radca 18.01.02, 23:10 Jak wiele z zyciu zawdzieczamy naszym Babciom. radca ps. to dlatego napisalem w jednym z tematow ,"najpiekniejsze imie" - WIKTORIA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: małgośka Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 23:14 radca napisał(a): > Jak wiele z zyciu zawdzieczamy naszym Babciom. > > radca > > ps. to dlatego napisalem w jednym z tematow ,"najpiekniejsze imie" - WIKTORIA. Moja Kochana Babunia robiła najwspanialsze kopytka i wszelkie inne kluseczki na swiecie, zyła 103 lata ale właśnie minęło jedenaście lat , jak Jej nie ma, ciągle mi Jej brak, ale ludzie zyją tak długo, jak zyje pamięć o nich pozdrawiam, Cię Babciu, gdziekolwiek jesteś małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 18.01.02, 23:35 Pamiec o mojej Babci jest rowniez bardzo zywa.Wiele mozna by tu wymieniac, rowniez te piatkowe pieczenie wspanialych babek i drozdzowych plackow. Lecz nigdy nie zapomne pewnego momentu :)) Ukonczylem 18 lat,otrzymalem dowod osobisty i tak bardzo chcialem ukazac,ze jestem juz pelnoletni.Pomimo,ze bylem niepalacy-to kupilem paczke " ZEFIR " za 13 zlotych.Lecz dlatego,ze nie palilem,zapomnialem o zapalkach. Usiadlem kolo babci przy stole -pijac kawe.W pewnym momencie wyciagnalem papierosy i wlozylem ZEFIRKA do ust -badajac REAKCJE Babci. Babcia rozesmiala sie i widzac moja bezradnosc-z braku zapalek; wyciagnela pudelko z kieszeni fartucha i przypalila mi osobiscie ZEFIRKA. To bylo WSPANIALE.Jak Ona umiala sie wspaniale zachowac w takiej zaskakujacej sytuacji. Tak bardzo Jej brakuje. radca Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2001 Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 19.01.02, 09:48 Babcie i Dziadkowie są wspaniali bo dają swoim wnukom taka spokojną, cierpliwą miłość. Rodzice często są albo nadopiekuńczy, albo też nie mają czasu - a Dziadkowie są po prostu niezastąpieni. Chociaż moi Dziadkowie byli zupełni inni od obecnych. Ci teraźniejsi przeważnie jeszcze pracują, albo realizują się na innych płaszczyznach. Natomiast moja ukochana Babcia i Dziadek to były osoby juz na emeryturze i dlatego bardzo pochłonięte wnukami. Odeszli tak dawno, a wciąż myśląc o nich mam łzy w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Demio Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN IP: 206.55.157.* 21.01.02, 13:38 Przetrzepałbym Ci skórę za tego papierosa :-). Ja pamiętam historię z czasów, gdy chodziłem do trzeciej klasy podstawówki. Byłem prymusikiem: najlepsze oceny, pochwały i te rzeczy. Jednym słowem: laluś. I oto pewnego dnia dostałem z polskiego (mojego ulubionego przedmiotu) 4 z minusem. O mój Boże! Czułem, że wszystko się zawaliło. Wracałem do domu ze spuszczoną głową pochlipując cichutko. Zanim doszedłem, odwiedziłem Babcię. W ciepłych słowach wyjaśniła mi, że najważniejsza w życiu jest zasada: nie krzywdź innych, ale szanuj też siebie. A zbytnie zamartwianie się drobiazgami, to okazywanie braku szacunku dla samego siebie. Ilekroć później wpadałem w rozpacz, przypominałem sobie słowa kochanej, mądrej Babci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SDB Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.01.02, 15:45 Qrcze chyba o czyms zapomnialem. Ludzie pomozcie, kiedy ten dzien babci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 19.01.02, 15:49 Gość portalu: SDB napisał(a): > Qrcze chyba o czyms zapomnialem. Ludzie pomozcie, kiedy ten dzien babci? w poniedzialek... a ja niestety nie mam takich wspomnien jak Wy bo bylem za maly zeby pamietac moja babcie dobrze, a druga mieszka daleko stad wiec nie mam czesto okazji sie z nia spotykac. Ale jak jestem u niej, czuje ze jest to ktos bardzo wyjatkowy w moim zyciu, zaryzykuje stwierdzenie iz babcia jest to prawie druga (znaczy druga i trzecia ^_") matka dla czlowieka. KroTosS Ps.Zato dziadka pamietam ^_^ no ale to nie ten watek hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 19.01.02, 16:00 KroToss dobrze zauwazyl,ze "Babcia to jest prawie druga mama".Mama jest mama,ale babcie sie zawsze - najbardziej wspomina.ILe ciepla spokoju i milosci potrafia dawac Babcie. Jak bardzo Babcie sa dumne z wnuczek i wnukow -jak bardzo potrafia to ukazywac. radca Odpowiedz Link Zgłoś
misiu11 Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 21.01.02, 16:32 radca napisał(a): > Jak wiele z zyciu zawdzieczamy naszym Babciom. > > radca > > ps. to dlatego napisalem w jednym z tematow ,"najpiekniejsze imie" - WIKTORIA. Dzięki Tobie za ten wspaniały temat. Za chwilę idę na cmentarz, niestety nie ma już ani Babci ani Dziadka ze mną na tym padole.......... a tak cholernie brakuje mi Ich!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: DZIEN BABCI - wspanialy DZIEN 21.01.02, 23:35 Planowalem tyle wesolego ukazac w tym Dniu Babci - czas nie pozwolil. Lecz po przeczytaniu wszystkich wspanialych postow oraz ostatnim poscie Misia 11 o cmentarzu i zalu po utracie Babci-przypomnialem sobie ,ze nawet wtedy kiedy Jej nie ma ; zwracamy sie do Niej. Kiedy wracalem z PROSEKTORIUM oraz od prokuratora MACIEJA SIKORSKIEGO - ktory usilnie mnie zapewnial ( w swoich KLAMSTWACH ) ,ze "to moj syn DAWID byl kierowca i to On spowodowal wypadek w STRZYZAWIE.Jechalem autem do FORDONU- calkiem odruchowo.Nie wiem co sie zemna wtedy dzialo-prowadzilem auto zalany lzami.Cala droge jechalem z szybkoscia 40km/godz.Nie planujac dokad -jechalem odruchowo.Dojechalem na STARY CMENTARZ w Fordonie.Poszedlem na GROB mojej ukochanej Babci WIKTORII.NIe wiem jak to sie stalo,ale lezalem na GROBIE rokrzyzowany - twarza do plyty .Nie wiem jak dlugo tak lezalem-zalewajac sie lzami.Podniosly mnie dwie starsze Panie i powoli odprowadzily mnie na zewnatrz. Obok tego CMENTARZA znajdowalo sie POGOTOWIE RATUNKOWE -gdzie w NOC WSZYSTKICH SWIETYCH -URZADZANO LIBACJE.Tym bolesniejsze jest i zaslugujace na POTEPIENIE,ze GLOWNY REZYSER LIBACJI I SPRAWCA WIELU TRAGEDII -to OFICER WOJSKA POLSKIEGO; "lekarz". To wlasnie wtedy pragnalem - by moja BABCIA byla przy mnie blisko. Tak bardzo Jej wtedy POTRZEBOWALEM. radca Odpowiedz Link Zgłoś