Dodaj do ulubionych

Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa

19.06.09, 16:31
Nie można było zostawić do Myślęcinka numeru 75? I trzeba coś w końcu zrobić z
linią 66. Od Magnuszewsiej na Wzgórze Wolności busy notorycznie jeżdżą puste!
Obserwuj wątek
    • violinovalentino Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 19.06.09, 19:42
      Johny, jakie masz zastrzeżenia? Obie linie mają przyzwoite czasy przejazdu na
      całej trasie("52" ok. 40 min., "84" ok. 25 min), jest więc możliwość jeżdżenia
      na bilecie godzinnym. Można by było te linie włączyć do syst. A+T, żeby nie
      trzeba było ciągle kupować biletów godzinnych. Mam tylko jedno zastrzeżenie: w
      Internecie w nowych rozkładach jazdy "52" nie ma wyszczególnienia autobusów
      niskopodłogowych. To dla mnie ważne, bo jestem niepełnosprawny, a w rodzinie
      nikt wózka nie będzie dźwigał.

PS. Przy okazji linia "84" będzie dostępna większej ilości pasażerów. Jestem
      tylko ciekawy, czy zmieni się przewoźnik na tej linii.

Pozdrawiam!!!
      • kamiencov Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 20.06.09, 18:28
        A czy przypadkiem na linii 52 nie jeżdżą już same niskopodłogowe??
        • violinovalentino Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 21.06.09, 18:40
          Kamiencov, jeśli wiesz coś na ten temat, od razu mi mów, Bo ja tak często już
          nie jeżdżę autobusami i chciałem w tej sprawie dzwonić do ZDMiKP. Zresztą, i tak
          chyba trzeba będzie to zrobić, bo nawet jeśli jest tak jak mówisz, to chyba
          powinna być informacja o tym, że wszystkie autobusy są niskopodłogowe, no nie?

Pozdrawiam!!!
    • violinovalentino Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 19.06.09, 19:44
      Johny jeszcze jedno: co byś chciał zrobić z linią 66?

Pozdrawiam!!!
      • tlenekwegla4 Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 20.06.09, 08:54
        Ja bym skrócił do rond 1AWP
        • intervention Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 20.06.09, 10:02
          To rondko już nie ma takiej nazwy:)
    • jacek.killman Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 19.06.09, 21:35
      Ciekawe, w jakim celu przebieg linii 84 jest tak zagmatwany? Komu
      będzie się chciało krążyć po Leśnym (cofnięcie się w stronę centrum
      przez Sułkowskiego i Czerkaską) żeby wreszcie wydostać się w
      kierunku Myślęcinka. I jeszcze jedno: w jaki sposób zostaną
      oznakowane autobusy 52, skoro wystąpią aż 3 warianty długości trasy?
      Uważam też, że takt 120 - minutowy w okolice Rynkowa poza szczytem
      będzie praktycznie równoznaczny z brakiem kursów w tym czasie.
      • intervention Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 19.06.09, 21:40
        No jak to? Będziesz miał na wyswietlaczu napisane 52 Leśne lub
        Myslęcinek albo Podkowa. w rozkładach na przystankach tez będzie
        odpowiednia adnotacja: "P - zabiera do/goes to/fährt zu: PODKOWA
        przez / via / über: MYŚLĘCINEK
        M - zabiera do/goes to/fährt zu: MYŚLĘCINEK"
        W czym więc problem?
        • frych47 Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 20.06.09, 10:28
          Do Myślęcinka powinien być zakaz wjazdu pojazdów spalinowych.
          Tylko Metropolia Bydgoska
          • violinovalentino Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 21.06.09, 18:48
            Drogi Frychu, muszę stanowczo zaprotestować. Gdyby tam nie dojeżdżał autobus,
            ten teren byłby dla mnie zamknięty. Dojeżdża tam tylko jeden niskopodłogowy
            tramwaj, a rodzina boi się chodzić po lesie. Chyba, że masz na myśli inne tereny.

Pozdrawiam!!!
      • kuna_sogobi Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 20.06.09, 10:58
        Drugi dzień nie mogę wyjść z szoku, że zdmikp w Bydgoszczy wreszcie wymyślił coś
        sensownego 8-) Kilka tygodni temu, kiedy w Myślu był festyn+inscenizacja walk w
        Normandii, jechałem niemal pustym 75 - a właściwie staliśmy w korku kierowców
        usiłujących zaparkować na poboczach Gdańskiej (gdzieś w połowie drogi między
        wiaduktem a Myślem, bo dalej już nie było miejsca) - i tak sobie myślałem: ilu z
        tych kierowców zostawiłoby auta w domu, gdyby oprócz jeżdżącego sporadycznie 75
        (do którego też trzeba dojechać na Leśne), chociaż tylko w terminach imprez
        masowych(!) przedłużyć do Myśla trzy linie obsługujące Os. Leśne z Błonia,
        Fordonu i Glinek/Wyżyn???

jacek.killman napisał:

> Ciekawe, w jakim celu przebieg linii 84 jest tak zagmatwany? Komu
        > będzie się chciało krążyć po Leśnym (cofnięcie się w stronę centrum
        > przez Sułkowskiego i Czerkaską) żeby wreszcie wydostać się w
        > kierunku Myślęcinka.

Ale mi wielkie krążenie, raptem ze 3 minuty dłużej, niż gdyby autobus jechał
        najkrótszą trasą (Modrzewiową), prześlizgując się de facto obok Os. Leśnego. To
        duże ułatwienie dla mieszkańców tej dzielnicy, najbliższych sąsiadów Myślęcinka,
        co za tym idzie bywających tam nie tylko od święta. Poza tym 84 zastąpi 75 i ma
        pokryć jak największą część trasy tej linii, która właściwie jeździła na dwóch
        trasach: przez Modrzewiową-Gdańską i przez Sułkowskiego-Powst.
        Wlkp.-Wyszyńskiego. I muszę przyznać, że to się zdmikp udało naprawdę dobrze.

Natomiast bez sensu - moim skromnym zdaniem - jest zdublowanie przystanków
        Sułkowskiego/Czerkaska i Czerkaska/Sułkowskiego. Wystarczyłoby wybrać po jednym
        z nich w każdym kierunku.

> I jeszcze jedno: w jaki sposób zostaną
        > oznakowane autobusy 52, skoro wystąpią aż 3 warianty długości trasy?

Problem ten istnieje od lat na 65 (Mariampol) i nie wywoływał kontrowersji, a
        ostatnio pojawił się również na 71 i tu już wywołał burzę (myślę że słusznie).
        Na 52 nie przewiduję aż takich protestów - kierunek Podkowa obsługuje w
        zdecydowanej większości mieszkańców i działkowiczów z tego terenu, którzy
        opanują temat pamięciowo lub spiszą sobie kursy (por. Mariampol), natomiast
        Myślęcinek najpopularniejszy jest w dni wolne, a rozkład
        sobotnio-niedzielno-świąteczny (z wyjątkiem godzin porannych i wieczornych) nie
        zawiera w ogóle kursów tylko do Leśnego - wszystkie 52 pojadą co najmniej do Myśla.

> Uważam też, że takt 120 - minutowy w okolice Rynkowa poza szczytem
        > będzie praktycznie równoznaczny z brakiem kursów w tym czasie.

Częstotliwość (może nawet i godziny odjazdów, nie porównywałem) odpowiada
        dotychczasowemu kursowaniu 75 do Podkowy. Czy jest to wystarczające - nie mnie
        to oceniać, niech wypowiedzą się najbardziej zainteresowani, czyli mieszkańcy i
        działkowicze z tej okolicy.
        • violinovalentino Re: Autobusem bliżej do Myślęcinka i Łegnowa 21.06.09, 18:32
          Właśnie kuno, raptem ok.3 minuty dłużej a ilu pasażerów weźmie. W lesie nie ma
          przystanków, a w tym wariancie jednak będą i więcej ludzi będzie jeździć. Cieszę
          się, że ZDMIKP wymyślił coś takiego, jest to naprawdę b. dobre rozwiązanie.
          Sułkowskiego-Czerkaska i Czerkaska-Sułkowskiego-może to ma ułatwić dojazd do
          osiedlowych uliczek? Masz rację, nie nam to oceniać. Niech się wypowiedzą ci, co
          tam mieszkają. Cieszę się również, że nie ma tutaj tylu malkontentów. Nareszcie
          jakaś rzeczowa dyskusja.

Pozdrawiam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka