Gość: ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.05, 22:24 Czas na 29 odsłonę. Już raczej bez mojego udziału :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.chal Re: Newsletter 29 12.10.05, 22:27 Gość portalu: ! napisał(a): > Czas na 29 odsłonę. Już raczej bez mojego udziału :( :( Az na tak dlugo wyjezdzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Skanska kupiła działkę przy ul. Marii Skłodowskiej IP: *.pl / 80.50.252.* 26.10.05, 18:40 W sercu miasta powstanie kolejny duży biurowiec. Na działce przy pl. Grunwaldzkim wybuduje go szwedzki koncern Skanska. To drugie podejście do sprzedaży nieruchomości przy ul. M. Skłodowskiej-Curie. Chodzi o teren o pow. 7880 mkw. na tyłach ul. Norwida wzdłuż osi Grunwaldzkiej. Na czerwcowej licytacji nie pojawił się ani jeden chętny. Tym razem do walki o działkę stanął jeden inwestor. We wtorek szwedzka spółka Skanska Property Poland kupiła ją za 7 mln 122 tys. zł. Czyli za 903,8 zł za mkw. Oprócz części biurowej w nowym budynku będzie też część usługowo-handlowa i restauracje. Przewidywany koszt inwestycji to 30-35 mln euro. Teraz zaproszą kilka biur architektonicznych do konkursu na projekt. A budowa powinna ruszyć za rok. Nie udało się znaleźć nowego właściciela dla drugiej sprzedawanej wczoraj nieruchomości. Nie było chętnych na dawną bazę warsztatowo-parkingową zajezdni MPK przy ul. Opolskiej. Za przeznaczony pod działalność gospodarczą teren o pow. 81,4 tys. mkw., zabudowany m.in. halą o pow. 9,5 tys. mkw., miasto chciało dostać co najmniej 7 mln 627 tys. zł Info : Gazeta Wyborcza Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Newsletter 29 IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 12.10.05, 22:33 Gość portalu: ! napisał(a): > Czas na 29 odsłonę. Już raczej bez mojego udziału :( bez mojego chyba też... Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Newsletter 29 12.10.05, 22:38 ej no, co sie dzieje?? Ja tez ostatno niestety nie moge sie zbyt czesto udzielac :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Newsletter 29 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.05, 22:53 Wyjazdy, wyjazdami...ale to nie o to chodzi... Po prostu dam teraz szansę innym, zwłaszcza trzem osobom. Zresztą ponoć jestem monotematyczny i wstawiam tylko info o kolejnych fabrykach itd jak napisał jeden forumowicz, który wie lepiej co wstawiam, a co nie. Więc... Nie mówię bye bye na zawsze...ale na pewno w przypadku TEGO forum na jakiś czas. Pozdrawiam wszystkich forumowych znajomych, zwłaszcza tych, którzy tworzą to forum od dawna, od bardzo dawna. Pozdrawiam też serdecznie tych wszystkich, którzy czytali moje newsy. Cieszę się, że mogłem Wam przekazywać te różne wyszukane, wyszperane, a także zdobyte wiadomosci. Że mogłem się z Wami często dzielić informacjami nieoficialnymi. I cieszę sie, ze mogłem Wam przekazywać tyle radosnych dla naszego miasta i naszego regionu newsów. Pozdrawiam też swoich oponentów i tych osób, które mnie nie cierpiały. Jako, że dzień dzisiejszy jest pożegnaniem na pewien czas z tym forum, dlatego chciałbym na koniec przeprosić wszystkie osoby, które poczuły się obrażone moimi wpisami... Wiem, nie raz przesadzałem z atakami...i nie tylko z atakami... Pozdrawiam też wiele osób, które praktycznie nigdy się tu nie wpisywały na tym forum, ale czytały i pilnie sledziły newsy na naszym forum. Dziękuję wszystkim za te kilka lat spedzonych razem na tym forum. Do przeczytania na tym forum za jakiś czas...jaki? tego nie wiem... ps: Na SC zostaję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Do Darka i Rafisa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.05, 00:37 Żarty jakieś sobie robicie? No dobra przegraliśmy z Anglią, ja też mam hanrde ale w kocu awansowalismy do MŚ, nie ma co sie łamać ;) A tak na poważnie, chyba nie chcecie ugiąć sie pod naciskiem trzech osób. Jeśli chcecie coś udowadniać to naprawde nie ma sensu. Dobrze wiecie i (prawie)każdy to wie, że bez Was to forum bedzie drętwe tak jak to poznańskie. Może poprostu jesteście zmeczeni, to zrozumiem. Robicie tu świetna robotę która wymaga niemałego poświecenia i jest czasochłonna wiec napewno nalezy sie Wam urlop. Ale jeśli rzeczywiście chodzi o te trzy nieszczesne osoby to ja proponuje zrobić głosowanie dla poparcia Waszego i Waszej opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Do Darka i Rafisa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 13.10.05, 00:49 Po prostu trzeba dac szanse innym, przeciez jak to mówiło kilka osób przeklejanie artykułów z gazet jest proste wiec napewno wszyscy będa to robili wiec mała strata z moja nieobecnością. Poza tym cos sie zepsuło. Nie mam juz ochoty tu zaglądać(kiedys zawsze miałem ochotę) gdy widze co sie tu dzieje. Zmeczenie materiału. Na szczescie Darek bedzie nadal pisał na skyscrapercity wiec informacje będą. pozdrawiam Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Do Darka i Rafisa IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.10.05, 21:39 "przeciez jak to mówiło kilka osób przeklejanie artykułów z gazet jest proste wiec " rafis,mam wrażenie,że uważasz,że jedną z tych osób byłem ja, bo już mi raz to "imiennie " wytknąłeś niezależnie od mojej opinii nt ew. trudności związanych z tą czynnością, nigdy o tym nie pisałem -przynajmniej nie w takim kontekście jaki sugerujesz w swoim poście pewnie chodzi ci o fragment mojego wpisu z topicu, w którym napisałeś,że się na forum często nie udzielam, więc żebym o czymś tam nie wypowiadał...w związku z tym porosiłem cię o zgodę na wpisywanie "od czasu do czasu" , zaznaczając,że tylko na tematy , które znam osobiście, a nie "tylko przeczytałem w gazecie" i to, zdaje się, było wszystko ale widzę,że bardzo wziąłeś to do siebie... niezależnie od tego,skąd wasze (twoje i !) informacje pochodziły, uważałem je za interesujące (czasem mniej ,czasem bardziej - ale to chyba normalne) i będzie ich na pewno brakować - ale- to wasz wybór. choć prywatnie uważam tą demonstrację za dziecinadę (mogę?). jakoś nieodparcie kojarzy mi się to z torebką jakubowskiej w wiadomościach. albo dramatyczną decyzją jej brutalnie zaatakowanego kolegi w ostatnich wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Do Darka i Rafisa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.05, 00:58 > te trzy nieszczesne osoby to ja proponuje zrobić głosowanie dla poparcia > Waszego i Waszej opozycji. Oj drogi orle. Po co robisz tutaj jakies nieprzyjmene zamieszanie dzielac ludzi tego forum na 'opozycje' itp. Tutaj przecierz _nikt_ jeszcze raz powtarzam NIKT nie naciskal na kogos aby ktokolwiek opuszczal jakiekolwiek forum!!! Raz byla dyskujsa, ze nie powinno sie dyskutowac tu o architketurze - cale szczescie jednak forumowicze ustalili ze do inwestycji tak samo nalzey dyskusja o $ jak i o estetyce. Pozatym nikt z tego forum nie byl wypraszany! Prosze nie robmy tutaj sztucznych granic. I tez nie piszmy o zadnych naciskach - oczywiscie ze byly sprzeczki, ale po to fora przecierz sa - aby wymieniac sie _roznymi_ zdaniami i opiniami!! Ale nigdy nie bylo naciskow aby ktos to forum opuszczal! Przecierz nie w tym sens! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro01587 do wro2015 IP: *.crowley.pl 03.11.05, 16:06 dziwny login - jakbys w Siemensie pracowal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Newsletter 29 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.05, 00:52 zycze obydwom forumowiczom odpoczynku w czasie urlopu. Ciesze sie na wasz powrot. Dobranoc, wro2015 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś zielone ucho KURCZE !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 08:02 panowie ,szkoda ,bez was to zdechnie,poranna lektura przy porannym piwku straci bez was smak,trudno ,podziękowania za wszystko co do tej pory robiliście na tym forum , tak naprawdę to wszystko z miłości do wrocławia,pozdrowienia od stałego czytacza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Nie obrażać się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 08:43 Co to za obrazanie?;) No to na jakis czas dyskusja przejdzie na skyscrapercity---> zapraszam tam wro;) A czy ktos moze podac linki do tych watkow, gdzie ktos zostal obrazony? Niestety przyrost postow jest tak gigantyczny, ze niestety nie dam rady znalezc ich po 3tyg nieobecnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Nie obrażać się! IP: *.usp.pl / *.crowley.pl 13.10.05, 09:13 Widze kocie, ze chcesz rozpier... wroclawski team na sky. Ok...bede pierwsza osoba, ktora odejdzie ze sky jesli watki beda wygladaly jak na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbe Re: Nie obrażać się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 09:27 > Widze kocie, ze chcesz rozpier... wroclawski team na sky. > Ok...bede pierwsza osoba, ktora odejdzie ze sky jesli watki beda wygladaly jak > na tym forum... ale o co chodzi??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: Nie obrażać się! IP: *.usp.pl / *.crowley.pl 13.10.05, 09:39 O to chodzi, ze czesc osob nie zyczy sobie teoretycznych wywodow na temat urbanistyki, to jest forum o inwestycjach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś zielone ucho skyskrapercity jest super!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 10:18 dzięki kocie za adres na sky,,to świetne forum,dla mnie wiecznie głodnego informacji z wrocławia to ważne,teraz poranne piwko zaczniemy od lektury skyscrapercity,forum gazeta pewno zdechnie bez najaktywniejszych,czytacz cię pozdrawia kocie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Nie obrażać się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 10:49 widze ze atmosfera jest goraca, bo zupelnie bez powodu zostalem zaatakowany:/ forum sky tym sie rozni od tego, ze ma swoje działy, jeden z nich sie nazywa architektura i urbanistyka.. Zreszta, jest tam wiecej osob, ktore takimi tematami sie interesuja. Juz znalazlem watki z klotnia, wiem mniej wiecej o co chodzi i nie bede dalej podżegał;) Zycze wszystkim odrobiny dystansu i chwili wytchnienia, a potem zycze nam wszystkim powrotu Rafisa i Darka na forum Inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Nie obrażać się! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.05, 10:55 Kocie...siedzisz na tym forum od wielu lat. Moja decyzja została podjęta nie na podstawie ostatniej "dyskusji", tylko na podstawie, ze tak to określę: "całokształtu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Nie obrażać się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:03 ok szanuje ją. Wielka szkoda. Choc sie czesto nie zgadzamy, wiem, ze tworzysz po czesci to forum. dla innych zainteresowanych podaje adres www.skyscrapercity.com, gdzie jak widac przeniosą sie stali bywalcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Nie obrażać się! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.05, 10:22 > A czy ktos moze podac linki do tych watkow, gdzie ktos zostal obrazony? Niestet > y przyrost postow jest tak gigantyczny, ze niestety nie dam rady znalezc ich po > 3tyg nieobecnosci. Drogi kociebehemocie - nikt nie zostal obrazony. Roznice zdan byly jak zwykle - lecz moim zdaniem nawet bardziej kulturalne niz n.p. przed rokiem. Darek mi gdzies tam (chyba w watku o AOW) zarzucil ze jestem monotematyczny i tam wysmial caly moj watek bez dalszego skomentowania, na to ktos inny odpowiedzial ze jak tematy urbanistyczne sa 'monotematyczne', to tak samo mozna tez nazwac newsy Darka w Newsletterze. No i widocznie Dark przyja to bardziej do siebie niz bylo to pomyslane. I cala 'afera' sie konczy... Jak zwykle nic sie nie stalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Nie obrażać się! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.05, 10:49 Wro2015 tak, jak się spodziewałem. Nic, a nic nie zrozumiałes :( Naprawdę sądziłeś, że moja decyzja została podjęta po ostatnich wydarzeniach? Pudło, wro2015. To wszystko narastało, narastało i....... Nie jestem szczeniakiem, który daje sobie na wstrzymanie z udziałem w tym wspaniałym forum tylko z powodu jednej ostrzejszej lub mniej ostrzejszej dyskusji! Wierzę wro2015 w ciebie i w es_wu i na pewno sobie poradzicie... Nie cieszysz się? Nikt już nie będzie ci przeszkadzał na tym forum, a es_wu nie będzie już musiał bawić się w Twojego adwokata. będziesz mógł się teraz skupić na newsach i na arch / urbanistyce. Ustępuję wam miejsca. Macie teraz pełne pole do popisu, Darek nie będzie wam przeszkadzał... Rafis jak widzę też... Pozdrawiam i życzę powodzenia wro2015 i es_wu. ps: A wszystkich, którzy chcą jednak czytać te moje newsy, informacje zapraszam na SkysCraperCity. Oprócz mnie pisze tam takze Rafis, Antosław, Michał, Talkinghead i sporo wrocławskich forumowiczów, w dodatku pojawia się sporo zdjęć. To forum GW Inwestycje zostawiam wro2015 i es_wu...przynajmniej na jakiś czas. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Nie obrażać się! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.05, 11:03 > Macie teraz pełne pole do popisu, Darek nie będzie wam przeszkadzał... Rafis > jak widzę też... Alez Darku, przecierz nikt tutaj nikomu nie przeszkadzal! Szkoda ze zawsze widzisz to w tej opozycji (kto przeciw komu). Dopoki nie sa dyskutowane characktery forumowiczow, kazde sprzeczki wnosza w to forum dobre informacje! Rafis mi nigdy i wogle nie przeszkadzal - moglem sie z nim nie zgadzac, ale co w tym zlego? Newslettery tez mi nie przeszkadzaly - wrecz przeciwnie, chetnie je czytalem (i zadko je komentowalem). Tez nie wiem dlaczego piszesz ze to forum 'zostawiasz' poszczegolnym forumowiczom. Tutaj nie chodzi o 'zostawianie'. Forum jest od wszystkich dla wszystkich. Kazdy bedzie pisal to co go interesuje - mnie nie interesuje tak bardzo pisanie Newsletterow, nawet jak je dorywczo czytam. Mnie bardziej interesuja inwestycje ktore maja wiekszy wplyw na krajobraz miasta... Szkoda Wiec dalej sie ciesze na wasz powrot z urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A n g l i k Re: Newsletter 29 IP: *.energis.gsi.gov.uk 13.10.05, 10:42 Hmmmmmm, widze ze troche ludzi (tymczasowo?) odchodzi od tego Forum. Szkoda bo to jest moj glowne miejsce informacji co sie dzieje we Wroclawiu (teraz jestem glownie w UK). Ale ktos mowi o "skyscraper forum" - prosze mi powiedziec co to jest i jak tam bede mogl informacje o rozwoj/inwestycja w Wroc czytac? Pozdrawiam jak zawsze. P.S. Sorry about the football last night, but don't blame me, I follow rugby! :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot link do sky IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:04 www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=45 tam znajdziesz wszystkie informacje nt inwestycji we Wroclawiu i calej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: link do sky IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.10.05, 11:11 zapraszmy. tez tam jestem, jako GEO-PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Praca u Hindusow IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.10.05, 11:06 .: Hinduskie firmy zainwestują w podwrocławskiej gminie Kobierzyce? :. 12 października 2005 - 18:48 Dziś w tej sprawie wizytę w urzędzie złożył ambasador Indii w Polsce Anil Wadhva. Hindusi zainteresowani terenami inwestycyjnymi w podwrocławskiej gminie Kobierzyce. Wizytę w urzędzie złożył dziś ambasador Indii w Polsce Anil Wadhva. Władze gminy przedstawiły dyplomacie tereny, przeznaczone pod produkcję. Było to pierwsze spotkanie w sprawie ewentualnych inwestycji. Ambasador nie krył, że hinduskie firmy zainteresowały się Kobierzycami pod wpływem informacji o fabrykach, które w Kobierzycach wybuduje koreański koncern LG. Zygmunt Krajewski wicewójt Kobierzyc nie chciał mówić o tym, jakie hinduskie branże są zainteresowane inwestowaniem w gminie. Wiadomo jednak, że w ubiegłym roku przedsiębiorcy z Indii zainteresowani byli przeniesieniem na Dolny Śląsk zakładów produkujących oprogramowanie komputerowe. chmielarz nfo- radio ram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: remont Żmigrodzkiej lada dzień IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.10.05, 11:09 Jeszcze w tym miesiacu zacznie sie budowa drugiej jezdni ulicy Żmigrodzkiej, we Wrocławiu. Zadanie to dofinansowywane jest ze środków unijnych. Nastepnym remontem, jaki rozpocznie sie w miescie, bedzie kapitalna modernizacja wiaduktu w ciagu ul. Armii Krajowej, nad Krakowską. - info: radio ram (zasłyszane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu_uszatek Re: Newsletter 29 IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 11:19 Panowie!!! WYKRZYKNIK, kolego Rafisie etc. Nie róbcie popeliny. Jestem na forum (ostatnie 1,5 roku raczej czytam, niż wpisuję) od lat wielu i stanowczo przywołuje Was do porządku. Cała wartość tej strony polega na jej wielobarwności. Powiem wręcz prowokacyjnie, że jego nieodzowną częścią są swary "Wro2015" i "!". Stały się one nieodzownym już folklorem "Inwestycji" i bez tych zażartych dyskusji to już nie będzie to samo miejsce. Więc nie odwalajcie mi tu podp...lki jak rozkapryszone, obrażalskie panny. Wiem z autopsji, że takie ambicyjki prowadzą człowieka zawsze w ślepy zaułek. Odpocznijcie, herbatka z rumianku... i stawiajcie się tu dzielnie. Musimy pomyślec co zrobić z tymi nieszczęsnymi węzłami na PŁATNEJ!!! AOW. P.S. Rafis! Czy forum (niedoszłe nasze stowarzyszenie) spotyka sie jeszcze na pochlejówy w rynku? Może jakieś spotkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Newsletter 29 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.10.05, 11:23 Długo to jeszcze potrwa ?! Powodzenia na nowej drodze, @Rafis & @! :]! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Newsletter 29 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.05, 12:00 Misiu, jakie ambicje? Jakie rozkapryszone, obrażalskie panny? Po prostu dajemy możliwość innym. My nigdy nie uzurpowaliśmy sobie monopolu na informacje. Nie ma ludzi niezastąpionych. Jakiś czas temu chciałem żeby to forum stało się centrum informacji o inwestycjach we Wrocławiu i na DŚ. Myślałem, ze moze uda się przekoać kilka ważnych i odpowiedzialnych za pewne sprawy w tym mieście do dyskusji na tym forum... Ale jak zauważyłem, że sprawy toczą sie ku temu, co kilka razy zdarzyło się na śp forum wroinvest...to :( Tak, to można było nazwać ambicjami, które nie miały służyć wyłącznie mnie, ale całemu forum, by było jeszcze bardziej atrakcyjniejsze i ciekawsze. Prywatnych ambicyjek na tym forum nie miałem. Zażarte dyskusje? nie dziękuję, chciałbym pożyć jeszcze kilkanaście lat, szkoda moich nerwów i nerwów innych... Dlatego robię sobie urlop, przerwę, odskocznię (do wyboru, do koloru, jak kto chce to nazwać) od TEGO forum. Pozdrawiam serdecznie Misiu i do spotkania (miejmy nadzieję), podczas otwarcia Aquaparku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Rewitalizacja terenów Wrocławskiego Parku Przemysł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.05, 12:04 Jeszcze jedna, świeża informacja na koniec: Wkrótce rozpocznie się rewitalizacja terenów Wrocławskiego Parku Przemysłowego przy ul Fabrycznej (terenu Dolmelu, Dozamelu, Pafawagu). Stare, poniemieckie hale mają być rewitalizowane. Koszt tych prac to około 40 mln zł. Miasto liczy, że nawet 30 mln da na ten projekt UE. We WPP mają zainwestować firmy z różnych branż, a dzięki istnieniu WPP, który zajmie 160 hektarów w ciągu kilku najbliższych lat ma powstać nawet 8000 nowych miejsc pracy. Info: RADIO RAM 12:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musaszi Re: Rewitalizacja terenów Wrocławskiego Parku Prz IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 13.10.05, 12:41 No szkoda, ze rezygnujesz z postowania tutaj, bo to byla naprawde swietna robota. Mimo wielu watkow pobocznych jest to jedne z najlepszych forow krajowych i mam nadzieje, ze takim pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 ZDiK - rozstzrygnięte przetargi 13.10.05, 18:33 Przetarg na opracowanie dokumentacji projektowej i budowa tymczasowego wiaduktu nad torami PKP w ciągu ul. Strzegomskiej we Wrocławiu wygrało konsorcjum firm: Przedsiębiorstwo Budowlane FILAR, Biuro Projektowo - Badawcze PROMOST, ul. Szczecińska 15/16, 54-517 Wrocław, woj. dolnośląskie, tel. 071 35-35-879, fax 071 35-35-718, filar@filar.wroclaw.pl. --- Przetarg na budowę pętli autobusowej, zatoki postojowej oraz chodnika przy Cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu wygrał: Ziajka Zbigniew Przedsiębiorstwo Drogowe, ul. Chałupnicza 21, 51-503 Wrocław, woj. dolnośląskie, tel. 071 348-49-92, fax 071 348-31-29, e-mail: www.ziajka.pl, info@ziajka.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amar Re: ZDiK - rozstzrygnięte przetargi IP: *.wroclaw.mm.pl 13.10.05, 20:26 Ziajka?? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: ZDiK - rozstzrygnięte przetargi 13.10.05, 22:00 Gość portalu: amar napisał(a): > Ziajka?? Nie marudzić, tylko się cieszyć, że ta pętla w końcu powstanie. I tak już na ten listopad szans nie ma... a nieudane przetargi na nią (najpierw na projekt) ciągną się od dobrych kilku lat (chyba z 5 będzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iti Od razu wiedziałem że moment rozpoczęcia "opieki" IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.10.05, 20:45 nad forum przez niejakiego mi.chala to początek końca czegoś co funkcjonowało całkiem dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Od razu wiedziałem że moment rozpoczęcia "opi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.05, 21:11 wroclaw.hydral.com.pl/54211,foto.html Na tym zdjeciu z serwisu wroclaw-dolnyslask widac dobrze gdzie bedzie stal ten nowy apartamentowiec za palacykiem! Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Do Wykrzyknika i Rafisa 13.10.05, 23:31 Rafisie i Wykrzykniku, decyzja wasza jest wyjątkowo dziwna. Forum "GW" jest chyba najlepeij zorganizowane, łatwe w użyciu, chętnie odwiedzane i tylko raz na jakiś czas zdarza się, że ktoś rozpcznie małą lub dużą wojnę. Tak to już jest. Wszędzie się ludzie tłuką na poglądy, idee, pomysły. Oczywiście , nikt zatrzymać was nie może, wszak to wole medium, ale zupełnie niepotrzebe te deklarcje o odejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Ryanair Rzeszów? IP: *.biskupin.wroc.pl 14.10.05, 12:08 Super Nowości: Tereny dla Ryanaira 2005-10-14 06:55 Singapore Technologies Aerospace wybuduje w Europie bazę serwisową dla irlandzkich linii lotniczych Ryanair. Budżet tej inwestycji przekracza 100 mln dolarów. Jeszcze nie wiadomo, gdzie ta baza powstanie. W grę wchodzą dwie lokalizacje - Rzeszów lub Ryga. W ocenie specjalistów oba miasta mają obecnie jednakowe szanse, piszą "Super Nowości". dalej » Za uchwałą o bezprzetargowym oddaniu około 35 hektarów ziemi na rzeszowskim lotnisku Jasionka w wieczyste użytkowanie zagranicznemu inwestorowi głosowało 18 wojewódzkich radnych. Wstrzymało się 7, z Ligi Polskich Rodzin. Nikt się nie sprzeciwił. Dzięki podjęciu tej uchwały, oferta budowy największej w europie bazy serwisowej dla samolotów komunikacyjnych poleciała do Singapuru. W sobotę, 15 października, mija termin, w którym azjatycka firma ma otrzymać rzeszowską ofertę. Została on szczegółowo opracowana zarówno przez zespoły samorządu województwa, jak i przedstawicieli rządu. W piątek poleciał do Singapuru kurier z kompletną dokumentacją. Jednym z jej elementów jest przyrzeczenie przekazania w wieczyste użytkowanie terenów pod przyszłą inwestycję. To właśnie było jednym z punktów obrad nadzwyczajnej sesji sejmiku wojewódzkiego, zwołanej w czwartek 13 października. Przed głosowaniem nad uchwałą atmosfera na sali obrad była bardzo gorąca. Radni opozycji sprzeciwiali się przyjęciu takiej uchwały. Argumenty padały różne, piszą "Super Nowości". Od pseudopatriotycznych wezwań do nieoddawania polskiej ziemi zachodnim inwestorom, po pomówienia sugerujące korupcyjne zainteresowanie zarządu województwa tą inwestycją. Ostateczna decyzja Singapurczyków w sprawie lokalizacji bazy zapadnie w ciągu najbliższych dwóch miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Więcej na ten temat: 14.10.05, 12:18 W dzisiejszym Pulsie Biznesu: www.pb.pl/content.aspx?sid=7351&guid=6E55340F-F1BD-4966-9C9A-7E7A6B9BFEE5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Promenada Starom+Dzielnica 4 Świątyń IP: *.olnet.com.pl 14.10.05, 12:34 Zarząd Zieleni Miejskiej przygotowuje się do przebudowy jednego z najstarszych parków w mieście Piątek, 14 października 2005r. Zarząd Zieleni Miejskiej przygotowuje się do przebudowy jednego z najstarszych parków w mieście Teraz to będą spacery. Mieszkańcy okolic Dworca Świebodzkiego i placu 1 Maja będą mieli ładniej. Urzędnicy chcą im zafundować więcej zieleni, postawić fontannę i zbudować nową kładkę nad fosą Najpierw urbaniści wymyślili, by połączyć spacerową ścieżką sąsiadujące ze sobą cztery świątynie – synagogę Pod Białym Bocianem przy Włodkowica, cerkiew prawosławną przy św. Mikołaja, kościół rzymskokatolicki przy św. Antoniego i kościół ewangelicko-augsburski przy Kazimierza Wielkiego. Prace ruszą w przyszłym roku. Teraz chcą uatrakcyjnić najstarszy wrocławski park publiczny, czyli Promenadę Staromiejską. Nazwą tą określa się tereny przy fosie, od pl. 1 Maja do Galerii Dominikańskiej. Zarząd Zieleni Miejskiej właśnie rozstrzyga przetarg na opracowanie projektu zagospodarowania odcinka promenady od ulicy Krupniczej do placu 1 Maja. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, pod koniec grudnia będzie gotowy wstępny plan, a wiosną projekt ze wszystkimi szczegółami budowlanymi. Co się zmieni? – To będzie zależało od projektantów – mówi tajemniczo Mieczysław Popławski, szef ZZM. Dodaje jednak, że zaskakujących rozwiązań urzędnicy się nie spodziewają. – Ta część miasta ma dość szczegółowy plan zagospodarowania terenu. Projektanci będą musieli uwzględnić wytyczne w nim zawarte – dodaje. Popławski tłumaczy, że jedną z planowanych atrakcji jest kolejna kładka nad fosą. Jeszcze nie wiadomo, czy zrobi ją ZZM, czy Zarząd Dróg i Komunikacji, który odpowiadał za budowę kładek na wyspach: Opatowickiej, Bielarskiej i Piasek. Pewne jest za to miejsce, w którym nowa kładka połączy ze sobą brzegi fosy. Na lilie wodne z góry będziemy mogli popatrzeć dokładnie naprzeciwko Dworca Świebodzkiego. – Dodatkowo, tuż obok kładki być, może stanie jakiś pomnik albo rzeźba. Nie wykluczamy, że fontanna – dodaje Mieczysław Popławski. Zaznacza jednak, że to na razie tylko pomysły. Oprócz tych atrakcji na trasie spacerowej pojawi się też dużo zieleni. Kiedy czekają nas zmiany? To będzie zależało od przyszłorocznego budżetu. Jeśli znajdą się w nim pieniądze na ten cel, roboty ruszą pełną parą na wiosnę. Jeśli nie – trzeba będzie z nimi poczekać do 2007 roku. – Chciałabym, aby w przyszłym roku udało się chociaż wybudować tę kładkę – mówi Maria Podlipko, mieszkanka jednej z kamienic przy ulicy Krupniczej. – Miło byłoby chodzić tam na spacery – dodaje. Promenada była pierwsza Promenada Staromiejska to pierwszy publiczny wrocławski park. Powstała w 1812 roku, gdy Napoleon nakazał zburzyć mury obronne Wrocławia. Różnił się od innych tym, że został wykonany za publiczne pieniądze. Pozostałe, na przykład park Szczytnicki, jeden z pierwszych w Europie parków w stylu angielskim, zostały założone przez prywatne osoby, a tylko udostępniane szerszej publiczności. Przymysław Ziółek - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re:Dolny Śląsk przejmuje Halę Ludową 14.10.05, 20:34 Dolny Śląsk przejmie dziś Halę Ludową. :. 14 października 2005 - 08:22 Marszałek Paweł Wróblewski podpisze dziś w Warszawie umowę dotyczącą nieodpłatnego przekazania samorządowi województwa dolnośląskiego udziałów Skarbu Państwa we wrocławskiej Hali Ludowej. Władze regionu dostaną 73 procent udziałów, Hala będzie współprowadzona z władzami Wrocławia. Nie wykluczono, że jeszcze w tym roku zabytkowa Hala Ludowa trafi na światową listę dziedzictwa UNESCO. Źródło: Radio RAM Coś nie chce mi się wierzyć, że j e s z c z e w t y m r o k u __________________ Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Hotel na lotnisku? 14.10.05, 20:35 .: Hotel powstanie na wrocławskim lotnisku ? :. 14 października 2005 - 17:32 Władze wrocławskiego Portu Lotniczego chcą, by pasażerowie mogli przenocować na Strachowicach. W planie rozwoju lotniska jest budowa 100-pokojowego hotelu o standardzie trzygwiazdkowym z piętrem biznesowym o podwyższonym standardzie. Obiekt kosztować ma około 20 milionów złotych. Jest pomysł, by przy regionalnych portach powstały podobne hotele. Inwestycją miałaby się zająć warszawska spółka Port-Hotel, która administruje Mariottem przy lotnisku Okęcie. - To najlepiej obłożony hotel w stolicy - mówi prezes Portu Lotniczego Wrocław Andrzej Barski. Strachowice pod względem liczby pasażerów wyprzedzają Poznań, daleko im jednak do Katowic, Krakowa i Gdańska. Śląskie lotniska to 10 milionów potencjalnych pasażerów, wrocławskie działa na obszarze zamieszkałym przez prawie 3 i pół miliona ludzi. - Nie dogonimy Krakowa i nie chcemy się z nim ścigać, tylko rozwijać w swoim tempie - zaznacza szef portu we Wrocławiu. Od stycznia na lotnisku przybyło 46 nowych stanowisk. Przy zatrudnieniu sięgającym 180- osób, to wzrost zatrudnienia prawie o jedną czwartą.Miejsc pracy może być jeszcze więcej, bo w grudniu nowe tanie połączenia do Monachium i Dublina uruchamia Centralwings. W marcu zaś Ryanair zacznie kursować ze Strachowic do Nottingham. S.Chmielarz Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Japońska motoryzacja we Wrocławiu 14.10.05, 20:41 www.pim.org.pl/pub/jcbe_pl_2005.html Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Promocje biletów lotniczych 14.10.05, 22:34 Tani przewoźnik Ryanair ogłosił w czwartek wyprzedaż biletów, dotyczącą również biletów do i z Polski. Promocje trwają w Centralwings, Lufthansa, LOT i British Airways. Wyprzedaż Ryanaira polega na tymczasowej rezygnacji ze zróżnicowania stawki w zależności od terminu lotu. Wszystkie bilety na danym kierunku są objęte jedną stawką, niższą od przeciętnej. Żeby skorzystać z promocji, trzeba zarezerwować bilet od 14 do 20 października, na loty w środku tygodnia (od wtorku do czwartku), w okresie od 3 listopada do 9 lutego, z wyjątkiem okresu od 12 grudnia do 8 stycznia. Promocje stosują też inni tani przewoźnicy. Do 16 października można kupić bilety Centralwings po obniżonej cenie z Warszawy lub Wrocławia do Mediolanu, z Rzymu do Warszawy lub Krakowa, z Hanoweru do Warszawy lub Katowic, z Londynu do Warszawy lub Krakowa. Przewoźnik zastrzega jednak, że niedozwolone są wszelkie zmiany rezerwacji, zmiany nazwiska pasażera legitymującego się biletem, zwrot kosztu biletu. Centralwings sprzedaje po promocyjnych cenach bilety do Grecji - z Warszawy do 19 października i z Poznania do 20 października. Promocja trwa do chwili sprzedania biletów. Przewoźnik poinformował również o obniżce cen do Lizbony z Warszawy. Jak poinformował na swoich stronach internetowych PLL LOT, trwają promocje biletów do Manchesteru, Zagrzebia, Wenecji, Nicei, Barcelony, Sztokholmu, USA i Toronto. Promocje dotyczą okresu, który kończy się między 12 października a 29 grudnia, w zależności od kierunku. British Airways poinformował natomiast, że trwa oferta specjalna na loty z Warszawy przez Londyn do 10 miast w Ameryce Północnej. Bilet można kupić do 15 listopada, wylot do 15 grudnia, na powrót w tej samej taryfie pasażer ma rok. Również Lufthansa poinformowała, że przedłuża swoją jesienną promocję na loty z Gdańska, Krakowa, Katowic, Poznania, Wrocławia i Warszawy. Bilety można kupić do 31 października na wyloty i przyloty do 15 grudnia; obniżka ceny wynosi od 25 do 45 proc., w zależności od kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Apartamentowiec na Czystej - wizualizacje 15.10.05, 12:35 Mnie się podoba: skyscrapercity.com/showpost.php?p=5772686&postcount=1510 Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Apartamentowiec na Czystej - wizualizacje 15.10.05, 12:45 Mnie sie nie podoba. Wydaje mi sie jakiś taki ciemny,smutny,klockowaty..... Przypomina mi komune....... Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Dane dot. wrocławskiego lotniska - wrzesień 2005 15.10.05, 15:54 Operacje lotnicze: 1802 (+108) Ruch pasażerski: 51.520 (+1887) Cargo tony:71 (+16 ton) W nawiasie porównanie z sierpniem 2005r. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Dane dot. wrocławskiego lotniska - wrzesień 2 15.10.05, 16:11 pluto10 napisał: > Operacje lotnicze: 1802 (+108) > Ruch pasażerski: 51.520 (+1887) > Cargo tony:71 (+16 ton) > > W nawiasie porównanie z sierpniem 2005r. Obawiam sie, ze jednak wroclawski port nie zdola osiagnac oszacowanego wyniku 470 000 pasazerow w 2006 roku. Wychodzi, ze w kazdym z trzech miesiecy ktore zostaly do konca roku trzeba by przewozic ponad 44 000 pasazerow, a patrzac na statystyki to w miesiacach niesezonowych przewozono okolo 37 tys paxow. Co prawda w grudniu ruch moze wzrosnac (swieta, wprowadzenie dwoch nowych polaczen), ale za to pazdziernik i listopad beda slabe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu_uszatek Re: Dane dot. wrocławskiego lotniska - wrzesień 2 IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 18:06 Ja Panie Michale obstawiam, że jednak wynik zostanie osiągnięty. Zakładam się o piwo. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Newsletter 29 16.10.05, 12:27 Gość portalu: ! napisał(a): > Czas na 29 odsłonę. Już raczej bez mojego udziału :( > Życzę miłego urlopu. Szkoda, że zabraknie głównego przeciwnika dobrej gospodarki przestrzennej dziś, ale trudno. Do usłyszenia w przyszłości. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu .: Niebawem zaczną się remonty, które ułatwią życi 16.10.05, 12:29 .: Niebawem zaczną się remonty, które ułatwią życie kierowcom. :. 11 października 2005 - 09:14 Nowa estakada powstanie w miejsce starej ponad stuletniej która groziła zawaleniem i którą rozebrano w połowie września tego roku choć już od paru lat była dla samochodów zamknięta. Od połowy przyszłego roku wrocławianie łątwiej bedą mogli dojechać do jednego z największych osiedli miasta - Nowego Dworu, bo powstanie wiadukt na ulicy Strzegomskiej. Ewa Mazur z Zarządu Dróg i Komunikacji przyznaje że drogowcom zaczęło się spieszyć, bo już wkrótce planowana budowa drugiej nitki ulicy Klecińskiej spowodować może całkowite odcięcie Nowego Dworu od centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu .: Co z darmowym internetem w Rynku ? :. 16.10.05, 12:31 Polak potrafi!!!. Mam nadzieję, że to nie doprowadzi do sytuacji, że ktoś nagle stwierdzi, że trzeba wyłączyć hotspota... www.radioram.pl/index.jsp?art=1626 .: Co z darmowym internetem w Rynku ? :. 11 października 2005 - 07:06 Hotspot dla biznesmenów wykorzystują głównie mieszkańcy kamienic. Mieszkańcy kamienic w rynku mają internet za darmo. Jest to możliwe dzięki hotspotowi - radiowemu dostępowi do internetu, którym parę lat temu wrocławski magistrat objął całą powierzchnię rynek. Z założenia miał on służyć wszystkim tym, którzy z laptopami bedą chcieli skorzystać z interetu będąc w rynku w interesach lub turystycznie. Tak naprawdę z opłacanego przez miasto internetu korzystają głównie mieszkańcy kamienic. Urzędnicy próbują utrudniać takim internautom ciągłe wykorzystywanie darmowego dostępu. Wrocławianie nie mieszkający przy rynku za internet muszą płacić. Przeciętnie 100 złotych miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rob30 Centra logistyczne pod Wrocławiem 17.10.05, 13:13 Możemy być liderem Data: 2005-10-17 Autor: Sylwia Chmielarz Wrocław ma szansę stać się jednym z największych centrów logistycznych w Europie Środkowowschodniej. W tej chwili nie ma lepszego miejsca do rozwoju - twierdzą firmy transportowo-magazynowe Szacuje się, że we Wrocławiu jest 61,5 tysiąca metrów kwadratowych magazynów, z czego tylko 2,5 procent jest wolna. W rankingu powierzchni magazynowej zaraz za stolicą plasuje się Łódź. Wrocław jest na trzeciej pozycji razem ze Śląskiem i przed Poznaniem. Inwestycje motoryzacyjne, których przybywa na Dolnym Śląsku, a przede wszystkim decyzja o budowie w Kobierzycach fabryki koncernu LG Philips powodują, że firmy logistyczne liczą na gwałtowny wzrost liczby zleceń. Do walki o miejsce na rynku przystępuje ProLogis. Amerykański koncern w tym miesiącu odda do użytku pierwszą halę o powierzchni 18 tysięcy metrów kwadratowych w Bielanach Wrocławskich. Jest ona w całości wynajęta przez dużych graczy na logistycznym rynku: brytyjski Wincanton, polski JAS FBG i DFDS, należący do duńskiej grupy DSV. Powierzchnię dzierżawi też Torfarm, jeden z wiodących dystrybutorów farmaceutycznych w Polsce. Praca w drugim tak samo dużym budynku stawianym przez ProLogis w Bielanach rozpocznie się w listopadzie. - Wynajęliśmy go już jednemu klientowi - zdradza wiceprezes firmy Maciej Madejak. - Zainteresowanie naszymi obiektami jest tak duże, że firmy rezerwują powierzchnie w halach, które jeszcze nie zostały wybudowane - dodaje. W przyszłym roku inwestor zbuduje kolejne dwa magazyny. Łącznie zamierza postawić w Bielanach 9 hal i zainwestować 100 milionów dolarów. Centrum ma mieć aż 160 tysięcy metrów kwadratowych, czyli ponad 2-krotnie więcej niż wszystkie magazyny we Wrocławiu. Kąty Logistyczne Nie tylko ProLogis chce zarobić na firmach produkcyjnych. Na zlecenia z LG liczą także inwestorzy stawiający centra logistyczne w gminie Kąty Wrocławskie. Na początku listopada ma być gotowa pierwsza hala portugalskiej firmy Tiner w Pietrzykowicach. To 2 kilometry od działki, na której stanie fabryka Koreańczyków. 20 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni będzie wynajmowanych w modułach po 2-2,5 tysiąca. Tiner zbuduje cztery takie hale, na co wyda ponad 40 milionów euro. - Podoba nam się przedsięwzięcie sąsiadów z Portugalii, ale to nie jest dla nas konkurencja - mówi Wiesław Gądkiewicz, dyrektor ds. inwestycji w firmie Parkridge CE Developments. Brytyjska firma pod koniec października odda do użytku pierwszą halę w swoim centrum logistycznym także w gminie Kąty. Przy węźle kąteckim Brytyjczycy mieli zbudować początkowo 86 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni magazynowej. Teraz planują więcej. - Negocjujemy duży kontrakt, jeśli go podpiszemy, klient wynajmie aż 50 tysięcy metrów kwadratowych - mówi Gądkiewicz. To dla niego powstanie wtedy megahala o takiej powierzchni, a cała inwestycja rozszerzy się nawet do 110 tysięcy metrów kwadratowych. Na razie pierwszym magazynem o powierzchni 20 tysięcy metrów kwadratowych interesują się firmy z branży elektronicznej. Swoje produkty chcą też składować Japończycy. Działkę w tamtych okolicach kupił także holenderski Schavemaker. - W tym roku chcemy rozpocząć budowę pierwszej hali. Powinna być gotowa w ciągu pięciu miesięcy - mówi Eliza Misiejuk z polskiego oddziału firmy. Nie ukrywa, że w tej chwili powierzchnią magazynową interesują się firmy z Holandii, które chciałyby wejść na polski rynek. - Inwestycje przyciągną kolejne inwestycje - wyjaśnia Eliza Misiejuk. Firma działa na rynku europejskim od lat 70. Teraz zamierza zdobyć także polskich klientów. W Kątach na początek zbuduje niewielki, bo czterotysięczny obiekt. Nie walczymy z dużymi Z inwestorami zagranicznymi nie zamierza rywalizować Zygmunt Sieńko, właściciel wrocławskiej firmy Trans-Port. - Dla każdego jest miejsce na rynku - mówi. - My mamy stawki konkurencyjne i traktujemy klienta indywidualnie. Nawet firma, która magazynuje kilkanaście palet tygodniowo, ma u nas swojego opiekuna, który prowadzi ewidencję i załatwia formalności - wylicza. Teraz firma działa na 7 tysiącach metrów kwadratowych przy ulicy Jerzmanowskiej, z czego trzy tysiące to magazyn główny. Wkrótce zamierza kupić nowy obiekt w pobliżu i przenieść tam główną halę, by na miejscu starej postawić nowy magazyn wysokiego składowania. - Zaczniemy inwestycję w marcu. Cała rozbudowa to wydatek rzędu 12-16 milionów złotych - szacuje prezes Trans-Portu. Ale nie tylko południowo-zachodnia część Wrocławia to atrakcyjne miejsce pod logistyczne inwestycje. Północny wschód także zaczyna się rozwijać. Świadczy o tym kumulacja nowych magazynów przy trasie na Warszawę. Nowe centrum dystrybucyjne o powierzchni czterech tysięcy metrów kwadratowych postawił w tym roku przy ulicy Bierutowskiej Raben. Do inwestycji przy tej samej ulicy przymierza się Pekaes. Firma, wchodząc w ubiegłym roku na giełdę, zobowiązała się do budowy nowych terminali spedycyjnych w Polsce. - W tej chwili jesteśmy na etapie wyłaniania projektu obiektu na wrocławskim Psim Polu - mówi Witold Szpejda z zarządu Pekaesu. Budowa hali o powierzchni 10 tysięcy metrów kwadratowych z częścią chłodniczą powinna ruszyć wiosną i potrwać 5-6 miesięcy. Trzy miliony euro za dwie godziny To nie koniec logistycznych przedsięwzięć przy ulicy Bierutowskiej. W październiku oficjalnie swój terminal logistyczny uruchomił tam DHL Express. Nowy obiekt firmy należącej do Deutsche Post & World Net kosztował 3,3 miliona euro. Niemiecki inwestor wydał taką kwotę, by usprawnić przyjmowanie i rozsyłanie paczek z Dolnego Śląska. Dzięki temu przesyłki mogą być odbierane o godzinę później i dostarczane np. do Warszawy godzinę wcześniej. - Takie przedsięwzięcie to strategia w zdobywaniu Wschodu Europy - mówił podczas otwarcia terminalu doktor Peter Kruse z zarządu DPWN, odpowiedzialny za DHL Express w Europie. Firma uważa, że po akcesji nowych państw do UE przybyło jej 75 milionów potencjalnych klientów. Możliwości rozwoju są ogromne - DHL przewozi rocznie tyle przesyłek w Polsce, co w Niemczech w ciągu tygodnia. - Firmy polskie zaczynają zauważać, że własny transport i magazynowanie nie są opłacalne. Gdy obliczy się koszty paliwa, leasingu aut, doda nerwy związane z brakiem terminowości dostaw, to okaże się, że lepiej zlecić transport komuś z zewnątrz - przekonuje Tomasz Buraś, wiceprezes ds. operacyjnych DHL Express Poland. Terminal przy ulicy Bierutowskiej jest wyposażony aż w 84 bramy, dzięki czemu duża liczba aut może być rozładowywana jednocześnie. Przesyłki trafiają na taśmę sortera, który jest w stanie rozdzielić dwa tysiące paczek na godzinę. Na razie wrocławski terminal ma ich siedem tysięcy dziennie, ale zamierza ich przyjmować 16 tysięcy. Czas oszczędza także Schenker, jedna z największych krajowych firm logistycznych. Firma nie ma centrali, do której trafiałyby wszystkie paczki. Towar od razu jedzie do miasta przeznaczenia. - Jedno sortowanie mniej to szybsza przesyłka, ale i mniej uszkodzeń - tłumaczy Robert Adach z Schenkera. Na Dolnym Śląsku firma powstała w wyniku fuzji z rodzimym Spedpolem. Obsługuje m.in. Media Markt, MacroCash & Carry, Wabco, Faurecię i Vectrix. Ale firmy logistyczne - zwłaszcza te z zachodnim kapitałem - liczą nie tylko na kontrahentów z Polski. Przyznają, że Wrocław stoczy walkę o pierwszeństwo wśród centrów magazynowo-spedycyjnych w Europie Środkowowschodniej. - Nasz rywal, Praga, jest droższa, jeśli chodzi o ceny gruntu i koszty zatrudnienia - mówi Robert Adach. Drugi konkurent - Drezno jest jeszcze droższy, zarówno pod względem płac, jak i czynszów. W Niemczech stawki za magazynowanie są dwukrotnie wyższe niż w Polsce. Atuty Wrocławia to dostęp do ośrodków akademickich, węzeł komunikacyjny i lotnisko, o ile zostanie rozbudowane. - Z Wrocławia możemy zaopatrywać całe Niemcy w krótkim czasie i to za przyzwoite pieniądze - dodaje Adach. Jest przekonany, że Wr Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Re: Kolejne inwestycje Włochów 17.10.05, 14:02 Teraz Morskie Oko Data: 2005-10-03 Włoski deweloper Verona Building planuje kolejne inwestycje we Wrocławiu. Nieoficjalnie wiadomo, że negocjuje kupno działek przy ulicy Hallera u zbiegu z ulicą Grabiszyńską Chodzi o teren za stacją BP po wyburzonej stacji Arala i o działkę należącą kiedyś do PZL Hydral. Według wcześniejszych informacji 2-hektarową działką interesowała się m.in. jedna z sieci marketów budowlanych, która chciała tam postawić swój sklep. Teraz wśród potencjalnych nabywców są Włosi. Nie byłoby to jednak ostatnie przedsięwzięcie Verona Building we Wrocławiu. Firma należąca do włoskiego dewelopera Valdadige Costruzioni wybuduje osiedle mieszkaniowe naprzeciwko kompleksu rekreacyjnego Morskie Oko. Przy ulicy Chopina powstanie około 30 apartamentów. - Ceny na pewno nie będą niższe niż w kompleksie Rondo Verona przy placu Powstańców Śląskich - mówi Maurizio Sangali z Verona Building. - Ale będzie ich mniej, więc towar będzie bardziej luksusowy - wyjaśnia Sangali. Budynki, które powstaną na działce, będą niewysokie. Nie wiadomo jednak, jakie dokładnie, bo to zależy od miejskich urzędników. - Formalności związane z wydaniem pozwolenia na budowę potrwają 6-8 miesięcy - przewiduje inwestor. Budowa kompleksu mieszkalnego ma potrwać około 15 miesięcy. (sylchmiel) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HG Re: Podpisanie umowy z Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 16:50 biznes.onet.pl/0,1180842,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
preslaw Polska ma szansę na Hankooka? 18.10.05, 11:57 Polska ma szansę na Hankooka? Wtorek, 18 października 2005 - 10:47 CEST (08:47 GMT) Południowokoreański koncern Hankook Tire, największy w Korei producent opon, rozważa Polskę, Czechy i Węgry jako możliwe lokalizacje pod budowę nowej fabryki kosztem 600 mln USD. We wtorek węgierski dziennik "Vilaggazdasag" podał, że Hankook Tire Co. prawdopodobnie wybierze Węgry jako miejsce lokalizacji swojej nowej i pierwszej w Europie fabryki. Przedstawiciele Hankooka i minister gospodarki Węgier Janos Koka odbyli prywatne rozmowy podczas ostatniej wizyty ministra w Hongkongu - napisał dziennik. "Prowadzimy finałowe rozmowy z Polską, Czechami i Węgrami" - powiedział we wtorek przedstawiciel Hankook Tire, Suh Min Chul. "Nie uwzględniamy już Słowacji. Wkrótce powinna zapaść decyzja" - dodał. Zakład południowokoreańskiego koncernu rozpocząłby pracę w 2007 roku i stworzył 3 tys. nowych miejsc pracy. W lipcu br. Państwowa Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych wystąpiła do inwestora z propozycją ponownego rozważenia Polski jako potencjalnej lokalizacji inwestycji (pierwszą ofertę agencja złożyła na początku 2005 r.). Koncern Hankook ogłosił wówczas, że z listy potencjalnych lokalizacji nowej fabryki opon została skreślona Słowacja. ss, pap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Sale Akademii Muzycznej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.05, 13:35 www.radioram.pl/index.jsp?art=1661 .: Wrocławska Akademia Muzyczna będzie się rozbudowywać. :. 18 października 2005 - 08:42 Nowy kompleks stanie na terenach przyległych do uczelni, przekazanych jej przez miasto. Pierwszy etap prac ma się rozpocząć w przyszłym roku, kosztem 11 milionów złotych powstanie zespół trzech sal dydaktyczno-muzycznych, z których największa pomieści 500 widzów. radio RAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Prawdopodobnie dziś decyzja ws. inwestycji LG Phil IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.05, 13:37 www.radio.wroclaw.pl/index.jsp?art=48092 .: Prawdopodobnie dziś decyzja ws. inwestycji LG Phillips :. 18 października 2005 - 09:58 Dziś może zapaść decyzja rządu w sprawie wielkości pomocy publicznej dla poddostawców koreańsko-holenderskiego koncernu LG Philips. Zaakceptowanie wsparcia przesunięto w ubiegłym tygodniu. Inwestycja nie jest zagrożona, a opóźnienie to wynik niezdecydowania samych kooperantów LG Philips - mówi Sebastian Mikosz wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych. Okazuje się, że koreańskie firmy wstrzymują parafowanie dokumentów gdy okazuje się, że za niezrealizowanie inwestycji grożą im kary. - Wiemy jakie są doświadzczenia we współpracy z firmami Korei, dlatego się zabezpieczamy. Jedna z firm na przykład zamiast budować fabrykę u boku LG Philips zamierzała kupić istniejący zakład we Wrocławiu. Była zdziwiona, gdy okazało się że nie dostanie na taki zakup pomocy publicznej. Dlatego na ubiegłotygodniowym posiedzeniu Rada Ministrów nie wiedziała tak na prawdę, jakim przedsięwzięciom ma udzielić wsparcia. Na dziś wszystko miało zostac doprecyzowane. Poddostawcy mają otrzymać w sumie 120 milionów złotych wsparcia bezpośredniego. To więcej niż gotówka, jaką zagwarantowano w głownej umowie LG Philips. Ale i miejsc pracy u poddostawcow będzie więcej - i to 2 razy więcej. Pieniądze mają być wypłacane po zakończeniu inwestycji. Przy produkcji ekranów pracować będzie 3 tysiące ludzi, w zakładach satelickich 6 tysięcy. Budowa fabryk potrwa półtora roku. Sylwia Chmielarz PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Najlepszy w Polsce skatepark we Wrocławiu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.05, 13:43 www.radio.wroclaw.pl/index.jsp?art=48067 .: Najlepszy w Polsce skatepark we Wrocławiu? :. 17 października 2005 - 17:41 Urządzenia do jazdy na rolkach, deskorolkach i rowerach bmx, prawie 2,5 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni, hala kryta dachem - tak ma wyglądać wrocławski skatepark, jaki wybudują władze miasta (ZOBACZ WIZUALIZACJĘ) Obiekt w przyszłym roku stanie na terenie starej zajedni autobusowej przy ul. Legnickiej. Budowa obiektu, jaki stanie na powierzchni 2,5 tys. metrów rozpocznie się zaraz po rozstrzygnięciu przetargu. Miasto ogłosi go najprawdopodobniej w grudniu. Marek Zoellner, Dominik Panek PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Wrocławskie inwestycje drogowe w 2006 r. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.05, 13:49 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,2972280.html Marek Szempliński 17-10-2005 , ostatnia aktualizacja 17-10-2005 19:55 Rok 2006 upłynie nam pod znakiem gigantycznych korków na ulicach. Po nowym roku pełną parą ruszą prace m.in. na dwóch trasach wylotowych - w kierunku Warszawy zatrzyma nas przebudowa "Grunwaldu", a na trasie do Poznania trochę łatwiej będzie ominąć poszerzanie Żmigrodzkiej [.....] Na koniec wieści o obwodnicy śródmiejskiej. Prace na ul. Klecińskiej powinny rozpocząć się w tym roku, więc budowa wiaduktu będzie na pewno kontynuowana w 2006 roku. Natomiast odcinek za mostem Milenijnym - do Żmigrodzkiej i do Bolesława Chrobrego - będzie budowany w 2007 roku. - Chociaż jest jeszcze taka możliwość, że tak jak na budowę mostu poszukamy wykonawcy, który sfinansuje cały projekt, i zapłacimy mu po wszystkim. Wtedy można by ruszyć w 2006 rok - twierdzi Zbigniew Komar. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Wrocławskie inwestycje drogowe w 2006 r. 18.10.05, 20:11 I wcześniej: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2970301.html Plany inwestycyjne Zarządu Dróg i Komunikacji Marek Szempliński 16-10-2005 , ostatnia aktualizacja 17-10-2005 19:21 Zima za pasem, a wrocławscy drogowcy rozkopują coraz nowe jezdnie. W sobotę zamknęli ulicę Bożego Ciała, w przyszły weekend chcą rozpocząć remont wiaduktu na Armii Krajowej W ubiegłych latach nie decydowano się zimą na tak wiele remontów. Prowadzone były głównie wielkie inwestycje, które zaplanowane są na kilka sezonów budowlanych. Poza nimi kierowcom przeszkadzali tylko ci, którzy się nie wyrobili w cieplejszych miesiącach, oraz przytrafiające się przeważnie zimą awarie sieci podziemnych. Tymczasem tegoroczny terminarz robót jakby nie dbał o pogodę. - Inwestycji jest tak dużo, że trzeba było je podzielić na cały rok - tłumaczy rzeczniczka prasowa Zarządu Dróg i Komunikacji Ewa Mazur. Zimowe wykopki na ulicach prowadzone będą także dlatego, że nie wszystkie z zaplanowanych prac udało się rozpocząć w bardziej sprzyjającym terminie. Niektóre inwestycje, jak choćby ta na Armii Krajowej, musiały rzeczywiście czekać, aż skończą się inne, żeby nie zakorkować dokumentnie miasta. Armii Krajowej nie można bowiem zamknąć, jeżeli nie umożliwi się objazdu przez ulice Karwińską i Krakowską, na skrzyżowaniu których budowana jest sygnalizacja świetlna. Część projektów czekała na środki z Unii Europejskiej, za które można je przeprowadzić. Przebudowa placu Grunwaldzkiego, który nie doczekał się ani pieniędzy, ani zakończenia remontu na ul. Sienkiewicza, rozpocznie się najprawdopodobniej w przyszłym roku. Trzeba też pamiętać o zamierzeniach, na które są już pieniądze, ale nie ma ciągle wykonawcy, bo nie można rozstrzygnąć przetargu. Takiego pecha ma obwodnica śródmiejska na Klecińskiej. Są wprawdzie chętni do pracy, ale trwa zaciekła walka o kontrakt - firmy ciągle protestują przeciwko rozstrzygnięciom komisji przetargowej. W tej sytuacji drogowcy muszą liczyć, że zima będzie lekka, a my, że nie będziemy musieli dużo jeździć. Spośród prowadzonych w tej chwili prac najszybciej zakończy się remont na ul. Mickiewicza - mamy przez nią jeździć pod koniec miesiąca. Ten sam termin dotyczy pl. 1 Maja i skrzyżowania wybrzeża Wyspiańskiego z placem Grunwaldzkim. Tymi drogami można już jeździć, ale do końca miesiąca powinny zniknąć wszystkie ekipy. W listopadzie odzyskamy ulice Graniczną, Wołowską oraz zatokę autobusową w końcowych odcinkach Grabiszyńskiej. Na koniec roku wyznaczone są terminy dla ulic Skarbowców, Sienkiewicza z Piastowską i Oławskiej. Niestety, w dwu ostatnich przypadkach możliwe są poślizgi. Sienkiewicza w ogóle później się zaczęła, Oławską ciągle okupują archeolodzy. Nowy rok powita rozpoczęte przebudowy ulic Szewskiej i Grodzkiej (koniec jesienią 2006) Bolesława Krzywoustego (grudzień 2006). Do tego jeszcze kilka ważnych zadań wystartuje. Poza wspomnianym wiaduktem na Armii Krajowej, może wreszcie ruszy Klecińska. Jeszcze w październiku planowane jest rozpoczęcie przebudowy Żmigrodzkiej i remont Kwidzyńskiej. Na skrzyżowaniu Pilczyckiej i Kozanowskiej do wiosny ma się skończyć budowa sygnalizacji świetlnej. Szansę na rozpoczęcie remontu ma także most Szczytnicki, jeśli szybko uda się rozstrzygnąć przetarg, gdyż pieniądze na remont już są od dawna. Jakie remonty planowane są w przyszłym roku - czytaj jutro Mapka: bi.gazeta.pl/im/8/2970/z2970028G.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Najlepszy w Polsce skatepark we Wrocławiu? 18.10.05, 20:09 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2972289.html bi.gazeta.pl/im/0/2972/z2972270G.jpg Znamy projekt kontrowersyjnego skateparku Karolina Łagowska 17-10-2005 , ostatnia aktualizacja 17-10-2005 20:01 W poniedziałek MOSiR po raz pierwszy pokazał wizualizację projektu nowego skateparku. To ta sama, która od tygodnia krąży w internecie i wzbudza kontrowersje wśród skejtów Wizualizację nowego skateparku od ponad tygodnia komentują na branżowych portalach skejci. Opinie są skrajne: od miażdżącej krytyki po opinie, że będzie to najlepszy skatepark w Polsce. Wczoraj opinie mogli wreszcie zweryfikować osobiście. Atmosfera była napięta. Na konferencję prasową do hali Orbita przyszli głównie skejci jeżdżący na rowerach BMX. Im projekt przypadł do gustu. Jak powstał, tłumaczyła Krystyna Chybalska, architekt z wrocławskiego biura projektowego CM: - Stworzyłam go od strony zagospodarowania i rozmieszczenia przeszkód, bo te wybierali sami skejci. Będzie to obiekt dla zaawansowanych użytkowników, nie dla dzieciaka, który dopiero co dostał rower. Materiały, z których zostaną wykonane figury, będą mieć atesty. Łukasza Osińskiego zainteresowało, w jaki sposób zostanie sprawdzone bezpieczeństwo figur. - Powinno być bezpiecznie, bo przeszkody są dość szerokie. Na razie jednak nie ma norm, które pozwalają to określić - przyznała architekt. - Czy projekt się wam podoba? - zapytała. - Tak! - chóralnie krzyknęli BMX-owcy. Boniek Falicki, projektant skateparków i skejt, który jeździ na desce: - To jakiś skandal. Jeśli opinia skejtów, którzy przyszli na spotkanie, jest dla MOSiR-u bardziej wartościowa niż zdanie fachowców, to gdzie tu sens? Zaprojektowany skatepark jest przesycony przeszkodami, które w dodatku są za blisko siebie, co może być niebezpieczne. Poza tym jest jednostronny, zorientowany głównie na BMX-y i mało twórczy. W dobrym skateparku wjeżdża się na przeszkodę i jeździ godzinami, tak są połączone. Także Andreas Schützenberger z niemieckiej firmy IOU (uchodzącej za eksperta w budowie skateparków) ma wątpliwości. On też był zainteresowany tworzeniem wrocławskiego obiektu, ale nie dano mu szans. Kontakt ze strony polskiej urwał się po tym, jak Schützenberger wysłał do polskiego biura swój projekt. Dwukrotnie tańszy niż planowane przez miejski budżet koszty wykonania skateparku: - Wygląda pięknie, jak z gry komputerowej. Ale nie można zaplanować tam tylu przeszkód. Jest za gęsto - twierdzi niemiecki projektant. Poważne błędy zarzuca też projektowi Maciej Trojanowski, dziennikarz portalu www.andergrand.pl. - Za mało miejsca między przeszkodami, za dużo elementów. Przeszkody są nieproporcjonalne do tego metrażu. Albo ktoś popełnił błąd, albo go poniosła fantazja - uważa. Przemek Prusak, jeden z trzech skejtów współpracujących z biurem projektowym: - Skatepark będzie super, wystarczy tylko, że zostanie wykonany zgodnie z projektem. A o to skejci boją się najbardziej. - Właśnie w tym problem. Protestuję, bo już jeden taki "cudowny" skatepark mamy, to plac Wolności. W Polsce nie mamy profesjonalnych firm robiących skateparki, a jak to robi reszta - widać - ironizuje Paweł Leśniański, skejt i fotoreporter sportów ekstremalnych. Łukasz Osiński: - Nie czepiajcie się. Dwa lata walczyłem, żeby powstał ten skatepark. Bo się prezydent wkurzy i w końcu nie da kasy. Niech będzie nawet zły, a jak już miasto go postawi, najwyżej poprawimy. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Najlepszy w Polsce skatepark we Wrocławiu? 18.10.05, 20:10 I jeszcze: miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2970524.html Kontrowersje wokół budowy nowego wrocławskiego skateparku Przy Legnickiej powstanie drugi wrocławski skatepark. Wszystko wskazuje, że będzie złej jakości. Miasto nie dość, że bez konkursu zleciło jego projekt firmie, którą skejci krytykują za nieudany obiekt na pl. Wolności, to jeszcze słono przepłaci za inwestyc Projekt nowego skateparku jest gotowy od kilku dni. Czeka na zatwierdzenie przez MOSiR. - Znów powstanie coś, na czym nie da się jeździć. I to za ogromne pieniądze - alarmują skejci, którzy widzieli plany. Wykonawcy, który wygra przetarg, miasto zapłaci prawie pół miliona złotych. Problem w tym, że do konkursu nie stanie żadna profesjonalna firma budująca skateparki, bo takie realizują obiekty według własnych projektów. - Czyli znów skatepark wybuduje albo zakład karny, jak było w Radomiu, albo np. firma sprzątająca miasto, jak w Lublinie. W Polsce to norma - denerwuje się Grzegorz Dryja. Od 10 lat jeździ na desce i organizuje imprezy sportowe. Autorami projektu skateparku są pracownicy wrocławskiego biura projektów CM. Ta sama firma stworzyła plany skateparku przy pl. Wolności. Skejci mówią o nim, że jest "najdroższą piramidą w Polsce". - Bo ze wszystkich postawionych tam figur tylko piramida zrobiona jest dobrze - mówi Paweł Leśniański, skejt i fotoreporter sportów ekstremalnych. Dlaczego i tym razem miasto zleciło pracowni CM zaprojektowanie skateparku? Józef Wawrzynowicz, zastępca dyrektora MOSIR-u do spraw technicznych: - Są niedrodzy i mają dobrą opinię w środowisku. Nie znam innego biura, które mogłoby to zrobić. Koszt projektu skateparku to 12 tys. zł netto, łącznie z pierwotną koncepcją, kosztorysem i obmiarem. Nie musieliśmy ogłaszać przetargu na projektantów - tłumaczy dyrektor. Jakie doświadczenie ma biuro CM w projektowaniu skateparków? - Wkracza pani w prywatną sferę objętą tajemnicą handlową - zdenerwował się Tomasz Chybalski, szef biura. Obiekt na pl. Wolności był pierwszym projektem skateparku, który wykonało jego biuro. Wcześniej firma projektowała np. place zabaw. - Nie jest możliwe zaprojektowanie idealnego obiektu, który odpowiadałby wszystkim: jeżdżącym na deskorolce, rolkach i BMX-ie - twierdzi szef biura CM. - Jest możliwe, tylko trzeba poprosić o to profesjonalną firmę, np. niemiecką IOU - twierdzi Boniek Falicki. Od 9 lat jeździ na deskorolce, zaprojektował skatepark pod Rotterdamem. Maciej Sznel z Urzędu Miejskiego. - Konsultowaliśmy się z IOU, ale nie byli zainteresowani współpracą. Andreas Schützenberger, właściciel IOU, lidera w produkcji skateparków w Europie. - Jak to nie byliśmy zainteresowani? Wysłałem ofertę, zaproponowałem, że przyjadę na spotkanie do Wrocławia. W pewnym momencie kontakt ze strony polskiej się urwał. Jarosław Obremski, wiceprezydent miasta: - Być może rolę odegrał koszt, z tego, co wiem, niemiecka oferta była bardzo droga. Sprawdziliśmy: profesjonalny, atestowany skatepark według projektu IOU (projekty robią gratis) wybudowany na powierzchni 2400 mkw. razem z materiałami, wykonaniem i dwuletnią gwarancją kosztuje niecałe 49 tys. euro. Stoi w Moskwie. Mniej więcej tyle samo miasto zapłaciło za o połowę mniejszy skatepark przy pl. Wolności. Jarosław Obremski, wiceprezydent miasta: - To rzeczywiście bardzo tanio. Niech ta firma się zgłosi, z chęcią się z nimi spotkam. Może uda się wybudować trzeci skatepark gdzieś na północy Wrocławia? Dlaczego miasto zleciło projekt niedoświadczonemu w tej dziedzinie biuru i odrzuciło tańszą ofertę profesjonalnej firmy z Niemiec?- Wyjaśnię, jak było naprawdę i dlaczego ktoś podjął takie decyzje - obiecuje wiceprezydent. MOSIR zapowiedział na dziś konferencję prasową w sprawie projektu. Skatepark ma powstać w hali po zajezdni autobusowej na ul. Legnickiej na powierzchni ponad 2,5 tys. metrów kwadratowych. Będzie to największy obiekt tego typu w Polsce. W planach zagospodarowania hali jest jeszcze ścianka do wspinaczki wysokogórskiej, sala do aerobiku, miejsce na sklep sportowy i restaurację, pomieszczenia konferencyjne dla organizacji pozarządowych. Miasto przeznaczy na całą inwestycję ok. 2 milionów zł. Koszt wykonania samego skateparku miasto oceniło na 400-500 tys. złotych. Tyle zapłaci wykonawcy - zwycięzcy przetargu, który tuż po zatwierdzeniu projektu ogłosi miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: Najlepszy w Polsce skatepark we Wrocławiu? 18.10.05, 20:14 I jeszcze jedno info w tej samej sprawie (dziwnie inny w wydźwięku niż info GW): wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/527912.html Rowerzyści, rolkarze i deskorolkowcy dogadali się w sprawie projektu skejtparku Wtorek, 18 października 2005r. Projekt spodobał się wszystkim Jest zgoda wśród miłośników sportów ekstremalnych. Jeszcze dwa miesiące temu skakali sobie do gardeł, wczoraj byli zgodni. Udało się pogodzić interesy wszystkich, bo w konsultacjach dotyczących projektu skejtparku, który ma powstać przy ul. Legnickiej, brali udział przedstawiciele trzech grup: czyli tych, którzy jeżdżą na rowerze na rolkach i na deskorolkach. – Nie była to łatwa współpraca – przyznaje Małgorzata Chybalska, architekt, autorka parku marzeń. – To są młodzi ludzie, entuzjaści sportów i ciężko do nich trafić z racjonalnymi argumentami. Nie da się zrobić projektu, który zadowoli wszystkich – mówi. Asystentem projektantki został Marcin Juzwa, student architektury, który jeździ na rolkach i desce. To on wczoraj cierpliwie rozwiewał wątpliwości ostatnich malkontentów. Młodzi ludzie najbardziej obawiali się błędów, które popełniono przy budowie skejtparku na placu Wolności. Nie było wczoraj osoby, która nie krytykowałaby tego obiektu. Chybalska uspokajała: – Poprzednio brakowało projektu. Wykonawca postawił gotowe przyrządy na placu. Teraz mamy dokładnie wyrysowany projekt i wykonawca będzie musiał go wykonać w każdym szczególe tak, jak jest na rysunkach – argumentowała cierpliwie. Miasto wyłoży na budowę hali 1,3 miliona złotych. Jeszcze w tym roku zostanie ogłoszony przetarg na wykonawcę obiektu. – W końcu się udało – cieszył się Przemek Prusak, który od lat skacze na ramach na rowerze „bmx”. – Ten projekt jest naprawdę dobry! Nie ma się do czego przyczepić. (TOK) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Jest robota... 18.10.05, 20:12 ... dla informatyków :-) Od siebie dodam, że to wcale nie ostatnia taka akcja a listopad pod tym względem to się w ogóle ciekawie zapowiada.... miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2969955.html Łowcy głów polują na młodych informatyków mkm 16-10-2005 , ostatnia aktualizacja 17-10-2005 19:32 Power Media rozpoczyna cykl spotkań ze studentami wyższych uczelni w całej Polsce. Chce w ten sposób wyłonić najlepszych informatyków i zaproponować im pracę. Pierwszy na liście jest Wrocław We wtorek przedstawiciele firmy będą na Uniwersytecie, a w czwartek na Politechnice. - Chcemy porozmawiać z co najmniej pięciuset studentami wydziałów informatycznych - mówi Andrzej Parszuto z zarządu Power Media. - Coraz więcej koncernów międzynarodowych otwiera w Polsce swoje centra badawcze. Od specjalistów wymagają świetnego przygotowania i zaawansowanej wiedzy technologicznej. Studenci podczas spotkań będą mogli wypełnić formularz rekrutacyjny. Pracownicy Power Media dokładnie je przejrzą, a z najlepszymi umówią się na półtoragodzinne spotkanie. W tym czasie sprawdzą znajomość języka angielskiego kandydata, który będzie musiał się pochwalić doskonałą znajomością nowoczesnych technologii IT. Na 100 wybrańców czeka praca nie tylko w Power Media, ale m.in. w Centrum Rozwoju Oprogramowania Siemensa, dla których firma prowadzi rekrutację. Plan spotkań: Uniwersytet Wrocławski: wtorek (18.10) godz. 12.15-13.15, Instytut Informatyki, ul. Przesmyckiego 20, Wrocław, sala nr 40 Politechnika Wrocławska: czwartek (20.10) godz. 14.30-16.30, Gmach Główny PWr, Wybrzeże Wyspiańskiego 27, sala 136 - parter Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu ISPA daje popalić... 18.10.05, 20:17 Jakiś rok temu rozmawiałem z człowiekiem odpowiedzialnym za inwestycje w MPWIK. Powidział, że w przyszłym roku ZDIK rozkopie jedną połowę miasta a on drugą i w ogóle się nie da po WRocku jeździć. Myślałem, że żartuje, ale: wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/527396.html Mieszkańcy jednego z większych osiedli w mieście mogą zostać pozbawieni komunikacji miejskiej Poniedziałek, 17 października 2005r. Długa droga do wiaty. Wygląda na to, że mieszkańcy Żernik będą jesienią i zimą musieli pokonać ponad kilometr, aby dostać się do najbliższego autobusu. Z powodu remontu kanalizacji zostanie zamknięte skrzyżowanie ulic Żernickiej, Strachowickiej i Objazdowej, a z osiedla znikną autobusy Kolejny etap remontu na Żernikach zaczyna się dziś. Autobusy linii 409 i 609 pojadą innymi trasami omijając to osiedle. Autobus 139 dojedzie tylko do pętli, która powstała przy skrzyżowaniu ulic Szczecińskiej i Żernickiej. Kilometrowy spacer Mieszkańcy nowych bloków przy ul. Strachowickiej i Rumiankowej są przerażeni. To właśnie oni będą mieć najdalej do przystanku. – Dokładnie 1200 metrów – pokazuje na licznik samochodu pan Wojciech Kopyra. – Tu wprowadziło się mnóstwo młodych ludzi, większość nie ma samochodu i do pracy dojeżdża autobusem. Pal licho, gdyby było lato. Ale to średnia przyjemność zasuwać po zmroku i gdy pada deszcz ponad kilometr na przystanek – mówi. Jego sąsiadka, pani Beata, ma podobne zdanie. Jej mąż co dzień wcześnie rano jedzie do pracy. – Ulica Rumiankowa jest nieoświetlona, nie ma chodników, tylko nieutwardzone pobocze. Kobiecie strach tędy przechodzić, gdy jest ciemno. A co mają mówić ludzie starsi albo dzieci? – irytuje się. Zdaniem mieszkańców, nikt z urzędników o tym nie pomyślał. – Można by podstawić jakieś busy, które podwoziłyby ludzi do pętli – zastanawia się pan Wojciech. Problem komunikacyjny jest znany radnym osiedla Żerniki od niedawna. – Rozmawialiśmy o tym na ostatnim spotkaniu. Rzecz w tym, że przed rozpoczęciem kolejnej inwestycji powinno się nas zapytać o zdanie. Tymczasem nikt z urzędników miejskich o nic nas nie pytał i nie poinformował o skróceniu tras autobusów – rozkłada ręce Zbigniew Żądło, przewodniczący tamtejszej rady osiedlowej. Ludzie obawiają się, że roboty budowlane się przedłużą i będą się męczyć bez autobusów wiele miesięcy. Autobus się nie mieści Urszula Badura, dyrektor Zarządu Inwestycji Miejskich UM, który w imieniu gminy odpowiada za inwestycję na Żernikach, przyznaje, że nie widzi możliwości skierowania inaczej autobusów przez osiedle, tak by ludziom było bliżej. – Jeździłam po osiedlu. Nie da się puścić tam autobusów, bo się nie zmieszczą. Ruch wahadłowy nie wchodzi w grę, bo osiedle się zakorkuje – uważa. Badura zapewnia, że zrobi wszystko, aby prace na Żernikach skończyły się jak najszybciej. – Postaramy się, aby potrwało to najwyżej dwa miesiące. Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i Komunikacji, pociesza, że sprawa nie jest beznadziejna. – Postaramy się zminimalizować dyskomfort mieszkańców. Przygotowaliśmy awaryjne trasy przejazdu – mówi. Jednak co będzie, jeśli okaże się, że autobusy przez osiedle nie mogą kursować? – Przez Rumiankową skierujemy autobus 609, tylko że on kursuje raz na pół godziny. Dobrym rozwiązaniem są busy, ale kto za to zapłaci? Inwestor powinien ponieść koszty. Być może Zarząd Inwestycji Miejskich uruchomi busy w tamtym rejonie. Zobaczymy, jak uda się pomóc tym ludziom – uspokaja rzeczniczka ZDiK. Eliza Głowicka - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Wrocławska Akademia Muzyczna będzie się rozbudo 18.10.05, 20:24 Ktoś wie o których to terenach mowa???? www.radioram.pl/index.jsp?art=1661 .: Wrocławska Akademia Muzyczna będzie się rozbudowywać. :. 18 października 2005 - 08:42 Nowy kompleks stanie na terenach przyległych do uczelni, przekazanych jej przez miasto. Pierwszy etap prac ma się rozpocząć w przyszłym roku, kosztem 11 milionów złotych powstanie zespół trzech sal dydaktyczno-muzycznych, z których największa pomieści 500 widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Wrocławska Akademia Muzyczna będzie się rozbu 18.10.05, 22:08 es_wu napisał: > Ktoś wie o których to terenach mowa???? AFAIK tych wzdłuż Legnickiej, w stronę Skweru Ruchu Oporu Olimp. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Hankook - raczej nie w Polsce 18.10.05, 20:31 Przynajmniej wydaje się, że nikomu z naszych negocjatorów już na tym nie zależy: biznes.onet.pl/2,1181493,wiadomosci.html cyt.: [...] Wiceminister gospodarki Marcin Kaszuba powiedział we wtorek PAP, że nic mu nie wiadomo na temat prowadzenia z Hankook Tire finałowych rozmów w sprawie tej inwestycji. "Nie odniosłem wrażenia, by koreański koncern był zainteresowany Polską. Moim zdaniem Hankook nie wybierze Polski, ponieważ interesuje go uzyskanie jak najwyższego wsparcia budżetowego. Raczej będzie starał się przekonać rząd węgierski, do udzielenia takiego wsparcia" - ocenił Kaszuba. [...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.05, 20:57 Jaki jest sens wstawiania po raz kolejny tych samych wiadomosci na to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Rząd przyjął program wsparcia ws. LG Philips IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.05, 12:49 www.radio.wroclaw.pl/index.jsp?art=48140 .: Rząd przyjął program wsparcia ws. LG Philips :. 19 października 2005 - 08:53 Rząd przyjął programy wieloletniego wsparcia dla poddostawców koreańsko- holenderskiego koncernu LG Philips w Kobierzycach. 6 firm dostanie wsparcie rzędu 120 milionów złotych. Zainwestują prawie miliard 200 tysięcy złotych. Sebastian Mikosz wiceprezes Polskiej Agnecji Informacji i inwestycji zagranicznych wyjaśnia, że to dopiero pierwszy krok do popisania umowy z inwestorami. Na początku września została podpisana umową o budowie przez LG.Philips fabryki ekranów ciekłokrystlicznych w Kobierzycach. Budowa zacznie się wiosną i potrwa półtora roku. Pracę w zakładzie znajdzie 3 tysiące ludzi, poddostawcy zatrudnią około 7-miu tysięcy pracowników. W Kobierzycach koncern LG planuje też budowę nowoczesnej fabryki sprzętu gospodarstwa domowego. Łącznie LG zainwestuje w Polsce ok. 850 mln euro. Sylwia Chmielarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Rząd przyjął program wsparcia ws. LG Philips IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.05, 12:59 wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/528364.html?ses_nm=166b6e737c00ac9d953cc85cd1b4d01b Azjatyckie firmy stworzą we Wrocławiu i jego okolicach więcej miejsc pracy niż w ciągu ostatnich kilkunastu lat wszyscy zagraniczni inwestorzy razem wzięci. – To świetna wiadomość – cieszy się Ryszard Pacholik, wójt gminy Kobierzyce. Do wczoraj inwazja koreańskich firm, współpracujących z LG Philips, stała pod znakiem zapytania. Ale Rada Ministrów zgodziła się na przyznanie pieniędzy z kasy państwa w ramach pomocy publicznej. W ciągu sześciu lat dostaną one ponad 120 milionów złotych w gotówce. Wcześniej zatwierdzone zostało już 100 mln zł pomocy dla fabryki ekranów ciekłokrystalicznych. W tym samym czasie Koreańczycy zapłacą półtora miliarda złotych podatków. Duża ich część trafi do gminy. – Nie lubię dzielić skóry na niedźwiedziu, ale mam nadzieję, że te pieniądze pozwolą nam przyspieszyć budowę kanalizacji, dróg i chodników – mówi Mirosław Węgłowski, sołtys Krzyżowic. Sprecyzowane plany ma też Jan Fronia, sołtys Biskupic Podgórnych, gdzie staną koreańskie fabryki. – Kanalizacja, droga do Tyńca Małego, boisko sportowe, park zieleni – wylicza sołtys. Koreańsko-holenderski gigant LG Philips swoją decyzję o budowie fabryki ekranów ciekłokrystalicznych ogłosił na początku września. Później rozstrzygał się los fabryki sprzętu AGD LG Electronics. Teraz ciągną do nas ich dostawcy. Sześciu kooperantów LG zainwestuje w Kobierzycach grubo ponad miliard złotych. Stworzą ponad siedem tysięcy miejsc pracy. Ze wstępnych deklaracji inwestorów wynika, że najwięcej, bo ponad 2,5 tysiąca osób zatrudni koreańska firma Heesung Electronics. Zajmie się produkcją modułów LCD. Swoją fabrykę w Kobierzycach postawi także największa w Korei firma z branży chemicznej LG Chem, która będzie produkować tzw. panele polaryzacyjne. Razem, ale osobno Urzędnicy resortu gospodarki zaznaczają, że dostawcy LG wchodzą na Dolny Śląsk osobno, chociaż w tym samym czasie, i z każdym trzeba było negocjować indywidualnie. – Te firmy będą wytwarzać produkty nie tylko na potrzeby głównego zakładu ekranów ciekłokrystalicznych – mówi Marcin Kaszuba, wiceminister gospodarki. I otwarcie mówi, że gdyby nie wsparcie z kasy państwa, to fabryki stanęłyby u naszych sąsiadów. – Poszliby tam, gdzie koszty pracy są niższe niż w Polsce – twierdzi Marcin Kaszuba. – A tak stworzą nowe etaty, przyciągną kolejne firmy i podniosą prestiż regionu. Raj dla naukowców To nie wszystko. Polski rząd prowadzi z koncernem LG rozmowy na temat budowy centrum badawczo-rozwojowego. Miałoby ono również stanąć w gminie Kobierzyce. – Żaden kłopot, miejsce się zawsze znajdzie – śmieje się wójt Ryszard Pacholik. Już wiadomo, że osiem koreańskich firm stworzy w sumie ponad 12 tysięcy miejsc pracy. Do tego dojdzie kolejnych kilka tysięcy w przedsiębiorstwach, obsługujących zagraniczne fabryki. Łukasz Pałka - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Rząd przyjął program wsparcia ws. LG Philips 19.10.05, 15:23 > Sprecyzowane plany ma też Jan Fronia, sołtys Biskupic Podgórnych, gdzie staną > koreańskie fabryki. – Kanalizacja, droga do Tyńca Małego, boisko sportowe, > park zieleni – wylicza sołtys. Proszę, kolejny dowód (jeden z wielu, wielu) jakie korzyści może przynieść ta inwestycja. Szczególnie do wszystkich krytykujących zbyt dużą pomoc państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal przetarg - Ul. Mennicza 24 19.10.05, 17:49 Prezydent Miasta ogłasza II przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż nieruchomości gruntowej zabudowanej , przy ul. MENNICZA 24 Cena wywoławcza w zł 720000 Przetarg odbędzie się w siedzibie Urzędu Miejskiego Wrocławia - Wrocław, pl. Nowy Targ 1/8 w sali nr 215 o godz. 10.00 dnia 20 grudnia 2005r. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Akademia Muzyczna chce wybudować kampus IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.05, 13:44 ostatnia aktualizacja: poniedziałek, 17 października 2005 godz. 17:32 Akademia Muzyczna chce wybudować kampus Kampus składający się z sali koncertowej, centrum muzyki jazzowej i rozrywkowej, a także patio z przeszklonym dachem planuje wybudować przy swoim głównym budynku wrocławska Akademia Muzyczna. Władze uczelni chcą pozyskać środki na inwestycje m.in. z Unii Europejskiej Pierwszy etap prac ma się rozpocząć w przyszłym roku. Kosztem 11 mln zł powstanie wtedy sala dydaktyczno muzyczna. "To będzie sala koncertowa, a dokładnie zespół trzech sal dydaktyczno-muzycznych, z których największa pomieści 500 widzów. Myślimy o stworzeniu tam studia nagraniowego, tak, żeby w przyszłości czerpać profity z wynajmowania" - powiedział rektor uczelni, prof. Grzegorz Kurzyński. Kolejny etap prac ma się rozpocząć w roku akademickim 2008/09. Zacznie się wtedy budowa centrum edukacyjnego muzyki jazzowej i estradowej. Trzecią częścią prac będzie budowa obiektu dydaktycznego przylegającego do obecnego gmachu akademii. Na koniec ma być przeprowadzona rewitalizacja zabytkowej siedziby uczelni. Kampus ma powstać na terenach przylegających do Akademii Muzycznej, które uczelnia otrzymała od miasta. Środki na pierwszy etap prac pochodzą z Komitetu Badań Naukowych oraz, w małej części, z Ministerstwa Kultury. Rektor Kurzyński myśli też o skorzystaniu z unijnych funduszy strukturalnych. Nie wiadomo, ile mają kosztować kolejne etapy budowy. Kanclerz uczelni Marek Cebulski poinformował, że nie można jeszcze oszacować wydatków, ponieważ nie istnieje dokumentacja tych prac. (PAP) tvp3wroclaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Akademia Muzyczna chce wybudować kampus IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.10.05, 13:54 Cieszę się, bo potwierdziły się nieoficjane informacje zamieszczone kilka miesięcy na tym forum. Gorzej że termin rozpoczęcia prac przesunie się na rok 2006. No i na razie nic się nie mówi na temat zabudowy od strony placu 1. Maja, bo tam miała być pierwotnie duża sala, był nawet wybrany projekt konkursowy w latach 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Akademia Muzyczna chce wybudować kampus IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.10.05, 22:44 To bardzo wazna i optymistyczna wiadomosc! Dzis tamten kwartał (nie liczac strony od Podwala) to pożal sie Boże. Moze dzieki temu cos tam sie ruszy. No i ten cholerny BOBS-Invest przy zelazowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: bagienko na SCC... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.10.05, 22:25 Ta decyzja spowodowala maly exodus z tego forum. Za to na SCC pojawilo sie w ostatnim tygodniu mnostwo nowych uzytkownikow z wroclawia. zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mam złe przeczucia... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Obok mostu Szczytnickiego stanie drugi, tymczasowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.05, 13:47 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,2980138.html Marek Szempliński 21-10-2005 , ostatnia aktualizacja 21-10-2005 20:43 Zamknięcie mostu Szczytnickiego na czas remontu spowodowałoby kompletny paraliż miasta. Dlatego obok niego powstanie druga, tymczasowa przeprawa Szczytnicki ma być remontowany od wiosny. Prace na nim obliczane są na prawie dwa lata. Jego wyłączenie z ruchu utrudni życie w pierwszym rzędzie mieszkańcom Wielkiej Wyspy i Psiego Pola, a tak naprawdę wszystkim wrocławianom, bo tędy jeździ się do Warszawy. Drogowcy nie mają wątpliwości - tymczasowy most to jedyny sposób na uratowanie Wrocławia przed paraliżem komunikacyjnym. Prof. Jan Biliszczuk z Politechniki Wrocławskiej przekonuje, że budowa tymczasowej przeprawy to opłacalne przedsięwzięcie. Szacuje je na 2-3 miliony złotych, Szczytnicki z przyległościami ma kosztować ponad 30 milionów zł. - To rozwiązanie korzystne dla mieszkańców, bo korzystając z przeprawy zaoszczędzą choćby na paliwie, na czasie dojazdów do pracy - mówi Biliszczuk. - Gdyby jej nie stawiać, auta grzęzłyby w korkach, a to społecznie jest bardziej kosztowne. Wiedzą o tym projektanci objazdów na całym świecie. Zarząd Dróg i Komunikacji nie chce się wypowiadać na temat kosztów przeprawy, bo nie zna jeszcze wykonawcy. Zastępczy most ma zaprojektować i wybudować ta sama firma, która wygra przetarg na remont Szczytnickiego. Nowy most ma mieć trzy stalowe przęsła i po jednej jezdni w każdą stronę. Największe auta, jakie mogą nim przejechać, nie mogą przekraczać 30 ton. Na moście nie będzie chodników i ścieżek rowerowych. Przeprawa stanie po północnej stronie mostu Szczytnickiego i połączy wyloty ulicy Grunwaldzkiej z Wojciecha z Brudzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
ert3 We wtorek przetarg na Grunwald bis. 23.10.05, 16:47 wrosystem.um.wroc.pl/appl/przetargi/nieruchomosci/sprzedaz/item.aspx?rid=41429 Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Remont Hali Ludowej - etap IV 24.10.05, 21:29 Wrocławskie Przedsiębiorstwo "Hala Ludowa" Sp. z o. o. ogłosiło przetarg na wykonanie IV części robót związanych z remontem i przebudową obiektu HALA LUDOWA (HALA STULECIA). Remont obejmuje: 1. Modernizacja i remont kuluarów Hali Ludowej. A. Wymiana drzwi zewnętrznych i okien kuluarów Hali Ludowej, renowacja drzwi wewnętrznych. - wykonanie drzwi zewnętrznych wg projektu wejść do holi kwadratowych nr 7, 12, i 17, pozostałych wyjść ewakuacyjnych i wrót z kuluarów na zewnątrz oraz przeszklonych drzwi z sal owalnych na zewnątrz i balkonów nad głównym wejściem; - wymiana okien w parterze kuluarów; - renowacja drzwi wewnętrznych w strefie kuluarów, przeszklonych i pełnych, konieczność odtworzenia wzorowanych na oryginałach, uchwytów i okuć. B. Renowacja kamieniarki holu nr 7, remont schodów z kuluarów na widownię. - renowacja kamieniarki ścian holu kwadratowego nr 7, w tym zdjęcie wykładziny, przeszlifowanie, dobór kamienia dla uzupełnienia ubytków i zniszczeń, ponowne obłożenie całej powierzchni, polerowanie i impregnacja; - remont okładzin jehodów bocznych i tylnych z kuluarów na widownią w tym zdjęcie okładzin istniejących, wymiana podkładów i linoleum podstopnic na okładziny kauczukowe i renowacja drewnianych okładzin przednóżków, balustrad i poręczy. C. Wykonanie instalacji: 1) Instalacje sanitarne - klimatyzacja i ogrzewanie sali owalnej nr 31, - klimatyzacja i korekta ogrzewania dali owalnej nr 56, - wentylacja strony prawej kuluarów w strefie holu głównego, - wentylacja strony lewej kuluarów w strefie holu głównego, - remont instalacji wody zimnej w obrębie piwnic. 2) Instalacje elektryczne - wymiana instalacji elektrycznej holu nr 7, sal owalnych nr 31, 42 i 56, zasilanie systemów wentylacyjnych sali nr 31, 56 i dwóch systemów wentylacyjnych kuluarów w strefie holu głównego. 3) Instalacja Teletechniczna - sali owalnej nr 56 - holu nr 7, sal owalnych nr 31 i 42 D. Malowanie lewej strony kuluarów, holu kwadratowego nr 7 i sal owalnych 31 i 42, remont pomieszczeń socjalnych nr 44, 45, 46, - roboty budowlane dotyczące okładzin ścian i sufitów w pomieszczeniach nr 44, 45, 46, malowanie ścian i sufitów (po niezbędnych pracach przygotowawczych) lewej strony kuluarów , holu kwadratowego nr 7, sal owalnych nr 31 i 42, dolnej części świetlików tychże wnętrz. 2. Przebudowa 2 zespołów toalet w kuluarach Hali Ludowej (od strony budynku administracyjnego i wentylacja części kuluarów w ich sąsiedztwie) - wyburzenie istniejących ścianek, skucie okładzin ścian i posadzek, dokonanie niezbędnych przekuć i wzmocnień; - wykonanie nowej instalacji wody, kanalizacji, instalacji elektrycznych, niskoprądowych i wentylacji mechanicznej; - odkażenie ścian i stropu, wykonanie trwałych wydzieleń, wykonanie izolacji i podkładów; - wykonanie okładzin ścian i posadzek, malowanie ścian, sufitu i dolnej części świetlika, montaż drzwi i systemowych ścianek działowych, renowacja drzwi zewnętrznych; - montaż urządzeń sanitarnych i osptrzętu elektrycznego oraz wyposażenia, 3. Remont toalet ogólnodostępnych w przyziemiu budynku administracyjnego w Hali Ludowej. - wyburzenie istniejących ścianek , skucie okładzin ścian i posadzek, dokonanie niezbędnych przekuć i wzmocnień; - odsłonięcie ściany zewnętrznej i konstrukcji stropu tarasu, odkażenie i osuszenie, wykonanie nowej izolacji przeciwwilgociowej i termicznej, wykonanie posadzki tarasu i inne pracę odtworzeniowe; - wykonanie trwałych wydzieleń, izolacji i podkładów posadzek i schodów; - wykonanie nowych instalacji wodyt kanalizacji, instalacji elektrycznych, niakoprądowych i wentylacji mechanicznej; - wykonanie ścianek działowych, okładzin ścian i posadzek, malowahic ścian, montaż okien, drzwi, daszku nad wejściem i systemowych ścianek działowych; - montaż urządzeń sanitarnych i osprzętu elektrycznego oraz wyposażenia. Termin wykonania remont to 4 miesiące. Oferty mozna składać do 7.12.2005 r. Szczegóły: www.uzp.gov.pl/biulety/2005/240/240_6090.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kóń Re: We wtorek przetarg na Grunwald bis. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.10.05, 15:57 .: We Wrocławiu powstanie nowy biurowiec :. 25 października 2005 - 15:38 We Wrocławiu przybędzie nowy biurowiec. Wybuduje go szwedzki koncern Skanska, który za 5 milionów 838 tysięcy złotych kupił działkę przy ulicy Skłodowskiej Curie. Działki przy osi grunwaldzkej nie udało się sprzedać podczas czerwcowego przetargu. Jedynym uczestnikiem drugiej licytacji była Skanska Property - tylko ta firma wpłaciła vadium. Dlatego cena wywoławcza została przebita o minimalne 60 tysięcy złotych. ale nim do tego doszło komisja przetargowa ogłosiła przerwę, bo samolot wiozący przedstawicieli Skanskiej z Warszawy wylądował we Wrocławiu z opóźnieniem z powodu mgły. - Jeżeli zainteresowanie miastem będzie nadal tak duże, to trzeba będzie zamontować na lotnisku armatki rozbijające mgłę - żartował wiceprezydent Adam Grehl. W końcu jednak do licytacji doszło. Inwestor podał cenę i zadeklarował, że na prawie 8 tysiącach metrów kwadratowych za rok zacznie budowę biurowca. W budynku na przeciwko budowanego Pasażu Grunwaldzkiego znajdzie się też miejsce dla gastronomii. Miasto wprowadziło pewne ograniczenia - fundamenty muszą być gotowe za dwa lata, a stan surowy zamknięty rok później. PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kóń Park Przygody IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.10.05, 15:37 www.wroclaw.pl/m3529/p47504.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kóń Re: Park Przygody IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 04.11.05, 17:22 .: Park Przygody na wrocławskich Opatowicach :. 04 listopada 2005 - 14:48 Na 55 tysięcy złotych wyceniła swoje usługi firma, która zajmie się projektem zagospodarowania wrocławskiej Wyspy Opatowickiej. Zarząd zieleni miejskiej rozstrzygnął właśnie przetarg w tej sprawie. O kontrakt starało się biuro projektowe CM z Wrocławia i szczecińska firma Redan. Korzystniejsze warunki zaproponowali wrocławianie. Prace ruszają 15 listopada i mają się zakończyć w marcu przyszłego roku. Projekt ma obejmować m.in. budowę ścieżek rowerowych, ławek i koszy na śmieci i przygotowanie terenów pod biwak. W przyszłości za ponad milion złotych na wyspie powstanie natomiast "Park przygody" - czyli rodzaj małpiego gaju z drabinkami i zwodzonymi mostami rozpiętymi pomiędzy drzewami. Na jego wykonanie miasto ogłosi jednak zupełnie inny przetarg. Marek Zoellner PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Koncert sylwestrowy na Rynku IP: 156.17.100.* 26.10.05, 13:15 Koncert sylwestrowy na Rynku pokaże ogólnopolska telewizja Środa, 26 października 2005r. Wrocław na żywo Telewizyjna Dwójka i władze stolicy Dolnego Śląska podjęły decyzję, że tegoroczna zabawa sylwestrowa będzie transmitowana z wrocławskiego Rynku. Wystąpią m.in. Krzysztof Krawczyk oraz Kombi Trudno powiedzieć, kiedy zostanie podpisana umowa w tej sprawie, ale decyzja o transmisji zapadła – zapewnia Daniel Jabłoński z biura rzecznika TVP SA. Choć czasu pozostało niewiele, nie ma jeszcze ostatecznie ustalonego programu imprezy, zatwierdzonej scenografii czy określonego budżetu. Rozmowy wciąż trwają, a wczoraj wieczorem po raz kolejny do naszego miasta przyjechała ekipa z telewizyjnej Dwójki, by ocenić możliwości techniczne przedsięwzięcia. – Mamy nadzieję, że uda się ustalić ostatecznie kilka spraw – twierdzi Małgorzata Wojciechowska z biura promocji miasta. – Czasu mamy coraz mniej. Czterogodzinny koncert sylwestrowy (z krótką przerwą na skróconą Panoramę) mają poprowadzić Anna Popek i Agata Młynarska. Na scenie oprócz Krzysztofa Krawczyka i Kombi ma wystąpić Reni Jusis oraz Stachursky, zaś po północy niebo ma być rozświetlone przez sztuczne ognie. Organizatorzy zastrzegają, że dotychczasowe plany mogą się jeszcze zmienić. Dlatego trudno powiedzieć, jakie będą koszty przedsięwzięcia. Na razie w miejskiej kasie zarezerwowane jest na ten cel 300 tys. zł. Istotna też – jeśli nie najważniejsza – jest kwestia bezpieczeństwa. Występ gwiazd zapewne przyciągnie do Rynku kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców. – Prowadzimy rozmowy z producentami szampana, by wyprodukowali trunek w plastikowych butelkach. Wprowadzimy wtedy zakaz wnoszenia do Rynku szklanych butelek – zapowiada Małgorzata Wojciechowska. Elżbieta Guzowska - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm Re: Koncert sylwestrowy na Rynku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.05, 14:00 Dobry pomysł, mam tylko nadzieję,że tym razem policja i straż miejska zapanuje jakoś nad rozwydrzoną chołotą w Rynku, bo rok temu panowie strażnicy tylko sobie stali i obserwowali co sie dzieje. Dżwięk tłuczonego szkła i wybuchające nakoło petardy średnio mnie bawią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jm W dwie godziny z Wrocławia do Krakowa? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.05, 14:52 www.radioram.pl/index.jsp?art=1710 26 października 2005 - 09:06 Już w piątek otwarty będzie cały 265 kilometrowy odcinek autostrady A4. Od piątku kierowcy będą mogli dotrzeć autostradą z Wrocławia aż do Krakowa. 28 października Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad odda do użytku budowany od dwóch lat 19-kilometrowy fragment A-4 między Gliwicami-Sośnicą a Kleszczowem. Brak tego odcinka zmuszał kierowców do jazdy przez Gliwice co o godzinę wydłużało podróż. Jak dotąd nie ustalono, kiedy dokładnie rozpocznie się pobieranie opłat za przejazd A4. Budowa bramek ma rozpocząć się w przyszłym roku. Jak dotąd jedynym płatnym odcinkiem na tej trasie jest 60-kilometrowy fragment drogi między Katowicami a Krakowem. Przejazd nim kosztuje kierowców aut osobowych 11 złotych. W lecie przyszłego roku powinien sie skończyć remont A4 z Wrocławia do Krzywej. A za dwa lata ma byc gotowy fragment z Krzywej do Jędrzychowic radio RAM Odpowiedz Link Zgłoś