auksencja15 26.08.20, 17:16 akurat na stronie głównej gazety natrafiłam. A ponoć nie mieliśmy mieć kryzysu 😂 Mateusz, oj Mateusz... czy ktoś z osób pracujących w budżetówce potwierdza planowane zwolnienia? Szkoda, ze nie informowali PRZED wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:20 Ale za to program Flaga+ ma zaistnieć Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:24 Pandemia pokazała ile jest niepotrzebnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:26 😃 raczej przeorała finanse publiczne. W moim mieście załatwienie czegoś w urzędzie trwa tygodniami, bo nie ma ludzi do pracy- w sensie jest za mało zatrudnionych w stosunku do zadań. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:15 agrypina6 napisała: > Pandemia pokazała ile jest niepotrzebnych ludzi. Wbrew pozorom pandemia dołożyła mnóstwo pracy instytucjom publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 17:30 Pewnie zależy gdzie i jaka budżetówka. Ja dziś dostałam propozycję pracy na 1.5 etatu (w szk.specjalnej w W-wie), bo nie ma chętnych do pracy.(Mimo wysokich dodatków motywacyjnych i za trudne oraz uciążliwe warunki pracy.) Więc sytuacja jakby odwrotna... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:20 Dodatki za trudne i uciążliwe macie kwotowo czy procentowo? Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja46 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:12 U nas nic nie słychać w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:17 Może niech trissmerigold (czy jakoś tak) się wypowie, bo ona zdaje się w czymś publicznym siedzi i twierdzi, że płaci podatki na nauczycieli, więc ma prawo wymagać. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 18:54 ale łapiesz, jagoda2, że to nie nauczycieli mają zwalniać? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:06 alicia033 napisała: > ale łapiesz, jagoda2, że to nie nauczycieli mają zwalniać? Przecież to Triss jest urzędaskiem Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:19 alicia033 napisała: > ale łapiesz, jagoda2, że to nie nauczycieli mają zwalniać? > Oczywiście, dlatego niech Triss się wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:41 Proszsz... Temat jest PR-owy głównie, lud ma zapamiętać, że rząd szuka oszczędności. Czynność niedokonana, no szuka, szuka. Pewnie polecą jakieś ofiary z urzędów wojewódzkich i pojedynczych oddziałów ZUS czy NFZ, może trochę z ośrodków badawczych. Przy okazji łączenia ministerstw odeśle się na emerytury osoby które mają wiek i staż odpowiedni, może trochę ludzi na umowach czasowych nie będzie miało ich przedłużenia, ale szczerze wątpię. U nas przez ostatnie 3 lata dużo ludzi odeszło na tzw. rynek lub do lepiej płatnych instytucji, zarządów etc. i raczej mamy nieustający deficyt niż nadwyżki. W KAS były redukcje w DIAS -ach, służbie celnej i us w 2017 r., jak teraz kogoś zwolnią to siądzie kontrola. Może polecą po agencjach MON i MSWiA, ale wątpię tam sporo synekur w terenie. Nie ma za co. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 19:44 triss_merigold6 napisała: > Proszsz... > Temat jest PR-owy głównie, lud ma zapamiętać, że rząd szuka oszczędności. Czynn > ość niedokonana, no szuka, szuka. > Pewnie polecą jakieś ofiary z urzędów wojewódzkich i pojedynczych oddziałów ZUS > czy NFZ, może trochę z ośrodków badawczych. Przy okazji łączenia ministerstw o > deśle się na emerytury osoby które mają wiek i staż odpowiedni, może trochę lu > dzi na umowach czasowych nie będzie miało ich przedłużenia, ale szczerze wątpię > . U nas przez ostatnie 3 lata dużo ludzi odeszło na tzw. rynek lub do lepiej pł > atnych instytucji, zarządów etc. i raczej mamy nieustający deficyt niż nadwyżki > . > W KAS były redukcje w DIAS -ach, służbie celnej i us w 2017 r., jak teraz kogoś > zwolnią to siądzie kontrola. Może polecą po agencjach MON i MSWiA, ale wątpię > tam sporo synekur w terenie. > > Nie ma za co. Nadal nie przyznałaś się, czy pracujesz zdalnie czy stacjonarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 20:04 Stacjonarnie z elementami zdalnymi, sporo spotkań mamy na teamsach, możemy korzystać ze zdalnej na wniosek na np. 1 dzień czy kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:36 Taaaak....szczególnie zusowi przysłuży się redukcja 😆 jak obrabia wszystkie pomysły rządu...ludzie czekają po kilka miesięcy na świadczenia aż trzeba nagłaśniać w mediach. Koleżanka chodzi nawet w niedzielę do pracy, a mimo to się nie wyrabiają Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:18 Mnie uderzyło, że mówią o redukowaniu etatów w ZUS-ie, gdzie akurat teraz mają dużo pracy. Czyli dowalą roboty tym, co zostaną, zamrożą im płace, a za parę lat zaczną biadolić, że jest kryzys kadrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:23 asia_i_p napisała: > Mnie uderzyło, że mówią o redukowaniu etatów w ZUS-ie, gdzie akurat teraz mają > dużo pracy. Czyli dowalą roboty tym, co zostaną, zamrożą im płace, a za parę la > t zaczną biadolić, że jest kryzys kadrowy. > Bo w tym kraju nic nie jest tak, jak być powinno. Chory kraj, durny naród, patologiczny rząd. Czas się przyzwyczaić, ale wciąż jakoś trudno to zaakceptować... Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 22:11 Kryzys kadrowy za parę lat? Kryzys kadrowy już jest, ma się dobrze, trwa w najlepsze. Kiedyś na konkurs w takim urzędzie wojewódzkim przychodziło parędziesiąt chętnych, teraz albo nikt, albo jedna dwie osoby co jak słyszą stawki to rezygnują. Od roku, dwóch nie ma kto pracować, a pińsetplusów i innych pomysłów wymagających obsługi wniosków wymyśla rząd coraz więcej. Znany mi urząd wojewódzki w chwili obecnej ma nieobsadzonych ok 15-10% etatów, co chwilę ktoś odchodzi. Czas oczekiwania na decyzję wydłużył się dwukrotnie. Powodzenia w tym zwalnianiu Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 22:13 Miało być 15-20% Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:27 mam ustawione info o naborach do pracy w służbie cywilnej i widzę, że przychodzą co tydzień nowe info o wolnych etatach Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:29 Patrz skąd one są - z GUS, skarbówki, GUM, MKiDN. Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:39 skarbówki nie polecam.... zwolniłam się sama po 28 latach pracy.... Mam dość Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:45 Nie tylko; sporo ofert jest z resortów - Zdrowie, Cyfryzacja, Finanse - i to na samodzielne stanowiska (główny specjalista) a nie na referendarzy. Na chwilę obecną w ministerstwach + KPRM wyrzuca mi w wyszukiwaniu 28 naborów starszy+główny+naczelnik Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 22:07 Gdzie tego szukasz jaka strona? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:46 U nas nikogo nie zwolnili ale nie mieliby już jak tak są okrojone etaty....dyrekcja prosiła w zeszłym roku o chociaż część etatu psychologa bo jest ogromne zapotrzebowanie ale odmowa przyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Redukcja etatów w budżetówce 26.08.20, 21:56 Problemem budżetówki nie jest sam przerost zatrudnienia, ale jego nierównomierność - i mam wrażenie, że już o tym kiedyś z Triss pisaliśmy. Są miejsca, gdzie jak to się mówi "pracuje wentylator" a są takie, że możnaby podwoić zatrudnienie i dalej ludzie mieliby co robić. Tylko przesuwanie ludzi z sektorów gdzie z różnych przyczyn (od najbardziej prozaicznej czyli zmiany przepisów) nie ma co robić do sektorów gdzie roboty jest aż nadto nigdy nie cieszyło się jakąś upiorną popularnością. Odpowiedz Link Zgłoś