Dodaj do ulubionych

Rady potrzebuję

07.05.12, 13:12
Obiecałam córce, że po komunii pójdziemy do fryzjera ściąć włosy.
Obecnie ma do pasa, gęste, grube, cała masa..Niewygodnie jej bardzo, wiecznie związuje włosy w kitkę, wścieka się przy rozczesywaniu, ogólnie masakra. Dodatkowo włosy ma jakieś takie postrzępione na całej długości i śliskie-żadna spinka się nie trzyma. Żadna fryzura nie trzyma się dłużej niż dwie godziny!
Nie są całkiem proste, kiedyś gdy było ich mniej i były krótsze tworzyły śliczne loczki. Gdy powietrze jest wilgotne wokół linii włosów dalej są kręcone.
No i teraz prośba, jaką fryzurę wybrać? Możecie coś polecić? Proszę!
Trafiłam na fryzjerkę, która fajnie ścina końcówki, ale nie umie albo nie chce mi nic doradzić.
Aha, buzia jest okrągła, póki cosmile
Obserwuj wątek
    • beatulek Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:19
      Wygodną. Taką, żeby córka przyczesała włosy i mogła na podwórko wyjść. Mam ten sam problem tylko, że moja nie chce ściąć a suszymy po basenie najdłużej ze wszystkich bo ma bardzo grube włosy. W wakacje jedzie na kolonie ..nawet ich porządnie nie rozczesze..... sad
    • kosmitka06 Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:20
      Może porozmawiaj z córką na ten temat? Ja pamiętam że będąc dzieckiem chciałam mieć krótkie włosy a moja mama jak zaczarowana zapuszczała mi je bez końca- pozniej miałam takie długie że sięgały aż za tyłek. Mycie, rozczesywanie to była moja zmora.
      Teraz moje dziecko ma długie ale nie na siłę, chce obciąć to obcinamy ale zostawiamy sobie jakąś "furtkę" wink czyli tak, że w razie niewygody, można je spiąć czy związać w kucyk.
    • yenna_m Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:24
      pade a nie możesz po prostu na umyte, rozczesane i wysuszone włosywłosy nałożyć wianka?
      takie naturalne dziewczynki najpiękniej wyglądają
      • andaba Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:29
        Yenna, ale ona chyba pyta o fryzurkę po komuni, a nie na, bo chcą włosy ściąć.

• yenna_m Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:33
          aaaa...
          muszę do pierwszej klasy podstawówki wrócić suspicious

to z córką trzeba pogadać, co jej sie marzy
          to jej włosy, chyba może zdecydować w tej sprawie?
          • pade Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:40
            Napisałam niżej co jej się marzy...smile
            Jeden fryzjer-facet odradzał jej taką fryzurę i ja się z nim zgadzam.

• mondovi Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:24
      Pade, odwiedź inną fryzjerkę smile
      • bri Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:28
        Dokładnie.
      • pade Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:38
        Chętnie bym to zrobiła, ale się bojęsmile Poważnie.
        Córa miała już ścinane włosy kilka razy (rosną jak szalone), i za każdym razem zwykłe podcięcie sprawiało fryzjerom ogromną trudność. Ścinali od linijki-nie warstwowo co przy takiej ilości włosów kończyło sie efektem pędzla do golenia. Za każdym razem szłam do kogoś innego.

Zastanawiałam się nad półdługimi, ale córa prosi mnie o grzywkę i włosy do szyi bo koleżanka ma taką fryzurkę. Tyle, że koleżanka ma kręcone włosy, ale to do mojej córki nie dociera. Poza tym okragła buzia i niewysokie czoło do grzywki się nie nadaje, ale może się mylę?

No i jeszcze jest kwestia basenu i kolonii. Córa nie jest w stanie wysuszyć włosów samodzielnie. Mnie to zajmuje około pół godziny, ona nie ma czasusmile
        • aqua48 Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:47
          Zetnijcie równo z linią ramion, tak żeby można było zobaczyć jak będą się zachowywały po ścięciu i ewentualnie albo podciąć jeszcze, albo nosić kucyk(i). Bez grzywki bo będzie sterczała do góry. Takie grube, niepodatne włosy dobrze jest odpowiednio wydegażować, ale nie każdy fryzjer to potrafi, popytaj wśród znajomych o dobrą fryzjerkę. Mój syn ma podobny gatunek - ani proste, ani kręcone, grube i bardzo gęste i też ma problem.
        • mondovi Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:50
          Może ktoś znajomy poleci Ci dobrego fryzjera. Mam syna z okrągła buzią, któremu ścinałam włosy kręcone - nie sprężynki, loki -miał do łopatek i z dnia na dzień zapragnął mieć chłopięcą fryzurę. Fryzjerka nie z sieciówki, ale ścięła go świetnie, dopasowała wygodną fryzurę, w której syn wyglądał bardzo fajnie.
    • archeopteryx Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 13:48
      Może klasyczny bob? Z tyłu krócej - nie będzie gorąco w cieplejsze dni, po bokach dłużej tak, że może sobie włosy za uszy założyć. Moja trzylatka ma taką fryzurę i wygląda świetnie - właśnie fryzjerka nam ją doradziła, ale jednocześnie odradziła grzywkę żeby nie skracać buzi (chociaż w przypadku tak małego dziecka to nie ma moim zdaniem żadnego znaczenia).
      • verdana Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 14:20
        Chce grzywkę i fryzurę jak koleżanka? To mnie zastanawiaj się, czy będzie ladnie, tylko obetnij tak, jak chce córka. To jej włosy i jej decyzja - co z tego, zę będzie obiekrtywnie ładniej, gdy ona sobie wymarzyła co innego.
        Akurat tu ja bym się nie wtracała. Nie ma nic gorszego niż fryzura, chhocby najpiękniejsza, ale narzucona przez kogoś.
        • kanga_roo Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 15:00
          a ja bym się jednak wtrąciła: kiedy widzę moje zdjęcia z czasów podstawówki, zastanawiam się, gdzie moja mama miała oczy. wiem, że czasy były inne, i moda inna, ale jednak można było mi lepiej doradzić.
          tez uważam, że dlugość powinna oscylować pomiędzy taką do podbródka a taką do ramion, też uważam, że tył powinien być nieco krótszy i wycieniowany. co do grzywki i kształtu fryzury, wiele zależy od tego, jak włosy się ułożą.
          jeśli to włosy układające się bądź kręcone (co nie oznacza od razu loczków), dobrze jest rozczesywać je tylko na mokro, po myciu. ewentualne mokrymi palcami, czy mokrą szczotką. inaczej - będzie szopa. więc grzywka może wyglądac dobrze, albo fatalnie. ja bym raczej nie ryzykowała, postawiłabym na przedziałek i spinki z przodu. powiedz małej, że grzywka bardzo grzeje, i że na lato to niedobry pomysł. zawsze można ją obciąć później. no i przetestujcie kosmetyki do włosów (odżywka, pianka, jedwab).
          • ledzeppelin3 Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 16:17
            Zrób tak, jak córka chce. Dodasz jej cholernie dużo pewności siebie. Grunt, żeby sama mogła rozczesać, ma 8 lat, nie idzie na wybory Miss Lata z Radiem
            • pade Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 16:32
              Z jednej strony masz rację, jej włosy, jej wybór. Tylko co zrobić, gdy okaże się, że fryzura nie spełnia wyobrażeń? Ona mnie zamęczy!smile
              Na pewno skrócimy, ja myslałam o ścieniowaniu bądź zdegażowaniu tyłu, ale fryzjerka mi to odradziła, nie uzasadniając, więc może nie ma racji.
              Dziękuję za wszystkie radysmile
              • wespuczi Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 16:42

> Z jednej strony masz rację, jej włosy, jej wybór. Tylko co zrobić, gdy okaże si
                > ę, że fryzura nie spełnia wyobrażeń? Ona mnie zamęczy!smile

to sie nauczy jakie sa konsekwencje obcinania wlosow.
                ja bym obciela jej wedle jej zyczen.
          • pade Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 16:29
            bardzo podoba mi się to, co napisałaśsmile dziękismile
    • iuscogens Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 22:09
      znam ból, bo sama mam takie włosy, grube, wywijające się (niestety nie loczki, bardziej w stylu każdy żyje swiom życiem i w inną stronę się wywija) i w ilości, której by się nie powstydził Król Lew. I tez mam okrągłą twarz, nie wyrosłam z tego, do tego mimo pucków twarz jest dośc mała i taka grzywa łatwo ją przysłania i przytłacza. Ja włosów dłuższych niż do połowy pleców się nie doczekałam, bo ścinałam, mycie takiej ilości jest straszne, jak czytam, że ktoś rano w 5-10 minut myje i suszy włosy to mnie dzika zazdrość bierze, bo przez 5 minut to ja połowę głosy rozczeszę. W dzieciństwe najbardzej chwaliłam sobie fryzury od ucha do połowy szyi, wycieniowane. W moim przypadku cieniowanie to podstawa, musze mieć wycieniowane włosy bo: proste są za ciężkie i klapną pod włsanym cieżarem/ proste wlosy przy małej twarzy tworzą zasłonę i nic poza włosami nie widać. Teraz mam dłuższe, do ramion albo za. Pamiętam jak byłam w wieku twojej córki mama mnie po komunii zaprowadziła do fryzjera, obciął mnie na chłopaka i to było tragiczne, bo te moje napuszone włosy pięknie stały, miałam naturalnego irokeza, no masakra. Dobrze, że zaraz były wakacje a mi szybko włosy rosną, to jakoś we wrześniu wyglądałam.
      Podsumowując, coś krótszego niż długiego, żeby się łatwiej myło i żeby się w czasie wakacji nie męczyła i wycieniowane przy twarzy, żeby pućki wyszczuplić wink
      • briki Re: Rady potrzebuję 07.05.12, 22:24
        Zetnij na krotko. Na chl0paka, tyl wygol do skory.
      • pade Re: Rady potrzebuję 08.05.12, 11:02
        No i na tym polega problem. Praktyczne względy są sobie przeciwstawnesmile
        Z jednej strony łatwiej umyje i wysuszy krótkie włosy, z drugiej - nigdy nie chodziła w rozpuszczonych, no, może z godzinkę. Zawsze prosi o zaplecenie warkocza lub sama związuje włosy gumką. Krótkich nie zwiąże, będą leciały na twarz no i chyba bedzie jej gorąco w takim chełmiesmile
        Pozostała chyba opcja do ramion, ehh, kto powiedział, że z dziewczynkami jest łatwiej?smile

• minkapinka Re: Rady potrzebuję 08.05.12, 06:25
      moja córka tez ostatnio obcieła i trudno mi się przyzwyczaić wink Ja bym na początek tylko włosy skróciła, bez wielkiej rewolucji, bez cieniowania, łatwiej spiąć, nic nie wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka