Dodaj do ulubionych

Kiedy do szpitala???

17.11.05, 16:29
Dziewczyny mam pytanie. Na jak długo przed porodem trafiłyście do szpitala?
Obecnie jestem w 26 tc, chodzę co dwa tygodnie do lekarza i lekarz mówi, że
jest wszystko okej. Już wczesniej mi mówił, że jeśli ciąża będzie przebiegała
prawidłowo to i tak da mi skierowanie do szpitala w 34tc. Dzisiaj
przeczytałam w gazecie wywiad z ordynatorem oddziału połozniczego naszego
szpitala i on twierdzi, że kobieta w ciąży bliźniaczej powinna leżeć na
oddziale patologii ciąży od 28 tc tylko z tego względu że będzie miała
bliźnieta. Napiszcie jak było u Was. Czy faktycznie powinnam się położyć za 2
tygodnie do szpitala czy zaufać lekarzowi prowadzącemu i odpoczywać w domu.
Obserwuj wątek
    • nadiusza Re: Kiedy do szpitala??? 17.11.05, 16:45
      jak poszperasz na tym forum, to znajdziesz kilka postów na podobny temat..
      niektóre szczęściary poszły w 38 - 39 tc. do szpitala po to żeby urodzić od
      razu i wyjść po trzech, pięciu dniach.. Zależy jak się czujesz.. Ja trafiłam w
      31 tc. (na sterydy na płucka dla Bąbli, ale zatrzymali mnie do końca, tj. do
      37. tc.) ale mam na swoją teorię (słuszną bądź nie..) że nie powinni mnie tam
      zatrzymywać, bo w domu leżałabym "zdrowiej".. (bez ciągłych załamań nerwowych i
      depresji..-ja bardzo przeżywałam ten pobyt i cierpiałam z tego powodu).. ale to
      już zupełnie inna bajka..

Słuchaj przede wszystkim siebie.. jak nic się nie dzieje, a Ty jesteś pod stałą
      obserwacją swojego lekarza to czemu nie zostać jeszcze w domku?
    • muzyczka6 Re: Kiedy do szpitala??? 17.11.05, 21:48
      ja trafilam do szpitala na 20 minut przed operacją - cięciem cesarskim w 35
      tygodniu ciązy hihi.. naprawdę to bzdura, żeby iść do szpitala, kiedy nic się
      nie dzieje... moj lekarz kazal mi pod koniec ciąży dużo leżeć, co moglam z
      powoddzeniem uskuteczniać w domu, po co zaraz szpital?? NO chyba, że pacjentka
      jest postrzelona i nie może usiedzieć na miejscu i konieczny jest szpital, żeby
      ją przyszpilićsmile) Gdyby wszystkie podwójne ciężarówki "z urzędu" lezaly na
      patologii ciązy od 28 tygodnia, to musieliby utworzyć dla nas oddzielne
      szpitle!! Ja nie spędzilam ani jednego dnia na patologii ciązy, mimo że przez
      caly czas ciąża byla zagrożona - brałam zastrzyki, leki, baaardzo się
      oszczędzalam i uważalam na siebie i tyle. Życzę Ci wszystkiego dobrego!
      • asix2 Re: Kiedy do szpitala??? 17.11.05, 21:57
        Witam jestem w 32 tygodniu ciąży bliźniaczej, nie napisze, że czuje się
        wspaniale, bo sa gorsze i lepsze dni. Mój wspaniały lekarz poleca dużo
        odpoczywać, przede wszystkim nie dzwigać i wdychac duzo świeżego powietrza.
        Powiedział, że jeśli nie urodze do 36 tygodnia (bo z dziećmi to nigdy nic
        niewiadomo tongue_out ) to bedziemy się zastanawiać (w zależności od wyników badań i
        mego samopoczucia zdrowotnego) czy mnie nie położyć do szpitala. Sądze, że
        najlepiej to się śpi w swoim łóżeczku... smile
        • dorrit Re: Kiedy do szpitala??? 21.11.05, 11:49
          U nas jest podejscie "naturalne" tj. jesli wszystko w porzadku, szyjka
          zamknieta, wyniki OK, to sie nie idzie do szpitala przed czasem. Ja poszlam po
          skonczeniu 40. tygodnia... nic sie nie dzialo, wiec zrobiono mi cc.
    • abelha Re: Kiedy do szpitala??? 21.11.05, 11:59
      Ja poszlam w 39tc. Mialam zaplanowanie cc, przyjechalam do szpitala o 8 rano, o
      12 urodzily sie moje male. Jak bym miala lezec w szpitalu 3 miesiace to chyba
      bym zwariowala, a dzieci urodzily wiele wczesniej... Jak nic sie nie dzieje to
      po co ten szpital?
      Pozdrawiam.
    • beciatwin Re: Kiedy do szpitala??? 21.11.05, 13:56
      Witam.
      Ja trafiłam do szpitala na 2 tygodnie przed cc , myślę ,że za wcześnie ale mój
      ginekolog twirdził że od 34 tygodnia lepiej być pod opieką fachowców.Szczerze
      mówiąc wyspałam się tam bo w domu nie mogłam - stale rozpierała mnie energia i
      coś robiłam na zapas.Prawie całą ciążę chodziłam do pracy czułam się świetnie z
      wyj.pierwszych 3 m-cy.Niestety w ciąży mnogiej trudno przewidzieć kiedy się coś
      zacznie dziać więc jeśli masz daleko do szpitala lub jsteś sama w domu a nie
      czujesz się dobrze to lepiej być w szpitalu choć to mniej przyjemne.Jestem
      pielęgniarką więc może za dużo widziałam i stąd moje obawy - mąż w pracy ja
      sama w domu, starsza córka w szkole i mój lekarz namawiał mnie na szpital.Twój
      lekarz zana ciebie i przebieg ciąży - zaufaj swojej kobiecej intuicji i radom
      lekarza >Powodzenia Becia + 10letnia Vanessa i czteromiesięczne Maja i Leonard
      • gacek39 Re: Kiedy do szpitala??? 21.11.05, 18:54
        Ja poszłam do szpitala 1.09 . Weszłam do budynku, położyłam się dostałam
        znieczulenie w kręgosłup ( miałam cc) , a po pieciu minutach moje bąbelki były
        juz ze mną. Byłam w 37 tygodniu i ani dnia w szpitalu przed porodem.Jeśli
        dobrze się czujesz- zaoszczędz sobie niepotrzebnych stresów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka