Dodaj do ulubionych

Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym

• karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 17.04.13, 21:51
      Ja już od ponad czterech miesięcy czekam na rozprawę w WSA w Szczecinie i nie wiem czy i kiedy się doczekam, co chwila jakieś pisma dostaję, raz że co mi przysługuje, później ich odpowiedz a odwołuję się od dwóch decyzji czyli nie można wszystkiego połączyć w jedno tylko tak "cykają" pojedynczo-obłęd to jest jakiś!!!!ale ważne, że nie zostałam bez środków do życia, że wszystko mamy wypłacane z MOPS, a nie tak jak inne dziewczyny z innych miast, że maja wstrzymane zasiłki co w ogóle mi się w głowie nie mieści...
    • monia1-23411 Czy ktoś jeszcze czeka na termin w WSA Warszawa? 17.04.13, 22:01
      adostałam pismo (po 36 dniach) informacyjne z WSA z Wawy, że nie ponoszę żadnych kosztów. Terminu jeszcze nie ustalili. W podobnej sytuacji jest moja znajoma. Czy ktoś jeszcze czeka na termin w Warszawie w WSA? Ciekawa jestem ile nas będzie w stolicy.
      • monia1-23411 Re: Czy ktoś jeszcze czeka na termin w WSA Warsza 17.04.13, 22:03
        Miało się zaczynac, Dziś dostałam..... coś mi się knoci komputer, albo po prostu za stara jestem na to wszystkowink
      • nicol208 Re: Czy ktoś jeszcze czeka na termin w WSA Warsza 17.04.13, 22:36
        tak ja, dostałam już trzy pisma, ostatnie o tym ze mam przydzielonego radcę z Urzędy, Skargę wysłałam 24 stycznia i do dzis nie mam terminu
        • motylk-kk Re: Czy ktoś jeszcze czeka na termin w WSA Warsza 19.04.13, 09:11
          czy ktoś odwołał się do nsa
          • ma2ma motylk-kk - napisałam do Ciebie emaila na gazetowy 19.04.13, 09:13

gdybyś mogła zerknąć....dziękuję
            • motylk-kk Re: motylk-kk - napisałam do Ciebie emaila na gaz 19.04.13, 10:32
              mój e-mail xx131@wp.pl
              nie mam gazetowego
              • fasola08 zaczynam walkę 24.04.13, 09:15
                Witajcie,
                odświeżam wątek bo też właśnie zaczynam batalię o ten drugi dodatek. Dzieki netowi w ogóle się dowiedziałam o tym, że jest taka szansa - choć wiem, że jest to złości mnie, że nie każda ją ma uncertain MOPS w moim miescie już przyznał mi tylko jeden dodatek, odwołałam się do SKO w Kielcach.....jednak przeczytałam tu na forum, że w tym miescie też odrzucają odwołania uncertain czeka mnie zatem WSA ale ono też jest w Kielcach więc chyba nie mam co liczyć na pozytywny wynik. Ale do czego dążę - dziewczyny, czy próbowałyscie zgłosić ten temat do TV? przecież to niezły temat - z tym, że musiałoby nas więcej się zgłosić bo jedna jaskółka wiosny nie czyni - nie można tego tematu zostawić w tej formie! Dlaczego mamy z Poznania i innych miast gdzie przyznają dwa dodatki mają mieć lepiej niż inne, które go nie dostaną? Mamy łączmy się !! w kupie siła! ja napisałam do Uwagi i Sprawy dla reportera - napiszcie i Wy - im więcej zgłoszeń tym większe szanse.
                Teraz mam prośbę do Monii - czy mogłabyś pomóc mi i nakierować jak napisać do WSA?? najgorsze, że wiem, że WSA w Kielcach na pewno mi odmówi i tu się już chyba koło zamknie, bo nie stać mnie będzie na zamrożenie środków wypłacanych przez MOPS i z tego co czytam, nie jest pewne, że zwrócą mi te zaległe sad Proszę piszcie jeśli wasze sytuacje się zmieniły 0 tzn jak zapadły pozytywne wyroki na szczeblu WSA.

• sardyna001 Re: zaczynam walkę 24.04.13, 22:50
                  Ja czekam czwarty miesiąc na decyzję z SKO,ma być rozpatrzona w tym miesiącu.Mam wstrzymane wszystkie pieniądze,włącznie z zasiłkiem rodzinnym,pomimo tego że odwołałam się tylko od jednego punktu,który dotyczył wychowawczego.
                  Kochane koleżanka ma rację nagłośnijmy sprawę,ja również wysłałam dłuuuugi list do "Uwagi",niech poruszą temat i może wtedy któryś z posłów zrozumie że za 400zł nie da się wyżywić dwójki-trójki....kochanych szkrabów.
                  Nie bójcie się,nagłaśniajmy!!!!!!
                  • motylk-kk Re: zaczynam walkę 15.05.13, 09:06
                    są nowe wieści? dziś dzwoniłam do NSA nie wiadomo kiedy wyznaczą termin rozprawy. Dziewczyny nasza sprawa zwolniona jest z wszelkich kosztów w NSA nie musimy płacić ani złotówki walczcie czym więcej nas tym lepiej... któraś z was pisała do uwagi i co odezwali się?
                    • monia1-23411 Re: zaczynam walkę 15.05.13, 16:30
                      Magda ja trzy razy pisałam do Uwagi i dwa razy do Sprawy dla reportera. Na razie nie ma żadnego odzewu. Napisałam też do gazet (Super expresu i Pani domu.) Nie wiem, gdzie jeszcze można napisac.
                      Jak coś się ruszy to natychmiast dam znacsmile
                    • fasola08 Re: zaczynam walkę 15.05.13, 22:31
                      Ja też pisałam wszędzie gdzie się dało, ale póki co cisza uncertain dziewczyny piszcie do nich, im więcej tym zobaczą ze sprawa jest głośna, ważna to może się zainteresują - inaczej zostaniemy z tym same a walka nas z urzędnikami jest nierówna bo z nimi nie wygramy.
                      • motylk-kk Re: zaczynam walkę 16.05.13, 18:15
                        nie wiem czy nie głupi pomysł, ale jak byśmy się zebrały w siłę zebrały podpisy napisały petycję jest nas sporo z wrocławia warszawy z większych miast wojewódzkich może protest jedna osoba nie wskóra ale już grupa może z działać dużo
                        jesteśmy poszkodowane we wszystkim choćby nawet:
                        Pracownik wychowujący dziecko do lat 14 może liczyć na 2 dni zwolnienia od pracy na opiekę nad dzieckiem, a my mając dwoje troje czworo - też dostajemy tylko 2 dni opieki,
                        • monia1-23411 Re: zaczynam walkę 16.05.13, 20:01
                          Jestem zasmile
                          • motylk-kk Re: zaczynam walkę 16.05.13, 21:20
                            Nie mam pojęcia jak technicznie się za to zabrać masz jakiś pomysł?
                            • monia1-23411 Re: zaczynam walkę 16.05.13, 22:28
                              Szczerze mówiąc nie wiem. Liczyłam troszkę na to, że media się zainteresują, wtedy byłoby sporo łatwiej.
                              Nie wiem, może zebrac te wszystkie pozytywne wyroki, jakieś pismo konkretne napisac jako list otwarty z opisem naszej walki z wiatrakami i po prostu się pod tym podpisac.
                              • fasola08 Re: zaczynam walkę 16.05.13, 23:08
                                też jestem ZA ale tak jak Wy nie wiem jak to zacząć,
                                przyszło mi do głowy, żeby może Monia napisała to pismo (jest założycielką tematu, no i co tu pisać jest już wprawiona wink ) a my na prv prześlijmy jej nasze imiona i nazwiska ew miasto gdzie mieszkamy (telefon?) i ona będzie wpisywać pod listem nasze dane. No bo inaczej się nie da
                                • nicol208 Re: zaczynam walkę 16.05.13, 23:35
                                  fasola08 napisała:

> też jestem ZA ale tak jak Wy nie wiem jak to zacząć,
                                  > przyszło mi do głowy, żeby może Monia napisała to pismo (jest założycielką tema
                                  > tu, no i co tu pisać jest już wprawiona wink ) a my na prv prześlijmy jej nasze i
                                  > miona i nazwiska ew miasto gdzie mieszkamy (telefon?) i ona będzie wpisywać pod
                                  > listem nasze dane. No bo inaczej się nie da

Też jestem za i chętnie się podłączę. Moja sprawa jst już w WSA i czekam na termin rozprawy, mam juz radcę z urzędu i jeteśmy po pierwszym kontakcie tel.
                                  • motylk-kk Re: zaczynam walkę 17.05.13, 08:10
                                    ok to co Monika podejmujesz się tego - na e-maila będziemy przesyłać ci dane osobowe i ile mamy dzieci na wychowaniu. W naszym apelu możemy uwzględnić 2 dni które przysługują jako opieka na dziecko,
                                    • monia1-23411 Re: zaczynam walkę 17.05.13, 09:11
                                      Magda spróbuję coś naskrobac. Tylko nie obiecuję, że zrobię to już natychmiast, bo obecnie jestem zawalona robotą.
                                      Jak napiszę to prześlę projekt każdej zainteresowanej na pocztęsmile

Prześlijcie mi na gazetowego informacje (może na razie bez danych osobowych), które z was byłyby chętne do podpisania się pod tymwink
                                      • nicol208 Re: zaczynam walkę 18.05.13, 00:50
                                        ja jestem chętna podpiszę się dwoma ręcomasmile
    • monia1-23411 SUPER EXRESS opubikował zgłoszoną sprawę w necie! 17.05.13, 16:57
      www.se.pl/strefa-super-expressu/witam-jestem-mama-ponad-3-letnich-blizniat_321168.html
      Dziewczyny nie wiem na czym to wszystko polega. To co ukazało się na stronie Super Expressu jest moją prośbą o nagłośnienie sprawy (nie ukazało się wszystko, ale to i tak sukces).
      Zapraszam do wpisywania komentarzy. Może dzięki temu coś więcej się ruszywink

A tak swoją drogą to nie dostałam żadnego info na pocztę.
      • am.na Re: SUPER EXRESS opubikował zgłoszoną sprawę w ne 17.05.13, 23:02
        O super! Zawsze to dobry początek.
        Monia to jak to jest z tym wyrokiem w Warszawie? Jednak jest pozytywny?
        Wysyłać ci na maila chęć podpisania petycji?
        • monia1-23411 Petycja 18.05.13, 14:31
          Zgłaszajcie się chętne kobietki do podpisania się pod listem otwartym na moją pocztę gazetową. Wystarczy tylko wpis ok jestem za. Będę wiedziała w ten sposób do kogo mam wysłac projekt pisma, a później będziemy się pod tym podpisywacwink
          • karolina22_81 Re: Petycja 18.05.13, 22:46
            nie wiem jakiego masz meila , nie potrafię znaleźć ( ja z tego nie korzystam) ...ale ja także jestem za ! nie ważne co o mnie myślicie , więc i ja się podpisuję pod pismem.- dobrej i spokojnej nocy smile
        • monia1-23411 Re: SUPER EXRESS opubikował zgłoszoną sprawę w ne 18.05.13, 14:34
          Tak, Warszawa zaczyna orzekac na takwink Nie wiem co spowodowało taką zmianę, ale wiem jedno. To jest ogromny sukces dla naswink
          • motylk-kk Re: SUPER EXRESS opubikował zgłoszoną sprawę w ne 18.05.13, 18:42
            i ja jestem za
          • am.na Re: SUPER EXRESS opubikował zgłoszoną sprawę w ne 19.05.13, 22:37
            Monia wysłałam maila na twoją pocztę, ale nie mam pewnosci czy dobry adres wpisałam. Daj znać czy doszło.
            I jeszcze prośbę zawarłam w mailu smile
            • monia1-23411 Re: SUPER EXRESS opubikował zgłoszoną sprawę w ne 20.05.13, 08:12
              Odpisałamwink
        • gaga1507 Re: SUPER EXRESS opubikował zgłoszoną sprawę w ne 23.05.13, 18:51
          Monia ja też jestem za pismem
    • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 22.05.13, 23:30
      no więc SKO w Kielcach odmawia.....powód? dodatek jest przyznawany podobno DLA MNIE buahahaha - tyle komentarza - śmiech! WSA w Kielcach też odmawia
      • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.05.13, 18:45
        SKO Opole,też odmówiło.Odwołanie złożyłam 18 grudnia a 23 maja dostałam odpowiedź.Powołują się na wyrok WSA Warszawa z 2012r i WSA Olsztyn z 2006r,ale 15.05.2013 WSA Warszawa wydał dla nas wyrok korzystny,nie wiem co robić,już tyle czasu nie miałam wypłaconych żadnych pieniędzy(wychowawczy +rodzinny wstrzymany z dniem złożenia odwołania).
        • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.05.13, 19:50
          Gaga jak masz wstrzymane świadczenia to pisz pismo... W związku ze wstrzymaniem pobieranych świadczeń rodzinnych oraz dodatków zwracam się z uprzejmą prośbą o zasiłek celowy na częściowe pokrycie kosztów związanych z utrzymaniem dzieci" Dalej w treści piszesz, że pogorszyła się twoja sytuacja materialna. Możesz przypomniec im jaki dochód ma małżonek oraz jakie macie niezbędne wydatki.

Gwarantuję, że natychmiast odblokują te wstrzymane świadczenia, bo tak naprawdę to to oni doprowadzili do tej sytuacji. Wstrzymanie bądź wypłacenie świadczeń zależy od urzędnika. Nigdzie nie jest napisane, że w związku ze złożeniem odwołania MUSZĄ byc wstrzymane przyznane świadczenia.
          I prędzej wypłacą zaległe niż dadzą zasiłek celowy.
        • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.05.13, 21:17
          ...czym jest spowodowane to że jedne miasta/gminy wstrzymują wypłatę świadczeń przy odwołaniu , a inne nie?, przecież wiadomo, że jest to drugie źródło dochodu prócz meża...
          • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 11:04
            Tam gdzie nie wstrzymują pracują normalni ludzie, a tam gdzie wstrzymują...no cóż...samo się nasuwa, kto tam pracujewink
            • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 13:35
              My w środę jedziemy na rozprawę, do Szczecina, boję się bo nawet nie wiem czy będę miała prawo coś powiedzieć, nawet nie wiem jak zachować się w Sadzie. Jeżeli potrzebujecie mojego odwołania do WSA, piszcie karolina22_81@o2.pl zeskanuję i będę miała- do podzielenia się z Wami , mam wyrzuty sumienia , że chciałam kasę za odwołanie a Wy jesteście bez pieniędzy- z mojej strony przepraszam.
              • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 17:12
                Karolino wyrzuty wyrzutami - kazda z nas tutaj walczy, kazda pomaga drugiej jak tylko może, ja też już napisałam swoją skargę do WSA. Pomocne były tutaj wyroki świeże z Rzeszowa i Warszawy - świetnie ujęte, a z mojej strony dałam jeszcze argument że SKO przyznając mi jeden dodatek do dwóch zasiłków rodzinnych (a u mnie tak właśnie to ma miejsce) bezprawnie łamie zapis ustawy w art.8 i art10 ust1 w którym jasno ustawa precyzuje, że do zasiłku rodzinnego (liczba pojedyncza) przysługują dodatki lub dodatek natomiast w przyjętej wykładni przez SKO zapis ten brzmi tak: " do zasiłków rodzinnych przysługuje dodatek" - nie wiem czy dobrze to wymyśliłam, ale oni ciągle się podpierają wykładnią językową podczas gdy sami stanowią swoją własną uncertain
                Jak pisałaś zapłaciłaś za adwokata 600zł a chciałaś 130 za udostępnienie - gdyby zgłosiło się do Ciebie ok 5 osób to koszt by Ci się zwrócił ale każda kolejna osoba to już byłby zarobek na tym wink
                Trzymam kciuki mooooocno, zeby Ci poszło po naszej myśli wink żeby kolejny wyrok był pozytywny i żebyśmy mogły powoływać się na kolejny wyrok a nie tylko na ten w Poznaniu bo z niego organy sobie nic juz nie robią uncertain Daj znać jak poszła sprawa - dla kazdej z nas to baaardzo ważne smile. Ja póki co czekam na wzory od Monii skargi - w sumie tylko po to, zeby zobaczyć jak to wszystko poukładać i jak już zrobię to to wysyłam skargę do WSA. Pytanie tylko do Was - czy musiałyście składać skargę przez SKO? bo w mojej decyzji z tego organu taką właśnie dostałam informacje i nie wiem czy muszę tak robić czy mogę jednak bezpośrednio wysłać do WSA.
                • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 17:53
                  Skargę do WSA musisz złożyc tylko i wyłącznie za pośrednictwem SKO.
                • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 18:20
                  może bym zarobiła może nie- nie ważne, ważne, aby być razem i nam się udało monia trochę mi nagadała...wink ale i dobrzesmile jutro tym co obiecałam po południu prześlę moze komuś się uda smile ja i tak tego tematu tak nie zostawie- mam już pewien plan ,ale muszę go ułożyć...tak wiec mam nadzieję, ze wszystkim nam się uda...zastanawiam się w czym jesteśmy inne w porównaniu do innych mam które wygrały...( w czym gorsze są nasze dzieci)
                  • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 18:40
                    ja też mam nadzieję, że w końcu się uda też nie rozumiem takiej dyskryminacji dzieci pod względem miejsca zamieszkania, ale cóż....
                    Karolina jeśli masz chęć to prześlij także mnie wink mój mail malownicza2010@gmail.com. wink
                    trzymam kciuki
                • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 20:34
                  Wysłałam mailawink
                  • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 22:19
                    puszczę każdej smilemeile dostałam od dwóch mamsmile boli mnie to , że wstrzymali Wam kasę... a dzieci chcą jeść, mieć buty, w co "sr..." czym się bawić..., ja z mojej strony poczyniłam pewne kroki 2 godz temu, może temat ruszy...jeszcze media, media, media...po sprawie się dziewczynki bierzemy do pracy- mam plan ale trzeba go jeszcze opracować wink smile
                    • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 22:43
                      Karolina podziel się planem,pomożemy jak potrafimy smile
              • karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 19:00
                Karolina ja równiez poprosze to odwołanie na e-mail karolcia.125@wp.pl
                • monia1-23411 Dziewczyny nie wiem czy Karolina będzie śledziła 24.05.13, 19:11
                  te wszystkie nasze wpisy i "zapotrzebowania" na przesłanie kopi jej skargi go WSA.
                  Lepiej będzie jak napiszecie, jak prosiła na jej pocztęwink

Karolina cieszę się, że zmieniłaś zdaniesmile I nie myślę, że to przez moje "gadanie"smile
              • ginek7901 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.06.13, 13:50
                witaj bardzo cie prosze o kopie twojej skargi wsa w szczecinie tez bede sie do nich odwolywal. mam jeszcze dwa dni wiec nuz na gardle. mam fajne uzasadnienie jak uda mi sie wszystko do kupy poskladac to podziele sie nim z wami. to moze byc przelom . ale potrzebuje wzoru bo niewiem jak to wszystko formalnie poukladac. mój prywatny meil to ginek79@interia.pl a tego z gazety nieznam chodz bycmoze go mam?!?
              • ginek7901 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.06.13, 14:02
                witaj karolina prosze o kopie twojej skargi do wsa szcz-in moj meil ginek79@interia.pl
            • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 17:15
              to prawda - popieram wink
          • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 18:29
            Kochana,byłam tam trzy miesiące temu dostałam 240zł-MASAKRA
            • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 19:00
              Ale w tej sytuacji jak Tobie wstrzymali to masz pełne prawo do składania wniosku co miesiąc. Niech wiedzą, że to przez nich musisz składac podania o zasiłek celowy.
              Jak przyznają to jesteś te pieniądze do przodu. Zaległe zasiłki i tak muszą wypłacic. A to co przyznają jako zasiłek celowy to przynajmniej będziesz miała na pampersywink
        • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.05.13, 22:16
          No obłęd!!! To też się nadaje do nagłośnienia! Odwołanie w żaden sposób nie wpływa na zasiłek rodzinny i ten jeden dodatek z tyt. urlopu wychowawczego. Na jakiej podstawie oni wstrzymują Wam te świadczenia?
        • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 23.05.13, 22:27
          >Odwołanie złożyłam 18 grudnia a 23 maja dostałam odpowiedź.

To też jest chore, zeby tyle czasu SKO rozpatrywało odwołania! Przeciez mają na to miesiąc! U mnie tak zrobili, że w ciągu miesiąca od wpłynięcia do nich odwołania zrobili posiedzenie w mojej sprawie - czyli wyrobili się w terminie, ale z napisaniem uzasadnienia znowu zwlekają!
          • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 18:35
            Tak SKO ma miesiąc na rozpatrzenie,ale ja dostałam po 30 dniach od złożenia odwołania informację,że z powodu braków kadrowych rozprawa odbędzie się do 30.04.2013.Czyli 3 miesiące dłużej.
            02.05.2013 dzwonię do SKO z zapytaniem czy odbyła się rozprawa,usłyszałam że tak,ale oni mają teraz czas 30 dni na napisanie uzasadnienia
            • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.05.13, 23:28
              A co nas obchodzą ich braki kadrowe!

gaga a na jakie się oni powoływali przepisy przesuwając rozprawę o 3 miesiące?
              • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.05.13, 06:20
                Nie powołali się na żaden przepis,tylko wysłali mi informację ,że odwołanie nie może być rozpatrzone w terminie art.35 par.3 kpa z powodu trudności organizacyjnych wynikających ze zbyt dużego wpływu spraw w stosunku do obsady kadrowej SKO.
                • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.05.13, 09:55
                  No tak, bo kogo obchodzi zwykły obywatel i to, ze nie ma kasy dla dzieci!
                  Po co jest to prawo skoro nawet SKO ma je gdzieś!
                  Może w końcu trzeba się za nich wziąść i zacząć składac skargi do WSA na bezczynność organu? Innych sposobów nie ma.

Jeżeli uda nam się coś ruszyć w sprawie dodatków do zasiłków to trzeba też poruszyć kwestię przewlekania spraw przez SKO.
                  • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.05.13, 22:23
                    Dziewczyny WSA Warszawa wydało 15.05.2013 wyrok pozytywny dla nas,ale jeszcze się nie uprawomocnił,sygnatura akt VIII SA/Wa 137/13
                    • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.05.13, 23:22
                      ale czy wiadomo ze to w dokladnie tej samej sprawie? i kiedy/ ile może trwać to uprawomocnienie? ja czekam na ten wyrok bo też bym go dodała do skargi do WSA ale jak będzie to trwało za długo to niesttey uncertain
                      • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 09:44
                        Wyrok uprawomocni się po 30 dniach czyli 16.06.2013 jest już prawomocny,chyba że SKO się odwoła,w co wątpię smile
                        • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 15:35
                          jak ten wyrok znaleźć w necie? przydałby mi się na środę...skąd w ogóle o nim wiesz??? jutro idę do mecenasa przed rozprawą -boję się rozprawy w Sądzie...
                          • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 17:36
                            orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/05B60598DA
                          • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 17:39
                            karolina22_81 orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/05B60598DA
                            Tyle, że właściwie nie wiemy czego wyrok dotyczył
                            • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 19:10
                              Wyrok na pewno dotyczy drugiego wychowawczego,a tu podaję drugi wyrok prawomocny z 14.12.2012 sygn.I SA/Wa 1898/12 też dla nas pozytywny.
                              • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 20:27
                                to są dwie oddzielne sprawy, dwóm mamą przyznano dodatek na każde dziecko z osobna
                                • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 20:36
                                  Dziewczyny nie ma na co czekać, mój plan jest taki, ja to mogę śmiało zrobić mam już nawet zaczętesmile musimy pisać wyżej tylko nie wiem do której partii czy do PIS czy do PO, szczególny moment mamy teraz gdzie jest rok rodziny, co Wy na to? zalewam się łzami i nie mocą czytając wiadomości o Was, o sobie teżsmile, mam dość tego prawa które nas krzywdzi!!!! co Wy na to??? jak macie jakieś pomysły dajcie znaka albo tu albo na meila, czekam na wszystkie wiadomości ,aby zebrać je w "kupę"

Monia a Ty coś miałaś pisać czy pisałaś może to w jedno połączymy hhmmm? a Ty nie potrzebujesz mojego odwołania? nie mam Twojego meila....
                                  • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 20:53
                                    Piszę ale idzie mi to w tej chwili jak krew z nosa (mam sporo spraw na głowie), więc jak któraś będzie chciała pisac to jestem jak najbardziej zasmile

Karolina ja swoje odwołanie już dawno wysłałam do WSA i czekam na rozprawę. Trochę przeciąga się niestety wyznaczenie terminu. Dzięki za propozycję, jak będę pisała do NSA to się odezwę
                                  • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 23:09
                                    można napisać, nic nie szkodzi ale wiem co odpiszą - to co do tej pory, że nie zamierzają zmieniać nic bo dla nich ustawa jest jasna. Za pewne będą się bronić bo budżet jest kiepski uncertain nie mają kasy..........ale kutwa na swoje nagrody i 13 pensje mają uncertain sobie tam nigdy nie odejmą uncertain
                                    lepiej im wypłacić tym, które wywalczą i gdzie sędziowie są przychylni a tym co się nie uda olać i po sprawie sad jescze ci pracownicy na portalu pomocy społecznej na forum tak mnie ostatnio wpieniają że bym ich normalnie zwyzywała ale kultura mi nie pozwała tego zrobić publicznie grrrrrrrr
                                • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.05.13, 23:34
                                  motylk-kk po uprawomocnieniu tej decyzji pojawi się jej uzasadnienie? Bo z samej sentencji to my nie mamy nawet jak skorzystać
                                  • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.05.13, 08:42
                                    to są dwie oddzielne sprawy dwóm mamą przyznano dodatek - mam kontakt z tymi mamami. Trzeba czekać na uzasadnienie wyroku
        • skowronkowa.mama Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.05.13, 20:05
          Pani z mojego OPS kazała mi po odwłaniu napisać wniosek o nadanie decyzji od której się odwołałam klauzuli natychmiastowej wykonalności - ze względu na sytuacje materialną rodziny i konieczność stałego zaspokajania potrzeb dzieci. Po złożeniu wniosku i nadaniu tej klauzuli miałam wypłacane wszystkie świadczenia - pomimo odwołania. Może dziewczyny, które mają wstrzymaną wypłatę pieniędzy niech spróbują w ten sposób.
          • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.05.13, 22:44
            aż miło przeczytać, ze są tacy urzędnicy co pomagają w takich sytuacjach i podpowiedzą co robić - tacy ludzie budzą we mnie szacunek.
            • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.05.13, 19:51
              Wróciłam...nie wiem czy się cieszyć czy nie...ale myślę , że Sąd był zaskoczony w ogóle że z mężem przyjechaliśmy- uważam że nasza obecność była zaskoczeniem...podałam jeszcze te dwa wyroki prawomocny i nie... i po tym jak zawołali nas na odczytanie wyroku, powiedziano nam ,że będzie dopiero 5 czerwca....czyli przykro misad musimy czekać...Sędzia myślę, że rozsądny Pan...pozdrawiam Wassmile
              • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.05.13, 23:22
                hmmm oby przemyślał i wychodzi na to, ze warto jednak być choć mówi się, że nie ma to żadnego znaczenia bo od tego wyrok się nie zmieni, nie mamy prawa głosu i obrony - więc nie wiem już jak to jest na prawdę?
                Wiecie, ja to ostatnio miałam taki "głupi" i świrnięty plan - pojechać na odczytanie wyroku z dziećmi - przed wejściem jedno z nich rozebrać łącznie z pampersem i powiedzieć sędzi, że tak właśnie wygląda efekt ich działań - stać mnie z tej kwoty na utrzymanie tylko jednego dziecka a drugie cóż..... podobno mu się nie należy wink serio, ale jeszcze na mnie naśle policje czy opiekę i będę się bujać potem hehe tongue_out ale tak wypadałoby zrobić - dla zobrazowania naszej sytuacji uncertain
              • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.05.13, 23:26
                karolina22_81 napisała:

> Wróciłam...nie wiem czy się cieszyć czy nie...ale myślę , że Sąd był zaskoczony
                > w ogóle że z mężem przyjechaliśmy- uważam że nasza obecność była zaskoczeniem.
                > ..podałam jeszcze te dwa wyroki prawomocny i nie... i po tym jak zawołali nas n
                > a odczytanie wyroku, powiedziano nam ,że będzie dopiero 5 czerwca....czyli przy
                > kro misad musimy czekać...Sędzia myślę, że rozsądny Pan...pozdrawiam Wassmile

Karolina które mu dałaś te wyroki jeszcze? ten którego nie ma jeszcze uzasadnienia? na pewno to są wyroki odnośnie przyznania dodatku? bo ja znalazłam jeszcze jeden z Warszawy - już się ucieszyłam, ale czytam, czytam i tak, chodzi o dodatek, ale ostatecznie uchylono decyzję I i II Instacji o co innego i tak jakby miała być jeszcze jedna rozprawa później o własnie przyznanie tego drugiego dodatku. Dlatego, wiem, że niby pozornie chodzi o to, a może to być coś innego.
                • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.05.13, 14:12
                  ja dałam ten co jest podany na forum i ten I SA/Wa 1898/12 z 14.12.2012 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie z tego co czytałam to dotyczyły one naszej sprawysmile miałam prawo głosu wszystko sobie spisałam i czytałam , centralnie z kartki, mam te kartki mogę zrobić zdjęcie i puścić na meile, ale to jest dosłownie skrót z wyroku z uzasadnienia przede wszystkim, nie wiem czy zwróciłyście uwagę, ale ten wyrok to uzasadnienie jest identyczne jak moja skarga, dosłownnie wszystko jest poruszone każdy paragraf , artykuł itd... mam nadzieję, że się uda...jak nie to idę wyzej ale tam ponoć się czeka ponad rok...ale wtedy Warszawa może się udasmile
                  • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.05.13, 16:33
                    też pewnie powalczę w NSA bo jest z Warszawy...ale boję się tych kosztów - tam już reprezentuje Cię i robi wszystko adwokat sad nie TY. A jeszcze jak chcesz adwokata ze swojego miasta to policzy sobie za dojazdy do Warszawy, a jak wybierzesz takiego z Warszawy to wiesz jakie tam ceny są sad tego się boję, bo na dziś dzień wiem, że nie mielibyśmy za co sad życie z m-ca na m-c nawet na wakacje nie ma gdzie pojechać .....i za co sad.
                    Ten wyrok co podałaś z grudnia warszawski ja też mam zamiar podać w swojej skardze, mam jeszcze z Rzeszowa ale nie wiedzieć czemu choć już jest stary to widnieje zapis, że nieprawomocny uncertain nie wiem czemu.
                    • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.05.13, 17:45
                      Powiem tak, a przeszłam "chyba" najdłuższą drogę nie ponoszę żadnych kosztów z odwołaniem do NSA. Po kolei W sądzie adm. złożyłam wniosek o przyznanie radcy prawnego z urzędu, taką pomoc otrzymałam z radcą koresponduję za pomocą e-maila nie musimy się spotykać, moja 1 kasacja wpłynęła we wrześniu dzwoniłam do NSA i tu też jestem zwolniona z opłat - wydałam ok 50 zł takie poniosłam całościowe koszty.
                    • skowronkowa.mama Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.05.13, 17:57
                      Jeżeli chodzi o postępowanie przez NSA - to tylko skarga musi być sporządzona przez adwokata lub radcę prawnego. Napisaną skargę możemy składać same i same występować przed NSA jako strona - nie ma przymysu reprezentowania nas przez prawnika. ( art. 175 prawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi). Z tego co się dowiedziałam całe postępowanie zarówno na etapie WSA jak i NSA jest zwolnione z opłat. W mojej sprawie WSA w Gorzowie Wlkp. oddalił skargę. Jak tylko uzyskam uzasadnienie wyroku (za które również nie muszę płacić) będę się odwoływać do NSA. I proponuję żeby dziewczyny, które dadzą radę zapłacić adwokatowi za sporządenie skargi nie odpuszczały - im nas więcej tym lepiej.
                      • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.05.13, 20:45
                        Ja nie odpuszczę choćbym miała jechać do Warszawy całą Polskę, najgorsze są te koszta mecenasa...raz płaciłam i teraz co znowu..??? masakra...mam nadzieję, że wszystkim nam się uda, teraz boje się że zadzwonię do tego Sądu, i nie zrozumiem co Oni do mnie mówią
                        ...jak zaczną walić tym swoim słownictwem...eehhhh chyba nagram jakoś rozmowę bo jak inaczej....
                        • ginek7901 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.06.13, 23:53
                          witaj karolina to znów ja wiem ze jestem troche natretny ale niemoge odpuscic bojesie ze bez twojego wsparcia pzegram skarge wsa w szczecinie. gdybys mogla podzielic sie doswiadczeniem oraz kopią swojej skargi bylo by duzo wiecej szans na powodzenie. mam ciekawe argumety i tezy ktore moga duzo zmienic w ocenie naszej sprawy juz nawet w oczach ops-ów oraz sko i wsa. potzebuje schematu i podpowiedzi jak to wszystko w calosc pozbierac i potrząsnąć troche ich niedożecznymi teoriami.!! z góry dziękuje i pozdrawiam adam ginalski moj adres ginek7901@gazeta.pl A priw. to; ginek79@interia.pl
                          • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.06.13, 09:37
                            odpisałam Ci na meila , że gdy dostanę Twoją decyzję z Mops to od razu prześlę skargę do WSA....czekam na Twoją decyzję... meila napisałam wczoraj na ten adres ginek79@interia.pl

ginek7901 napisał:

> witaj karolina to znów ja wiem ze jestem troche natretny ale niemoge odpuscic b
                            > ojesie ze bez twojego wsparcia pzegram skarge wsa w szczecinie. gdybys mogla po
                            > dzielic sie doswiadczeniem oraz kopią swojej skargi bylo by duzo wiecej szans n
                            > a powodzenie. mam ciekawe argumety i tezy ktore moga duzo zmienic w ocenie nasz
                            > ej sprawy juz nawet w oczach ops-ów oraz sko i wsa. potzebuje schematu i podpow
                            > iedzi jak to wszystko w calosc pozbierac i potrząsnąć troche ich niedożecznymi
                            > teoriami.!! z góry dziękuje i pozdrawiam adam ginalski moj adres ginek7901@gaz
                            > eta.pl A priw. to; ginek79@interia.pl
                            • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 05.06.13, 23:42
                              wyrok ODDALONY.....piszę o uzasadnienie, 26-06-2013 jadę drugi raz , odwołanie od drugiej decyzji....jestem wściekła...delikatnie mówiac...czy u Was jakieś zmiany? coś tu milcząco ostatnio...
                              • monia1-23411 WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 08.06.13, 19:41
                                wyroku z czerwca zeszłego roku w którym oddaliła skargę i podtrzymał stanowisko SKO.

SUKCES!!!!
                                Oficjalnie WSA Warszawa jest po naszej stronie. Wyrok z maja tego roku ma już uzasadnienie i sąd przyznał się, że
                                "Tym samym Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie podziela pogląd wyrażony w tym zakresie przez Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w wyroku z dnia 24 stycznia 2008 r. sygn. akt IV SA/Po 848/07 (orzeczenia.nsa.gov.pl) oraz
                                w wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 14 grudnia 2012 r. sygn. akt I SA/Wa 1898/12. Jednocześnie skład orzekający wycofuje się
                                z uprzednio prezentowanego poglądu wynikającego z wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 5 czerwca 2012 r. w sprawie sygn. akt VIII SA/Wa 152/12."
                                • fasola08 Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 09.06.13, 09:03
                                  Oby nam wszystkim to pomogło!! big_grin
                                  • gaga1507 Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 09.06.13, 11:22
                                    Ja do 21 czerwca muszę złożyć odwołanie do WSA,jestem ciekawa czy mi pomoże ten wyrok sad
                                    • motylk-kk Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 09.06.13, 15:36
                                      Jestem ciekawa jaką decyzję podejmie NSA aż się boję, a co będzie jak przegram, czy można odwołać się do Trybunału Konstytucyjnego, jak to jest?
                                      • karolina22_81 Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 09.06.13, 23:18
                                        mi brakuje na chwilę obecną, rąk czasu itp...ale usiądę i napiszę do rzecznika praw dziecka!!! w naszym wszystkich oczywiście imieniu....a później Sztrasburg!!!!
                                • am.na Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 09.06.13, 21:29
                                  SUPER!!!

Mi we wtorek mają wysłać decyzję z SKO - w końcu!
                                • karolcia198406 Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 13.06.13, 20:22
                                  Monia Prosze pilnie o kontakt karolcia.125@wp.pl
                                  • monia1-23411 Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 13.06.13, 21:34
                                    Odpisałamsmile
                                    • motylk-kk Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 17.06.13, 13:35
                                      mam wyznaczony termin na 11. lipca w NSA
                                      • karolina22_81 Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 17.06.13, 17:11
                                        to super!!! walcz!!!, a powiedz mi długo czekałaś? i czy NSA to zawsze w Warszawie? ja czekam na uzasadnienie wyroku i też pójdę dalej...
                                        • motylk-kk Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 17.06.13, 20:26
                                          we wrześniu 2012 wpłynęła kasacja do nsa który jest jeden w warszawie
                                          • fasola08 Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 17.06.13, 22:00
                                            kuurcze to prawie rok o.O szok. Czy jeśli zapadnie wyrok pozytywny to wypłacą zaległe dodatki przez ten rok? to mnie ciekawi i czy jak w WSA zapada pozytywny wyrok, to czy wypłacają drugi dodatek za te wszystkie miesiące czy od dnia zapadnięcia wyroku?
                                            bo tak na logikę - decyzję dostałam w kwietniu ważna jest do pażdziernika lub listopada o przyznaniu dodatku - a jak np wyrok zapadnie we wrześniu to jak wypłacą za te m-ce wstecz czy od października a w nowym okresie znów odmówią i będzie trzeba znów o to samo walczyć? jak to jest ?
                                            • am.na Re: WSA Warszawa wycofała swój pogląd dotyczący 19.06.13, 22:09
                                              motylk-kk czas rozpatrywania spraw przez nasze sądy i SKO wręcz powala.... I w naszych przypadkach chodzi w końcu o pieniądze na dzieci...

fasola08 w przypadku wygrania zaległe dodatki muszą zostać wypłacone. Decyzja tak naprawdę nie jest ważna, bo nie uprawomocniła się.
                                              Jeśli w nowym okresie zasiłkowym znowu odmówią przyznania kolejnego zasiłku to niestety znowu trzeba się odwoływać. PARANOJA!

Ja dostałam dzisiaj w końcu decyzję z SKO w Olsztynie. Jak można się było spodziewać jest odmowna. Powołali się na decyzje WSA Olsztyn z 2006 r. i WSA Warszawa z 2012. Nie wysilili się uncertain
                                • monia1-23411 WSA się wycofał, ale orzeka na nie 25.07.13, 18:59
                                  www.naszawokanda.pl/orzeczenie/m3e8e/wsa,I-SA-Wa-867-13/
                                  Moja koleżanka przegrała. Nie wiem z jakiego powodu. Nie ma jeszcze uzasadnienia.
                                  Mam nadzieję, że powód oddalenia skargi jest w związku z przekroczeniem terminu (koleżanka twierdzi, że termin na wniesienie skargo był zachowany), bo jeżeli się okaże, że znowu orzekają na nie powołując się w dodatku na wyrok z z czerwca 2012r to dopiero będzie parodia.
                                  • am.na Re: WSA się wycofał, ale orzeka na nie 27.07.13, 23:22
                                    W tym kraju wszystko jest możliwe...
    • dubeltowka2 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 18.06.13, 08:21
      Hej!
      Jestem tu nowa.
      Dziewczyny potrzebuję podpowiedzi.5 marca moje odwołanie trafiło do SKO w Gdańsku i do tej pory nie dostałam żadnej odpowiedzi bo jak twierdzą mają dużo "spraw" i mam czekać, jak mi powiedziano nawet 9 miesięcy.Chciałabym złożyć zażalenie na bezczynność SKO ale nie bardzo wiem jak to napisać.
      Pozdrawiam
      • anilib Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.06.13, 10:07
        Witaj, ja też jestem tu nowa, ale śledzę wątek od jakiegoś czasu, gdyż wkrótce (16 lipca) przechodzę na urlop wychowawczy na moje bliźnięta. Też jestem z Gdańska więc z niecierpliwością czekam na informację jak ci poszło, bo nie wiem jak SKO w Gdańsku podchodzi do tematu. Odezwij się proszę jak już dostaniesz decyzję.
        • dubeltowka2 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.06.13, 12:03
          Po 5 lipca w moim MOPSie prawnik wraca z urlopu więc będe pisac zażalenie na bezczynność gdańskiego SKO.Zobaczymy co odpowiedzą. Zostawiam Ci maila gdybyś miała jakies pytania bo ja tu rzadko zaglądam. Pozdrawiam wink
          agaklos234@wp.pl
    • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 07.07.13, 08:42
      dziewczyny czy wiadomo coś już odnośnie wyroku z NSA? kiedy miał być ew czy już jest? bo nie pamiętam
      • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 10.07.13, 23:23
        fasola mogłabyś podać sygnatury wyroków, na które powoływałaś się pisząc skargę do WSA?
        Czy masz aktywnego maila gazetowego?
      • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 11.07.13, 15:15
        NSA oddalił sprawę kasacyjną i co dalej? dupa... Macie adres do Sztrasburga będę się odwoływać
        • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 12.07.13, 00:38
          motylk-kk no po prostu super! Czyli już pewnie wszystkie WSA będa przeciwko nam!

Znalazłam coś takiego www.rcie.koszalin.pl/skarga.htm
          Adres do Strasburga:
          The Registrar
          European Court of Human Rights
          Council of Europe
          F-67075 Strasbourg Cedex
          Francja
          • anilib Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 12.07.13, 09:27
            Czy to oznacza, że WSA są związane tą decyzją?
            • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 12.07.13, 12:40
              Na to wygląda że WSA bedą na nie, powołując się na mój wyrok, ale jest jeszcze jedna szansa Ta sprawa która się odbyła się wczoraj dot nie przyznania dwóch dodatków do zasiłku rodzinnego na decyzji z OPS te dwie córki nie były uwzględnione, odwoływałam się w związku z tym do OPS otrzymałam decyzję o nie przyznaniu mi 2*400zł znowu złożyłam odwołanie do NSA, z tego co wiem sprawy nie były powiązane i nie ma jeszcze wyroku na stronie, a wiec trzeba czekać (jest to bardzo skomplikowane już sama się w tym gubię). A może któraś z was pomogła by mi napisać odwołanie chętnie wyśle do TK, tylko z której strony się za to zabrać, jeżeli nie zaczniemy działać to lipa żadna z nas już nie otrzyma wychowawczego na każde dziecko!!!!!!!!! Miałyśmy napisać petycję i co na czym się skończyło, widocznie Wam drogie mamy nie zależy na dodatkowych pieniądzach, nie walczymy - nie wygrywamy. Musimy działać bo już raz NSA wystawił nas do wiatru!!!
              • monia1-23411 Petycja 12.07.13, 18:48
                Tak, miałam pisac petycję, ale oficjalnie informuję, że nie mam na to czasu i się zrzekam jej pisania.
                U moich dzieci zdiagnozowano MPDZ więc na tą chwilę co inne jest dla mnie najważniejsze.
              • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 13.07.13, 00:06
                motylk-kk ja nie zrozumiałam o co chodzi w tych decyzjach co się odwoływałaś do NSA. To były dwie oddzielne decyzje?

A może pomoc w napiianiu skargi do Strasburga można uzyskac od darmowych prawników, który pracują np przy Starostwach? Pomysłami to oni pewnie nie zgrzeszą, ale chociaz od strony formalnej, zeby to ok wyglądało.
                Czytałaś na tej stronie co linkowałam, ze skargę pisze się w swoim ojczystym języku?

monia1-23411 bardzo mi przykro z powodu takiej diagnozy u Twoich dzieci sad W jakim wieku są maluchy? Mogłabyś mi napisac na maila jakie były niepokojące objawy?
    • am.na Co zrobić??? 23.07.13, 23:29
      Pisałam już chyba, że za pierwsze dwa miesiące dostałam od GOPSu po 800 zł dodatku z tyt. urlopu wychowawczego.
      Teraz jak SKO podtrzymało decyzję gopsu to dostałam od gospu decyzję o ustaleniu nienależnie pobranego świadczenia. Nie napisali tego w deczyji, ale wiadomo, ze chcą zwrot tej kasy.
      Skargę do WSA złożyłam, ale póki co to chyba ta decyzja gopsu jest teraz dla mnie wiążąca i powinnam im oddać te pieniadze (wystąpię o rozłożenie na raty). Chyba???
      Bo co jeśli im oddam a potem sprawa dojedzie do nsa lub trybunału i oni się spytają czemu się nie odwołałam od tej decyzji. Ale jaki jest sens się odwoływac skoro oni podpierają sie tymi samymi przepisami co w decyzji przyznającej mi zasiłek i dodatek więc SKO znowu im rację przyzna...

Ciekawe czy w biurze darmowych porad prawnych coś mi pomogą? ehhhh

karolina a jak u ciebie się sprawy mają?

motylkk czy mogłabyś mi udostępnic swoje odwołanie do NSA? Piszesz do Trybunału?

Która z was czeka jeszcze na rozprawę w NSA?
      • motylk-kk Re: Co zrobić??? 24.07.13, 20:43
        am.na - chętnie bym ci dała skargę ale jej nie mam, do NSA pisał mi radca prawny który został przyznany mi z urzędu. Do TK muszę usiąść i napisać, ale nie wiem czy mogę czy będzie rozpatrywana? Pisz o umorzenie tych 400zł powołaj się na trudną sytuację rodzinną spróbuj,

NSA - wyrok prawomocny - czy jeszcze coś z tym można zrobić? odwołać się jeszcze raz do NSA o ponowne rozstrzygnięcie
        link
        orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3999D97211
        • am.na Re: Co zrobić??? 24.07.13, 22:16
          motylk-kk a radca z urzędu został ci przyznany jeszcze podczas sprawy w WSA czy kiedy?
          Jak wpłynie skarga do WSA to oni sami piszą, ze nalezy sie radca z urzędu i go proponują? Jak to jest?
          A do WSA sama pisałaś skargę czy też prawnik ci pomagał?

A SKO ma 7 dni na przekazanie skargi do WSA?

Do TK jak najbardziej mozesz napisać. Dobrze by było jakby ci prawnik pomógł. Jest w Ciebie w mieście biuro bezpłatnych porad prawnych? Ja się na jutro zapisałam u siebie, zeby się podpytac co robić w mojej sprawie. Może coś podpowiedzą.

A czy do NSA mozesz jeszcze raz się odwoływać? Ich wyrok nie jest ostateczny? Jeśli mozesz to pewnie, ze próbuj.

Myślisz, ze mogę pisac o umorzenie tego nienależnie wg nich pobranego świadczenia? To jest 800 zł, bo to za dwa miesiace było.
          • motylk-kk Re: Co zrobić??? 25.07.13, 10:27
            am.na - podaj e-maila
      • karolina22_81 Re: Co zrobić??? 25.07.13, 16:13
        U mnie dupasad dałam do prawnika papiery aby odwoływać się do NSA.... jak macie jakieś swoje odwołania i chcecie się podzielić będę wdzięczna na meila karolina22_81@o2.pl, Monia co to za choroba u Twoich dzieci? coś groźnego ? ja mam przeprowadzkę dlatego nie zaglądam, miałam pisać pisma , ale napiszę, w różne miejsca, tylko kur** czasu mi brak, dom, praca dzieci....doba jest za krótkasad
      • am.na Re: Co zrobić??? 27.07.13, 23:02
        motylkk mój mail bluemoon82@wp.pl

Byłam w biurze porad i d.... bo oni nie udzielają rad z prawa administracyjnego. Dostałam namiar na inne biuro i umówiłam się na wtorek.
        Babka w tym pierwszym biurze mówi, zebym napisała pismo o wstrzymanie wykonalnosci decyzji do czasu rozstrzygnięcia sprawy na drodze administracyjnej i pewnie na tym się skończy. Tylko nie wiem czy pisać to do GOPSu czy do WSA.

karolina22_81 pewnie teraz wszystkie WSA będą na nie sad Musimy walczyć dalej....
        A prawnika masz teraz z urzedu czy płacisz? Ile sobie zażyczył?

MPD to mózgowe porażenie dziecięce sad
        • karolina22_81 Re: Co zrobić??? 29.07.13, 14:43
          Prawnika mam swojego nie wiem jeszcze ile mnie skasuje jak narazie wysłałam mu skana wyroku w czwartek chyba pójdę,....masakra obojętnie ile skasuje nie popuszczę, może jakoś się dogadam z nim, aż się boję ile zawoła kasysad
        • karolina22_81 Re: Co zrobić??? 29.07.13, 14:46
          YYeessuuuu ile Twoje dzieci mają, że teraz dowiedziałaś się o tej chorobie? bardzo mi przykro sad jak mogę jakoś pomóc to wal jak w dym!!!!!
          Ja straciłam jedno ze swoich dzieci córeczkę w 34 tc, więc wiem jak to jest jak przykre wiadomości o naszych dzieciach spadają na nas!!!!!i ile nas to kosztujesad
    • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 22.08.13, 20:03
      dziewczyny mam pytanie? może będziecie wiedzieć. Dziś odbyła się sprawa o dodatki - oczywiście chamska komisja sędziowska prawie uniemożliwiła mi możliwość wypowiedzenia się, od początku byli przeciw więc zwyczajnie nie chcieli słuchać tego co mam do powiedzenia. uncertain niech im te 400zł dupą wyjdzie i niech sraki dostaną uncertain
      ale do rzeczy. Tak się dziś zastanawiałam, czy gdybym zameldowała dzieci w Warszawie to czy tam bym się mogła ubiegać o świadczenia na nie i tym samym dostać ten drugi dodatek?
      jak myślicie, bo ja już nie mam siły na walkę, a tak się nie da żyć sad
      • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.08.13, 12:43
        Odwołałam się do NSA, prawnik skasował nas 700 zł sad teraz czekamy na wezwanie, boję się bo teraz nowy rok zasiłkowy i nowe starania i walka z koniem sad a jak u Was? bo coś tu milcząco trochę... dajcie znać jak Wasze sprawy, jak coś służę odwołaniem, tylko do NSA, musi złożyć to adwokat.
        • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.08.13, 14:42
          ja miałam sprawę 22 sierpnia w Kielcach - mimo dania mi głosu po chamsku mi przerywali po to, zebym nie mogła pwoiedzieć tego co chciałam i udało im się uncertain więc jeśli oddalona skarga to mam sama wystąpić o wydanie mi uzasadnienia i z tym wyrokiem udać do prawnika? poważnie myślę nad Strasburgiem - żeby napisać i szyscy mnie dookoła mobilizują a Ty Karolina?? masz taki zamiar? wiesz że NSA już raz w tym roku rozpatrywało taką sprawę i niestety odrzucili?? jak się tak stanie co masz dalej w alternatywie? bo ja już nie mam pojęcia chyba pójdę koczować pod pałac prezydencki tongue_out
        • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 24.08.13, 23:47
          Ja złożyłam odwołanie do WSA i czekam... I pewnie sobie poczekam tongue_out Póki co wiem, ze skarga do nich wpłynęła, bo raczyli poinformować.

karolina no to prawnik nieźle skasował sad Oby tylko przyniosło to pozytywne efekty.
          Jeśli możesz to podeślij mi tę kasację na maila.

fasola do Strasburga to musimy napisać. Mamy szansę tam wygrać.
          No tylko trzeba tam napisać...
          • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.08.13, 10:25
            do Strasburga chcę pisać i to zrobię, nie będę się już z tymi baranami sądzić w nieskończoność. W kielcach uzasadnienie : DODATEK PRZYSŁUGUJE MATCE UPRAWNIONEJ DO URL.WYCHOWAWCZEGO - tyle, tylko barany nie zauważyli, że zasiłek rodzinny też PRZYSŁUGUJE (jest zapis) matce lub ojcu lub innemu opiekunowi prawnemu dziecka a PRZYSŁUGUJE na dzieci i ilość zasiłków, jak i dodatków jest ściśle uzależniona od ilości dzieci kwalifikujących się do ich otrzymywania, zresztą na decyzji mam " dodatek z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie url.wychow. przyznany na Nadia S (mimo, ze druga spełnia dokładnie te same kryteria i warunki otrzymania) nadto art.10 nie mówi, że to świadczenie przyznawane rodzicom tylko, że przysługuje (jak każde inne świadczenie rodzinne) rodzicowi z jasnego względu - niepełnoletnie dziecko, nie może pobierać samo świadczeń na swoje nazwisko, a art.10 określa dodatkowy warunek do otrzymania tego konkretnego dodatku - mianowicie jedno z rodziców, MUSI mieć udzielony url.wychowawczy na dziecko na które ubiegamy się o owy dodatek. No ale dla nich jest to przecież JASNE - to swiadczenie jest na matkę bo pisze że PRZYSŁUGUJE MATCE .....no ręce opadają.
            • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.08.13, 10:28
              fasola08 napisała:

> do Strasburga chcę pisać i to zrobię, nie będę się już z tymi baranami sądzić w
              > nieskończoność. W kielcach uzasadnienie : DODATEK PRZYSŁUGUJE MATCE UPRAWNIONE
              > J DO URL.WYCHOWAWCZEGO - tyle, tylko barany nie zauważyli, że zasiłek rodzinny
              > też PRZYSŁUGUJE (jest zapis) matce lub ojcu lub innemu opiekunowi prawnemu dzie
              > cka a PRZYSŁUGUJE na dzieci i ilość zasiłków, jak i dodatków jest ściśle uzależ
              > niona od ilości dzieci kwalifikujących się do ich otrzymywania, zresztą na decy
              > zji mam " dodatek z tyt. opieki nad dzieckiem w okresie url.wychow. przyznany n
              > a Nadia S (mimo, ze druga spełnia dokładnie te same kryteria i warunki otrzyman
              > ia) nadto art.10 nie mówi, że to świadczenie przyznawane rodzicom tylko, że prz
              > ysługuje (jak każde inne świadczenie rodzinne) rodzicowi z jasnego względu - ni
              > epełnoletnie dziecko, nie może pobierać samo świadczeń na swoje nazwisko, a art
              > .10 określa dodatkowy warunek do otrzymania tego konkretnego dodatku - mianowic
              > ie jedno z rodziców, MUSI mieć udzielony url.wychowawczy na dziecko na które ub
              > iegamy się o owy dodatek. No ale dla nich jest to przecież JASNE - to swiadczen
              > ie jest na matkę bo pisze że PRZYSŁUGUJE MATCE .....no ręce opadają.

że zasiłek rodzinny
              > też PRZYSŁUGUJE (jest zapis) matce lub ojcu lub innemu opiekunowi prawnemu dzie
              > cka a PRZYSŁUGUJE na dzieci i ilość zasiłków - pomyliłam się PRZYSŁUGUJE na matkę lub ojca ale PRZYZNAJE SIĘ na dzieci - decyzje to potwierdzają, więc przeczą sami swoim decyzjom - jest różnica w znaczeniu słowa PRZYSŁUGUJE a PRZYZNAJE SIĘ NA
              • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.08.13, 12:19
                w piątek dzwoniłam do NSA z zapytaniem czy już jest sporządzone uzasadnienie do wyroku niestety nie Pani sędzia ma czas...no cóż minęło już 1,5 miesiąca, a jestem taka ciekawa co będzie zawierało i na jakie art powoła się skład z NSA
                • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 25.08.13, 20:42
                  podejrzewam że powołają się jasny zapis językowy art 10 - "PRZYSŁUGUJE matce lub ojcu......., na url wychowawczym" ot - tyle potrafią. A ja jestem ciekawa, czy ten wyrok NSA zobliguje/zmusi resztę sądów (zwłaszcza tych, które przyznawały na każde dziecko dodatek) by teraz orzekać tylko jeden - jak to jest wiecie?
                  • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.08.13, 10:08
                    u mnie z NSA to trochę pogmatwana sprawa, na decyzji od której się odwołałam
                    1 sprawa - NSA było tylko wpisane 1 dziecko,
                    2 sprawa - SKO upomniało się i nakazało wystawienia decyzji odmownej na pozostałą dwójkę, ta decyzja przez NSA jeszcze nie została rozpatrzona.
                    Jeżeli uzasadnienie wyroku będzie dotyczyło całej trójki i sąd przyzna tylko 1 dodatek to wszystkie sądy WSA będą na Nie, podejrzewam że nawet Warszawa zmieni zdanie i również będzie na NIE - a wiec to wszystko zależy od mojego wyroku i uzasadnienia - Jak naraźcie jesteśmy przegrane i dlatego powinniśmy napisać petycję.
                    • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 26.08.13, 23:49
                      > Jeżeli uzasadnienie wyroku będzie dotyczyło całej trójki i sąd przyzna tylko 1
                      > dodatek to wszystkie sądy WSA będą na Nie, podejrzewam że nawet Warszawa zmieni
                      > zdanie i również będzie na NIE - a wiec to wszystko zależy od mojego wyroku i
                      > uzasadnienia

Wyrok NSA nie obliguje WSA do wydawania takich samych wyroków. Tak mi powiedziała prawniczka, że zdarza się, że sędza WSA nie zgadza się z opinią NSA i ma do tego prawo i orzeka tak jak on uważa.
                      Czyli generalnie wszystko jest możliwe... Każdy może sobie interpretować jak mu się podoba - takie to nasze prawo jest. Niezwykle czytelne tylko kazdy czyta i interpretuje jak mu się podoba.
                      Więc trzeba się modlić o to, żeby trafić na inteligentny skład sędziowski wink

• karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 16:58
                        wejde tu wieczorem, ja jestem za Sztrasburgiem i nic nas nie powstrzyma, chce napisać do prezydenta, premiera rzecznika praw dzieci itd, tylko nie mam czasu aby to napisać.... jestem wściekła, i tak pracuję już po nocachsad to 700 zł, to jest NAJNIŻSZA stawka jaką prawnik mógł wziac...i to po znajomościsad
                        • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 18:29
                          Karolina, ja do Kancelarii prezydenta pisałam - dupa już kilka tyg i nic - żadnej informacji. Do Strasburga chcę pisać, właśnie będę składać pismo o przysłanie uzasadnienia z wyroku i idę do prawnika, który mi pomoże napisać to pismo do Strasburga - tez za to zapłacę, ale pewnie nie tyle, co za sprawę w NSA uncertain bo tyle nie mam niestety uncertain Nie spocznę chyba póki ktoś tego nie naprawi! mnie to dziewczyny przyszło do głowy to: jak miał być od tego roku od marca chyba dłuższy macierzyński to wszystkie matki protestowały - czym winne są dzieci które urodzą się w lutym żeby ni emogły mieć dłużej matki w domu i tak od słowa do czynu zebrały się kupą i miały spotkanie z premierem ...i co??? no i dało się ustawę tak zrobić, żeby macierzyński był od 2013 tak? więc może i my powinnyśmy się skrzyknąć i pojechać tam - wczesniej jakoś się umówić czy coś uncertain?
                          • karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 21:40
                            dziewczyny a jak długo czeka sie na wyznaczenie terminu rozprawy w WSA? Ja póki co dostałam info że przydzielono mi adwokata a dalej cisza
                            • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 23:14
                              słuchajcie na cito potrzebuję porady: wyrok oddalający w WSA - chcę złożyć wniosek o wydanie uzasadnienia - mam jeszcze tylko kilka dni na wysłanie tegouncertain czy obowiązuje mnie opłata 100zł czy nie? jesli nie to jak to zaznaczałyście we wniosku? pilne - pomocy
                              • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 23:49
                                fasola08 ja nic nie placiłam i nawet adwokat był w szoku, nawet nic nie wiedziałam tak więc we wniosku nawet o nic nie prosiłam o zwolnienie z kosztów czy coś w tym stylu...
                              • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 23:51
                                fasola08 znalazłam coś takiego:
                                Do kosztów sądowych ustawa zalicza opłaty, w tym również opłatę kancelaryjną oraz wydatki. biznes.pl/wiadomosci/kraj/podmiotowe-zwolnienie-od-kosztow-sadowych,5466411,news-detal.html
                                A my jestesmy zwolnione od kosztów sądowych zgodnie z art. 239 pkt 1 lit „a” ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi:
                                Art. 239.Nie mają obowiązku uiszczenia kosztów sądowych:
                                1) strona skarżąca działanie, bezczynność organu lub przewlekłe prowadzenie postępowania w sprawach:
                                a) z zakresu pomocy i opieki społecznej.

Dla pewności najlepiej jest zadzwonić do Sądu i się dopytać
                            • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 23:18
                              fasola08 spróbowac zawsze mozna tylko trzeba by było większą grupę zebrać. Nas tu na forum garstka, a jak dotrzeć do innych mam w takiej sytuacji jak nasza?

karolcia198406 czas oczekiwania pewnie zalezy od WSA.
                              Napisz mi czy ty po złożeniu skargi do WSA dostałaś od WSA pismo informujące, ze możesz starać się o adwokata z urzędu?
                              Bo ja póki co dostałam pismo, że skarga do WSA wpłynęła i przysłali mi odpis pisma, którym SKO przekazywało do WSA moją skargę. I póki co tyle. I nie wiem czy sama mam sie starać czy oni poinformują mnie o moich prawach uncertain
                              • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 23:50
                                am.na napisz do mnie meila abym przesłała Ci moje odwołanie do NSA bo tak łatwiej gdzieś mam Twojego, ale nie wiem gdzie....
                                • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 23:53
                                  fasola08 ja też myślałam o tym aby się zebrać zwołać telewizję i jechać pod sejm!!!!i do Premiera, na nas możesz liczyć, trzeba pozbierać wszystkie nasze odwołania nie wiem jeszcze jak to zrobić....i razem to jakoś wysłać, ja muszę poszukać na fb ludzi z bliźniakami czy w ogóle wiedzą o tym podwójnym wychowawczym
                                  • dubeltowka2 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 06:35
                                    Hej
                                    Również jestem mama blizniąt walczącą o podwójny wychowawczy na fb należe do grupy mam blizniaków wiem że jest też tam kilka dziewczyn w takiej samej sytuacji i myślę że w razie "ataku" na sejm znalazło by sie napewno kilka chetnych do wyrażenia swojego zdania o tym "cyrku" z wychowawczym
                                    Pozdrawiam
                                    • nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 08:30
                                      dubeltówka2 ja tez z tej grupy na fbsmile myślę że to dobry taki najazd z bliźniakami-niech naocznie zobaczą że umiemy walczyc o Swoje tylko musimy sie skrzyknąc w większą grupę, dzieweczyny (Karolcia198406 My się już tam znamy) podajcie swoje namiary na Fb na mojego maila nicol208@wp.pl zostaniecie zaproszone na grupę dubeltówek (tam łatwiej się pisze) może uda się otworzyc takie wydarzenie i zrobic zbiórkę pod kancelarią premiera.
                              • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 27.08.13, 23:52
                                am.na napisał(a):

> fasola08 spróbowac zawsze mozna tylko trzeba by było większą grupę zebra
                                > ć. Nas tu na forum garstka, a jak dotrzeć do innych mam w takiej sytuacji jak n
                                > asza?
                                >
                                > karolcia198406 czas oczekiwania pewnie zalezy od WSA.
                                > Napisz mi czy ty po złożeniu skargi do WSA dostałaś od WSA pismo informujące, z
                                > e możesz starać się o adwokata z urzędu?
                                > Bo ja póki co dostałam pismo, że skarga do WSA wpłynęła i przysłali mi odpis pi
                                > sma, którym SKO przekazywało do WSA moją skargę. I póki co tyle. I nie wiem czy
                                > sama mam sie starać czy oni poinformują mnie o moich prawach uncertain
                                na FB mam dwie grupy zamknięte z mamami bliźniaków, trojaczków itd - można by tam spróbować zagadać - jak któras ma konto na FB i chce to niech mi wyśle wiadomość a ja dodam do grupy profil

co do pisma z WSA - skoro dostałaś już że skarga wpłynęła, to nic więcej nie dostaniesz - obecność radcy czy prawnika na sprawie nie jest konieczna - mało tego, w ogóle stawiennictwo nie jest obowiązkowe - ja pojechałam, ale było to tylko stratą czasu, pieniędzy (bo mąż się zwolnił z pracy), powiedzieć mogłam tylko to, czego nie napisałam w skardze a co jest ew nowym argumentem w sprawie - czyli każda próba powiedzenia swojego zdania była ucinana wink nie ma sensu na tym etapie się pakować w radcę bo jeśli skład ma swój tok myślenia w sprawie to ani Ty ani On nie zmienia tego - tak było u mnie. Nic już więcej nie dostajesz, nie musisz zgłaszać nigdzie, że bedziesz Ty lub wynajety radca. Oni sami też nie przyznają w tych sprawach
                                • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 00:05
                                  karolcia198406 jak znaleść Cię na fb ? albo meila podaj to jakoś się znajdziemy tam lepiej sie pisze smile
                                  • karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 08:30
                                    A naq jakiej grupie jesteś na fb? Mój e-mail karolcia.125@wp.pl
                              • karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 08:24
                                am.na ja po złożeniu skargi do WSA dostałam wniosek do wypełnienia o przydzielenie adwokata i później przysłali mi info że adwokat został mi przydzielony
    • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 00:11
      karolina22_81 dzięki wyślę maila smile

fasola08 ja konta na FB nie mam uncertain

> nie ma sensu na tym etapie się pakować w radcę
      nio ok, ale czy do napisania kasacji do NSA mozna się potem starać o radcę z urzędu? Jak to jest? Nie trzeba właśnie na wcześniejszym etapie się starać o adwokata z urzędu?

> w ogóle stawiennictwo nie jest obowiązkowe
      A jak to jest potem z odpisem sentencji wyroku jeśli na rozprawie nie jestem obecna? Tak czy siak to dostanę?
      • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 09:49
        do NSA nie wiem, ja nie startuję wiem jaki będzie wyrok bo jeden już zapadł. Ja idę wyżej.

Na sprawie być nie musisz, a jeśli zapadnie wyrok przyznający dodatki to wyślą Co sami z automatu pocztą, jeśli odrzucą to nawet jak będziesz tam to i tak nic nie dostaniesz - o wydanie uzasadnienia wyroku musisz pisać wniosek i im wysłać wraz z dowodem wpłaty 100zł za to uncertain dzwoniłam dziś do adwokata i powiedział, ze zapłacić muszę szituncertain
        • karolina22_81 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 10:33
          fasola08 to dlaczego my nie płaciliśmy? odwoływałam się od dwóch decyzji powinnam zapłacić 200 zł a nie płaciłam nic
          • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 13:42
            mój e-mail xx131@wp.pl chętnie przyjadę protestować mam do warszawy 500km ale i tak będę.
          • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 21:39
            być może nie zapłacę bo dzwoniłam do sądu - powiedziała mi kobieta, że jeśli sprawa była zwolniona z opłaty (a była) to prawdopodobnie nie będę płacić - okaże się - tak czy siak nie muszę płacić JUŻ jeżeli będzie taki wymóg to sąd mi wyznaczy termin zapłaty, Także zobaczymy wink....swoją drogą tacy kumaci tam pracują, że sami nie wiedzą tongue_out
        • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 14:01
          > do NSA nie wiem, ja nie startuję wiem jaki będzie wyrok bo jeden już zapadł. J
          > a idę wyżej.

hmmm fasola, ale czy, żeby pisać do Strasburga to nie trzeba najpierw wykorzystać wszystkich możlwiości odwoławczych w kraju?

> jeśli odrzucą to nawet jak będziesz tam to i tak nic nie dostaniesz - o wydanie uzasadnienia wyroku musisz pisać wniosek

nawet sentencji wyroku nie wysyłają? Na pewno?
          Że o uzasadnienie trzeba do nich wystąpić to wiem, ale sentencję wyroku mogliby przysłać.

> dzwoniłam dziś do adwokata i powiedział, ze zapłacić muszę szit:/

a do sądu dzwoniłaś? Tam się dowiedz, adwokat może nie wiedziec dokładnie. Czytałaś to co pisałam na odpowiedź twojego pytania odnośnie opłaty za uzasadnienie?
          karolcia nie płaciła i motylk_kk też nie:
          dziewczyny co wy mówicie niema żadnych kosztów wystarczy w sądzie administracyjnym złożyć wniosek o przyznanie radcy prawnego z urzędu potrzebnego do napisania kasacji po drugie za wydanie uzasadnienia nic się nie płaci - jakie 100zł ja nic nie płaciłam

> tam lepiej sie pisze
          to fakt tu się pisze kiepsko. Odpowiadasz na starszy post i już odpowiedź ginie gdzieś w środku ;/
          • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 28.08.13, 21:50
            am.na - dzwoniłam dziś do sądu - możliwe , że nie będzie płatne.
            Z tego co wiem z informacji jeśli skarga oddalona to występujesz sama o wydanie uzasadnienia, póki co JA nic nie dostałam, nie pisały też dziewczyny, żeby cokolwiek po sprawie do nich jeszcze przychodziło więc myślę, że nie. jest jeszcze baza ogłoszeń NSA - tam są wszystkie wyroki w naszych sprawach i ja też czekam na mój kiedy się pojawi wink

Co do Strasburga - tak niby powinnam wykorzystać wszystkie szczeble odwoławcze, ALE - sprawa o dwa dodatki już się odbyła więc nawet gdybym się odwołała osobiście - będzie taka sama - zamierzam się zatem powołać o wyrok NSA jaki zapadł w tym roku - ale to jeszcze spytam Radcę, z którym chcę się spotkać i pogadać o tym. Myślę, że powinno sie udać, tu także mam prośbę, aby ta osoba której ten wyrok dotyczył odezwała się do mnie i jak będzie miała uzasadnienie albo chociaż link do bazy z jej sprawą (bo ja znaleźć nie mogę tego wyroku) to żeby mi wysłała - sama także może napisać - nawet jej będzie łatwiej bo to jej wyrok smile Najpierw czekam na moje uzasadnienie, potem spotkanie z Radcą i dalsze kroki. chcę tam załączyć wszystko co możliwe: wyroki pozytywne, negatywne, opinię rzecznika praw dziecka - wszystko jest cenne więc jak coś macie podrzućcie a ja to wszystko pokażę radcy. Ostatnio miałam przerwę z tą kwestią i nie jestem już aż tak na bierząco sad
            • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.08.13, 12:26
              orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3999D97211 - mój wyrok nsa
    • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 29.08.13, 14:44
      Dziewczyny, ale piszce też tutaj, nie tylko na fb.

>am.na ja po złożeniu skargi do WSA dostałam wniosek do wypełnienia o przydzielenie adwokata i później przysłali mi info że adwokat został mi przydzielony
      karolcia chyba najlepiej będzie jak zadzwonie do sądu i spytam się jak u nas to wygląda
    • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.08.13, 12:46
      Dostałam dzisiaj pismo z WSA Warszawa. Rozprawa odbędzie się 02.10.2013r
      • karolcia198406 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.08.13, 13:45
        Monia a jak długo czekałaś na wyznaczenie terminu? Kiedy składałaś skargę?
        • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.08.13, 18:42
          Skargę wysłałam 11.03.2013
          • nicol208 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 30.08.13, 20:57
            Monia to ja juz nic nie rozumiem ja składałam skargę do WSA Wawa 24 stycznia i tylko mam adwokata przydzielonego a terminu spr brak. fajnie że sie odezwałaś dawno Cie tu nie było, dawaj na fb jest tam nas już kilka a tam się łatwiej pisze
            • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 31.08.13, 09:16
              Z tymi odwołaniami to bardzo dziwna sprawa. Moja koleżanka składała po mnie i już jest po rozprawie. Oddalono skargę, czekam na uzasadnienie. Sprawa odbyła się 2 miesiące temu i ona jeszcze nie dostała żadnej informacji z WSA czy skarga jest oddalona czy uchylono decyzję.

Dostałam tą informację z WSA i jest tam coś bardzo dziwnego i chyba będę wyjaśniać sprawę. Na informacji o dacie rozprawy jest napisane, że skarga dotyczy przyznania zasiłku rodzinnego.

• fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 31.08.13, 17:25
                to Warszawa oddaliła skargę tej Twojej koleżanki? toż to dziwne by było
                • monia1-23411 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 01.09.13, 14:01
                  Tak Warszawa.
                  Z niecierpliwością czekam na uzasadnienie. We wcześniejszych wpisach podawałam link do wyroku.
                  • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 01.09.13, 19:23
                    orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F325EBDF64
                    • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 01.09.13, 19:35
                      i jeszcze to
                      orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/67504BA228
                      • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.09.13, 18:19
                        motyl-kk - jak dobrze pamiętam (a mam ostatnio zacmienia tongue_out ) to Ty miałaś sprawę w NSA tak? czy myślisz już nad "piętrem wyzej"? tzn Strasburg? ciekawe czy tam się da złożyć skargę zbiorową, orientował się ktoś coś z tej kwestii? bo ja czekam na uzadanienie mojego wyroku z WSA i dopiero wtedy pójdę do radcy czy mogę w ogóle składać
                    • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.09.13, 18:16
                      czy ten wyrok w Poznaniu w końcu jest na TAK czy na NIE ...bo siedzę czytam i nie jarzę uncertain nie wyspana jestem uncertain - pisze, że skarga oddalona, ale dalej w uzasadnieniu czytam i rozumiem, ze jednak sąd uważa, iż mają być dwa dodatki ? o co kama? ciągle mi dzieciaki przeszkadzają i się skupić nei mogę na tym piśmie ..pewnie coś omijam i dlatego nie rozumiem tongue_out
                      • am.na Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.09.13, 19:05
                        fasola08 wyrok jest dla nas korzystny.
                        Skarga jest oddalona, bo skargę składał prokurator rejonowy. SKO wydało korzystną decyzję przyznając dodatek na każde dziecko i od tej decyzji odwołał się prokurator rejonowy.
                        Czyli Poznań jest na tak.
                        • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.09.13, 20:04
                          Wyrok NSA jest mój pewnie że pójdę wyżej i odwołam się. Odwołanie napiszę sama wyśle pocztą zobaczymy najpierw muszę otrzymać uzasadnienie
                        • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 02.09.13, 23:35
                          żeby wszyscy byli tak myślący jak Ci z Poznania to byłoby fajnie....niestety ...:/no wlaśnie ja gdzies watek tego prokuratora zgubiłam (przez szybkie i pobieżne czytanie) i dlatego się przez chwilę zamotałam tongue_out ale dobrze, że nie zmienili zdania póki co. A ten drugi Warszawski? bo skład widzę inny, niż ten co dotąd przyznawał - czyżby się wycofali znów z dwóch dodatków? wiecie coś więcej ?
                          • gaga1507 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.09.13, 07:17
                            Ja rozprawe w WSA mam 17 października czyli po czterech miesiącach od złożenia skargi na SKO.Już nie liczę nawet ,że wygram sprawę.Zastanawia mnie dlaczego żadne media nie chcą opublikować naszego tematu.Pisałam już wszędzie i bez odzewu.
                            • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.09.13, 09:24
                              ja także pisałam gaga - wytłumaczenie jest jedno - albo temat im nie podszedł, albo mają tyle zgłoszeń, mailów że chyba już tego nie czytają, uncertain nie wiem już sama. Ale trzeba pisać do skutku
                              • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 03.09.13, 11:32
                                A do kiedy można składać wnioski o rodzinne i wychowawczy na nowy okres rozliczeniowy?
    • monia1-23411 Przegrałam 03.10.13, 09:25
      Moja sprawa odbyła się wczoraj.
      Oddalono skargę
      • karolina22_81 Re: Przegrałam 03.10.13, 12:26
        masakrasad nie dobrzesad przykro mi, a co dalej ,? bo już straciłam kto gdzie się odwołuje....
        • monia1-23411 Re: Przegrałam 18.10.13, 19:40
          orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/9462600580
          To jest jakaś paranoja. WSA w Warszawie stosuje ruletkę i jednym wieloraczkom przyznaje dla każdego dodatek a innym nie. Nie rozumiem tego.
          To dopiero jest dyskryminacja.

Czy ktoś może dać mi namiary gdzie mogę uzyskać prawnika z urzędu?
          Czekam na uzasadnienie wyroku, ale szlag mnie trafia i chyba im nie daruję.
          • am.na Re: Przegrałam 18.10.13, 23:41
            Nie, no to się w głowie nie mieści! Jeden sąd i dwie linie orzecznicze i jedna jakże krzywdząca dla rodzin wieloraczków!

Tez chciałabym teraz postarać się o prawnika z urzędu. Chyba trzeba wystąpić z wnioskiem do WSA o to.
            • nicol208 Re: Przegrałam 20.10.13, 23:39
              am.na tak razem ze skargą piszesz wniosek o przyznanie radcy z urzędu, mi sie trafiła fajna babka chyba mogę powiedziec Katarzyna Roszak miałyśmy kontakt tel i mailowy....nie wiem czy to miało znaczenie ona twierdzi że tak że wyrok był zaoczny czyli jeden sędzia decydował i odbył się bez świadków czyli na posiedzeniu niejawnym (bez szumu i narad po prostu trafiła mi się ludzka sędzina) teraz tylko ciekawe co zrobi Mops i (czy tak jak u Karoliny nie podważy wyroku do prokuratury....albo już nie wiem gdzie) bo teraz mając wyrok będę żądała wypłaty zaległych świadczeń kiedy to płacili mi tylko na jednego syna (obecnie od maja jestem na pielęgnacyjnym) synek dostał orzeczenie na oczy.
          • nicol208 Re: wygrałam 20.10.13, 23:26
            ups.... Monika1-23411 to mój wyrok ten z WSA Warszawa Anna Góralczuk z Wołomina-dawaj na fb na grupę dubeltowych mam i rodziców wieloraczków tam się organizujemy i może coś zadziałamy, jeśli dobrze kojarzę to Ty z Łochowa jesteś pisałyśmy trochę....nie wiem jak ale bardzo się cieszę że mi się udało....tylko u mnie to jeszcze inna historia bo ja już jestem na pielęgnacyjnym a dzięki wygranej będę starała się o wypłatę za zaległe dwa lata kiedy byłam na wych a płacili mi na jednego synka
      • am.na Re: Przegrałam 03.10.13, 21:11
        Nosz kurde sad monia ty w NSA już byłaś czy w WSA?

Ja mam rozprawę w WSA 15.10... Nie liczę na cud...

Dziewczyny działacie coś w kierunku odwołania do Trybunału?
    • am.na Oddalono moją skargę 15.10.13, 21:46
      argumety standardowe....
      Sędzia powiedział, że są w kraju dwie linie orzecznicze, a oni akurat obstają przy tej niekorzystnej dla nas. haha to mnie pocieszył!

Pan z SKO nawet do mnie zagadał. Po wyjściu z rozprawy powiedział, że nie lubi takich spraw, odniosłam wrażenie, że było mu szkoda, ze przegrałam...

karolina a jak u ciebie sprawy się mają?

Dziewczyny, która z was pisała, ze pomija NSA i pisze do Trybunału? Można tak zrobic czy nie?
      • motylk-kk Re: Oddalono moją skargę 18.10.13, 20:40
        a tu mój wyrok z NSA
        orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3999D97211
        • am.na Re: Oddalono moją skargę 18.10.13, 23:43
          motylk-kk czy Tobie kasację pisał prawnik z urzędu czy płaciłaś za to? (bo już sie pogubiłam).
          Piszesz do Trybunału?

Skoro WSA wydają tak odmienne decyzje, to moze i NSA w końcu pójdzie po rozum do głowy...
          • nicol208 am.na do Ciebie i innych walczących których nie fb 21.10.13, 10:27
            Napisz do mnie na maila nicol208@wp.pl podaj swoje imię i nazwisko i jeśli masz fb to Cię wciągnę do naszych wspólnych rozmów, tam sie łatwiej pisze i nikt nas nie podczyta (np pracownicy mopsu) tam jest już większośc dziewczyn z tąd fasola, motylk, sardyna,karolina22_81, i druga karolina smilenie pamiętam numeru nicku.
            czekamy jeszcze na Ciebie monika1-23411
            • nicol208 Walczymy dalej 03.02.14, 23:52
              Witam wszystkich którzy trafili bądź trafią na ten wątek, obecnie Walka o podwójny dodatek do urlopu wychowawczego przeniosła sie na FB zapraszamy na naszą stronę, nowym służymy pomoca a bardziej doświadconych w temacie rodziców zapraszamy do wspólnego działania
              www.facebook.com/Wychowawcze/posts/206163609577046
              • nicol208 Re: Walczymy dalej 19.02.14, 11:30
                Matki i ojcowie walczymy dalej, liczę na głos to inicjatywa społeczna rodziców bliźniąt i wieloraczków pamiętajcie o weryfikacji podpisu z maila, bez tego Twój głos będzie nie ważny. Głos w petycji może oddać każdy angażujcie znajomych i rodzinę potrzebujemy jak największej ilości, podpisaną petycję chcemy zabrać na spotkanie z Premierem o którego termin wysłałyśmy już pismo
                www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=10315 ::::::www.petycje.pl::::::ZMIANA BRZMIENIA ART.10 Ustawy o Świadczeniach Rodzinnych-ZMIANA KWOTY... www.petycje.pl

polecam też artykuł
                praca.gazetaprawna.pl/artykuly/766701,rodzic-na-urlopie-wychowawczym-z-jednym-dodatkiem.html
                babyonline.pl/walka-o-dodatki-z-tytulu-przebywania-na-urlopie-wychowawczym-rodzicow-wieloraczkow,prawo-dla-rodzicow-artykul,15269,r1.html
                > Witam wszystkich którzy trafili bądź trafią na ten wątek, obecnie Walka o podwó
                > jny dodatek do urlopu wychowawczego przeniosła sie na FB zapraszamy na naszą st
                > ronę, nowym służymy pomoca a bardziej doświadconych w temacie rodziców zaprasza
                > my do wspólnego działania
                > www.facebook.com/Wychowawcze/posts/206163609577046
                • bejbi30 Re: Walczymy dalej 01.04.14, 16:42
                  Dawno mnie tu nie bylo, dzis zajrzalam i jestem pelna podziwu!!!!!!!! BRAWO DZIEWCZYNY!!!! ja po przegraniu w WSA zostawilam sprawe, zreszta bylam na wywchowawczym jedynie 4 miesiace, wiec uznalam ze nie bede dalej walczyc.
                  Dziewczyny trzymam za Was kciuki, POWODZENIA!!!!!!!!!
                  • Gość: Ania Re: Walczymy dalej IP: 80.50.4.* 01.04.14, 19:30
                    bejbi30 Liczymy na poparciesmile www.facebook.com/Wychowawcze?ref=hl i oddanie głosu w petycji www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=10315
    • sardyna001 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 19.10.13, 10:34
      Mamy bliźniaków z woj.opolskiego lub okolice walczace o drug dodatek wychowawczy,TVP Opole chce z nami w poniedziałek rano zrobic wywiad na żywo z Warszawą-która sie do mnie dołączy? Prosze nie zastanawiajcie sie przeciez chciałyscie walczyć .Kontakt 660375799
      • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 19.10.13, 10:38
        sardyna001 napisała:

> Mamy bliźniaków z woj.opolskiego lub okolice walczace o drug dodatek wychowawcz
        > y,TVP Opole chce z nami w poniedziałek rano zrobic wywiad na żywo z Warszawą-kt
        > óra sie do mnie dołączy? Prosze nie zastanawiajcie sie przeciez chciałyscie wal
        > czyć .Kontakt 660375799

ja chętnie, tyle że niestety nie jestem ani z Opola ani z Warszawy (choć do Warszawy mam jakieś 150km) uncertain
        • sardyna001 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 19.10.13, 10:51
          szkoda ?nagranie bedzie gdzieś u nas a łączenie bedzie z Warszawą
          • fasola08 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 19.10.13, 10:57
            ooo to szkoda, bo jakby jeszcze to było w Warszawie - zrobienie reportażu, to jakby się nikt nie zgłosił to ja bym sie jakoś zapakowała w auto i w dwie godz bym była wink szkoda, ze tam mało czasu mamy sad teraz jest weekend i cieżko złapać dziewczyny sad myslę, że by się znalazła niejedna bo jest nas dużo zdeterminowanych wink
            • motylk-kk Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 20.10.13, 18:22
              Mamy bliźniaków z woj.opolskiego lub okolice walczace o drug dodatek wychowawczy,TVP Opole chce z nami w poniedziałek rano zrobic wywiad na żywo z Warszawą-która sie do mnie dołączy? Prosze nie zastanawiajcie sie przeciez chciałyscie walczyć .Kontakt 660375799 - TO INFORMACJA Z FORUM GAZETA.PL GDZIE WAŁKUJEMY SPRAWĘ - JEŚLI KTÓRAŚ MOŻE TO NIECH SIE ODEZWIE TO MOŻE NAM POMÓC RUSZYĆ COŚ DALEJ
    • Gość: ann_001 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym IP: *.ip.netia.com.pl 13.02.14, 11:58
      Monia,właśnie dostałam decyzję o przyznaniu dodatku i chciałabym powalczyć o drugi, czy mogłabyś podesłać na priv jakieś wskazówki co ująć w odwołaniu, może jakiś wzór takiego pisma do przerobienia-przyznam że nie bardzo wiem jak się do tego zabrać sad Będę wdzięczna za pomoc, mój adres: ania@7x.pl
      • anett0025 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 06.06.16, 15:12
        Chnb
      • igailea Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 18.12.16, 22:40
        Aniu ją mam taka sama sytuację ... teraz pora na mnie czy zachowała Ci się gdzieś treść tego pisma? kamilamarona@wp.pl z góry serdecznie dziękuję
    • ciri_77 jest uchwała wyjaśniająca NSA 27.06.14, 20:16
      edgp.gazetaprawna.pl/index.php?act=mprasa&sub=article&id=485729
      • Gość: eS Re: jest uchwała wyjaśniająca NSA IP: *.play-internet.pl 11.10.14, 23:28
        jest Uchwała i jest MOPS - w październiku przyznano mi tylko jeden dodatek, a miłe panie nie chcą słyszeć o żadnym odwołaniu ;p
        • Gość: an.ma Re: jest uchwała wyjaśniająca NSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.14, 14:20
          Słyszeć to one sobie mogą nie chcieć, ale łaski nie robią, że to odwołanie ci przyjmą. Odwołuj się jak nie SKO to WSA przyzna ci drugi dodatek
          • ciri_77 Re: jest uchwała wyjaśniająca NSA 29.10.14, 14:22
            i coraz wiecej osób po odwołaniach ten drugi dodatek otrzymuje! WSA jest związane wytycznymi NSA, a często nawet do tego etapu nie dochodzi, bo SKo po odwołaniu sie od decyzji MOPS/GOPS przyznaje drugi dodatek
            • aniusiach Re: jest uchwała wyjaśniająca NSA 08.05.15, 21:43
              Dziewczyny ja się odwołałam od wcześniejszych decyzji (ostatni wychowawczy miałam wypłacony w 04.2012). Odwołanie dotyczy 22 miesięcy zaległego zasiłku. Na dzień dzisiejszy czekam na odpowiedź z SKO (Mops odrzucił). Czy którejś z Was udało się odzyskać zaległe zasiłki?
      • anett0025 Re: jest uchwała wyjaśniająca NSA 06.06.16, 15:13
        Proszę o kontakt potrzebuje pomocy
    • Gość: Anett0025 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym IP: *.connected.pl 06.06.16, 15:01
      Hej. Ja oś maja 2016 jestemna urlopie wychowawczym. Dostałam decyzje z mops o wypłacie świadczenia wychowawczego na jedno dziecko. Chciałabym się odwołać od tej decyzji. Jak sformułować pismo i do jakiego urzędu je powinnam złożyć . Dziękuje za pomoc
    • anett0025 Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 10.06.16, 13:37
      Czy moglabymcie prosić o pomoc będę bardzo wdzięczna
      • igailea Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 18.12.16, 22:37
        Hej czy ktoś może ci pomógł? Ja również zwracam się z prośbą może ty już się odwolywalas? Czy mogłabyś mi przesłać takie pismo? Kazali.mi się odwołać własnymi słowami Ale czuje że to nic nie da ... po tym co na forum wyczytałam mój e-mail kamilamarona@wp.pl pozdrawiam
    • igailea Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym 18.12.16, 22:35
      MONIKO PROSZE POMOZ i mi proszę. Dostałam pierwsza decyzję o przyznaniu środków oczywiście na jedno z bliźniaczek. Więc muszę się odwołać macie jakieś gotowe pismo. Ps. Z góry wam serdecznie i stokroć dziękuję mój e-mail kamilamarona@wp.pl
    • mycha_marycha Walka przeniosła się na FB <a href="https://www.facebook.co" targe 25.12.16, 18:40
      Czytajcie wszystkie posty. Są podane linki, gdzie można uzyskać pomoc. Walka przeniosła się na FB www.facebook.com/Wychowawcze/
    • Gość: nick Re: Dwa dodatki do rodzinnego na wychowawczym IP: *.play-internet.pl 10.01.19, 15:08
      Zgadza siębig_grin Dlatego jest magiczne pismosmile)) Wystarczy przesłać listem poleconym, z pokwitowaniem odbioru PISMO, w tytule, którego jest PONAGLENIE, wtedy dupy im się pocą i...MAGIA w 2 tygodnie decyzja, od której jak nam nie pasuje można napisać kolejne magiczne pismo ODWOŁANIE big_grinDDD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka