Dodaj do ulubionych

oddałybyście?

16.09.10, 06:32
czy nie?
Obserwuj wątek
    • deodyma Re: oddałybyście? 16.09.10, 07:10
      tak.
      • gabi683 Re: oddałybyście? 16.09.10, 07:52
        tak
    • ykke Re: oddałybyście? 16.09.10, 07:12
      Oddałabym, gdyby były to pieniadze, tak jak w tej sytuacji, wraz z dokumentami. Gdybym jednak znalazła pieniadze np. w kopercie chyba nie starałabym sie dociekac kto je zgubił wink
      • ylunia78 Re: oddałybyście? 17.09.10, 22:31
        ykke napisała:

> Oddałabym, gdyby były to pieniadze, tak jak w tej sytuacji, wraz z dokumentami.
        > Gdybym jednak znalazła pieniadze np. w kopercie chyba nie starałabym sie doc
        > iekac kto je zgubił wink

otóż to!!!!!!!
    • mikas73 Re: oddałybyście? 16.09.10, 07:41
      Ja absolutnie tak, nie ma w tym żadnej kokieterii i wierzę, że spotkałaby mnie za to kiedyś nagroda smile więc taka szlachetna do końca nie jestem..

Mój brat za to, twierdzi, że.. niekoniecznie...
      Kiedyś kupił na allegro buty, sprzedawca wysłał mu przez pomyłke dwie pary, nie oddał a tę gratisową sprzedał, byłam w takiej samej sytuacji (nie chodziło o buty) odesłałam towar...
      • echtom Re: oddałybyście? 16.09.10, 08:30
        > Ja absolutnie tak, nie ma w tym żadnej kokieterii i wierzę, że spotkałaby mnie
        > za to kiedyś nagroda smile więc taka szlachetna do końca nie jestem.

Ja też - oddałabym bez wahania, ale byłabym rozczarowana, gdyby nie zaproponowali mi znaleźnego wink
      • zmija9 Re: oddałybyście? 19.09.10, 22:31
        no patrz a ja tylko znajduję po dwie literki -magnesy w danonkach
        ale ja nie oddajęsmile
    • mara_jade73 Re: oddałybyście? 16.09.10, 07:41
      Kiedyś z mężem jadąc na rowerach znaleźliśmy portwel ze sporą kwota pieniędzy, kilkoma kartami kredytowymi i dokumentami. Oddaliśmy. Fakt, że odres domu był obok to nas dużego wysiłku nie kosztowało.
    • karambol45 tak 16.09.10, 07:51
      oddałabym jak najbardziej
      po pierwsze kiedyś mi może przytrafić sie cos takiego i wtedy vice versa
      po drugie przecież nie powoduje to że coś mi ubędzie poprzez oddanie tej kwoty czy portfela
      • asiaiwona_1 Re: tak 16.09.10, 08:06
        Gdybym znalazła pieniądze z dokumentami to oddałabym. Natomiast gdyby to były same pieniądze to pewnie bym je zatrzymała bo odnalezienie prawdziwego właściciela byłoby trudne.
    • shellerka Re: oddałybyście? 16.09.10, 08:03
      nie wiembig_grin może częśćbig_grin
    • aurita Re: oddałybyście? 16.09.10, 08:07
      tak, gdybym nie oddala czulabym sie zlodziejka
      • ylunia78 no ok 17.09.10, 22:35
        pytanie dotyczy 15tysia,a co gdyby ktoś zgubił 500zł?Też dla nie których kwota nie mała?
        Oddali byście?
        no właśnie!
    • kitty4 Re: oddałybyście? 16.09.10, 08:08
      Nie, nie oddała bym.
      Znalezione, nie kradzione.
    • sanna.i Re: oddałybyście? 16.09.10, 08:16
      Tak. Znalazłam kiedyś wartościową rzecz i dokumenty. Oddałam oczywiście.
    • volta2 Re: oddałybyście? 16.09.10, 08:36
      jeślli dokumenty są i łatwo właściciela namierzyć - to gdybym kasę zatrzymała czułabym się jak ktoś to określił - złodziejką. i z pewnością sumienie by mi spokojnie spać nie dało.
      to samo mój mąż.
      ale nie ukrywam, że być może(bo nie byłam w takiej sytuacji) oczekiwałabym jednak jakiegoś "uznania" - prezentu typu perfumy, prawo mówi o 10% znaleźnego, więc raczej moje oczekiwanie by było na miejscu.

gdyby nie było dokumentów - raczej jakieś ogloszenie w parafii/gazecie bym dała dla spokoju sumienia, nie wiem, czy na policję bym odniosła. możliwe że po jakimś okresie oczekiwania na właściciela część kasy podarowałabym na działalność charytatywną.

my z tych co wracamy uiścić rachunek w restauracji(przez roztargnienie nie zapłacony)

zawiadamiamy o rąbnięciu się kasjera w kantorze(ostatnio na 5 tysięcy na naszą korzyść)
      i sprzedawcy na allegro
      szukamy właściciela znalezionego prawa jazdy
    • mankencja Re: oddałybyście? 16.09.10, 09:31
      tak, nie jestem zlodziejką
    • iwles tak n/t. 16.09.10, 09:41

• czar_bajry Re: tak n/t. 16.09.10, 09:46
        oj ciężki miała bym dylemat i prawdę mówiąc nie wiem co bym zrobiła.
        Z tym że ja niczego nie znajduje - tak więc nie będę miała bólu głowytongue_out
    • miska_malcova Re: oddałybyście? 16.09.10, 09:44
      tak
    • koralik12 Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:02
      Oddałabym bez zastanawiania się. Ale powiem szczerze że kiedyś jak byłam w bardzo złej sytuacji finansowej to takie pieniądze by mnie kusiły. Oddałabym na pewno, bo były tam dokumenty i wiadomo czyje to pieniądze ale pewnie by mnie kusiło żeby część zatrzymać (czyli właściwie ukraść).
    • sadosia75 Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:05
      Tak. Nie moje wiec dlaczego mam sobie przywlaszczyc?
    • alexa0000 Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:16
      Tak. Nie z dobroci serca, lecz z wyrachowania. Raz oddałam i przekonałam się ,że takie "dobro" zawsze do mnie wraca. Kiedy ukradziono mi kiedyś na uczelni nową, skórzaną torebkę, w której były: klucze, pieniądze (mała kwota), nowa butelka perfum, indeks, kosmetyczka wraz z zawartością, telefon, karta bankomatowa, i jeszcze pare drobiazgów, wieczorem mama zadzwoniła z domu z informacją, że moja torebka czeka na na innej uczelni. Zniknęly perfumy i telefon. Ktoś znalazł torbę w autobusie, zaniósl do portierki, ta poszukała moich rodziców w ksiązce tel i zadzwoniła.

Innym razem , kiedy skradziomo mi portfel, przemiły złodziej pofatygował się i odesłał mi kartę IKM i prawo jazdy, którego bezskutecznie poszukiwałam od tygodnia.
    • nowi-jka Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:20
      oj ilez szlachetnych i wspaniałych ludzi na forum, gdziez wy jestescie w prawdziwym zyciu ze zycie bywa takie podłe?
      • shellerka Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:26
        hehesmile dokładnie to samo pomyslałamsmile
        i jeszcze te wpisy, ze gdyby były w trudnej sytuacji, to moze.
        ja nie jestem, ale od razu przyszło mi do głowy, że za znalezione pieniądze kupiłabym np. ze trzy pary butów od Ch.Louboutina wink

pewnie tak naprawdę, gdyby faktycznie były też dokumenty, to bym się zastanowiła i pewnie bym oddała, ale wole napisac, ze nie niz kiedys poczuc sie hipokrytka...
      • aniela_z_gazowni Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:37
        Nie jestem ani szczególnie szlachetna, ani tym bardziej wspaniała, ale nieswoją kasę bym oddała. Spojrzenie na siebie w lustro bez zbytniej odrazy rzecz bezcenna.
        • aniela_z_gazowni Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:44
          jeżu kolczasty, nie swoją kasę bym oddała, nawet jakby była oswojona big_grin
      • sueellen Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:54

> oj ilez szlachetnych i wspaniałych ludzi na forum,

Oj, ilez to ludzi gubi codziennie 15 tysiecy tongue_out a ileż to znajduje!
      • iwles Re: oddałybyście? 16.09.10, 12:12
        nowi-jka napisała:

> gdziez wy jestescie w prawdziwym zyciu ze zycie bywa takie podłe?

ja jestem tu gdzie jestem smile
        możesz się przeprowadzić, w moim bloku jest kilka mieszkań do wynajęcia/sprzedaży, może wtedy twoje życie nie będzie takie podłe ?
        • nowi-jka Re: oddałybyście? 16.09.10, 20:25
          a na którym łaczu ten Twój blok?
          • iwles Re: oddałybyście? 16.09.10, 20:43

na światłowodach big_grin
      • lilka69 nowijka, shellerka 18.09.10, 21:16
        ja NIE oddalabym.co wiecej nawet mezowi nic bym nie mowila tylko zachowala dla siebie na tzw.czarna godzine.
    • anorektycznazdzira Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:31
      tak.
    • dompers Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:49
      Hmmm... Hmmm, chcialabym myslec, ze na pewno tak. aczkolwiek, gdybym byla w straaaasznej sytuacji finansowej, to moze niekoniecznie? No, ale z drugiej strony, moze ten ktos jest tez w straaaaaasznej sytuacji i to sa na przyklad pieniadze na leczenie.... no wiec chyba bym oddala (99%).
    • sueellen Re: oddałybyście? 16.09.10, 10:49
      tak
    • default Re: oddałybyście? 16.09.10, 11:06
      Kiedyś znalazłam portfel ze sporą sumą pieniędzy, bez żadnych dokumentów w środku. Kusiło mnie żeby je zatrzymać, ale jednak sumienie mnie gryzło, przetrzepałam portfel jeszcze raz, bardzo dokładnie i znalazłam kwit z pralni z nazwiskiem - i właściciela odszukałam. Bardzo był szczęśliwy i odpalił mi znaleźne, nie pamiętam czy było to 10%, ale i tak byłam szczęśliwa (miałam wtedy 13 lat i stanowiło to dla mnie poważny zastrzyk finansowy smile
      Innym razem znalazłam niepodpisaną nijak kopertę z 200 $ w środku. Leżała sobie na ruchliwej ulicy w centrum miasta, wdeptana w śnieg i błoto. Te pieniądze zatrzymałam, ale jakoś nie umiałam się z nich cieszyć, prześladowała mnie myśl o osobie, która je zgubiła.... Dodam, że było to w czasach, kiedy średnia pensja wynosiła 15 $/mc....
    • d.o.s.i.a Re: oddałybyście? 16.09.10, 11:10
      Tak.
    • 18_lipcowa1 Re: oddałybyście? 16.09.10, 11:45
      Zależy.
      Są takie sytuacje w których bym NIE ODDAŁA.
    • green_hill Re: oddałybyście? 16.09.10, 12:27
      Tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka