Dodaj do ulubionych

Wesoły wątek :) :) :) !

11.09.10, 12:49
Cześć dziewczyny!

jakoś spokojnie się tu u nas ostatni zrobiło. Pewnie to brak czasu, no ale przy bliźniakach zawsze brakuje rąk i czasu smile
Dziewczyny napiszcie co u waszych maluszków, co robią zabawnego, jakie poostępy. Każdy wiek niesie ze sobą nowe umiejętności.
Moi panowie mają dwa lata i uwielbiiają Tomka i jego przyjaciół (pociągi). Także od ok miesiąca codziennie kilkanaście razy dziennie oglądamy ksiązeczki o Tomku. Podczas ogladania jest bardzo głośny, niustanny podwójny komentarz. Jeżeli do domu wchodzi gość od razu jest atakowany smile Tomkiem.
Poza tym uwielbiają jeść (dzięki Bogu) hasłem dnia jest słowo am. Bardzo często biorą za rękę i prowadzą do lodówki (mój starzsy syn mówi, że to ich światynia smile ). Jeżeli nie dostaną am, bo np. właśnie są po posiłku napotykamy na ogromny sprzeciw.
Kolejną uroczą rzeczą jest ich mowa: cudnośći po prostu! A jak u Was?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • agulle Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 11.09.10, 19:59
      Moi Chłopcy mają 18 m-cy i właśnie obserwuję ich szybki rozwój, jeżeli chodzi o umiejętności komunikowania się. Ponieważ jeszcze niewiele mówią, dogadują się na różne sposoby (słowa, dźwiękonaśladowcze, migi, mimika itd).
      Jeden z moich synów okazał się skarżypytą: podczas wizyty naszych znajomych i ich dzieci u nas, N w pewnym momencie przybiegł i do mojej koleżanki i zaczął mówić "nio nio nio" i pokazywał paluszkiem - okazało się, że tamte dzieci skakały po łóżku, a że robiły to już wcześniej i ich mama ich upominała, że nie wolno, N postanowił zakomunikować, że znów skaczą smile Wiem - "Wielka rzecz" ale dla mnie ogromna big_grin
      Naszym ulubionym bohaterem jest "Traktor Tom" bajka na dvd, a z książeczek bardzo lubią wszystko o zwierzątkach i serię o Małym misiu. Właśnie planuję im kupić "Lokomotywę Tomka", bo lubią pociągi, mają już "Kolejka Wujka Tadka" i też lubią kiedy im czytamy.
      Generalnie są pogodnymi dziećmi, "maskotkami" całej rodziny, na spacerach lubią zaczepiać ludzi dawać im cześć, czasem mam tego dość, bo z każdym trzeba potem słowo zamienić.
      Oboje z mężem twierdzimy, że z jednym dzieckiem byłoby nudno.
      Często walczą o jakieś zabawki, ale zauważyłam że są bardzo do siebie przywiązani, ta ich radość na widok siebie po czasie niewidzenia, kiedy np jeden wstanie wcześniej i a drugi śpi jeszcze jakieś pół godziny - widok bezcenny.

• zdunia1979 Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 11.09.10, 21:50
        U nas walka o zabawki to codzienność smile zazwyczaj w tym samym czasie potrzbują tego samego! Od jakiegoś czasu wprowadziliśmy karnego jeżyka, bo walka czasem kończyła się solidnym płaczem. Żeby kara się skończyła (czyli po ok 5 sekundach) trzeba podejść do brata i podać rękę na zgodę no i zrobić cacy, czyli pogłaskać po główce. Komicznie to wygląda, ale jest urocze. Muszę przyznać też,że od czasu wprowadzenia kary chłopcy biją się znacznie mniej. Zdarzają się dni bez awantur smile
        Tak jak napisałaś aquelle z jedny maluchem byłoby nudno!

• ewa_gdn Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 14.09.10, 09:14
        Mam pytanie co to jest za seria o Małym misiu. Czy to są książeczki z ilustrowane z małymi opisami ? Szukam odpowiednich książeczek dla moich dziewczyn, ale juz takich z treścią, oczywiście tekst nie może być za długi bo się znudzą no i muszą być ładne ilustracje. U nas świetnie sprawdziła się "Binta tańczy" ale myślę że czas na coś "poważniejszego". Nie mogę jakoś na nic ciekawego trafić dlatego podpytuję o te książeczki o misiu.
        • agulle Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 14.09.10, 11:10
          ewa_gdn napisała:

> Mam pytanie co to jest za seria o Małym misiu.

to są trzy książeczki o małym misiu:
          "Mały miś", "Gdzie jesteś mały misiu" i "Dobranoc mały misiu"
          aut.: Richard Edwards, il.: Susan Winter
          https://www.empik.com/c/maly-mis-lprod37190136.jpg
          Tekstu już trochę jest, tak ze 4-5 linijek na stronie.
          Chłopaki uwielbiają te książeczki, bo mały miś robi to co oni: bawi się w chowanego (u nas a kuku), kąpie się, gilgotki z mamą, śpi, śmieje się, jest smutny itd
          W trakcie czytania komentują po swojemu.
          • ewa_gdn Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 14.09.10, 14:12
            O dziękuję ! Wydaje mi sie z Twojego opisu że im sie spodoba.
    • anulaaa33 Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 14.09.10, 10:01
      w końcu jakiś normalny wątek wink
      U nas już zaczyna sie powoli cyrk na kółkach dziewczyny sie gryzą walczą o każdą zabawke no i zaczynają wymuszać wszystko płaczem a jeszcze niedawno było tak fajnie teraz za to jest ciągle głośno big_grin szkoda że starsza chodzi do przedszkola bo przy niej bawią sie całkiem inaczej i są o wiele grzeczniejsze ,ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło przynajmniej sobie w przedszkolu poradzą na wstępie wink
      • golden_e_ye Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 21.09.10, 10:27
        moje mają 16 mies, ale przyznam,że miejscami ciezko juz jest. Kochaja sie strasznie, co najlepiej widac kiedy drzemka im wypada u moich rodzicow. spia wtedy u nich w sypialni, wiec przed zasnieciem skacza, przytulaja sie, laskocza, krzycza i rechoczasmile ale te bitwy to mnie martwia czasem. Nie dosc ze miedzy soba, to w zlosci potrafia podniesc na mnie reke. Jedna juz "wyrosla" z tego, ale teraz czas na druga.... no a kiedy sa ciezkie dni to miewam mysli,ze chyba nie sprawdzam sie jako matka, skoro tyle sie tluka.

a z tych przepozytywnych rzeczy, to najbardziej mnie smieszy jak Majka probuje zrobic cos czego niewolno. Np chce wyciagnac kabel od laptopa. Podchodzi do niego, wyciaga raczke, odwraca sie na mnie robi paluszkiem 'no no', po czym bezczelnie sie usmiecha i wyrywa kabel.... no i oczywiscie ubieranie się na zwzajem. Jak wychodzimy z domu, to wszystkie ubrania wrzucam do ich pokoju i zamykam drzwi,zeby nie biegac za nimi. Kiedy mam cos daleko np skarpetki to wolam ta ktora jest najblizej, pokazuje palcem i prosze zeby przyniosla. Wszytko super, tylko potem z reguły nie chca oddac skarpetek tylko koczniecznie same nalozyc siostrzyczcesmile
    • szyszy007 Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 23.09.10, 18:10
      Moje dziewczynki maja minus 5 tygodni wiec za duzo nie potrafia pomijajac kopanie synchroniczne, wystawianie konczyn i tkwienie w takiej pozycji przez godzine, uderzanie glowa w moj pecherz (czesto gdy wyjde z toalety tak wiec po minucie biegne znowu) czy wsadzanie stopek miedzy moje zebra big_grin Czasem mam ochote je wyprosic ale wiem ze wtedy dopiero sie zacznie wink
    • zdunia1979 Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 13.11.10, 13:39
      Hej kobitki! chciałam się z Wami podzielić najnowszymi powiedzonkami moich chłopaków!
      Chłopcy mają na imię Jaś i Maks. Jaś mówi do Maksa "Mako". Ostatnio niania uczyła go mówić Maksymilian, a wyszło MAKOMILIAN!

Jak Jaś nie chce czegoś jeść to podnosi paluszek i mówi: O nie, to nie smile
      Maksik jak je np chrupka i chce kolejnego a mnie nie ma obok to krzyczy :mama da
      No i obydwaj jak chcą dokładkę to wołają: ete am!
      Odkąd zaczęli mówić zrobiło się bardzo wesoło smile
      A jakie u Was powiedzonka?

Pozdrawiam!
      • zandaria03 Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 13.11.10, 19:43
        Moje 3-miesieczniaki się rozgadały.Adaś,jak ma dobry dzień to gada na całego:"a guu","ble","gyy","yyy".Teściowa twierdzi,że przy miej powiedział nieświadomie "mama",ale jakoś ciężko mi w to uwierzyc.Hanka gada mniej,ale cześciej się uśmiecha.WRESZCIE ŁAPIEMY KONTAKT,HURRA!
        • bluemka78 Re: Wesoły wątek :) :) :) ! 15.11.10, 09:08
          Moje tez juz od jakiegos czasu gaworza na calego smile Najbardziej lubia gadac do zabawek, no i potrafia juz sie smiac w glos smile W domu zaczyna byc glosno i wesolo hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka