Dodaj do ulubionych

DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN

18.01.02, 23:10
Jak wiele z zyciu zawdzieczamy naszym Babciom.

radca

ps. to dlatego napisalem w jednym z tematow ,"najpiekniejsze imie" - WIKTORIA.
Obserwuj wątek
    • Gość: małgośka Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 23:14
      radca napisał(a):

> Jak wiele z zyciu zawdzieczamy naszym Babciom.
      >
      > radca
      >
      > ps. to dlatego napisalem w jednym z tematow ,"najpiekniejsze imie" - WIKTORIA.

Moja Kochana Babunia robiła najwspanialsze kopytka i wszelkie inne kluseczki na
      swiecie, zyła 103 lata ale właśnie minęło jedenaście lat , jak Jej nie ma, ciągle
      mi Jej brak,
      ale ludzie zyją tak długo, jak zyje pamięć o nich
      pozdrawiam, Cię Babciu, gdziekolwiek jesteś małgośka
      • radca Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 18.01.02, 23:35
        Pamiec o mojej Babci jest rowniez bardzo zywa.Wiele mozna by tu wymieniac,
        rowniez te piatkowe pieczenie wspanialych babek i drozdzowych plackow.

Lecz nigdy nie zapomne pewnego momentu :))

Ukonczylem 18 lat,otrzymalem dowod osobisty i tak bardzo chcialem ukazac,ze
        jestem juz pelnoletni.Pomimo,ze bylem niepalacy-to kupilem paczke " ZEFIR "
        za 13 zlotych.Lecz dlatego,ze nie palilem,zapomnialem o zapalkach.
        Usiadlem kolo babci przy stole -pijac kawe.W pewnym momencie wyciagnalem
        papierosy i wlozylem ZEFIRKA do ust -badajac REAKCJE Babci.
        Babcia rozesmiala sie i widzac moja bezradnosc-z braku zapalek;
        wyciagnela pudelko z kieszeni fartucha i przypalila mi osobiscie ZEFIRKA.
        To bylo WSPANIALE.Jak Ona umiala sie wspaniale zachowac w takiej zaskakujacej
        sytuacji.

Tak bardzo Jej brakuje.

radca
        • ewka2001 Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 19.01.02, 09:48
          Babcie i Dziadkowie są wspaniali bo dają swoim wnukom taka spokojną, cierpliwą
          miłość. Rodzice często są albo nadopiekuńczy, albo też nie mają czasu - a
          Dziadkowie są po prostu niezastąpieni.
          Chociaż moi Dziadkowie byli zupełni inni od obecnych. Ci teraźniejsi przeważnie
          jeszcze pracują, albo realizują się na innych płaszczyznach. Natomiast moja
          ukochana Babcia i Dziadek to były osoby juz na emeryturze i dlatego bardzo
          pochłonięte wnukami.
          Odeszli tak dawno, a wciąż myśląc o nich mam łzy w oczach.
        • Gość: Demio Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN IP: 206.55.157.* 21.01.02, 13:38
          Przetrzepałbym Ci skórę za tego papierosa :-). Ja pamiętam historię z czasów, gdy chodziłem do
          trzeciej klasy podstawówki. Byłem prymusikiem: najlepsze oceny, pochwały i te rzeczy. Jednym
          słowem: laluś. I oto pewnego dnia dostałem z polskiego (mojego ulubionego przedmiotu) 4 z
          minusem. O mój Boże! Czułem, że wszystko się zawaliło. Wracałem do domu ze spuszczoną głową
          pochlipując cichutko. Zanim doszedłem, odwiedziłem Babcię. W ciepłych słowach wyjaśniła mi, że
          najważniejsza w życiu jest zasada: nie krzywdź innych, ale szanuj też siebie. A zbytnie zamartwianie
          się drobiazgami, to okazywanie braku szacunku dla samego siebie. Ilekroć później wpadałem w
          rozpacz, przypominałem sobie słowa kochanej, mądrej Babci.
    • Gość: SDB Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 15:45
      Qrcze chyba o czyms zapomnialem. Ludzie pomozcie, kiedy ten dzien babci?
      Pozdrawiam
      • krotoss Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 19.01.02, 15:49
        Gość portalu: SDB napisał(a):

> Qrcze chyba o czyms zapomnialem. Ludzie pomozcie, kiedy ten dzien babci?

w poniedzialek... a ja niestety nie mam takich wspomnien jak Wy bo bylem za maly
        zeby pamietac moja babcie dobrze, a druga mieszka daleko stad wiec nie mam
        czesto okazji sie z nia spotykac. Ale jak jestem u niej, czuje ze jest to ktos
        bardzo wyjatkowy w moim zyciu, zaryzykuje stwierdzenie iz babcia jest to prawie
        druga (znaczy druga i trzecia ^_") matka dla czlowieka.

KroTosS

Ps.Zato dziadka pamietam ^_^ no ale to nie ten watek hi hi.
        • radca Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 19.01.02, 16:00
          KroToss dobrze zauwazyl,ze "Babcia to jest prawie druga mama".Mama jest
          mama,ale babcie sie zawsze - najbardziej wspomina.ILe ciepla spokoju i milosci
          potrafia dawac Babcie. Jak bardzo Babcie sa dumne z wnuczek i wnukow -jak
          bardzo potrafia to ukazywac.

radca

• misiu11 Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 21.01.02, 16:32
      radca napisał(a):

> Jak wiele z zyciu zawdzieczamy naszym Babciom.
      >
      > radca
      >
      > ps. to dlatego napisalem w jednym z tematow ,"najpiekniejsze imie" - WIKTORIA.

Dzięki Tobie za ten wspaniały temat. Za chwilę idę na cmentarz, niestety nie ma
      już ani Babci ani Dziadka ze mną na tym padole.......... a tak cholernie brakuje
      mi Ich!!!!
      • radca Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 21.01.02, 23:35
        Planowalem tyle wesolego ukazac w tym Dniu Babci - czas nie pozwolil.
        Lecz po przeczytaniu wszystkich wspanialych postow oraz ostatnim poscie Misia 11
        o cmentarzu i zalu po utracie Babci-przypomnialem sobie ,ze nawet wtedy kiedy
        Jej nie ma ; zwracamy sie do Niej.

Kiedy wracalem z PROSEKTORIUM oraz od prokuratora MACIEJA SIKORSKIEGO -
        ktory usilnie mnie zapewnial ( w swoich KLAMSTWACH ) ,ze "to moj syn DAWID byl
        kierowca i to On spowodowal wypadek w STRZYZAWIE.Jechalem autem do FORDONU-
        calkiem odruchowo.Nie wiem co sie zemna wtedy dzialo-prowadzilem auto zalany
        lzami.Cala droge jechalem z szybkoscia 40km/godz.Nie planujac dokad -jechalem
        odruchowo.Dojechalem na STARY CMENTARZ w Fordonie.Poszedlem na GROB mojej
        ukochanej Babci WIKTORII.NIe wiem jak to sie stalo,ale lezalem na GROBIE
        rokrzyzowany - twarza do plyty .Nie wiem jak dlugo tak lezalem-zalewajac sie
        lzami.Podniosly mnie dwie starsze Panie i powoli odprowadzily mnie na zewnatrz.
        Obok tego CMENTARZA znajdowalo sie POGOTOWIE RATUNKOWE -gdzie w NOC WSZYSTKICH
        SWIETYCH -URZADZANO LIBACJE.Tym bolesniejsze jest i zaslugujace na POTEPIENIE,ze
        GLOWNY REZYSER LIBACJI I SPRAWCA WIELU TRAGEDII -to OFICER WOJSKA POLSKIEGO;
        "lekarz".

To wlasnie wtedy pragnalem - by moja BABCIA byla przy mnie blisko.
        Tak bardzo Jej wtedy POTRZEBOWALEM.

radca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka