Dodaj do ulubionych

Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB????

24.01.05, 11:33
Co prawda ślub mam już za sobą, ale z pewnych osobistych powodów(może potem
napisze co mnie dręczy) bardzo bym prosiła abyście kobietki napisały ile
daliście?Czy ta kwota była ok?Nie było jakiś dąsów?
Bardzo proszę potraktować ten wątek ankietowo!
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 11:46
      my prawie 4 lata temu dalismy 100 zł - chciałabym tyle zarabiać w godzine i
      dzis tez więcej bym nie dała, pozdrawiam
      • ewa2233 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 11:55
        My daliśmy 50 zł. To było dawno, ale wtedy dawano po 120 zł
        Żadnych dąsów nie było, światła nie wyłączono, był rozłożony specjalny chodnik.
        Ksiądz powiedział DO NAS takie kazanie, że wszyscy goście myśleli, że to nasz
        dobry znajomy.
        Teraz dałabym 100 zł, no chyba, że byłoby mnie stać na wiięcej lub miałabym
        szczególne zobowiązania lub sympatie.
        -----------------------------
    • madzia9926 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 11:56
      chetnie wypowiem sie w tej sprawie, poniewaz mialam bardzo niemila rozmowe z
      ksiedzem na ten temat i do tej pory jestem oburzona jak zostalismy
      potraktowani. Otoż, slub bralismy 4 wrzesnia 2004 roku dodam ze w malej
      miejscowosci (ok 35tys mieszkancow)i podczas pierwszego spotkania z ksiedzem
      poinformowano nas ze ślub bedzie kosztowal 500zł. Juz wtedy mąż sie "zagotował"
      ze kwoty sa ustalone z gory. Juz przy nastepnej wizycie gdzy zapytaliśmy innego
      ksiedza ktory mial dyzur w kancelarii czy koszt to "co łaska" czy juz są ceny
      ustalone z góry usłyszeliśmy ze "to jest trochę wieksza co łaska" bo 550zł
      czyli nie wiadomo czemu doszlo juz 50zł na siostry. A w ostatnim tygodniu przed
      ślubem jeszcze doszlo 300zł na organiste. Który muszę dodać nie brał udziału w
      ceremoni bo mialam dziewczynę która przepięknie nam zaśpiewała, a ów organista
      tylko pozwolił skorzystac z chóru.
      Na nasz protest ks proboszcz bezczelnie skomentowal do mojego męża ze skoro go
      nie stac to niech "teściowa przyjdzie i zapłaci" bo tyle bedzie kosztować nasz
      ślub. Ja o malo sie nie zagotowalam , moj mąż natomiast tak "pojechał" po nim ,
      że w pewnym momencie stwierdziła że jutro zastaniemy zamknięte drzwi do
      kościoła. Całość kosztowała nas 850zł (bez zadnej dekoracji kościoła-
      musieliśmy udekorować na własną rekę i na własny rachunek)
      Ślub odbył sie naszczęsie bez zadnych zakłóceń jednak rano tego dnia nie
      chcialo sie przyjsc zadnemu z księży żeby nas wyspowiadać, musieliśmy jechać do
      innej parafi.
    • mamaszyma Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 11:57
      Jeżeli byłabym zaproszona na wesele to dałabym 400zł, a jeśli tylko na slub, to
      dałabym tylko kwiaty.
    • agacz2905 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 12:13
      Ślub mieliśmy prawie 6 lat temu. Daliśmy ofiarę na Kościół w wys. 250 lub 300
      zł - dziś już nie pamiętam dokładnie. Nikt nam nie mówił, ile trzeba i niczego
      nie narzucał. Po prostu mieliśmy wtedy pieniądze i chcieliśmy tyle dać. A
      jakiekolwiek teksty o tym, że ślub "kosztuje" tyle a tyle są dla mnie nie do
      przyjęcia. Zapewniem, że w KK wszystkie sakramenty są darmosmile) Jednak wiem, że
      teoria swoje, praktyka swoje.
      Agnieszka
      • katse Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 12:18
        3 lata temu daliśmy - 300 albo 400, nie pamiętam dokładnie.

Nigdy nie pytam ile się należy, albo jaka ofiara. Ile moge tyle daje.

Jeśli nie miałabym (np. na naukach przedmałżeńskich nie byłam przygotowana, że
        za wystawienie zaświadczenia ksiądz poprosi o zapłate - na nauki chodziłam do
        innej parafii) nie dałabym i już. Powiedziałam księdzu - przykro mi, ale nie
        mam dzisiaj pieniążków. Ksiądz skrzywił minę, ale co miał mi powiedzięc???

K
    • magda1711 Mamoszyma 24.01.05, 12:14
      Tu nie chodzi o pieniądze na prezent ślubny , tylko o pieniądze które para
      biorąca ślub daje księdzu.
      • sysysy .) 24.01.05, 12:19
        my dalismy 200 zł.ale to tylko z powodu tego ze cennik był 500zł.my nie
        mielismy zeby tyle dac, ani nawet bym nie rozrzucala się tyle, ale ksiądz
        powiedzila ze to mało,otworzyl koperte i poweidzial ze mie wyprawi nam mszy,
        albo, wywiesi w gablocie nas,ze nie chcielsmy dac wiećej.takie hamstwo, no ale
        co mielismy zrobic?
      • mamaszyma Magda1711 24.01.05, 13:18
        Przepraszam najmocniej, a ja się zastanawiałam czemu nazwałaś to ofiarą... Oj
        chyba muszę łykac jakeis witaminki na poprawę koncentracji
        • winia5 Re: Magda1711 24.01.05, 23:27
          a my daliśmy 300 zł, w naszym kościółku żaden cennik nie obowiązuje
    • koleandra Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 12:19
      Uparliśmy się na poczatku, że nie damy nic a potem uzgodnilismy z ksiedzem, że
      damu po ślubie a nie przed. Wychodzimy z Kościoła - życzenia, kwiaty a tu Pani
      Zachrystianka nas cap za rękaw "zapłacic trzeba". Zapłacilismy księdzu 400zł
      choc chciał 800!!!
      • ewa2233 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 13:09
        sysysy napisała:ksiądz powiedzial ze to mało,otworzyl koperte i powiedzial ze
        nie wyprawi nam mszy, albo, wywiesi w gablocie nas,ze nie chcielsmy dac
        wiecej.co mielismy zrobic?

Zwyczajnie pozwoliłabym na wywieszenie mnie w gablotce. Sfotografowałabym to
        ładnie i wysłała do biskupa.
        Jeśli ksiądz nie chciałby odprawić mszy - również napisałabym do biskupa.
        -----------------------------
    • anet22 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 13:08
      5 lat temu dalismy 200 zl i uwazalam wtedy, ze to duuuzo smile(ale to bylo w
      malej wiosce)
      Pozdrawiam
      Anet
      • gagunia Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 13:12
        4,5 roku temu dalisy 200zl. nasz proboszcz nie ma zadnych cennikow i za darmo
        tez by udzielil slubu. wogole nie bylo mowy o kasie. na zapowiedzi np nie
        dalismy nic, bo jakos nam to umknelo. natomiast w parafii meza zazadano 50zl za
        zapowiedzi.
    • p.hadam Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 13:09
      Ja sie nie dasalem, Zona tez nie.
      Nie pamietam ile dalismy.

Pozdrowka
      Hadzio
      • madelaine6 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 13:15
        Bralismy slub w 2001r.
        Nie zapomne tego-spytalismy ksiedza ile,a on na to,ze co laska,
        z tym ze zaraz pospiesznie dodal:no daja 700zl,1.000,daja i wiecej...
        Zatkalo nas,ale poniewaz tesciowa miala takie zyczenie,to sama
        dala 700zl.Ja bym w zyciu tyle nie dala,no ale jej zalezalo chyba
        na dobrym wrazeniu...Wiem,ze to chore,ale coz...
    • mamaolenka Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 13:27
      My braliśmy ślub w Krakowie na Wawelu i nie płaciliśmy nic. Ale mamy wielu
      znajomych księży...
      • hanka_79 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 15:12
        5 lat temu 400 zł (ksiądz łaskawie wziął mniej bo na kilka dni przed naszym
        ślubem ukradli nam samochód i dobrze wiedział, że to i tak sporo kasy).
        • kasia_sapulka Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 15:34
          Dwa lata temu 320 zł kwota ustalona z góry przez kościół w którym braliśmy ślub
          w Lublinie. Chodnik czerwony był, a organista gral tak jak na pogrzebie (lepeij
          nie mówić) dlatego kuzynka męża spiewała nam.
    • norma16 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 16:05
      W zeszłym roku braliśmy ślub i jednocześnie chrzciliśmy dziecko na nabożeństwie
      bez Mszy Sw. W tym czasie bylismy w poważnych tarapatach finansowych ale
      zależało nam na przystąpieniu do sakramentów. Daliśmy więc, tyle, ile moglismy,
      czyli 50 zł. Teraz, gdy sytuacja się lekko poprawiła, czasem coś więcej
      dorzucamy do tacy.
      Pozdrawiam.
      N.
    • mamaamati Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 16:11
      200 zł dla księdza (w sumie powiedział co łaska),100zł dla kościelnego i dla
      organisty (powiedzieli ,że oni tyle biorą(??)).
      W sumie popłynęły cztery stówki.
    • odalie Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 17:50
      W roku 2000 daliśmy 150 zł za ślub z chrztem.

Dlaczego taką kwotę?

Nikt niczego od nas nie wymagał, nie podano nam żadnej konkretnej sumy. My od
      siebie zapowiedzieliśmy, że studiujemy i dlatego ślub będzie skromny i bez
      wesela.

Ceremonia odbyła się w kaplicy, bez muzyki - zgodnie z nasza wolą.

Ale suknię miałam niezłą, a sama moja wiązanka ślubna kosztowała około 180 zł.

W parafii byli dla nas bardzo mili i ułatwili nam wiele spraw (inaczej niż w
      parafi, gdzie chcieliśmy dwa lata wcześniej się pobierać - z czego
      zrezygnowaliśmy). Nikt nie zaglądał przy nas do koperty.

• kolorko Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 18:23
      8 lat temu chyba 300zł- nie było zadnego cennika, tylko "co łaska", ale ksiądz
      stwierdził, ze to za duzo i chciał na część oddaćsmile. Nie przyjęliśmy,
      stwierdziliśmy, ze na tyle nas stać. Dodatkowych opłat (organista, wystrój
      kościoła) nie było, zresztą ksiądz sam zaznaczył, żebysmy już nie płacili
      organiście ( a raczej organistcewink ) . Ślub był piękny, kazanie mądre,
      skorzystaliśmy z propozycji ,żeby przysięgi małażńskiej nie powtarzać po
      księdzu ( nauczyliśmy się wcześniej na pamięć), męża siostrzenica i bratanica
      niosły mój welon, moi siostrzeńcy służyli do mszy, a męża kuzynka śpiewałasmile
      Aż mi sie łza w oku zakręciła na wspomnieniesmile
      • mayessa Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 18:41
        A u mnie na Mszy (wczoraj)ksiadz powiedzial w czasie kazania, ze w tej parafii
        sprawy finansowe nigdy (!!!)nie beda przeszkoda do wziecia slubu.W zeszlym roku
        kilka slubów odbylo sie bez "ofiary" i teraz tez tak moze byc. Wystarczy
        przyjsc i powiedziec ze jest taka i taka sytuacja i juz!
      • mayessa Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 18:45
        A przypomnialo mi sie, ze jak 2 lata temu brat mojego Misia bral slub, majac 34
        lata to na pytanie jaka ofiara, ksiadz powiedzial ze 300 zl "bo przez tyle
        czasu kawalerstwa to zdazyles uzbierac"- jak to uslyszelismy w tej kancelarii
        to tak sie smialismy, ze...
    • kika31 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 18:52
      1000,- i jeszcze się kłócił o stówę.
    • ezagraj Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 24.01.05, 22:08
      My bralismy ślub ponad 1,5 roku temu w małej wsi pod Kielcami bo moi rodzica
      tam maja dom i mieszkają tam od 6 lat. Tam płaciliśmy 350 zł i ksiądz nas sie
      pytał czy aby napewno nam ta kas nie jest potrzebna bo jesteśmy młodzi.
      Chciałam zaznaczyć że za ślub płaciliśmy tydzień po ślubie. W kielcsach w
      Katedrze ślub kosztował 2500zł dlatego zrezygnowaliśmy mimo że bardzo
      chcieliśmy bo oboje bylismy tam chrzczeni i bylismy parafianami. ale bez
      sadyzmu Bóg jest jeden a za ślub 2500 zł to ja nie dam .
    • karinka21 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 09:08
      Ja nic nie płaciłam, bo ksiądz wiedział o naszej sytuacji finansowej, wtedy
      była też chrzczona nasz córeczka Wikusia, za darmo, a nawet dostaliśmy w
      prezencie od księdza obrączki, bo chcieliśmy takie jakieś zwykłe, metalowe, ale
      ksiądz proboszcz się nie zgodził.
      • bedada Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 09:27
        U mnie w parafii nie ma "cennika" Jak brałam ślub 4,5 roku temu to daliśmy
        150zł i ksiądz był bardzo zadowolony. Ślubu udzielał nam proboszcz i mieliśmy
        pięknie przystrojony kościół. A jak chrzciliśmy młodego to nic niechciał wziąść.
        • natik1 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 10:59
          My 4,5 roku temu w krakowskiej Bazylice Franciszkanow dalismy 300PLN. Nikt do
          koperty nie zagladal. Wszyscy byli mili, mielismy wlasna oprawe muzyczna i bylo
          pieknie.
    • 18lipiec Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 11:01
      Ofiara za ślub. Dobre... hehhehehe
      • monikadabr ty 18lipiec to nie weżmiesz ślubu prawda? 25.01.05, 11:12
        bo nie wierzysz w kościół itp.
        tylko cywilny.
        ominie cie ta swietna sprawa.
        • 18lipiec Re: ty 18lipiec to nie weżmiesz ślubu prawda? 25.01.05, 11:22
          monikadabr napisała:

> bo nie wierzysz w kościół itp.
          > tylko cywilny.
          > ominie cie ta swietna sprawa.

Ominie mnie ta świetna sprawa na szczęście! Nie wierzę w kościół i ślub brany
          przed ołtarzem jest dla mnie po prostu nieważny. Biała suknia i zapłakana ze
          szczęscia rodzina też mnie ominie.
          Tylko cywilny daje Ci to że jesteś prawnie czyjąś żoną i chyba o to tu chodzi.
    • aiti Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 11:28
      slub - dwa i pol roku temu. o kwocie nie bylo mowy wogole, mysmy tez o tym
      zapomnielismy. slubu udzielal nam znajomy, wiec w sumie to tylko kosciol
      sobie "wypozyczylismy" smile a ksiadz, z ktorym zalatwialismy wszystkie
      formalnosci byl szalenie mily. po slubie podobno tylko organista sie upominal,
      ale my bylismy zajeci przyjmowaniem zyczec.
      4 dni po slubie przyjechalismy tam i dalismy ksiedzy koperte z podziekowaniem i
      150zl, nie chcial przyjac, ale w koncu udalo sie go przekonac. organista dostal
      50zl.
    • inguna2 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 11:32
      7 lat temu dalismy 200 zl.Bez zadnego narzucania nam kwoty .Nie bylo to malo
      ale Ksiadz byl dla nas bardzo zyczliwy i w ogole duzo pomogl rodzinie
      meza.Dodam jeszcze,ze za nic nie chcial pieniedzy i maz je po prostu zostawil
      na stole.
      • katse Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 11:41
        o ile piękniejsze wspomnienia mają te z nas, którym nie podawano cennika...

to powinno się wydrukować w czasopiśmie "Niedziela"
    • weronikarb Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 12:24
      U nas było co łaska, żadnych cenników. Jedynie spytaliśmy sie co z ubiorem
      kościoła i organistą. Powiedział że osobno musimy rozmawiac.
      Czyli tak:
      Księdzu daliśmy - 300PLN
      Organista chciał 30PLN
      Ubiór kościoła - 10 PLN
      Ślub był piękny udzielałnam proboszcz, kazanie specjalnie dla nas.
      Organista śpiewał pieknie, cała msza była "śpiewana"
      Kościoubrany na biało zielono, wlacznie z czerwonym dywanem i klęcznikami oraz
      fotelami przed głównym ołtarzem.
      Acha proboszcz oczywiście wyszedł po nas przed kościół
    • k.szczurek Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 15:35
      Denerwuję się już na samą myśl. Najpierw zapowiedzi - mój obecny mąż dał 50 zł,
      ksiądz otworzył kopertę, powiedział, że to za mało i że ma dostać minimum 100.
      Chcę nadmienić, że przez 7 lat mój obecny mąż był ministrantem w tym kościele.
      Potem ślub - zdzierca dostał 1100 zł dla niego i organisty. Jak schował kasę do
      kieszeni powiedział, że dla organisty ma być oddzielnie i że jeszcze musimy dać.
      Sorry, może kogoś tym obrażę, ale w kościele katolickim banda złodziei i
      oszustów żeruje na dobroci i naiwności ludzi, którzy wierzą w Boga. Od ślubu
      nie byłam w kościele- pomijając chrzest dziecka - i już się tam nie wybiorę.
      Kościół jest najbogatszą instytucją w Polsce ale jakoś nie widać, żeby
      przeznaczał jakieś pieniądze na na przykład głodne dzieci. Widać tylko w jakich
      salonach niektórzy księża mieszkają i jakimi samochodami jeżdżą. Jeżeli o tym
      uchu igielnym i wielbłądzie to prawda, żaden skurczybyk ksiądz nie pójdzie do
      nieba, o którym tak głośno nawijają z ambony.
      • maja42 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 15:52
        nie widac, zeby dawał... i o to chodzi, zeby nie było widac, przynajmniej sobie
        nie robi reklamy a jak nie chodzisz do koscioła i nie masz z nim nic wspolnego
        to przeciez nie wiesz bo i skad... ja sie nie wypowiadam jak nie wiem. a w tym
        temacie akurat wiem duzo.
        a przy okazji my nie dalismy nic za slub i nikt nic nie chciał, ksiadz
        powiedział, ze sakramenty nie sa platne i mozemy wrzucic do skarbonki w kosciele
        jesli chcemy. tez mi sie zdarzyło spotkac z cennikiem, ale na pytanie czy to
        Kuria go ustaliła ksiadz sie przestraszył i ostatecznie było naprawde co łaska.
    • aniaop Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 16:53
      5 lat temu 300zl. Dawalo sie co laska a ksiadz przy nas nawet nie zajrzal do
      koperty, tylko od razu schowal ja do szuflady. Sami od siebie dalismy jeszcze
      100zl siostrom na kwiaty.
      2 lata pozniej, juz w innym kosciele dalismy 50zl za chrzest corki- ksiadz
      powiedzial, zebysmy absolutnie nie dawali wiecej, bo na pewno mamy duzo
      wydatkow przy malym dzieckusmile)
      • natalya20 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 25.01.05, 18:19
        zaczelam czytac to z ciekawosci musze powiedziec ze jestem zaszokowana, w zyciu
        bym nie pomyslala ze tyle zadaja za slub, dlatego juz wiem dlaczego tak
        potepiaja zycie bez slubu, bo omija ich wyplata, oczywiscie nie mowie tutaj o
        tych ksiadzach ktorzy nie sprawiali zadnych trodnosc, nie wiem z jakiego
        zalozenia ci ludzie wychodza ze jezeli slub to wesele, go scie i prezenty wiec
        tysiac w ta czy w ta to bez roznicy, juz samo to ze ludzie zaczynaja zycie ze
        soba to wielkie koszty, najczesciej kupno mieszkania, dziecko a tu taki
        wydatek ,,spada z nieba,, ja bym dala gora 300zl za wszytko a gdyby ksiadz sie
        zkrzywil to zrobila bym afere i poprostu zmienila kosciol albo zrezygnowala,
        jak ludzie maja zyc w zwiazkach akceptowanych przez koscio jak ich moze
        poprostu na to nie stac
    • magda1711 Re: Ile pieniędzy daliście na "ofiarę" za ŚLUB??? 26.01.05, 12:39
      Bardzo dziękuję za wszystkie posty.
      Trochę mi to rozjaśniło sytuację.Dobrze że są jeszcze pożądni duchowni,którzy
      nie robią problemu a pieniądze nie są na 1 miejscu...Chociaż i tak na część
      postów jeszcze bardziej się załamałam...
      Ochhhh...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka