Dodaj do ulubionych

Bliźniaczy dylemat!!!

10.11.04, 13:48
Wraz z moja żoną mamy następujący dylemat: podczas badań USG wychodzi nam pojedynczy płód.
Zdrowy i zadowolony z siebie smile. Ale za to w szkole rodzenia jedna polożna stwierdzila że po
kształcie brzucha to może być ciąża bliźniacza, a druga położna (też w szkole rodzenia ale innej)
przenośnym aparatem KTG wykrywa dwa tętna, po dwóch stronach brzucha, różniące się od siebie
częstotliwością (więc nie jest to echo tego samego tętna).
Czy ktoś miał podobną sytuację?
Bo nie wiemy co robić.
Sprawa i tak się już niedługo sama rozstrzygnie (31 tydzień), ale wolelibyśmy wiedzieć wcześniej ot
choćby po to żeby mieć więcej ciuszków dla maluchów, lub dwa foteliki a nie jeden.
Może wiecie co zrobić żeby się dowiedzieć wcześniej?
Obserwuj wątek
    • rybcia30 Re: Bliźniaczy dylemat!!! 10.11.04, 16:00
      No wierzyc sie nie chce! serio na USG nie wyszły Wam dwa płody? To może
      rzeczywiście jest to ciąża pojedyncza! Bo nie wierzę, że USG Wam źle pokazało,
      albo trzeba rozważyć pójscie na porządne USG. Na USG od razu widać czy to jeden
      czy dwie dzidzie! No i brzuch większy! Powodzenia życzę!
    • oyate Re: Bliźniaczy dylemat!!! 12.11.04, 08:58
      Na waszym miejscu też zrobiła bym USG na lepszym sprzęcie i u jakiegoś
      specjalisty. U mnie było inaczej. USG wykazywało ciążę mnogą a lekarz za pomocą
      dopplera nie mógł wykryć drugiego tętna dziecka. Bardzo się wtedy denerwowałam
      ale wiedziałam że jest dobrze, widziałam dwa dobrze bijące serduszka na USG.
      Dopiero za 4 razem usłyszeliśmy z lekarzem tętno obu córeczek.
      Daria mama Kasi i Asi (04.06.2002)
      • dorrit Re: Bliźniaczy dylemat!!! 12.11.04, 13:55
        Powiedzcie na usg, ze ktg wykrylo dwa tetna o roznej czestotliwosci - niech na
        usg poszukaja drugiego plodu. Moze bowiem byc, ze znajduja jeden i dalej nie
        szukaja...
    • odojoachim Re: Bliźniaczy dylemat!!! 15.11.04, 18:32
      Dziekuje za pomoc i porady.
      Problem jest taki ze USG bylo robione juz dosc czest z uwagi na co innego.
      Wychodzi ze malenstwo jest jedno. Ale ma dwa rozne tetna. Niedlugi i tak sie okaze czy urodzi sie
      jedno, czy dwa. Ale zawsze to lepiej wiedziec wczesniej.
    • odojoachim Re: Bliźniaczy dylemat!!! 15.11.04, 18:34
      A i jeszcze jedno, brzych jest duzy, baaaaardzo duzy. Dziewczyny w szkole rodzenia maja o wiele
      mniejsze. Nawet te z chlopakami.
    • jpols Re: Bliźniaczy dylemat!!! 15.11.04, 19:21
      Koniecznie zrobcie usg! Na patologii ciazy blizniaczej lezalam z dziewczyna,
      ktorej ciaze blizniacza wykryto dopiero w 6 miesiacu. Wczesniej lekarze nic nie
      widzieli. Moj lekarz opowiadal mi rowniez o historii o trojaczkach gdzie to
      trzecie ujawnilo sie dopiero jak te dwa sie urodzily; akcja porodowa nadal
      trwala i nagle pokazalo sie trzecie dzieciatko. Koniecznie to sprawdzie. Porod
      blizniaczy jest z gory trudniejszy i lepiej, zeby o tym bylo wiadomo od samego
      poczatku tzn. jak sie zglosicie do szpitala. Oni sie wtedy odpowiednio na taki
      porod przygotuja. Daj znac!
      • aja4 Re: Bliźniaczy dylemat!!! 19.11.04, 19:30
        w 31 tygodniu to juz na 100% nie trzeba szukac 2 płodów przeciez je widac
        prawie gołym okiem ludzie! Nawet wy byscie zauwazyli 2 dzidzie
    • lucy_ricardo Re: Bliźniaczy dylemat!!! 20.11.04, 04:01
      O jejku
      • odojoachim Re: Bliźniaczy dylemat!!! 23.11.04, 12:49
        Okazuje sie ze nie wszystko jest takie na 100% jak sie wydaje w przypadku blizniakow. Jesli sa to
        bliznieta 1 jajowe to USG moze ich nie zobaczyc. Dlaczego? Nie wiadomo. Jak mawia nasza polozna:
        wspolpracuja ze soba. Ale wynik tej lamiglowki juz niedlugo smile.
        • lucy_ricardo Re: Bliźniaczy dylemat!!! 30.11.04, 18:56
          Albo polozna zartowala, albo Tobie sie cos pomylilo. W 2004 r. ilosc plodow to
          nie zadna lamiglowka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka