Dodaj do ulubionych

Kaskada znowu wraca.

IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 31.10.03, 08:57
w dzisiejszym papierowym wydaniu jest obszerny artykuł od planach odbudowy-
modernizacji ulicy Mostowej. Szkoda wielka,ze nie ma- lub może tylko ja nie
znalazłem- żadnego skrótu w necie.

musiałbym tu całość wklepać by być do końca zrozumianym, a tak ja odsyłam do
papierowej, uzupełniajac jedynie artykuł o pewne, chyba nieznane aspekty
współpracy z firmą Bulanda Mucha.

firma ta,znana i bardzo dobra, ma dosć specyficzne podejscie do Bydgoszczy.
traktuje ją jak swoją własnośc.folwark. ma tu wtyki i pierwsza zgłosiła się
do Sowy zanim ten podjął na 100% decyzje :-)
szczególnie jesli chodzi o teren ul. Mostowej na która to robili projekt
konkursowy.

częśc tej specyficznej buty widać w artykule. uzupełniłbym ją jeszcze o cenę
projektu wziętą z kapelusza i wymagania.
ot taka drobnostka jak to ,ze oprócz wyburzenia Kaskady trzeba zejsc dwa
piętra pod ziemię. to wymóg konieczny nie podlegający dyskusji.
to kto tu jest inwestorem drodzy panowie architekci z warszawy ?
kto komu projektuje budynek ?
no i nie dziwota,ze Społem dało sobie spokój z kosmitami.

no i czy nie jest zabawne,ze - jak pisze wyborcza- zrezygnowali z projektu
dla pana Sowy,bo obok stoi brzydka Kaskada i bedzie robiona przez głupiego
bydgoskiego architekta. nie chcą by cos co bedzie firmowane ich nazwiskiem
stało obok czegos takiego :-)

(to moze i oficjalna wersja, choc moje przecieki na ten temat mówią ,ze
równiez i pan Sowa dał sobie z nimi spokój ,bo wymagania cenowe,projektowe,
pyszałkowatość, buta były nie do zniesienia dla prywatnego inwestora. a
szkoda, bo są na tym rynku najlepsi. wielka szkoda.)

problem polega na tym,ze Sowa i Społem nie dysponują 1/3 tej gotówki by
stawiać cuda tak zaawansowane technologicznie jak BRE Bank.
nie byłoby by głupio to sobie uswiadomic i dostować swoje wizje tak,by ci
inwestorzy nie wykopyrtneli się finansowo na inwestycji,a pokazać taki
talent,ze taniej też może być pieknie.
na tym polega kunszt panowie Bulanda i Mucha.
Obserwuj wątek
    • ispan Re: Kaskada znowu wraca. 31.10.03, 17:44
      Uprzejmie prosze Redakcje o zamieszczenie wspomnianego artykulu w sieci.

pozdr

ps W Gdansku powstalo niedawno multikino Krewetka (chyba). Elementy
      architektoniczne zastosowane w projekcie sa identyczne lub wyjatkowo podobne do
      naszego Bre Banku (luki i elewacja). Jezeli jest to rowniez robota spolki
      Bulanda & Mucha, to sie nietesty nie popisali. Wiec moze i lepiej, ze nic z
      tego nie wyjdzie? Po co nam kolejny budynek za elementami BRE?
      Jezeli jest to robota innego studio, to z deka zakrawa o plagiat.
    • Gość: Déjá vu Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 19:23
      a na marginesie
      Swego czasu, a dawny to czas trzeba przyznac, urzad naszego miasta dostal
      pieniadze z funduszu europejskiego na cele rozwojowe. Min. postanowiono
      odohydzic Kaskade i w tym celu rozpisano konkurs wsrod architektow. Wygral
      projekt, ktory nie burzyl istniejacego (wazne ze wzgledow finansowych) a
      zaslanial koszmarna kaskadowosc zgrabnie i w klimacie starowki sie usadowil
      bardzo dobrze. Komisje, bankiety, nagrody i owszem byly, a jakze. Do realizcji
      jednak nie doszlo, gdyz pieniadz europejski zbyt goracy sie wydal owczesnym
      dygnitarzom i wyszedl byl w innym celu i innymi drzwiami. Minelo lat kilka i
      pomysl powrocil. No... i jeszcze raz zaprzezono architektow do dziela. Stac
      nas przeciez. I znowu byly komisje, bankiety, nagrody. I znowu nic z tego
      wiecej nie wyszlo - poza szydlem, ukazujacym jak to sie pieknie mozna we
      wlasnym gronie gotowkowo dowartosciowywac. Minelo lat kilka i jak widac
      pomysl powrocil ponownie - niczym zly szelag starowki... Czy i tym razem beda
      bankiety, krokiety, kokiety, omamy na gazet łamy?
      Hmmm.. jak to bylo? do trzech razy sztuka?
      • Gość: henas Re: Kaskada znowu wraca. IP: 81.15.214.* 01.11.03, 20:15
        a czy czasem nasz pan architekt miejski tez nie jest z warszawy?
        i to jego zdjęcie na tle "wrzodu" - taki ładny architekt a tło takie liche.
        • Gość: Anna Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.awacom.pl 02.11.03, 20:50
          • elodia Re: Kaskada znowu wraca. 03.11.03, 01:31
            Ja już nie bardzo wierzę , że zrobią coś z tym paskudztwem:(((
            • Gość: tyciarek Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 03.11.03, 11:57
              obecny pan architekt miasta to raczej urbanista-planista.
              (to zresztą widac po jego wypowiedziach. mysli w kategoriach makro).

zresztą "wychowanek" tutejszej pracowni urbanistycznej pod przewodem -również
              wówczas- pani Wilniewczyc. to dzięki jej promocji został architektem miejskiem.
              niestety urbanisci niekoniecznie powinni się zajmować architekturą budynków.
              co innego planami miejscowymi,strategią rozwoju.w końcu to pod tym kierunkiem
              odebrali wykształcenie.

los kaskady jest przesądzony. pytanie tylko, czy zmiany będą na lepsze.

• agata.tyciarek Re: Kaskada znowu wraca. 04.11.03, 16:32
                Gość portalu: tyciarek napisał(a):

> obecny pan architekt miasta to raczej urbanista-planista.
                > (to zresztą widac po jego wypowiedziach. mysli w kategoriach makro).
                >
                > zresztą "wychowanek" tutejszej pracowni urbanistycznej pod przewodem -również
                > wówczas- pani Wilniewczyc. to dzięki jej promocji został architektem
                miejskiem.
                > niestety urbanisci niekoniecznie powinni się zajmować architekturą
                budynków.
                > co innego planami miejscowymi,strategią rozwoju.w końcu to pod tym kierunkiem
                > odebrali wykształcenie.
                >
                >
                >
                > los kaskady jest przesądzony. pytanie tylko, czy zmiany będą na lepsze.
                >

- ty znowu nie mozesz scierpiec architekta miejskiego ?
                a jak cie w tym Bialymstoku pogonili - pamietasz ?

dali zajmij sie robotom, a nie na architekta sie uwzioles

co ja juz mam, jak zacznie kogos atakowac
    • Gość: fin Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 03.11.03, 12:42
      Ja bym tak Społem nie bronił.
      Fakt, że warszawiacy czasem nie rozumieją, że innych nie stać na "Złote Tarasy".
      Ale upór, z jakim Społem od kilkunastu lat blokuje WSZELKIE propozycje
      zrobienia czegoś z Kaskadą jest faktem.
      Społem, pomimo posiadania wielu obiektów w Bydgoszczy chyba wcale nie
      inwestuje, ma strategię "na przetwanie".
      Niedawno na Wyżynach, niedaleko od dwóch Supersamów należących do Społem
      otwarto sklep sieci Piotr i Paweł. Powierzchnia sklepów zbytnio się nie różni
      (PiP jest nieznacznie większy) ale sposób rozplanowania przestrzeni, ceny i
      bogactwo towarów są nieporównywalne.
      W tym jednym sklepie PiP jest moim zdaniem co najmiej 5 razy więcej klientów
      niż w obu sąsiednich Supersamach Społem razem wziętych.
      Szkoda Społem, to bydgoska firma i tu płaci podatki. Ale z takim mysleniem jak
      prezentuje w artykule ich szef, to wkrótce konkurencja doprowadzi do zaorania
      tej sieci.
      Pozdr
      • Gość: tyciarek Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 03.11.03, 13:07
        wiesz fin, w artykule nikt sie nie pofatygował do Społem.
        red. Kasia poprzestała na rozmowie z architektem miejskim i bardzo ciętymi na
        Społem warszawskimi architektami :-)

sytuacja jest w zaokragleniu taka,ze Społem najchętniej chciałoby załatwić
        całą przebudowę jedną, dwoma parasolkami i skromnym daszkiem,tudzież
        balustradką, a warszawiacy wysadzili by ją na początek w kosmos :-)
        i to tak by wyrwac dziurę dwa piętra w dół :-)

lekka przesa

pozdrawiam
        • Gość: fin Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 03.11.03, 13:41

> wiesz fin, w artykule nikt sie nie pofatygował do Społem.
          > red. Kasia poprzestała na rozmowie z architektem miejskim i bardzo ciętymi na
          > Społem warszawskimi architektami :-)

Eeeee, chyba nie. Jesli mowa jest o artykule chyba piątkowym, to tam były także
          wypowiedzi Pana Prezesa. Jeszcze na wspominki mu się zebrało, jak to był przy
          otwarciu Kaskady i jak przyjechali jacyc ważniacy z Wawy.

> a warszawiacy wysadzili by ją na początek w kosmos :-)
          > i to tak by wyrwac dziurę dwa piętra w dół :-)
          > lekka przesa

Ja rozumiem sprawy finansowe, ale projekt warszawiaków (ten z dymanitem pod
          kaskadą) bardziej mi się podoba. No i w tej piwniczce 2 drugim poziomie jaka
          fajna piwiarnia mogłaby powstać ;)
          Podzielam obawy architekta miejskiego, ża coś ta sprawa dobrze nie wygląda. Baz
          nacisku miasta na Społem nic z porządnej przebudowy nie będzie.
          Pozdr
          • Gość: tyciarek Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 03.11.03, 13:52
            rzeczywiscie. przepraszam.
            w arytkule rzeczywiscie wystęuje prezes Społem.

twierdzi nawet:"zburzenie Kaskady oznaczałoby zawieszenie działalnosci,a tego
            zrobić nie możemy. Chcemy tak przeprowadzić zabudowę,zeby nie przerywać
            działalnosci.

jeszcze raz przepraszam.

Społem i tak znajdzie jakiegos architekta,który im to zrobi za 3 złote. rynek
            budowlany jest w fatalnym stanie.roboty nie ma. trzeba bedzie tego pilnować
            instytucjonalnie bo może być niezła mina.
            • Gość: fin Re: Kaskada znowu wraca. IP: *.atr.bydgoszcz.pl 03.11.03, 14:04

> Społem i tak znajdzie jakiegos architekta,który im to zrobi za 3 złote. rynek
              > budowlany jest w fatalnym stanie.roboty nie ma. trzeba bedzie tego pilnować
              > instytucjonalnie bo może być niezła mina.

Zgadzam się. Z wypowiedzi pana prezesa można było wywnioskować, że jesli da się
              Społem wolną rękę, to efekt może być równie opłakany, jak jest obecnie.
              Pozdr
              • sator_arepo Fin, tyciarek - mylicie spoldzielnie 03.11.03, 15:13
                Kochani moi,

w zapale nie zwrociliscie uwagi, ze Kaskada nalezy do firmy o nazwie
                Spoldzielnia Gastronomiczna w Bydgoszczy. Jeszcze kiedy nosila nazwe ''Spolem''
                (przed paru laty) byla zupelnie odrebna spoldzielnia od BSS ''Spolem'', ktora
                zawiaduje sklepami i marketami osiedlowymi.

Obecna SG ma tylko Kaskade, miala tez kiedys kawiarnie Bulwarową (ul. Bulwary,
                na zapleczu Dworcowej) - zamieniona potem na pracownie ciast a dzis chyba juz
                zamknieta... i to juz chyba caly majatek.

To tak dla porzadku.
                Inna sprawa, ze nie wiem jak wlasciwie sie Spoldzielnia uwlasczyla na tym
                kawalku gruntu, ktory przed wojna nie mogl byc spoldzielczy ale prywatny.
                Czyzby jakis dekret o zagospodarowaniu mienia porzuconego (czytaj -
                poniemieckiego?).
                • Gość: fin Re: Fin, tyciarek - mylicie spoldzielnie IP: *.atr.bydgoszcz.pl 03.11.03, 15:20
                  sator_arepo napisał:

> w zapale nie zwrociliscie uwagi, ze Kaskada nalezy do firmy o nazwie
                  > Spoldzielnia Gastronomiczna w Bydgoszczy. Jeszcze kiedy nosila
                  > nazwe ''Spolem''
                  > (przed paru laty) byla zupelnie odrebna spoldzielnia od BSS ''Spolem'', ktora
                  > zawiaduje sklepami i marketami osiedlowymi.

Uuuuuuuuuupssssss, nie wiedziałem. Dzięki za info. Byłem przekonany, ze Kaskada
                  należy do BSS Społem. To, że mają tylko ten jeden obiekt rzeczywiscie stawia
                  ich w złym położeniu. Nie mają żadnego pola manewru. Nie mogą zamknąć budy na
                  czas przebudowy, bo nie mają gdzie przerzucić ludzi.
                  W takim razie rzeczywiscie problem.
                  Pozdr
                • ada53 Re: Fin, tyciarek - mylicie spoldzielnie 04.11.03, 16:05
                  Panowie, o ile mi wiadomo SG posiada kilka zakładów gastronomicznych. Na pewno
                  je znacie. Telimena, Zajazd, bary mleczne - czyli Miły na oś.leśnym,Jagienka,
                  Krokus na Szwederowie,i cos tam chyba jeszcze. Byłam ostatnio w barze
                  Dworcowym /też do nich należy/ na pierogach - żarełko rewelka.Lokal po
                  remoncie,klimatyzacja, bardzo mi się podobało.
                  Jeżeli chodzi o projekt modernizacji ul.Mostowej i budynku Kaskady -
                  wstrzymajmy się z ocenami do czasu kiedy prezes SG wypowie się z jakim biurem
                  projektowym zawarł umowę.Może się okazać że jest to jedno z lepszych w
                  Bydgoszczy / w Bydgoszczy a nie w Warszawie-duży błąd Sp-ni wg B&M/. Tymczasem
                  wszyscy razem z Panem architektem miejskim na czele snują domysły. A może by
                  tak Pan architekt miejski jako osoba urzędowa po prostu porozmawiał z Prezesem
                  SG o jego zamierzeniach, zamiast atakować na podstawie "sygnałów które
                  docierają" czyli w wolnym tłumaczeniu na podstawie plotek. Pozdrawiam.
                  • Gość: tyciarek Re: Fin, tyciarek - mylicie spoldzielnie IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 04.11.03, 16:16
                    o ktos ze spółdzielni.
                    przepraszam, że was pomyliłem.
                    ignorantem jestem. dla mnie spółdzielnia to spółdzielnia :-)
                    ten sam radosny styl zarządzania.

w kazdym razie sporo oczu na Was patrzy. nie zostawiajcie temu miastu kolejnej
                    miny, dobrze ?
                    • Gość: Henas Re: Fin, tyciarek - mylicie spoldzielnie IP: 81.15.214.* 15.11.03, 16:22
                      Koń jaki jest - kazdy widzi
                      ale pierogi ze szpinakiem to mają - paluszki lizać

• Gość: Henas Re: Kaskada znowu wraca. IP: 81.15.214.* 16.11.03, 21:26
        a ja bym Kaskady też nie bronił - gdyby nie tęsknota do starej zabudowy.
        a było to tak:

republika.pl/byd/starab.html
        republika.pl/byd/starab3.html

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka