Dodaj do ulubionych

Problem z dudy

01.05.19, 08:27
i to doslownie dziewczyny.

2 tygodnie temu dostalam hemoroidow. Nagle. Jakos wieczorem poczulam bol w wiadomym miejscu, rano juz ledwo moglam chodzic. Nie przypominam sobie zebym wykonywala jakis nadludzki wysilek, ani pordu naturalnego nie przeszlam ani nawet na zimnym nie siedzialam. No nic.

Kupilam sobie w aptece czopki jakies angielskie, po tygodniu bol zelzal ale dalej niestety trapi mnie ten problem. Pod koniec maja przylatuje do PL, chyba musze jakiegos proktologa znalezc.

Moze ktoras z was sie borykala z hemoroidami i moze mi cos doradzic ?
Obserwuj wątek
    • tojamarusia Re: Problem z dudy 01.05.19, 08:39
      Miałam po pierwszym porodzie. Położna na kontrolnej wizycie poleciła mi taki sposób--waciki moczysz w glicerynie i wkładasz do zamrażalnika. Jak się porządnie schłodzą to przykładasz je do bolących miejsc. Wiem, brzmi jak trzy zdrowaśki i do pieca ale mi pomogło.
    • spirit_of_africa Re: Problem z dudy 01.05.19, 08:49
      Kup sobie coś bez recepty z diosmina o zażywaj. Na nasilenie hemoroidow zalecana jest dawka 1000mg diosminy 3xdz przez 4dni, potem 2xdz przez 3 dni.
    • pani_tau Re: Problem z dudy 01.05.19, 08:53
      Bezwzględnie powinien obejrzeć je proktolog, nieleczone hemoroidy mogą narobić kłopotu.
      Tym bardziej jeśli doraźnie stosowane leki pomagają dopiero po tygodniu. Moj tata miał z nimi problem, jemu w trybie natychmiastowym pomagała maść Proctosedon.
      Problem znikł gdy zadbał o regularne wypróżnianie.
    • kochamruskieileniwe Re: Problem z dudy 01.05.19, 09:03
      Osobom z rodziny pomagało - a w zasadzie łagodziło doleglwości, również siedzenie (jak już usiąść trzeba było) na takiej poduszce z dziurą w środku
      np coś takiego :
      www.google.pl/search?q=poduszka+dla+osób+z+hemoroidami&client=opera&hs=3dR&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_hquH4fnhAhVy-ioKHWi9ANoQ_AUIDigB&biw=1326&bih=658#imgrc=g8O1kJlVgXAvdM
    • ga-ti Re: Problem z dudy 01.05.19, 09:32
      Nasilają się, czy nawracają gdy: zła dieta i problemy z wypróżnianiem, ale też biegunka, zła higiena (bidet lub przynajmniej chusteczki nawilżane po każdym wypróżnianiu), alergia pokarmowa, przeziębienie, osłabienie organizmu, długie siedzenie (np. kierowca zawodowy), wysiłek, siedzenie na zimnym ale też wychłodzenie dołu pleców, przewianie, na przełomie zimy/wiosny i jesieni/zimy. Ale jeśli u Ciebie nic takiego nie wystąpiło to bym jednak poszła do lekarza.
      Pomagają maści z aplikatorem, proktogliwenor, posterisan itp. ciepłe nasiadówki (gorąca woda w miskę, do tego napar z rumianku, kory dębu, szałwi, do kupienia w aptece ale i zwykłym sklepie w torebeczkach jak herbata), coś na wzmocnienie.
    • madami Re: Problem z dudy 01.05.19, 09:46
      Ból w odbycie to również może być szczelina odbytu. Idź koniecznie do proktologa
    • glanaber Re: Problem z dudy 01.05.19, 10:22
      A to w UK proktologów brakuje? Pewnie wszyscy do Polski za chlebem wyjechali sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka