Dodaj do ulubionych

Matematyka 4kl SP

08.11.23, 17:12
Możecie z doświadczenia polecić konkretne źródło wiedzy do samodzielnej nauki w domu, typu np. kanał na YouTube?

Znajome dziecko ma popandemiczne zaległości i niezbyt komunikatywnego nauczyciela. Chciałabym coś podsunąć zanim się kompletnie zrazi do przedmiotu.
Obserwuj wątek
    • zwierzakowa13 Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:19
      Szaloneliczby.pl
      pistacja.tv
      matzoo.pl
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:25
        Dziękuję 👍
    • liliawodna222 Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:23
      "Jak zwykle" winny nauczyciel... I pandemia, o której już niemal nikt nie pamięta.
      • grruu.u Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 18:33
        Obecny czwartoklasista miał zdalne nauczanie na wczesnym etapie edukacji i jak najbardziej mogło to dawać słabe efekty
        • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:12
          IM się chyba zaczeło zdalne w 2 lub 3 miesiącu 1 klasy...wiec te dzieci praktycznie cały poczatek edukacji mają w plecy
        • nick_z_desperacji Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:13
          I przez dwa lata nikt nie zauważył, że on nie zna materiału pierwszej klasy, ani rodzice ani nauczyciel w klasach 2-3? Czy po prostu dziecko ma problemy z matmą, ale "popandemiczne zaległości" brzmią lepiej?
          • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:19
            A kto miał zauważyć? No chyba szkoła...czy znowu rodzic?
            Bo jak wiadomo do szkoły dziecko wysyłamy jedynie aby wypełnić obowiązek szkolny...nauczyć, sprawdzić ma rodzic
            • nick_z_desperacji Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:25
              Z czystej ciekawości przez 3 lata nigdy nie widzieli jak dziecko odrabia lekcje? Nigdy nie pytali, jak w szkole?
              • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:34
                Mieszy klasa 3 a 4 jest przepaść. Zobacz sobie co jest w klasach 1-3...a co jest w 4.
                • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:38
                  No ok, ale co ma pandemia do tego?
              • grruu.u Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:39
                Jak w szkole?
                Dobrze.
          • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:30
            Daj spokój. Cała klasa ma problemy z matmą, i to jeszcze te same.
            Przerobiony materiał ma opanowany, z tym że ćwiczą mało, bo są bardzo w plecy od samego początku i to się nawarstwia. Lecą z materiałem (i dobrze), tylko to przecież też trzeba ćwiczyć, żeby opanować porządnie.
          • grruu.u Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:39
            Podstawa jest łączna dla klas 1-3 więc trudno mówić o zaległościach, dzieci mają na tym etapie opanować pewne umiejętności i dlatego zaległości widać w czwartek klasie
        • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:17
          Sama szkoła tak się zdiagnozowała, bo twierdzą, że te klasy, które u nich zaczynały od nauki online wszystko robią dużo wolniej i do tej pory mają problemy, nie konkretnie z matematyką, tylko z samym procesem i efektywnością uczenia się. Niestety nic konkretnego za tym nie idzie, poza stwierdzeniem faktu.
        • mia_mia Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:37
          Akurat młodsze dzieci miały stosunkowo mało zdalnej nauki, klasy 1-3 chodziły normalnie, kiedy starsi siedzieli w domu.
      • afro.ninja Re: Matematyka 4kl SP 10.11.23, 15:08
        Ja pamiętam aż za dobrze!
    • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:27
      To dziecko jest teraz w 4 klasie, czy ma zaległości z 4 ?
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:30
        Jest w czwartej.
        • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:42
          Czyli zaległości ma z 1 klasy??? Jakim cudem?
          • nick_z_desperacji Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:48
            Oto jest zagadka. Liczyć do 20 nie umie, czy co?
            • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:13
              To nic niezwykłego. Szkoła nie uczy sprawnego liczenia. Jak dzieciak nie umie biegle liczyć w 4 klasie to mzoe miec problem. Sporo dzieci własnie wtedy zaczyna mieć problemy
              • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:40
                Owszem, dzieci mogą mieć problem z matmą. Może być kiepski nauczyciel, słaby uczeń, trudności w uczeniu się itp. ale co po trzech latach ma do tego pandemia? To tak jak zwalanie przez 5 lat braków w edukacji na strajk nauczycieli 🙈
                • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 21:48
                  Ja tylko przypominam ze obecni 4 klasisci trafili na zdalne w 2 czy 3 miesiącu nauki. W 1 klasie.
                  MOja młoda miała to szczęście, ze była wtedy w 2 klasie, zdazyła sie poznać z kolegami. Nauke zdalną miała super.
                  Jak mowie jak u młodej wyglądały lekcje zdalne to rodzice rówieśników mojej córki patrzą na mnie jakbym opowiadała im bajki tysiąca i jednej nocy. U nich to nie była zadna edukacja. Coś tam wysłane, coś zadane, 2 lekcje na tydzien.
                  • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 21:55
                    Ok. Ale kontakty towarzyskie to jedna sprawa, a nauczanie matematyki to druga. Zwłaszcza że podstawa jest ogólna/wspólna dla etapu edukacyjnego. I nie ma tam tego nie wiadomo ile, żeby przez kolejne dwa lata stacjonarnych zajęć tego nie wyrównać.
                    • berdebul Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:30
                      O ile nauczyciel ogarnięty, przypomnę ze nauczyciele klas 1-3 wypadają bardzo słabo w testach kompetencji matematycznych i widać to w nauczaniu matematyki. Zaległości z tego etapu, zbyt szybkie odchodzenie od konkretów itd to prosta droga do problemów w 4 klasie, zwoaszcza jak materiał dodatkowo realizowany onlajn.
                      • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:48
                        Jak nieogarnięty, to nie nauczy, wiadomo. Ale nie są to braki popandemiczne, na litość boską!
                  • mia_mia Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:38
                    Właśnie te najmłodsze dzieci miały tej zdalnej stosunkowo najmniej.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:32
        Ja się nie chcę nauczycieli czepiać, bo lekko nie mają, tylko dziecku pomóc.
        Skoro cała klasa ma te same trudności, to pewnie dlatego, że wszyscy są głupi i leniwi. Przejdźmy dalej.
        • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:36
          To do Lilii, coś mi nie wyszło, przepraszam
    • biala_ladecka Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:38
      Absolutnie nie chcę się czepiać, ale dziecko w 4kl w czasie pandemii było w 1SP. Jakież to są te dramatyczne zaległości, których nie był w stanie na tym poziomie ogarnąć rodzic, a ma ogarnąć kanał na youtube?
      • sajgonetka Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:44
        I gdzie rodzice byli przez ostatnie dwa lata?
    • sol_13 Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 17:57
      Popandemiczne zaległości, jakim cudem? 4-klasista, czyli zdalną miał 1 klasę (w zasadzie hybrydową bo oni chodzili pół na pol). Niech tatuś z nim przysiądzie i ogarną a nie YouTube.
      • grruu.u Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 18:34
        Dlaczego akurat tatuś?
        • memphis90 Re: Matematyka 4kl SP 09.11.23, 18:24
          Bo mamusie są z natury za głupie do matematyki. Każdy to wie!
          • sol_13 Re: Matematyka 4kl SP 09.11.23, 22:43
            Wszystkim się zajmujecie? Ja organizacją szkolną, żeby każdy wszystko miał i kontroluje librusa (tatuś nie ma). Niech więc on pomaga w lekcjach jak jest konieczność.
            • memphis90 Re: Matematyka 4kl SP 10.11.23, 07:31
              I dlatego zakładasz, ze wszyscy inni tatusiowie tak mają…?
              • sol_13 Re: Matematyka 4kl SP 10.11.23, 19:03
                Dobrze RODZIC
      • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:13
        Taaaaaaak. i to chodzenie hybrydowe to była taaaaaaaaaaaka nauka ze hej
        • sol_13 Re: Matematyka 4kl SP 09.11.23, 22:44
          No słaba nauka ale jakież to można mieć zaległości z 1 klasy, zlituj się.
    • is-laura Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 18:01
      Tomasz Gwiazda, prowadzi kanał na YouTube
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 18:07
        Dziękuję
    • mama-ola Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 18:11
      Z multimediów niczego nie polecę, ale mogę ćwiczenia, które się nazywają "Ćwiczenia podstawowe". To jest tak poukładane, że mistrzostwo świata. Przy każdym temacie zaczyna się od najprostszych, potem idzie dalej i zanim się (młody) człowiek obejrzy, wszystko umie policzyć.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 18:12
        Super, dziękuję, właśnie coś takiego się przyda bardzo.
        • mama-ola Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:03
          Tekst linku
          • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:06
            Właśnie znalazłam to samo wydanie. Wspaniale, będzie na czym ćwiczyć.
    • grruu.u Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 18:47
      Poszukaj matematycznych książek wydawanych przez mBank. Były za darmo, może jeszcze są, a jak nie to może ktoś oddaje z drugiej ręki
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:03
        Dzięki, znalazłam używki na Allegro.
        • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:18
          Dobre są też WSIP i jeszcze zbiór zadań (jest dla kazdej klasy od 4 do 8) z wydawnictwa mac.
          Niestety mało sie uczy rozwiazywania zadań...a na sprawdzianach nagle sprawdzian się pojawia i klops.
          • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:32
            Mało w ogóle ćwiczą, bo nie mają kiedy, a przecież trzeba, żeby skutecznie się nauczyć.
            Dzięki za te zbiory, zaraz popatrzę.
    • mak_z_figa Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:07
      Zobacz na ćwiczenia wyrownawcze wsip. Córka korzystała z tego kilka lat temu. Każdy temat miał opis, wyjaśniony sposób rozwiązania i potem zadania do rozwiązania. Jeśli dobrze pamiętam, to na początku były proste i potem trudność rosła. I tak dla kolejnych tematów.
    • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:16
      W czwartej klasie wychodzą braku jeżeli chdozi o biegłe liczenie. To się zapewne wyda śmieszne e-matkom ale tak sporo dzieci po 3 klasie słabo liczy. W 4 klasie zaczyna się trudniejsza matemtyka i jak dzieciak nie załapie teraz to zaległości będą się piętrzyć. Pracuję teraz z dzieckiem które własnie od poczatku 4 klasy narobiło sobie zaległości.
      Na początku trzeba sprawdzić czy umie i rozumie dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie.
      I tak...niektore dzieci mają problem z odejmowaniem i dzieleniem.
      Jak będzie biegle liczyć to wtedy sprawdzać czy rozumie tematy bieżące.
      Jak nauczyciel jedynie przerabia materiał i idzie dalej to dziecko z problemami z matmą narobi zaległości.
      • ga-ti Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:28
        Mam dziecko w 3 i tak, jest problem z tabliczką mnożenia, część dzieci nie zna na pamięć, część z tej części radzi sobie dodając i kombinując - ok, znaczy że kumają, ale to znacznie wydłuża czas pracy, w dalszych klasach będzie problem. Ale są też dzieci, które mają problem z dodawaniem i odejmowaniem. Uważam, że nasza pani akurat całkiem dobrze uczy matematyki (co nie zdarza się często w 1-3), a i tak są dzieci, które nie dają rady i takie które jakoś tam brną. Ale w 4 klasie będzie problem. Tym bardziej, że jest dość duży przeskok między 3 a klasą.
        • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:39
          Ja ci powiem, ze na pewno częśc klasy nie umie dobrze dodawać i odejmować.
          Niestety matemtyka w PL nauczana jest bardzo słabo.
          Nie uczy się rozwiązywać ćwiczeń. Materiał jest przerobiony i wio do przodu. Nie ważne, że pół klasy nie umie.
          A matematyka to taki przedmiot ze braki w jednym dziale potęgują się dalej...
          U młodej nauczycielka robi sprawdzian. 5 dostało dwoje dzieci, jedna 4, jedna 3 i reszta 1 i 2. Czyli większość klasy nie rozumie. Nauczycielka leci dalej.
          I nie. Materiału nie ma aż tyle, bo w 4 klasie w maju skonczyła wszystko. Czy wróciła do tego z czym dzieci miały problem? Nie.
          Moja młoda łapie ale przez lata miałam cudze dzieci na korkach wiec moja w 3 klasie liczyła koncertowo. Żeby było śmieszniej najwięcej pretensji o ten przedmiot mam ja...i matka drugiej dziewczynki. Jedyne 2 umieją dobrze matematykę. Reszta nie widzi problemu.
          Nauczycielka lepiej zeby przerobiła 80% materiału ale tak zeby dzieci załapały niż 100% i 3/4 klasy już na poczatku przestała kumać.
          • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:40
            Rozwiązywać zadań miało być.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:40
        Dzięki za wpis.
        • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:42
          Są w necie za darmo albo za psie pieniądze arkusze do ćwiczenia liczenia. Takie węże (na zmiane dodajesz i odejmujesz). Dzieciak niech codziennie robi jeden arkusz.
          Masa dzieci nie rozumie też dzielenia pisemnego a to jest w 4 klasie.
          Zamiane jednostek (m na cm, km na m, t na kg itd) mozna ćwiczyć codziennie w warunkach domowych. Najlepiej wymyślać śmieszne zadania (typu: 2 słonie ważą 3 tony, 500 mrówek waży 200g, ile gram więcej ważą słonie)
          • grruu.u Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:54
            Gramów!!!
            • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 19:58
              A ja się powstrzymałam 🫢
              • hanusinamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 21:49
                Następnym razem się nie powstrzymuj.
                • little_fish Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 21:57
                  Nie lubię być policją gramatyczną/ortograficzną. Po co?
    • ophelia78 Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 20:01
      Matematyka z Gwiazda.

Syarszy pan (po głosie sadzac) który tłumaczy jak krowie na rowie
      • curry1 Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:14
        Ja też polecam Gwiazdę smile
    • misiamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:24
      Tutaj masz link, z którego ja nauczyłam się, jak nauczyć córkę dodawania w zakresie do 100, obecnie ćwiczymy odejmowanie. Córka jest w 2 klasie, jest nieneurotypowa, ale podane w linkowanym tekście rady uważam za genialne dla większości dzieci. Podstawa, to biegłe liczenie, przy czym najpierw ćwiczysz dodawanie (do 10, do 20, do 100 - nie zaczynając kolejnego etapu zanim dziecko biegle - czyli bez trudności - nie opanuje poprzedniego). Dopiero kiedy dziecko biegle dodaje, zaczynasz odejmowanie. Zacznij od kasztanów, koralików lub czegoś w miarę jednakowego, co można układać na dywanie. Rodzic musi niestety poświęcić czas - nie da się włączyć dziecku kanału na YT, to nic nie da. Jesli dziecko jest aktywne, nie lubi siedzieć przy stoliku, dobrze jest włączyć ruch do nauki, np. zapisywać działania i wyniki na stole, oraz przechodzić pomiędzy stołem a dywanem (na którym układasz liczmany). Ruch w trakcie nauki (ja córce ustawiłam dodatkowo "zaporę" z krzeseł) nadzwyczajnie wspiera koncentrację i pracę mózgu.
      Biegłe liczenie (w kolejności: biegłe dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie - nie zaczynamy kolejnego działania zanim dziecko nie jest biegłe w poprzednim) jest kluczem. Dziecko musi tak liczyć, jak musi czytać i pisać, żeby uczyć się historii, geografii i td. Jeśli nie czyta płynnie/ nie pisze szybko, nie da rady. Z matematyką jest podobnie, dlatego zaczęłabym od ćwiczeń zupełnie podstawowych. Zresztą, chodzi też o budowanie poczucia własnej wartości i możliwości u dziecka.
      • misiamama Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:24
        no i ten link e-akademiarodzicow.pl/2021/10/12/nauka-dodawania-do-100/
    • mia_mia Re: Matematyka 4kl SP 08.11.23, 22:43
      Jeśli jest w czwartej klasie to szukaj materiałów dla klas 1-3 i też niech się rodzice wykażą, z takimi rzeczami jednak większość osób sobie radzi. Rodzice niech pooglądają tutoriale jak ćwiczyć matematykę z małymi dziećmi i pomogą dziecku, plus może w szkole są zajęcia wyrównawcze czy jak to się nazywa.
      • najbrzydszebutyswiata Re: Matematyka 4kl SP 09.11.23, 13:10
        Dzięki!👍
    • dwa_kubki_herbaty Re: Matematyka 4kl SP 09.11.23, 12:59
      Syn lubi krótko i na temat, od 3 lat jak potrzebuje powtórki czy nie bylo go na matmie a cos nowego zaczynają to oglada ten kanał:
      youtu.be/YRQFze6O5W0?feature=shared
        Dziękuję!
    • edw-ina Re: Matematyka 4kl SP 09.11.23, 13:09
      pl.khanacademy.org/
        Super!
    • sylwus34 Re: Matematyka 4kl SP 09.11.23, 15:12
      Tomasz Gwiazda. Absolutnie polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka