sadha 07.09.04, 15:59 Macie pomysł na imiona dla bliźniąt jednojajowych (dwóch chłopaków lub 2 dziewczyny)? Podoba mi się imię Dawid, Dominika. Może coś co by do tych imion pasowało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oyate Re: Imiona dla bliźniaków 08.09.04, 07:29 Rozmumiem, że chcesz aby miały podobne imiona. Ja mam córeczki jednojajowe Katarzynę i Joannę (Kasia i Asia).Podobno to niedobrze jak się tak podobne imiona wybiera ale mnie się akurat takie podobają.Dla chłopców miałam wybrane: Ernest i Nestor. Możesz popatrzeć na imiona tutaj: www.imiona.net.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
ivo_atom Re: Imiona dla bliźniaków 08.09.04, 10:20 A dla swoich jednojajowych maleństw wybrałam Piotr i Paweł - proste... --------------- Pozdrawiam - Iwona i maleństwa (~16.11.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
mygda Re: Imiona dla bliźniaków 08.09.04, 12:31 ale czy imiona musza koniecznie do siebie pasowac? przeciez to bedzie dwoje dzieci, i tak im bedzie trudniej sie odroznic, byc "sobą" blizniaki maja z tym problem, chca byc soba np. Anią a nie tylko blizniaczkami... mysle ,ze wlasnie dlatego powinno sie im to ulatwic nadajac rozne imiona ale decyzja oczywiscie nalezy do rodzicow Odpowiedz Link Zgłoś
koala11 Re: Imiona dla bliźniaków 09.10.04, 18:13 Ja swoje kruszynki nazwałam Kasia i Basia bo ja jestem Asia i tak pasuje Ale mojej siostrze się nie podoba żeby takie podobne i woła na nie:Katarzyna! Barbara!))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Imiona dla bliźniaków 09.10.04, 19:38 Dawid i Goliat Dominika i Weronika, albo Dominika i Berenika A my będziemy mieć Antosia i Alusia Odpowiedz Link Zgłoś
madziamarzec Re: Imiona dla bliźniaków 10.10.04, 11:31 Ja tak bardzo uparcie chciałam mieć chociaż jedną dziewczynkę, że dla mnie imiona dla bliźniąt to tylko Jaś i Małgosia (bo Jacek i Agatka w rodzinie już są). Jaś się okazał Wojtusiem (po moim tacie) a Małgosia Jasiem ( po teściu). Dziadek Wojtek był wniebowzięty jak się dowiedział. Wysyłając męża do USC powiedziałam mu tylko, że jak da dzieciom na drugie jakieś kretyńskie imiona, to jak dzici dorosną to się z nim policzą. Ale poszedł po najmniejszej linii oporu i na drugie imiona mają Piotr i Paweł. Madzia mama Domisia, Jasia i Tusia Odpowiedz Link Zgłoś
lenka201 Re: Imiona dla bliźniaków 28.10.04, 19:51 Ja już dawno wymyśliłam sobie że chcę mieć Kubusia.Więc kiedy dzieci się urodziły to oczywiście ja nazwałam synka a mój mąż dziewczynce dał imię Natalka. Kacper i Kamil też hjest o.k. A dla dziewczynek Martynka i Nikolka Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Nie powtarzać inicjałów 03.12.04, 15:24 OIW, częstym problemem z bliźniakami jest to, że otoczenie ich myli, względnie traktuje jak komplet, a nie jak dwie odrębne jednostki. Powtarzanie inicjałów czy nadawanie podobnie brzmiących imion zawsze jest niepraktyczne, ale najbardziej w przypadku rodzeństwa, które z natury rzeczy do wielu grup rówieśniczych trafi razem. (ciekawe swoją drogą, jaki odsetek par bliźniaków w krajach anglosaskich dostaje teraz imiona Fred i George...) Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Nie powtarzać inicjałów 04.01.05, 21:45 Ja co prawda do bliźniaków nie należę, ale wraz z moimi siostrami wszystkie miałyśmy imiona na A - Agnieszka, Anna, Aleksandra. I pamiętam, że jako dzieciom bardzo nam się to podobało (zwłaszcza po lekturze "Akademii Pana Kleksa"). Ale rozumiem, że dla bliźniaków to może być kłopotliwie. BTW mnie się jako pierwsze skojarzenie narzuca Paweł i Gaweł... ale to tak bardziej do śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.g Re: Imiona dla bliźniaków 28.10.04, 22:17 a moi synkowie mają na imię Michał Stanisław i Maciej Jan (drugie po dziadkach) i mam jeszcze córkę Martę Katarzynę wszyscy na my. Czasami jak "naroztabiają" i nie mogę szybko z siebie wykrztusić odpowiedniego imienia to mówie: "TY na M..." i też jest kupa śmiechu! Odpowiedz Link Zgłoś
mirella67 Re: Imiona dla bliźniaków 29.10.04, 09:29 U mnie też króluje literka M. Przez przypadek dwoje starszych dzieci (pojedynczych) mają imiona zaczynające się od M, a więc Maja Zuzanna i Marcin Mikołaj, więc już bliźniaki musieliśmy nazwać konsekwentnie na M, bo to by wyglądało "jakby byli z innej bajki" (wg mojego męża): Tak więc jest jeszcze Marek Sławomir i Mateusz Andrzej. Ale teraz nie jestem zadowolona z tego systemu, bo język mi sie bez przerwy plącze i też czasami wrzasnę "Ty na ...M", a za nim wydukam prawidłowe imię delikwenta, to w zasadzie już go przy mnie nie ma. Bo sytuacja się zmienia w mgnieniu oka, a moje reakcje są niestety spowolnione. Mama i 4xM Odpowiedz Link Zgłoś
juliette79 Re: Imiona dla bliźniaków 29.10.04, 16:13 witam)u nas panuje K dzieci: Kacper i Karolinka,mama Kasia i tata Tomasz pozdrawiam)) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuba07 Re: Imiona dla bliźniaków 29.10.04, 21:37 Moim zdaniem podobne imiona utrudniaja zycie, beda sie mylic rodzicom, potem kolegom ze szkoly. Mialam kuzynow o bardzo banalnych imionach Piotr i Pawel i ciaaaagle ich wszyscy mylili, oczywiscie bylo im z tego powodu przykro. JA sama popelnilam ten blad, bo moj maz ma na imie Patryk, a synkowi dalismy Eryk. Teraz nawet mnie samej sie myli, za co oczywiscie jest mi wstyd. Tesciowie, moja mama, niania, ja wszyscy cholercia sie myla!!! NIe polecam zbyt podbonych imion Odpowiedz Link Zgłoś
elina22 Re: Imiona dla bliźniaków 07.02.05, 23:38 u mojego meża każde z rodzeństwa ma imię na P, natomiast mój mąż na M. I wymyślił sobie, że nasze dieci tez beda na M!! Ale ja mam już imię dla ewentualnego synka: JAN, po moim Tacie. A dziewczynka to Zuzia!!! Fajne jeszcze imiiona według mnie to: Edwin, Iga, Karina, Marcel!!! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
yeanne Re: Imiona dla bliźniaków 08.12.04, 16:40 wybrałam Mateusz i Mikołaj. Do Moniki mało imion pasuje bo Monika to indywidualistka /tak gdzieś przeczytałam/ Kiedy się urodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
sadha Re: Imiona dla bliźniaków 10.12.04, 14:55 Monika to ja się nazywam (na to już nie wpłynę)), a córkę jedną nazwę Dominika. Z drugim imieniem mam problem, ale może Karolina? Po drodze lekarz swteirdził, że to chyba dziewczyny, ale kto to wie. A optymistyczny wariant jest, że urodzą się na przełomie marca i kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamix2 Re: Imiona dla bliźniaków 11.12.04, 15:11 My dla naszych chłopców wybraliśmy - Franek i Tymek. Odpowiedz Link Zgłoś
mb80 Re: Imiona dla bliźniaków 05.01.05, 13:09 witam i pozdrawiam wszystkich szcześciarzy posiadających bliźniaki! ja mam tylko jedno szczescie, ale za to baardzo kochane. Ponieważ od 4 m-ca wiedzielismy ,że to będzie chłopiec to od razu wybraliśmy mu imię. Początkowo miał być Kacper, ale wkoło było pełno Kacperków wiec nasze maleństwo to Cyprian , albo jak kto woli Cypisek. A dla dziewczynki rezerwujemy Amelka albo Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Imiona dla bliźniaków 02.05.05, 23:39 A moje 7 - miesięczne bliźniaki mają na imię Daria i Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
minka76 Re: Imiona dla bliźniaków 03.05.05, 09:06 ja jestem mamą jednojajowych dziewczynek, Maja raczej podobne imionka: Emilka i Natalka. Emilia zawsze mi się podobało, pomyślałam też o Amelii ale stwierdzilam, że to byłoby już przegiecie, zbyt podobne imiona. Mąż podsunął mi Natalię i tak zostało. Natomiast dla chłopców mieliśmy przygotowane imiona Bartosz i Miłosz. Odpowiedz Link Zgłoś
sadha Re: Imiona dla bliźniaków 03.05.05, 17:53 JUŻ WYBRAŁAM! 2 miesiące temu urodziłam Dominisię i Karolinkę. Imiona nie mają ze sobą nic wspólnego, ale taki był kompromis z mężem. I jest całkiem ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś