Dodaj do ulubionych

Redukcja etatów w budżetówce

26.08.20, 17:16
akurat na stronie głównej gazety natrafiłam. A ponoć nie mieliśmy mieć kryzysu 😂 Mateusz, oj Mateusz... czy ktoś z osób pracujących w budżetówce potwierdza planowane zwolnienia? Szkoda, ze nie informowali PRZED wyborami.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:20
      Ale za to program Flaga+ ma zaistnieć big_grin
      • agrypina6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:24
        Pandemia pokazała ile jest niepotrzebnych ludzi.
        • runny.babbit Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:26
          😃 raczej przeorała finanse publiczne. W moim mieście załatwienie czegoś w urzędzie trwa tygodniami, bo nie ma ludzi do pracy- w sensie jest za mało zatrudnionych w stosunku do zadań.
        • jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:15
          agrypina6 napisała:

> Pandemia pokazała ile jest niepotrzebnych ludzi.

Wbrew pozorom pandemia dołożyła mnóstwo pracy instytucjom publicznym.
    • sabina211 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:30
      Pewnie zależy gdzie i jaka budżetówka. Ja dziś dostałam propozycję pracy na 1.5 etatu (w szk.specjalnej w W-wie), bo nie ma chętnych do pracy.(Mimo wysokich dodatków motywacyjnych i za trudne oraz uciążliwe warunki pracy.) Więc sytuacja jakby odwrotna...
      • little_fish Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:20
        Dodatki za trudne i uciążliwe macie kwotowo czy procentowo?
    • lukrecja46 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:12
      U nas nic nie słychać w tym temacie.
    • jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:17
      Może niech trissmerigold (czy jakoś tak) się wypowie, bo ona zdaje się w czymś publicznym siedzi i twierdzi, że płaci podatki na nauczycieli, więc ma prawo wymagać.
      • alicia033 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:54
        ale łapiesz, jagoda2, że to nie nauczycieli mają zwalniać?
        • araceli Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:06
          alicia033 napisała:
          > ale łapiesz, jagoda2, że to nie nauczycieli mają zwalniać?

Przecież to Triss jest urzędaskiem wink
        • jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:19
          alicia033 napisała:

> ale łapiesz, jagoda2, że to nie nauczycieli mają zwalniać?
          >
          Oczywiście, dlatego niech Triss się wypowie.
          • triss_merigold6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:41
            Proszsz...
            Temat jest PR-owy głównie, lud ma zapamiętać, że rząd szuka oszczędności. Czynność niedokonana, no szuka, szuka.
            Pewnie polecą jakieś ofiary z urzędów wojewódzkich i pojedynczych oddziałów ZUS czy NFZ, może trochę z ośrodków badawczych. Przy okazji łączenia ministerstw odeśle się na emerytury osoby które mają wiek i staż odpowiedni, może trochę ludzi na umowach czasowych nie będzie miało ich przedłużenia, ale szczerze wątpię. U nas przez ostatnie 3 lata dużo ludzi odeszło na tzw. rynek lub do lepiej płatnych instytucji, zarządów etc. i raczej mamy nieustający deficyt niż nadwyżki.
            W KAS były redukcje w DIAS -ach, służbie celnej i us w 2017 r., jak teraz kogoś zwolnią to siądzie kontrola. Może polecą po agencjach MON i MSWiA, ale wątpię tam sporo synekur w terenie.

Nie ma za co.
            • jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:44
              triss_merigold6 napisała:

> Proszsz...
              > Temat jest PR-owy głównie, lud ma zapamiętać, że rząd szuka oszczędności. Czynn
              > ość niedokonana, no szuka, szuka.
              > Pewnie polecą jakieś ofiary z urzędów wojewódzkich i pojedynczych oddziałów ZUS
              > czy NFZ, może trochę z ośrodków badawczych. Przy okazji łączenia ministerstw o
              > deśle się na emerytury osoby które mają wiek i staż odpowiedni, może trochę lu
              > dzi na umowach czasowych nie będzie miało ich przedłużenia, ale szczerze wątpię
              > . U nas przez ostatnie 3 lata dużo ludzi odeszło na tzw. rynek lub do lepiej pł
              > atnych instytucji, zarządów etc. i raczej mamy nieustający deficyt niż nadwyżki
              > .
              > W KAS były redukcje w DIAS -ach, służbie celnej i us w 2017 r., jak teraz kogoś
              > zwolnią to siądzie kontrola. Może polecą po agencjach MON i MSWiA, ale wątpię
              > tam sporo synekur w terenie.
              >
              > Nie ma za co.

Nadal nie przyznałaś się, czy pracujesz zdalnie czy stacjonarnie.
              • triss_merigold6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 20:04
                Stacjonarnie z elementami zdalnymi, sporo spotkań mamy na teamsach, możemy korzystać ze zdalnej na wniosek na np. 1 dzień czy kilka.
            • jakis_wolny Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:36
              Taaaak....szczególnie zusowi przysłuży się redukcja 😆 jak obrabia wszystkie pomysły rządu...ludzie czekają po kilka miesięcy na świadczenia aż trzeba nagłaśniać w mediach. Koleżanka chodzi nawet w niedzielę do pracy, a mimo to się nie wyrabiają
    • asia_i_p Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:18
      Mnie uderzyło, że mówią o redukowaniu etatów w ZUS-ie, gdzie akurat teraz mają dużo pracy. Czyli dowalą roboty tym, co zostaną, zamrożą im płace, a za parę lat zaczną biadolić, że jest kryzys kadrowy.
      • jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:23
        asia_i_p napisała:

> Mnie uderzyło, że mówią o redukowaniu etatów w ZUS-ie, gdzie akurat teraz mają
        > dużo pracy. Czyli dowalą roboty tym, co zostaną, zamrożą im płace, a za parę la
        > t zaczną biadolić, że jest kryzys kadrowy.
        >
        Bo w tym kraju nic nie jest tak, jak być powinno. Chory kraj, durny naród, patologiczny rząd. Czas się przyzwyczaić, ale wciąż jakoś trudno to zaakceptować...
      • segregatorwpaski Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 22:11
        Kryzys kadrowy za parę lat? Kryzys kadrowy już jest, ma się dobrze, trwa w najlepsze. Kiedyś na konkurs w takim urzędzie wojewódzkim przychodziło parędziesiąt chętnych, teraz albo nikt, albo jedna dwie osoby co jak słyszą stawki to rezygnują.
        Od roku, dwóch nie ma kto pracować, a pińsetplusów i innych pomysłów wymagających obsługi wniosków wymyśla rząd coraz więcej.
        Znany mi urząd wojewódzki w chwili obecnej ma nieobsadzonych ok 15-10% etatów, co chwilę ktoś odchodzi. Czas oczekiwania na decyzję wydłużył się dwukrotnie.
        Powodzenia w tym zwalnianiu big_grin
        • segregatorwpaski Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 22:13
          Miało być 15-20%
    • panna_lila Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:27
      mam ustawione info o naborach do pracy w służbie cywilnej i widzę, że przychodzą co tydzień nowe info o wolnych etatach
      • triss_merigold6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:29
        Patrz skąd one są - z GUS, skarbówki, GUM, MKiDN.
        • mama0208 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:39
          skarbówki nie polecam.... zwolniłam się sama po 28 latach pracy.... Mam dość
        • profes79 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:45
          Nie tylko; sporo ofert jest z resortów - Zdrowie, Cyfryzacja, Finanse - i to na samodzielne stanowiska (główny specjalista) a nie na referendarzy. Na chwilę obecną w ministerstwach + KPRM wyrzuca mi w wyszukiwaniu 28 naborów starszy+główny+naczelnik
          • lena.113 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 22:07
            Gdzie tego szukasz jaka strona?
            • profes79 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 22:09
              nabory.kprm.gov.pl/
    • slonko1335 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:46
      U nas nikogo nie zwolnili ale nie mieliby już jak tak są okrojone etaty....dyrekcja prosiła w zeszłym roku o chociaż część etatu psychologa bo jest ogromne zapotrzebowanie ale odmowa przyszła.
    • profes79 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:56
      Problemem budżetówki nie jest sam przerost zatrudnienia, ale jego nierównomierność - i mam wrażenie, że już o tym kiedyś z Triss pisaliśmy. Są miejsca, gdzie jak to się mówi "pracuje wentylator" a są takie, że możnaby podwoić zatrudnienie i dalej ludzie mieliby co robić. Tylko przesuwanie ludzi z sektorów gdzie z różnych przyczyn (od najbardziej prozaicznej czyli zmiany przepisów) nie ma co robić do sektorów gdzie roboty jest aż nadto nigdy nie cieszyło się jakąś upiorną popularnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka