Dodaj do ulubionych

Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie?

IP: *.visp.energis.pl 01.09.03, 21:36
Obserwuj wątek
    • Gość: mała Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.206.* 02.09.03, 00:21
      transfer niezły, od paru miesięcy internet nam chodzi, choć umowy jeszcze nie
      podpisali z nami, chyba z własnej nieuwagi, bo uczciwie sie upominaliśmy :-)))
      ale... co 2,3 tygodnie ''słabnie'' łacze, a usterkę naprawiają dopiero po paru
      dniach, więc jeśli masz zamiar korzystać z internetu do pracy to przy alfie
      może to byc trudne
      pozdrawiam
      • Gość: Piotr Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 02.09.03, 18:21
        czy mozesz podac wiecej szczegolow dotyczacych transferu, i czy net dziala caly
        czas, a wystepuja jedynie spadki predkosci,czy tez po prostu calkowicie sie
        sypie?
        • Gość: mała Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.206.* 02.09.03, 19:12
          Średnio raz na 3 tygodnie łącze zupełnie nie działało, a czas reakcji serwisu
          to 3-4 dni, ale zdarzało się szybciej.
          Jeśli chodzi o warunki techniczne, to łącze zestawiane jest drogą radiową
          (odpada koszt dzierżawy linii telefonicznej od TP SA), do wyboru są dwie
          prędkości: do 128 kb (abonament 49 zł), albo do 256 kb (ab. 59 zł). Dają też
          dostęp do serwera wirtualnego, nie pamiętam jak dużo miejsca, i konto
          pocztowe. Koszt instalacji to 390 zł, ale żeby zestawili łącze potrzeba
          minimum 5 osób w budynku, które chciałyby łącze.
          • elodia Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 03.09.03, 00:44
            Do puchatego bąka minimum pięć osób ! Minimu trzy rodziny na ulicy - ciągle to
            samo ! Jeśli ja mieszkam na w dzielnicy gdzie bloków nie ma i na mojej ulicy
            nikt internetu nie chce to... wychodzi na to , że stałego nigdy nie bedę miała -
            chyba , że za jakieś straszne pieniądze , których niestety nie posiadam . A
            tak liczyłam na Alfę :((((((((((((
            • Gość: dervish Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 13:11
              Moze nie doczytalem ale na jakich osiedlach to to dziala?
      • Gość: wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 08:35
        Gość portalu: mała napisał(a):

> transfer niezły, od paru miesięcy internet nam chodzi, choć umowy jeszcze nie
        > podpisali z nami, chyba z własnej nieuwagi, bo uczciwie sie upominaliśmy :-)))
        > ale... co 2,3 tygodnie ''słabnie'' łacze, a usterkę naprawiają dopiero po
        paru
        > dniach, więc jeśli masz zamiar korzystać z internetu do pracy to przy alfie
        > może to byc trudne
        > pozdrawiam

Hej, no to sie zgadza, przy czym u mnie czesciej siada, dzisiaj znowu im cos
        padlo i nie ma netu :-\, jak tak policzylem dni bez netu to wychodzi jeden
        dzien w tygodniu... Na mail'e nie odpowiadaja a telefonu w serwisie nikt nie
        podnosi, trzeba dzwonic na komorke. Ostanio juz mnie draznia te ciagle przerwy.
        Mozna je sobie "niby" potracic z abonamentu.. Napisalem "niby" bo umowa jest
        tak napisana, ze jest to raczje bardzao trudne, trzeba usterke zglosic na
        pismie i dopiero od dnia wplyniecia pisma liczy sie reklamacja (no i nie
        wiadomo czy ja uwzglednia). Jest to o tyle sprytne, ze ja wiecej wydam na
        dojazd niz dostane potracenie za brak netu. Poza tym przerwy w dostawie krotsze
        niz 24h nie podlegaja reklamacji.
        Pozdrawiam
        Wielebny
        • Gość: Piotr Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 05.09.03, 19:13
          no rzeczywiscie w dupie maja potencjalnych i obecnych klientow, wyslalem im
          maila 4 dni temu i do dzisiaj zadnej odp, a to zle swiadczy o firmie
          • Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 11.09.03, 22:27
            No i pewnie nie odpowiedza, ja wyslalem cztery, kazdego dnia po jednym, do
            dzisiaj nic nie dostalem, trzeba pewnie wysylac 4 dziennie ;-) to moze sie
            rusza z dupskiem. Jesli chodzi o kontakt z klientem to sa beznadziejni.
            Pozdrawiam Wielebniak
      • Gość: zetek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 12.09.03, 00:12
        ...a ma ktoś pozytywne doświadczenia z Alfą?
    • Gość: Sunio Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 22:38
      Alfa źle, Awacom bee, to kogo polecacie?
      • carton Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 09.09.03, 07:22
        Gość portalu: Sunio napisał(a):

> Alfa źle, Awacom bee, to kogo polecacie?

Niestety, większość tego typu firm idzie na ilośc, a zupełnie olewa jakość
        (stąd m. in. brak zapisów w umowach o minimalnym transferze gwarantowanym).
        • carton Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 10.09.03, 07:33
          Dodam jeszcze, że o Interlinku też słyszałem niezbyt ciekawą opinię (podobno
          często transfer spada do żenująco niskiego poziomu).
          • Gość: Arek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 10.09.03, 18:36
            a czy mozesz podac adres Interlinka , dzieki
            • Gość: Maria Re:A może to... IP: w3cache.fordon.INTELINK.pl:* 11.09.03, 00:04
              Gość portalu: Arek napisał(a):

> a czy mozesz podac adres Interlinka , dzieki
              chodziło o INTELINK? Jeśli tak, to adres
              www.intelink.pl
              korzystam z ich usługi i nie narzekam.
              • carton Re:A może to... 11.09.03, 07:14
                Gość portalu: Maria napisał(a):

> chodziło o INTELINK?
                Chyba walnąłem literówkę z tym "r". :P

> korzystam z ich usługi i nie narzekam.
                Kolega też korzysta i... narzeka.
          • Gość: Piotrt Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 10.09.03, 18:37
            carton napisał:

> Dodam jeszcze, że o Interlinku też słyszałem niezbyt ciekawą opinię (podobno
            > często transfer spada do żenująco niskiego poziomu).
            a czy mozesz podac ich adres
      • Gość: gonia Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.09.03, 12:54
        dupe zawracacie awacom ma lepsze lacze niz alfa i nie sa tacy awaryjni wam nic
        sie nie podoba tylko glupoty gadac potraficie
    • Gość: dslowiec Nie zebym TEPSe lubil ale DSL-a w Bg.bardzo chwale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 20:03
      Peany przez gardlo nie przejda bo naprawde to firma, ktora niejednemu (mnie
      tez ) juz krwi napsula. Jednak w sprawie jakosci DSL-a bede obiektywny - od
      marca byla jedna przerwa (1-2 godz) i generalnie ZADNYCH problemow.
      Pozdrowienia dla obslugi technicznej.
    • Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 11.09.03, 22:19
      Ello, mam takie pytanie, czy wam tez nie dzialaja niektore programy?
      Bo mi np kaza nie sciaga, teleport tez nie dziala i pare innych przydatnych
      rzeczy, nie wiem czy tylko u mnie czy moze ich serwer cos blokuje?
      Pozdrawiam. Wielebniak
      • Gość: adek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 08:12
        Piszecie o tym , że transfery w tych firmach siadają.
        I będą siadać , bo to wszystko jest ukryta prowizora. Firma taka wykupuje w
        telepsie łącze o szybkośći np. 1 GB i podłącza do tego niezliczoną ilość
        abonentów drogą radiową . Jak siądzie znaczna ich większość przy kompie to jest
        wtedy tego efekt....
        • tyciarek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 12.09.03, 08:18

--no własnie. to ja mam pytanie. czy jest możliwe by łacze było jakoś tak
          skonfigurowane,by nie dało się wysyłać sms-ów przez komunikatory ?
          ewidentnie przed modem idą w tym samym czasie, przez Intelink nie chcą.
          standardowy komunikat: problemy z bramką sms.
          .......................................................

.......................................................
          • ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 13.09.03, 00:14
            eee watpie. wydaje mi sie iz wszystko (TCP) idzie tym samym portem
        • Gość: internauta Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.03, 08:49
          chyba 1Mbit
        • Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 12.09.03, 08:53
          Alfa ma jeszcze jedna wade, nie daja uzytkownikowi wlasnego IP na zewnatrz
          sieci, przez co mozna zapomniec o postawieniu sobie ftp'a lub jakiegos serwera
          www :-\.
          Pozdrawiam Wielebniak
          • ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 13.09.03, 00:12
            a od zego sa narzedzia do uzyskiwania satycznego IP??
            • Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 13.09.03, 13:47
              Jakie narzedzia, bo ja chyba nie wtajemniczony jestem ;-)
              Pozdrawiam. Wielebniak
              • ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 13.09.03, 15:44
                a od czego jest google i grupy dyskusyjene??

jedne z przykladow:

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&threadm=ao0qip%247d2%241%40news2.tpi.pl&rnum=6&prev=/groups%3Fq%3Dftp%252Bdynamiczne%252Bip%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26inlang%3Dpl%26selm%3Dao0qip%25247d2%25241%2540news2.tpi.pl%26rnum%3D6

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&threadm=b9l607%24k21%241%40nemesis.news.tpi.pl&rnum=17&prev=/groups%3Fq%3Dftp%252Bdynamiczne%252Bip%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26inlang%3Dpl%26selm%3Db9l607%2524k21%25241%2540nemesis.news.tpi.pl%26rnum%3D17

wiecej sam poszukaj. :))

mam nadzieje ze przynajmniej link zostanie wklejony poprawnie
          • Gość: Sunio Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 22:57
            Awacom daje, ale za 50 zł miesięcznie!
          • Gość: M@rek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.214.* 28.09.03, 14:19
            Brak stałego IP ma swoje plusy :-))) Pamiętacie historię dziewczyny,
            którą "dorwali" za ściąganie mp3. Co prawda Polska to nie Ameryka, ale
            niezawodny min. Pol czuwa.
    • Gość: Niezadowolony Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.tvgawex.pl 12.09.03, 12:50
      Alfa jest faktycznie do bani. Nie wiem jak z internetem, ale ze sprzedawcą
      próbuję skontaktować się już od trzech miesięcy. Albo go nie ma w sklepie
      (magazynowa) albo nie odbiera komórki, o mailach nie wspomnę. Szczerze
      ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: mała Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.214.* 12.09.03, 20:38
        Gość portalu: Niezadowolony napisał(a):

> Alfa jest faktycznie do bani. Nie wiem jak z internetem, ale ze sprzedawcą
        > próbuję skontaktować się już od trzech miesięcy. Albo go nie ma w sklepie
        > (magazynowa) albo nie odbiera komórki, o mailach nie wspomnę. Szczerze
        > ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bo oni go jeszcze nie mają!!! dopiero szukają ;-))) vide ogłoszenia o pracy

ale!!!
        od 3 tygodni łącze nam nie siada, nie zwalnia, całkiem przyjemny transfer!!!
        /mam nadzieję,że nie zapeszę i że jutro nie siądzie :-\
    • Gość: Wielebny Alfa i kazaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 15:22
      Ello, ja z pytaniem do klientow alfy, czy wam tez kazaa nie dziala poprawnie?
      Bo nie wiem czy to u mnie czy Alfa mi blokuje (podejrzewam to ostatnie).
      Pozdrawiam Wielebniak
    • Gość: mała Re: Alfa poprawiła się!!! IP: 212.122.214.* 28.09.03, 12:06
      od miesiąca
      odkąd powstał ten wątek nie ma żadnych awarii!!!!!
      • ivica to moze trzeba na tepse zalozyc watek :) ntxt 28.09.03, 12:31

• Gość: M@rek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.214.* 28.09.03, 14:16
      Ja walczyłem z Alfą trzy miesiące, nim podłączyli mi kabel. Ostatecznie w
      zakładaniu konta uczestniczyły 4 osoby przez 3 tygodnie. Dwa dni po podłączeniu
      połaczenie padło, ale naprawili po dwóch dniach. Ogólnie jest OK, choć
      wieczorami sygnał słabnie. I mam problemy z Kazaa. I dodzwonić się do nich to
      wielka sztuka.
    • Gość: LJane Ne to net IP: *.telsten.com / 10.22.5.* 28.09.03, 20:39
      www.jarmuziewicz.platforma.org/protest.php

Pozdrawiam @ll
    • Gość: maxi Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 28.09.03, 21:08
      trochę sie zawidłem na firmie
      słaba dostawa - prędkośc transferu mam podobno 256 kbs a chodzi wolno, zawiesza
      sie często przy dłuzszym pobycie, kazaa nie działa,telefonów nie odbieraja, a
      jak pojechaolem na kaliskiego do szefa to głupiomądro mi się tłumaczył ze
      wszystkiego i chłopcy mieli przyjechac w ten sam dzięń a do tej pory 5 dni i
      ich nie ma ogólnie nie wiem za co płace i uwaga dałem się wrobic w raty z firmą
      żagiel a to znaczy ze teraz za brak dostawy nie moge nie zaplacic alfie bo
      musze spłacać to żaglowi a jego nie intersuje jakaś barak dostawy zobaczymy czy
      firma stanie na wyskosci zadania i zacznie dbac o swój wizerunek zobaczymy
    • Gość: Bodziu Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 12:12
      Bezwzglednie odradze te tzw. "firme".
      Przytocze wam moje problemy z ALFA.
      Zalozyli mi lacze po 7 dniach bo niby byly jakis klopoty z wywierceniem 3 dziur
      w scianie :))))))))))))).
      Przez pierwsze 2 tygodnie dzialalo super, pozniej cos padlo i 1,5 tygodnia brak
      netu. Na zgloszenie albo nie odpowiadali, albo jak przyjechali i "zrobili",
      dzialalo przez 1,5h i znow padalo.
      Jezeli chodzi o wprowadzenie ograniczen na lacze wedlug wykupionego abonamentu
      to mozesz zapomniec. wszyscy maja dostep do netu bez ograniczen.
      Gra przez internet w takim wypadku jest niemozliwa, wystarczy iz znajddzie sie
      jeden ktory ciagnie filmy i zabiera Ci cale pasmo, wtedy masz pingi 1200ms do
      bramki internetowej (servera).
      Zglaszany u nich w/w. problem traktuja jak zlo konieczne. Poprostu nie potrafia
      wprowadzic ograniczen. Full profesionalizm!!!!!!!!!!
      Jezeli ktos ma z nimi podpisac umowe PROSZE o DOKLADNE PRZECZYTANIE REGULAMINU
      ktorego zazwyczaj nie daja z umowa, a w ktorym jest klauzula, ze jezeli
      wczesniej chcesz z nimi rozwiazac umowe niz przewiduje termin umowy to PLACISZ
      KARE 950zl. TEGO CI NIE POWIEDZA JAK PODPISUJESZ UMOWE!!!!!!!!!!!!
      Net dziala w tej firmie koszmarnie ostatnie 2 misiace to pigi do servera w
      granicach 600-1500ms!!!!!!!!!!!!!!
      Jak w takich warunkach mozna grac.
      Przytocze teraz e-mail jaki otrzymalem od firmy Alfa Computer dotyczacy
      rozwiazania umowy:
      Moj wniosek:
      Dzień dobry.
      Z dniem 30.09.2003r. składam wniosek o rozwiązanie umowy nr ******** zawartej
      w dniu 28 maja 2003r pomiędzy ******** a firmą ALFA COMPUTER.
      Podstaw do złożenia wniosku jest fakt niewywiązywania się przez firmę ALFA
      COMPUTER z umowy o swiadczeniu usługi IAC.
      Zgodnie z umową firma ALFA COMPUTER miała dostarczać połączenie internetowe z
      prędkością 256kb/s. Niestety firma od dnia instalacji do dnia dzisiejszego tj.
      28.09.2003r. nie wprowadziła w/w. ograniczenia na przepustwość łacza. Brak
      ograniczeń przepustowości ł±cza internetowego innych abonentów jak i mojego
      spowodowała iż wykorzystywanie tego łącza w celach rozgrywek internetowych np.
      Wolfenstein - Enemy Territory jest niemożliwe z powodu zbyd dużego czasu
      dostępu do servera internetowego firmy ALFA COMPUTER (na dowód tego załączam
      zrzut ekranu uwidaczni±cy czas dostępu do severa).
      Podpisując z Państwem umowę miałem na celu wykorzystywanie tegoż łącza do gry
      przez internet i odbierania jak i wysyłania poczty e-mail.
      W przypadku tak dużego pingu do bramki internetowej i braku reakcji na moje
      skargi i prośby o wprowadzenie ograniczeń ł±cza internetowego dla mnie jak i
      innych abonentów uważam kontynuowanie umowy z Państwa firm± za nie maj±ce sensu.

Z powazaniem

A to ich odpowiedz:

W umowie nie zapewnialismy innych parametrów poza maksymalna przepustowością
      lacza nie ma Pan wiec żadnej podstawy do wypowiedzenia umowy. Jeżeli ma Pan
      zamiar rozwinąć ten temat proszę o kontakt z naszym adwokatem p.Markiem
      Rewolińskim.

Niezaleznie od wyzej podanych faktów w rozmowie z Pańskim sąsiadem w zwiazku z
      niepohamowanym apetytem na pasmo podjalem dzisiaj decyzje o wprowdzeniu do
      wtorku ograniczenia pasma.
      Sytuacja w której sasiedzi zlodzieja zarzucaja nam, że nie dostarczyliśmy o
      komfortowych parametrach do kompleksu budzi mój niesmak.
      W innych lokalizacjach tego typu rozwiazanie /odblokowanie ograniczeń/ dobrze
      się sprawdza.

OSTATNIE MOJE SŁOWA TO NIE PODPISUJCIE Z TĄ FIRMĄ UMÓW.

Pozdrawiam
      Bodziu
      • Gość: gościówa Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 12:41
        Problem z tego typu providerami jaest w tym - iż w umowach z takimi firmami nie
        ma mowy o paśmie gwarantowanym - dotyczy to wszystkich firm dostarczajacych
        Internet do bloków i domków jednorodzinnych za pomozą technologii WLAN (czyli
        radiowo).
        Taka firma wykupuje od np. TPSA łącze 1mbit i sprzedaje je 100 klientom każdemu
        po 128 kbit.
        Z drugiej strony TPSA tez w neostradzie nie gwarantuje pasma - ale za to maja
        "lepsze lacza" w świat.
        • ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 30.09.03, 13:13
          jest firma w której ma sie transwer gwarantowany. To BART. Ale sa za to drodzy jak cholera.

www.hipernet.ras.pl/
      • Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 13:37
        No wlasniem, ja jestem z tych naiwnych co placa za lacze 256kb/s, a z tego co
        piszesz oprocz drozszego abonamentu nie ma zadnej roznicy z tymi co placa za
        128kb/s. Ostatnio jak lacze podlo i do nich dzwonilem to gosciu kazal mi isc na
        1 pietro, gdzie maja "skrzynke" i ja zresetowac, 100% skutecznosci :-)
        Na pytanie czemu nie dzialaja takie programy jak Teleport uslyszalem ze to
        przez dynamiczne IP i servera proxy (a co mnie to obchodzi, w umowie nie pisali
        ze beda ograniczac dostep, poza tym co ma do tego dynamiczne IP), kaza tez nie
        dziala.
        Pozdrawiam Wielebniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka