Dodaj do ulubionych

Metropolie - nowy projekt rządu !!!

07.07.08, 11:47
Wg nowego projektu rządowego, metropolią może zostać każdy ośrodek
ktory razem z otaczającymi gminami przekroczy 500 000 mieszkańców.

A zatem nie potrzeba nam Torunia !!!

Bydgoszcz + powiat bydgoski + Nakło + Szubin + Łabiszyn + Inowrocław
łącznie mają grubo ponad pół miliona ludzi.

Żadnych metropolii z Toruniem - zróbmy związek z przyjaciółmi.
A Toruń niech rządzi się sam !
Obserwuj wątek
    • frych47 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 11:50
      Sama aglomeracja bydgoska ma 461tys. mieszkańców.
      • pit771 Tylko Metropolia Bydgoska ! 07.07.08, 12:15
        twórzmy własną, bezkonfliktową metropolię. Twórzmy ją razem z tymi z
        którymi juz od wieków łaczą nas więzi gospodarcze i społeczne.
        Twórzmy ją dla dobra bydgoszczan i dla prawdziwie bliskich nam
        przyjaznych sąsiadów, którzy w Bydgoszczy się uczą i pracują.
    • frych47 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 12:22
      Nie twórzmy sztucznych tworów z tymi co nam żle życzą.
    • frych47 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 12:33
      Z Toruniem wiadomo,że zamiast współpracy będzie wyniszczająca konkurencja o
      władzę,urzędy i inne rotacje.
      • pit771 zacznijmy decydować o własnym rozwoju 07.07.08, 12:41
        Bydgoska Metropolia to odpowiedź na oczekiwania bydgoszczan, to
        odpowiedź zapewniajaca stabilny, rozwój bez stałych wojen
        podjazdowych i wyrywania stołecznosci a przede wszystkim bez
        ustawiania się po ochłapy do toruńskich urzędników. Bydgoszczanie
        chcą sami decydować o swoim mieście !!!
        • kaza12 Re: zacznijmy decydować o własnym rozwoju 07.07.08, 12:59
          Pobożny koncert życzeń i to tyle!!!!.To co tutaj piszecie ,to nie
          powiem że jest nie pozbawione racji. Zapewne tak jest ,.Nie mniej
          to jest ot takie walenie głową o mur ,które nic nie wnosi do sprawy.
          Tym tematem koniecznie musi zająć się TMMB i to właśnie w
          komunikacją z tą organizacją jest możliwość wyegzekwowania
          czegoś .Takie żołądkowanie się tutaj nic nie wnosi do sprawy!!!
          Jedynie TMMB reprezentuje Bydgoską tożsamość i jej broni. Tam
          kierować miele i tam kierować swoje poparcie ,aby7 ewentualnie
          czynnie wstawić się w obronie Bydgoskiej tożsamości ,jak i budowania
          metropolii ,z tymi co im po drodze z nami ,bez dodatkowych obciążeń.
          • bydgostianin Re: zacznijmy decydować o własnym rozwoju 07.07.08, 13:17
            Jest szansa dla Bydgoszczy na metropolię bez narzuconych obszarów; nasz rozwój
            kieruje się na północ wzdłuż Brdy i na południe w kierunku Inowrocławia i te
            rejony powinny znaleźć się w granicach metropolii. Pisać na forum trzeba jak
            najwięcej; ktoś to czyta i może wyciągnąć właściwe wnioski. TMMB jak najbardziej
            należy wspomagać, bo działa w interesie naszego miasta. Dość mydlenia oczu
            rzekomymi korzyściami wspólnej metropolii z Toruniem. Może choć raz będziemy
            mądrzy przed szkodą. Do tego potrzebne są władze miasta BYDGOSKIE!!! a nie pro
            toruńskie.
            • pit771 Re: zacznijmy decydować o własnym rozwoju 07.07.08, 13:33
              trzeba poprzeć TMMB, społeczny głos w obronie interesu miasta.
              Poprzeć na forum i poprzeć emailami do TMMB, do Dombrowicza, do Rady
              Miasta. Teraz.
              Tylko Metropolia Bydgoska
              • frych47 Re: zacznijmy decydować o własnym rozwoju 07.07.08, 14:07
                Działalność Prezydenta miasta też nie jest ponad prawem,przekonał się o tym
                Prezydent Olsztyna.
      • tapryw Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 14.08.08, 22:27
        frych47 napisał:

> Z Toruniem wiadomo,że zamiast współpracy będzie wyniszczająca
        konkurencja o
        > władzę,urzędy i inne rotacje.
        ty jakiś chory jesteś.Daj się zbadać!Co cię obchodzą urzędy i
        instytucje?Pracujesz w nich.Co z tego mamy jako mieszkańcy
        Bydgoszczy?Konkretnie.Nic debilu.Za głupi jesteś, żeby to zrozumieć.
    • alf79 Super , NIE chcemy metropolii z toruńskimi k..... 07.07.08, 13:59
      panie Dombrowicz , nie łącz nas na siłę z tymi najbardziej znienawidzonymi
      stworami na Ziemi , nie chcemy z nimi mieć nic wspólnego
      • frych47 Re: Super , NIE chcemy metropolii z toruńskimi k. 07.07.08, 14:10
        Prezydent nie może działać świadomie na szkodę własnego miasta.
        • alf79 Re: Super , NIE chcemy metropolii z toruńskimi k. 07.07.08, 14:14
          to dlaczego to robi ?
      • kaza12 Dombrowicz stawia kropke!!! czy tak musi być??? 07.07.08, 14:20
        Jaki jest tok myślenia Dombrowicza to każdy wie. I każdy wie jak
        bardzo ten człowiek uwielbia Toruń i za Toruniem obstaje. I taki
        człowiek praktycznie decyduje ,o tym z kim Bydgoszczy po drodze a z
        kim nie. Chodzi o takie środki prawne ,które by weryfikowalny jego
        postępowanie sprowadzające się za wszelką cenę do integracji z
        Toruniem..Same gadanie tutaj nic nie wniesie .Tak jak Bydgoszczanie
        walczyli o woj Kuj/Pom teraz muszą zjednoczyć się w walce nie na
        pustosłowiu ,ale w czynach ,o to aby Bydgoszcz rosła w sile i była
        swoją tożsamością dumna .Jedyny przyczółek do walki o to jest to
        TMMB. Lokalni posłowie ,radni ,nabrali wody w usta ,bo tak jest im
        wygodniej. I w takim umartwieniu będą czekać na wybory ,aby
        ponownie zostali wybrani ,tam gdzie teraz są za naszą kasę.
        • volvo7000 Szansa dla Bydgoszczy 07.07.08, 17:13
          Pokażmy że potrafimy być i że jesteśmy metropolią! Niech władze
          lokalne i samorządowe zaczną działać. Taka szansa może się nie
          powtórzyć! Wystarczy dogadać się z pobliskimi gminami i razem z
          najbliższymi sąsiadami stworzyć metropolię.
          Oby się udało, a wyzwolimy się raz na zawsze spod okupacji
          toruńskiej i pokażemy w końcu swoje miejsce w województwie!
          • pit771 Szansa dla Bydgoszczy, której nie wolno zmarnować! 07.07.08, 17:37
            trzeba działać, miasto musi odbudować to co zatracano z lansowaniem
            utopijnej wizji dwumiasta. Wizji, która słuzyła tylko obniżaniu
            pozycji miasta w Polsce. Bydgoszcz jest ósmym miastem w Polsce o
            olbrzymim niewykorzystanym potencjale - powołanie formalne tego co
            juz istnieje jest najprostszą drogą do sukcesu miasta. Tylko
            Metropolia Bydgoska.
    • rozczarowana-torunianka Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 20:20
      > A Toruń niech rządzi się sam !

Dziękujemy za przyzwolenie. Ale ulga:)))
      • tahitanczyk Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 20:29
        rozczarowana-torunianka napisała:

> > A Toruń niech rządzi się sam !
        >
        > Dziękujemy za przyzwolenie. Ale ulga:))

Wiesz co, torunianko - przykro to stwierdzić, ale tracisz klasę. Jeszcze
        niedawno twoje sądy zawsze były wyważone, ale z czasem zaczynasz się upodabniać
        do swoich ziomków. Szkoda, będzie nam ciebie naprawdę na tym forum brakować.
        • kaza12 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 20:34
          Nie popadajcie w zbyt wczesną euforie!!!!.Chyba zapomnieliście kto w
          Bydgoszczy stawia kropkę nad I ???.A ta osoba ma całkiem odmienne
          zdanie niż Wy i inaczej myśli. I co zrobicie z tym fantem????
        • rozczarowana-torunianka Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 20:38
          przepraszam, ale co widzisz niestosownego w moim komentarzu.
          Nie skomentowałam gorszego.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=81821535&a=81828143
          Trochę mi się niedobrze robi po przeczytaniu niektórych Waszych wypowiedzi i już
          chyba niedługo faktycznie zrezygnuję nawet ze sporadycznego bywania tu.
          Zostawię sobie chyba jeszcze tylko Wasze fotoforum i ew. Zmierzch i Świt.
          • tahitanczyk Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 21:01

> przepraszam, ale co widzisz niestosownego w moim komentarzu.
            > Nie skomentowałam gorszego.
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=81821535&a=81828143
            > Trochę mi się niedobrze robi po przeczytaniu niektórych Waszych wypowiedzi i ju
            > ż
            > chyba niedługo faktycznie zrezygnuję nawet ze sporadycznego bywania tu.
            > Zostawię sobie chyba jeszcze tylko Wasze fotoforum i ew. Zmierzch i Świt.

Spamerów nigdy nie brak, to jasne, ale w przeszłości nigdy nie wdawałaś się w
            wymiany zdań czy komentarze rodem z rynsztoka. Więcej nawet, byłaś pewnym
            "odgromnikiem" i każdy bydgoszczak zawsze czuł, że możesz być autorytetem, osobą
            bez zapiekłości do sąsiadów, trzeźwo myślącą, itd. A tymczasem ostatnio
            zaczynasz wpisywać się w prześmiewczy nurt wypowiedzi wobec nas, natomiast
            absolutnie przestałaś zauważać te bzdury i ataki ze strony torunian. Kiedyś
            próbowałaś to tonować, być obiektywną, a dzisiaj?
            Zawodzisz nas, tyle.
            • rozczarowana-torunianka Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 21:22
              a dzisiaj, mój drogi, nie widzę tu toruńczyków tylko wyłącznie Wasze napaści. I
              dzisiaj, widząc to co się dzieje teraz na Waszym forum,
              wydaje mi się, że niepotrzebnie traciłam czas, próbując takich mediacji i
              prostowania poplątanych ścieżek,

Jeszcze bardziej mi przykro. I doprawdy, zabrzmi to banalnie, ale jestem
              rozczarowana Waszym pohukiwaniem i pokrzykiwaniem.
              • niebieski.kapturek Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 21:41
                (...)
                I doprawdy, zabrzmi to banalnie, ale jestem
                > rozczarowana Waszym pohukiwaniem i pokrzykiwaniem.

Jakiś czas temu pisałem o odbitej fali nienawiści, która w końcu
                spłynie do samego źródła - Torunia. Zapytałaś mnie wtedy, jak to
                rozumieć. Już wiesz?

Mi też jest przykro, ale - sorki, muszę to powiedzieć - nie nasza
                wina i nawet wyboru specjalnie nie mamy :(

A Ciebie i tak pozdrawiam.
                • tahitanczyk Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 21:51
                  niebieski.kapturek napisał:

>Jakiś czas temu pisałem o odbitej fali nienawiści, która w końcu
                  > spłynie do samego źródła - Torunia. Zapytałaś mnie wtedy, jak to
                  > rozumieć. Już wiesz?

> Mi też jest przykro, ale - sorki, muszę to powiedzieć - nie nasza
                  > wina i nawet wyboru specjalnie nie mamy :(

O właśnie, jest dokładnie tak jak piszesz. To ewidentnie musiało kiedyś
                  nastąpić, zważywszy na ową narastającą z biegiem czasu wybitnie roszczeniową
                  postawę władz Torunia, z Marszałkiem na czele.
                  I toruniance należy raczej współczuć, że zmuszona jest bronić czegoś tak jawnie
                  niesprawiedliwego, nie zaś ją potępiać, bo przecież tak faktycznie to została
                  już całkowicie sama na placu boju.
              • tahitanczyk Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 21:45
                Masz do tego wszystkiego święte prawo, zwłaszcza że przez bardzo długi czas dla
                nas, bydgoszczan, byłaś ostoją spokoju po toruńskiej stronie. Więcej nawet - z
                uwagą słuchaliśmy twoich rad i nie raz, trzeba to szczerze przyznać, nas
                zawstydzałaś gdy ktoś się zbytnio w swoich osądach zagalopował. Zgadza się.
                Ale teraz - co się do cholery stało?! - nie można w tobie odnaleźć tej dawnej,
                pełnej spokoju i obiektywizmu, "rozczarowanej torunianki", dawniej "torunianki".
                Czy tego nie widzisz?
                A tak przy okazji, skoro już skaczemy sobie do oczu przy okazji tego akurat
                wątku, bardzo cię proszę, wyraź swoje JASNE I JEDNOZNACZNE zdanie w kwestii
                ewentualnej przyszłej aglomeracji bydgosko-toruńskiej. Jesteś "za" czy
                "przeciw"? Jeśli "za", to na jakich warunkach? Obiecuję, że moją opinię również
                tu zamieszczę, jeśli tego zechcesz.
                • rozczarowana-torunianka Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 22:57
                  tahitańczyku, dziękuję za kilka miłych słów.
                  Zawsze uważałam za słuszne przysłowie "zgoda buduje, niezgoda rujnuje" i cieszę
                  się, że zauważyłeś moje wysiłki, aby owszem konkurować, bo to jest nieuniknione
                  nie tylko między miastami, ale i jednostkami. Ale każde dążenie do bycia lepszym
                  musi odbywać się na poziomie godnym tego lepszego właśnie.
                  Takie ujadanie, za przeproszeniem, czy z Waszej, czy z naszej strony do niczego
                  nie prowadzi, tylko do podkręcania spirali niechęci (a może już nienawiści?) i
                  do śmieszności - dla obserwatorów z zewnątrz.

A małą próbę "za" lub "przeciw" dałam tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=81516749
                  ale, szkoda było wysiłku. Jest mi faktycznie obojętne gdzie ta stolica będzie
                  umieszczona. To nie powinno mieć znaczenia. Znaczenie powinno mieć to co
                  potrafimy zrobić dla naszych miast i wsi. Nie tylko dla Bydgoszczy czy dla
                  Torunia. Wszyscy mają swoje potrzeby.

Skoro my nie potrafimy osiągnąć żadnego porozumienia to co może się dziać w
                  Serbii, Chorwacji i Bośni, gdzie tyle zbrodni popełniono. Czy tam mają nadal się
                  wyrzynać bo...?

A teraz co się stało? Widocznie przebrała się miara.
                  • tahitanczyk Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 23:57
                    Szczerze się cieszę, że odpisałaś, a przede wszystkim za to, że nie "zabierasz
                    zabawek" i nie uciekasz z forum.
                    Od razu wyjaśniam: przez moje poprzednie słowa wcale nie przemawiała złość ani
                    tym bardziej chęć dopieczenia komukolwiek z Torunia, zwłaszcza nie tobie!
                    Jednakże, zwróć proszę uwagę na to wszystko co się ostatnio działo "w temacie"
                    tych nieszczęsnych metropolii - istny festiwal pobożnych życzeń, żądań,
                    fałszywych argumentów, wyzwisk, skrzętnego wyliczania liczby mieszkańców...
                    Horror. Ale, niestety, celowali w tym głównie mieszkańcy Twojego miasta, nie
                    mojego, bo musisz przyznać, że Bydgoszcz sama ewentualną metropolię stworzyć by
                    mogła (choć i tak w tym wariancie jednak bardzo chcielibyśmy widzieć się razem z
                    Inowrocławiem i Nakłem), natomiast Toruń, nawet ze wszystkimi okolicznymi
                    gminami, absolutnie nie.
                    A zatem, kto by na tym w ogóle cokolwiek skorzystał - my czy wy? A tymczasem co
                    się działo? Strona toruńska, nawet z udziałem rzekomo bezstronnego Marszałka NAM
                    STAWIAŁA WARUNKI! A co, nieprawda? Przejrzyj sobie wstecz wszelkie artykuły i
                    dyskusje, to z pewnością to zauważysz.
                    Mało tego - były nawet i takie głosy, że jeśli Bydgoszcz nie zechce, to Toruń i
                    tak sam taki obszar stworzy, bo ma ku temu wszelkie dane, ale Bydgoszcz sama...
                    nie!!! Ciekawa retoryka, prawda? I to bynajmniej nie w ustach (czy też raczej na
                    klawiaturach) zapiekłych forumowiczów, ale waszych władz! Wielkie nieba!
                    Czytałem i wierzyć mi się nie chciało w to, co widzę.
                    • tahitanczyk Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 00:24
                      Ot, niechcący wysłałem część poprzedniego postu i "poszło w eter", ale teraz dokończę moją myśl.
                      Jaki jest teraz efekt tych wszystkich dyskusji? Niezgoda? Brak porozumienia? Dalszy rozrost naszych wzajemnych animozji? Wzajemna nieufność? Otóż nie - aktualnie tym rezultatem jest KOMPLETNY BRAK DALSZYCH MOŻLIWOŚCI POWSTANIA WSPÓLNEJ METROPOLII. Dlaczego? Bo strona toruńska już dała próbkę swoich możliwości, nie wiedząc jeszcze, że jednak do powstania takiej ustawy o 12 metropoliach nie dojdzie. I wtedy posuwała się nawet do szantażu - przypomnieć ci?!
                      Brednie o jakichś rotacyjnych stolicach, próby pokątnego i prowadzonego w całkowitej tajemnicy (sic!) przed Bydgoszczą dogadywania się z ościennymi gminami co do ilości głosów w radzie, uporczywe odrzucanie Inowrocławia, itd. Co, bujam, nie było tego? Nie zauważaliśmy tego? Nie irytowało to nas? A wyszydzanie listów TMMB to "gips"? "Bo my ZNOWU (?) chcemy Toruń z czegoś ograbić" i tym podobne cytaty, wygłaszane wcale nie na niniejszym forum ale nawet... w waszym Ratuszu!
                      No cóż, ale teraz jest tak, że po dzisiejszej decyzji rządu, jest absolutnie jasnym, że naszej współpracy na takich zasadach już nie będzie. Wiesz dlaczego?
                      Odpowiem na moim przykładzie - jeszcze niedawno byłem gorącym zwolennikiem powstania Dwumiasta i w dalszej perspektywie metropolii BiT (choć wasze władze uporczywie, wręcz demonstracyjnie używały określenia TiB (???)), ale teraz ZA ŻADNE SKARBY ŚWIATA JUŻ TEGO NIE CHCĘ. I jeśli tylko będę mógł w tej sprawie w jakimkolwiek referendum zagłosować, to mój głos jest łatwy do przewidzenia - NIE.
                      Nie, i to nawet przy ostatecznej ewentualnej zgodzie Torunia na całkowitą dominacje Bydgoszczy w takim tworze. Nie i już. A takich jak ja - zapewniam - jest w Bydgoszczy "na pęczki". Mamy już tego szczerze dość.
                      Bo widać jasno, że między naszymi społecznościami przenigdy zgody nie będzie - podczas walki o województwo było to doskonale widoczne, a w ostatnim półroczu jeszcze w dwójnasób się to uwydatniło.
                      A ty, chciałaś kiedykolwiek Dwumiasta?
                      Popierasz retorykę torunian dotycząca chociażby nazwy naszego miasta, nazywanego przez was Brzydgoszczą, Bydłoszczą, Tyfusowem, itd? Podaj mi choć jeden przykład przeinaczenia nazwy Toruń z naszej strony!
                      Powiesz, że to wybryki forumowiczów? Nie - słyszałem to na własne uszy od KILKU PRZEDSTAWICIELI WASZYCH WŁADZ!
                      I co na to powiesz?
                  • muvon200 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 07.07.08, 23:58
                    droga Torunianko, chłopaki widać się troszkę zapędzili. Mozna
                    zrozumieć, gdy swe żale wywlekali na Areczka, ale na Ciebie?
                    Rzezczywiście miarka się przebrała. CHŁOPAKI, ZNACIE MNIE. NIE
                    JESTEM ZA METRO, ALE SKORO MA JEDNAK BYĆ TO STARAJMY SIĘ ZACZĄĆ ŻYĆ
                    W PRZYJAŹNI, A PRZYNAJMNIEJ BEZ ANTAGONIZMÓW. Torunianko znam dwóch
                    bydgoszczan, którzy złego slowa na Twój temat powiedzieć nie
                    dadzą ;) i w razie czego własną piersią zasłonią :).Pozdrowienia.
                    • tortor5 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 00:16
                      Żałośni jesteście i tyle!
                    • tahitanczyk Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 00:30
                      muvon200 napisał:

> bydgoszczan, którzy złego slowa na Twój temat powiedzieć nie
                      > dadzą ;) i w razie czego własną piersią zasłonią :).Pozdrowienia.

Choć moja pierś nieco mikra, to też w razie czego toruniankę zasłonię. TorTora
                      niestety nie. Nie cierpię obelg!
                      • tortor5 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 00:43
                        Obelga to raczej była mikra raczej, ale widzę że kolega raczej bardziej
                        kulturalny więc przepraszam.
                      • semeon Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 00:52
                        Już od kilku lat, także na tym forum, z uporem godnym lepszej
                        sprawy, konsekwentnie twierdzę, że cała ta idea dwumiasta to
                        przysłowiowy "śmiech na sali". Niestety doskonale wiem, że nie jest
                        ważne co się mówi /twierdzi/, ale ważne jest kto mówi. Dlatego
                        jedyną naszą nadzieją na poparcie idei metropolii bez Torunia jest,
                        aby podobne zdanie mieli nasi lokalni decydencj - senatorzy,
                        posłowie, radni sejmiku, władze miejski i inni politycy mający
                        znaczenie ogólnopolskie lub chociaż regionalne. Niestety jak
                        doskonale wiemy są oni gorącymi zwolennikami "dwumiasta" i
                        metropolii z rotacyjną stolicą. Trzeba im to naprawdę zapamiętać i
                        rozliczyć w najbliższych wyborach. Jedynym rozsądnym wyjściem jest
                        referendum lokalne, które odpowie, czy mieszkańcy Bydgoszczy i
                        Torunia są naprawdę zwolennikmi tego dziwactwa zwanego dwumiastem
                        lub metropolią B-T.
                        • kaza12 Jedyne sensowne rozwiązanie to referendum!!!! 08.07.08, 06:04
                          Sporo rozmówców tego forum w znaczny sposób w swoich wypowiedziach
                          odbiega od meritum tematu ,który dotyczy budowy aglomeracji
                          Bydgosko -Toruńskiej. Nie chce powielać ,i dublować tematyki
                          tej ,która sprowadza się do wywodów uzasadniających taki a nie inny
                          tok myślenia. Nie mniej stwierdzę jednomyślnie ,że na podstawie
                          długoletnich kontaktów tych miast ,jakakolwiek konstruktywna
                          współpraca ,symbioza ,jest nie realna .W kontekście tej myśli i tego
                          faktu,jedynym prawnym posunięciem ,wobec faktu ,pomijania tych
                          uwarunkowań przez lokalne elity polityczne media itp. , jest
                          przeprowadzenie w Bydgoszczy REFERENDUM odnośnie budowy aglomeracji.
                          Wyniki posłużą jako podwalina pod budowę Bydgoskiej
                          metropolii ,bez udziału Torunia. A czas nagli .bo mimo braku
                          przyzwolenia społecznego lokalni politycy ,związani i mający ciągoty
                          pro Toruńskie ,forsują na silę ponad głowami Bydgoszczan tą
                          aglomeracje. Jak to prześpimy ,to później sporo nas będzie
                          kosztowało odkręcanie tego. Nie na tym polega ,niechęć do budowy
                          czegoś ,z kimś ,aby wciąż ten temat powielać ,ot takim pustym
                          gadaniem .Od tego nic się nie zmieni .Czas wielki ruszyć faktycznie
                          z tym tematem ,aby go nie przespać. Tak jak wielokrotnie
                          wspominałem przeprowadzenie referendum ,jedynie będzie możliwe pod
                          egidą TMMB. Bo to tylko oni myślą logicznie ,aby posunięciami
                          decydentów z Bydgoszczy ,nie sprowadzić tej Bydgoszczy na kolana i
                          do parteru..Czas na działania ,a nie na ciągle powielanie tematu ,i
                          gadaninę która nie jest konstruktywna.
                          • pit771 "Teraz można i bez Torunia" Express Bydgoski 08.07.08, 10:43
                            sądzę ,że zawsze można było bez Torunia ale teraz tym bardziej
                            możemy sami budować swoją Bydgoską Metropolię. Toruńscy politycy
                            pokazali na co ich stać, można cytować całymi stronami niechętne
                            Bydgoszczy wypowiedzi. Nowy projekt kończy dyskusje o rotacyjnej
                            stolicy bo taka opcja nie jest potrzebna dla Bydgoskiej Metropolii -
                            bo tworzymy ją sami z najblizszymi, przyjaznymi nam gminami i
                            miastami, bez ciągłego szarpania o stołki.
                            Panie Dombrowicz - upadł Pana koronny argument za Metropolią
                            Bydgosko-Toruńską i już czas aby zaprosić do stołu prawdziwych,
                            przyjaznych nam sąsiadów. Walka jaką rozpętał Toruń o rotacyjną
                            stolicę dowodzi niezbicie i trzeba być ślepym aby tego nie widzieć,
                            że NIE MA możliwości współpracy, nie ma zbieżnych interesów.
                            No chyba,że są to interesy Pana Dombrowicza a nie mieszkańców
                            Bydgoszczy, że nie chodzi o dobro naszego miasta ale dobro jednego
                            człowieka.
                            Czas budować Metropolię Bydgoską.
                      • muvon200 to juz jest nas 3 08.07.08, 11:26
                        :)
          • bartas1 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 10:22
            mnie nie dziwią takie wypowiedzi , bydgoszczanie , juz mają was serdecznie
            dość.10 lat temu 8 na 10 mieszkanców Bydgoszczy nie miła nic do Torunia , a 9 na
            10 toruńczyków miało coś do Bydgoszczy.Pracowałem parę lat z toruńska firmą i
            szczerze mi mówili ,że rodzicie ich uczyli mówić mama , tata a na 3 miejscu
            obelgi na znienawidzoną Bydgoszcz.Ostatnie lata to notoryczne okradanie
            Bydgoszczy przez toruńskich marszałków , sianie propagandy przez toruńskie media
            , polityków , czy gości jak ten kretyn z PTTK , słynna strona bydgoszcz-toruń i
            wiele wiele innych.Na uległość dombrowicza , zalewski odpowiada stanowczym NIE
            przy staraniach Bydgoszczy o cokolwiek.Nie da się lubić takich ludzi, a ci co
            was reprezentują i są jakimś obrazem przeciętnego toruńczyka to : Sobecka ,
            Giziźski , Wenderlich , Lewandowski , Rydzyk ,Grześkowiak itp , komentarz zbędny
            .Ja syn torunianki , ze wstydem sie przyznaje ,że płynie we mnie toruńska krew ,
            a przez te ostatnie lata szczerze was znienawidziłem i również nie chcę z wami
            mieć nic wspólnego. Najbardziej na świecie nie lubię i nie ufam ludziom z torunia
            • frych47 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 10:59
              Religijne miasto a tak nienawidzące sąsiada,że jest większy.
              To Bydgoszczy jest potrzebna tarcza antyrakietowa.
              Proponuję Toruniowi aby odebrał Warszawie stolicę Polski jest jeszcze
              większa,może Warszawa się da.Przecież wasz marszałek zawsze powtarza,że stolicą
              nie musi być największe miasto.
              • kongresowy_pepek_europy Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 16:03
                "Proponuję Toruniowi aby odebrał Warszawie stolicę Polski jest jeszcze
                większa,może Warszawa się da.Przecież wasz marszałek zawsze powtarza,że stolicą
                nie musi być największe miasto."

Hehe... dodałbym, iż "uczciwszym" rozwiązaniem byłaby ROTACYJNA STOLICA POLSKI.
                Raz w Warszawie i raz w Toruniu ;) Oczywiście najpierw w Toruniu ;>
            • kuj-pom Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 13:37

A tym tekstem przebiłes tyfusie nawet tego farbowanego dziadzie z
              tmmb
              > .Ja syn torunianki , ze wstydem sie przyznaje ,że płynie we mnie
              toruńska krew
              > ,
              > a przez te ostatnie lata szczerze was znienawidziłem i również nie
              chcę z wami
              > mieć nic wspólnego. Najbardziej na świecie nie lubię i nie ufam
              ludziom z torun
              > ia
              • mc_pele Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 14:00
                niedawno na forum toruńskim sexyhero napisał:

"Czy w Toruniu tez sa takie niedo..e cioty, ktore wpie..ja sie na bydgoskie
                forum robiac taka popeline ?"

Dużej części z nas hasło "Torunianin" kojarzy się głównie z takimi (...) jak ty
                lub śmieszny człowieczek o osobowości kilkuletniego kłamczucha da_wit - jakich
                spodziewasz się reakcji?
              • semeon Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 09.07.08, 00:54
                Już pisałem Tobie kuj-pom, że tyfus to nazwa torunian i pochodzi od
                rejestracji samochodowej rozpoczynającej się od liter TYF, a Ty
                dalej swoje. Przeraża mnie twoja ignorancja.
    • mariussz_tor Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 12:38
      leszek21 napisał:

> Wg nowego projektu rządowego, metropolią może zostać każdy ośrodek
      > ktory razem z otaczającymi gminami przekroczy 500 000 mieszkańców.
      >
      > A zatem nie potrzeba nam Torunia !!!
      >
      > Bydgoszcz + powiat bydgoski + Nakło + Szubin + Łabiszyn + Inowrocław
      > łącznie mają grubo ponad pół miliona ludzi.
      >
      > Żadnych metropolii z Toruniem - zróbmy związek z przyjaciółmi.
      > A Toruń niech rządzi się sam !

Co najważniejsze, te miasta będzie można doić bez skrupułów z funduszy na rozwój
      metropolii, a z Toruniem trzeba byłoby się dzielić!
      • frych47 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 12:44
        mariussz_tor napisał:

> a z Toruniem trzeba byłoby się dzielić!

Toruń nie jest chętny do dzielenia raczej do brania.
      • nemo_reaktywacja Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 12:45
        mariussz_tor napisał:

> Co najważniejsze, te miasta będzie można doić bez skrupułów z
        > funduszy na rozwój metropolii, a z Toruniem trzeba byłoby się
        > dzielić!

Patrząc na obecne działania władz Torunia i toruńskich decydentów w zarządzie województwa, to raczej Toruń ma inklinacje do "grabienia" tylko do siebie i nie bardzo chce się dzielić z kimkolwiek!
        • kuj-pom Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 13:41
          nemo_reaktywacja napisał:
          >
          > Patrząc na obecne działania władz Torunia i toruńskich decydentów
          w zarządzie w
          > ojewództwa, to raczej Toruń ma inklinacje do "grabienia" tylko do
          siebie i nie
          > bardzo chce się dzielić z kimkolwiek!

Bydgoszcz natomiast lubi likwidować , bo przeciez w tym województwie
          ma być jeden szpital , jeden urzad , jedno lotnisko - a wszystko w
          Bydgoszczy.
          ...bo nie moze tak być..
          • bartas1 Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 14:16
            > Bydgoszcz natomiast lubi likwidować , bo przeciez w tym województwie
            > ma być jeden szpital , jeden urzad , jedno lotnisko - a wszystko w
            > Bydgoszczy.
            > ...bo nie moze tak być..

a co ci ostatnio Bydgoszcz zlikwidowała?
          • tlss Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 19:52
            Jak na razie to wasi politycy bredzili o likiwdacji bydgoskiego
            lotniska bo niedobre i zły dojazd, szpitala dzicięcego w bydgoszczy
            bo nienowoczesny. Nikt w bydgoszczy nie miał takich ciągąt. Za to wy
            macie jeden problem chcielibyście wszystko tylko żeby za was ktoś
            wybudował.
            Nic nie potraficie zbudować za swoje a w dodatku żrecie się jak psy
            (przykład waszego mostu). Brak zgody i obwinianie za swoje
            nieudacznictwo innych.
            • bydgostianin Re: Metropolie - nowy projekt rządu !!! 08.07.08, 20:54
              Żadnej wspólnej aglomeracji z Toruniem!!!
              • tech80 Metropolia Bydgoska bez pasożyta 08.07.08, 22:01
                pasożyt żyje z ciągniecia soku z żywiciela i tak jest z
                Toruniem,który od momentu utworzenia woj.kuj-pom. żeruje na naszym
                mieście, żeruje na bydgoszczanach. Bydgoszczanie duzym wysiłkiem
                społecznym i gospodarczym stworzyli Akademię Medyczną, która mogła
                pozostać w takiej formie tak jak wiele innych Akademii Medycznych
                ale.... Wtedy zaczęto nam wmawiać,że Akademie zostaną zlikwidowane i
                ta musi się z kimś połaczyć bo zginie / ten sam scenariusz co
                metropolia - z kimś dla przetrwania / najlepszy kandydatem okazało
                się UMK i tak Achramowicz zaczął obdarowywać bydgoskim majatkiem
                toruńska uczelnię - budynek po budynku, szpital po szpitalu -
                kontynuuje to Całbecki. Teraz okazuje się ,że największym wzięciem
                na tej wybitnej uczelni /UMK/ cieszą się kierunki medyczne.
                W tym roku juz zaczyna się tworzenie wydziału w Toruniu - tak
                postepuje pasożyt.
                To jest tylko jeden przykład "dobrej współpracy" z toruńskim
                pasozytem, pasozytem ,który tylko dzieki nam bydgoszczanom mógł
                sobie przyznać największą pulę środków unijnych.
                Bydgoszczanie mówią dość, jeżeli politycy nie zaczną się z nami
                liczyć, będą udawać ,że ich to nie dotyczy a radni w sejmiku będą
                wychodzić z sal gdy będą się decydować losy bydgoskich instytucji to
                moga liczyć na jedno,że BYDGOSZCZANIE nie zagłosuja na nich w
                najblizszych wyborach i dostęp do koryta zostanie odcięty.
                Bydgoszczanie nie potrzebują Torunia aby stworzyć BYDGOSKĄ
                METROPOLIĘ I BYDGOSZCZANIE NIE CHCĄ METROPOLII Z TORUNIEM.
                • tech80 Bydgoszczanie nie chcą metropolii z Toruniem 08.07.08, 22:10
                  dość niszczenia naszego miasta przez pasożyta - taka jest wola
                  społeczeństwa
                • da_wit Re: Metropolia Bydgoska bez pasożyta 01.08.08, 19:08
                  Tak się zastanawiam kiedy to całą infrastrukturę AM przeniesiono do Torunia bo z
                  Twojego postu takie można wyciągnąć wnioski. Kilka instytucji przeniesiono z
                  Torunia do Bydgoszczy tylko dlatego, że w woj. powinny być tylko w jednym
                  mieście np Laboratorium kryminalistyki KMP z Torunia do Bydgoszczy. Jak coś
                  lokowane jest w Bydzi to cacy a jak w Toruniu to już wielka tragedia i kosztem
                  Bydgoszczy. A jak było z IPN? Jakie warunki spełniliście, że IPN powstał u was?
                  (PS. macie kierunek "Archiwistyka" na tym waszym UKW?)
                  • patriota_lokalny Re: Metropolia Bydgoska bez pasożyta 02.08.08, 23:18
                    Da_Wicie a od kiedy to Komenda Wojewódzka Policji była częścią bydgoskiej
                    Akademii Medycznej? A jest dokładnie odwrotnie bo ostatnio to Toruń podkrada
                    wszystkie instytucji Bydgoszczy, a jak coś ma powstać w Bydgoszczy to zachowuje
                    się jak pies ogrodnika blokując całkowicie utworzenie instytucji w regionie
                    (vide: apelacja)
                    • umbrak Re: Metropolia Bydgoska bez pasożyta 03.08.08, 21:57
                      więcej info na s4.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=123920 zapraszam!!!
                    • da_wit Re: Metropolia Bydgoska bez pasożyta 04.08.08, 20:18
                      Na to wszystko jest tylko jedno podsumowanie każda miotła zamiata pod siebie. A
                      co ostatnio zostało zlikwidowane w Bydgoszczy i przeniesione zostało do Torunia
                      bo tego "wiana" to u nas nie widać? Widzę, że coś do końca to mnie nie rozumiem.
                      Piszecie wszyscy na forum, że UMK zabrało wam UM ale czy ona zostało
                      przeniesiona do Torunia? Nadal jest w Bydgoszczy tylko trochę się szyld zmienił
                      i to was tak boli?
                • september76 Tylko bez pasozyta! Nie bedzie konfliktu,bedzie 04.08.08, 07:18
                  spokojna, powolna marginalizacja Torunia jako powiatu. Jezeli tego nie zrobimy,
                  to bedziemy mieli zadufanych bonzow saczacych zjadliwe komentarze, konflikty o
                  kazdy urzad i zadania dwukrotnie mniejszego miasta, zeby byc stolica. Laczac sie
                  z okolicznymi gminami marginalizujemy Torun do pozycji powiatu i to Bydgoszcz
                  staje sie osrodkiem, do ktorego ciazy caly biznes i inwestycje UE.Czas wreszcie
                  zakonczyc ten chory zwiazek i sprowadzic Torun, tam, gdzie realnie sie sytuuje
                  swoim potencjalem - do poziomu Wloclawka czy Inowroclawia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka