Dodaj do ulubionych

akcja nocnik

17.10.05, 12:20
mam prośbę o poradę w sprawie nauki nocnikowej. Moje córcie Oliwka i Natalka
maja prawie 2 latka (bez 2 miesięcy)nie chca sikac na nocnik. Latem
próbowałam przez tydzień je uczyć, ale nie dało to efektu. Teraz spóbowałam
znowu i nie wiem czy kontynułować, gdyż dziewczynki podobnie jak 2 miesiące
wcześniej nie chca wołąc sii, dopiero reaguja krzykiem jak czują sisi na
spodenkach. Nocnik traktuja jak coś złego bo siadaja chwile i wstaja jak
najszybciej takie wystraszone, albo wyginają sie i płaczą że nie chcą siadać.
I nie wiem czy dalej próbować czy jeszcze poczekać bo nie chcę żeby bały sie
nocnika. Prosze o poradę co dalej z góry dzięki
Monika
Obserwuj wątek
    • aglask Re: akcja nocnik 17.10.05, 13:02
      Witaj. Ja mam podobny problem. Moje dzieci mają dwa latka i dwa miesiące i
      również nadal chodzą w pieluchach. Na początku września przez tydzień uczyłam
      je sikania do nocnicka i niestety nie udało się. Córeczka ze dwa razy nasikała
      do nocnika, potem "nie miała czasu" i wszystkie lądowało na podłodze. Synek
      powiedział, że nie usiądzie na nocniku i słowa dotrzymał. Kupiłam więc nakładkę
      na sedes, córeczka czasami siada, czasami się boi, w zależności od nastroju.
      Synek natomiast boi się i już. Więc na razie zostawiłam je w spokoju i nadal
      zakładam pieluchy.
      Pozdrawiam
      Agnieszka
    • mama_pysiaczkow Re: akcja nocnik 17.10.05, 15:50
      Moje 26 miesięczniaki równiez nie dały się przekonać wiec nadal czekamy na
      stosowny moment w pieluchach.
    • twin2003 Re: akcja nocnik 18.10.05, 22:59
      Jak dla mnie to za szybko się zniechęciłaś. Ja moje bąble (w październku
      skończyły 2 lata) zaczęłam edukować nocnikowo w pod koniec czerwca, było gorąco
      biegały w samych majteczkach i na początku nie powiem było tragicznie. CO
      chwile musiałam zmieniać majtki a u synka dodatkowo koszulkę. KOszmar trwał dwa
      dni. Na trzeci dzień KUba zaczął kumać o co chodzi. JA oczzywiście z uporem
      maniaka co 10 -20 minut pytałam czy chcą sikać. Po kilku kolejnych dniach
      zaczął wołać sam, równocześnie przestając sikac w nocy. TAk że po koniec lipca
      synek definitywnie pożegnał się z pieluchą. Trochę gorzej sprawa poszła z
      córeczką. Która po miesiącu starań i przypomnień posikiwała sobie ubranko,
      oznajmiając że chce siku po fakcie. Dałam jej spokój do końca sierpnia, po czy
      rozpoczęlismy drugi etap nauki. Dzięki Bogu KUba już sam kontrolował swoje
      potrzeby więc nie musiałam go pilnować. Natomiast Kasia była praktycznie co 20-
      30 minut wysadzana, pod róznymi pretekstami, a to podlewała kwiatuszki, a to
      sikała z misiem itp. Generalnie rzecz biorąc od tego czasu nie chodzi z
      pieluchą w dzień, aczkolwiek bywają wpadki. Co ciekawe że zawsze woła siku czy
      kupke jak jest na spacerze, a w domu np. przy zawabwie potrafi się posikać. Na
      noc ciagle zakładamy pieluchę, gdyż nie zawsze jest sucho. Życzę powodzenia i
      wielkiej cierpliwości.
    • dorek3 Re: akcja nocnik 19.10.05, 13:09
      Ja własnie zarzuciałm próbę nauki nocnikowania. Moje chłopaki )2 lata i 2
      miesiące) przez 4 dni lali gdzi epopadło. RAZ udało się Bartkowi załatwić na
      nocnik, ale okazało się, że za chwile i tak wszystko było mokre.
      Odpuszczam na dwa miesiące. Będe ich w miare regularnie wysadzać
      Pytani, zawsze odpowiadają, że nie chcą siku, a na deske wogóle nie siadają.
    • martulka27 Re: akcja nocnik 09.12.05, 15:08
      Witam ja nauczyłam moje dzieci sikac do ubikacji i najwieksza atrakcja było
      spuszczanie wody,wiec chodziły sikac co chwile,natomiast z robienie kupy to
      zastosowałam drastyczny sposób.Moze sie komus to niepodobac ,ale ja dałam
      jednemu pozniej drugiemu czopek przeczyszczajacy.Robili kupy co pół godziny i
      pojeli o co chodzi z nocnikiem pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka