Dodaj do ulubionych

jestem przerażona

30.12.05, 18:16
zaczynam czwarty miesiac i ogarnia mnie coraz wieksze przerazenie. czy ja dam
rade z blizniakami???przeczytalam ksiazke "bliznieta i co dalej" i jestem
jeszcze bardziej niespokojna. obawiam sie, ze nie dam rady jak dzieci beda
caly dzien plakaly i chcialy jesc...(czytalam ze zdaza sie ze jedza nawet 22
razy dziennie), czy dam rade wychodzic z nimi na spacer, myc je,
przebierac???? przeciez nawet z jednym dzieckiem jest trudno a co dopiero z
dwoma.
Obserwuj wątek
    • aneta17 Re: jestem przerażona 30.12.05, 18:59
      A co dopiero z trzema.... jestem mama rocznych trojaczków i też miałam
      identyczne obawy. Ale zobaczysz ,że sobie poradzisz. Może będziesz tą
      szczęściara ,że zwłaszcza w tych pierwszych miesiącach pomoże ci mama może
      teściowa, a potem zobaczysz z każdym dniem jest łatwiej. Jest mnóstwo watków na
      tym forum jak inne mamy radza sobie z dwójką trójką. Poczytaj, mi te rady
      bardzo pomogły. Głowa do góry.
      Pozdrawiam serdecznie
      Aneta Ola Szymuś i Piotrus ( 18.11.2004 )
    • anula9910 Re: jestem przerażona 30.12.05, 20:00
      Dasz radę nie Ty jedna będziesz walczyła z bliźniakami. Ja jak się dowiedziałam,
      ze to dwoje a nie jedno dziecko to chodziłam i wyłam przez parę dni. Są plusy i
      minusy posiadania bliźniąt. Roboty na pewno jest, co niemiara wydatków
      masakrycznie dużo (niestety), ale wiesz jak to fajnie jest mieć dwóch takich
      szkrabów. Np. jedno dziecko nie bardzo posiedzi samo w kojcu a bliźniaki
      spokojnie, bo jest brat lub siostra i mają, z kim się pobawić, pogadać w
      ichniejszym języku a mama ma chwilkę dla siebie. Ogólnie jest dosyć wesoło z
      bliźniakami. Chociaż niekiedy naprawdę mam dosyć i myślę sobie, dlaczego akurat
      ja mam dwa ludziki na raz. Ale przynajmniej nie będziesz miała jedynaka i
      bliźniaki ponoć są mądrzejsze niż pojedyncze dzieci (to teoria pewnej pani
      profesor z polibudy) a ja twardo w to wierzę i w ogole są wyjątkowe sama zobaczysz.
      (Moje mają dopiero 8 miesięcy, więc moje doświadczenie w wychowywaniu bliźniąt
      też jest 8 miesięczne).
      Pozdrawiam i trzymaj się dzielnie, dobrze będzie.

• karolcia65 Re: jestem przerażona 30.12.05, 21:22
      Witaj,

I przestan sie martwic na zapas. Ja mam trojaczki, trzy sliczne dziewczynki,
      Krysie, Zosie i Natalke. Maluszki maja juz 12 tygodni i sa przesliczne. Jest
      roznie, czasem super, jak dzis smile a czasem siedze w kacie i placze, bo one nie
      placza, a dra sie jak stare przescieradla. Nie ma wyjscia, trzeba sobie
      poradzic. Jesli moge Ci cos radzic, nie badz przeswiadczona, ze spotkasz sie z
      tym czarnym scenariuszem. Bedzie, jak bedzie. I na pewno sobie poradzisz. W
      koncu nie Ty jedna masz blizniaki, wiec dlaczego u Ciebie ma byc gorzej, niz u
      innych.

Napisz prosze, jak sie czujesz, czy masz przeczucie co do plci, wybralas juz
      imiona? Pochwalisz sie, jakie?

Pozdrawiam serdecznie,

Karolcia z Zosia, Natalka i Krysia
      • gacek39 Re: jestem przerażona 02.01.06, 12:43
        Nie ty pierwsza i nie ostatnia. Temat ten wielokrotnie jest powtarzany na tym
        forum, popatrz na tematy jestem w szoku lub ciąża początkowa z końca 2005 r.
        Dasz radę, choć zapewne lekko nie bedzie. Postaraj się dobrze sobie
        zorganizować wszystko. Wiadomo,że wszystkiego sie nie da, bo wiele rzeczy
        bierze w łep przy niemowlakach, ale jeśli nawet nie spróbujesz tego zaplanować,
        będzie jeszcze ciężej. Rozmowa z ojcem dzieci, aby wiedział czego od niego
        oczekujesz, czy może wziąźć urlop po porodzie (bardzo wskazane) , zakupy
        łóżeczka( łóżeczek, wnienki, przewijaka,wózka, trochę ciuszków, pieluch itp,
        itd)a jeśli nie zakupy to przynajmniej pochodzić i zdecydować czego się chce.
        Ustalić, czy będziesz miała pomoc, czy też będziesz skazana tylko na siebie (
        podwójnie ciężko, ale nie jest to niewykonalne) . Sprawa ewentualnej opiekunki-
        bardzo ważne. Ciężko jest znaleźć zaufaną , uczciwą osobę do pomocy za
        niewielkie pieniądze. Lekarz dla dzieci, popytać wśród znajomych....
        A poza tym - nawet do nieprzespanych nocy można się przyzwyczaić. A muszę ci
        powiedzieć,że moje dziewczynki od ukończenia 2 miesiąca przesypiają całe nocki,
        budzą się rano ok 7 , a potem jeszcze śpią do 10, a nawet jak sie obudzą
        wcześniej to same się sobą zajmują. Zdarza się czasami jakaś gorsza noc, ale
        generalnie nie mogę narzekać. Czego i Tobie zyczę i trzymam kciuki. Zobaczymy
        za pół roku, jak zaczniesz doradzać innym młodym mamom.
    • gacek39 Re: jestem przerażona 02.01.06, 12:44
      no moze przesadziłam z tym pół roku, ale za rok napewno.
    • aja4 Re: jestem przerażona 02.01.06, 14:24
      Eeeeeeeee spoko to się tylko tak wydaje. Ja tam dośc błogo wspominam okres tuz
      po narodzinach jadły i spały w zasadzie, oczywiście kolki i wycia tez były i
      problemy zdrowotne itp… Zdecydowanie gorzej wspominam okres kiedy to zaczęły
      się same poruszac . Brrrrrrrr jedno leciało pod chustawke a drugie w kierunku
      gdzie nadjeżdżał samochód samochód nie wiedziałam które pierwsze ratowacsmile.
    • sandra123 Re: jestem przerażona 02.01.06, 18:20
      Ja też jestem przerażona !!!!!!!!!!!!!!!!

Wstydzę się do tego przyznać. Ciąża bardzo wyczekana, a na dodatek od razu
      mamy parkę więc jest SUPER. Wiem że nie ja pierwsza i nie ostatnia i są też
      trojaczki i więcej, ale......

Jak ja sobie poradzę ? Może z pomocą Forum ? Wśród moich znajomych są 2 pary
      bliźniaków - 3,5 letni chłopcy i 10 miesięczna dziewczynka i chłopiec.
      Niestety to co mówią ci znajomi nie napawa optymizmem i raczej mi współczują ze
      swego doświadczenia a nie podnoszą na duchu.....

Pozdrawiam
      s
    • muzyczka6 Re: jestem przerażona 03.01.06, 20:16
      nie ma co się przerażać, tylko zawczasu zorganizować sobie pomoc i przygotowac
      tatusia na 100 % zaangażowanie w wychowywanie blizniąt. Jak widac po tym forum
      wszystkie dajemy sobie świetnie radę, no dobra, moze większośc z nas smile), więc
      i Ty dasz!!!!!!! NIe martw się na zapas i po prostu ciesz się dzieciakami!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka