Dodaj do ulubionych

Budżet 07

IP: 62.29.136.* 07.12.06, 14:45
Czy ktoś ma już jakieś informacje na temat planu inwestycji na 2007. Wg. tego
co piszą w naszemiasto.pl ma ruszyć pólnocna część obwodnicy i linia
tramwajowa na Gaj. Na załączonej mapce jest również sala koncertowa, ale w
tekście o niej ani słowa.
Czy jest może gdieś w necie projekt budżetu?
Obserwuj wątek
    • tram_ktos Re: Budżet 07 08.12.06, 13:00
      Przy takim budżecie 5 mln zł (z czego UE zwraca ponad połowę) na rozwój
      komunikacji tramwajowej to skandalicznie mało.
      • Gość: rabuch101 Re: Budżet 07 IP: 212.160.139.* 08.12.06, 17:51
        5 mln złotych? A skąd pochodzi ta liczba? Same nowe tramwaje, za ktore
        przyjdzia zapłacić w przyszłym roku kosztują kilkakrotnie więcej.
        • tram_ktos Re: Budżet 07 11.12.06, 10:24
          > 5 mln złotych? A skąd pochodzi ta liczba?

wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/ced75bd9-db3b-43b1-a42f-5462560d1adf/WPI_2006-2010_ze%20zmianami-pazdziernik-zal-2.pdf

>Same nowe tramwaje, za ktore
          > przyjdzia zapłacić w przyszłym roku kosztują kilkakrotnie więcej.

Tylko że te nowe tramwaje zastępują złomowane stare wozy. To nie rozwój, tylko
          wymiana taboru, mająca na celu utrzymanie możliwości przewożenia ludzi. Plusem
          jest oczywiście to, że jest to tabor niskopodłogowy.
      • Gość: Darek Re: Budżet 07 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.06, 19:46
        tram_ktos napisał:

> Przy takim budżecie 5 mln zł (z czego UE zwraca ponad połowę) na rozwój
        > komunikacji tramwajowej to skandalicznie mało.

tram_ktoś coś ci się pozajączkowało...i to mocno
        • Gość: Martix Re: Budżet 07 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.06, 19:04
          Pochrzaniło się gościowi,oj pochrzaniło i to nieżle!Nie śledził faktów i nie
          wie wyrażnie że nowe tramy Skody są finansowane z Unii Europejskiej,a za 2
          tramwaje 205 WR AS MPK płaci od razu.W przyszłym roku będą następne zamówienia
          tych wozów.
          • tram_ktos Re: Budżet 07 11.12.06, 10:37
            Staram się w miarę możliwości śledzić fakty na bieżąco, choć teraz nie ma mnie
            we Wrocławiu.
            Mimo wszystko wydaje mi się, że jestem dobrze zorientowany w temacie.
            Jeżeli jednak coś się nagle zmieniło, to poinformujcie mnie.
            Tylko mi nie mówcie, że wymiania taboru i remont torowisk to rozwój.
            Rozwój to dla mnie albo zwiększanie mocy przewozowych tramwajów lub budowa
            nowych tras. A na taki właśnie rozwój zapisane jest w budżecie zaledwie 5 mln.
        • Gość: t Re: Budżet 07 IP: 195.33.69.* 11.12.06, 10:27
          Te zajączki to chyba stąd, że Ty liczysz wszystkie wydatki na trmawaje i
          komunikację tramwajową, a ja liczę wydatki na rozwój komunikacji tramwajowej.
          Wymiana taboru to nie rozwój, podobnie jak remonty istniejących torowisk.
          • Gość: rabuch101 Re: Budżet 07 IP: 62.29.136.* 11.12.06, 14:03
            Rozwój ma miejsce, jeżeli w miejsce starych rzęchów wprowadza się
            niskopodłogowce. Wystarczy porównać ilość miejsc. Rozwój też jest wtedy, gdy w
            ramach remontu postaje wydzielone torowisko, jak to ma miejsce np. na nowych
            mostach Warszawskich (też w bużecie 07). Oczywiście nowe linie są potrzebne,
            ale najpierw trzeba uporządkować istniejącą sieć. A to się dzieje przy okazji
            prawie wszystkich inwestycji, które tak chętnie klasyfikujesz jako inwestycje w
            komunikację indywidualną. A tak na marginesie, to w budżecie 07 jest przecież
            rozpoczęcie nowej linii na Gaj.
            • Gość: boogo Re: Budżet 07 IP: *.magma-net.pl 16.01.07, 16:25
              OO taak! Wydzielone torowisko, to cholerna zmiana w mieście, zupełnie inna jakoś
              komunikacji. To dla mnie jedna z najbardziej istotnych kwestii wpływająca na
              jakość życia.
              • Gość: rabuch101 Re: Budżet 07 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:08
                Dla mnie to bez znaczenia, bo nie jeżdżę tramwajem. Ale spytaj tych co jeżdżą,
                czy wolą tkwić w korku, czy pędzić po wydzielonym torowisku i patrzeć z
                politowaniem na frajerów takich jak ja, którzy nie chcą się rozstać ze swiom
                samochodem :)
          • Gość: Rafis Re: Budżet 07 IP: *.wro.vectranet.pl 11.12.06, 17:46
            Gość portalu: t napisał(a):

> Te zajączki to chyba stąd, że Ty liczysz wszystkie wydatki na trmawaje i
            > komunikację tramwajową, a ja liczę wydatki na rozwój komunikacji tramwajowej.
            > Wymiana taboru to nie rozwój, podobnie jak remonty istniejących torowisk.

to zes koles teorie wysmazył :)
    • Gość: wic konsultacje społeczne w praktyce IP: *.chello.pl 09.12.06, 15:55
      zdaje się że gmina ma obowiązek konsultacji społecznych przy uchwalaniu takich
      dokumentów, a w necie budżet jest, tyle że stary;) lepszy jest urząd
      marszałkowski, który projekt budżetu na stronie zamieścił
      • Gość: rabuch101 Re: konsultacje społeczne w praktyce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 20:42
        No i budżet uchwalony a w necie dalej zero infomacji :(
      • Gość: rabuch101 Re: konsultacje społeczne w praktyce IP: 62.29.136.* 17.01.07, 13:31
        W końcu jest: www.wroclaw.pl/m68358/
        Ale na konsultacje to chyba za późno :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka