Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie - Wasze porady:)

21.07.11, 22:28
Drogie Mamy - ile miały Wasze dzieci kiedy "pozbyły" się pieluch w dzień, ile w nocy, ile to trwało i jakie miałyście specjalne patenty - odpieluchowałyście razem, osobno, jakiś system nagród?wink
Moje mają zaraz 22 miesiące, z nocnikiem są zaprzyjaźnione od kilku miesięcy. Od tygodnia w domu chodzą bez pieluchy, ale spacer i spanie w pieluszcze ( choć pewnie to też mąci im w głowach). Efekt - większa ilość prania i coraz mniej wpadekwink Ale to nie jest tak, że one wołają, tylko ja z uporem maniaka co chwilę pytam "chcesz siku", co jest strasznie upierdliwewink Czasami łapią się na pupę jak już zrobią, albo jak zaczynają.
Jak długo mam tak za nimi chodzić i pytać? może powinnam czekać na ich sygnał że chcą?
Po jakim czasie w przypadku niepowodzenia mam sobie odpuścić?

pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!!
Obserwuj wątek
    • mika324 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 22.07.11, 14:49
      Ja dosyć pózno odpieluchowałam maluchy, poniewaz miały ponad dwa lata ,oczywiście próby były wczesniejsze, ale z różnym skutkiem.Najłatwiej odpieluchować maluchy w lecie to fakt, ja poprostu jak nastąpił ciepły okres wywiązłam dzieci do mamy, gdzie biegały normalnie w ogrodzie w majteczkach , zakomunikowałam ,że koniec z pieluszką i jak sie sikały to nie leciałam od razu zmieniać, tylko musiały odczuć że sikanie w majtki nie jest fajne, oczywiscie nagrody także były.U córki poszło do bardzo sprawnie, z tego co pamiętam w dwa tygodnie została odpieluchowana zupełnie, łacznie z nocą, z synkiem było podobnie , z tymże ten nie radził sobie z nocą i tak do trzeciego roku zakładałam mu pieluchę na noc, co uwazam za za moją głupotę i lenistwo bardziej.Ja z autopsji uważam, że odpieluchowanie to kwestia dojrzałości maluchów i tutaj nie ma co sugerować się że psychologowie mówią, półtoraroczny maluch sika tylko na nocniku....Oczywiscie lato jest najlepsze na odpieluchowanie i na naszą konsekwencję, ponieważ to najważniejsze i trzeba być przygotowanym na każde wołanie siku, w najmniej odpowiednim miejscu na spacerze
    • agulle Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 22.07.11, 21:39
      Ja swoich chłopaków zaczęłam odpieluchowywać jak mieli 25 m-cy. Początki trudne, bo chłopcy byli niegotowi (wg różnych teorii z internetu i książek) i się wzbraniali ale ja postanowiłam mimo wszystko skończyć z pieluchami.
      U nas zadziałało sikanie na nocniki. Po domu ganiali z gołymi pupami i sami kiedy czuli potrzebę siadali na nocnik i załatwiali sprawę.
      Potem było przestawianie na kibelek, w nagrodę były pieczątki na rękę (są takie mazaki do robienia pieczątek), koleżanka miała medal przechodni - kto skorzystał z ubikacji (dzieć, mama, tata) dostawał medal.
      Niestety jak na wyjścia zakłada się dzieciom pieluchy to one się dezorientują i sikają potem w majtki, dlatego najlepiej przez pierwsze kilka dni puki one nie utrwalą nowych umiejętności albo siedzieć w domu albo się blisko trzymać.
      Niestety do spania na noc mamy pieluchy, a w dzień bez, ale muszę przed pamiętać, żeby ich wysadzić.
      Nie powiem wypadki się zdarzają, zwłaszcza jak mają jakieś zajęcie to się zapomną, ja muszę pamiętać. Ale na samym początku to przypominanie ich wkurzało i zniechęcało do czegokolwiek.
      Powodzenia, jak już zaczęłaś nie rezygnuj, jak jeden sposób nie zadziała, szukaj innego.

• s_alander Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 23.07.11, 13:03
      Ja jestem wlasnie w trakcie, chlopcy maja 2lata i 3 m-ce.

Po malu wysiadam nerwowo bo ze strasza córka tak ciezko nie bylo i byla duzo mlodsza.
      Chlopcy biegaja caly czas bez pieluch tylko w majtach i spodenkach bo niestety ale u nas jest zimno, do spania zakladam pieluchy.
      Nie wolaja w ogóle tylko ja musze pilnowac, zeby co kilkanascie minut wysadzac i pytac czy nie chca siku dokladnie tak jak u Ciebie.
      Najwieksza frajde maja jak mozna sikac na ogródku pod plotem suspicious w domu uzywaja glównie nocników i czasami ubikacji.
      Jeszcze sie nie poddaje ale swiatelka w tunelu nie widze niestety.
      • pamplemousse1 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 23.07.11, 14:15
        Moi też 2,3 dokładnie i to moje trzecie podejście (kilkudniowe). Dwa poprzednie porażka, po 5 dniach mieszkanie było obsikane, a oni ani razu nie zrobili sami z siebie w nocnik. Dzisiaj drugi dzień i zaczynają coś "kumać", zdarza im się samodzielnie siąść na nocnik. Ale czarno to widzę nadal. Nie mam samozaparcia w tej kwestii niestety...
        • anulaaa33 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 25.07.11, 13:13
          Moje też mają 2latka i 3mies zaczałam miesiąc temu przez to oduczanie 4 dni nie zrobiły kupki a wszystko wkoło było zalane kurcze ze starszą było wiele łatwiej i miała 2 latka niecałe więc na razie odpuszczam może za jakieś dwa tyg znowu zaczniemy wink
          • aggy80 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 25.07.11, 22:06
            2,5 roku mialy i latwo poszlo
        • pamplemousse1 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 26.07.11, 13:13
          jest nieźle. Chłopcy biegają w domu bez pieluchy i sami się obsługują, za to jak zakładam spodnie to myslą, że to pielucha i sikają w niąwink ale w domu mam już z pieluchami spokójwink
          • s_alander Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 26.07.11, 14:02
            u nas dalej wesolo nie jest;
            na szczescie zrobilo sie cieplo i chlopaki biegaja po ogródku w samych majtkach, ale w dalszym ciagu musze sama pilnowac zeby ich wysadzic bo sami nawet nie popatrza w strone nocnika uncertain
    • agnrek Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 26.07.11, 09:30
      U nas poszło genialnie - było lato, na weekend zdjęłam dziewczynkom zupełnie pieluchy. Miały wtedy 21 m-cy. Mamy dom zogródkiem, więc biegały sobie po trawce bez pieluch. Co akiś czas pytałam o siusiu i sadzałam na nocnik, ale wiadomo, siusiały też na trawę. W nocy zakłądałam pieluchę, ale od wielu miesiący już zdejmowałam ją suchą rano. Odpieluchowałam dziewczynki w ten weekend, poszło naprawdę szybko. Wiadomo, zdarzały się wypadki, nawet dzisiaj, gdy mają prawie 4 lata - czasem tak zajmą się zabawą, że nie doniosą do wc smile
    • wiki.sz nasze "sukcesy":) 26.07.11, 19:33
      u nas pół na półwink synek opanował wołanie i albo łapie się za spodnie albo siada na nocniku i jest nieźle, z córą trudniej - ona w większą częstotliwością sika więc częściej zalicza wpadki ( choć dziś była tylko jedna, ale ona nie sygnalizuje tak jak brat)-dalej pytam, pytam, pytam i wysadzam!no i jeszcze ma katar! ale spanie i spacery dalej w pieluchach, choć u synka najczęściej suche po spaniu i krótszym spacerze - mam nadzieję, że sierpień będzie jeszcze na tyle ciepły, że będziemy na spacerach też bez pieluchy;
      pozdrawiam ciepło
      • s_alander Re: nasze "sukcesy":) 27.07.11, 00:34
        a widzisz u nas pielucha jest tylko do spania, na spacery czy do sklepu idą już w majtasach, a ja zawsze biorę ubranka na zmianę w zależności gdzie idziemy.
    • doti_2 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 26.07.11, 22:16
      córa 2 lata odpieluchowana w dzień i 3 lata w nocy. Nagrody były, ale poszło szybko bo w ciągu 2 dni załapała. Szybko sygnalizowąła, sama przyjemność takie odpieluchowanie.

syn 2,5 roku odpieluchowany w dzień i zaraz potem w nocy. Kupy w majty walił jeszcze pół roku ale i tak do pampka nie wróciliśmy. Zanim zaczął coś pokazywać że siku minoł cały miesiąc, do dziś słobo komunikuje i trzeba go mieć na oku.

Przepraszam, może kogoś dotknę, ale zakładanie latem pampka na spacer uważam za kompletna głupotę. Co za problem wziąć ze sobą, zmianę ciuchów. Ewentualnie wsadzić tetrę żeby się po nogach nie lało. Albo zrobić dziecku frajdę i posikać na krzaczki w czasie spaceru (no tak my w razie potrzeby sikamy na trawkę)

• wiki.sz do doti_2 27.07.11, 10:53
        żaden problem zabrać ubranka i sikać na trawę, tylko u nas odkąd zaczęliśmy przygodę bez pieluchy pogoda mało letnia, albo zimno, albo padasad ale jak tylko zrobi się przyzwoicie to też tak będziemy robić; tylko będę musiała opracować patent żeby mi nie zwiewały jak będę przebierała jedno, bo zazwyczaj wychodzę z nimi sama i bez wózka na poranny spacer, a popołudniu mamy już wsparcie taty i wózkawink
        pozdrawiam
        • doti_2 Re: do doti_2 27.07.11, 22:55
          opss no faktycznie pogoda nie dopisuje

ale wierz mi nam zakładanie pampka na "wyjścia" tylko zagmatwało sprawę. Dwa razy mu założyłam pampka jak poszliśmy w gości, dwa razy się w niego zsikał i spowrotem byliśmy w punkcie wyjścia. Przez to jego i nasza męczarnia trwała miesiąc. Może dlatego teraz jestem tak przeciwna zakładaniu pampersów przy odpieluchowaniu. Ale wiadomo dzieci są różne, jednym to namiesza a innym nie.
    • mamaigiiemilki Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 27.07.11, 23:09
      moje odpieluchowane jak miały 25M, trwało to parę dni- chyba 2, góra 3;
      natomiast w nocy- miały 3,5roku, najlepiej czekać aż pielucha będzie sucha parę dni i wtedy ją zdjąć; nawet założyłam kiedys o tym wąteksmilepo co męczyć siebie i dzieci?lepiej się wyspaćwink
      • nannyjo32 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 28.07.11, 20:49
        moje maja 18 miesiecy ale wyczytalam ze najleszy okres jest po 2 roku zycia wiec juz sie powoli przygotowywuje. NA razie wyciagnelam nocniki posadzilam je i pokazalam jak sie siada nawet im sie ta zabawa spodobala smile Jedna juz lubi sciagac sobie pieluszke cale czas wiec nie wiem czy to nie jest pierwszy sygnal.
        • wiki.sz Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 28.07.11, 21:41
          u mnie córa lubi zdejmować pieluchę, ale jakoś start miała gorszy niż brat (oczywiście nie porównujemy dzieci, bo każde jest innewink)
          ale dziś - zero wpadki, choć spacer dalej w pieluszce i w sumie jak się pytam i nie chcą robić to mówią zdecydowanie "nie" i za diabła nie dają się posadzić na nocnik, a jak im się faktycznie chce to siadają, robią, biją sobie brawo i asystują przy wylewaniusmile no i nagroda w postaci spuszczania wody...to atrakcjasmile
    • s_alander Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 30.07.11, 09:54
      I ja juz widze swiatelko w tunelu big_grin
      Chlopcy po malu zaczynaja wolac siku, albo daja znac gestami np lapanie za siurka i krzyzowanie nóg suspicious
      U jednego juz wpadek w ciagu dnia nie ma w ogóle, u drugiego jeszcze sie zdaza, pieluchy po popoludniowym spaniu praktycznie suche.
      Natomiast gorzej jest z kupka bo obydwaj robia w gacie uncertain

Ale i tak juz jestesmy blizej niz dalej smile
    • dzela-226 Re: odpieluchowanie - Wasze porady:) 31.07.11, 14:27
      Ja zawsze czekałąm na to,gdy dziecko zaczyna sygnalizować,że "narobiło" w pampka.U starszej i młodszych odbywało się to w okolicy 2 lat.Starszej zdjęłam pieluchę jednego dnia,następnego było po odpieluchowywaniu.Przy bliżniaczkach miałam obawy,że nie nadążę z odczytywaniem informacji o "siku" ale jedna ekspresowo nauczyła się jak starsza,drugiej zajęło to pare dni,podpatrywała siostre.Bałam się odpieluchowywania okrutnie,a poszło ekspresowo.Znalazłam w notatkach: zaczęłam 12 maja br,pełny sukces od 27 maja.więc miały 2,2 lata.Starsza dokładnie tak samo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka