Dodaj do ulubionych

Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005

15.09.16, 10:06
Jako dziecko i nastolatka pamietam, że mama i ciocie chodziły lub odbywalo się u nas w domu wszelkiego rodzaju pokazy.
1. Garnki zepter
2.Lampa zepter bioptron
3. Odkurzacz rainbow
4. Filtry osmozis
5. Termomix
6. Herbalife
7. Oriflame
8.wełniana pościel
Czy pamietacie coś jeszcze?
Swoją drogą niezłe to bylo żniwo dla tych sprzedawców, szukali podatnego gruntu ludzi , którzy dali sobie wkręcić ze potrzebują tych produktów.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 10:28
      Były też maty masujące.

Obrzydliwa sprawa te pokazy. Wyciąganie ostatniego grosza z emerytów na horrendalnie drogie produkty. Moi dziadkowie wtopili w to sporo pieniędzy.
    • triismegistos Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 10:36
      Przecież do dzisiaj się to odbywa.
    • madi138 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 10:37
      Moi teściowie do dziś mają ten odkurzacz. Zapłacili za niego równowartość małego autka i do dziś się zastanawiają dlaczego! big_grin To pioruństwo bardzo niewygodnie się składa i opróżnia, a odkurza, niczym najzwyklejszy odkurzacz z marketu.
      • ichi51e Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 15.09.16, 11:05
        O nieprawda. Moze dzisiaj ale kiedys to roznica byla razaca w porownaniu. Tylko te kolka mial glupie i diablo nieporeczny
      • linulina Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 15.09.16, 11:15
        Nie wiem, jaki odkurzacz mają Twoi teściowie, ale rainbow nie odkurza jak zwykly odkurzacz z marketu. Zgodzę się, że nie jest poręczny, ale ma mnóstwo zalet i jest niezniszczalny wink
      • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:02
        cooo? chyba nie mają rainbowa.
        Moi rodzice mają już 30lat czy 25 ,przez te wszystkie lata wymieniali tylko zatrzaski do pojemnika na wode i rurę do trzepaczki...
        Jak nie widzisz róznicy miedzy zwykłym odkurzaczem a rainbowem to sorry.
        Ja kupiłam sobie nowy model 2 lata temu i nie zamierzam mieć już nic innego.
      • mid.week Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:15
        Co robi ten rainbow oprócz wciągania kurzu? Bo mam odkurzacz z marketu od 8 lat i tak się zastanawiam za jakie opcje chciałabym dopłacić kwotę o równowartości samochodu aby kupić nowy... Chyba że chodzi o frajdę z przekazywania z dziada na wnuka, ale szczerze mówiąc wolałabym odziedziczyć stylowy mebel, biżuterię albo nieruchomość...
        • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:31
          mój trzepie dywan, odkurza panele, myje, pierze dywany i tapicerki, myje podłogi ... , jonizuje powietrze, oczyszcza z przykrych zapachów i świeci tongue_out

Jaka równowartość samochodu? przecież ematka szrotu nie kupuje .
        • drobnostka7 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:34
          Zwykłe odkurzacze zakurzają - po odkurzeniu całej powierzchni mieszkania wracam do 1 odkurzanego pomieszczenia a tam kurz na czarnych meblach, które wczesniej były wycierane na mokro.. Skąd????
          Z Rainbowem porównać można ewentualnie odkurzacz centralny - efekty podobne, choć uzytkowanie w tym drugim prxypadku jednak wygodniejsze. Szkoda że szczotki do dywanów z Rainbowa nie mogę sobie do centralnego dołączyć bo nawet 10 letnie dywany reanimuje...
          • naomi19 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 23:51
            Możba też porównać do Zelmera z filtrem wodnym za 500zł... efekt ten sam...
            • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:30
              a nienienie...koleżanka ma...owszem poręczniejszy, ale sorry...daleko mu do R.
    • beata985 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 10:42
      ja załapałam się na garnki zepter, wraz z zakupem, garnki służą mi do dzisiaj, użytkuję jakieś 26lat...
      później jeszcze mąż dał się wciągnąć na filtry ale już trzymałam rękę na pulsie, pan przedstawiciel był niezadowolony bardzo, że chcemy się zastanowić nad zakupem....do zakupu nie doszło.....
      dzisiaj też to jeszcze się ciągnie-garnki, kołdry, odkurzacze, kosmetyki-colway i pewnie dużo innych.
    • shell.erka Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 10:43
      Rodzice koleżanki z podwórka działali w amway. Kiedy kupili sobie fax (lata 90) i polecieli do jakiegoś Egiptu,ludzie na chwilę przestali pukac się w głowę i ironicznie uśmiechać.
      Niestety dość szybko splajtowali.
    • thank_you Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 10:48
      Moim hitem MLM - i to serio hitem - jest odplamiacz w spray'u firmy Amway.
      • miriam38 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 15.09.16, 10:58
        Właśnie zapominalam dodać Amway i
        Ściereczki.
        Ja bylam nawet przez przypadek na kilku spotkaniach o prace w latach 2002-2004 które okazaly sie MLM.
        Bylo jeszcze Grupowe Kupowanie TotoLotka!
        • 21mada Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 15.09.16, 11:10
          >Bylo jeszcze Grupowe Kupowanie TotoLotka!
          Wchodze w to!
          • miriam38 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 15.09.16, 12:44
            Jeszcze fotele do masażu za 2000 zl min.
      • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 09.11.16, 09:38
        thank_you napisała:

> Moim hitem MLM - i to serio hitem - jest odplamiacz w spray'u firmy Amway.

Ja jestem wierna ich L.O.C. Tylko tego używam do ręcznego prania, i nic mi tak nie spiera śladów po antyperspirancie - wylewam trochę na materiał, wrzucam do pralki i wyciągam czyste.
        Odplamiacz w takim razie wypróbuję.
        • sacea Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:28
          A gdzie można kupić produkty amway? Ich płyn do okularów zapobiegający parowaniu, tego szukam!
          • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:43
            sacea napisała:

> A gdzie można kupić produkty amway? Ich płyn do okularów zapobiegający parowaniu, tego szukam!

Na Allegro, chyba też w internecie na ich stronie jakoś można kupić.
            Ja kupowałam na All.
    • yuka12 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 10:49
      Jedyny naprawde dobry zakup z tego czasu to mikser reczny MixSy. Moc w sumie niewielka bo 140 W ale od 20 lat wciaz daje radesmile. Poreczny i niezawodny. A reszta? Koldry, garnki i inne badziwie wciaz sie sprzedaje chociaz juz coraz rzadziej po domach. Moi rodzice i tesciowie co chwila dostaja zaproszenia poczta i telefonicznie na rozne pokazy organizowane najczesciej w hotelach i roznych salkach. Chodza glownie dla towarzystwa i prezentow. I niestety czasem cos tam zamawiaja sad. Koldry welniane przoduja.
      Oriflame wciaz jest dosc popularny, jeszcze 3 lata temu ktos tutaj lokalnie wrzucal do kazdej skrzynki katalogi.
    • mikams75 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 11:01
      avon?
      ale to wszystko nadal istnieje! ja tylko pojac nie moge jak ludzie daja sie w to wkrecac.
    • antychreza Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 11:05
      Amway...
      Moi rodzice niedawno zlikwidowali telefon stacjonarny bo ciągle do nich ktoś wydzwaniał że sprzedaje kołdry co leczą nawet hemoroidy i tylko panie za milijonpińcet złotówek, promocja taka w sensie.
      • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 13.10.16, 11:08
        antychreza napisała:

> Amway...
        > Moi rodzice niedawno zlikwidowali telefon stacjonarny bo ciągle do nich ktoś wy
        > dzwaniał że sprzedaje kołdry co leczą nawet hemoroidy i tylko panie za milijonp
        > ińcet złotówek, promocja taka w sensie.

A co to ma wspólnego z Amway? o.0
    • abatos Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 11:06
      Do dzisiaj taki Philipiak organizuje pokazy, chadzają na nie raczej emeryci kuszeni prezentami za udział. Odchodzą tam dalej triki socjotechniki. Była nawet jakaś aferka z celebrytami, którzy uświetniali swoją obecnością takie pokazy ale odżegnywali się od reszty tych pokazów, w sensie że ich część sprzedażowa nie intetesuje. C. Pazura chyba przykładowo.
    • madame_edith Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 15.09.16, 11:56
      Po tym jak moja niepełnosprawna ciotka nie gotująca absolutnie nic poza ziemniakami i makaronem, oczywiście nie śmierdząca groszem nabyła termomixa nic mnie już nie zdziwi. Ciągle próbuje go komuś po rodzinie opchnąć, wszak niemal nówka nierdzewka, ale nikt nie chce.
      A moja mamusia kupiła swego czasu garnki Zepter (do dziś używa i sa niezniszczalne) oraz lampę (która na wszystko ich leczy wink, więc czasem nabytki mimo wątpliwości otoczenia okazują się użyteczne mimo niewspółmiernej do przydatności ceny.
      • miriam38 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 15.09.16, 12:26
        Kiedys zastanawialiśmy się z kolezankami dlaczego Ci ludzie dali się nabierać
        To sa osoby 50+ wtedy teraz 70 latkowie urodzeni w czasach jak nie było NIC, a w latach 80 znow nic.
        Chcieli odrobiny luxusu i potraktowania przez sprzedawcę jak "Lord". Nastawieni, ze jak cos ma być dobre to musi drogi kosztowac.
        Garnki Zepter kosztowały kiedys wyplate średnią krajowa x5 o ile pamietam ludzie latami je splacali
      • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 13.10.16, 11:11
        madame_edith napisała:

> A moja mamusia kupiła swego czasu garnki Zepter (do dziś używa i sa niezniszcza
        > lne) oraz lampę (która na wszystko ich leczy wink, więc czasem nabytki mimo wątpl
        > iwości otoczenia okazują się użyteczne mimo niewspółmiernej do przydatności cen
        > y.

No, ale przecież cena jest odbiciem jakości i przydatności właśnie, przynajmniej w przypadku garnków Zeptera. Są tak trwałe, że twoja mama będzie je mogła tobie zostawić w spadku. Czy tak samo byłoby w przypadku garnków z marketu? wink
        • olewka100procent Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 13.10.16, 11:42
          Pamiętam jakaś księgarnie jak się zapisało to trzeba było kupić raz w miesiącu choćby jedną książkę,pozniej w ich katalogach pojawiła się oprócz książek biżuteria i art.dekoracyjne. Co do ściereczek wspomnianych moja znajoma w tym działa , jeździ firmowym land roverem wartym 300 tyś , jak się ma dobre wyniki to się dostaje do dyspozycji auto. A za samochody płacą klienci którzy kupują ściereczki za 2500 zł smile
          • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 08.11.16, 11:40
            Co to ma wspólnego z mlm? o.0
      • arwena_11 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:33
        Za naświetlanie Bioptronem, to sobie liczą w sanatoriach kilkanaście zł.

Mojej mamie ortopeda dał skierowanie na lasery, Bioptron i coś tam jeszcze. Uśmiała się trochę, bo lampę ma w domu. Po usłyszeniu, że zabiegi najwcześniej za 3 miesiące, sama sobie zrobiła.
        • naomi19 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 23:56
          Aleś głupotę palnęła. Dowolny zabieg fizykoterapeutyczny kosztuje od kilku do kilkunastu złotych, jeden zabieg. Czy to znaczy, że masz od razu robić sobie z domu gabinet?
    • rosapulchra-0 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 13.10.16, 12:35
      Avon
      Amway
    • viridiana73 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 13.10.16, 12:44
      Vacsy, oczywiście. Czyli system próżniowego przechowywania żywności. Moja mama kupiła sobie i mnie, ona jeszcze czasem użyje, mnie się popsuły prawie wszystkie pokrywy; zresztą to gadżety dla cierpliwych, to odciąganie powietrza trwało tyle, że języka obcego bym się nauczyła w tym czasiesmile
      • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:04
        moja ciocia z powodzeniem uzywa od lat.
      • arwena_11 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:34
        Jest rewelacyjny. Zdecydowanie dłużej przechowują żywność. Tylko ja mam Zeptera a nie marketowe plastiki.
    • julita165 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 13.10.16, 16:28
      Moja mama raz w życiu dała się jakiejś znajomej namówić na pokaz u niej w domu jakiejś pościeli. To było ze 20 lat temu. Do tej pory przynajmniej dwa razy do roku dzwonią smile
    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 08.11.16, 11:39
      A ja mam proste pytanie - kto z obecnych tu dyskutantów widział plan marketingowy AMWAY? CAŁY.
      • thea19 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 08.11.16, 16:31
        A kogo obchodzi zaglebianie sie w tajemne plany piramidy finansowej, polegajacej na wciaganiu ludzi do niej i wyciagania od nich forsy? Tylko naiwnych idiotow ewentualnie badaczy przy pisaniu dysertacji.
        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 23.11.16, 22:37
          Jakiej piramidy finansowej??? Nie masz bladego pojęcia co to jest mlm a co piramida inansowa. I - błagam - nie każ mi tego tobie udowadniać, chcesz się skompromitować swoim brakiem podstawowej wiedzy. wink
          • thea19 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 23.11.16, 22:40
            lecz sie na nogi bo na glowe juz za pozno
            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 09:57
              thea19 napisała:

> lecz sie na nogi bo na glowe juz za pozno

No cóż, widzę, że poza obelgami nie masz nic do powiedzenia w temacie. wink
              Typowe.
        • zona_mi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 00:16
          Piramida finansowa to był Skyline.
          • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:21
            zona_mi napisała:

> Piramida finansowa to był Skyline.

Otóż właśnie.
            Dla laika mlm i piramidy finansowe to to samo, tak samo jak dla laika woda mineralna i destylowana niczym się od siebie nie różnią. wink
            Niestety, w naszym kraju pokutuje jakieś dziwaczne przekonanie, że przyznanie się, iż czegoś się nie wie lub nie rozumie, to powód do popełnienia seppuku, zatem choćby ich kroili, to będą się upierać, że wiedzą i rozumieją, chociać doskonale wiedzą, że tak nie jest.
            Nie rozumiem kompletnie takich ludzi i takiego zachowania i jak widać - nie boję się do tego przyznać. wink
      • aqua48 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 08.11.16, 17:06
        Daleka znajoma była przedstawicielem. Przypadkowe spotkanie towarzyskie przekształciła w darmowy pokaz jak firma miesza w głowach sprzedawcom genialnych środków do czyszczenia "wszystkiego". To było jak religia, Kobieta o niczym innym nie potrafiła mówić, miała specjalne kasety i książki motywujące do śrubowania wyników sprzedaży. Od tego czasu jestem bardzo daleko od takich firm.
        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 23.11.16, 22:40
          aqua48 napisała:

> miała specjalne kasety i książki motywujące do śrubowania wyników sprzedaży. Od tego
          > czasu jestem bardzo daleko od takich firm.

No pewnie, po co się opierać na wiedzy, skoro można poprzestać na odczuciach. wink
      • kalina_lin Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 08.11.16, 22:13
        Daj linka.
        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 23.11.16, 23:04
          kalina_lin napisała:

> Daj linka.

Proszę bardzo.
          onedrive.live.com/view.aspx?resid=DE1A3F8DC1517D2!135&ithint=file%2cpptx&app=PowerPoint&authkey=!ALEphIK_DCYkm9U
          W razie pytań dane na końcu prezentacji.
      • raczek47 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 09.11.16, 20:31
        Ja widziałam.I co z tego?
        Bawiliśmy się w to-wtedy nie bawiliśmy- a wierzyliśmy-w latach 95-97 chyba. Jak idioci kupę kasy wydaliśmy na książki systemowe, jeżdżenie na te całe zjazdy to też bylo dużo pieniędzy. Należało kupować chemię i kosmetyki właśnie amwayowskie, masakra.
        I na takich jeleniach cała ta piramidka stoi-szmaragdy, rubiny, ech.
        Na usprawiedliwienie swoje dodam,ze miałam wtedy 20 lat.Wtedy jeszcze wierzyłam,ze kupowanie i sprzedawanie chemii gosp.może odmienić moje życie.
        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 23.11.16, 23:09
          raczek47 napisała:

> I na takich jeleniach cała ta piramidka stoi-szmaragdy, rubiny, ech.

Rozumiem, że ty nie twkisz w żadnej "piramidce"? wink Np. robiąc zakupy w marketach.
          A co z tego masz?

> Na usprawiedliwienie swoje dodam,ze miałam wtedy 20 lat.Wtedy jeszcze wierzyłam,
          > ze kupowanie i sprzedawanie chemii gosp.może odmienić moje życie.

A może, może. Wielu ludziom odmieniło. Nie odmienia tylko tym, którzy się poddają.
          Nie wiem, dlaczego nie zadziałało w twoim wypadku - brak wiedzy, brak wytrwałości, brak wiary w siebie? Jakaś przyczyna była, tylko mi nie pisz, że to biznes zawinił, bo skoro jednemu wychodzi a drugiemu nie, to problem raczej nie tkwi w biznesie. wink
          • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:37
            sukces Amwaya jest taki ze wiekszosc ludzi i tak kupuje co dostepne w sprzedazy detailicznej w sklepach. No i tyle na ten temat...
          • kokoryczko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:10
            "A może, może. Wielu ludziom odmieniło. Nie odmienia tylko tym, którzy się poddają.
            Nie wiem, dlaczego nie zadziałało w twoim wypadku - brak wiedzy, brak wytrwałości, brak wiary w siebie? Jakaś przyczyna była, tylko mi nie pisz, że to biznes zawinił, bo skoro jednemu wychodzi a drugiemu nie, to problem raczej nie tkwi w biznesie. "

Gadka szmatka jak z tych filmików i łańcuszków motywujących do sukcesu. Zieeew.
            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:41
              kokoryczko napisała:

> Gadka szmatka jak z tych filmików i łańcuszków motywujących do sukcesu. Zieeew.

To ziewaj dalej i dalej niczego się nie ucz na ten temat, bo po co. tongue_out
              Lepiej być ignorantem.
              • kokoryczko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 18:11
                haha smile
    • itka-julitka Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 09.11.16, 09:23
      To wcale nie jest histotia lat 90-tych, pokazy odbywają się nadal, przynajmniej dwa razy do roku ktoś dzwoni do mnie lub męża w tej sprawie. Nie wiem, skąd mają nasze numery, zawsze twierdzą, że numer został wylosowany, co jest niemozliwe, bo pokazy zawsze "przypadkowo" obywają się w naszej okolicy.

Ja brałam udział w takim pokazie w roku chyba 2007-2008, chodziło o jakieś pudełka do przechowywania żywnosci, pokaz odbywał się w mojej sąsiadki. Trwał z godzinę, pani, stosując mniej lub bardziej umiejetnie różne metody psychomanipulacji udowadniala, jakie olbrzymie oszczędności żywności oraz czasu mamy przy zastosowaniu pudełek. Przedstawiła konkretne wylicznenia, stastystyki. Byłam zniesmaczona tym, w jaki sposób zwykłe przedmioty można zaprezentować niemal jak rzecz pierwszej potrzeby, bez której Twoje dalsze życie nie ma sensu.

Na koniec zaczęły padać pytania o koszt zestawu, okazało się, ze to TAJEMNICA HANDLOWA (!!!) i pani może ją zdradzić tylko faktycznie zainteresowanym podczas spotkania face-to-face. Z czystej ciekawości, umówiłam się na to spotkanie. Pani najpierw badała, czy faktycznie chcę kupić produkt, inaczej nie mogła mi podać ceny (!!!). dyplomatycznie odpowiadałam, ze decyzja ta zależy od kosztu. Od razu spodziewałam się, ze cena będzie baaardzo wysoka, w granicach kilkuset złotych, okazało się, ze w rzeczywistosci zestaw kosztował duzo więcej, cena mnie zszokowała, teraz nie pamiętam dokładnie, ale było to chyba 2 czy 3 tys zł. jak odpowiedziałam, że to jest absurd, okazało się, ze jest to cena wyjściowa i pani usiłowala ze mną negocjować, w końcu powiedziałam, że maksymalna kwota jaką mogę przeznaczyć na zastaw pudełek to 40 zł. Pani wyszła oburzona.
      • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:09
        Nie wiem, skąd mają nasze numery, zawsze twierdzą, że numer został wylosowany, co jest niemozliwe, bo pokazy zawsze "przypadkowo" obywają się w naszej okolicy.
        Ja brałam udział w takim pokazie w roku chyba 2007-2008,

nadal nie wiesz dlaczego dzwonią do ciebie?
    • sundry Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 09.11.16, 09:35
      Są jeszcze pudełka Tupperware- plastikowe za 200 zł wink
      • truscaveczka Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 09.11.16, 09:51
        Słyszałam dużo dobrego o firmie, przyjaciółka ma jakieś pudełeczka już od lat. Kupiłam dziecku plastikową butelkę na wodę, która to butelka po 2 miesiącach używania spleśniała, a tylko woda z niej była pita. Córa nie wyjęła z plecaka w piątek, w poniedziałek było po butelce tongue_out
      • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:14
        też sie smiałam długo z tej firmy, ale sorry, to jest cos fajnego.
        No owszem...jak mały był niemowlakiem to mi oferowali butelkę za 300zł, czy tam kubek niekapek... Ale ... inne rzeczy i owszem.

Pokazy odbywają sie co lato u mojej cioci... siedzimy na ogrodzie, pijemy kawę i kto chce kupuje, kto nie chce, nie.
        "Moja przygoda" z tą firmą zaczęła sie jak kuzynka dała mi miskę z przykryciem (nazwy nie pomnę) w podzięce za to,że dałam jej tony ciuchów i zabawek dla dziecka.
        Nie wiem co jest w tej misce, ale...mieso może w niej leżeć 3/4dni i nic sie z nim nie stanie.Ciasto na placek rośnie jak głupie, tak samo na pizze smile
        Rózne sałatki stoją kilka dni i też sie z tym nic nie dzieje.Nawet nie wiem do czego docelowo ta miska jest, ale mi służy do wszystkiego.
        • sfornarina Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 26.11.16, 20:12
          Haha, moje mieso standardowo siedzi w lodowce albo w garnku, albo w plastikowym pudelku po jedzeniu na wynos do 4-5 dni w lodowce i voila! - nic mu nie jest big_grin
          • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:31
            no to mnie sie zawsze psuje.., ale ok... nie mówię, że to co ja mam wypróbowane, wszystkim musi pasować.
            • memphis90 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 23:06
              Ja mam od 10 lat sitko z tupperware i bardzo dobrze mi się go używa. Nic się z nim nie dzieje, nie psuje się, nie odbarwia.
    • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 09.11.16, 09:39
      I mam jeszcze jeden hit - biała rękawica do czyszczenia Raypath.
      Mam ją już ponad 20 lat i wciąż działa lepiej niż inne podobne szmatki... Mam zamiar ją wymienić, ale zastanawiam się, czy jest sens - bo mimo że jest paskudna, to wciąż działa niezawodnie.
      • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:33
        oo to te magiczne sciereczki. No ale powaznie? Ja jakos tak nie bardzo z nimi... nie widze specjalnie roznicy z kazda inna mikrofibra...
        • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:38
          princesswhitewolf napisała:

> oo to te magiczne sciereczki. No ale powaznie? Ja jakos tak nie bardzo z nimi..
          > . nie widze specjalnie roznicy z kazda inna mikrofibra...

Poważnie.
          Ale mówię tylko o tej białej do szorowania. Mam też niebieską i jej w zasadzie nie używam, ale biała zmywa rzeczy, których nic nie rusza.
          W życiu nie kupiłabym całego zestawu za kilka tysięcy. No, może mop, jakbym miała hektary podłóg. Ale biała rękawica to dla mnie objawienie i często zbawienie smile.
          Mimo że uwielbiam mikrofibrowe szmatki i mam przeróżne - więc mam też porównanie.
          • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:02
            ja mam ta nakladke do mopa....

powaznie? Taka biala rekawica co wyglada na "frotte" tylko ostrzejsza? Taka tez mam... no wiesz ciom....nie ujela mnie ale moze mamy inne powierzchnie
            albo to inna rekawica
            • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:06

> powaznie? Taka biala rekawica co wyglada na "frotte" tylko ostrzejsza? Taka tez
              > mam... no wiesz ciom....nie ujela mnie ale moze mamy inne powierzchnie
              > albo to inna rekawica

Tak, to ta. I używałam jej na wszystkie możliwe powierzchnie, i na wszystkie była najlepsza. Mokra i dobrze namydlona zwykłym mydłem.
              • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:39
                moze zalezy od powierzchni. U mnie granit, drewno, metal no i PVC okna
    • pelissa81 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 09.11.16, 15:26
      Nigdy nie byłam na takim pokazie ale i też jestem strasznie uczulona na socjo-triki, kiedyś mieliśmy im poświęcone jedne zajęcia z psychologii na studiach, do dziś pamiętam "tak, tak, tak..."
      Ale ....wlaśnie. Moja babcia lat prawie 90 - nabierała się na jakieś kołdry z wełny, jakiś reader's digest. Teściowa kupiłą kiedyś odkurzacz Rainbow (były ciche dni w domusmile ale on okazał się bardzo dobry i działa do dziś (tyle dobrego, bo kosztował fortunę). Ma też garnki Zeptera (też szczęśliwie dobre, korzysta do dziś).

I na koniec perełka. Moja rodzona mama, psycholog, osoba bardzo inteligentna i czujna wg. mnie. I co? Poszła z babcią na jakiś pokaz odkurzaczy piorących i kupiłą jakieś g*wno za 3000 zł. Jezu jakiś plastik fantastik. Karchera można w tej cenie kupić. Do dziś nie wiem co jej strzeliło, wściekłam się na nią, bo oczywiście poprosiła o pomoc w złożeniu, przetestowaniu. Normalnie do dziś mną trzącha na myśl co jej strzeliło do głowy. Raz kupiła też jakiś mop parowy. Mama ma jakąś obsesję, że dom można wyczyścić jakimś magicznym urządzeniem.

Swoją drogą ostatnio wyczyściłam wszystkie dywany odkurzaczem z Komfortu. Wypożyczenie to symboliczne 1 zł (+ środki piorące za 59wink.
      • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 19.11.16, 08:56
        Trzeba bylo odstąpić od umowy (można jeśli kupiło się nabtakim pokazie, w ciągu 10 czy 14 dni).
        • pelissa81 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 26.11.16, 17:39
          Problem, że mama nie chciała, bo na pokazie tak pięknie działał. Mama nie miała porównania zresztą. No i to jej pieniądze, nie ma demencji, ma 60 lat. Po prostu wkurzyłam się, że mogła nas spytać, byśmy razem coś wybrali w normalnym sklepie za pewnie 1/3 kasy.
          • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 14:05
            pelissa81 napisała:

> No i to jej pieniądze, nie ma demencji, ma 60 lat.

Zatem to jej decyzja, skoro jest z produktu zadowolona, to powinnaś to uszanować.

> Po prostu wkurzyłam się, że mogła nas spytać, byśmy razem coś wybrali w normalnym
            > sklepie za pewnie 1/3 kasy.

To - zaraz - jesteś wkurzona, że kupiła, czy że nie spytała? Chyba to drugie cię bardziej boli, co? Może i postąpiła nie rozsądnie - nie wiem - ale rządzenie się cudzymi pieniędzmi i wpychanie ze swoimi radami na siłę, gdy nikt o nie nie prosi - nie uwarzasz, że to trochę niegrzeczne?
            Może ją jeszcze zwyzywaj od głupich? Pohamuj się trochę.
            Zamiast się gotować - zaproponuj jej, by zaczęła oglądać programy Bosackiej, by nie dała się naciągnąć następnym razem, jeśli uważasz, że tak było?

player.pl/programy-online/wiem-co-jem-i-wiem-co-kupuje-odcinki,991/
    • eulalia_bardzo_przecietna Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 09.11.16, 21:14
      W wieku ok 7 lat byłam na pokazie Amwaya, tzn ogladalam z bratem tv w innym pokoju, bo rzecz dziala sie w mieszkaniu dziadkow. Lista gosci tego ekskluzywnego pokazu obejmowała moich rodzicow, sąsiadów moich dziadkow oraz zapewne ich znajomych z kosciola. Rodzice nabyli plyn do czyszczenia tapicerki samochodowej. Stalo to potem w garazu kilka lat, nadal pamietam opakowanie.
      • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 19.11.16, 07:56
        Stało, czyli nie było używane. To po co było kupować? Sensu w tym nie ma.
      • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 19.11.16, 08:59
        Miałam kiedyś znajomych omamionych wizją bogactwa, nie dało się z nimi nawet kawy normalnie wypić bo gadali wyłącznie o "cudzie" amwaya uncertain
        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 20.11.16, 09:55
          Wątpię, by gadali o "cudzie" amway-a, raczej o możliwościach, które Amway daje. Jedni widzą możliwości, inni nie. To przekłada się na poziom zamożności.
          • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 20.11.16, 10:03
            Byłeś przy tej rozmowie? Nie byłeś. Zatem nie masz pojęcia o czym gadali.
            Rozmowy o poziomie zamożności zachowaj dla siebie i swojej amwayowej "rodziny", forumowy obrońco mlm.
            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 23.11.16, 23:12
              aurinko napisała:

> Byłeś przy tej rozmowie? Nie byłeś.

Nie byłem, ale słowa o "cudzie amway-a" na pewno nie pochodza od tych, który ten biznes prezentowali. wink

> Zatem nie masz pojęcia o czym gadali.

Generalnie mam, bo wiem, co się na takich prezentacjach omawia.

> Rozmowy o poziomie zamożności zachowaj dla siebie i swojej amwayowej "rodziny",
              > forumowy obrońco mlm.

Może zamiast agresji, trochę zastanowienia nad moimi słowami?
              • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 00:27
                Idź człowieku, oszczędź sobie wstydu.
                • tak_to_nowy_nick Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 01:57
                  Jakiego wstydu?? Przecież on od iluś już lat (!) wypełza jak tylko ktoś na forum wspomni o Amwayu. To ewidentnie jego misja, a nawet Misja. Ot taki amwayowy gogologog big_grin

Najzabawniejsze jest to, że jego ślepe oddanie i gotowość reagowania na każde wspomnienie o ukochanej strukturze świadczy o kompletnej paranoi - facet musi od lat regularnie skanować fora pod kątem jednego kluczowego słowa! To sprawia, że jego posty ośmieszają to co próbuje bronić lepiej niż jakiekolwiek wspominki czy opinie innych forumowiczów. Pisz więcej, skory, trochę śmiechu się przyda big_grin
                  • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 08:14
                    tak_to_nowy_nick napisał(a):

> Najzabawniejsze jest to, że jego ślepe oddanie i gotowość reagowania na każde
                    > wspomnienie o ukochanej strukturze świadczy o kompletnej paranoi - facet musi od
                    > lat regularnie skanować fora pod kątem jednego kluczowego słowa! To sprawia,
                    > że jego posty ośmieszają to co próbuje bronić lepiej niż jakiekolwiek wspominki
                    > czy opinie innych forumowiczów.

To prawda.
                    Ja go widzę po raz pierwszy w życiu, właśnie w tym wątku, a już mogę powiedzieć, że jest niesamowicie skuteczny big_grin

--
                    Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone niż rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną ilość.
                    (Jacques Tati)
                    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:24
                      ola_dom napisała:

> Ja go widzę po raz pierwszy w życiu, właśnie w tym wątku,

I nic o mnie nie wiesz.

> --
                      > Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone niż rozum: każdy uważa, ż
                      > e otrzymał dostateczną ilość.
                      > (Jacques Tati)
                      • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:28
                        skory1 napisał:

> I nic o mnie nie wiesz.

Po lekturze tego wątku i tak już wiem więcej, niż bym chciała.
                        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:32
                          ola_dom napisała:

> Po lekturze tego wątku i tak już wiem więcej, niż bym chciała.

Tylko ci się tak wydaje.
                  • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:09

> Jakiego wstydu?? Przecież on od iluś już lat (!) wypełza jak tylko ktoś na forum wspomni o
                    > Amwayu.

Rozumiem, że krytycy mają monopol na "wypowiedzi" - a raczej hejt - na temat Amway? wink
                    Jakiekolwiek pozytywne wypowiedzi czy negowanie treści publikowanych przez takich hejterów jest zagrożone sankcjami? tongue_out

> Najzabawniejsze jest to, że jego ślepe oddanie

Ślepa to jest nienawiść do Amway-a.
                    Ja się opieram na rzetelnej wiedzy.

> świadczy o kompletnej paranoi

Paranoja cechuje raczej ludzi plujących jadem bez żadnych sensownych podstaw, na bazie negatywnych emocji.

> To sprawia, że jego posty ośmieszają to co próbuje bronić

Ośmieszają się raczej ludzie udający kogoś kim nie są - "ekspertów" od biznesu Amway. wink
                    Rozkłada ich pierwsze lepsze pytanie, na które nie umieją odpowiedzieć, więc zaczynają miotać obelgi, bo nic innego nie mają do powiedzenia.

> Pisz więcej, skory,

Dziękuje za łaskawe pozwolenie. wink
                    A o biznesie Amway nawet sie nie zająknąłeś, mam mówić dlaczego? wink
                    Chyba nie muszę.
                    • raczek47 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 22:20
                      Mi amwayowcy przypominają świadków Jehowy.
                • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:01
                  aurinko napisała:

> Idź człowieku, oszczędź sobie wstydu.

To co jest poziom oderwania i czemu służy w mlm?
                  Brak merytorycznej odpowiedzi będzie jednoznaczną oznaką, kto tutaj i czego powinien się wstydzić. wink
                • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:11
                  aurinko napisała:

> Idź człowieku, oszczędź sobie wstydu.

Co to jest poziom oderwania i czemu służy w mlm?
                  • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 16:24
                    Jeśli myślisz, że mnie to cokolwiek obchodzi, to jesteś w wielkim błędzie.
                    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:45
                      aurinko napisała:

> Jeśli myślisz, że mnie to cokolwiek obchodzi, to jesteś w wielkim błędzie.

To po co w ogóle na ten temat dyskutujesz?
                      • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:49
                        A co, nie wolno?
                        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:55
                          aurinko napisała:

> A co, nie wolno?

Po prostu zastanawiam się, po co tracisz czas na coś co "cię nie obchodzi"?
                          Bo mnie ten biznes obchodzi i będę bronił jego dobrego imienia, niezależnie od tego, czy to się jakimś hejterom podoba czy nie.
                          • tak_to_nowy_nick Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 18:49
                            skory1 napisał:

> mnie ten biznes obchodzi i będę bronił jego dobrego imienia

Biedaku, znowu cię rzucili na trudny odcinek? big_grin Przynajmniej miałeś tydzień urlopu na podratowanie nerwów wink

Im bardziej zaciekle zaprzeczasz idei kultu, tym bardziej kreujesz taki właśnie wizerunek: oddanego kultysty, który po prostu nie może odpuścić. Zabawne, że tego nie dostrzegasz smile
                          • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 18:59
                            Ja mogę sobie tracić czas na co chcę, nawet na dyskusje z kimś takim jak ty.
                            Bronić dobrego imienia, hahaha.
          • thea19 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 20.11.16, 14:43
            wiesz, ze to sie leczy?
            • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:03
              najbardziej odrzucajace w produktach Amway wlasnie jest to ich sekciarstwo...
              • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:13

> najbardziej odrzucajace w produktach Amway wlasnie jest to ich sekciarstwo...

Ktoś tu cierpi na sektofobię, doradzam kontakt z psychologiem. wink

www.himalaya-wiki.org/index.php?title=Sektofobia
          • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:57
            >raczej o możliwościach, które Amway daje.

A co to za mozliwosci aby mowic az o cudzie?

Kazdy rynek w pewnym momencie jest nasycony nawet najlepszym produktem a i konkurencja sie pcha. Te "mozliwosci" na pewno nie sa i nie byly cudowne.
            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:08

> >raczej o możliwościach, które Amway daje.
              >
              > A co to za mozliwosci aby mowic az o cudzie?

Ja nie mówiłem. Osoby prezentująte te możliwości na pewno też nie.
              O "cudzie" mowiła tylko osoba szydząca z tego biznesu.

> Kazdy rynek w pewnym momencie jest nasycony nawet najlepszym produktem

Już to gdzieś wpominałem - jedynym, co "ogranicza" rynek mlm jest cała światowa populacja.
              Jakoś nie słyszałem, by proszek do prania Amway kupowali Eskimosi czy australijscy aborygeni, także do "nasycenia rynku" daleeeko. wink

> Te "mozliwosci" na pewno nie sa i nie byly cudowne.

Masz jakąkolwiek podstawę do wyrażania tego typu sądów? Znasz plan marketingowy Amway? Gruntownie?
              • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:20
                >Jakoś nie słyszałem, by proszek do prania Amway kupowali Eskimosi czy australijscy aborygeni, także do "nasycenia rynku" daleeeko.

Jak duza wg ciebie jest populacja Eskimosow czy Aborygenow? Aaaa i nie bardzo chyba wiesz jak wspolczesnie oni zyja. Prosze tutaj widok na stolice Grenlandii:
                www.expedia.com/pictures/greenland/nuuk.d1359/

>Masz jakąkolwiek podstawę do wyrażania tego typu sądów?

Tak. 20 lat pracy w marketingu strategicznym w najwiekszych korporacjach tego padolu. Doskonale wiem jaki jest przewidywalny cykl zycia produktu konsumenckiego. Amway nie wprowadzil narazie niczego na rynek co by stworzylo nowa nisze na rynku ( tez do wypelnenia po pewnym czasie). Jesli Amway nie zastapil produktow Unilever, czy Johnson & Johnson itp to watpliwe czy im sie jeszcze to uda. Marka Amway nie jest juz dla nikogo nowoscia ani ich produkty a i ceny nie sa konkurencyjne. Musieliby nie wiadomo co na rynek nowego wprowadzic by blysnac.
                • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:28
                  Nuuk, Greenland latem:

https://3.bp.blogspot.com/--cYrOonVCWo/Uk0pMTCzVOI/AAAAAAAAb5Q/L_24NIflEw4/s1600/Nuuk%2B1.jpg
                • mid.week Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:32

> Jak duza wg ciebie jest populacja Eskimosow czy Aborygenow? Aaaa i nie bardzo c
                  > hyba wiesz jak wspolczesnie oni zyja.

No co chcesz, ze 20 płynów da się wcisnąć wink
                  • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:35
                    ha ha... pewno. Nawet tak domytym Grenlandczykom sie wscisnie...
                    Skory1 zapewne juz zorganizowal lot na Grenlandie...
                    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:32

> ha ha... pewno. Nawet tak domytym Grenlandczykom sie wscisnie...
                      > Skory1 zapewne juz zorganizowal lot na Grenlandie...

Szyderstwa w niczym nie ukryją kompletnego braku zrozumienia pewnych rzeczy.
                      Człowiek rozsądny po przeanalizowaniu faktów przyzna mi rację, zaś zacietrzewiony i nie panujący nad negatywnymi emocjami będzie widział "sektę" w firmie notowanej na giełdzie w Nowym Jorku. Byłby to chyba pierwszy taki przypadek w historii nowojorskiej giełdy, by "sekta" wypuściła akcje. big_grin
                • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:38

> Jak duza wg ciebie jest populacja Eskimosow czy Aborygenow?

A co to ma do rzeczy? o.0
                  To był przykład, który miał ci uzmysłowić, że do nasycenia rynku daleko a czy to będą Eskimosi, Aborygeni, Afrykanie czy mieszkańcy Timbuktu - to kompletnie bez znaczenia.

> Tak. 20 lat pracy w marketingu strategicznym w najwiekszych korporacjach

Bądź poważny. wink
                  Co ma znajomość marketingu dużej korporacji do znajomości planu marketingowego Amway? wink
                  To jak twierdzenie, że umiesz medytować, bo poczytałes o mnichach Buddyjskich. wink

> Amway nie wprowadzil narazie niczego na rynek co by stworzylo nowa nisze na
                  > rynku

Bzdury pleciesz człowieku. Amway wypuścił PIERWSZY NA ŚWIECIE produkt chemiczny ulegający biodegradacji - L.O.C. i to już w 1959 r. Amway - a konkretnie firma, którą przejął czyli Nutrilite - wypuściła na rynek pierwsze suplementy diety powstające w oparciu o w pełni kontrolowane, własne biodynamiczne uprawy - do dzisiaj jest nadal jedyną, która takie posiada.

> Marka Amway nie jest juz dla nikogo nowoscia

Bzdura do sześcianu, fora są pełnie ludzi, którzy pytają, czy znają Amway i co o tej firmie sądzą, co daje pole do popisu tabunom hejterów.

> ani ich produkty

Kolejna bzdura, z powyższego powodu.

> a i ceny nie sa konkurencyjne.

Czy ty startujesz w konkursie "ile bzdur mozna zmieścić w jednym poście"? big_grin

Mamy najtańszy na rynku - dostępnym dla przeciętnego Kowalskiego - koncentrat płynu do mycia naczyń.
                  Po odpowiednim rozcieńczeniu wychodzi ok. 30 gr za LITR. Przebijesz to?
                  Daj juz spokój...
                  • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:52
                    >że do nasycenia rynku daleko a czy to będą Eskimosi, Aborygeni, Afrykanie czy mieszkańcy Timbuktu - to kompletnie bez znaczenia.

rozumiem ze "emerging markets" sa teraz twoim celem i planujesz tam dzis leciecsmile))

>Co ma znajomość marketingu dużej korporacji do znajomości planu marketingowego Amway?

Co piszesz swiadczy ze za bardzo ty nie masz pojecia o temacie. Sa pewne reguly jak funkcjonuja produkty konsumenckie. Kazda firma robi badania rynku i widzi ktora firma rosnie i na ile da sie jej klientow przejac w starym ryku jakim sa produkty czyszczace kosmetyki itp. Tak samo jest cos takiego jak Business Intelligence i firmy doskonale wiedza nad czym nowym inna pracuje.

>Po odpowiednim rozcieńczeniu wychodzi ok. 30 gr za LITR. Przebijesz to?

rzecz w tym ze myje sie lepiej wlasnie koncentratem uzywajac kropelke a nie rozrzedzona breja ktorej trzeba wiecej lac. Natychmiast ludzie kwestionuja dlaczego kazecie im sie paprac z rozrzedzaniem w domu. Poza tym cena niekoniecznie jest nr1 elementem ktorym ludzie sie kieruja. Ja kupuje ecover do mycia recznego bo musi byc to jak najbardziej ekologiczny produkt i nieszkodliwy dla skory. Ponadto ecover jest w sklepie i zamawia sie go z gruszka i pietruszka w zakupach i przywoza do domu, a z amwayem trza sluchac jakiegos nawiedzonego sprzedawcy ktory truje. Nie wszyscy ludzie potrzebuja sluchania klapania dziobem. Mnie to odstrasza tylko i pedze do sklepu gdzie mam swiety spokoj i wystarczy mi przeczytac etykiete i przetestowac.

• skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:20

> Co piszesz swiadczy ze za bardzo ty nie masz pojecia o temacie.

Co to jest poziom oderwania i jakie ma znaczenie w mlm?

> rzecz w tym ze myje sie lepiej wlasnie koncentratem uzywajac kropelke a nie roz
                      > rzedzona breja ktorej trzeba wiecej lac.

Bzdura. Sprawdziłem empirycznie.
                      Uzywanie bezpośrednio koncentratu to większe marnotrawstwo, zaś rozcieńczony płyn Amway myje doskonale. Nigdy go nie używałeś.

> Natychmiast ludzie kwestionuja dlaczego kazecie im sie paprac z rozrzedzaniem w domu.

Nigdy nie miałem takiej sytuacji, nie mam pojęcia o jakich "ludziach" piszesz, to czysta demagogia.

> Poza tym cena niekoniecznie jest nr1 elementem ktorym ludzie sie kieruja.

Jasne, i pewnie dlatego ludzie tak się tłoczą na promocjach w marketach - rzucaja się na produkty lepsze a nie koniecznie tańsze. wink
                      Ech, człowieku...

> Ja kupuje ecover do mycia recznego bo musi byc to jak najbardziej ekologiczny produkt i
                      > nieszkodliwy dla skory.

Czy jest coś bardziej ekologicznego i i nieszkodliwego dla skóry, jak płyn do mycia naczyń z wyciągu z kokosa, którym można zmywać gołymi rękami i który ulega biodegradacji razem z opakowaniem? Może zanim zaczniesz dyskutować o ofercie Amway, warto ją najpierw poznać?

> Ponadto ecover jest w sklepie i zamawia sie go z gruszka i pietruszka w zakupach

No i co ty zorumiesz z mlm? wink
                      Sklep jest lepszy? W czym? wink Chyba tylko we wmawianiu, że "u nas najtaniej". Bo fakt, tłumy tam walą szukając "tańszego". ;P Znam takich, co latają od marketu do marketu by zaoszczędzić 40 gr na jogurcie. A ty mi piszesz, że "cena niekoniecznie jest nr1". wink
                      Może czas na powrót do świata realnego?

> przywoza do domu,

Ano przywożą nam, do 48 godzin, na terenie całego kraju. Jestem ciekaw, czy zamówisz swój płyn z dostawą na drugim końcu Polski? wink

> a z amwayem trza sluchac jakiegos nawiedzonego sprzedawcy ktory truje.

Bzdura.
                      Masz własną stronę internetową, na której sobie zamawiasz a z dystrybutorem kontaktujesz się, gdy masz pytania.

> Nie wszyscy ludzie potrzebuja sluchania klapania dziobem.

No więc "nie kłap już dziobem" i daj sobie spokój, bo nic o tym nie wiesz i nic z tego nie rozumiesz.

> pedze do sklepu gdzie mam swiety spokoj

Zwłaszcza przed świętami. ;P

> i wystarczy mi przeczytac etykiete i przetestowac.

I oczywiście oddadzą ci pieniądze w ciągu 3 miesięcy od zakupu, jeśli nie będziesz zadowolony? Nie??? A to ci niespodzianka. ;P
                      To - mówiłeś - w czym taki sklep jest lepszy? wink
                      • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:37
                        >Co to jest poziom oderwania i jakie ma znaczenie w mlm?

terminologia typowa tylko dla piramidalnej schodkowej sprzedazy. Amway, Herbalife i tego typu "kulty" sprzedazy maja systemy w jaki sposob pracujacy dla nich zarabia punkty i wchodzi wyzej wraz z tym premie rozmaitego typu itd. Jak rozbudowywujesz swoja siec to ci ponizej moga sie "oderwac" i stworzyc nowa niejako "podorganizacje"

>bo nic o tym nie wiesz i nic z tego nie rozumiesz.

odmowilam po 1 interview wizyty na 2 interview w Herbalife. Nie, nie oni. To JA odmowilam. Kandydatem bylam na stanowisko Product Manager. To myslenie sekciarskie.

usilowano mi parokrotnie wcisnac produkty Amway. Za kazdym razem efekt byl odwrotny podobnie maja ze mna Swiadkowie Jehowi. Nie lubie klapiacych dziobem inwazji.

>I oczywiście oddadzą ci pieniądze w ciągu 3 miesięcy od zakupu, jeśli nie będziesz >zadowolony? Nie??? A to ci niespodzianka. ;P

plyn do mycia naczyn nie jest tak istotnym elementem w zyciu bym w ogole wysilila sie po sluchawke i narzekanie ze nie jest dobry. Zreszta od lat uzywam tego samego

>To - mówiłeś - w czym taki sklep jest lepszy? wink

bo nie trace czasu na sluchanie klapania dziobem o produktach ktorych nie potrzebuje.

Nie zrozum mnie zle. Nie uwazam ze produkty Amwaya sa zle. Sa ok. ( wdzieczny pacjent handowiec kiedys naznosil mojej mamie tego) Ale wiele jest przedrozonych.

Ponadto ja nie zyje moimi zakupami i nie potrzebuje handlarzy w domu.

Gdyby Amway wstawil swoje produkty do sklepow to moze czasami bym i kupila, ale jak tylko slysze Amway i blysk w oku handlowca to zaraz dzieki nie i drzwi zamykam. Ja nie mam czasu na glupoty

• skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:58

> >Co to jest poziom oderwania i jakie ma znaczenie w mlm?
                          >
                          > terminologia typowa tylko dla piramidalnej schodkowej sprzedazy.

Dla branży multillevel marketingu, dla ścisłości.

> Amway, Herbalife i tego typu "kulty"

Jeśli ktoś nazywa firmę notowaną na giełdzie nowojorskiej "kultem" - to gratuluję inteligencji.

> Jak rozbudowywujesz swoja siec to ci ponizej moga sie "oderwac" i stworzyc nowa niejako
                          > "podorganizacje"

Coś tam ci dzwoni, ale nie wyjaśniłaś znaczenia poziomu oderwania. A jest ono fundamentalne, rzekłbym.

> To myslenie sekciarskie.

Nie chcę precyzować jakie jest twoje myślenie. wink
                          Tutaj za to sprecyzowano to dokładnie.
                          www.himalaya-wiki.org/index.php?title=Sektofobia
                          > plyn do mycia naczyn nie jest tak istotnym elementem w zyciu

Czyli nie masz żadnej gwarancji, że kupujesz produkt dobrej jakości i nazywasz to "nieistotnym" elementem życia. Zabawne, doprawdy.wink

> Zreszta od lat uzywam tego samego

No i twoje prawo.
                          Tak jak moje prawo używac produktów Amway.

> bo nie trace czasu na sluchanie klapania dziobem

Może by tak trochę kultury osobistej liznąć? Bo widzę, że masz braki.

> Gdyby Amway wstawil swoje produkty do sklepow

I ty rozumiesz branżę mlm. wink
                          Litości...

> Ja nie mam czasu na glupoty

To po co tu weszłaś w ogóle?
                          Nie ma nic głupszego, niż tracić czas na chodzenie po forach i dowalanie ludziom.
                          • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:20
                            >multillevel marketingu

multilevel to slowo angielskie ma znaczenie w j. polskim: wieloschodkowy.To o czym mowilam

>Tak jak moje prawo używac produktów Amway.

oczywiscie

>Może by tak trochę kultury osobistej liznąć? Bo widzę, że masz braki.

nie to ty jestes nadwrazliwy nawet w temacie jakichs hipotetycznych i anonimowych sprzedawcow. Ja o nich mowie a nie o tobie. Mysl czlowieku.

>I ty rozumiesz branżę mlm.
                            Litości...

Tak rozumiem i nie popieram. I dlatego uwazam ze rynek odstraszyli i Amway bylby madrzejszy gdyby sposob sprzedazy zmienil na Retail. Nie wiem czy ty rozumiesz ze ja uwazam caly sposob sprzedazy tych produktow i cala strategie marketingu za zabieranie cennego czasu konsumentom i "zawracanie glowy".

>To po co tu weszłaś w ogóle?
                            Nie ma nic głupszego, niż tracić czas na chodzenie po forach i dowalanie ludziom.

1.mam zapedy mentorskie. Ziarno kiedys zakielkuje 2. nie nie przyszlam bys mnie przekonal do form Amwaya sprzedazy 3. to jedyna moja mozliwosc ciwczenia pisania w j. polskim praktykowana od lat przeze mnie 4. cwicze umiejetnosc uodparniania sie na cudza argumentacje i kontrole przez to emocji

Amen
                            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:51

> multilevel to slowo angielskie ma znaczenie w j. polskim: wieloschodkowy.To o czym
                              > mowilam

Level to schodek. Od kiedy? wink

> nie to ty jestes nadwrazliwy

Kultura osobista jest kulturą osobistą a nie "nadwrażliwością". Twoje wypowiedzi pod adresem dystrybutorów są obraźliwe. Każdy człowiek na poziomie ci to powie.

> Ja o nich mowie a nie o tobie.

I to cię usprawiedliwia?

> Mysl czlowieku.

Zacznij od siebie.

> Tak rozumiem i nie popieram.

Tak, już udowodniłaś jak rozumiesz. Łącznie z przekręcaniem nazwy całej branży. wink

> ja uwazam caly sposob sprzedazy tych produktow i cala strategie marketingu za zabieranie
                              > cennego czasu konsumentom i "zawracanie glowy".

Jak na osobę, która się szczyci znajomością marketingu - zapewne go studiowałaś - masz zadziwiające braki w wiedzy, chociażby o fakcie stawiania planu marketingowego Amway w gronie najlepszych planów marketingowych przez prof. Philipa Kotlera - mam nadzieję, iż nie muszę ci wyjaśniać kto to jest. wink
                              Naprawdę , nie trać już czasu na bzdury i zajmij się czymś produktywnym. wink
                              • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 15:47
                                >Level to schodek. Od kiedy?

od zawsze w American English and storey in British English. Chcesz dalszych egzaminow ze znajomosci twojego jezyka angielskiego?

>Łącznie z przekręcaniem nazwy całej branży

nie to ty nie znasz angielskiego ani pochodzenia slow

>chociażby o fakcie stawiania planu marketingowego Amway w gronie najlepszych planów marketingowych przez prof. Philipa Kotlera

money talks bullshit walks jak mawiaja Amerykanie. Problem polega na tym ze jedyna strategie marketingu jaka w zyciu poznales jest ta stosowana przez Amwaya a swiat jest duzy i piramkdki w nim to brukowce w technikach marketingu. Jeden profesor uzyl tego jako przykladu w swojej ksiazce a Amwayowcy o tym trabia na prawo i lewo jakby to o czyms swiadczylo. 10001 strategii jest dyskutowanych w innych ksiazkach i nikt z tego powodu nie wynosi tych strategii na oltarze bo jak wszystko dzialaja dopoki sie rynek nie uodporni na nia. Tak Kotler to jeden z wielu profesorow. Ja studiowalam z innymi. tez w USA i akurat MBA z major in marketing.

>Naprawdę , nie trać już czasu na bzdury i zajmij się czymś produktywnym.

zastosuj to najpierw wobec siebie
                                • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 15:52
                                  welldone.gr.tn/philip-kotler-marketing-management-amway.pdf?i=1

ze juz nie pomne iz mowi tu dokladnie ow Kotler o tym ze to dlaczego na dluzsza metode ta technika nie dziala to Market Saturation czyli to co mowilam NASYCENIE RYNKU. Prezentacja dla poziomu studentow 1 roku... oczywista
                                • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:02

> od zawsze

translate.google.pl/#en/pl/level
                                  • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:05
                                    Tydzień czasu szukał translatora buahahaha big_grin
                                    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:10
                                      aurinko napisała:

> Tydzień czasu szukał translatora buahahaha big_grin

Wiedziałem to od razu, tylko nie chciało mi się już gadać z osobami, do krótych nie docieraja fakty.
                                      Tak czy owak - tłumaczenie jest jednoznaczne POZIOM a nie SCHODEK.
                                      • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:18
                                        Nie chciało ci się tydzień temu, teraz ci się zachciało big_grin weź już idź stąd smile
                                        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:25
                                          aurinko napisała:

> Nie chciało ci się tydzień temu, teraz ci się zachciało big_grin

Zajrzałem z ciekawości, czy emocje opadły i można normalnie dyskutować. Jak widać - nie opadły i nie można.
                                          Przykre.

> weź już idź stąd

Pozwolisz, że sam zdecyduje, kiedy i gdzie pójdę.
                                          Powtarzam - nie baw się w dyktatora.
                                          • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:32
                                            Pozwolisz, że sama zdecyduję w co się będę bawiła.
                                            Powtarzam - nie baw się w dyktatora.
                                            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:50
                                              aurinko napisała:

> Powtarzam - nie baw się w dyktatora.

Niby kto się bawi?
                                              Ja nie zabraniam ludziom wypowiedzi, ale sprzeciwiam się kłamstwom i hejtowi. Nie pasuje ci to? Twój problem.
                                              • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:52
                                                Póki co jedyną osobą, która zachowuje się jakby miała problem, jesteś ty.
                                                • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:57
                                                  aurinko napisała:

> Póki co jedyną osobą, która zachowuje się jakby miała problem, jesteś ty.

Moim problemem jest niezgoda na ludzką podłość i głupotę, która przejawia się m.in. na tym forum.
                                                  • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:58
                                                    I co z tego. Nikt cię nie pytał JAKI masz problem.
                                                  • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 14:12
                                                    aurinko napisała:

> I co z tego. Nikt cię nie pytał JAKI masz problem.

Chcesz tracić czas na pyskówkę - trać, to twój czas, twoje życie.
                                                    Ja się wdawać w głupią awanturę dla awantury nie będę. O Amway masz niewiele do powiedzenie i jeszcze mniej z tego rozumiesz. Oczywiście, ty uważasz, że pozjadałaś wszystkie rozumy i prędzej zjesz własną wątrobę, niż przyznasz się do błędu. To przykre, że kompletnie brakuje ci samokrytycyzmu, ale cóż - są i tacy ludzie. Człowiek rozsądny narcyzów omija z daleka, bo nie są dla niego partnerami ani do syskusji, ani do współpracy, ani w ogóle do niczego. Tak samo, jak ludzie z horyzontami wielkości dziurki od klucza.
                                                  • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 14:17
                                                    Blablabla, coś mądrego byś w końcu napisał.
                          • tak_to_nowy_nick Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 25.11.16, 08:05
                            skory1 napisał:

> po co tu weszłaś w ogóle?
                            > Nie ma nic głupszego, niż tracić czas na chodzenie po forach i dowalanie
                            > ludziom.

No to już jest szczyt bezczelności!! Ty łazisz po różnych forach (pamiętam cię też z wątku na Forum Humorum, w którym ktoś wspomniał o Amwayu i się oczywiście objawiłeś) i nagabujesz ludzi nachalnie wpychając swoją propagandę szmaragdowego sukcesu i jeszcze śmiesz pisać stałej forumowiczce z tego forum że tu weszła?? Dodajmy, że "tu" to forum e-mama, a ty jesteś facetem, którego jedynym powodem wizyty jest Misja tropienia rozmów o twojej Ukochanej Marce!

Jesteś skrajnie żałosny, a do tego robisz koszmarnie krecią robotę Amwayowi, bo nic ich tak nie ośmiesza jak twoja prezentowana od lat sekciarska zajadłość! Jakiś diament bądź inny cenny kruszec powinien się tobą zainteresować, bracie - dla dobra Sprawy tongue_out
                            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:23

> No to już jest szczyt bezczelności!!

No oczywiście, belczelnością jest sprzeciwianie się kłamstwom, oszczerstwom, manipulacjom i hejtowi. tongue_out Absolutnie nie mam prawa tego robić, pod groźbą sankcji, czyż nie?
                              Tyle, że to właśnie za hejt można trafić do sądu. Zatem radzę się zastanowić - o ile ktoś w ogóle umie - czy to, co pisze ma jakiekolwiek umocowanie w faktach, czy też daje upust jakieś swojej chorej nienawiści?

> nagabujesz ludzi

Kłamstwo, nikogo nie "nagabywałem" - w sensie - namawianie na biznes Amway.

> nachalnie wpychając swoją propagandę

Fakty w kontrze do kłamstw ty nazywasz propagandą? o.0

> jeszcze śmiesz pisać stałej forumowiczce

Ano śmiem, bo widzę jakie bzdury i kłamstwa wypisuje.

> jedynym powodem wizyty jest Misja tropienia rozmów o twojej Ukochanej Marce!

Jakim prawem zabraniasz mi wypowiedzi na temat, na którym się ZNAM, w przeciwieństwie do ciebie? Bawisz się w dyktartora-cenzora, który będzie decydować jednoosobowo kto ma prawo głosu a kto nie? Zastanów się trochę nad sobą.

> Jesteś skrajnie żałosny,

Wyzwiska nie ukryją twojego braku wiedzy, za to ujawniają kompletny brak kontroli nad negatywnymi emocjami.

> nic ich tak nie ośmiesza jak twoja prezentowana od lat sekciarska zajadłość!

Kolejna porcja wyzwisk, zamiast merytorycznych argumentów. I kto tu jest "żałosny"? wink
                  • memphis90 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 23:31
                    >Mamy najtańszy na rynku - dostępnym dla przeciętnego Kowalskiego - koncentrat płynu do >mycia naczyń.
                    >Po odpowiednim rozcieńczeniu wychodzi ok. 30 gr za LITR. Przebijesz to?
                    No błagam...uncertain "Przy ekonomicznym stosowaniu płynu, rozcieńcz 1 część Płynu do mycia naczyń DISH DROPS w 3 częściach wody, używając plastikowej butelki z nakładką AMWAY™, wymieszaj, następnie nalej niewielką ilość na gąbkę. " 1 l Dish Drops kosztuje 38zł, przy sugerowanym rozcieńczeniu wychodzi 38zł za 4 litry. Litr Ludwika kosztuje 5,20. Przebijesz to...?
                    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:49
                      memphis90 napisała:

> 1 l Dish Drops kosztuje 38zł, przy sugerowanym rozcieńczeniu wychodzi 38zł za 4 litry. Litr
                      > Ludwika kosztuje 5,20. Przebijesz to...?

Owszem, bo ja rozcieńczam w proporcji 1:10 i wtedy mam 0,38 zł za litr. Spróbuj tak rozcieńczyc ludwika i potem umyć tym naczynia. Może ci się uda, ja umyję na pewno.
                      • memphis90 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 23:11
                        Oczywiście, że Ludwik umyje. I nie, nie rozcieńczony 10 razy, tylko 2,5 raza, bo sugerowane rozcieńczenie DishDrops do mycia gąbką (czyli takie, jakie ma Ludwik) już wynosi 3:1. Więc jak rozcieńczę Ludwika 2,5 x to umyje wszystko znakomicie, a nadal będzie tańszy.
              • aurinko Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 16:22
                skory1 napisał:

> > A co to za mozliwosci aby mowic az o cudzie?
                >
                > Ja nie mówiłem. Osoby prezentująte te możliwości na pewno też nie.

Owszem, mówiły. I choćbyś sobie tu przez tysiąc postów tupał nóżkami i twierdził, że nie mówiły (mimo, że NIE BYŁEŚ PRZY TEJ ROZMOWIE) to FAKTÓW nie zmienisz smile
      • fifiriffi Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:16
        moi rodzice też kiedyś kupili kilka płynów z amwaya. No trza przyznać, że były dobre.
        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:26
          fifiriffi napisał:

> moi rodzice też kiedyś kupili kilka płynów z amwaya. No trza przyznać, że były
          > dobre.

No więc sama widzisz, że to wieszanie psów na tej firmie i na jej ofercie jest chyba nieuzasadniowe? Może warto lepiej poznać temat, raczej nie na forum internetowym, gdzie się roi od hejterów z zerową wiedzą?
          • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:34
            skory1 napisał:

> No więc sama widzisz, że to wieszanie psów na tej firmie i na jej ofercie jest
            > chyba nieuzasadniowe?

To chyba Ty w swoim zaślepieniu nie widzisz, że co innego produkty - które chwali wiele osób, w tym ja sama, także w tym wątku - a co innego specyficzny rodzaj fanatyzmu, obłędu i zaczadzenia, który prezentuje nader wielu sprzedawcom Amwaya. Ty i Tobie podobni robicie najskuteczniejszą antyreklamę tym całkiem fajnym produktom.
            • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 10:59
              ola_dom napisała:

> co innego specyficzny rodzaj fanatyzmu, obłędu i zaczadzenia,

Rozumiem, że gdy ktoś będzie oczerniał np. twoją rodzinę i ciebie, ty nie będziesz się bronić, bo to by świadczylo o "specyficznym rodzaju fanatyzmu, obłędu i zaczadzenia"?
              Nie widzisz, że ci ludzie, którzy tu plują na firmę nie podali ŻADNYCH faktów, ŻADNYCH danych, tylko sypią obelgami i szyderstwami?
              Nic ci to nie mówi?

> który prezentuje nader wielu sprzedawcom Amwaya.

Nie odpowiadam za innych, tylko za siebie.

> Ty i Tobie podobni robicie najskuteczniejszą antyreklamę tym całkiem fajnym produktom.

Bo bronimy dobrego imienia uczciwej i etycznej firmy?
              Zastanów się, czy ty nigdy nie byłaś "zakręcona" na jakimś punkcie i nie mogłabyś o tym rozmawiać godzinami? I co - dla każdego, kto nie jest na tym punkcie "zakręcony" od razu jesteś zaślepionym fanatykiem? Jeśli tak, to zmień znajomych, którzy nie uznają twojego prawa do ekscytowania się tym czy tamtym. Ja jestem tym biznesem podekscytowany, bo DOBRZE go poznałem i zrozumiałem, bo wiem jakie możliwości daje i w jaki banalnie prosty sposób.
              To, że inni tego nie dostrzegają, to nie mój problem tylko ich. Tak samo brak zrozumienia dla ich ekscytacji nie jest problemem tych, którzy ekscytują się wspinaniem na Mount Everest, skakaniem na bungee, wędkarstwem czy tańcem. Jeśli ktoś szydzi z tego podekscytowania to mówi - "nie masz prawa ekscytować się tym czy owym, bo JA twierdzę, że to głupie".
              A ja mam - delikatnie mówiąc - w nosie cudze opinie, dopóki nie ocierają się o zniesławienie a to niestety na takich forach zdarza sie aż za często. Dopóki hejterom nie zaczną wytaczać taśmowo spraw sądowych z tytułu zniesławienia, dopóty będą dawać upust swojej chorej nienawiści do tego czy owego. Takie są fakty.
              Człowiek ROZSĄDNY zaś powinien umieć odsiać hejt od merytorycznych wypowiedzi. Mam nadzieję, że ty to potrafisz. A jeśli nie - to nie MÓJ problem. wink
              • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:28
                skory1 napisał:

> Zastanów się, czy ty nigdy nie byłaś "zakręcona" na jakimś punkcie i nie mogłabyś
                > o tym rozmawiać godzinami? I co - dla każdego, kto nie jest na tym punkcie "
                > zakręcony" od razu jesteś zaślepionym fanatykiem?

Wiesz co?
                Bywam zakręcona i mocno się zapalam. I bywało, że zamęczałam towarzystwo jednym tematem. Ale jak dostawałam kolejny sygnał, że chyba przesadzam, i że towarzystwo ma już dosyć, dawało mi to do myślenia.
                I bardzo polecam refleksję.

A odnośnie samej firmy - ja dawno temu także uwierzyłam, że można mieć emeryturę w kilka lat i że może być bardzo wspaniale. I byłam na kilku spotkaniach - wielkich, w ogromnych salach konferencyjnych. I pamiętam z nich jedynie wielki niesmak, poczucie zażenowania i jakieś manipulacyjne komunały, które tam serwowano. Ale ponieważ to było naprawdę dawno i to było zaledwie kilka spotkań, na temat samej przedsiębiorstwa się nie wypowiadam. Może miałam pecha (?), może coś się zmieniło (?).
                Piszę tylko o tym, jak zachowują się jego oddani "wyznawcy" - bo trudno mi inaczej ich nazwać.
                • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 11:57
                  ola_dom napisała:

> Wiesz co?
                  > Bywam zakręcona i mocno się zapalam.

No to tymbardziej nie rozumiem twoich uwag pod moim adresem.

> jak dostawałam kolejny sygnał, że chyba przesadzam, i że towarzystwo ma już dosyć,
                  > dawało mi to do myślenia.

Jesteśmy na forum internetowym w wątku dotyczącym konkretnego tematu. Jak "towarzystwo ma już dość" to niech "towarzystwo" już nie dyskutuje - zwłaszcza, że jak widać nie umie dyskutować, tylko sobie jeździ po ludziach - proste. wink Czy ktoś tu kogoś trzyma na siłę?

> I bardzo polecam refleksję.

Ja również.

> A odnośnie samej firmy - ja dawno temu także uwierzyłam, że można mieć emeryturę w kilka
                  > lat i że może być bardzo wspaniale. I byłam na kilku spotkaniach - wielkich, w ogromnych
                  > salach konferencyjnych.

Czyli na seminariach. Ok. A czy tylko do tego się ograniczyłaś?

> I pamiętam z nich jedynie wielki niesmak, poczucie zażenowania i jakieś manipulacyjne
                  > komunały, które tam serwowano.

No cóż, czyli pozostały jedynie odczucia, a jakaś wiedza?

> na temat samej przedsiębiorstwa się nie wypowiadam.

Ok. To może warto było oprócz tego spotkać się indywidualnie z kimś, kto już coś osiągnął w tym biznesie i z nim porozmawiać? Zadać wszystkie pytania, które ci przyjdą do głowy?
                  Najgorsze, co można zrobić, to własnie biegać po forach i rozpytywać ludzi, którzy poza kłamstwami, szyderstwami i obelgami nie mają nic do powiedzenia, bo nawet nie byli na żadnym spotkaniu, takim jak ty. Zapewniam cię, że zdarzy ci się spotkać takich, co ci będa wpierać, że produkty Amway to badziewie, są do niczego, śmierdzą i w ogóle jak ich będziesz używać to dostaniesz raka mózgu, padaczki i paraliżu. wink Spotkałem takich.

> Może miałam pecha (?),

Nie wiem na czym miałby konkretnie polegać. Wiem, że sa rózni ludzie w tym biznesie i różnie go robią, lepiej lub gorzej. Jednak zasady są jednakowe dla wszystkich.

> może coś się zmieniło (?).

Fakt, ten biznes cały czas ewoluuje.

> Piszę tylko o tym, jak zachowują się jego oddani "wyznawcy" - bo trudno mi inaczej ich
                  > nazwać.

Czyli bazujesz na odczuciach, wrażeniach, bez zadania jednego ważnego pytania - dlaczego? wink
                  • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:15
                    skory1 napisał:

> Czyli bazujesz na odczuciach, wrażeniach, bez zadania jednego ważnego pytania - dlaczego? wink

To może powiesz mi, DLACZEGO miałabym dalej brnąć w coś, co - mimo oszałamiającego pierwszego wrażenia i pozytywnego podejścia - szybko sprawiło, że czułam wyłącznie niesmak, niezgodę na to, co widzę i słyszę, a do tego wręcz bardzo silne reakcje ze strony organizmu? Serio - moje ciało się buntowało, a ja nie wiedziałam, co się dzieje.
                    Do tej pory się otrząsam na samo wspomnienie, a to już ponad 20 lat temu było.
                    Więc naprawdę nie mam pojęcia, DLACZEGO miałabym robić coś, co mnie odrzuca tak bardzo?

Bardzo się cieszę, że mogę teraz kupić L.O.C. przez internet, bez bezpośredniego kontaktu z wyznawcami Amwaya, bo produkt jest świetny i przez parę lat mi go brakowało.

I kończę już, bo i tak złamałam swoją zasadę nierozmawiania z trollami, chamami i fanatykami.
                    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:33
                      ola_dom napisała:

> To może powiesz mi, DLACZEGO miałabym dalej brnąć w coś, co - mimo oszałamiającego
                      > pierwszego wrażenia i pozytywnego podejścia - szybko sprawiło, że czułam wyłącznie
                      > niesmak, niezgodę na to, co widzę i słyszę,

To może powiesz mi, co konkretnie budziło twój:
                      a/ niesmak
                      b/ niezgodę na to, co widzisz i słyszysz

> Bardzo się cieszę, że mogę teraz kupić L.O.C. przez internet, bez bezpośredniego kontaktu z
                      > wyznawcami Amwaya,

Miałbym prośbę, abyś wyzbyła się tego szyderczego tonu pod adresem dystrybutorów jeśli mamy dalej z wzajemnym szacunkiem dyskutować.

> bo produkt jest świetny i przez parę lat mi go
                      > brakowało.

Bo jest i cieszę się, że ci odpowiada.

> I kończę już, bo i tak złamałam swoją zasadę nierozmawiania z trollami, chamami
                      > i fanatykami.

Aha, czyli na koniec w stylu hejterskim, moje gratulacje. Czyli jednak nie jesteś osobą, u której rozsądek jest na pierwszym miejscu a emocje na drugim. Przykre.
                      • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 12:42
                        tez pozwole sobie odpowiedziec mimo ze nie jestem ola:

a/ niesmak

sposob sprzedazy jest nahalny i namolny

b/ niezgodę na to, co widzisz i słyszysz

tandetne tricki handlowe dobre dla kogos z inteliencja kury ( ooo to juz nie mam za duzo tego produktu na stanie i nie wiem czy dla pani bede miala,.... O jest 3 ostatnie... Chce Pani bo nie wiem kiedy bedzie dostawa) ( no bo x litrow daje y litrow- i ja kurde mam sie bawic w rozrzedzania moze lol, koncetrat Faire wychodzi taniej bo nie trace czasu na papranine). Wykorzystywanie technik NLP dla idiotow. Itp itd

Tu w zasadzie nie chodzi o sam produkt ale o irytujaca forme sprzedazy
                        • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:02

> tez pozwole sobie odpowiedziec mimo ze nie jestem ola:
                          >
                          > a/ niesmak
                          >
                          > sposob sprzedazy jest nahalny i namolny

Ogólniki.

> b/ niezgodę na to, co widzisz i słyszysz
                          >
                          > tandetne tricki handlowe dobre dla kogos z inteliencja kury

Jesteś typowym hejterem, ubliżasz ludziom, których nie znasz, o których nic nie wiesz.
                          Uważasz się za lepszą? W czym? Na pewno nie w zakresie kultury osobistej.
                          • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:14
                            >Jesteś typowym hejterem, ubliżasz ludziom, których nie znasz, o których nic nie wiesz.
                            Uważasz się za lepszą? W czym? Na pewno nie w zakresie kultury osobistej.

Czy to jakies slogany ktorymi Wam kazali sie bronic? Mowisz niedorzecznie. Gdzie wykazuje brak kultury? Rozumiesz znaczenie "kultury osobistej"? Ja mam prawo uwazac ze sprzedawcy Amwaya sa nachalni i nie jest to brak kultury by to powiedziec. Ja nie pluje im w twarz ani nie upokarzam ale grzecznie mowie " nie dziekuje, nie odpowiada mi taki sposob sprzedazy, prosze tu wiecej nie przychodzic".

Jak komus brakuje argumentow w rozmowie to zaczyna reagowac jak 15 letnia pensjonarka " oni mnie nienawidza bu....". Nie skory, ja nie czuje nienawisci ani do ciebie ani nikogo z Amway. Niemniej uwazam, ze sa nachalni.

To ze nie lubie handlarzy Amwaya nie ma nic wspolnego z czuciem sie lepszym czy gorszym ale z tym ze cenie sobie wlasny czas i wole wyboru. Nie musze i NIE CHCE z kims rozmawiac to tego nie robie. Nie chce klapiacego sprzedawcy bo nie mam dla niego czasu. Chce sprzedawac? ok. Niech wsadzi to do sklepu w necie czy w realu. Nie chce? Ok, ale niech nie liczy ze bede czekac na jego gledzienie

• skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 13:56

> Czy to jakies slogany ktorymi Wam kazali sie bronic?

To fakty wynikające z twoich wypowiedzi.
                              > Ja nie pluje im w twarz ani nie upokarzam ale grzecznie mowie

Pisząc o "inteligencji kury" absolutnie nie upokarzasz ludzi, jasne.
                              Przestań już się wydurniać, bo tylko się pogrążasz.
                              Jesteś niekulturalna, agresywna, arogancka a do tego kłamiesz, że nie mówisz tego, co mówisz.
                              Jak ty się nie wstydzisz???
                              Skończ już, bo to żenada po prostu.
                              • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 15:39
                                >Pisząc o "inteligencji kury" absolutnie nie upokarzasz ludzi, jasne.

tak ale nie mowie tego o tobie, tylko o tym ze te tricki moze dzialaja na osobe o inteligencji kury. Czy przywoluje jakies nazwiska? Nie? Znasz takie osoby ktore ulegly trickom? jesli tak to jednoczesnie przyznajesz sie do nich stosowania.

Jestes nielogiczny i manipulujesz. Nie potrafisz rozmawiac inteligentnie tylko MANIPULUJESZ wymachujac paluszkiem "wstydz sie wstydz". Cwaniactwo kolejne stosujace TRICKI by oniesmielic rozmowce bo nie potrafisz rozmawiac na poziomie i stosowac logicznych argumentow. Ale wybacz nie ze mna takie numery.
                                Sam jestes zatem niekulturalny, arogancki do tego klamiesz ze klamie.

Sam skoncz i przestan zawstydzac handel w Polsce promujac zenujace techniki wtlaczania ludziom przecietnego towaru za zawyzone ceny. Sam sobie mieszaj litry plynow z woda.

---

"Jesli masz manipulowac to nie licz na to ze kazdy jest dostatecznie tepy aby sie na to nabrac"
                                Ciocia Frania

• ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 15:57

> Sam skoncz i przestan zawstydzac handel w Polsce promujac zenujace techniki
                                  > wtlaczania ludziom przecietnego towaru za zawyzone ceny. Sam sobie mieszaj litry
                                  >plynow z woda.

Spoko, princess - tyle "dobrego", ile skory zrobił w tym wątku dla swojej firmy, to żaden czarny PR by nie wymyślił i nie zdołał ;D
                                  Najsmutniejsze jest to, że oni wszyscy w swym zaślepieniu, zaczadzeniu wręcz, w ogóle nie dostrzegają, że zamiast wyjaśniać, tłumaczyć i zachęcać - niezwykle skutecznie zniechęcają. Niepojęte jest dla mnie, że tego nie widzą. A jednak.
                                  • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 16:14
                                    ola wiem, tylko mnie naprawde denerwuja te ich techniki manipulacji stosowane nawet w takich tekstach z paluszkem jak "wstydz sie wstydz" i nazywanie niekulturalnym kazdego kto sie z nimi nie zgadza.

Nie ma z nimi zdrowej polemiki.

To sekta.
                                    • ola_dom Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 18:47

> Nie ma z nimi zdrowej polemiki.

> To sekta.

Otóż właśnie. Dlatego nie warto wdawać się w dyskusje, jak to z fanatykami. Będą odpowiadać gotowym "skryptem", zamiast myśleć - bo po co mają samodzielnie myśleć - i być może popełnić błąd, skoro mają na wszystko gotowe wzorce, sprawdzone tyle razy przez wielu lśniących diamentów?

Szkoda naszego czasu, a oni i tak sami świadczą o sobie.
                                    • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 22:11

> To sekta.

Masz paranoję.
                                • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 22:10

> >Pisząc o "inteligencji kury" absolutnie nie upokarzasz ludzi, jasne.
                                  >
                                  > tak ale nie mowie tego o tobie,

Jakie to ma znaczenie o kim, kobieto? To jest chamstwo, obojętnie czy dotyczy mnie czy innej osoby, nie dociera do ciebie?

> ---
                                  >
                                  > "Jesli masz manipulowac to nie licz na to ze kazdy jest dostatecznie tepy aby s
                                  > ie na to nabrac"
                                  > Ciocia Frania
                                  >
                                  • martialis Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 15:43
                                    To znaczy, że jednak manipulujesz ludźmi?
    • black_halo Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 20.11.16, 15:55
      Ja jeszcze pamietam jakies magnetyczne materace za ok. 10 tysiecy (dziesiec, naprawde) co to podobno leczyly wszelakie dolegliwosci. Duzo emerytow na to sie nabralo a potem bralo kredyty.
      • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 23.11.16, 23:14
        black_halo napisała:

> Ja jeszcze pamietam jakies magnetyczne materace za ok. 10 tysiecy (dziesiec, na
        > prawde) co to podobno leczyly wszelakie dolegliwosci. Duzo emerytow na to sie n
        > abralo a potem bralo kredyty.

No właśnie, a gdzie tu znak = między takimi naciągaczami a uczciwym biznesem mlm? Bo to pierwsze nie ma z tym drugim nic wspólnego, chociaż wielu ludziom tak się wydaje.
        • memphis90 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 23:41
          Ten uczciwy biznes namawia ludzi do jeżdżenia na szkolenia, seminaria, kolejne szkolenia... Już, już, zaraz zostaniecie diamentami, rubinami czy innymi kamieniami, już, już, zaraz biznes będzie pracował dla was, zarobicie fortunę, zwiedzicie świat. Po co płacić komuś za dostarczanie wody, zapłać 38zł za koncentrat płynu, wodę przecież masz w domu! Wyjdzie ci najtaniej na rynku (guzik prawda, Ludwik wychodzi taniej, co wyliczyłam powyżej).

I, zanim mi zarzucisz niewiedzę, ZNAM tę branżę doskonale, mam amwayowców w domu, na moich półkach stoją produkty z logo. Milion razy słyszałam te same gadki, które tu wklejasz- słucham ich od 15 lat, choć ostatnio jakby z coraz mniejszym zapałem... I wiem doskonale ILE forsy zostało już wpompowane w dązenie do bycia diamentem i jak NIEWIELE zysku z tego wynikło.
          • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 13:09
            memphis90 napisała:

> Ten uczciwy biznes namawia ludzi do jeżdżenia na szkolenia, seminaria, kolejne
            > szkolenia...

Pewnie, po co się czegokolwiek uczyć. tongue_out

> (guzik prawda,
            > Ludwik wychodzi taniej, co wyliczyłam powyżej).

38zł : 100 l (tyle litrów rozcieńczonego płynu wychodzi z 1 l koncentratu) = 0,38zł/litr
            Opisany przez ciebie sposób rozcieńczenia jest SUGEROWANY. Ja rozcieńczam właśnie w takich proporcjach, jak wyliczyłem i spokojnie można tym zmywać.

> I wiem doskonale ILE forsy zostało już wpompowane w dązenie do bycia diamentem

Policzyłaś ile w tym czasie "wpompowałaś forsy" w market? smile
            • martialis Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 15:45
              Dzięki bogu market się nie odzywa... smile
            • memphis90 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 01.12.16, 23:18
              O, teraz już rozcieńczamy 1l płynu w 100 litrach wody...? Jasne... Wiesz, ja potrafię zmyć naczynia wrzącą wodą BEZ jakiegokolwiek płynu i też nie są brudne i tłuste.

>Policzyłaś ile w tym czasie "wpompowałaś forsy" w market? smile
              Dzióbuś, naprawdę słyszałam te hasełka i truizmy wiele razy - albo wpompuję forsę w market albo w jakiegoś "diamenta", innej drogi nie ma. A jednak Ludwik z marketu - z wliczeniem forsy wpompowanej w ten market- nadal wychodzi taniej niż Amway.
              • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 13.12.16, 11:40
                memphis90 napisała:

> O, teraz już rozcieńczamy 1l płynu w 100 litrach wody...? Jasne...

A czemu nie, skoro się da i nie traci się na jakości zmywania?

> jednak Ludwik z marketu - z wliczeniem forsy wpompowanej w ten market- nadal wychodzi
                > taniej niż Amway.

Wiesz, zastanawiam się kto tu jest frajerem - ktoś, kto poleca dobry produkt i ma z tego finansową korzyść, czy ktoś, kto robi coś takiego za darmo? Bo bronisz tego ludwika, jakby ci płacił bajońskie pieniądze za promocję. Oczywiście wiem, że tak nie jest. wink
                Zastanów się nad wnioskami, jeśli potrafisz.
    • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 24.11.16, 10:54
      mam thermomix od 20 lat i sobie bardzo bardzo chwale. Niemniej uwazam ze uczciwe byloby gdyby mial jakies 30% nizsza cene.

Moja siostra ma rainbow odkurzacz tez z dobre 20 lat i jest zadowolona
    • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 24.11.16, 11:00
      byly tez magiczne sciereczki do czyszczenia za duze pieniadze

dostalam paczke takich w prezencie kiedys od matki a ona od wdziecznego jej czlowieka ktory tym handlowal. Nic nadzwyczajnego i nie roznia sie od zwyklej mikrofibry w wiekszosci
    • princesswhitewolf Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90--2005 24.11.16, 11:58
      Produkty na bazie Aloesu- Aloe Forever czy jakos tak to sie zowie. Fajne ale na milosc boska czy tego nie mozna sprzedawac normalnie?
      • skory1 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 14:12

> Fajne ale na
        > milosc boska czy tego nie mozna sprzedawac normalnie?

MLM jest jak najbardziej normalną formą dystrybucji, równoległą do handlu sklepowego.
      • memphis90 Re: Hity "handlu obwoznego" MLM lata 90-- 24.11.16, 23:42
        Hmm, ja pamiętam, jak po Aloe Forever się jeździło do specjalnych punktów. Ale ich produkty oceniam dobrze, miąższ z farfoclami sprawdzał się znakomicie, pamiętam też sandałowy olejek do kąpieli, który cudnie pachniał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka