Dodaj do ulubionych

Akcja Wyprawki 2011

24.07.11, 16:24
Po raz kolejny na „Pomocnych emamach” jest organizowana akcja pomocy dzieciom z najbiedniejszych rodzin. Tym razem dotyczyć będzie kompletowania przyborów szkolnych dla najbardziej potrzebujących.
Akcja dotyczy dzieci w wieku szkolnym od zerówki do ostatniej klasy gimnazjum.
Akcję prowadzą: sion2, kogosia, sylwia11022000, alicez, ewa.mama i pitahaya1
oficjalny adres mailowy Akcji to: wyprawki2011@gazeta.pl
Pamiętajcie, że jesteśmy po prostu ludźmi i możemy się pomylić, mamy własne życie i nie siedzimy na necie 24 godziny, ale będziemy się starać, żeby zgłoszenia przyjmować na bieżąco, uaktualniać tabelki, odpowiadać na maile najszybciej jak się da.

Ogólne zasady:
NIE będziemy kupować podręczników, ani strojów. Tornistry/plecaki wyłącznie dla klas pierwszych i czwartych podstawówki i pierwszych gimnazjum, jeśli zgłaszający dziecko poinformuje o potrzebie.
Podarowane artykuły szkolne i piśmiennicze mogą być reklamówkami firm (takie jak długopisy firmowe, ołówki, plecaki itp.)

Aby zmniejszyć koszta wyprawek podzieliłyśmy listy przyborów na A i B. Lista „A” jest listą minimum, obowiązkową dla darczyńcy. Jeśli ma możliwości może dokupić jakieś przybory czy ich zapasy z listy „B” – dodatkowej.

Aby zgłosić swój udział w akcji jako darczyńca prosimy o napisanie maila na adres wyprawki2011@gazeta.pl z tytułem „zgłoszenie darczyńcy” i zawarcie w nim informacji:
1. Swój Nick z gazeta.pl, adres mailowy oraz ewentualnie telefon lub GG lub skype;
2. Liczbę dzieci, którym chcesz kupić wyprawkę;
3. Wiek dzieci, którym chcesz kupić wyprawkę np. podstawówka klasy młodsze albo gimnazjum;
4. Miejscowość lub województwo jeśli chcesz wyprawkę dostarczyć osobiście;

Informujemy, że orientacyjny koszt wyprawki dla szkoły podstawowej wynosi ok. 70 zł (lista „A”wink, zaś dla klas starszych i gimnazjum ok. 100 zł (lista „A”wink.
Aby zminimalizować koszta wyprawek szkolnych utworzyłyśmy wspólne LISTY WYPRAWKOWE PRZYBORÓW SZKOLNYCH, dla poszczególnych etapów nauczania tj. klasy 0, klasy 1 podstawowej, klas 2-3 podstawowej, klas 4-6 podstawowej i klas 1-3 gimnazjalnych, darczyńca robiąc zakupy, będzie kupował wyłącznie z tej listy.
Lista wyprawkowa dla „zerówki”
Lista wyprawkowa dla klasy 1 podstawówki
Lista wyprawkowa dla klas 2-3 podstawówki
Lista wyprawkowa dla klas 4-6 podstawówki
Lista wyprawkowa dla klas 1-3 gimnazjum

Prosimy o zgłaszanie dzieci w nieprzekraczalnym terminie do 15 sierpnia, zgłoszenia Darczyńców będziemy przyjmować do 23 sierpnia.

Nie możemy zagwarantować, że wyprawki otrzymają wszystkie zgłoszone dzieci!!!

Każde zgłoszenie potrzebującego dziecka staramy się sprawdzić tyle na ile jest to możliwe, zwykle są to dzieci z rodzin nam znanych z forum, sprawdzonych, zgłaszane przez opiekunów społecznych, osoby zajmujące się pomocą, jeżeli jednak ktoś zauważy jakieś nadużycia, które nie zawsze jesteśmy w stanie wychwycić prosimy o kontakt na maila AKCJI.

Lista Darczyńców oraz wszelkie dodatkowe informacje o wysyłce paczki i dotarciu na miejsce będą zawarte w tabeli, którą będziemy starały się aktualizować w miarę na bieżąco, pod niżej podanym linkiem: TABELA DARCZYŃCY
Lista potrzebujących dzieci zakwalifikowanych do akcji z miastem, z jakiego pochodzą i innymi podstawowymi danymi, będzie znajdować się pod następującym linkiem: TABELA POTRZEBUJĄCY

Aby zapisać potrzebujące dziecko na listę należy, wysłać WYŁĄCZNIE na adres akcji maila, w którego tytule należy napisać "zgłoszenie dziecka/dzieci", z następującymi informacjami:
1. Nick, jakiego zgłaszający używa na forum Gazeta.pl. , swój adres mailowy, telefon kontaktowy;
2. Imię i nazwisko dziecka, klasę, do której pójdzie, rodzaj szkoły (np. 3 klasa podstawówki), imię i nazwisko rodzica oraz adres, na który należy wysłać przesyłkę;
3. Proszę napisać czy dziecko potrzebuje tornistra/plecaka (dotyczy klas 1 i 4 podstawówki oraz 1 gimnazjum);
4. Proszę napisać czy zgłaszane dziecko/dzieci brały udział we wcześniejszych akcjach na Pomocnych emamach, jeżeli sytuacja rodziny była opisywana gdzieś na forum podać linki do wątków, jeżeli zgłaszającymi są osoby nieznane na forum prosimy o przesłanie nam mailem skanów bądź zdjęć dokumentów potwierdzających trudną sytuację (i nie mogą to być dokumenty sprzed roku). W razie niejasności będziemy w ramach weryfikacji zadawać dodatkowe pytania, więc proszę sprawdzać pocztę. Osoby, które nie będą odpowiadać na nasze maile nie będą zapisywane na listę;
5. Zgłaszając nie swoje dziecko do Akcji proszę pamiętać, aby uzyskać zgodę jego rodziców. Zgłaszający chciałby zrobić dobry uczynek, ale ktoś może nie życzyć sobie, aby obce osoby dostały jego dane adresowe i poznały sytuację rodziny. Ponadto zastrzegamy sobie prawo odmowy przyjmowania kolejnych rodzin zgłaszanych przez tę samą potrzebującą (wszystkich koleżanek, siostrzeńców, bratanic itp.);
6. Obowiązkiem zgłaszającego jest poinformowanie nas MAILOWO (nie na forum!!!) o tym, że przesyłka dotarła do dziecka. Tworzymy „czarną listę” osób, które nie raczą nas informować o otrzymywaniu paczek;
7. Osoby, które od poprzedniej akcji zmieniły dane [imię, nazwisko, wiek, ilość dzieci, nick] są proszone o zgłaszanie tego w pierwszym mailu. Inaczej nie będą brane pod uwagę [zaznaczam, że listy danych z poprzednich akcji są w naszym posiadaniu];
8. Osoby bez żadnego dorobku forumowego, bądź z jednym postem napisanym na rzecz akcji i bez potwierdzenia przez znanych forumowiczów nie będą brane pod uwagę;
9. W pierwszej kolejności obsługujemy rodziny znane nam już z forum i będące pod naszą opieką od dłuższego czasu.
Obserwuj wątek
    • magdag28 Re: Akcja Wyprawki 2011 24.07.11, 22:43
      Powiedzcie mi tylko dlaczego sie nie otwierają listy wyprawkowe? wchodzi mi tylko coś w googlach? Zgłoszenie wysłałam.
      • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 25.07.11, 18:13
        Może dlatego, że właśnie listy są w góglach wywieszone...?
        wink
    • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 25.07.11, 18:18
      Dziewczyny: podawajcie kontakt do siebie: skype, GG, telefony. To ułatwić może przepływ informacji.
      Oraz nie piszcie na priv do koordynatorek i do mnie. Ja *nie prowadzę* akcji, więc nie muszę pamiętać, co jest na listach, kto przesłał dokumenty i jakie musi dostać. Potrzebujące są zobowiązane podawać adres, a nie "nazywam się Zosia Malinowska i proszę wyprawkę do drugiej Be". Jeśli będziecie się wykazywać lenistwem i liczyć na to, ze koordynatorki same za Was wszystko zrobią, to ja się nie zdziwię, jak przestaną z Wami gadać i sama im doradzę nieodpowiadanie na niekompletne maile. Współrobiłam akcje przez trzy lata i wierzcie mi - to nie jest mięta.
    • wyprawki2011 A mie zaraz trafi szlag.... (do potrzebujących) 26.07.11, 10:41
      Drogie matki,
      uprzejmie informujemy że nie znamy na pamięć waszych adresów, wieków dzieci, numerów telefonów oraz szczegółowych zawiłości osobistych sytuacji!!!
      Mamy dosyć maili w rodzaju "moja sytuacje juz znacie, prosze o wyprawke dla Zuzi klasa druga, pozdrawiam Feliksa". I bez adresu, bez opisu sytuacji, bez stosowania sie do regulaminu i wypisania dokladnie punkt po punkcie tego, co trzeba.
      Oswiadczam że ja na takie maile nie bede odpowiadala w ogole od tej chwili.
      Za bardzo wam weszlo w rutyne to otrzymywanie pomocy chyba.
      sion2
      • ankap33 Podziękowania dla martha_sz2 01.08.11, 19:45
        Bardzo dziękuję Pani Marcie oraz organizatorkom akcji, które są wspaniałe i mają bardzo dobre serduszka. Wielkie uściski od nas dla Was i buziak od Dawidzia.
    • wrzesniowamama07 Re: Akcja Wyprawki 2011 10.08.11, 10:49
      wysłałam wczoraj maila ze zgłoszeniem (darczyńca) ale w tabelce nie widzę... Hm, ponawiam pytanie, bo może zaginęło na wątku o braku darczyńców - maila wysłałam z niegazetowego adresu, czyżby nie doszedł? Bo nie mam adresu na gazeta.pl, nie aktywowałam wink
      • wyprawki2011 Re: Akcja Wyprawki 2011 10.08.11, 12:55
        chyba już poszła odpowiedź do Ciebie.
        • wyprawki2011 Ogłoszenie dla darczyńców - ważne!!! 10.08.11, 18:01
          Informujemy iż żaden darczyńca, który zgłosi sie do akcji nie ma obowiązku wykupić dokładnie taką liczbę przedmiotów z listy "A", która jest podawana na maila. Listę "A" należy traktować obowiązkowo co rodzaju przyborów a nie liczby opakowań.

Można także zadeklarować chęc kupienia samego tornistra lub plecaka, można także zadeklarować chęc zrobienia wyprawki wspólnie z kimś innym.
          • miedzymorze Re: Ogłoszenie dla darczyńców - ważne!!! 11.08.11, 13:15
            Proponuję aby wszystkim potrzebującym, którzy mają dzieci w odpowiednim zakresie wiekowym przesłanie informacji z tego linka:
            edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=3876
            są tu od razu wzory dokumentów do złożenia.
            Termin mija 10 września, można spokojnie zdążyć.

Złożenie wniosków można potraktować jako obowiązkowe kryterium otrzymania pomocy w przyszłym roku.

pozdr,
            mi
            • sion2 Re: Ogłoszenie dla darczyńców - ważne!!! 12.08.11, 12:47
              Dziekujemy bardzo za te informację, ale... jest ona nam doskonale znana smile. takie dofinansowanie można zdobyc w każdej gminie na terenie całej Polski. Wysokośc dofinansowania zalezy od zasobności danej gminy, wysokości dochodów miesiecznie na członka rodziny w danej rodzinie. Komplet podręczników do klas 1-3 w szkole podstawowej kosztuje ok 240-280 zł (razem z religia oraz angielskim). Komplet do gimnazjum to kwota od 350 do 450 zł, do liceum - ponad 500 zł. Bardzo rzadko kwota przyznanego dofinansowania pokrywa całkowity koszt zakupu podręcznikow.
              Zas akcja wyprawki szkolne dotyczy przyborów szkolnych a nie podręcznikow.
              Ponadto jesli z dofinansowania do podręcznikow zostają jakies pieniądze - zarzadza nimi pedagog szkolna, rodzice nie otrzymują ich do ręki - zwykle opłacane jest ubezpiecznie obowiazkowe dla dziecka, basen i wycieczki oraz imprezy klasowe na które w ciagu roku szkolnego potrzebne są składki zas dzieci "biedne" zwyczajowo nie przynoszą pieniedzy z domu.
              Z wyżej wymienionego stypendium można i trzeba także dokupić mnóstwo rzeczy w ogóle nie objętych naszymi listami wyprawkowymi np. flet, zeszyty do muzyki, stroje gimnastyczne, obuwie sportowe, tornistry i plecaki. Mozna także kupic dziecku obuwie zimowe jesli sprzedawca zgodzi sie napisac na fakturze "obuwie sportowe".
              Mam nadzieje że wyczerpująco rozwiałam wątpliwości.
              Skąd to wszystko wiem? własnie pomocą w takim rozsądnym gospodarowaniu dofinansowaniem do podręczników zajmuję się od 7 lat w pewnej rodzinie wielodzietnej.
              • miedzymorze Re: Ogłoszenie dla darczyńców - ważne!!! 12.08.11, 12:57
                Jeśli jest Wam znana to bardzo dobrze, chodziło mi bardziej o to, żeby ją rozpropagować wśród potrzebujących, gdyż jak same wiecie najlepiej zgłaszają się nowe osoby, a sądząc po wpisach na forum nie wszystkie osoby potrzebujące są zorientowane w tym, co im przysługuje.

pozdr,
                mi
    • rudolf-abs Re: Akcja Wyprawki 2011 11.08.11, 10:50
      Bardzo szlachetna akcja, popieram smile
      • anna.k777 Re: Ginger2010 11.08.11, 13:57
        Bardzo dziękujemy Ginger 2010 za wyprawki dla Marcinka i Heli
      • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 11.08.11, 20:45
        To miłesmile Zostań Darczyńcąsmile
        • roxanna1336 Re: Akcja Wyprawki 2011 12.08.11, 08:16
          Zalinkowałam na moim forum "oszczędzamy " mam nadzieję ,że ktoś się zgłosi .
    • pa_yo Re: Akcja Wyprawki 2011 13.08.11, 14:47
      Do darczyńców - może warto dopytywać czy obdarowywane dziecko jest prawo czy leworęczne, teraz jest tyle udogodnień dla leworęcznych na rynku ( w tej samej cenie co standardowe - praworęczne odpowiedniki), że aż szkoda dziecku startu w szkole nie ułatwić, jeśli jest taka potrzeba oczywiście, w szoku jestem, że są nawet temperówki dla leworęcznych i nożyczki.

do zastanowienia się smile
      • wyprawki2011 Re: Akcja Wyprawki 2011 13.08.11, 15:08
        A dzis jes miedzynarodowy dzien leworęcznych smile
        • pyska32 Re: Akcja Wyprawki 2011 13.08.11, 20:08
          Zacne. Kolejna ściepa na biedne dzieci.Wyręczacie naszych "kochanych " rządzących w temacie zabezpieczenia podstawowych potrzeb obywateli. Na dłuższą metę...porażka.
          • isabelka20 Re: Akcja Wyprawki 2011 13.08.11, 21:38
            podstawowe potrzeby młodych obywateli powinni zabezpieczać rodzice, a nie rządzący.
    • iza0affelt Podziękowanie dla easyblue 16.08.11, 15:35
      Pragnę ślicznie podziękować za piękną wyprawkę szkolną dla synka. Dawidek bardzo się cieszy z tych wszystkich rzeczy, już nie może się doczekać kiedy pójdzie do szkołysmile
      Jest to dla nas wielka pomoc, dziękujemy!
      • klara1985 Dziekuje pani Ewa.R 17.08.11, 14:18
        Pragne z całego serca podziekowac za wyprawke, bardzo nam sie przyda a Laura bardzo zadowolona-odlicza juz dni do zerowki.
        Pozdrowienia dla całej rodziny
        • magdag28 Re: Dziekuje pani Ewa.R 17.08.11, 14:29
          Bardzo ale to bardzo bardzo mocno dziekuję pani która robiła wyprawkę dla moich maluchów dzieci szaleją ze szczescia a mi az łzy poleciały jak zobaczyłam ich wielką radośc i zawartość wyprawek... jeszcze raz bardzo dziekuję pani A.minkowska w imieniu moim i dzici
    • wyprawki2011 Uwaga brakuje Wyprawek dla 7 dzieci! 17.08.11, 15:26
      1. Kacper z Puchaczowa idący do 1 klasy
      2. Nikola 1 klasa - Rychliki-częśc wyprawki
      3. Natalia z Gliwic - 2 gimnazjum
      4. Tycjan z Lublina 6 klasa
      5. Łukasz z Kowies - 2 gimnazjum
      6. Grześ ze Szprotawy 2 gimnazjum
      7. Ela ze Szprotawy - 2 gimnazjum
      • justyna198515 Re: Uwaga brakuje Wyprawek dla 7 dzieci! 21.08.11, 18:18
        Czy moge zrobic wyprawke dla jednego dziecka, zglaszalam sie mailowo. Może być jakaś klasa gimnazjumsmile
        • pingie Re: Uwaga brakuje Wyprawek dla 7 dzieci! 22.08.11, 12:25
          Wysłałam zgłoszenie na wyprawkowy adres - chętnie przyłączę się do akcji i zakupię wyprawkę dla jednego dziecka
    • karolina198001 ola_mi 19.08.11, 14:21
      Pragnę bani bardzo podziękować za wyprawkę dla Wiktora smile Był zachwycony, serdecznie dziękuję w jego imieniu bo sam jeszcze nie napisze smile
      • judyta789 Mamba 30 21.08.11, 15:28

Bardzo dziekuje za wyprawki dla moich dziewczyn smile. Pozdrawiam
    • madziazi3 Mamba 30,forum grudniowe dzieci 2010 22.08.11, 12:31
      W imieniu swoim i Macka jeszcze raz bardzo dziękujemy za wspaniałą wyprawke.
      Pozdrawiamy
      Magda i Maciek
    • mamakacperka-pl Dziękujemy alanine!!! 22.08.11, 18:39
      Pragnę z całego serca podziękować Dorocie(alanine) za wyprawkę dla mojego synka!!!
      Mały nie wiedział za co najpierw ma się złapać aby wszystko obejrzećsmile
      Dziękujemy bardzo.
      Pozdrawiam
    • olamaj29 Re: Akcja Wyprawki 2011 25.08.11, 13:05
      Serdeczne podziękowania dla queen_elizabeth za cudowną wyprawke dla moich dziewczynek pozdrawiam serdecznie
      • queen_elizabeth Re: Akcja Wyprawki 2011 26.08.11, 08:16
        Cieszę się, że paczka dotarła i zdążyłam przed 1 wrześniasmile Powodzenia w nowym roku szkolnym dla Sandry i Nataliismile
        • aga1309 doti111 dziękujemy:) 26.08.11, 16:11
          Ślicznie dziękuję w imieniu swoim i córki
    • sabka22 Dziękuję wrześniowamama07.... 26.08.11, 20:31
      Bardzo dziękujemy za wyprawkę dla Natalkismile
      Pozdrawiam serdeczniesmile
    • marysienka_1951 Re: Akcja Wyprawki 2011 28.08.11, 19:39
      PODZIĘKOWANIA ZA PIĘKNE WYPRAWKI DLA MOICH CÓREK ,A SZCZEGOLNE PODZIEKOWANIE DLA DOROTY s ZA WYPRAWKE DLA MOJEJ STARSZEJ CORKI PIEKNA I OBFITA- SPRAWILY NAM DUZO RADOSCI .POZDRAWIAM. MAGDA
      • annika1801 Mrs.Little Beer-dziękujemy 29.08.11, 13:59
        Z całego serca dziękujemy za wyprawkę.Jest śliczna,kolorowa,duża,córcia ma już wszystko,co niezbędne i jest bardzo szczęśliwa.
        Dziekujemy i cieplutko pozdrawiamy-jeśli można proszę o maila,Julka chce podziekować na privsmile)))
    • saramolenda podziekowania 31.08.11, 01:13
      serdecznie dziekujemy za paczke i za to, ze pomimo problemu z dokumentami, darczynca sie znalazl i paczka zostala wyslana
      postaram sie osobiscie o te dokumenty...jeszcze raz dziekujemy za wszystko kochani po raz kolejny !
      smile
    • iza0750 Podziękowania dla koleżanki Sylwii 11022000 31.08.11, 16:09
      Serdecznie dziękuję koleżance Sylwii 11022000 za przybory szkolne dla córki oraz podziękowania dla Sylwii za wielkie serce włożone w akcje. Pozdrawiam. Iza0750
    • ulana75 Re: Akcja Wyprawki 2011 03.09.11, 09:50
      Witam, mam 3 córki. Dwie idą do 1 klasy liceum, a trzecia do 3 klasy szkoły podstawowej. Jestem w trudnej sytuacji,drugi miesiąc bez wynagrodzenia, gdyż wykorzystałam 182 dni płatnego zwolnienia lekarskiego. Czekam na komisję z zusu, o przyznaniu lub nie zasiłku rehabilitacyjnego. Ciężko w dzisiejszych czasach wyprawić 3 dzieci do szkoły. Gdyby mógł ktoś pomóc, bedę wdzięczna.
      • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 05.09.11, 12:22
        Ula, dobrze się czujesz? Raz, ze akcja już się skończyła, dwa, ze chyba masz jakąś znakomitą pracę:
        forum.gazeta.pl/forum/w,89476,119603876,126032009,Re_Zarobki_100_500_2000zl_i_wiecej_na_miesiac_.html
        100, 500, 2000,- na miesiąc?
        A te persy syberyjskie jak sprzedałaś, to nie zostało na zeszyty? Ni nie żartuj! Prawie 1000,- za nie zgarnęłaś, jeśli ten ostatni też poszedł do ludzi. Może się hodowlą zajmij? Rasowe koty wymagają inwestycji, ale dobrze przemyślane działania mogą przynieść niezłą kasę...
        • omnyx25 Re: Akcja Wyprawki 2011 05.09.11, 14:03
          Mimo nie otrzymania wyprawki dziekuje za chec pomocy . Pozdrawiam .
          • sylwia11022000 Re: Akcja Wyprawki 2011 05.09.11, 17:16
            informacje o wysyłce posiadamy
            mam nadzieje że to tylko wina naszej genialnej poczty
            proszę poczekać na wyjaśnienie sytuacji
            • omnyx25 Re: Akcja Wyprawki 2011 06.09.11, 09:29
              Przykra sytuacja bo czekalam z mysla ,ze Kubus otrzyma paczuszke.Niestety nic nie przyszlo.
              • piotr_57 Re: Akcja Wyprawki 2011 06.09.11, 15:13
                omnyx25 napisała:

> Przykra sytuacja bo czekalam z mysla ,ze Kubus otrzyma paczuszke.Niestety nic n
                > ie przyszlo.

No i co się robi w takiej sytuacji?
                Czekasz dalej, czy jakoś jednak kupiłaś małemu potrzebne rzeczy? Wszystkie? Część? Według mnie to ta akcja miała za późny termin. W razie "wpadki" nie ma już nawet możliwości skorygowania błędu, znalezienia nowego darczyńcy. Poza tym sprawdziłem w tych tabelach, że Twoja "dobrodziejka" nawet profilu nie utworzyła. Jaka więc była jej wiarygodność od samego początku?
                Nie podoba mi się ta sytuacja.
                • penelopa40 Re: o dobrodziejkach i profilach 06.09.11, 15:35
                  Poza tym sprawdziłem w tych tabelach, że Twoja "dobrodziejka" nawet profilu nie utworzyła. Jaka więc była jej wiarygodność od samego początku? Nie podoba mi się ta sytuacja.

tak tylko jako post-scriptum: jestem na forum gazety od 10 lat, pomogłam i pomagam wielu ludziom, na przestrzeni tych 10 lat w tysiącach nie setkach zł, a żadnego profilu nie mam, i co gorsza nie zamierzam mieć! i co ma jakiś durny profil na necie do wiarygodności?
                • sylwia11022000 Re: Akcja Wyprawki 2011 06.09.11, 21:51
                  wiarygodność taka, że brała udział w innych akcjach i było ok
                  paczka wysłana była 22-08
                  jutro darczyńca będzie składał reklamację na poczcie, bo wcześniej nie można było- poczta daje sobie 14 dni na dostarczenie, dopiero po tym terminie można reklamować
                  • piotr_57 Re: Akcja Wyprawki 2011 06.09.11, 22:02
                    sylwia11022000 napisała:

> wiarygodność taka, że brała udział w innych akcjach i było ok
                    > paczka wysłana była 22-08
                    > jutro darczyńca będzie składał reklamację na poczcie, bo wcześniej nie można by
                    > ło- poczta daje sobie 14 dni na dostarczenie, dopiero po tym terminie można rek
                    > lamować

W takim razie nie pozostaje mi nic innego niż przeprosić, zarówno darczyńcę jak i organizatorów. smile
                    Nie mam żadnej wiedzy (nie mówiąc już o doświadczeniu) w akcjach charytatywnych.
                    Z założenia jestem przeciwnikiem "dobroczynności" bezpośredniej, ale post kobity dziękującej za "dobre chęci" mimo, że wyprawki nie otrzymała, zrobił na mnie pewne wrażenie (niespodziewanie dla mnie samego).
                    Stad moje "wtrącenie" się w temat.
                    Jeszcze raz przepraszam i dziękuję za wyjaśnienie.
                • omnyx25 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 15:37
                  piotr_57 napisał:

> omnyx25 napisała:
                  >
                  > > Przykra sytuacja bo czekalam z mysla ,ze Kubus otrzyma paczuszke.Niestety
                  > nic n
                  > > ie przyszlo.
                  >
                  > No i co się robi w takiej sytuacji?
                  > Czekasz dalej, czy jakoś jednak kupiłaś małemu potrzebne rzeczy? Wszystkie? Czę
                  > ść? Według mnie to ta akcja miała za późny termin. W razie "wpadki" nie ma już
                  > nawet możliwości skorygowania błędu, znalezienia nowego darczyńcy. Poza tym spr
                  > awdziłem w tych tabelach, że Twoja "dobrodziejka" nawet profilu nie utworzyła.
                  > Jaka więc była jej wiarygodność od samego początku?
                  > Nie podoba mi się ta sytuacja.

Panie piotrze_57 czekalam do ostatniej chwili,Moze naiwna jestem ale gdzies tam liczylam na pomoc. Okazalo sie ze cos poszlo nie tak.Bycmoze tak musialo byc. Syn w ubieglym roku chodzil do zerowki jako 5-cio latek , w tym roku powtarza zerowke majac 6 lat. Pozostalo mi troszke materialow ze szkoly,jakis kredek.Pozbieralam wszystko co szko,to co sie jeszcze nadalo i tak poslalam go do zerowki.Na dzien dzisiejszy ma nie wiele ale mam nadzieje ,ze uda sie mi jakos zorganizowac reszte. Czesc oczywiscie musialam kupic sad co odbilo sie na domowym budrzecie. Mimo wszystko itak jestem wdzieczna ,ze jest takie miejsce gdzie moge w jakims stopniu poprosic o pomoc. Staram sie jak moge aby radzic cobie sama ale czasami brakuje sil,funduszy...Ogolnie to cala moja sytuacja mnie przerasta sad .
                  • slonko1335 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 15:40
                    Niestety dotychczas nie było chyba Akcji żeby nie nawaliła poczta z jakąś paczką, zawsze jedna-dwie gdzieś giną po drodze, pocieszające jest tylko to, że najczęściej odnajdywały się potem, po czasie ale jednak.
                    • omnyx25 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 15:45
                      Mimo wszystko bardzo dziekuje,ze moglam zglosic synka do akcji.Pozdrawiam.
                      • isabelka20 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 16:25
                        Wiesz co Omnyx biedne są twoje dzieci, jako matka nie potrafisz zapewnić nawet wyprawki do zerówki to co będzie dalej. Twój post świadczy naprawdę o twojej niewydolności i o tym, że sama z siebie nie dałaś dziecku z wyprawki nic poza starymi kredkami.
                        • piotr_57 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 17:00
                          isabelka20 napisała:

> Wiesz co Omnyx biedne są twoje dzieci, jako matka nie potrafisz zapewnić nawet
                          > wyprawki do zerówki

Gdyby potrafiła, to by nie przychodziła na to forum.

to co będzie dalej.

Boh znajet szto budiet!

Twój post świadczy naprawdę o twojej ni
                          > ewydolności

To aż doktorat trzeba pisać żeby skumać, że ktoś kto "nie potrafi" jest "niewydolny?? Co to za szkoła?? WSNGW? czy WSWD?

i o tym, że sama z siebie nie dałaś dziecku z wyprawki nic poza sta
                          > rymi kredkami.

Bzdecisz. Przecież pisze, że co mogła to dokupiła(Czesc oczywiscie musialam kupic co odbilo sie na domowym budrzecie.)
                          Nie nauczyli Cie czytać na tych Twoich doktoratach?
                          To co napisałaś może by i nie raziło w ustach prawnika czy ekonomisty, ale jeśli pisze to "pracownik socjalny" i " kurator sądowy" to jest to nie tylko nieetyczne, ale wręcz haniebne.
                          • isabelka20 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 17:05
                            Coś ty wielki Panie Piotrze. Aleś mi powiedział haha. Może dlatego, że jestem pracownikiem socjalnym i kuratorem nie głaszczę tylko tępię pewne zachowania. O mój doktorat się nie martw nie twoja piaskownica więc zmykaj wielki Panie prawniku z bożej łaski.
                            • piotr_57 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 17:17
                              isabelka20 napisała:

> Coś ty wielki Panie Piotrze. Aleś mi powiedział haha. Może dlatego, że jestem p
                              > racownikiem socjalnym i kuratorem nie głaszczę tylko tępię pewne zachowania.

Niczego nie tępisz. Bo tu nie ma niczego do "tępienia". Nie widzę żadnych zachowań godnych potępienia.
                              A Tobie brak podstawowej logiki. Jeśli ktoś nie potrafi i jest niewydolny, to co Ty chcesz w nim tępić?

>O mój doktorat się nie martw

Martwi mnie poziom szkolnictwa wyższego.

nie twoja piaskownica więc zmykaj wielki Panie prawn
                              > iku z bożej łaski.

Elokwencja spod budki z piwem, a nie uczelni.
                              Ale to Twój problem.
                              • isabelka20 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 17:22
                                Ja również polecam czytanie ze zrozumieniem, gdyż ani nie robię doktoratu ani nie wykładam na uczelni.
                                Tak język jak spod budki, cóż zboczenie zawodowe.
                                Żegnam
                                • piotr_57 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 17:55
                                  isabelka20 napisała:

> Ja również polecam czytanie ze zrozumieniem, gdyż ani nie robię doktoratu ani n
                                  > ie wykładam na uczelni.

Jeśli piszesz o "planach" (W planach doktorat i wykładanie na uczelni) to ja rozumiem, że już coś robisz w tym kierunku, uczęszczasz na studia doktoranckie, zbierasz materiały itp.
                                  Jeśli nie, to mówmy raczej o "marzeniach sennych" a nie o planach.

> Tak język jak spod budki, ..

To należy w Tobie tępić! big_grinbig_grin

..cóż zboczenie zawodowe.

Raczej pozostałość, niż "nabytek".

> Żegnam

Przykro mi sad. Mam Ci jeszcze tyle do powiedzenia smile
                        • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 23:04
                          Isabelka, nie przesadzasz aby? Gdyby cudowny twór o wdzięcznym skrócie MOPS nie [tak, tak, wiem, wina ustawodawcy, nie urzędnika...] nie stosował rozdawnictwa dla obiboków i pijaków i nie musiał się skupiać na "ofiarach przemocy", które dostaną klapsa, gdyby nie wymyślał sam sobie również dodatkowych zajęć w postaci na przykład nakładania obowiązku pobierania przez petenta zasiłku rodzinnego, nawet, kiedy petent wcale o tym nie marzy i tak dalej - to może ludziom takim, jak Omnyx, która bynajmniej nie robi wrażenia ćwierćinteligentki - był w stanie pomagać bardziej konstruktywnie?Gdyby szanowne socjalne terenowe przeprowadzały wywiady środowiskowe wśród sąsiadów i demaskowały pracujących na czarno cwaniaków, którzy biorą świadczenia faktycznie im nienależne - zostało by więcej dla naprawdę potrzebujących. I nie mów,że socjalnym tego nie wolno, bo wolno. Tylko potem są na nie nonsensowne skargi, ze "wypytują sąsiadów", a one wolą sobie oszczędzić stresu.
                          I nie traktuj Piotra, jakby był workiem treningowym. To nie jest dobry obiekt do rozładowywania napięć...
                          • isabelka20 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 09:57
                            co do nakładania obowiązku pobierania zasiłku rodzinnego to niewiem o czym mówisz, bo u nas zasiłki rodzinne są jako odbrębna instytucja i my takiego obowiązku nie nakładamy. Aczkolwiek jeżeli przychodzi osoba z podaniem o pomoc co ma oznaczać, że sobie nie radzi finansowo, to jej psim obowiązkiem jest uzyskać wszelkie możliwe przysługujące jej świadczenia. Podobnie jak forum zmusza do chodzenia i proszenia o kaszę, makaron itd.
                            Może kiedyś w końcu gdzieś zasiądzie ktoś porządny i zmieni ustawę, ale to ja już pewnie na emeryturze będę wink
                            • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 12:25
                              Taaa... W takim samym stopniu "psim obowiązkiem" pracownika socjalnego jest traktować podopiecznych [swoich i cudzych] jak ludzi, nie jak łajno.
                              Wiesz, gadałam właśnie w ubiegłym tygodniu z lokalnymi pracownicami socjalnymi i prawniczka z MOPS. Z kretyńskiej ustawy zdają sobie sprawę znakomicie. Z tego, że większość podopiecznych MOPS to ludzie niewydolni, leniwi albo cwani - również. Zdajesz sobie zapewne sprawę, ze również jestem podopieczną MOPS z racji niepełnosprawności mojej córki i że różnica miedzy mną a [przykładowo] lizką, okzsilip i wieloma innymi jest dość zasadnicza, prawda? No więc mogły rozmawiać szczerze. I powiedziały mi jedną ważną rzecz: do pracy jako pracownicy socjalni czy kuratorzy socjalni ludzie muszą mieć stosowne preferencje i odpowiednią dozę empatii oraz zrozumienia, że ludzie są różni i różnie sobie radzą. Inaczej po roku, pięciu czy dziesięciu odchodzą, bo się zwyczajnie do tej roboty nie nadają.
                              Właśnie się zastanawiam, czy dla Ciebie nie nadszedł stosowny moment do zmiany fachu. Tym bardziej, że wiesz, że wątek wyprawkowy generalnie nie służy wylewaniu pomyj na potrzebujące i stwierdzaniu,że są matkami do bani.
                              Nie każdy jest tak zaradny jak Ty, żeby się załapać do budżetówki, siąść za biurkiem i pisać "gorszym"; "jaką ty jesteś matką?!". Zanim klikniesz kolejny raz "WYŚLIJ" - zastanów się, co chcesz wysłać, co ma to wnieść i ile w tym sensu, OK?
                              • isabelka20 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 16:32
                                bj wybacz, ale nie ja na tym forum wiodę prym w traktowaniu ludzi jak łajno. Daleko mi do tego, od takiego traktowania to forum ma inne cudowne stałe "forumki".
                        • justyna198515 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 10:25
                          Biedni to są pani podopieczni. Chyba minęła się Pani z powołaniem. Proponowałabym zmianę zawodu. Żal tylko, że kobieta musiała dowiedzieć się jaką jest matką od osoby, która jej nie zna zupełnie.
                          • isabelka20 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 10:40
                            Oj tak minęłam się wink Dobrze, że moi klienci nie wymagają ode mnie pomocy finansowej (gdyż od pewnego czasu nie zajmuję się wnioskami o pomoc finansową).
                            Wiesz Justyno ja odniosłam się jedynie do postu napisanego przez Omnyx w tonie takim, że nie świadczy to dobrze. Nie odniosłam się do jej życiowych poczynań jako matki wychowującej samotnie dzieci, a do konkretnej sytuacji, o której sama napisała. I do tej sytuacji odniosłam niewydolność.
                          • piotr_57 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 10:47
                            justyna198515 napisała:
                            Żal tylko, że kobieta musiała dowiedzieć się jaką jest matką
                            > od osoby, która jej nie zna zupełnie.

Dziwaczne stwierdzeniesmile, ta kobieta niczego się nie dowiedziała, a co najwyżej została (w chamski sposób) pomówiona o bycie złą matka. Nic więcej.
                            Niestety na pomówienia w necie nikt jeszcze nie wymyślił racjonalnego sposobu.

• justyna198515 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 13:06
                              Rzeczywiście, dziwaczne smile
                        • omnyx25 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 13:10
                          isabelka20 napisała:

> Wiesz co Omnyx biedne są twoje dzieci, jako matka nie potrafisz zapewnić nawet
                          > wyprawki do zerówki to co będzie dalej. Twój post świadczy naprawdę o twojej ni
                          > ewydolności i o tym, że sama z siebie nie dałaś dziecku z wyprawki nic poza sta
                          > rymi kredkami.

Pani isabelko20 mozliwe ,ze powinnam byc twarda na Pani wypowiedz lecz to boli. Ma Pani racje co zemnie za matka.... Wolalam dac dziecku stare kredki niz kupic. Dalam stare bo nie mialam pieniedzy na nowe. Moj budrzet domowy jest przeciazony i wolalam kupic dzieciom jedzenie niz nowe kredki. Mozliwe ,ze jestem nie zaradna ale staram sie jak tylko moge. Od ponad trzech lat odmawiam sobie wszystkego abym mogla jakos zapewnic dzieciaka (choc troszeczke) to czego potrzebuja. Przezylam koszmar w dziecinstwie jak i malzenstwie. Wolalam byc sama z dziecmi niz byc ponizana , bita i aby moje dzieci na to patrzyly. Czy to tez Pani nazwie niezaradnoscia? . Moje zycie to wegetacja bo inaczej tego nazwac nie mozna.Walcze tylko dla dzieci! Poszlam do szkoly aby zdobyc wyksztalcenie bo mam tylko zawodowe , a to tylko dlatego bo nie mam pracy a tu gdzie mieszkam bez wyksztalcenia ciezko ja znalezc. Nie tlumacze sie Pani lecz zabolalo mnie to co Pani napisalasad . Wiele razy plakalam i placze po nocach bo nie mam pieniedzy na to i tamto... nie moge znalezc pracy , dzieci choruja itp... Jak ktos Taki jak Pani moze tak oceniac ludzi?.Nie zna mnie Pani i mojej sytuacji, wiec coz Pani moze o mnie powiedziec... Tyle co nic... . Ma Pani prawo do wlasnego zdania i wypowiedzi ale dlaczego tak Pani ocenia ludzi? . Ja tylko chcialam podziekowac za chec pomocy . Nic poza tym . Pozdrawiam i zycze milego dnia .
                        • easyblue Re: Akcja Wyprawki 2011 17.09.11, 20:05

> wyprawki do zerówki to co będzie dalej. Twój post świadczy naprawdę o twojej ni
                          > ewydolności i o tym, że sama z siebie nie dałaś dziecku z wyprawki nic poza sta
                          > rymi kredkami.

Te dwa zdania wystarczą, by wiedzieć co sobą reprezentujesz, albo raczej że prócz głupoty, sadyzmu /tak, sadyzmu/ i przerażającego braku empatii nie reprezentujesz sobą NIC. Mam nadzieję, ze twoje szefostwo zastanowi się nad twoją przydatnością w zawodzie, który wykonujesz. Może wtedy zaczniesz patrzeć dalej, niz na długość czubka własnego nosa.
                  • mamba30 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 13:49
                    Hej, mam zestaw kredek, nowych, jakieś ołówki, blok, farby lekko używane. Napisz, jeżeli byłabyś zainteresowana, mogę wysłać. Co jeszcze najbardziej potrzeba synkowi?
                    • omnyx25 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 14:05
                      Napisalam do Pani na priv .
                      • mamba30 Re: Akcja Wyprawki 2011 08.09.11, 14:28
                        odpisałam
        • ulana75 Re: Akcja Wyprawki 2011 05.09.11, 15:17
          Jesteś niesprawiedliwa. Pracy w tej chwili nie mam, a te linki co wkleiłaś dotyczą pracy w internecie, dostałam je jak się logowałam na tamtych stronach, szukając pracy. Mimo wszystko życzę Ci, byś się nigdy nie znalazła w takiej sytuacji, w jakiej ja jestem. A kotki, były mojej córki, i poszły do ludzi za symboliczne pieniądze, po to by miały dobrze, a nie by na nich zarabiać.
          • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 05.09.11, 15:39
            230,- za kotka to w rzeczy samej kwota symboliczna.
            Dziękuję, ze nie życzysz mi źle. Niemożność podjęcia pracy ze względu na niedosłuch córki jest dla mnie wystarczającą frajdą...
            Widzisz... Gdybyś przeczytała choćby pierwszy post z tego wątku-uważnie przeczytała- wiedziałabyś, ze akcja się skończyła tak jakoś w sierpniu. Może i nie jestem bardzo miła, ale czy niesprawiedliwa? Ot, opieram się na informacjach, które znajduję w necie...
            Mam nadzieję, że szybko znajdziesz normalną pracę,a nie 4 grosze od kliknięcia...
            Pozdrawiam.
            • ulana75 Re: Akcja Wyprawki 2011 05.09.11, 22:45
              Przykro mi z powodu choroby Twojego dziecka, na pewno nie jest Ci lekko. Masz rację. Nie doczytałam wszystkich postów. Po prostu weszłam i napisałam. Ale nikogo tu nie obrażam. Jeśli chodzi Ci o koty, to córka sprzedała 3 po 150 złotych, a czwartego za 50, więc nie są to kokosy. Ale to chyba nie jest miejsce na pisanie o takich sprawach. Sama masz dzieci i wiesz ile kosztuje wychowanie, ubranie i nakarmienie. Moje dzieci są cudowne i mam nadzieję, że nie będą pamiętały, że mama nie mogła im kupić soczku, bo musiała kupić chleb, że zbierały gałązki żeby napalić w piecu, że spały w kurtkach. Całe szczęście,że mamy siebie. Nie przeczytałam i napisałam. Mój błąd. Ale atak z Twojej strony otworzył mi oczy. Jestem tylko ja i moja rodzina.
              • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 05.09.11, 23:06
                Jeśli przeczytasz regulamin wewnętrzny i informacje na szpilce, to jeszcze bardziej Ci się otworzą oczy. Jeśli dodatkowo poznasz lepiej forum, to zorientujesz się, że z mojej strony nie było żadnego ataku, że dzieci mam jedno, że niedosłuch to nie jest jakaś straszliwa choroba i tylko słyszącym się zazwyczaj zdaje, że to dramat, niemniej dziękuję...
                Wiesz, zawsze możesz przeczytać to, co mówiłam, zastosować się i dostać stosowną pomoc.

Szkoda, ze coraz częściej "prośby" o pomoc polegają na składaniu zamówienia bez wcześniejszego zapoznania się ze specyfiką Pomocnych. I nie - to nie jest wyłącznie do Ciebie. To jest ogólnie, bo coraz więcej pojawia się tu osób, które piszą, co przyjmą...
                • ulana75 Re: Akcja Wyprawki 2011 06.09.11, 09:03
                  Dzięki, za pomoc na forum. Wcześniej nie zaglądałam na takie strony, i nie czytałam. Wiesz, ludzie piszą bo jest im trudno. Nam również. Na pewno nie każdy chce coś dostać, to chyba raczej chęć powiedzenia innym o swoich problemach. Wtedy może czują,że nie są sami w tym całym życiu, i jest im łatwiej. Ktoś, kogoś pocieszy, napisze, odpowie. Czasem wystarczy dobre słowo.
                  • bj32 Re: Akcja Wyprawki 2011 06.09.11, 16:03
                    Wiem, Ula. Jestem tu adminem piąty rok, tyleż zajmuję się pomocą. A część dziewczyn jest znacznie dłużej, niż ja. Tylko jest zasadnicza różnica między "chciałam się wygadać,potrzebuję podpowiedzi", a "przyjmę tira kaszanki". Ostatnio coraz częściej jest o kaszance...
                    • bi_scotti Re: Akcja Wyprawki 2011 06.09.11, 16:28
                      Chcialam "publicznie" podziekowac Slonko1335 za posrednictwo: pozwolila mi wyslac pieniadze na Jej prywatne konto, dokonala zakupow dla potrzebujacej rodziny i wyprawki dla dzieci poslala smile Bardzo, bardzo dziekuje - taka ludzka sztafeta zawsze mnie wzrusza ...
                      Gdyby wszyscy ludzie dobrej woli ... itd ...
                      Wszystkie DOBRE DUSZE zaangazowane w organizacje i administrowanie akcji pozdrawiam jak najserdeczniej i klaniam sie z wielkim szacunkiem!
    • przyjacielaanna Re: Akcja Wyprawki 2011 07.09.11, 22:36
      Chciałam bardzo serdecznie podziękować za paczuszki od P. Beaty Sz.-Cz. dla moich chłopaków i P. Ola_mi dla mojej jedynej córeczki. Bardzo serdecznie dziękuję. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

przyjacielaanna
      • atena12345 omnyx 08.09.11, 08:18
        Napisz do mnie na anetawaz@interia.pl
        Pozdrawiam
        • isabelka20 Re: omnyx 08.09.11, 09:52
          Widzisz bj nie mogą socjalni chodzić po sąsiadach, a owszem dużo by to ułatwiło, gdyż sąsiedzi zazwyczaj wiedzą wiele więcej niż powinni.
          Nie traktuję niejakiego Pana Piotra jako worka treningowego, daleka jestem od tego, dlatego też zakończyłam tę dyskusję nie wnoszącą nic do wątku. Nie pozwolę sobie jednak na traktowanie mojej osoby jako debila przez taką osobę jak niejaki Pan Piotr (swoją drogą nie życzę sobie by ta osoba mówiła do mnie na "ty").
          • piotr_57 Re: omnyx 08.09.11, 10:56
            isabelka20 napisała:
            .
            > Nie traktuję niejakiego Pana Piotra jako worka treningowego, daleka jestem od t
            > ego,

To dobrze, bo mogłabyś sobie łapkę ułamać smile

dlatego też zakończyłam tę dyskusję nie wnoszącą nic do wątku.

Dyskusja polega na naprzemiennym wnoszeniu argumentów, z koniecznym wykazaniem dobrej woli zrozumienia rozmówcy. W Twoim poście nie było żadnych argumentów a tylko pomówienia, że o chęci zrozumienia drugiej osoby już nawet nie wspomnęsmile
            W żadnym więc wypadku nie mogło być mowy o dyskusji, a tym samym o jej zakończeniu.

Nie pozwolę
            > sobie jednak na traktowanie mojej osoby jako debila

Az mi się nogi trzęsą z przejęcia, tak jestem ciekaw jak tego dokonasz big_grinbig_grin

(swoją drogą nie życzę sobie by ta osoba mówiła do mnie na "ty").

Masz prawo sobie nie życzyć!!!
            Możesz sobie nie życzyć 24h/dobę 7 dni w tygodniu smile
            • isabelka20 Re: omnyx 08.09.11, 11:00
              wink
              • piotr_57 Re: omnyx 08.09.11, 11:30
                isabelka20 napisała:

> wink

Skoro tak, to cofam wszystkie przykre słowa i życzę miłego łikendusmile
                a jak chodzi o omnix to przeczytałem kilkadziesiąt jej postów.
                generalnie nie przepadam za ludźmi (nazwijmy to) niezaradnymi, ale ona budzi pewien typ sympatii, a już na pewno pozytywnie wyróżnia się "z tłumu".
                A trochę się chyba na tym znam.
                • isabelka20 Re: omnyx 08.09.11, 11:58
                  Ja również życzę miłego weekendu.
                  Co do niezaradności, niewydolności czy jak zwał to patrzę na to trochę z innej strony i fakt i może dlatego czasem patrzę na to ostro, ale tylko przez wzgląd na dzieciaki, których zawsze jest mi szkoda, a jak sobie wyobraziłam te zbierane kredki gdy inne dzieci mają ładne nowe ...
                  W innych sytuacjach omnyx nie oceniam, nie znam jej.
                  • piotr_57 Re: omnyx 08.09.11, 12:20
                    isabelka20 napisała:

> Ja również życzę miłego weekendu.

Za godzinę już mnie nie będzie, jadę na działkę. Będzie pieczony sum, chleb z własnego pieca i "bimber"; tak jak lubię smile

> Co do niezaradności, niewydolności czy jak zwał to patrzę na to trochę z innej
                    > strony i fakt i może dlatego czasem patrzę na to ostro, ale tylko przez wzgląd
                    > na dzieciaki, których zawsze jest mi szkoda, a jak sobie wyobraziłam te zbieran
                    > e kredki gdy inne dzieci mają ładne nowe ...

Sam chodziłem do szkoły na bosaka, w "gimnastycznych majtkach i koszulce, a zeszyty(bo książek nie miałem) nosiłem spięte starym paskiem od spodni.
                    Tyle, że mnie było łatwiej o tyle, że w tej dzielnicy 75% było takich samych jak ja. Natomiast "bogatych" nie cierpieliśmy serdecznie, nawet dzisiaj (po 50 latach) nie gadamy ze sobą na NK).

> W innych sytuacjach omnyx nie oceniam, nie znam jej.

Ja tez jej nie znam, jednak wyróżnia się zarówno kulturą osobistą, jak i kulturą słowa.
                    Trzeba mieć spory zapas empatii by dziękować za akcję, w której zostało się "pominiętym". To mnie skłoniło do przeczytania kilkudziesięciu jej postów.

A "niezaradnych" nie lubię z wieeeelu względów, ale zapewne głównym jest to, że sam przeszedłem biedę w dzieciństwie. A z tym jest jak z antysemityzmem : Nie ma większego "żydożercy" niż meches.
                    • nioma Re: omnyx 08.09.11, 12:26
                      Piotrze> nie musiałeś!!! Teraz będę siedzieć i się ślinić na mysl o pieczonej rybce z bimberkiem.
                      • piotr_57 Re: omnyx 11.09.11, 18:31
                        nioma napisała:

> Piotrze> nie musiałeś!!! Teraz będę siedzieć i się ślinić na mysl o pieczon
                        > ej rybce z bimberkiem.

Ospisałem Ci na Szkapci smile

• asia_i_p Re: omnyx 08.09.11, 13:21
                    ale tylko przez wzgląd
                    > na dzieciaki, których zawsze jest mi szkoda, a jak sobie wyobraziłam te zbieran
                    Bez przesady - do zerówki przyprzedszkolnej, a w takiej jest syn Omnyx, się przynosi wyprawdę hurtem i potem chyba razem z tego korzystają. Nie zaobserwowałam, żeby dzieci w tym wieku skupiały się na stanie kredek, zwłaszcza że po miesiącu między zeszłorocznymi a tegorocznymi nie ma różnicy. Poza tym, Omnyx rzeczywiście pisała, że co mogła, to kupiła - wiadomo, że każdy stara się jak może.
                    A nawet jakby twoje oburzenie było najsłuszniejsze - ja mam taką zasadę, że z niektórymi osobami z definicji się nie kłócę. Nie kłócę się z kierowcami, choćbym miała jak najsłuszniejsze do nich zarzuty, zwłaszcza z kierowcami autobusów, bo mają odpowiedzialne zajęcie i lepiej, żeby go nie wykonywali zdenerwowani. I myślę, że tak samo należałoby się mocno zastanowić zanim się zdołuje samotną matkę w ciężkiej sytuacji finansowej - bo ona już ma ciężko, obciążanie jej swoimi osądami, emocjami jest zbędne.
                    Ja wiem, że modne jest szczere wyrażanie swojego zdania, zwłaszcza negatywnego o innych. Ja uważam, że jak się upuści z siebie złe emocje, to one idą w świat i w nim działają, robiąc innym krzywdę. Mogę się kłócić o coś - ale jak mam wyrażać swoją złość na kogoś, to czasem lepiej jest powiedzieć mniej niż więcej, wyzłościć się na uboczu, a nie zwiększać ilości złych uczuć krążących po świecie. Taki mały argument na rzecz staromodnej uprzejmej hipokryzji.
                  • phantomka Re: omnyx 12.09.11, 12:17
                    isabelka20 napisała:

> Ja również życzę miłego weekendu.
                    > Co do niezaradności, niewydolności czy jak zwał to patrzę na to trochę z innej
                    > strony i fakt i może dlatego czasem patrzę na to ostro, ale tylko przez wzgląd
                    Kurcze, to jestem straszną matką, bo ja moją córkę posłałam do szkoły z używanymi kredkami i używanym piórnikiemsmile Piórnik co prawda jak nówka, ale z kredkami nie ma oszustwa. Na szczęście moje dziecko nie nabawiło się z tego powodu traumy.
          • bj32 Re: omnyx 08.09.11, 12:39
            "nie mogą socjalni chodzić po sąsiadach".
            Czyli ustawa w Szczecinie obowiązuje inna niż we Wrocławiu? Bo u nas mogą.
            "Nie pozwolę sobie jednak na traktowanie mojej osoby jako debila"
            Słowo Ci daję: Piotr nawet nie spróbował Cię tak potraktować. Szczególnie, ze mogę Cię zapewnić, że będąc "taką osobą" jak jest, jest inteligentniejszy i ma większą wiedzę, niż Ty i ja do kupy.
            A już życzenie sobie albo nie życzenie form grzecznościowych na forum to paranoja i szczeniactwo. Ostatecznie zrozumiałabym coś takiego u Missmiriam, która sama do wielu osób zwraca się oficjalnie, ale Ty w tym przypadku? To tak, jakby Omnyx Ci napisała [szczęśliwie była ponad coś tak głupiego] "nie życzę sobie, żeby osoby takie jak Pani Isabelka mówiły mi na 'ty' i wyrażali współczucie dla moich dzieci". Rozumiesz, prawda?
        • omnyx25 Re: omnyx 08.09.11, 13:16
          atena12345 napisała:

> Napisz do mnie na anetawaz@interia.pl
          > Pozdrawiam

Odpisałam . Pozdrawiam .
    • bj32 Wyprawka dla Omnyx 08.09.11, 15:01
      Dziewczyny, zanim wszystkie poślecie dziewczynie 16 wyprawek, to już 4 dni temu zgłosił się do mnie Darczyńca, któremu bardzo zależy na zrobieniu tej wyprawki. Otrzymał dane i jest w trakcie kompletowania.
      • isabelka20 Re: Wyprawka dla Omnyx 08.09.11, 16:05
        Niewiem bj jak jest we Wrocławiu, ustawa jest jedna, może interpretacja inna. U nas widzisz matka dziecka niepełnosprawnego pobierająca świadczenie pielęgnacyjne nie jest podopieczną MOPS. My nie mamy ze świadczeniami nic wspólnego. Co do zmiany fachu hmm pracuję prawie 6 lat i chyba jest dobrze skoro awansuję. Co do wciśnięcia się do budżetówki... Wybacz po to studiowałam i starałam się o tą pracę by tam pracować. I studiuję dalej by móc iść do góry i nie musieć nigdy stanąć z drugiej strony biurka.Jak ktoś olewa sobie szkołę (nie mówię tego personalnie) na poziomie szkoły podstawowej czy obecnie gimnazjum to wybacz, ale to jego problem, że dziś nie ma pracy i jako takiej płacy. Co do prawników OPS jak to Pan Piotr powiedział uchowaj nas od nich Panie (i niestety to prawda, bo niedalej jak wczoraj dowiedziałam się, że nasz szanowny prawnik wystawiający opinie do sprawy uczy się na nas i koniec kropka)
        Co do zerówkowych wyprawek... no cóż niektórzy rodzice robią dzieciom takie wyprawki, że aż się niedobrze robi. Plecak za dwie stówy, kredki za 10zł. I tak niestety jest już dziś w przedszkolu, a najgorsze jest to, że jak nie masz np odpowiedniej bluzki to się z tobą nie będą bawić. Takie dziś są dzieciaki, a potrafią być naprawdę okrutne. Tak masz rację bj następnym razem zanim coś napiszę to się 100 razy zastanowię, bo nie warto sobie w większości przypadków męczyć palców stukając o klawiaturę.
        Do Omnyx - cóż mogę Cię jedynie Przeprosić za to, że wzięłaś post sobie do serca, choć na twoim miejscu również bym wzięła, opowiadanie swojego życia na forum nie musiałaś czynić, gdyż ja odniosłam się do jednej sytuacji a nie do całokształtu Ciebie jako matki.
        • bj32 Re: Wyprawka dla Omnyx 08.09.11, 17:06
          Nie znam szczegółów tej ustawy, ale na logikę - jest zasadnicza różnica i raczej trudna do interpretowania w ogóle między "wolno przeprowadzać wywiad wśród sąsiadów", "nie wolno przeprowadzać wywiadu wśród sąsiadów". W przypadku "wolno" jest możliwość poniechania i kierowniczka może stwierdzić "nie praktykujmy". "Nie wolno" nie dopuszcza. I już.
          Oczywiście, że po to się człowiek uczy, żeby coś z tego mieć. Oczywiście, ze jeśli ktoś poprzestaje na gimnazjum, to nie świadczy o nim dobrze. Tylko tutaj wychodzi likwidacja zawodówek. Bo nie każdy jest w stanie przyswoić wiedzę z liceum czy technikum. Za moich czasów największe betony szły do kolejówki, bo tam poziom był żaden [ciżby bez wpływu na stan obecnego PKP? wink], ale były gastronomiki, handlówki czy szkoły krawieckie, samochodówki i tak dalej. A teraz? Widzisz, jaką polszczyzna posługują się ludzie na forum chociażby: czy sądzisz, ze są w stanie ukończyć liceum i zdać maturę? Ale czy to powód, żeby nimi gardzić? Żeby im sugerować, że są złymi rodzicami? To nie ich wina, że "polityka prorodzinna ziąąąądu" promuje płodzenie chmary dzieciaków i rozdawnictwo dla patologii z tradycjami. Że nie ma szkół, które daliby radę ukończyć. Inna rzecz, ze jak widzę tych, pożal się Zeus, absolwentów Wyższych Szkół Zarządzania i Marketingu, to wiem, ze jedyną ich zaletą są dobrze sytuowani rodzice. Ba! Znam smarkacza kończącego jednocześnie prawo i historię. Myślisz, ze na temat prawa wie cokolwiek? Znam go dostatecznie dobrze, żeby nie mieć pewności,czy wie, ze się nie przechodzi na czerwonym świetle...

Wiesz, to, że awansujesz, to chwała Ci za to, ale ja pisałam nie o Twoich talentach biurokratycznych, w które nie mam powodu wątpić, tylko o umiejętności zrozumienia ludzi i empatii. Nie każdy i nie do wszystkiego się nadaje. Ja, powiedzmy, mogłabym być rzeźnikiem. Prędzej niż przedszkolanką czy nauczycielką. Bowiem jako nauczycielka... byłabym rzeźnikiem. Do pracy z ludźmi trzeba pewnych cech. Może ich nie masz, może się wypaliłaś. Tak czy owak odbieranie dzieci każdemu, kto "sobie nie radzi" to idiotyzm.

Jeśli chodzi o różnice społeczne... Znam je lepiej, niż może Ci się zdawać. Moja córka chodzi do Zespołu Szkół: ona do specjalnej, w masowej są dzieciaki z obrzydliwie bogatej dzielnicy. Mam oczka. Widzę, jak się ubierają, widzę siedmiolatki z dwoma komórkami. Wiem, jak się zachowują. To nie jest wina tych dzieci. To wina rodziców. Rodziców, którzy albo nie widzą biedy, albo...uważają, że takim niewydolnym należy odbierać dzieci, a skoro się nie odebrało, to chociaż "niech moje się z tym nie styka, bo jeszcze się czymś zarazi". Tylko, widzisz, 30 lat temu wcale nie było inaczej. Ja, co prawda, nie byłam w najniższej warstwie społecznej, ale i nie w najwyższej. I tak samo, jak Piotr nie gada z kiedyś bogatymi kumplami, tak i ja nie gadam z tymi, którzy wtedy byli "lepsi".

Nie tyle stan Twoich palców miałam na myśli, co stan nerwów czytającychwink

I dziękuję Ci w moim imieniu, że przeprosiłaś Omnyx, chociaż forma mnie nieco zaskoczyła... Przeprosić za to, że wzięła sobie do serca brzmi prawie, jak"żałuję, Józiu, żeś głupi"...
          wink
          • isabelka20 Re: Wyprawka dla Omnyx 08.09.11, 17:29
            Nie bj forma przeprosin była jaka była, ale była szczera. Co do chodzenia po sąsiadach temat dyskusyjny. Wierz mi, że interpretacja potrafi być tej ustawy różna - jako pracownik socjalny OPS nie mogę chodzić po sąsiadach, jako pracownik socjalny OPS wykonujący zlecenie na rzecz Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych mam obowiązek obejść sąsiadów, ale nie mam prawa powiedzieć, że jestem z OPS. Głupota, ale tak jest.
            Co do polityki prorodzinnej... pozostawię bez komentarza.
            Co do wykształcenia - nie napisałam o nikim personalnie, nie gardzę nikim za brak wykształcenia, aczkolwiek jeżeli ktoś pisze, że nie mam pracy bo nie mam wykształcenia to do kogo żale? Wiesz ja myślę, że wiele młodych ludzi mogłoby skończyć chociażby jakieś liceum wieczorowe, ale ludziom się nie chce, a nie chce się dlatego, że często matka czy ojciec nie mają wykształcenia i od 20 lat siedzą na garnku opieki. Co do pracy z ludźmi - nie wypaliłam się wręcz przeciwnie, obecnie pracuję z osobami staszymi, niepełnosprawnymi oraz chorymi psychicznie także co nas nie zabije to nas wzmocni.
            Co do odbierania dzieci - nigdzie nie napisałam, że za brak nowych kredek powinno odbierać się dzieci. Daleka jestem od tego żeby dzieci zabierać i zawsze takie zabrania źle na mnie wpływają, aczkolwiek w niektórych sytuacjach inaczej się nie da niestety. Obecnie np czekam na rozprawę jako kurator, gdzie sędzina i psycholodzy uważają, że powinno się zabrać dzieci ze środowiska i dopną pewnie swego, a ja po roku nadzoru uważam, że zrobi się wtedy największą głupotę, ale cóż.
            • bj32 Re: Wyprawka dla Omnyx 09.09.11, 00:16
              Patologia i nędza dziedziczna to kwestia skomplikowana. Myślisz, że mało razy czytam "nie jesteśmy patologią, bo nie pijemy, nie palimy i chodzimy do kościoła", ale w domu na 40 metrach ośmioro dzieci? I ja sobie zdaję sprawę, że pracownik socjalny nie jest w stanie z tym nic zrobić, ma ma takich rodzin 120 na 200 ogólnie [przykładowo].
              I sama uważam, ze są sytuacje, kiedy odebranie dzieci jest dla nich najlepszym rozwiązaniem. Mimo, że to bolesne. Ale nie da się tego jakoś ująć w kilku zdaniach, bo problem jest złożony.

Wiem, ze przeprosiny były szczere i serio zrobiło mi się przyjemniej, mimo, że to nie o mnie szłosmile
        • omnyx25 Do isabelka20 09.09.11, 09:35
          Nie gniewam sie , dziekuje za przeprosiny ktore nie byly konieczne. Zaszlo male nieporozumienie.Nie mialam nic zlego na mysli dziekujac za pomoc.Poprostu pech ze nie dotarla wyprawka,ale tak bywa.
          Pani isabelko20 nie gniewam sie ,nie mam o co.Kazda z nas wychowuje swoje pociechy tak jak umie to najlepiej.Stara sie aby mialy dobrze w zyciu. Nie zawsze jest tak jak by sie chcialo....
          Co tu duzo pisac,dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
          Jesli urazilam kogo kolwiek swoja wypowiedzia przepraszam .
          • aa17 przepraszam 09.09.11, 09:57
            Bardzo przepraszam mamę która tak długo musiała czekac na wyprawkę. Byc moze za późno ja wysłałam a i poczta tez zrobiła swoje. Bardzo przeraszam i mam nadzieję ze sie podoba.
    • norkamorka Omnyx. 12.09.11, 12:28
      @.
    • omnyx25 Dziekuje 16.09.11, 08:16
      Chce podziekowac za przecudna wyprawke dla synka,dziekuje darczyncy i wszystkim ktorzy pomogli w tym abym otrzymala wyprawke . Jestem ogromnie wdzieczna za zorganizowanie pomocy dla mojego syna. Bardzo dziekujemy!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka