Dodaj do ulubionych

Nadżwerka

03.12.14, 18:11
Bylam dzis u ginekologa i okazalo sie ze mam jakies zmiany na szyjce. Zostala pobrana cytologia. Ostatnia cytologia byla rok temu - 1grupa. I teraz mam pytanie do doswiadczonych. Czy ta zmiana to moze byc powazna? Ze wzgledu na krotki czas od poprzedniej cytologii? Jestem zalamana. Usg dopochwowe ok. Tylko jakas zmiana ma szyjce. Ginekolog mnie czyms dotykal i pytal co czuje. Co to moglo byc? Boje sie
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:18
      7ewa.krakowska napisała:

> Bylam dzis u ginekologa i okazalo sie ze mam jakies zmiany na szyjce. Zostala p
      > obrana cytologia. Ostatnia cytologia byla rok temu - 1grupa. I teraz mam pytani
      > e do doswiadczonych. Czy ta zmiana to moze byc powazna? Ze wzgledu na krotki cz
      > as od poprzedniej cytologii? Jestem zalamana. Usg dopochwowe ok. Tylko jakas zm
      > iana ma szyjce. Ginekolog mnie czyms dotykal i pytal co czuje. Co to moglo byc?
      > Boje sie

Nie wiem co to moze byc. Z jakiego powdu bylo wykonane usg? Czemu cytologia pobrana po roku od ostatniej? Aby stwierdzic rodzaj zmian na szyjce powinno wykonanc sie kolposkopie.
    • sfornarina Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:33
      Zmien gina, naciaga Cie na niepotrzebny zabieg - poguglaj sobie o polskich ginach i stwierdzaniu nadzerki u wszystkich jak leci.
      Nadzerka zdarza sie baaardzo rzadko i cytologia nie jest metoda jej wykrywania. Jedynie i wylacznie kolposkopia jest w stanie ja stwierdzic.
      Konowal i oszust, nie lekarz, "podotykal czyms i pytal co czujesz", zenada.
      • 7ewa.krakowska Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:42
        Sfornarina. Na jaki zabieg mnie naciaga?
        • 7ewa.krakowska Re: Nadżwerka 08.01.15, 07:42
          pisze ponownie. Byłam kontrolnie u gina i niestety nie przeleczyłam stanu zapalnego przez miesiac, biorac różne globulki. Mam jakąs torbiel, nadżerkę, nie wiadomo co na szyjce. I teraz mam pytanie do doświadczonych. Czekam na wynik cytologii, bede miała za ok 2 tyg moze wczesniej. Poprzedni wynik cytologii jak pisałam wcześniej - stan zapalny bez grupy.
          Nie chce czekać, chcę iśc prywatnie. Bo na NFZ się zejdzie. Co moge zrobic kolposkopię? co jeszcze?
      • ichi51e Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:47
        Lekarz u mnie stwierdzil nadzerke i tyle. Wygooglalam -> rak. Potem sie okazalo ze lekarz mowiac nadzreka mial na mysli zmiana patologiczna wuj wie jaka lepiej wymrozic. Cokolwiek to bylo wymrozono i od tego czasu dziecko zdaxylam urodzic plus odchowac troche. Nastawiam sie na kolejne obecnie cytologia gr 2
      • kamunyak Re: Nadżwerka 03.12.14, 20:14
        > Zmien gina, naciaga Cie na niepotrzebny zabieg - poguglaj sobie o polskich gina
        > ch i stwierdzaniu nadzerki u wszystkich jak leci.

To ciekawe co piszesz...uważasz, ze stwierdzanie nadżerki jest "nagminne" i "bezpodstawne"?
        Kilka razy już (2-3) mialam stwierdzona nadżerkę, przez róznych lekarzy a ostatnio pielegniarka, przy pobieraniu mat. do cytologii, powiedziała żebym skonsultowała sie z lekarzem bo zdaje jej sie, że jest własnie nadżerka. Skonsultowalam sie. Dostalam, jak zwykle w takich wypadkach, jakies globulki, nikt nigdy nie chciał mi nic wypalac.
        Moze "nadżerka" to słowo klucz? oznaczjące w ogole jakies stany zapalne?
        Z tego co sie zorientowalam, to nadżerkom sprzyja brak odpowiedniego Ph wiec zaczęłam o nie dbać, uzywajac odpowiednich plynów do mycia.
        Acha, poguglałam sobie i znalazlam "nadżerke rzekomą" czyli ektopię, chyba to o to chodzi w wiekszości wypadkow. Czyli
        "Zazwyczaj jest zmianą niewielkich rozmiarów, o charakterze dyskretnego zaczerwienienia zlokalizowanego w okolicy ujścia zewnętrznego kanału szyjki macicy. Do jej powstawania usposabiają przemiany hormonalne związane z cyklem płciowym. Często obserwuje się ją u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną, po urodzeniu dziecka lub po poronieniu."
        Raczej nie ma się czego bać.
        • ichi51e Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:18
          No dokladnie!
        • marcia899 Re: Nadżwerka 25.03.15, 22:55
          Ja moją nadżerkę leczyłam we Wrocławiu u doktora Michalika (ginekolog-michalik.pl). Na szczęście skończyło się na działaniach farmakologicznych
    • ziarenko-piasku Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:38
      Ciekawe czym dotykał big_grin
      • 7ewa.krakowska Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:41
        Nie rozumiem czym mnie naciąga? To są bezplatne wizyty. Nie naciaga mnie na nic. Odpwowiadam dlaczego rok od ostatniej cytologii- bo robi sie co rok. Mialam 1 gr to robie raz ma rok. Czy to dziwne?
        Czyli zmiany na szyjce w cytologii nie wyjda? To co wychodzi z cytologii? Chyba nie wiecie nic na ten temat.
        • ichi51e Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:48
          Ty nie placisz -> ubrzpieczenie placi. Pewni beda chciali wymrozic/wypalic. Nie wiem czy naciaga do tego trzeba diagnostyki dokladnej tego co tam sie dzieje.
        • karme-lowa Re: Nadżwerka 03.12.14, 19:52
          Ale bezpłatną cytologię robi się co 3 lata. coś kręcisz.
          • 7ewa.krakowska Re: Nadżwerka 03.12.14, 20:09
            Ja krece? Ha ha no tak krece ze robie raz w roku? Czasem sie zdarza ze czesciej.o boze to sa ludzie co robia tak rzadziej? Wspolczuje karmelowa
            • memphis90 Re: Nadżwerka 03.12.14, 20:22
              Wg. standardów cytologię należy wykonywać co najmniej raz na trzy lata; częściej, jeśli w poprzedniej były stwierdzone nieprawidłowości.
              • 7ewa.krakowska Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:06
                Cytologia po 3 latavh moze byc juz rakowa.
                Jak po roku mam zmiany. Mam czekac jeszcze 2 lata? Na szczescie chodze dwa razy do roku i minimum raz w roku pobieraja cytologie. A ze chodze do dwoch lekarzy bo do jednego trudno sie dostac to dwoch chce cytologie. Nie moge odmawiac jak chce pigulki- tak mi powiedzial jeden i drugi. Dlatego czasem czesciej niz raz w roku. I widze ze warto robic czesciej. Bo ja sie wylecze. Ale jakbym byla memphis30 i czekala 3 lata byc moze bylby rak.
                • kamunyak Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:33
                  > Jak po roku mam zmiany.

pewnie dlatego do lekarza trzeba chodzic czesciej niz raz na 3 lata. Wizyta nie rowna się cytologii, lekarz podczas badania moze stwierdzić ew. zmiany, bez tej drugiej. I kiedy go cos zaniepokoi to może zlecić dalsze badania, w tym cytologię.
                • pomidorpomidorowy Re: Nadżwerka 26.03.15, 06:42
                  tutaj wg forum nie chodzi sie do gin chyba ze mocno cos nie tak, nie robisz usg, nadzerki sa sporadyczne (nikt ich nie widzial ale kazdy wypala), nikt kobiet nie powinien badac.
          • misiowamama-2 Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:57
            karme-lowa napisała:

> Ale bezpłatną cytologię robi się co 3 lata. <

bezpłatną cytologię robię co rok...
    • emka_uk Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:09
      Do stwierdzenia nadżerki potrzebna jest kolposkopia, a nie cytologia lub usg.
      Tu poczytaj:
      I żeby nie było-to nie jest reklama gabinetu ale bardzo ciekawy i rzetelnie napisany artykuł o "nadżerce".
      Nawet jak ci 2 gr wyjdzie to jest to ok i rzadko się zdarza, że kobiety aktywne seksualnie i te co rodziły miały 1.

www.kolposkopia.com/nadzerka_mity_legendy_i_cala_prawda.html
      • ichi51e Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:27
        Swietny artykul duzo mi wyjasnil. Straszne troche czlowiek ciemny jak tabaka w rogu uncertain bardzo polecam przeczytac choc moze sie wydawac zniechecajacy.
    • ziarenko-piasku Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:21
      Może i co trzy...mi moja ginka, na nfz robi tez raz do roku!
      • 7ewa.krakowska Re: Nadżwerka 03.12.14, 21:49
        Mi lekarz nie powiedzial ze nadzerka. To ja taki temat napisalam. Bo mi sie wydaje ze kazda zmiana to nadzerka.
    • misiowamama-2 Re: Nadżwerka 03.12.14, 22:06
      Odpowiednie badanie do nadżerki to kolposkopia. Jeśli jednak coś Cię niepokoi powinnaś zrobić cytologię tzw. warstwową . Zwykła cytologia nie wykrywa wszystkiego, u wielu kobiet nieprawidłowe komórki w szyjce macicy nie zostają wykryte, dlatego wymaga to badań uzupełniających, a d niej należy właśnie cytologia warstwowa (cieńkowarstwowa)
      Mam koleżankę, u której niejednokrotnie stwierdzano nadżerki, leczono klasycznie globulkami. Cytologie zwykłe robione regularnie co rok nic nie wykazywały. W zeszłym roku okazało się, że ma raka szyjki macicy... jak sie dowiedziała, to nawracające nadżerki, źle leczone doprowadziły do tego stanu.
      Jeśli u Ciebie nadżerki nawracają- zrób odpowiednie badania.

www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/cytologia-cienkowarstwowa-badanie-lbc-i-test-hpv_38068.html
      • misiowamama-2 Re: Nadżwerka 03.12.14, 22:08
        acha. Możesz jeszcze zrobić markery: CA-125 i marker na raka szyjki macicy. To nie są drogie badania.
        Może moje porady są na wyrost, ale po doświadczeniach, jakie spotkały moją koleżankę, ja pewnie tak bym zrobiła...
    • purple.sky Re: Nadżwerka 08.01.15, 08:59
      umow sie na kolposkopie. jest bez skierowania. ocenia co to za zmiana na szyjce.
      mnie gin nastraszyl ze mam nadzerke ze trzeba wypalić itp. poszlam na to badanie i okazalo sie to nic groznego i ze wcale nie trzeba tego ruszac
      • 7ewa.krakowska Re: Nadżwerka 08.01.15, 09:53
        własnie szukam gabienetu zeby wykonac kolposkopie. Oprócz tego badania lekarz robi jakis zabieg odrazu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka