kozaki_wiesi 15.10.07, 15:30 galba.salon24.pl/39372,index.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patriota_lokalny Platforma wyprzedza PiS 15.10.07, 18:10 W artykule piszą o wizycie Tuska w Bydgoszczy? Czy ktoś wie, gdzie i kiedy można go będzie jutro spotkać? Jest okazać, aby zapytać go czy docierają do niego głosy o antybydgoskim nastawieniu marszałka? Jeśli zaś tak, to czy i jeśli tak, to co zamierza z tym zrobić? Zaś jeśli chodzi o sam sondaż, to czy gdy Rulewski zostanie senatorem, to zrezygnuje z funkcji doradcy? Najgorsze zaś je to, że zdecydowany zwycięzca z Bydgoszczy Sikorski swoimi głosami wciągnie do Sejmu paru nieudaczników, m. in. Pawełka... Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Platforma wyprzedza PiS 16.10.07, 11:17 Pobawmy się zatem w typowanie. Wg sondażu PO ma wywalczyć w naszym okręgu 5 mandatów, PiS 4, LiD 2 i PSL 1. W mojej opinii będziemy mieli posłów: 1. Radosław Tomasz Sikorski - PO 2. Paweł Bartosz Olszewski - PO 3. Teresa Piotrowska - PO 4. Jarosław Paweł Katulski - PO 5. Grzegorz Roszak lub Alicja Witkowska-Araszkiewicz - PO 6. Wojciech Mojzesowicz - PiS 7. Tomasz Edward Latos - PiS 8. Andrzej Walkowiak - PiS 9. Grzegorz Schreiber lub Maciej Eckardt - PiS 10. Janusz Władysław Zemke - LiD 11. Anna Bańkowska lub Grażyna Ciemniak - LiD 12. Eugeniusz Kłopotek - PSL To będzie ekipa lepsza od tej, która właśnie kończy swoją działalność. Poza 1-2 osobami wszyscy są związani z Bydgoszczą i brakuje troglodytów typu Hatki, czy Bestrego. Sikorski, Piotrowska, Latos, Walkowiak i Zemke powinni wyróżniać się na plus. Jeśli PO będzie rządzić to Sikorski znajdzie się w rządzie, a Piotrowska powinna przejąć funkcję lokalnego lidera "grupy bydgoskiej" w parlamencie. W okręgu toruńsko-włocławskim moje typy sa następujące: 1. Antoni Mężydło - PO Toruń 2. Tomasz Lenz - PO Toruń 3. Domicela Katarzyna Kopaczewska - PO Włocławek 4. Janusz Dzięcioł - PO Grudziądz 5. Grzegorz Karpiński - PO Toruń 6. Łukasz Zbonikowski - PiS Włocławek 7. Zbigniew Girzyński - PiS Toruń 8. Anna Elżbieta Sobecka - PiS Toruń 9. Marzenna Stefania Drab - PiS Grudziądz 10. Adam Heliodor Banaszak - PiS Toruń 11. Krystian Łuczak - LiD Włocławek 12. Marian Filar lub Bogdan Lewandowski - LiD Toruń 13. Zbigniew Sosnowski - PSL (Świedziebnia) Toruń może mieć ok. 7 posłów, Włocławek 3, Grudziądz 2. Spośród tej ekipy można wyróżnić mocną grupę, która deklaruje przynależność do partii "Toruń", czyli będzie działać dla tego miasta ponad podziałami. To Lenz, Girzyński, Sobecka, Filar. Z nimi i ich postawą możemy mieć problemy, gdyż oni nie widzą regionu w całości, lecz gotowi sa działać wbrew Bydgoszczy, byle na tym zyskał Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś
skory1 Re: Platforma wyprzedza PiS 16.10.07, 16:58 kozaki_wiesi napisała: Tym razem PiS dostanie łomot, i nic na to nie możesz poradzić. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
maximus100 Re: Platforma wyprzedza PiS 16.10.07, 17:18 juz nie po obejrzeniu kasty nagranej przez cba Odpowiedz Link Zgłoś
0skar Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 11:31 Pomarzyć to sobie możesz. Tym razem zwycięstwo PiS będzie o wiele bardziej przekonujące niż dwa lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 12:02 0skar napisał: > Pomarzyć to sobie możesz. Tym razem zwycięstwo PiS będzie o wiele > bardziej przekonujące niż dwa lata temu. > PiS, zanim użyło "brudnej bomby", powstawiło w tym roku na szamanów od czarowania rzeczywistości. Przed debatą z Tuskiem też wszyscy działacze "jedynie słusznej" powtarzali mantrę: "Wygra Kaczyński, bo jest mocniejszym przywódcą". Najfajniejsze jest to, że powarzali to jeszcze po debacie :)) I tylko wyborcy znów swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 12:15 Wałęsa o Kaczyńskich: www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=64396 Michnik: "IV RP to projekt państwa podejrzliwości i strachu, w którym wszyscy codziennie mamy czuć się podejrzani. - IV RP to państwa, w którym codziennie oczekuję na wezwanie z prokuratury. Kiedyś powiadaliśmy, by opisać obyczaje epoki komunizmu: dajcie mi człowieka, a znajdzie się na niego artykuł w kodeksie karnym" "Wygrana wyborów przez PiS jest możliwa, ponieważ premier opanował do perfekcji sztukę odwoływania się do tego, co w duszy ludzkiej jest lękliwe, prymitywne i nikczemne, a jego polityka permanentnej wojny i szczucia na łże-elity i wykształciuchów okazała się zdumiewająco skuteczna". Bartoszewski: "Polska potrzebuje rządu, w którym będzie widziała ludzi szanujących ludzi, a nie - nienawidzących ich i pęczniejących od nienawiści." "Niewiele potrzeba było czasu, żeby polityka słusznego myślenia spowodowała, że jak ludzie słyszą "Polska" na świecie, to odwracają się w wzruszają ramionami. Albo pytają "Czy może nam pan wytłumaczyć, co tam się dzieje?" "Nie wiem, jak traktowałbym na miejscu cudzoziemców ludzi, którzy "się samobiczują i plują na 17 lat suwerennej Polski", którzy opowiadają, że większość dotychczasowych szefów dyplomacji ich państwa to obcy agenci". "Przeżyłem lata więzień, a wielu moich kolegów - nie. Dlatego czuję się odpowiedzialny za to, jak się teraz o nas mówi". Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 12:24 Jesteś hipokrytą czy masz krótką pamięć? Jak PO za pomocą Jaruckiej rękami pułkowników służb Miodowicza i Brochwicza załatwiła Cimochę przed wyborami 2005 to było ok. Gdy natomiast CBA pokazuje jak skorumpowana jest PO to oczywiście zgroza, faszyzm i wykorzystanie służb. Jesteś ogłupiony propagandą czy głupi się urodziłeś? I jeszcze jedno aby uprzedzić twoją 'celną' ripostę: nie głosuję na PIS Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 12:40 kozaki_wiesi napisała: > Jesteś hipokrytą czy masz krótką pamięć? > Jesteś ogłupiony propagandą czy głupi się urodziłeś? Oczywiście: mam inne poglądy niż ty, więc z definicji jestem przygłupem bez zasad moralnych. Nie wiem, czy zrozumiesz, ale nie pogadamy sobie w ten sposób. I nawet mniejsza o to, że twój post ma się nijak do mojego... eot Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 12:44 Wcale nie zamierzałam z tobą rozmawiać, zwróciłam tylko uwagę na hipokryzję (lub amnezję). Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Możę zresztą masz rację 17.10.07, 12:52 > Wcale nie zamierzałam z tobą rozmawiać, zwróciłam tylko uwagę na > (...)(lub amnezję). Chyba masz rację? Zupełnie, ale to zupełnie nie pamiętam, żeby PO władała dwa lata temu służbami specjanymi, czy innymi strukturami państwa. Ani żeby prowadziła nimi kampanię za pieniądze podatników. Zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi O Jaruckiej też zapomniałeś? 17.10.07, 12:58 A więc cofam to co napisałam o hipokryzji. Masz po prostu słabą pamięć. Może przypomnij sobie jaką funkcję pełnił (i za czyje pieniądze) Miodowicz przed wyborami 2005. No chyba, że UOP nie jest utrzymywany z pieniędzy podatników, wówczas przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: O Jaruckiej też zapomniałeś? 17.10.07, 13:05 kozaki_wiesi napisała: > A więc cofam to co napisałam o hipokryzji. Masz po prostu słabą > pamięć. Być może, ale nie jestem z tym sam: Może przypomnij sobie jaką funkcję pełnił (i za czyje > pieniądze) Miodowicz przed wyborami 2005. No chyba, że UOP nie jest > utrzymywany z pieniędzy podatników, wówczas przepraszam. UOP przestał istnieć w 2002 roku... To oczywiście też przed 2005r., o to ci chodziło?? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: O Jaruckiej też zapomniałeś? 17.10.07, 13:12 Faktycznie, punkt dla ciebie. Nie zmienia to faktu, że Miodowicz był szefem kontrwywiadu tej organizacji, która została przekształcona w ABW. Kontakty i znajomości Miodowicza z Brochwiczem pozwoliły na wyeliminowanie Cimoszewicza z gry. To zapewne pamiętasz. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: O Jaruckiej też zapomniałeś? 17.10.07, 13:21 > Kontakty i znajomości Miodowicza Jak to się ma do wykorzystywania służb państwa za pieniądze podatników? Oczekuję od czołowych polityków dużej skuteczności, dobrych kontaktów, rozległej i dogłębnej wiedzy, talentu, jednym słowem: znacznego i przydatnego doświadczenia. > wyeliminowanie Cimoszewicza z gry. To zapewne pamiętasz. Pamiętam doskonale, jak Cimoszewicz nie wytrzymał presji i zwyczajnie obraził się, że go ktoś o coś oskarża. Zabrał zabawki i sobie poszedł. Pamiętam też swoją ulgę, że ktoś tak słaby psychicznie nie będzie prezydentem Polski. Nie pamiętam natomiast żadnego zmasowanego, partyjno-państwowego ataku podobnego do tego, co w tej chwili cały kolejny dzień trasmituje TVN24. To nie jest analogiczna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:05 Kazimierz Kutz o Kaczyńskich: "To wybór między dwoma drogami. Pierwsza: ojczyzna obywateli, którzy będą współrządzić Polską. I druga: XIX-wieczny zaścianek. Jeśli Kaczyńscy będą rządzić następne lata, to możemy awansować na chorego człowieka Europy" "Trzeba otworzyć okna na Europę i wypuścić to powietrze stęchłe i zaściankowe. Polacy nie zasłużyli sobie na to, aby być traktowani tak, jakby nie byli w UE" Lech Wałęsa o Kaczyńskich: "Ja się na braciach Kaczyńskch poznałem i dlatego wyrzuciłem ich z pracy. Jestem przekonany, że naród polski też się na nich pozna i postąpi podobnie w swoim czasie". Kazimierz Marcinkiewicz: "Nie byłem, nie jestem i nigdy nie będę marionetką w ręku braci Kaczyńskich." Andrzej Wajda: "Zwracam się do Pana Prezydenta (...) pod wpływem wiadomości, że rząd i Pan Prezydent zamierzają awansować pośmiertnie mego ojca kapitana Jakuba Wajdę zamordowanego w Charkowie w 1940 roku z rozkazu Stalina. Nominacja ta ma się odbyć w najbliższych dniach w okresie wyborczych rozgrywek politycznych. Nie chciałbym, aby śmierć mojego ojca i tysięcy polskich oficerów zgładzonych w ZSRR służyła tym celom". Andrzej Zoll: "Kaczyńscy nastawieni są na budowę państwa opiekuńczego. Totalitaryzm nie zawsze sprowadza się do obozów koncentracyjnych i trzymania za twarz. Państwo opiekuńcze też jest pewną, łagodną formą totalitaryzmu". "Po 2005 r. niewątpliwie pojawiły się elementy, które osłabiają proces budowania demokratycznego państwa prawa. Warunkiem sine qua non jest wzajemne kontrolowanie się władz i hamowanie ich nadmiernych zapędów. Aby tak się działo, te władze muszą być niezależne. Podjęte po ostatnich wyborach próby opanowania Trybunału Konstytucyjnego i towarzyszące im ataki na Trybunał." "W demokratycznym państwie prawa podstawową zasadą jest ta zapisana w art. 7 konstytucji: władza publiczna może działać tylko na podstawie prawa lub w granicach prawa. Przeciwieństwem tej zasady jest traktowanie prawa jako instrumentu sprawowania władzy. Ale tak postępują systemy totalitarne. Mocowanie się obecnej władzy z Trybunałem jest więc niedobrym sygnałem. Co prawda nic złego jeszcze się nie stało, ale jesteśmy świadkami bardzo niebezpiecznych prób." "Jeszcze bardziej szkodliwe jest zlewanie prawa z moralnością. Oczywiście, prawo musi mieć fundament aksjologiczny. Ale nie możemy wprowadzać do prawa klauzul moralności! Dokładnie tego żądali przecież prawnicy nazistowscy i bolszewiccy. Jeżeli weźmiemy filozofię prawa systemów totalitarnych, to dostrzeżemy w niej właśnie włączanie moralności do prawa. Wszystko jedno, czy nazwiemy to "moralnością socjalistyczną", czy "zdrowiem moralnym narodu". Zawsze jest to zjawisko szalenie niebezpieczne i kończy się tragicznie." Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Zdolność copy/paste imponująca 17.10.07, 13:08 A samodzielnie coś napisać też potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 12:55 kozaki_wiesi napisała: > Jesteś hipokrytą czy masz krótką pamięć? > > Jak PO za pomocą Jaruckiej rękami pułkowników służb Miodowicza i > Brochwicza załatwiła Cimochę przed wyborami 2005 to było ok. 1. "A Kwaśniewski pił w Charkowie!" 2. kto powiedział, że było OK? > Gdy > natomiast CBA pokazuje jak skorumpowana jest PO to oczywiście > zgroza, faszyzm i wykorzystanie służb. Nieno, pokazuje w celu "żeby ludzie wiedzieli na kogo głosować", konferencja jest z góry ustalona z TVP i pokazywana zupełnie poza ramówką, partia rządząca wie wszystko z wyprzedzeniem i nie jest to oczywiście wcale wykorzystywanie służb do kampanii. Jest jakiś niepolityczny cel tej konferencji? A jeżeli jest, dlaczego nie odbyła się ona dwa tygodnie temu, po zatrzymaniu posłanki? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:00 Chodzi po prostu o to, że i PO i PiS posługują się identycznymi metodami co widać na przykładzie Miodowicz-Jarucka i ostatniej konferencji CBA. Nie rozumiem tylko hipokryzji PO, która histeryzuje gdy gra się służbami przeciwko niej a udaje niewiniątko gdy sama tymi służbami się posługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:05 kozaki_wiesi napisała: > Chodzi po prostu o to, że i PO i PiS posługują się identycznymi > metodami co widać na przykładzie Miodowicz-Jarucka i ostatniej > konferencji CBA. Porównujesz słabo porównywalne rzeczy, ze względu na rozmach obu akcji. Co innego jednak wykorzystać "swoich", a co innego grać całą instytucją. > Nie rozumiem tylko hipokryzji PO, która histeryzuje > gdy gra się służbami przeciwko niej a udaje niewiniątko gdy sama > tymi służbami się posługuje. A hipokryzję PiS w tej samej sprawie rozumiesz? Bo jak chciał(e/a)ś zasugerować, że wszyscy to pijacy (i złodzieje) to ja nawet podzielam sentyment, tylko po co do tego tyle postów? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:15 Dlaczego słabo porównywalne? Chodzi dokładnie o to samo: o osłabienie/wyeliminowanie przeciwnika z gry za pomocą wątpliwych (Cimocha) i ewidentnych (korupcja posłanki PO) haków, posługując się przy tym służbami. Mam nadzieję, że powściągniesz swoje cenzorskie zapędy i nie okreslisz ile jeszcze postów mogę napisać. Rączki cię świerzbią by pokasować? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:20 kozaki_wiesi napisała: > Dlaczego słabo porównywalne? Chodzi dokładnie o to samo: Skorumpowanej posłance Sawickiej oraz skorumpowanemu kanarowi w autobusie też chodzi dokładnie o to samo, ale zakres zepsucia jest jednak różny. > Mam nadzieję, że powściągniesz swoje cenzorskie zapędy Ależ nie rób tego co robisz a czego robić nie wolno i nikt cię nie będzie wycinać. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_wiesi Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:25 > > Skorumpowanej posłance Sawickiej oraz skorumpowanemu kanarowi w autobusie > też chodzi dokładnie o to samo, ale zakres zepsucia jest jednak różny. Złodziejstwo jest złodziejstwem. I jest szczególnie naganne gdy dopuszcza się tego 'wybraniec narodu'. Cieszę się, że tutaj się zgadzamy. I szczerze powiem, choć PiS nie znoszę, że wolę pokazywanie korupcji nawet do celów politycznych niż wycinanie przeciwników sfingowanymi(?) hakami. Ależ nie rób tego co robisz a czego robić nie wolno i nikt cię nie będzie wycin > ać. Przecież nie robię. I pewnie stąd ta twoja irytacja, że nie możesz oddać się tak lubianemu przez ciebie zajęciu czyli wycinaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:11 Władysław Bartoszewski* : "Wczoraj Jarosław Kaczyński oświadczył, że PiS powinno rządzić samodzielnie. Nie jest to formuła szalenie oryginalna - jeden wódz, jedna partia, jedne szeregi, jedna centrala, bez żadnych samorządów i kasy chorych (...) silna władza. Siła? To już przerabiano w Europie" Miarą zła w XX wieku były totalne i autorytarne zapędy - zaczynało się od ograniczania swobód, od pomiatania i piętnowania ludzi, a zapominało się o szacunku dla ludzi" * były więzień Auschwitz, żołnierz Armii Krajowej, działacz Armii krajowej, działacz Polskiego Państwa Podziemnego, uczestnik Powstania Warszawskiego, więzień komunistycznego systemu; po 89 roku - dwukrotnie minister spraw zagranicznych, kawaler Orderu Orła Białego Odpowiedz Link Zgłoś
avatar04 Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:21 w mnogosci niespełnionych obietnic można przebierać... pytanie tylko kto ich nie spaełni najmniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 13:45 Rozmowa Michnika z Havlem: Pyta mnie Vaclav Havel: Nawiązując do stwierdzenia Winstona Churchilla, napisałeś, że jeśli w obecnej Polsce gdzieś o szóstej rano rozlegnie się dzwonek u drzwi, to nikt już nie może być pewny, że to tylko mleczarz. Czy jest na to stwierdzenie, także inny dowód, niż dramatyczne zatrzymanie byłego ministra spraw wewnętrznych Janusza Kaczmarka? Drogi Vaszku, niestety w Polsce wciąż kogoś zatrzymuje się w świetle kamer telewizyjnych: lekarzy, przedsiębiorców, polityków opozycyjnych. Na przykład Emil Wąsacz, były minister skarbu, został zatrzymany, sfilmowany, wieziony samochodem policyjnym przez pół Polski, a zaraz potem uwolniony, gdyż sąd uznał jego zatrzymanie za bezprawne. Była minister budownictwa Barbara Blida została obudzona o szóstej rano. Filmowały to kamery policyjne. W trakcie rewizji Barbara Blida popełniła samobójstwo - zastrzeliła się w łazience. Tego kamery już nie sfilmowały, a opinia publiczna do dzisiaj nie może poznać pełnej prawdy o tej tragedii. Znanych lekarzy zatrzymuje się w świetle kamer, by oskarżać ich o korupcję, bądź jak jednego z nich zgoła o zabójstwo. Wizyty o szóstej rano - tłumaczył na konferencji prasowej minister sprawiedliwości - są normą w Polsce, tak jak w całym świecie cywilizowanym. Przyznać muszę, że mam inne wyobrażenie o normach cywilizacyjnych państwa demokratycznego. Pyta mnie Vaclav Havel: Czy sądzisz, że polski wymiar sprawiedliwości jest wciąż niezależny od władz? Kaczmarek został następnego dnia wypuszczony, a Trybunał Konstytucyjny praktycznie zmiótł ustawę lustracyjną rządu Kaczyńskiego, przyznając w ten sposób rację Bronisławowi Geremkowi i innym, którzy wobec ustawy ogłosili obywatelskie nieposłuszeństwo. Odpowiadam: Myślę, że sądy są wciąż niezawisłe, nad czym najwyraźniej ubolewają premier Jarosław Kaczyński i minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro. Dlatego ponawiają oni próby ograniczenia tej niezawisłości poprzez likwidację autonomii samorządu sędziowskiego, ingerowanie w obsady personalne, próby ograniczenia immunitetu sędziów, a także poprzez brutalne ataki na Trybunał Konstytucyjny i publiczne szantażowanie sędziów Trybunału materiałami z archiwów bezpieki. Spoglądam na to z obrzydzeniem, gdyż zbyt dobrze pamiętam uległość sądów z epoki dyktatury, kiedy wszystkie wyroki zapadały wedle woli rządzących komunistów. Dziś na szczęście jeszcze tak nie jest, choć urzędy prokuratorskie zostały już niemal całkowicie poddane politycznej presji." Po nominacji Anny Fotygi na stanowisko szefa MSZ - jej kompetencje są na tyle osobliwe, że pozostawiam je bez komentarza, gdyż my, Polacy, wyznajemy rycerski nakaz elegancji wobec kobiet - Jarosław Kaczyński oświadczył: "Odzyskaliśmy MSZ". Od siebie dodam: odzyskali także prokuratury. Wciąż jednak nie odzyskali sądów, co znaczy, że wciąż istnieją w Polsce sędziowie, którzy mają odwagę bronić ducha i litery prawa, mimo ataków i insynuacji ze strony władzy wykonawczej. Na takie ataki pozwalał sobie zarówno szef rządu, jak i prezydent państwa. Obaj oni są prawnikami, co dodaje pikanterii temu procederowi. Żaden z nich nie ma chyba świadomości, że zmieniają się z wolna w karykatury sekretarzy partii komunistycznej, którzy uważali złamanie niezawisłości sądów za nakaz epoki rewolucji proletariackiej. "Rewolucja moralna" w wariancie braci Kaczyńskich jest karykaturą tamtych obyczajów; jest jak dotąd bardziej bezzębna, lecz równie wstrętna i niegodziwa. Ustawa lustracyjna została obalona przez Trybunał Konstytucyjny. Chwała za to sędziom Trybunału. Wystarczy jednak przestudiować treść tej ustawy, by rozpoznać intencje ówczesnej koalicji rządowej, która tę ustawę - antykonstytucyjną i nikczemną - przeforsowała przez parlament, by rozpoznać wizję państwa, do którego dąży partia Jarosława Kaczyńskiego. To jest wizja państwa autorytarnego, w którym - powtarzam - każdy obywatel ma czuć się podejrzany i zagrożony. Na sędziów Trybunału Konstytucyjnego spadły obelgi ze strony premiera; towarzyszyła temu zapowiedź ograniczenia kompetencji Trybunału. Nie wróży to niczego dobrego na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Platforma wyprzedza PiS 17.10.07, 21:12 Dalsze opinie znanych osób o Kaczyńskich Marek Jurek: ”Zarówno ostatnie orędzie telewizyjne premiera, jak i wystąpienie w hali Olivii w gruncie rzeczy było redukcją programu PiS do polityki demarkacyjno-kompromitacyjnej” ”..wielokrotnie apelowałem o zmianę stylu politycznego, zastąpienia konfrontacji dialogiem - z PSL, przynajmniej z niektórymi politykami LPR - działaniami wpływającymi na poglądy posłów Platformy” Aleksander Hall ”Głęboko mnie oburza, że Kaczyńscy przedstawiają ludziom ostatnie 15 lat jako wielkie zło czy spisek. Jako historyk wiem, że nawet najlepiej rządzona IV Rzeczpospolita nie będzie miała takiego dorobku jak ta pogardzana przez nich III RP. Krytykując wszystko, odbierają Polakom prawo do dumy z tego okresu. Trochę rozumiem, skąd to u nich wynika: sprawa inwigilacji prawicy.” ”Jest w Polsce grupa wyborców, którzy oczekują banalnych recept. Rzeczywistość pojmują wedle prostych schematów i teorii. To ludzie, którym bliska jest idea patriotyzmu - oblężonej twierdzy”. ”Teraz jest pytanie - czy te najnowsze wydarzenia spowodują otrzeźwienie i namysł przy skreślaniu kartki wyborczej, czy też nastąpi usankcjonowanie "motłochnizacji" polskiego życia politycznego i dalszą jego degrengoladę.” Kard. Stanisław Dziwisz: ”Naród nie zasługuje na takie traktowanie, którego jesteśmy świadkami w ostatnim czasie.” ”Zostaliście wybrani przez naród, który was rozliczy z tego, czy spełniliście jego oczekiwania, czy przeciwnie, zawiedliście. Nie dopuście do tego, żeby naród musiał was odrzucić.” ”..coraz częściej Radio Maryja nie jest składnikiem jedności polskiego Kościoła, lecz staje się elementem przetargu oraz rozgrywek politycznych i społecznych.” ”Zatem wydaje się, że należałoby zdecydowanie zażądać od ojców Redemptorystów, aby sprawa Radia Maryja została ustawiona według myśli Kościoła i ku dobru i jedności naszych wiernych. Istnieje bowiem wielkie, a czasem nawet w tym gronie nie uświadamiane zagrożenie, że Kościół w Polsce utożsamiany jest jedynie z pozycją Radia Maryja.” Zbigniew Brzeziński: ”Im dłużej w stosunkach międzynarodowych będziemy troszczyć się o kontynuację i nie będziemy na przykład niepotrzebnie zmieniać ambasadorów, tym lepiej dla Polski. Polska jest obserwowana z zagranicy jako Polska, jako ciągłość. Nie ma dla zagranicy Polski Kaczyńskiego, Kwaśniewskiego czy Wałęsy. Dobrze jest szanować ten fakt, bo ekipy się zmieniają, a Rzeczpospolita pozostanie, a niestety w polityce Jarosława Kaczyńskiego widzę często brak szacunku dla zasady ciągłości.” ”Dobrym przykładem dla Polski jest Holandia. Ona nie zajmowania skrajnie krytycznego stosunku do ważnych sojuszników europejskich, a jednocześnie współpracowała z Ameryką. Nie wypowiadała się zbyt głośno, nie podpisywała listów lojalności, a robiła swoje.” "Polskie życie polityczne to „wulgarna retoryka" i "nienawistna rozróbka". Cierpi na tym Polska.” ”Przyjęcie dymisji Sikorskiego znacznie osłabi pozycję Polski w negocjacjach w przedmiocie tarczy rakietowej, nie wspominając o komplikacjach w kontekście niedawnego wysłania wojska do Afganistanu.” Odpowiedz Link Zgłoś