Dodaj do ulubionych

Siadam do planowania :)

06.05.14, 11:36
Planowania wakacji.
I tak się zastanawiam. Podróżniczki smile, znacie jakieś serwisy pomagające ustalić szczegółowe przejazdy, z cenami, itp? Chodzi mi o pociągi i autobusy, może jakieś namiary na miejscowe taksówki.
Czy muszę wchodzić po prostu w strony np. kolei? I tak krok po kroku.
Albo wyszukiwanie atrakcji turystycznych? Tylko jedna po drugiej wg przewodnika, czy może ktoś wymyślił wyszukiwarkę, gdzie mogłabym wrzucić kryteria i same mi wyskoczą okoliczne atrakcje?
A może po prostu z własnych doświadczeń coś podpowiecie?

Wybieramy się do Północnych Włoch (okolice Werony), z dzieckiem więc wiadomo - żadne wielokilometrowe maratony nie wchodzą w grę, ani całodzienne wizyty w muzeach. Zwiedzanie w wersji light wink ale zdecydowanie nie siedzenie na pupie w hotelu.
I koniecznie chcę zaliczyć targi (z warzywami, owocami, itp.) - może miałybyście jakieś praktyczne rady nt zakupów od włoskich przekupek wink ?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Siadam do planowania :) 06.05.14, 12:04
      Ja zawsze kupuje przewodnik typu lonely planet ustalam trase a potem patrze koszty wg lp. Dosc sa akuratne. Chyba jest teraz wersja internetowa.
    • nenia1 Re: Siadam do planowania :) 06.05.14, 12:59
      Atrakcje wyszukujemy oglądając głownie zdjęcia, zachwyty na forach bywają mylące bo ludziom różne rzeczy się podobają, więc zdjęcia pewniejsze bo sama widzisz czy to coś co ci odpowiada - zazwyczaj więc przeszukuję fotofora tematyczne. Do tego najnowsze przewodniki, podają bieżące ceny, adresy lokali w jakich warto jeść, połączenia promowe, autokarowe, podane są adresy placów targowych. Czasem atrakcje udaje nam się znaleźć na miejscu, w miejscowościach turystycznych są foldery na temat co ciekawszych rzeczy, o których przewodniki milczą lub ledwie wspominają, bo w końcu nie da się opisać każdego miejsca w przewodniku, poza tym ludzi różne rzeczy interesują, więc wybiera się te najbardziej popularne. Generalnie jest trochę pracy przed każdym wyjazdem ale z doświadczenia wiem, że jeśli faktycznie chcesz zwiedzać to lepiej trochę przysiąść w domu przed wyjazdem i przygotować sobie fajną trasę. Włochy powinny być dość łatwe "do zrobienia" jest tam mnóstwo zabytków i miejsc do zwiedzania, popularny kierunek więc i przewodników sporo, ja kupuję zazwyczaj Pascala (ale bywają nierówne) albo National Geographic.
      • eo_n Re: Siadam do planowania :) 06.05.14, 13:29
        Dziękismile Czyli nic się nie zmieniło w tej kwestii w ciągu ostatnich 5 lat. To sobie siedzę i rozczytuję połączenia...

Cieszy mnie to zajęcie, ale to jest jednak ładne kilka godzin (póki co utknęłam na rozkładach jazdy, żeby dojechać jak najsprawniej do hotelu) - tak sobie myślę a propos wątków, w których padają pytania o samodzielne organizowanie, że trzeba jednak mieć na to trochę czasu i zapału.
        Bez rodziny to się w ciemno jechało i jedyną rzeczą, jaka mnie obchodziła było to, o której odjeżdża pociąg z mojego miasta. Teraz jednak wolę wiedzieć, czego się spodziewać na miejscu. Starość nie radość big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka