Dodaj do ulubionych

Łóżko piętrowe

10.09.11, 23:13
Hej!

Mam do Was pytanko:

Zastanawiamy się nad kupnem łóżka piętrowego dla naszych chłopaków. Spodobało nam się to:

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00102452
Czy może któraś z Was ma takie i może podzielić się swoją opinią?
A może macie jakieś inne, godne polecenia?

Będę wdzięczna za wszelkie opinie.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • zdunia1979 Re: Łóżko piętrowe 11.09.11, 20:16
      Witaj!

Ja kupiłam łóżko pietrowe dla strszego syna. Zaczął tam spać jak miał 4 lata i powiem Ci,że strasznie mnie to niepokoiło.Budziłam sie za każdym stuknięciem. Niby wiedziałm,że jest zabezpieczony, ale jednak. Sprzedaliśmy łóżko i kupiliśmy mu normalne.A mając to doświadczenie kupiłam bliźniakom duet: jedno wysuwane spod drugiego i uważam,że był to super zakup. Po pierwsze optycznie nie zawala pokoju. Po drugie jest bezpiecznie bo nisko. Łóżka są niezalezne od siebie więć można je zupełnie rozsunąć. My robimy takie schodki. Dodatkowo zakładam im pod materac takie barierki i jest super. Zaraz wstawię linak łóżka.
    • zdunia1979 Re: Łóżko piętrowe 11.09.11, 20:23
      łóżko TOMEK:allegro.pl/lozko-podwojne-tomek-i1793003349.html

Dodakowo możesz wybrać sobie odpowiedni wymiar (długość). Ja kupiłam 180cm ponieważ pokój mamy nie za duży. Materace są fajne, wygodne i też oczywiście mają taki wymiar jaki zamówisz. Ja mam 168 cm i spokojnie, wyprostowana śpię u maluchów. Ja tylko u tapicera w swoim mieście zamówiłam materiał i jak tylko łóżko przyszło przetapicerowaliśmy je. Tapicer dorobił poduszki. Wyszło bardzo nowocześnie i bardzo wygodnie. Dodatkowo łóżko ma szuflady, mieści sie pościel chłopców i moją.

Pozdrawiam serdecznie!
      • nochalopagus82 Re: Łóżko piętrowe 11.09.11, 20:43
        Bardzo fajne to Twoje łóżko!
        Nawet się nad takim się zastanawiałam. No ale marzeniem moich Urwisów jest łóżko piętrowe i nijak nie mogę im tego pomysłu wybić z głowy.

Z drugiej strony- jako dziecko- wraz ze starszym bratem mieliśmy łóżko piętrowe i pamiętam, że była to dla nas niesamowita frajda smile I szczerze mówiąc- nigdy żadnemu z nas nie zdarzyło się spaść. Owszem- aż mi się włos na głowie jeży jak sobie przypominam co myśmy na tym łóżku wyprawiali, ale nigdy nie spadliśmy wink Raz tylko zarwało się pod nami, ale na szczęście akurat to dolne big_grin

Tak czy siak, mam trochę wątpliwości, ale z drugiej strony, to jest niepowtarzalna okazja- no bo jak nie teraz (chłopaki mają prawie 5 lat), no to później już na pewno nie. Wybraliśmy łóżko z Ikei, bo zostało już przez nich przetestowane, a i nam wydaje się solidne i w rozsądnej cenie. Bo właśnie o to nam chodzi- żeby kupić coś co posłuży jakieś 3 do 5 najbliższych lat, a później, to już rozdzielimy chłopaków do osobnych pokoi.
        • zdunia1979 Re: Łóżko piętrowe 11.09.11, 21:46
          No to kupuj pietrowe smile, nie ma innego wyjścia.Teraz łóżka sa bardzo bezpieczne, więc napewno nic im nie grozi. Piętrowe było dla mnie ogromnym stresem, dla synka nie smile.
          Ikea będzie mocno droga, jak dokupisz materace to sporo wyjdzie. Fajne i w dobrych cenach są na allegro (razem z materacami). Fajne sa firmy interbeds (nie wiem,czy nie przekręciłam nazwy). A może warto rozważyć takie potrójne. Czyli piętrowe i okazyjnie jak ktoś się trafi to trzecie można wysunąc spod dolnego.
          • aleksandraha Re: Łóżko piętrowe 12.09.11, 10:09
            Kupiliśmy piętrusa naszym dziewczynom, śpią od wielku 2,5 lat. Mają teraz 3,5 - NIGDY nie zdarzyło sie żeby spadła którakolwiek, a oczywiscie kręcą się w czasie snu. Powiem odwrotnie do obaw - ich sprawność ruchowa się tak wyćwiczyła, że wchodzenie na górę to nuda - próbują wejść z każdej strony. Nie zmieniłabym tego wyboru, bo zabawę mają z tego ogromną.
            Jedyną opcją byłoby łóżko chowane w ścianie - ale to dla zwiększenia powierzchni pokoju wink
            www.flashinteriors.pl/lozka-chowane-w-szafie/120-lozka-chowane-w-szafie-panelowe
            sama mam takie małżeńskie - i jest rewelacyjne.
            o
            • nochalopagus82 Re: Łóżko piętrowe 12.09.11, 10:23
              Dzięki wielkie za odpowiedzi- są dla mnie bardzo pomocne!

W Ikei kompletne łóżko (z materacami) kosztuje 800 zł. Czyli jeszcze znośnie.

Zasiałyście mi niepokój z tym trzecim- wysuwanym z dołu...

No nic- mam o czym myśleć smile
              • zdunia1979 Re: Łóżko piętrowe 12.09.11, 18:25
                Udanych zakupów i dużo dobrej zabawy dla dzieciaczków smilesmilesmile
                • nochalopagus82 Re: Łóżko piętrowe 12.09.11, 20:28
                  Dziękuję bardzo smile

Tak się przymierzamy z tym pomysłem na urodziny chłopaków w listopadzie.
                  Mam nadzieję, że będą zadowoleni i zamiast sali zabaw "zadowolą się" nowym pokoikiem wink
                  • anna_sla Re: Łóżko piętrowe 13.09.11, 11:06
                    polecam łóżka piętrowe, my mamy podobne do tego:
                    https://i1035.photobucket.com/albums/a433/INTERBEDS/ZDJ%20Z%20WYMIARAMI/KACPER3-OSOLCHAWYM.jpg

i zauważ, że w razie czego możesz z niego zrobić 3 osobne łóżka. Polecam to rozwiązanie, jest najlepsze. Moi jeszcze nie spadli, ale i nie pozwalałam im się bawić na górze wcale.. po prostu się bałam. Teraz mają każdy własny pokój i każdy po jednym z części łóżka wink
                    • cytrusowa Re: Łóżko piętrowe 13.09.11, 22:31
                      my wlasnie corkom teraz zmienilismy i od razu zaskoczylo.
                      panny w grudniu skoncza 5 lat
                      pierssza noc sie stresowalam, ze spadnie corka a tu na szczescie gucio i nie ma problemow.
                      • nochalopagus82 Re: Łóżko piętrowe 13.09.11, 22:47
                        A nie ma kłótni kto ma spać na górze kto na dole?

U nas niby już się dogadali, że u góry śpi Kacper (że niby odważniejszy jest wink) a na dole Mati (ma objawy leku wysokości) i obaj zgodnie twierdzą, że kłótni nie będzie (o tu mi czołg jedzie... big_grin).

I tak się w sumie z dnia na dzień coraz bardziej do pomysłu z tym łóżkiem przekonuje.
                        Myśleliśmy początkowo żeby ich rozdzielić w przyszłym roku zanim pójdą do szkoły, ale różni ludzie doradzali mi żeby jeszcze z tym poczekać. Warunki lokalowe mamy, ale nie ukrywam, że takie rozdzielenie wiąże się tak naprawdę z remontem trzech pokoi, a na to póki co nie mamy kasy. Więc urodził się pomysł z tym łóżkiem...

A orientujecie się może, kiedy jest najlepszy moment na rozdzielenie dzieciaków do osobnych pokoi?
                        • anna_sla Re: Łóżko piętrowe 14.09.11, 12:09
                          nie wiem.. Moi zostali rozdzieleni dopiero teraz, mają 5 lat, bo dopiero teraz mamy warunki lokalowe, ale to czy naprawdę tak zostanie zależy od nich samych. Z początku pierwsze rozdzielenie było ich z siostrą (bo tak postępował remont). Chłopcy spali sami jakieś 2 tygodnie jak zatęsknili za nią i spędzili kolejne 2 noce z siostrą śpiąc obok niej na materacach. Potem wrócili do "swojego" (a raczej Bartkowego) pokoju. Od piątku Krzyś też ma swój pokój i chętnie się od Bartka wyprowadził. Niemniej Bartuś zatęsknił za nim już 3-ciej nocy i spał obok niego na materacu. Zobaczymy jak to dalej pójdzie ta ich rozłąka. Dla mnie najważniejsze jest to, że córka jest już od nich "wolna".

Natomiast moja koleżanka rozdzieliła swoje dzieci jeszcze jak mali byli. Nie pamiętam czy rok/dwa lata czy mniej mieli. Na pewno bite 3 lata są osobno (też mają po 5 lat), ale z drugiej strony ona ma parkę, chłopca i dziewczynkę to są 2 zupełnie różne światy.
                          • cytrusowa Re: Łóżko piętrowe 14.09.11, 21:32
                            no wiec az tak sie nie kloca, bo od poczatku ustalily podzial.
                            ale my postanowilismy, ze bedziemy raz w mcu chyba, zamieniac - by kazda spala i u gory i na dole.
                            no i corci z dolu musze jakis fajny plakat nalepic by widziala jakis fajny obrazek a nie dyktesmile

co do rozdzielania na dwa pokoje - nie doradze. u nas widokow na to brak, raczej trzecie chcemy do lasek wcisnac
                    • nochalopagus82 Re: Łóżko piętrowe 13.09.11, 22:54
                      To łóżko strasznie mi się podoba, ale jak na nasze warunki jest trochę za duże. Chodzi mi głównie o wysokość. To nad którym się zastanawiamy jest trochę niższe. Poza tym opcja z tym trzecim łóżkiem jest super, ale póki co nie mamy takiej potrzeby (i oby tak już zostało wink), a poza tym to wysuwane łóżko z dołu mogłoby nam nie wejść na szerokość pokoju i/lub zagraciłoby go dokumentnie. Pokój ma jakieś 10 m kw. więc za bardzo nie poszalejemy.

Ale i tak najfajniejsza jest ta opcja, że można później rozdzielić to łóżko na 2 osobne. Tylko zastanawiam się czy po tych kilku latach używania w formie piętrowego nie byłoby już za mocno sfatygowane? Bo jak widzę co nasi chłopcy zrobili z obecnymi łóżeczkami (używają ich od 2 roku życia), to mam wątpliwości. I choć używali tych łóżek normalnie to i tak wyglądają na mocno nadszarpnięte zębem czasu wink Chociaż może to kwestia jakości wykonania...
                      • nochalopagus82 Do anna_sla 13.09.11, 22:57
                        Ten ostatni post był skierowany do Ciebie ale coś mi się nie tu kliknęło.
                      • anna_sla Re: Łóżko piętrowe 14.09.11, 12:03
                        10m2?? To kawał pokoju. Moi mieszkali w 12m2 razem. Potem podczas remontu zostali przeprowadzeni do pokoju właśnie 10m2 z całym łóżkiem (obecnie córka ma ten 12m2, Bartek ma 10m2, a Krzyś 11m2). To trzecie wysuwane łóżko przydaje się ZAWSZE. No u mnie poza tym, że ciągle było w użytku przez 3-cie dziecię, ale tak w ogóle to często jest potrzebne kolejne łóżko, aby położyć się obok jak są chorzy, pocieszyć po koszmarze nocnym (zwykle już zostajemy albo my u nich albo oni u nas na całą noc). Poza tym przyjeżdżają kuzynki co wakacje i ferie tak, że u mnie non stop w obrocie są wszystkie 3 łóżka i jeszcze dodatkowe materace. W chwili obecnej każdy ma swoje łóżko w swoim pokoju i jak wypada potrzeba (dzieci chcą spać razem, koszmar nocny, choroba któregoś dziecka) łatwiej nam położyć się obok dziecka niż spać we dwójkę z dzieckiem na naszym (rodziców) łóżku. Dlatego przynajmniej co drugą-trzecią noc dodatkowo wyciągane są dodatkowe materace.

To trzecie łóżko nie zagraca Ci pokoju w żaden sposób, bo ono jest schowane POD piętrowym łóżkiem. Jak jest potrzeba wyciągnięcia go to możesz je wyciągnąć nawet na środek pokoju, bo one nie są złączone ze sobą na stałe.

A opcja z rozłożeniem łóżek jest zajefajna. Moja córka śpi na nim odkąd skończyła 2,5 lata (najpierw na dole) a ponad pół roku później przeniosła się na górę i dołączyli do niej chłopcy, bo i tak jeden z nich wyskakiwał z łóżeczka górą, więc bez sensu i bardziej niebezpiecznie było ich w nich trzymać wink, mieli 13 m-cy, czyli to już 5 lat użytkowania (bo córka jest 2 lata starsza od chłopców). Obróciłam je tył nazad, by była barierka i tak spali big_grinbig_grin
                        https://wd3.photoblog.pl/p1/BE/77/2317532.jpg
                        https://wd10.photoblog.pl/p2/A5/51/9288279.jpg
                        łóżka wciąż wyglądają dobrze, co nie znaczy, że nie posiadają śladów użytkowania, bo posiadają, ale nie rzucają się tak w oczy. Niemniej może dlatego, że moi mieli ZAKAZ ZABAWY na łóżku (ew. czasem na tych dolnych). Do zabawy jest podłoga. Był okres, że jak nie słuchali, że na górę nie można wchodzić (a i podopieczni młodsi od nich zaczęli do nas przychodzić - taka praca) to rozłożyłam je na osobne kosztem niestety przestrzeni w pokoju
                        https://lh4.googleusercontent.com/-_q9r3Pskdfc/SY9LOTYTD8I/AAAAAAAAAvg/uFvhGemItgQ/s800/DSC05979.JPG
            • annadusza Re: Łóżko piętrowe 02.11.13, 00:36
              super do pokoju dzieciecego sa takie łóżka tablica.pl/oferta/m-a-g-i-c-z-n-e-lozko-skladane-do-szafy-firmy-vox-wall-bed-ID3y9sJ.html

do swojej sypialni bym się nie zdecydowała, bo wolę wersję king size, ale do pokoju gości albo dla dzieciaków są super. Z porządnym materacem to pełnowartościowe łóżko.
    • zawadzaj Re: Łóżko piętrowe 19.09.11, 16:24
      Ja mogę polecić takie łóżko, naprawdę się sprawdza. Kiedyś o nie pytałem na forum, czy się opłaca i jestem zadowolony.
      • fragomenik Re: Łóżko piętrowe 20.09.11, 15:14
        Widziałem ten wątek, zresztą do teraz się jeszcze ciągnie, przyznam, że wybór dobry. Póki co strona wędruje do zakładek, być może już niedługo mi się przyda smile
    • nochalopagus82 Re: Łóżko piętrowe może od seart.pl 28.11.13, 11:10
      My mieliśmy z Ikei i byłam bardzo zadowolona.
      Nie było takie zwaliste - fajnie wkomponowało się w średniej wielkości pokoik.

Używaliśmy go tylko przez rok, bo dosłownie chwilę temu, postanowiliśmy rozdzielić dzieciaki do osobnych pokoików. Łóżko upiłowaliśmy i dalej świetnie się sprawdza.

Zależy jeszcze co kto potrzebuje i jakiej jakości się spodziewa.
      Ikea jaka jest każdy wie. Mam sporo mebli z Ikei i jedno co mogę powiedzieć, to to, że są warte swojej ceny wink Tanie meble są wątpliwej jakości, ale te droższe, jak dla mnie kompletnie bez zarzutu.

A łóżko piętrowe, było raczej tanie... wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka