Dodaj do ulubionych

Imiona dla bliźniaków

07.09.04, 15:59
Macie pomysł na imiona dla bliźniąt jednojajowych (dwóch chłopaków lub 2
dziewczyny)?
Podoba mi się imię Dawid, Dominika. Może coś co by do tych imion pasowało?
Obserwuj wątek
    • oyate Re: Imiona dla bliźniaków 08.09.04, 07:29
      Rozmumiem, że chcesz aby miały podobne imiona. Ja mam córeczki jednojajowe
      Katarzynę i Joannę (Kasia i Asia).Podobno to niedobrze jak się tak podobne
      imiona wybiera ale mnie się akurat takie podobają.Dla chłopców miałam wybrane:
      Ernest i Nestor.
      Możesz popatrzeć na imiona tutaj:
      www.imiona.net.pl/
    • ivo_atom Re: Imiona dla bliźniaków 08.09.04, 10:20
      A dla swoich jednojajowych maleństw wybrałam Piotr i Paweł - proste... smile

---------------
      Pozdrawiam - Iwona i maleństwa (~16.11.2004)
    • mygda Re: Imiona dla bliźniaków 08.09.04, 12:31
      ale czy imiona musza koniecznie do siebie pasowac?
      przeciez to bedzie dwoje dzieci, i tak im bedzie trudniej sie odroznic,
      byc "sobą"
      blizniaki maja z tym problem, chca byc soba np. Anią a nie tylko
      blizniaczkami...

mysle ,ze wlasnie dlatego powinno sie im to ulatwic nadajac rozne imiona

ale decyzja oczywiscie nalezy do rodzicow
    • koala11 Re: Imiona dla bliźniaków 09.10.04, 18:13
      Ja swoje kruszynki nazwałam Kasia i Basia bo ja jestem Asia i tak pasujesmile Ale
      mojej siostrze się nie podoba żeby takie podobne i woła na nie:Katarzyna!
      Barbara!smile)))))))))))))))))))))))
      • grzalka Re: Imiona dla bliźniaków 09.10.04, 19:38
        Dawid i Goliat smile
        Dominika i Weronika, albo Dominika i Berenika smile
        A my będziemy mieć Antosia i Alusia smile
      • daaisy1 Re: Imiona dla bliźniaków 11.10.04, 14:26
        koala11 to oszustka...
    • madziamarzec Re: Imiona dla bliźniaków 10.10.04, 11:31
      Ja tak bardzo uparcie chciałam mieć chociaż jedną dziewczynkę, że dla mnie imiona dla bliźniąt to tylko Jaś i Małgosia (bo Jacek i Agatka w rodzinie już są). Jaś się okazał Wojtusiem (po moim tacie) a Małgosia Jasiem ( po teściu). Dziadek Wojtek był wniebowzięty jak się dowiedział. Wysyłając męża do USC powiedziałam mu tylko, że jak da dzieciom na drugie jakieś kretyńskie imiona, to jak dzici dorosną to się z nim policzą. Ale poszedł po najmniejszej linii oporu i na drugie imiona mają Piotr i Paweł.

Madzia mama Domisia, Jasia i Tusia
      • lenka201 Re: Imiona dla bliźniaków 28.10.04, 19:51
        Ja już dawno wymyśliłam sobie że chcę mieć Kubusia.Więc kiedy dzieci się
        urodziły to oczywiście ja nazwałam synka a mój mąż dziewczynce dał imię Natalka.
        Kacper i Kamil też hjest o.k. A dla dziewczynek Martynka i Nikolka
        • a_weasley Nie powtarzać inicjałów 03.12.04, 15:24
          OIW, częstym problemem z bliźniakami jest to, że otoczenie ich myli, względnie
          traktuje jak komplet, a nie jak dwie odrębne jednostki. Powtarzanie inicjałów
          czy nadawanie podobnie brzmiących imion zawsze jest niepraktyczne, ale
          najbardziej w przypadku rodzeństwa, które z natury rzeczy do wielu grup
          rówieśniczych trafi razem.
          (ciekawe swoją drogą, jaki odsetek par bliźniaków w krajach anglosaskich
          dostaje teraz imiona Fred i George...)
          • wierzba_b Re: Nie powtarzać inicjałów 04.01.05, 21:45
            Ja co prawda do bliźniaków nie należę, ale wraz z moimi siostrami wszystkie
            miałyśmy imiona na A - Agnieszka, Anna, Aleksandra. I pamiętam, że jako
            dzieciom bardzo nam się to podobało (zwłaszcza po lekturze "Akademii Pana
            Kleksa"). Ale rozumiem, że dla bliźniaków to może być kłopotliwie.
            BTW mnie się jako pierwsze skojarzenie narzuca Paweł i Gaweł... ale to tak
            bardziej do śmiechu wink
    • kasiula.g Re: Imiona dla bliźniaków 28.10.04, 22:17
      a moi synkowie mają na imię Michał Stanisław i Maciej Jan (drugie po dziadkach)
      i mam jeszcze córkę Martę Katarzynę wszyscy na my. Czasami jak "naroztabiają"
      i nie mogę szybko z siebie wykrztusić odpowiedniego imienia to mówie: "TY na
      M..." i też jest kupa śmiechu! wink
      • mirella67 Re: Imiona dla bliźniaków 29.10.04, 09:29
        U mnie też króluje literka M. Przez przypadek dwoje starszych dzieci
        (pojedynczych) mają imiona zaczynające się od M, a więc Maja Zuzanna i Marcin
        Mikołaj, więc już bliźniaki musieliśmy nazwać konsekwentnie na M, bo to by
        wyglądało "jakby byli z innej bajki" (wg mojego męża): Tak więc jest jeszcze
        Marek Sławomir i Mateusz Andrzej. Ale teraz nie jestem zadowolona z tego
        systemu, bo język mi sie bez przerwy plącze i też czasami wrzasnę "Ty na ...M",
        a za nim wydukam prawidłowe imię delikwenta, to w zasadzie już go przy mnie nie
        ma. Bo sytuacja się zmienia w mgnieniu oka, a moje reakcje są niestety
        spowolnione.
        Mama i 4xM
        • juliette79 Re: Imiona dla bliźniaków 29.10.04, 16:13
          witamsmile)u nas panuje K dzieci: Kacper i Karolinka,mama Kasia i tata Tomasz
          pozdrawiamsmile))
          • dziuba07 Re: Imiona dla bliźniaków 29.10.04, 21:37
            Moim zdaniem podobne imiona utrudniaja zycie, beda sie mylic rodzicom, potem
            kolegom ze szkoly. Mialam kuzynow o bardzo banalnych imionach Piotr i Pawel i
            ciaaaagle ich wszyscy mylili, oczywiscie bylo im z tego powodu przykro. JA sama
            popelnilam ten blad, bo moj maz ma na imie Patryk, a synkowi dalismy Eryk. Teraz
            nawet mnie samej sie myli, za co oczywiscie jest mi wstyd. Tesciowie, moja mama,
            niania, ja wszyscy cholercia sie myla!!! NIe polecam zbyt podbonych imionsad
        • elina22 Re: Imiona dla bliźniaków 07.02.05, 23:38
          u mojego meża każde z rodzeństwa ma imię na P, natomiast mój mąż na M. I
          wymyślił sobie, że nasze dieci tez beda na M!! Ale ja mam już imię dla
          ewentualnego synka: JAN, po moim Tacie. A dziewczynka to Zuzia!!!
          Fajne jeszcze imiiona według mnie to: Edwin, Iga, Karina, Marcel!!!
          Powodzenia smile
    • yeanne Re: Imiona dla bliźniaków 08.12.04, 16:40
      wybrałam Mateusz i Mikołaj. Do Moniki mało imion pasuje bo Monika to
      indywidualistka /tak gdzieś przeczytałam/ Kiedy się urodzą?
      • sadha Re: Imiona dla bliźniaków 10.12.04, 14:55
        Monika to ja się nazywam (na to już nie wpłynęsmile)), a córkę jedną nazwę
        Dominika. Z drugim imieniem mam problem, ale może Karolina? Po drodze lekarz
        swteirdził, że to chyba dziewczyny, ale kto to wie. A optymistyczny wariant
        jest, że urodzą się na przełomie marca i kwietnia.
        • mamix2 Re: Imiona dla bliźniaków 11.12.04, 15:11
          My dla naszych chłopców wybraliśmy - Franek i Tymek.
        • mb80 Re: Imiona dla bliźniaków 05.01.05, 13:09
          witam i pozdrawiam wszystkich szcześciarzy posiadających bliźniaki! ja mam
          tylko jedno szczescie, ale za to baardzo kochane. Ponieważ od 4 m-ca
          wiedzielismy ,że to będzie chłopiec to od razu wybraliśmy mu imię. Początkowo
          miał być Kacper, ale wkoło było pełno Kacperków wiec nasze maleństwo to
          Cyprian , albo jak kto woli Cypisek. A dla dziewczynki rezerwujemy Amelka albo
          Łucja.
    • ibulka Re: Imiona dla bliźniaków 02.05.05, 23:39
      A moje 7 - miesięczne bliźniaki mają na imię Daria i Łukasz smile
    • minka76 Re: Imiona dla bliźniaków 03.05.05, 09:06
      ja jestem mamą jednojajowych dziewczynek, Maja raczej podobne imionka: Emilka i
      Natalka. Emilia zawsze mi się podobało, pomyślałam też o Amelii ale
      stwierdzilam, że to byłoby już przegiecie, zbyt podobne imiona. Mąż podsunął mi
      Natalię i tak zostało. Natomiast dla chłopców mieliśmy przygotowane imiona
      Bartosz i Miłosz.
    • sadha Re: Imiona dla bliźniaków 03.05.05, 17:53

JUŻ WYBRAŁAM! 2 miesiące temu urodziłam Dominisię i Karolinkę. Imiona nie mają
      ze sobą nic wspólnego, ale taki był kompromis z mężem. I jest całkiem ładnie.smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka