Dodaj do ulubionych

Prezent na chrzciny

01.02.19, 11:17
Mam za tydzień chrzciny w rodzinie (najbliższej ale nie jesteśmy chrzestnymi).
Chcielibyśmy kupić w ramach prezentu dla młodego jakiś ładny zestaw książek - nie na teraz, wiadomo, ale żeby za jakiś czas mógł poczytać a i żeby ładne było, w ramach pamiątki smile
Prezent zaakceptowany przez rodziców młodego (w sumie sami zaproponowali) ale ja teraz siedzę i myślę co wybrać.
Skonstruować po prostu zestaw książeczek dla maluchów? Kupić jakieś ładne wydanie dla trochę starszych dzieci - na przykład Dzieci z Bullerbyn czy Opowieści z Narni (sami mamy takie ładne wydania i czytamy to naszym dzieciom)?

Może macie jakieś fajne pomysły co z literatury dziecięcej jest ładnie wydane i będzie dobrą pamiątką a jednocześnie dziecko skorzysta z tego przed 8 rokiem życia big_grin
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:21
      "co z literatury dziecięcej jest ładnie wydane"

Praktycznie cała literatura dziecięca jest teraz ładnie wydawana.
      Może jakieś naprawdę ładne wydanie klasycznych baśni? Bracia Grimm, albo Andersen?
      • 35wcieniu Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:26
        W sumie jak to napisałam to mi się przypomniało że wyszło kilka lat temu (i chyba do teraz jest w sprzedaży) wznowienie baśni Andersena z ilustracjami Szancera (pierwsze wydanie chyba z lat 50, wszyscy chyba kojarzą). Uważam że to jest totalnie super big_grin
        • nightdream Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:29
          O, sprawdzę!
    • eowen Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:22
      Pytanie - kiedy chcesz, by korzystało, bo nie kupisz idealnej książki na pierwsze 8 lat życia wink
      U nas od 1 roku do teraz (4 lata) ciągle sprawdza się seria Ulica Czereśniowa. Pięknie wydane są także "Rok w ..,lesie, przedszkolu..na wsi..etc.". Hitem też jest Pucio, te książki akurat rosną z dzieckiem, też polecam od 1 roku do 4 (ostatnie wydanie).
      • nightdream Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:29
        No właśnie nad tym się zastanawiam jak podejść do tematu.
        Znam czereśniową, Pucia i serie z Rokiem w tytule - mam na stanie dwulatkę i pięciolatka wink
        Myślałam o czymś... bardziej długowiecznym - na przykład te nasze Opowieści z Narnii czytamy dzieciom już teraz ale pewnie samą jakoś wydania docenią dopiero za kilka lat smile No i z dedykacją byłaby ładna pamiątka na przyszłość, bo Pucio to raczej po tym 4/5 roku życia to na półce stać nie będzie
        • hanusinamama Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:46
          Dla mnie bez sensu kupować teraz ksiazki na "za kilka lat". Moim zdaniem bardziej czereśniowa. Sa takie serie: w lesie, na łące, w miescie, na lotnisku itd....super z obrazkami ale tez duzą ilscią szczegółów. MOje obie córki tym zachwycone (aktualnie młodsza) i te ksiazki dziecko długo użytkuje.
    • milva24 Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:24
      Ładnie wydane jest praktycznie wszystko. Może seria Astrid Lindgren? Dzieci z Bullerbyn, Lotta, Pipi Pończoszanka, moje dzieci lubiły już jako cztero-pięciolatki.
    • monique_alt Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:54
      Myślę że pakiet Astrid Lindgren byłby super pomysłem.

A w nim zarówno kilka ksiązek dla najmłodszych z obrazkami - najlepiej z wydawnictwa Zakamarki (ja z moim 1,5 rocznym synkiem czytam Ja też chcę mieć rodzeństwo, Ja też chcę chodzić do szkoły, ale są też obrazkowe o Pippi, Lotcie, Emilu, Dzieciach z Bullerbyn),
      a dla starszych ładne wydanie Dzieci z Bullerbyn, Mio mój Mio, Bracia Lwie Serce, Dzieci z ulicy Awanturników, Emil ze Smalandii (chyba Nasza Księgarnia ma wydania w sztywnych oprawach).
      A jako dodatek mozna dorzucić - Przygody Astrid - zanim została Astrid Lindgren, piękne wydanie życiorysu Astrid dla najmłodszych.

Będzie czytania na dobre 10 lat.
      • monique_alt Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:57
        A i można do pakietu dorzucić też kilka audiobooków - moja starsza córka uwielbiała Dzieci z Bullerbyn czytane przez Irenę Kwiatkowską. Ale jest też seria o Pippi czytana przez Edytę Jungowską.
    • angazetka Re: Prezent na chrzciny 01.02.19, 11:54
      Parę lat temu ładnie zbiorczo wydano "Poczytaj mi, mamo". Kupowałam wszystkim dzieciom w okolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka