galina43 25.09.14, 08:28 Inaczej czy tak samo? forum.gazeta.pl/forum/w,20012,154799018,,Na_co_przeznaczycie_nadwyzke_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlotarybka_1 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 08:38 gdyby na koncie zostawalo mi 500 zl to na nic bym tej kwoty nie przeznaczala, zostawialabym jako oszczednosci. Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:29 Już co miesiąc oszczędzacie i tak (takie założenie) inne 500 zł czy 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 08:43 zostawiłabym na wyjazd wekendowy, albo odłożyła do koperty zatytułowanej "angielski młodej" Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 08:52 na oszczędności. Nie wydaję pieniędzy bez sensu, żeby tylko wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:25 ja tak samo robie oplaty, uwzgledniam wszystko, zajecia dodatkowe, wycieczki, ubrania itd i wszystko co zostanie idzie do puli oszczednosci- zaraz na poczatku miesiaca- inaczej sie rozejdzie! po jakims czasie robi sie z tego sympatyczna gorka, ktora mozna przeznaczyc na wakacje, remont,zakup samochodu, czy traktuje sie ja jako poduszka finansowa w razie klopotow czy choroby Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:34 Tu jest założenie (nie czytałyście) że na początku idzie jakaś suma na konto. Jest suma na konto, wydajecie na wszystko co trzeba i NADAL ZOSTAJE 1000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:43 galina43 napisała: > Tu jest założenie (nie czytałyście) że na początku idzie jakaś suma na konto. > Jest suma na konto, wydajecie na wszystko co trzeba i NADAL ZOSTAJE 1000 zł. to te 1000zł też wrzucam na oszczędnościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 11:17 Jeżeli z naszych dochodów wystarczałoby na wszystko i zostawała reszta to trafiałaby na konto/lokatę/itp. bo nie musiałabym z niej przecież korzystać... Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 12:25 Nie chciałabyś lepszych wakacji, nowszego samochodu, więcej ubrań i tak dalej? Pomocy do gotowania, sprzątania? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 12:36 No ale na wszystko mi starcza zgodnie z założeniem, nie napisałaś, że tylko na najtańsze jedzenie, wakacje pod namiotem czy 15 letnie auto Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 13:17 Ja cię rozumiem że macie dobre zarobki ale nawet jeśli wydajecie 15 000 na wyjazdy to można zawsze wydać na lepsze 17 000. Albo macie 2 letni samochód a możecie kupić dwa roczne albo nowe i lepsze albo Pani wam gotuje w poniedziałki a może codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 13:25 No to musisz zmienić założenie i napisać na co nam starcza to co wpływa co miesiąc i dopiero wtedy da się określić na co wydam nadwyżkę. Bo jak mi nie starcza na wyjazd poza tym namiotem w Polsce-to dołożę do domku, jak mi wystarcza tylko na tydzień wyjazdu to dołożę do dwóch, jak mi wystarcza na jeżdżenie 15 letnim autem to ok dołożę żeby jeździć nowszym , jak mnie nie stać na utrzymanie auta w ogóle to ok niech będzie na auto, jak mnie stać tylko na ciuchy w ciuch-budzie to kupię ciuchy w zwykłym sklepie ale jak piszesz, że na wszystko starcza to co wpływa co miesiąc to po cholerę mam wydawać nadwyżkę? Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 14:15 po cholerę masz wydawać nadwyżkę? nie musisz, pewnie że nie ale może chcesz ułatwić i uprzyjemnić sobie życie? oczywiście to zależy od osoby Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 14:24 Nie rozumiemy się, ja Ci mogę odpowiedzieć na co w chwili obecnej, przy takich jak mamy dochodach i wydatkach wydałabym te 500-1000 złotych ale nie mam obecnie takich dochodów, że pokrywają moje wszystkie zachcianki i starcza nam na wszystko a zdaje się, że takie było założenie w poście założycielskim. Obecnie te 500-1000 byłoby odkładane z konkretnym przeznaczeniem-na remont mieszkania, pozwoliłoby nam to przyspieszyć jego wykończenie bo na razie robimy powolutku po kawałku. Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:36 naomi czyli przeznaczasz (po pewnym czasie) na wakacje czy remont czy tam samochód Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 12:56 Ale nie odkadam na jakis specjalny cel, po prostu ida do kupki pt Oszczednosci. W Oszczednosciach zawsze cos jest. Zawsze. Ale w momencie, kiedy psuje sie pralka, mieszkanie wymaga remontu, czy psuje sie samochod, nie ma wtedy problemu. Dajeto tez komfort psychiczny, szczegolnie gdy pieniedzy jest mniej niz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 13:19 rozumiem o to mi chodziło w tym wątku Odpowiedz Link Zgłoś
roodolff Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:20 Rozumiem, że ta nadwyżka zostaje po odłożeniu jakiejś kwoty. Na podróże. Odpowiedz Link Zgłoś
empirical Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:32 zdecydowanie przeznaczyłabym na inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:38 to za mało pieniążków, zeby sie ubrać, myśle, ze wydałąbym na kolację bez alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
empirical Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:45 akcje, obligacje, może bym kupiła mieszkanie na wynajem i spłacała kredyt z nadwyżki+czynszu od wynajmującego... Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 10:35 neffi79 napisał(a): > yyyy? Odpowiedz Link Zgłoś
anula_anka Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 09:39 Co miesiąc coś tam odkładamy. Ale dochody mamy stałe. Kilka razy do roku zdarza się jakaś extra kasa i tą wydajemy na coś extra, co nam przyjdzie do głowy. Czasem zakup, czasem wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 10:04 Na hobby, czyli podróże. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 10:05 Ja rzadko kiedy w ogóle sprawdzam ile dokładnie mi zostało na koncie akurat "na koniec miesiąca". Mam ogólne pojęcie, na podstawie wpływów i wydatków bieżących, czy dany miesiąc należał do tych tłuściejszych, czy raczej wydatki przewyższyły wpływy. I tym się kieruję przy decyzji, czy robić jakiś wydatek ekstra, czy lepiej odpuścić. Co nie oznacza, że jak mam bilans na plusie, to od razu na coś to muszę wydać czy odłożyć na inne konto. Sobie dalej leży, gdzie wpadło, dając mi miłe poczucie luzu finansowego Z drugiej strony - jak mam jakiś nagły pomysł czy potrzebę, to wydaję pieniądze niezależnie od tego czy mnie na to w tej chwili akurat stać czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 10:16 W sumie tylko raz w życiu przez niecałe dwa lata miałam regularną nadwyżkę 500 zł miesięcznie. Przechodziły automatycznie na następny miesiąc, uzbierałam ok. 10.000 zł, wydałam na przeprowadzkę, nowy komputer i naukę pływania dla młodych. Teraz z nieregularnych nadwyżek spłacam zaległy czynsz, kupuję jakiś sprzęt do domu, reszta zostaje na czarną godzinę. Z wyjazdami mieszczę się do 1000 zł, więc na to nie odkładam, tylko finansuję z bieżących wpływów. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp grosz do grosza i bedzie kokosza 25.09.14, 10:25 a potem wg uznania i potrzeb. Miałam kiedyś taki system: odkładam i jak nazbiera się 5 tys na lokatę. Potem te lokaty w jedną itd. Teraz się nie opłaca pilnować i kombinować za niecałe 3%. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 10:37 odkładam do reszty oszczędności Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 10:56 Zostają na potem. Nie wydaję tylko dlatego, że mam. Najczęściej jest tak, że w momencie, kiedy przychodzi pensja, to, co zostało na koncie, idzie na oszczędnościowe, chyba, że jakieś śmieszne kwoty zostały, to nie chce mi się bawić. Jak były gorsze miesiące - było z czego dobrać do jakiejś płatności. Odpowiedz Link Zgłoś
zonawloczykija Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 11:12 Uzbierałabym na obóz konny dla synka Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 12:08 na wyjazd wakacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 12:54 ja wydaje teraz wszystko na dom, wiec mi nic nie zostaje. podobaja mi sie same drogie rzeczy i slabo to widze. jakby mi zostawalo, mimo wydatkow, to jesli by mi starczalo na wszystko bez spinania, to oszczedzalabym wiecej i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 14:45 Takie nadwyżki odkładam na podróże poza wakacyjne. Wakacyjne mam uwzględnione w budżecie Dla mnie podróże i dodatkowe, rozwijające zdolności zajęcia pozalekcyjne, to istotny element w kształceniu dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pilota Misterni 26.09.14, 09:42 wróciłaś? forum.gazeta.pl/forum/w,567,151817799,151817799,Koniec_z_tym.html ''''''''tu już nie napiszę ani słowa'''' - obiecałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 16:13 Maz ma w takiej sytuacji ustawiony automatyczny przelew na konto oszczednosciowe na edukacje naszej corki. Dzieki temu, nasz w tej chwili szesciolatka, ma juz sume wystarczajaca na oplacenie studiow, a my mamy spokojna glowe, ze nie bedzie musiala pracowac w McDonalds na oplacenie czesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 16:38 Odkładam i za parę miesięcy kupuję za połowę samochód, a za drugą połowę robię jego kapitalny remont. Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 25.09.14, 21:52 Dorzucam do innych oszczedności. Potem zużywam albo i nie. Na razie nie musimy ruszać oszczednosci, poza autem, kto kupiliśmy z czesci odłozonych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 26.09.14, 09:33 zawsze zostaje nam kasa na wspólnym koncie, jak się uzbiera kilkanaście tys. to przelewamy do równej dyszki na konto oszczędnościowe z celem bliżej nieokreślonym. kiedyś za tą kasę remontowaliśmy mieszkanie i kupowaliśmy meble, w przyszłości pewnie będzie podobnie. nadwyżki na kontach prywatnych również przelewamy na lokaty/konta oszczędnościowe... Odpowiedz Link Zgłoś
zona.pilota Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 26.09.14, 09:43 na oszczędności Odpowiedz Link Zgłoś
werualta Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 26.09.14, 11:12 nadwyżkę odkładam na konto pt. oszczędnościowe. jesli mam nadwyżkę, a mam potrzebę kupienia/zrobienia czegoś to robię , w tym miesiącu np. naprawiam pewną rzecz w aucie + wymiana oleju, myślę o tym od 3 miesięcy, teraz mogę zrealizować, pani do sprzątania jest dla mnie niepotrzebnym wydatkiem, szczególnie jeśli mam nadwyżkę; pani do gotowania j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
galina43 Re: A wy na co byście przeznaczyły nadwyżkę ? 26.09.14, 12:23 Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
brydka26 bo Polki takie juz sa :) 26.09.14, 21:52 Chodzilam kiedys w kameralnej grupie na angielski i nauczycielka Brytyjka zarzucila temat, na co bysmy wydali kase gdybysmy wygrali milion. I wszystkie odpowiedzi byly z cyklu: hipoteke splace, odloze na edukacje dzieci, pojde na podyplomowke... proza zycia... Kobiecie marzyly sie wypowiedzi o urlopie w Emiratach i nas podpuszcza "nie macie hipoteki, edukacja dzieci zabezpiecona, na co wydacie?". Chwila zastanowienia i nowa seria: bratu dam na splate hipoteki, doloze pasierbicy do samochodu... Zalamala sie kobieta, bo jej rozwalilysmy lekcje . A to chyba wynika z tego, ze u nas tak dlugo bylo biednie i jednak wiekszosc ludzi czuje sie niepewnie co do stalosci pracy, ze co do zasady jako narod podejmujemy dosc pragmatyczne decyzje i staramy sie miec oszczednosci, ktore daja poczucie bezpieczenstwa. Zwlaszcza w pewnym wieku i gdy ma sie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś