Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-18 do skody fabii

20.01.12, 11:53
Witam. Pytanie jak w temacie. Przymierzam się, żeby na wiosnę zmienić fotelik mojej córce (obecnie 10 m-cy). Jeździ jeszcze w MC Cabriofix i póki będzie się mieściła to będziemy go używać.
Mam pytanie który fotelik najlepszy do skody fabii (2006), bo wydaje mi się, że ona ma dość wyprofilowaną kanapę i nie wiem czy każdy z moich typów dobrze by pasował. Mam na myśli: Romer king plus, MC Tobi (ale słyszałam, że wąski jest), ewentualnie MC Priori xp (ale ma tylko 3 *). Na fotelik jestem w stanie przeznaczyć 700-900zł.
No chyba, że jeszcze coś innego, bo zielona jestem. Dopiero zaczynam drążyć temat.
Obserwuj wątek
    • ponponka1 a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 20.01.12, 12:28
      Piec razy bezpieczniej.

Foteliki montowane tylem w twoim zakresie finansowym to Maxi Cosi Mobi. Inne, drozsze, ok. 1300-1500 - to Be Safe Combi lub Britax(Volvo) Multi tech
      • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 20.01.12, 14:57
        Raczej nie planuję wozić nadal tyłem. Wiem, że bezpieczniej, ale nie sądzę, żeby moje dziecko w wieku 1,5-2 lat spokojnie jeździło tyłem.Myślę, że mogłoby jej się nie spodobać
        • mrukumaster Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 20.01.12, 19:23
          Dla dziecka to bez różnicy wink
        • emma6666 Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 20.01.12, 19:31
          Na jakiej podstawie przypuszczasz, że dziecko nie będzie chciało jeździć tyłem, skoro od urodzenia jest przyzwyczajone do takiej jazdy?
          Jeżeli się nie zna alternatywy to się do niej nie tęskni.
          Syna w wieku 13 msc przesadziłam z mc cabrio fix do mc mobi i nie wydaje mi się żeby mu to przeszkadzało.
          Także ja polecam foteliki montowane tyłem, przejście z jednego do drugiego jest naturalne i bezstresowe.
          • olatb Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 21.01.12, 10:03
            Mojej córce nie robi żadnej różnicy jak jeździ. Nie potwierdziła się nawet teoria, że jak pozna jazdę przodem, to już tyłem nie będzie chciała. Moja ma 3 lata, zdarza jej się jeździć przodem (w samochodzie męża ma fotel przodem, jeździ nim tylko czasem 3 km do przedszkola, połowę w korkach), ale wie, że u mnie jest fotel tyłem i wszędzie dalej nim jeździmy i chyba nawet nie przyszło jej do głowy, że może być inaczej. Nigdy nie zaprotestowała (a dyskutant i awanturnik jest straszny smile). Jest dosyć drobna, więc zakładam, że uda się zostać w besafe tyłem do 4. urodzin.
            • ilhenny Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 21.01.12, 21:44
              dzięki za cenną opinię
            • free.groszek Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 16.02.12, 22:38
              Mojej też nie robi różnicy. ma 2 lata i 8 miesięcy i jeździ w Besafe tyłem. Jeździła też przodem w wypożyczonym samochodzie, ale mówi, że woli swój fotelik; w tamtym przodem się awanturowała. Też mam nadzieję, że pojeździ w BS do 4 lat. Wagowo to jestem pewna, gorzej jak mi wyrośnie na długość (jak wyrośnie, to obrócę przodem i pojeździ jeszcze parę miesięcy smile)
        • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 15.02.12, 21:16
          Myślę dalej nad fotelikiem i nadal podczytuję forum.
          No i łamię się, żeby nabyć montowany tyłem. A najlepiej z opcją odwrócenia za jakiś czas. Czy Britax First Class to dobry fotelik i czy da radę zamontować go w mojej fabii (2006)?
          Proszę o radę
          • mrukumaster Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 15.02.12, 22:12
            Da radę i jest to dobry fotel smile
            • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 15.02.12, 22:15
              Super, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź smile
              • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 16.02.12, 12:26
                Jeszcze jedno pytanie - dlaczego między Britax First Class a Romerem King Plus jest taka różnica cenowa? jeden 700 drugi 1000?mimo że to inne foteliki to jednak ta sama firma. no i ten w dwie strony tańszy...
                • kwap666 Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 12:23
                  nie do nas to pytanie smile
                  • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 13:17
                    No dobra, dobra, pytanie może nie było z tych najmądrzejszych, ale kołaczą mi się dwie myśli w głowie. Pierwsza, że nikt dobrej, porządniej rzeczy nie sprzeda tanio, ale druga, że nie zawsze w parze z ceną idzie jakość wyrobu.
                    No więc... która teza prawdziwsza?
                    Sorki, za wydumki, ale trochę mnie ciekawi jak to jest w przypadku tych fotelików
                    • kwap666 Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 13:45
                      sklanialbym sie raczej ku temu, ze king jest fotelem ktory sprzedaje sie sam, natomiast zeby sprzedac britaxa trzeba pogadac z klientem. no i nizsza cena jest dodatkowym argumentem. jednak roznica nie jest az tak duza jak piszesz, u mnie jest to 50zl, wiec w zasadzie roznica zadna.
                      • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 14:17
                        Wielkie dzięki za odpowiedź. A sprzedajesz może foteliki w stolicy?
                        • kwap666 Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 14:20
                          niestety albo na szczescie nie smile
                          • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 14:26
                            czyżby za dużo oszołomów? wink no szkoda. muszę sobie poradzić sama, no i liczę, że w końcu powoli wyczerpuję listę pytań
                            • aga7-77 Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 15:32
                              Ja mam britaxa first class i mogę go z czystym sumieniem polecić - bardzo fajny fotelik i cena też całkiem w porządku. Ja kupowałam go przez internet. Córka ma teraz 17 miesięcy, waży ok. 10,5 kg, więc długo jeszcze tyłem pojeździ do tych 13 kg.
                              No i oczywiście nie przeszkadza jej, że jeździ dalej tyłem - przecież ona nie wie, że można jeździć przodem wink
                              • ashinka Re: a nie myslala o dalszym wozeniu tylem 17.02.12, 16:46
                                Wielkie dzięki za opinię.
    • ashinka Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 21.01.12, 13:54
      dzięki za sugestie. A wracając do tematu, to który fotelik, z wymienionych w pierwszym wątku, najlepszy do skody?
      • emma6666 Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 21.01.12, 16:16
        czyli nie dasz się przekonać?
        • ilhenny Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 21.01.12, 21:44
          do Fabii zamontujesz każdy
          • ashinka Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 21.01.12, 22:01
            Dziękuję za odpowiedź smile
        • ashinka Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 21.01.12, 22:04
          Jeszcze nie mówię "nie". Muszę sobie to przemyśleć i pogadać z mężem. W każdym razie dzięki za wszystkie opinie
    • ashinka Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 26.01.12, 15:18
      Jeszcze jedno pytanie mi się przypomniało. Czy każdy z tych trzech fotelików (Romer king plus, MC Tobi (ale słyszałam, że wąski jest),ewentualnie MC Priori xp (ale ma tylko 3 *)) da się zamontować do Forda Focusa (2006)?
      • mrukumaster Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 26.01.12, 17:44
        Tak.
        • ashinka Re: Fotelik 9-18 do skody fabii 26.01.12, 19:17
          dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka