Dodaj do ulubionych

Opieka na chore dziecko

06.10.16, 16:14
Jeszcze raz bo mam wątpliwości. Powiedzmy, że lekarz wypisuje zwolnienie dla rodziców na opiekę nad chorym dzieckiem dwutygodniowe. Zwolnienie będzie dzielił ojciec z matką-trochę jedno, trochę drugie. Czy lekarz może wypisać dla obojga, na oba zakłady na ten czas dwóch tygodni a oni na tym dodatkowym druczku już sobie wypełnią tak jak rzeczywiście ich w pracy nie będzie czy się tak nie da?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 16:50
      Chyba lekarz musiałby wypisać dwa oddzielnie. Bo potem każdy rodzic do swojej firmy zaniesie swój druczek + swój dodatkowy z rozpiską dni. Tak to kopii mogą nie przyjąć.
      • slonko1335 Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:01
        Wiem, że dwa, po jednym na każdy zakład pracy ale czas opieki czy może na obu być ten sam a rodzice na dodatkowym druczku zaznacza kiedy które już u siebie w zakładach? Dzisiaj byłam z córką u lekarza i dostałam zwolnienie na dzisiaj, na jutro wzięłam dla męża bo muszę iść jutro do roboty, no lekarka sugerowała żeby wypisać na dłużej dla męża znaczy do pon-wtorku na wszelki wypadek ale z kolei on musi być w pon w pracy więc po zwolnienie dla siebie jeżeli będzie koniczne musiałabym iśc jeszcze raz i zajmowac numerek w poniedziałek-bez sensu trochę...
        • wuika Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:06
          Tak. Miałam tak, że się dzieliłam opieką. Dwa druki, potem na każdym tona wyjaśnień, kto kiedy nie mógł sprawować opieki i na kiedy w zasadzie chce się ten zasiłek opiekuńczy, czy jak on się tam zwie.
          • slonko1335 Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:15
            No tak sobie pomyślałam własnie, ze jakby to zwolnienie na dłużej trzeba było wypsiac to ja za cholerę nie jestem stanie przewidzieć z góry kto kiedy będzie bardziej mógłwink i dlatego sie zdziwiłam,że lekarka po prostu dla każdego nie wypisze całego okresu a my już potem to Z-15 sobie wyeplenimy tak jak które to zwolnienie weźmie ale nie wiedzialam czy tak może wystawić...
            • wuika Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 20:10
              Ja miałam dwa druki, na ten sam czas. U nas jeszcze był taki smaczek, że to były bliźniaku do lat dwóch - wtedy, jakbyśmy chcieli, to oboje na zwolnieniu możemy być, bo dla dziecka do lat 2 nie musisz udowadniać, że nikt inny, tylko Ty, mogłaś się zajmować. Powyżej - jeden rodzic na zwolnieniu, drugi wio do roboty.
              • slonko1335 Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 20:16
                ten druk z-15 to widzę, że teraz inaczej wygląda bo kiedyś się dni zaznaczało z tego co pamiętam konkretne a teraz jest od...do...i tyle i pewnie dlatego tak u mnie jak i u koleżanki niżej lekarka powiedziała, że tak musi wystawić...
                • wuika Re: Opieka na chore dziecko 07.10.16, 07:27
                  Ten druk jest porąbany, tyle wypisywania, że szok. I tak było 'zabawnie', jak pierwsze zwolnienie na bodajże tydzień przyniosłam, na druku napisałam dwa dni - a potem mnie nasze mądre inaczej kadry ścigały, bo ona nigdy nie widziała, żeby ktoś nie wykorzystał całego zwolnienia i że ZUS nie pozwala pracować na zwolnieniu I JAK TO? Biedna dziewczyna - w kadrach, od spraw ZUSowych, nie kumała czym jest zwolnienie na dziecko suspicious
                  • chocolate_cake Re: Opieka na chore dziecko 07.10.16, 08:09
                    U mnie dwie lekarki, rejestratorka i pani w kadrach twierdziły że nie ma zwolnienia na dziecko 15 letnie. Pomogła mi jedna pacjentka. Chodziło o jeden dzień wizyty u specjalisty w dzień powszedni rano w innym mieście.
                    • wuika Re: Opieka na chore dziecko 07.10.16, 08:18
                      Jest przecież! Nawet na męża / żonę / matkę jest. Tylko jest inny limit smile 14 dni, a nie 60 w roku. Uwielbiam, jak wszyscy, którzy naprawdę powinni się na tym znać, nie ogarniają tematu uncertain
        • memphis90 Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:14
          Nie, nie może być ten sam czas opieki dla dwojga rodziców. ZUS zakłada, że do podania syropu na kaszel wystarczy jeden rodzic, nie muszą w dwójkę siedzieć w domu i dostawać na ten cel zasiłku.
          • slonko1335 Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:18
            Nie chodzi mi o ten sam czas opieki dla obojga jendnoczesnie-chodzi mi o czas potrzebny na opiekę nad dzieckiem. Oprócz zwolnienia od elkarza muszę wypelnić druk Z-15 w którym wnioskuje o konkretne dni keidy nie było innej osoby która moglaby ise zając dzekciem i chodzi mi o to czy w tym druku każde będzie mogło sobie zawnioskować o dzień w którym rzeczywiście z tej opieki korzystało mając wystawione zwolnienei na cały okres choroby.
            • memphis90 Re: Opieka na chore dziecko 07.10.16, 11:06
              O kurczę, to nie pomogę. Moja wiedza kończy się na ZUS-ZLA wink
    • amarili Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:18
      nie dostaniesz opieki na oboje rodziców jednoczesnie. mialam podobna sytuację, i lekarka wypisywała 3 zwolnienia - na kilka dni dla mnie, potem na kolejne dla męża, i znowu dla mnie.
      • slonko1335 Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:20
        ale wystawiła Ci to w jeden dzień? bo tak to tez nie problem, tylko że powiedziała ze tego trzeciego(drugiego na mnie) na mnie juz wystawic dzisiaj niemoże i musze po nie znowu przyjśc w poniedziałek.
        • amarili Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:29
          nie, musieliśmy latac do przychodni, do przodu wystawić nie może.
          • slonko1335 Re: Opieka na chore dziecko 06.10.16, 17:34
            no właśnie to tak jak u nas
            • memphis90 Re: Opieka na chore dziecko 07.10.16, 11:10
              Można wystawić do 3 dni wstecz i do 4 dni naprzód, o ile były to dni wolne od pracy (czyli np. wystawić w piątek zwolnienie od poniedziałku).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka