Dodaj do ulubionych

Cholera jasna!

28.02.15, 10:15
Od 8ego dziecko mi choruje. Kaszle jak gruzlik jest marudne nie je okazjonalnoe ma goraczke ktora schodzi po jednej dawce ibumu i znika na kilka dni by pojawic sie z powrotem. 20 przeszlo na uszy i dostal antybiotyk. Dzisiaj ostania dawka - kaszle dalej je lepiej (wrecz zarlocznie) ale nagle wysypki dostal. Ja piernicze 4 raz do lekarza!
Pocieszcie mnie albo dobijcie.
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: Cholera jasna! 28.02.15, 10:20
      ja kaszle od 27 grudnia uncertain
      • gala-retka Re: Cholera jasna! 28.02.15, 10:25
        rhaenyra napisała:

> ja kaszle od 27 grudnia uncertain
        >

No właśnie wszyscy teraz chorują, albo zatoki, albo gardło i suchy kaszel.
        Córa mojej siostry non stop od grudnia moi rodzice na zmianę cały luty, ja się trzymałam to od 4 dni mnie gardło boli i zaczął się kaszel. Lekarze już w przychodniach mówią, że mogą recepty wypisywać bez oglądania pacjentów bo wszyscy z tym samym przychodzą.
        • zebra12 Re: Cholera jasna! 01.03.15, 08:34
          > No właśnie wszyscy teraz chorują, albo zatoki, albo gardło i suchy kaszel.

Eee, u nas nikt nie choruje. Byłam na basenie wczoraj i we środę to był taki tłok, że trzeba było czekać na "zegarki". Czyli ludzie nie bardzo chorzy skoro chodzą pływać.
          Zresztą moje dzieci nie chorują na przeziębienia (jak już to najczęściej choruje moja 15 latka), tylko od razu na coś poważniejszego i kończy się szpitalem - nerki, wyrostek, pęcherzyk żółciowy, udar mózgu, polipy i refluksy żołądkowe, itp
    • gala-retka Re: Cholera jasna! 28.02.15, 10:22
      Pocieszę Cię jak powiem, że u mnie w kolejności
      1. katar i kaszel 1,5 tyg - syropki - nie przeszło- lekarz
      2. ucho i gardło- antybiotyk
      3. po tygodniu antybiotyku ostra wysypka jako reakcja alergiczna na antybiotyk, który miał wyleczyć ucho, ale że dostawała równocześnie lek na alergie to dopiero po tyg po odstawieniu obydwu wyszła reakcja alergiczna
      4. zmiana antybiotyku i kolejny tydzień leczenia
      3x pediatra, 2x laryngolog
      Miesiąc z głowy....dziecko po kontroli jak na razie ok- od poniedziałku do przedszkola ;/
    • mondovi Re: Cholera jasna! 28.02.15, 10:33
      Zrób morfologię z rozmazem. Nawracająca gorączka i wysypka - to może być mononukleoza. Przynajmniej u nas skończyło się taką diagnozą.
    • inguszetia_2006 Re: Cholera jasna! 28.02.15, 10:50
      Witam
      Ichi, gdzie ta wysypka? Myślisz, że to może być odra? Nie zwlekaj z pójściem do lekarza albo chociaż skonsultuj się przez telefon z jakimś ośrodkiem.
      Pzdr.
      Ing
      • ichi51e Re: Cholera jasna! 28.02.15, 10:59
        Chyba nie odra (bo wyglada na alergiczna a nie rozyczke/odre/ospe) ale moze byc wszystko bo zabralam go do przychodni gdzie przed nami bylo prawie 150 chorych dzieci big_grin
        W kazdym razie dalam konska dawke zyrtecu i zobaczymy czy zejdzie.
        • annajustyna Re: Cholera jasna! 28.02.15, 11:14
          A dziec byl na odre szczepiony?
        • gala-retka Re: Cholera jasna! 28.02.15, 21:26
          tak mi się jeszcze przypomniało, że u nas w okolicy szkarlatyna ostatnio bywa...a to też gorączka i wysypka...i ponoć lekarze często nie wyłapują, że to to, dopiero jak np. skóra schodzi....
          • ophelia78 Re: Cholera jasna! 28.02.15, 21:57
            >tak mi się jeszcze przypomniało, że u nas w okolicy szkarlatyna ostatnio bywa..

U nas - Szczecin - również Znam 3 dzieci z różnych pkoli, które chorowały, więc to raczej rozsiany rzut, a nie "epidemia" w jednej placówce.
            Myśmy też się załapali, na szczęście pzreszła lajtowo. Ale fakt, goraczka była - niewysoka, to parwda, ale była, a to u nas rzadkość (dziś odziedziczył po mnie, niestety, skłonność do kompletnego niegorączkowania)
    • guderianka Re: Cholera jasna! 28.02.15, 11:47
      ichie- u nas wirus potem bakteria u syna- 2 tyg z życia
      ale mój M i ja-ciągle mamy nawroty -idzie nam 4 tydzień. W środę było już dobrze, a wczoraj znowu obudziłam się z zaropiałymi oczyma i nawrót kaszlu, M znowu bóle ucha ( u synka ropa była w oczach i lała się po tylnej ścianie gardła, u M -gardło i ucho, ja -bez lekarza wprawdzie ale kaszel + oczy)
      4 tygodnie.. uncertain
      Trzymaj się bo to może jeszcze potrwać- nie przemęczaj go aktywnością, dbaj by dużo spał i odpoczywał, by nie zmarzł
      • run_away83 Re: Cholera jasna! 28.02.15, 21:50
        My mieliśmy taki maraton jakiejś zarazy w ubiegłym sezonie, starsze dzieci przeszły lajtowo, najmłodszy skończył na antybiotyku, ja i małżonek jak zaczęliśmy cherlać w połowie lutego to skonczyliśmy pod koniec marca. Mnie od uporczywego kaszlu pękło żebro (nie bardzo mogłam brać coś przeciwkaszlowo bo karmiłm małego niemowlaka, to ci mi lekarze proponowali - syrop glicerynowy dla niemowląt - pomagało jak umarłemu kadzidło). Ale w końcu przeszło bez trwałego uszczerbku na zdrowiu. A w tym sezonie nic się nas nie ima, nawet średni który we wrześniu poszedł do przedszkola jakoś nic nie łapie (posmarkiwania które samo mija po trzech dniach nie liczę).
    • maeve_binchy Re: Cholera jasna! 28.02.15, 22:04
      Moj tak kaslal i okazalo sie, ze mial rozlegle, nieosluchowe zap pluc. Wyszlo na rtg. Wlasnie wyszlismy ze szpitala.
      • karme-lowa Re: Cholera jasna! 28.02.15, 22:33
        Ichi - pewnie to przez szczepieniasuspicious
        • ichi51e Re: Cholera jasna! 01.03.15, 13:02
          Nie szczepienia - chociaz nie zdziwilabym sie. Ja piernicze najpierw jajko go malo nie zabilo teraz (zdaniem lekarza) ma reakcje na amoksycyline...
          Ogolnie juz zdrowy tylko ma atak plamistego czlowieka huby....
    • czar_bajry Re: Cholera jasna! 01.03.15, 01:57
      obstawiam odrę źle zdiagnozowaną...antybiotyk wstrzymał wysypkę./
      • run_away83 Re: Cholera jasna! 01.03.15, 08:27
        Błagam, zweryfikuj swoją wiedzę zanim cos jeszcze napiszesz! Bo piszesz bzdury i siejesz niepotrzebną panikę. Dobijają mnie tacy internetowi doktorzy-amatorzy. Na jakiej podstawie zdiagnozowałaś temu dziecku odrę? Na podstawie newsów o lokalnej epidemii w Berlinie? To całe szczęście, że nie czytałaś ostatnio o epidemii eboli w Afryce Wschodniej, bo diagnozowałabyś ebolę na prawo i lewo...

Odra jest chorobą WIRUSOWĄ. Jej leczenie jest objawowe, tzn. polega głównie na podawaniu leków zbijających gorączkę i uśmierzających ból. Nie ma możliwości by antybiotyk podany przy nie zdiagnozowanie odrze "wstrzymał wysypkę", bo ta wysypka jest skutkiem namnażania się w organiźmie wirusów, na które antybiotyki NIE DZIAŁAJĄ.
        • zebra12 Re: Cholera jasna! 01.03.15, 08:36
          Przecież ona żartowała odwołując swój dowcip do ostatnich wątków o odrze...
          Weź wyluzuj.
          • run_away83 Re: Cholera jasna! 01.03.15, 08:41
            Szczerze - jak to żart, to dosyć prymitywny i mało zabawny. Pisanie w wątku założonym przez matkę zaniepokojoną o chore dziecko"obstawiam odrę" NIE JEST śmieszne.
          • kalina_lin Re: Cholera jasna! 01.03.15, 08:46
            A jak ktoś nie czytał ostatnich wątków o odrze, to dowcipu nie zrozumie.
    • melancho_lia Re: Cholera jasna! 01.03.15, 08:38
      Przytulam. Moja miala taki maraton w wieku 1,5 roku. Najpierw przeziębienie, po tyg. Zapalenie oskrzeli kolejny tydzień, dwa dni spokoju i znowu temp.- ucho, po paru dniach znowu oskrzela, jak oskrzela juz przeszly to znowu temperatura- trzydniówka do kompletu. W sumie 2,5 miesiąca tego bylo, prawie mieszkałam w przychodni. Pocieszające tylko to, ze od tamtej pory z poważniejszych chorób miala tylko ospę i anginę (a ma juz 6 lat).
      • melancho_lia Re: Cholera jasna! 01.03.15, 08:51
        A nie, przepraszam jeszcze zapalenie płuc miała. Tyle ze gabinet lekarzowi roznosiła i ogólnie nikt by nie powiedzial ze jest chora. Obylo sie bez antybiotyku, tylko wziewy, po tygodniu byla zdrowiuteńka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka