Gość: Piotr IP: *.visp.energis.pl 01.09.03, 21:36 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mała Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.206.* 02.09.03, 00:21 transfer niezły, od paru miesięcy internet nam chodzi, choć umowy jeszcze nie podpisali z nami, chyba z własnej nieuwagi, bo uczciwie sie upominaliśmy :-))) ale... co 2,3 tygodnie ''słabnie'' łacze, a usterkę naprawiają dopiero po paru dniach, więc jeśli masz zamiar korzystać z internetu do pracy to przy alfie może to byc trudne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 02.09.03, 18:21 czy mozesz podac wiecej szczegolow dotyczacych transferu, i czy net dziala caly czas, a wystepuja jedynie spadki predkosci,czy tez po prostu calkowicie sie sypie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.206.* 02.09.03, 19:12 Średnio raz na 3 tygodnie łącze zupełnie nie działało, a czas reakcji serwisu to 3-4 dni, ale zdarzało się szybciej. Jeśli chodzi o warunki techniczne, to łącze zestawiane jest drogą radiową (odpada koszt dzierżawy linii telefonicznej od TP SA), do wyboru są dwie prędkości: do 128 kb (abonament 49 zł), albo do 256 kb (ab. 59 zł). Dają też dostęp do serwera wirtualnego, nie pamiętam jak dużo miejsca, i konto pocztowe. Koszt instalacji to 390 zł, ale żeby zestawili łącze potrzeba minimum 5 osób w budynku, które chciałyby łącze. Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 03.09.03, 00:44 Do puchatego bąka minimum pięć osób ! Minimu trzy rodziny na ulicy - ciągle to samo ! Jeśli ja mieszkam na w dzielnicy gdzie bloków nie ma i na mojej ulicy nikt internetu nie chce to... wychodzi na to , że stałego nigdy nie bedę miała - chyba , że za jakieś straszne pieniądze , których niestety nie posiadam . A tak liczyłam na Alfę :(((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dervish Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.03, 13:11 Moze nie doczytalem ale na jakich osiedlach to to dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.03, 08:35 Gość portalu: mała napisał(a): > transfer niezły, od paru miesięcy internet nam chodzi, choć umowy jeszcze nie > podpisali z nami, chyba z własnej nieuwagi, bo uczciwie sie upominaliśmy :-))) > ale... co 2,3 tygodnie ''słabnie'' łacze, a usterkę naprawiają dopiero po paru > dniach, więc jeśli masz zamiar korzystać z internetu do pracy to przy alfie > może to byc trudne > pozdrawiam Hej, no to sie zgadza, przy czym u mnie czesciej siada, dzisiaj znowu im cos padlo i nie ma netu :-\, jak tak policzylem dni bez netu to wychodzi jeden dzien w tygodniu... Na mail'e nie odpowiadaja a telefonu w serwisie nikt nie podnosi, trzeba dzwonic na komorke. Ostanio juz mnie draznia te ciagle przerwy. Mozna je sobie "niby" potracic z abonamentu.. Napisalem "niby" bo umowa jest tak napisana, ze jest to raczje bardzao trudne, trzeba usterke zglosic na pismie i dopiero od dnia wplyniecia pisma liczy sie reklamacja (no i nie wiadomo czy ja uwzglednia). Jest to o tyle sprytne, ze ja wiecej wydam na dojazd niz dostane potracenie za brak netu. Poza tym przerwy w dostawie krotsze niz 24h nie podlegaja reklamacji. Pozdrawiam Wielebny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 05.09.03, 19:13 no rzeczywiscie w dupie maja potencjalnych i obecnych klientow, wyslalem im maila 4 dni temu i do dzisiaj zadnej odp, a to zle swiadczy o firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 11.09.03, 22:27 No i pewnie nie odpowiedza, ja wyslalem cztery, kazdego dnia po jednym, do dzisiaj nic nie dostalem, trzeba pewnie wysylac 4 dziennie ;-) to moze sie rusza z dupskiem. Jesli chodzi o kontakt z klientem to sa beznadziejni. Pozdrawiam Wielebniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 12.09.03, 00:12 ...a ma ktoś pozytywne doświadczenia z Alfą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sunio Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.03, 22:38 Alfa źle, Awacom bee, to kogo polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 09.09.03, 07:22 Gość portalu: Sunio napisał(a): > Alfa źle, Awacom bee, to kogo polecacie? Niestety, większość tego typu firm idzie na ilośc, a zupełnie olewa jakość (stąd m. in. brak zapisów w umowach o minimalnym transferze gwarantowanym). Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 10.09.03, 07:33 Dodam jeszcze, że o Interlinku też słyszałem niezbyt ciekawą opinię (podobno często transfer spada do żenująco niskiego poziomu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 10.09.03, 18:36 a czy mozesz podac adres Interlinka , dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re:A może to... IP: w3cache.fordon.INTELINK.pl:* 11.09.03, 00:04 Gość portalu: Arek napisał(a): > a czy mozesz podac adres Interlinka , dzieki chodziło o INTELINK? Jeśli tak, to adres www.intelink.pl korzystam z ich usługi i nie narzekam. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re:A może to... 11.09.03, 07:14 Gość portalu: Maria napisał(a): > chodziło o INTELINK? Chyba walnąłem literówkę z tym "r". :P > korzystam z ich usługi i nie narzekam. Kolega też korzysta i... narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrt Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.visp.energis.pl 10.09.03, 18:37 carton napisał: > Dodam jeszcze, że o Interlinku też słyszałem niezbyt ciekawą opinię (podobno > często transfer spada do żenująco niskiego poziomu). a czy mozesz podac ich adres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.09.03, 12:54 dupe zawracacie awacom ma lepsze lacze niz alfa i nie sa tacy awaryjni wam nic sie nie podoba tylko glupoty gadac potraficie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dslowiec Nie zebym TEPSe lubil ale DSL-a w Bg.bardzo chwale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 20:03 Peany przez gardlo nie przejda bo naprawde to firma, ktora niejednemu (mnie tez ) juz krwi napsula. Jednak w sprawie jakosci DSL-a bede obiektywny - od marca byla jedna przerwa (1-2 godz) i generalnie ZADNYCH problemow. Pozdrowienia dla obslugi technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 11.09.03, 22:19 Ello, mam takie pytanie, czy wam tez nie dzialaja niektore programy? Bo mi np kaza nie sciaga, teleport tez nie dziala i pare innych przydatnych rzeczy, nie wiem czy tylko u mnie czy moze ich serwer cos blokuje? Pozdrawiam. Wielebniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.03, 08:12 Piszecie o tym , że transfery w tych firmach siadają. I będą siadać , bo to wszystko jest ukryta prowizora. Firma taka wykupuje w telepsie łącze o szybkośći np. 1 GB i podłącza do tego niezliczoną ilość abonentów drogą radiową . Jak siądzie znaczna ich większość przy kompie to jest wtedy tego efekt.... Odpowiedz Link Zgłoś
tyciarek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 12.09.03, 08:18 --no własnie. to ja mam pytanie. czy jest możliwe by łacze było jakoś tak skonfigurowane,by nie dało się wysyłać sms-ów przez komunikatory ? ewidentnie przed modem idą w tym samym czasie, przez Intelink nie chcą. standardowy komunikat: problemy z bramką sms. ....................................................... ....................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 13.09.03, 00:14 eee watpie. wydaje mi sie iz wszystko (TCP) idzie tym samym portem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.03, 08:49 chyba 1Mbit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 12.09.03, 08:53 Alfa ma jeszcze jedna wade, nie daja uzytkownikowi wlasnego IP na zewnatrz sieci, przez co mozna zapomniec o postawieniu sobie ftp'a lub jakiegos serwera www :-\. Pozdrawiam Wielebniak Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 13.09.03, 00:12 a od zego sa narzedzia do uzyskiwania satycznego IP?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 13.09.03, 13:47 Jakie narzedzia, bo ja chyba nie wtajemniczony jestem ;-) Pozdrawiam. Wielebniak Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 13.09.03, 15:44 a od czego jest google i grupy dyskusyjene?? jedne z przykladow: http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&threadm=ao0qip%247d2%241%40news2.tpi.pl&rnum=6&prev=/groups%3Fq%3Dftp%252Bdynamiczne%252Bip%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26inlang%3Dpl%26selm%3Dao0qip%25247d2%25241%2540news2.tpi.pl%26rnum%3D6 http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&threadm=b9l607%24k21%241%40nemesis.news.tpi.pl&rnum=17&prev=/groups%3Fq%3Dftp%252Bdynamiczne%252Bip%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26inlang%3Dpl%26selm%3Db9l607%2524k21%25241%2540nemesis.news.tpi.pl%26rnum%3D17 wiecej sam poszukaj. :)) mam nadzieje ze przynajmniej link zostanie wklejony poprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sunio Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 22:57 Awacom daje, ale za 50 zł miesięcznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M@rek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.214.* 28.09.03, 14:19 Brak stałego IP ma swoje plusy :-))) Pamiętacie historię dziewczyny, którą "dorwali" za ściąganie mp3. Co prawda Polska to nie Ameryka, ale niezawodny min. Pol czuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezadowolony Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.tvgawex.pl 12.09.03, 12:50 Alfa jest faktycznie do bani. Nie wiem jak z internetem, ale ze sprzedawcą próbuję skontaktować się już od trzech miesięcy. Albo go nie ma w sklepie (magazynowa) albo nie odbiera komórki, o mailach nie wspomnę. Szczerze ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.214.* 12.09.03, 20:38 Gość portalu: Niezadowolony napisał(a): > Alfa jest faktycznie do bani. Nie wiem jak z internetem, ale ze sprzedawcą > próbuję skontaktować się już od trzech miesięcy. Albo go nie ma w sklepie > (magazynowa) albo nie odbiera komórki, o mailach nie wspomnę. Szczerze > ODRADZAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo oni go jeszcze nie mają!!! dopiero szukają ;-))) vide ogłoszenia o pracy ale!!! od 3 tygodni łącze nam nie siada, nie zwalnia, całkiem przyjemny transfer!!! /mam nadzieję,że nie zapeszę i że jutro nie siądzie :-\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielebny Alfa i kazaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.03, 15:22 Ello, ja z pytaniem do klientow alfy, czy wam tez kazaa nie dziala poprawnie? Bo nie wiem czy to u mnie czy Alfa mi blokuje (podejrzewam to ostatnie). Pozdrawiam Wielebniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Alfa poprawiła się!!! IP: 212.122.214.* 28.09.03, 12:06 od miesiąca odkąd powstał ten wątek nie ma żadnych awarii!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M@rek Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: 212.122.214.* 28.09.03, 14:16 Ja walczyłem z Alfą trzy miesiące, nim podłączyli mi kabel. Ostatecznie w zakładaniu konta uczestniczyły 4 osoby przez 3 tygodnie. Dwa dni po podłączeniu połaczenie padło, ale naprawili po dwóch dniach. Ogólnie jest OK, choć wieczorami sygnał słabnie. I mam problemy z Kazaa. I dodzwonić się do nich to wielka sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LJane Ne to net IP: *.telsten.com / 10.22.5.* 28.09.03, 20:39 www.jarmuziewicz.platforma.org/protest.php Pozdrawiam @ll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.alfa.pl 28.09.03, 21:08 trochę sie zawidłem na firmie słaba dostawa - prędkośc transferu mam podobno 256 kbs a chodzi wolno, zawiesza sie często przy dłuzszym pobycie, kazaa nie działa,telefonów nie odbieraja, a jak pojechaolem na kaliskiego do szefa to głupiomądro mi się tłumaczył ze wszystkiego i chłopcy mieli przyjechac w ten sam dzięń a do tej pory 5 dni i ich nie ma ogólnie nie wiem za co płace i uwaga dałem się wrobic w raty z firmą żagiel a to znaczy ze teraz za brak dostawy nie moge nie zaplacic alfie bo musze spłacać to żaglowi a jego nie intersuje jakaś barak dostawy zobaczymy czy firma stanie na wyskosci zadania i zacznie dbac o swój wizerunek zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodziu Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 12:12 Bezwzglednie odradze te tzw. "firme". Przytocze wam moje problemy z ALFA. Zalozyli mi lacze po 7 dniach bo niby byly jakis klopoty z wywierceniem 3 dziur w scianie :))))))))))))). Przez pierwsze 2 tygodnie dzialalo super, pozniej cos padlo i 1,5 tygodnia brak netu. Na zgloszenie albo nie odpowiadali, albo jak przyjechali i "zrobili", dzialalo przez 1,5h i znow padalo. Jezeli chodzi o wprowadzenie ograniczen na lacze wedlug wykupionego abonamentu to mozesz zapomniec. wszyscy maja dostep do netu bez ograniczen. Gra przez internet w takim wypadku jest niemozliwa, wystarczy iz znajddzie sie jeden ktory ciagnie filmy i zabiera Ci cale pasmo, wtedy masz pingi 1200ms do bramki internetowej (servera). Zglaszany u nich w/w. problem traktuja jak zlo konieczne. Poprostu nie potrafia wprowadzic ograniczen. Full profesionalizm!!!!!!!!!! Jezeli ktos ma z nimi podpisac umowe PROSZE o DOKLADNE PRZECZYTANIE REGULAMINU ktorego zazwyczaj nie daja z umowa, a w ktorym jest klauzula, ze jezeli wczesniej chcesz z nimi rozwiazac umowe niz przewiduje termin umowy to PLACISZ KARE 950zl. TEGO CI NIE POWIEDZA JAK PODPISUJESZ UMOWE!!!!!!!!!!!! Net dziala w tej firmie koszmarnie ostatnie 2 misiace to pigi do servera w granicach 600-1500ms!!!!!!!!!!!!!! Jak w takich warunkach mozna grac. Przytocze teraz e-mail jaki otrzymalem od firmy Alfa Computer dotyczacy rozwiazania umowy: Moj wniosek: Dzień dobry. Z dniem 30.09.2003r. składam wniosek o rozwiązanie umowy nr ******** zawartej w dniu 28 maja 2003r pomiędzy ******** a firmą ALFA COMPUTER. Podstaw do złożenia wniosku jest fakt niewywiązywania się przez firmę ALFA COMPUTER z umowy o swiadczeniu usługi IAC. Zgodnie z umową firma ALFA COMPUTER miała dostarczać połączenie internetowe z prędkością 256kb/s. Niestety firma od dnia instalacji do dnia dzisiejszego tj. 28.09.2003r. nie wprowadziła w/w. ograniczenia na przepustwość łacza. Brak ograniczeń przepustowości ł±cza internetowego innych abonentów jak i mojego spowodowała iż wykorzystywanie tego łącza w celach rozgrywek internetowych np. Wolfenstein - Enemy Territory jest niemożliwe z powodu zbyd dużego czasu dostępu do servera internetowego firmy ALFA COMPUTER (na dowód tego załączam zrzut ekranu uwidaczni±cy czas dostępu do severa). Podpisując z Państwem umowę miałem na celu wykorzystywanie tegoż łącza do gry przez internet i odbierania jak i wysyłania poczty e-mail. W przypadku tak dużego pingu do bramki internetowej i braku reakcji na moje skargi i prośby o wprowadzenie ograniczeń ł±cza internetowego dla mnie jak i innych abonentów uważam kontynuowanie umowy z Państwa firm± za nie maj±ce sensu. Z powazaniem ********* A to ich odpowiedz: W umowie nie zapewnialismy innych parametrów poza maksymalna przepustowością lacza nie ma Pan wiec żadnej podstawy do wypowiedzenia umowy. Jeżeli ma Pan zamiar rozwinąć ten temat proszę o kontakt z naszym adwokatem p.Markiem Rewolińskim. Niezaleznie od wyzej podanych faktów w rozmowie z Pańskim sąsiadem w zwiazku z niepohamowanym apetytem na pasmo podjalem dzisiaj decyzje o wprowdzeniu do wtorku ograniczenia pasma. Sytuacja w której sasiedzi zlodzieja zarzucaja nam, że nie dostarczyliśmy o komfortowych parametrach do kompleksu budzi mój niesmak. W innych lokalizacjach tego typu rozwiazanie /odblokowanie ograniczeń/ dobrze się sprawdza. OSTATNIE MOJE SŁOWA TO NIE PODPISUJCIE Z TĄ FIRMĄ UMÓW. Pozdrawiam Bodziu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.03, 12:41 Problem z tego typu providerami jaest w tym - iż w umowach z takimi firmami nie ma mowy o paśmie gwarantowanym - dotyczy to wszystkich firm dostarczajacych Internet do bloków i domków jednorodzinnych za pomozą technologii WLAN (czyli radiowo). Taka firma wykupuje od np. TPSA łącze 1mbit i sprzedaje je 100 klientom każdemu po 128 kbit. Z drugiej strony TPSA tez w neostradzie nie gwarantuje pasma - ale za to maja "lepsze lacza" w świat. Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? 30.09.03, 13:13 jest firma w której ma sie transwer gwarantowany. To BART. Ale sa za to drodzy jak cholera. www.hipernet.ras.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielebny Re: Alfa- dostawca internernetu , jak oceniacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 13:37 No wlasniem, ja jestem z tych naiwnych co placa za lacze 256kb/s, a z tego co piszesz oprocz drozszego abonamentu nie ma zadnej roznicy z tymi co placa za 128kb/s. Ostatnio jak lacze podlo i do nich dzwonilem to gosciu kazal mi isc na 1 pietro, gdzie maja "skrzynke" i ja zresetowac, 100% skutecznosci :-) Na pytanie czemu nie dzialaja takie programy jak Teleport uslyszalem ze to przez dynamiczne IP i servera proxy (a co mnie to obchodzi, w umowie nie pisali ze beda ograniczac dostep, poza tym co ma do tego dynamiczne IP), kaza tez nie dziala. Pozdrawiam Wielebniak Odpowiedz Link Zgłoś