sie z Ruskimi i rozpetali wojne.A potem sami skoczyli sobie do gardel.Nie miej wiec pretensji, ze potem tak brutalnie was potraktowali.Polacy byli wypedzani w 1939 roku czy pozniej,nie mniej brutalnie. W sumie bardzo dziwie sie Niemcom,ktorzy z szacunkiem i bojaznia mowia o Rosjanach.W ogole nie pisza o nich zle jesli chodzi o wydarzenia wojenne.Natomiast co do Polakow czy Czechow-utopili by te nacje w lyzce wody. I nie wiem czemu i za co,ale domyslam sie.Niemcy szanuja tylko silnych. Stad tez nie domagaja sie od Rosjan odszkodowan i zwrotu majatkow. Natomiast lekcewazenie tego co sie wyrabia na forum "Silesiana" uwazam za przejaw glupoty i niedoceniania przeciwnika,ktory rowniez ta droga uprawia swoja propagande.Najnowszym hitem jest tam twierdzenie jakoby bitwa pod Grunwaldem nie odbyla sie. Tam produkuja sie m.in.ci,co podali nas do Strasburga,wspieraja argumentami R.Pawelke i sa reka w reke z p.Steinbach.I kto tego nie dostrzega jest chyba slepy. Odpowiedz Link Zgłoś