Dodaj do ulubionych

Bitwa pod Mątwami

28.07.07, 19:12
Bitwa pod Mątwami miała miejsce 13 lipca 1666, gdy nad Notecią niedaleko
Inowrocławia starło się 17- 21 tysięcy żołnierzy królewskich Jana Kazimierza z
15-16 tysiącami wojsk hetmana polnego koronnego Jerzego Sebastiana
Lubomirskiego. Bitwa zakończyła się klęską wojsk królewskich bezskutecznie
próbujących zdławić rokosz Lubomirskiego.
pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_M%C4%85twami
Obserwuj wątek
    • baja88 Re: Bitwa pod Mątwami 29.07.07, 10:02
      cd i nazwa okolicy naznaczona powyższymi wydrzeniami:

....."W bratobójczej bitwie i w rzezi która nastąpiła później zginęło łącznie
      3873 żołnierzy królewskich i niewielka, nieznana bliżej liczba rokoszan (wg
      niektórych zaledwie ok. 200(!)). Pod Mątwami wyginął kwiat armii polskiej -
      żołnierze Stefana Czarnieckiego, zahartowani w walkach w Polsce, Danii i na
      Ukrainie (Czarnecki nie brał udziału w bitwie)"..........

a Noteć wtedy zmetniony krwią walczących przypominał matwę, to takie moje własne
      przetłumaczenie genezy nazwy dzielnicy, w ktorej rozegrała się bitwa......
      • sibeliuss Re: Bitwa pod Mątwami 29.07.07, 21:27
        Jest jakiś ślad po tej bitwie?
        • scania81 Re: Bitwa pod Mątwami 08.08.07, 12:33
          "ślad" w postaci miejscowości Tupadły (tu padły wojska...) oraz Przedbojewice
          (interpretacja własna:))
          niestety nic nie słyszałam o bardziej materialnych sladach, a wszelkie
          znaleziska z okolicznych pól zapewne są w muzeum...
          • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami 09.08.07, 22:47

• scania81 Re: Bitwa pod Mątwami 10.08.07, 07:58
              czy oprócz tępienia "faktów" (które zaznaczyłam, że sa moimi domysłami...) i
              "wymądrzania" się możesz powiedzieć, gdzie twoim zdaniem płynęła wtedy noteć? bo
              nawet podwajając jej obecne "wymiary" tzn głębokość koryta i szerokość, to nie
              wyobrażam sobie żeby płynęła np 20 km dalej, co byłoby powodem do rozbicia o
              kant d... mojej teorii nazw.
              A swoja drogą teoria jest chyba dobra, ciężko mi tylko udowodnic po jakiej
              bitwie miejscowości te powstały, bo historyk ze mnie jak z żaby lotnik...

Pozdrawiam
              • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami 10.08.07, 20:57
                Scania81 ja się nie wymądrzam ani nie tępię faktów,,,,,,,,Noteć to sobie płynęła
                tak między ul Bagienną a kinem 'Chemik' i jeszcze jak się popatrzy na Mątwy za
                pomocą Google maps to ech chyba się wymądrzam(;(((
                Pozdrawia Wojciech całkiem serio (:)))
          • baja88 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe?? 10.08.07, 21:28
            podobnie jest na moim terenie, Będzin i zamek warowny oraz pobliska Czeladż
            mowi sie,że krol Kazimierz Wielki kiedy ze swą świtą i dworem zawital tu w
            okolicach 1355 roku, rzekomo rozkazał: tu będziem my, a tam czeladż
            lecz czy to prawda???? hmmmm
            • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 12.08.07, 23:15
              baja88 napisała:

> podobnie jest na moim terenie, Będzin i zamek warowny oraz pobliska Czeladż
              > mowi sie,że krol Kazimierz Wielki kiedy ze swą świtą i dworem zawital tu w
              > okolicach 1355 roku, rzekomo rozkazał: tu będziem my, a tam czeladż
              > lecz czy to prawda???? hmmmm

To takie przewodników PTTK "urban legends"(::)))))))
              W Mątwach w asfalcie jest odcisk stopy Szweda co szedł spalić Kruszwicę w czasie
              'potopu',,,,,,,,,,,,nooooooooooo Baja przebijesz mnie????
              Wojciech
              • baja88 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 12.08.07, 23:19
                buahahahahahaha, poczekaj , niech pomyslę :)))
                zabiłes mi ćwieka
                aaa aaa
                Popiela myszy zjadły :))))
                • baja88 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 12.08.07, 23:23
                  moje ziemie od niedawna odkryte i zaludnione, jakieś 300 lat, a może i troche
                  więcej...chyba wstecz jakies 500 , więcej nie....
                  a Sosnowiec od rzekomych sosen,Sosnowice uprzednio, Dąbrowa zaś od wielkiego
                  boru była wsią Dombrowa
                • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 12.08.07, 23:29
                  baja88 napisała:

> buahahahahahaha, poczekaj , niech pomyslę :)))
                  > zabiłes mi ćwieka
                  > aaa aaa
                  > Popiela myszy zjadły :))))

Jakie myszy? Nie ma 'myszy kruszwickich' to co te Różniat Go zjadły???
                  Wojciech
                  • baja88 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 12.08.07, 23:31
                    ..."Nie ma 'myszy kruszwickich' to co te Różniat Go zjadły??? "...
                    nie wiem o co Ci chodzi i jakie "Rózniat" ??????
                    • 3.em Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 21.10.07, 20:54
                      Sikorski podaje, ze bitwa rozegrala sie w rejonie nowych zakladow chemicznych.
                      Skad kolega ma wiadomosci na temat dawnego biegu Noteci?

A Różniaty to zacna wieś o ciekawej historii.

Michał
                      • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 24.10.07, 17:55
                        3.em napisał:
                        Michale,,,,
                        > Sikorski podaje, ze bitwa rozegrala sie w rejonie nowych zakladow chemicznych.
                        nie poddaję w wątpliwość tej tezy, ale mam (mamy)ciut inne zdanie(:)
                        1.Noteć to sztuczny twór hydrotechniczy który powstał w latach.......
                        2.układ współczesnych cieków wodnych
                        3.dokładne mapy pokazujące różnice wysokości gruntu npm.
                        4.stare mapy z archiwów elektronicznych
                        5.nigdy nie piszę wszystkiego by zdopingować do poszukiwań (;))))
                        > Skad kolega ma wiadomosci na temat dawnego biegu Noteci?
                        Wojciech przekorny
                        >
                        > A Różniaty to zacna wieś o ciekawej historii.
                        znajomy 'kret' historyk ciekawe rzeczy nt. ma opracowane,,,,
                        Wojciech
                        >
                        > Michał
                        • 3.em Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 28.10.07, 07:18
                          Dobrze, ale udowodnijcie mi, że miejsce, które w XVIIw. nazywano Mątwami to
                          dzisiejsza dzielnica Inowrocławia.

Jeżeli na podstawie map hydrograficznych, da się odczytać miejsce możliwego
                          brodu (brodów) to sprawa załatwniona. Trzeba by tylko pogrzebać w XIXw.
                          dokumentacji budowniczych Kanału Noteckiego. Zachowała się taka, ktoś ma namiary?

• vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 28.10.07, 18:30
                            3.em napisał:

> Dobrze, ale udowodnijcie mi, że miejsce, które w XVIIw. nazywano Mątwami to
                            > dzisiejsza dzielnica Inowrocławia
                            "cytujesz p. Sikorskiego , a ja (my)mamy udowadniać hehehehe
                            >
                            > Jeżeli na podstawie map hydrograficznych, da się odczytać miejsce możliwego
                            > brodu (brodów) to sprawa załatwniona.
                            tu przyznajesz rację

Trzeba by tylko pogrzebać w XIXw.
                            > dokumentacji budowniczych Kanału Noteckiego.
                            Dobrym tropem idziesz,,,,,,,,

Zachowała się taka, ktoś ma namiary?
                            Tu zajrzyj do pkt 5 w mym poprzednim poście (;))))
                            Wojciech
                            >
                            • 3.em Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 28.10.07, 21:02
                              > "cytujesz p. Sikorskiego , a ja (my)mamy udowadniać hehehehe
                              Ależ nie, wystarczy tylko jeśli poskromisz swój protekcjonalny ton.

Jeśli masz jakieś ciekawe materiały byłoby miło, gdybyś się nimi podzielił. Może
                              wtedy ta dyskusja nabrałaby więcej sensu.

Pozdrawiam, Michał.
                              • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 28.10.07, 23:06
                                3.em napisał:

> > "cytujesz p. Sikorskiego , a ja (my)mamy udowadniać hehehehe
                                > Ależ nie, wystarczy tylko jeśli poskromisz swój protekcjonalny ton.
                                właśnie poskromiłem,,,,Przepraszam, ale odpowiadałem na Twój post
                                >
                                > Jeśli masz jakieś ciekawe materiały byłoby miło, gdybyś się nimi podzielił.
                                Pewnie by było tylko że ja wolę dać wędkę nie rybę, taki już jestem i się nie
                                zmienię
                                Może wtedy ta dyskusja nabrałaby więcej sensu.
                                Może jeszcze coś temacie napiszę
                                Wojciech
                                • 3.em Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 28.10.07, 23:22
                                  > Może jeszcze coś temacie napiszę
                                  > Wojciech

Czekam z zainteresowaniem.

Pozdrawiam, Michał.
                                  • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 29.10.07, 00:14
                                    3.em napisał:

> > Może jeszcze coś temacie napiszę
                                    > > Wojciech
                                    >
                                    > Czekam z zainteresowaniem
                                    Czekaniem zainteresowań nie rozwiniesz,,,,na pewno
                                    >
                                    > Pozdrawiam, Michał.

Wojciech
                                    • baja88 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 29.10.07, 09:57
                                      retoryki,folozofii tu duzo, a ja, niestety, leniwa (internet mnie tego nauczył)
                                      czekam na fakty !!!!!!!!!!!!!!!
                                      • 3.em Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 04.11.07, 21:20
                                        Tyle www.korzenie.org/przewodnik/inowroc%C5%82aw/bitwa_pod_m%C4%85twami
                                        udało mi się wyszukać.
                                        Reszta z braku czasu musi poczekać.
                                        Michał
                                        • vogino55 Re: Bitwa pod Mątwami - zmyślone, czy prawdziwe? 06.11.07, 15:16
                                          3.em napisał:

> Tyle <a
                                          href="www.korzenie.org/przewodnik/inowroc%C5%82aw/bitwa_pod_m%C4%85twami"
                                          target="_blank">www.korzenie.org/przewodnik/inowroc%C5%82aw/bitwa_pod_m%C4%85twami</a>
                                          > udało mi się wyszukać.
                                          > Reszta z braku czasu musi poczekać.
                                          > Michał
                                          Michale "Korzenie" już mam w "Zakładkach" życzę więcej wolnego czasu na
                                          hobby,pasję czy jak to zwał,,,,,,,,tak trzymaj
                                          Wojciech dopingujący(:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka