Dodaj do ulubionych

canzone italiana

24.03.15, 20:06
Lubi ktos, slucha ktos ? Tak sobie siedze, pracuje i slucham Rominy Power, Al Bano, Umberto Tozzi, Toto Cutugno... Stare, dobre czasy... Obejrzalam to : www.youtube.com/watch?v=2iixdySdhv4, piosenka "Cento giorni" Cateriny Castelli, ktora spiewa we francuskim filmie "Le cerveau" i jestem "ugotowana". Dla mnie to kwintesencja kobiecosci. Co wy na to? Podoba wam sie ? Lubicie wloskie piosenki? Sa tu jakies italianistki ?
Obserwuj wątek
    • fadilla Re: canzone italiana 24.03.15, 20:28
      Czyli chodzi o italo disco wink Tak, jest sentyment. Ale to ogólnie sentyment do lat 80, (dzieciństwo), a wtedy właśnie w Polsce ten gatunek był popularny. Wymienione zespoły znam, rozpoznaję po pierwszych taktach, ale zalinkowany kawałek jest mi nieznany. Fajny klimat - białe elewacje domów odbijające słonce, faceci w jasnych garniturach i eleganckie babki, którym makijaż nie spływa - ech... południe Włoch smile A znasz to, pastisz wink www.youtube.com/watch?v=MXxTOjzAQ8A
      • aka10 Re: canzone italiana 24.03.15, 20:39
        Slucham. I starych i nowych. Uwielbiam np. to: www.youtube.com/watch?v=EuPa32EF1co
        Piekne slowa.
        • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 24.03.15, 20:56
          Jak sie lubi jakis jezyk to wszystko wydaje sie piekne wink
          Ladna.
      • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 24.03.15, 20:45
        No, kto tego nie zna ? Spiewalo sie to na koloniach big_grin Wiekowo to my chyba podobnie wyapdamy wink
      • lafiorka2 Re: canzone italiana 25.03.15, 10:41
        fadilla napisała:

) A znasz to, pastisz wink www.youtube.com/watch?v=MXxTOjzAQ8A

a znam big_grin
    • rhaenyra Re: canzone italiana 24.03.15, 20:39
      nie
    • klubgogo Re: canzone italiana 24.03.15, 20:45
      Ło rety, ale pojechałaś, uwielbiam, tak przypominają mi dzieciństwo, ale przypominają mi mój ukochany kraj, do którego znowu jadę na wakacje, jakby innych miejsc na świecie nie było i znowu będziemy wyć razem z Biaggio www.youtube.com/watch?v=xluUsMOyoqU
      • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 24.03.15, 20:48
        marzy mi sie tam pojechac i zamieszkac w jakiejs chatce rybaka, wloski troche znam, bedzie jak znalazl
      • aka10 Re: canzone italiana 24.03.15, 21:02
        klubgogo napisała:

> Ło rety, ale pojechałaś, uwielbiam, tak przypominają mi dzieciństwo, ale przypominają mi mój ukochany kraj, do którego znowu jadę na wakacje, jakby innych miejsc na świecie nie było i znowu będziemy wyć razem z Biaggio www.youtube.com/watch?v=xluUsMOyoqU

To tu masz cos jeszcze wink
        www.youtube.com/watch?v=XxCso8WgvGg
        (pizzica salentinawink
      • erba Re: canzone italiana 24.03.15, 21:04
        Pazzo di Lei! Sono pazza per questa canzone wink)

Ja lubię bardziej rockowe brzmienia:
        Negramaro
        www.youtube.com/watch?v=rrALcMpdG-gModa
        www.youtube.com/watch?v=HKhC4sfH89U
        A ze staroci uwielbiam Riccardo Cocciante
        www.youtube.com/watch?v=_D5OUegdFUs
        Z kolei mój mąż już 3 miesiące non stop katuje Rominę i Al Bano, przeczytał nawet wszystko o ich historii itd wink
        • fadilla Re: canzone italiana 24.03.15, 22:27
          erba napisała:
          > Z kolei mój mąż już 3 miesiące non stop katuje Rominę i Al Bano, przeczytał naw
          > et wszystko o ich historii itd wink

Właśnie trafiłam na filmik z tego roku, gdzie razem śpiewają na festiwalu w San Remo, wcześniej na święta BN wystąpili w niemieckiej telewizji. Zaskoczenie, choć on podobno nigdy nie uznał, ze nie są już parą. I ta tragedia w rodzinie - zaginięcie i śmierć ich córki. Tez chyba poczytam wiecej o ich historii.
    • rhaenyra Re: canzone italiana 24.03.15, 20:54
      ci faceci sa obleśni uncertain
      • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 24.03.15, 20:57
        No bo to komedia jest big_grin
    • mas.uka Re: canzone italiana 24.03.15, 20:58
      a mi się podoba ich klasyka z lat 50 i 60 którą śpiewał Mike Patton w Mondo Cane smile
    • klubgogo Re: canzone italiana 24.03.15, 20:59
      A oglądałyście Wielkie piękno? Przecudny film.
    • fadilla Re: canzone italiana 24.03.15, 20:59
      Ha, Caryca ale mnie wzięło przez Ciebie, buszuje po yt i przesłuchuję co lepsze kawałki. I od razu jest jakaś głupia, naiwna radość w sercu smile
      Przypomniało mi się jeszcze, że gdy oglądałam serial o German, to tak czekałam na ten moment, aż ona się w końcu wyrwie do tych Włoch, zostawi ten siermiężny prl, tą szarość, ten smutek i biedę, poczuje ciepłe słońce, założy zwiewne kiecki i będzie jeździć kabrioletem. Teraz Moro podobno gra w innym serialu jakaś Włoszkę, co za chłopem do ZSRR dotarła... No jak można? Taki błąd życiowy. Nie oglądam, nie jestem w stanie znieść tego, że taka sytuacja była w ogóle możliwa.
      • aka10 Re: canzone italiana 24.03.15, 21:07
        I jeszcze "La prima cosa bella" na dwa rozne sposobywink
        www.youtube.com/watch?v=X6AH5ATOM3Y
        www.youtube.com/watch?v=cnrOQGwKxzw
      • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 24.03.15, 21:08
        Rozumiem cie doskonale. Czasem sobie mysle ze w poprzednim wcieleniu bylam jakas Wloszka, czy inna srodziemnomorska kobieta. Albo moze mam jakies korzenie poludniowe o ktorych nie wiem. Bardzo dobrze sie czuje wsrod poludniowcow, uwielbiam ich krzykliwy charakter, przesadne zachowanie i przesade w slowach big_grin Mrukliwosc mnie dobija. To zrzadzenie losu ze trafilam na mojego m... on jest dokladnie tym czego mi w zyciu trzeba.
        Ogladalam ten kawalek filmu o German gdzie ona wystepuje na festiwalu w San Remo bodajze... Ktory to piosenkarz sie zabil, bo juz nie pamietam?
        Bede czesciej sluchac wloskich piosenek, sa takie optymistyczne! Od razu mi lepiej wink
        • aka10 Re: canzone italiana 24.03.15, 21:17
          www.youtube.com/watch?v=XvBhyMe1iPU
          • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 24.03.15, 21:48
            dzieki, piekny miala glos,
            znalazlam: Luigi Tenzo, ukochany Dalidy. Ten co spiewal "Ciao amore, ciao!"
    • olikol Re: canzone italiana 24.03.15, 22:10
      dawno nie słuchałam, choć kiedyś bywało smile
      ostatnio ten język wałkuję www.youtube.com/watch?v=Qr2JXFsHHKk&feature=youtu.be
      www.youtube.com/watch?v=AsYKaXWsXHc
      • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 25.03.15, 10:47
        taaa? no to polecam to : www.youtube.com/watch?v=SLxrrE6wC5I
        Ta piosenka sprawia ze mam ochote zaczac uczyc sie hiszpanskiego wink
        Na starosc przeprowadzam sie gdzies nad cieple morze. Przyda sie znac jezyk smile
    • lily-evans01 Re: canzone italiana 25.03.15, 10:31
      Stare dobre italo disco... Zacne wink.
      Nadaje się też do bardziej nowoczesnych aranżacji:

www.youtube.com/watch?v=GZOMiz4-Pts
      wink
      • lily-evans01 Re: canzone italiana 25.03.15, 10:35
        A tu wersja węgierska i całkowite szaleństwo:

www.youtube.com/watch?v=Q06hH5tSPSs
        • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 25.03.15, 10:56
          szczerze? nie podoba mi sie. Caly czar latynosow poszedl sie...
    • lafiorka2 Re: canzone italiana 25.03.15, 10:40
      a lubię lubię posłuchać... smile
    • nihiru Re: canzone italiana 25.03.15, 10:53
      przypomniałaś mi, że kiedyś bardzo lubiłam laurę pausini - poszukaj, powinna Ci się spodobać
      • to_ja_caryca_katarzyna Re: canzone italiana 25.03.15, 10:59
        Znam. Nie jestem jakas fanka, ale kiedys sluchalam, tak, podobala mi sie...
        • aka10 Re: canzone italiana 29.03.15, 18:06
          www.youtube.com/watch?v=1JhibIvu4HI
          I jeszcze towink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka