Dodaj do ulubionych

szklana forma do tarty

IP: *.warszawa.mm.pl 14.06.13, 23:16
zmienilam forme na szklana i po upieczeniu tarty nie mozna jej bylo oderwac od dna, w formie silikonowej nie bylo zadnego problemu. czy powinnam szklana forme smarowac tluszczem ? co robic aby tarta nie przywarła do dna ?
bede wdzieczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • squirk Re: szklana forma do tarty 14.06.13, 23:44
      Gość portalu: rowerek napisał(a):

      > zmienilam forme na szklana i po upieczeniu tarty nie mozna jej bylo oderwac od
      > dna, w formie silikonowej nie bylo zadnego problemu. czy powinnam szklana forme
      > smarowac tluszczem ?

      Mam formę ze szklanym, wyjmowanym dnem, smaruję ją tłuszczem i oprószam mąką, tarta odchodzi bez problemu.
      • bucefal_macedonski Re: szklana forma do tarty 15.06.13, 09:49
        Szklana z wyjmowanym dnem? Nie wiem, po co w ogóle w szklane formy do tart inwestować. Blaszka przewodzi ciepło zdecydowanie lepiej, jest lżejsza, zestaw blaszek można spiętrzyć zarówno przy przechowywaniu, jak i pieczeniu blaszka w blaszce, nie tłucze się, ostre krawędzie jak znalazł nadają się do przycinania brzegów, a i tłuszczem i mąką przesmarowywać nie trzeba: te dwie rzeczy są już w cieście.
        • squirk Re: szklana forma do tarty 15.06.13, 12:32
          bucefal_macedonski napisał:

          > Szklana z wyjmowanym dnem? Nie wiem, po co w ogóle w szklane formy do tart inwe
          > stować.

          Nie pisałam, że forma jest szklana (ma szklane dno, reszta to blacha) a ponieważ od 4 lat jestem z niej bardzo zadowolona nie interesuje mnie, co sądzą o niej inni.
          :-)
          • bucefal_macedonski Re: szklana forma do tarty 15.06.13, 17:40
            A ja nie pisałem, że mnie interesuje Twoja akurat szklana forma do tarty. Po prostu przydaność szklanych naczyń do wypieków oceniam dużo niżej od blaszek i się zastanawiam, co takiego w nich jest, że w ogóle na rynku się pojawiły. Ceramika jeszcze rozumiem, że się potrafi wdzięczyć na stole...
            • squirk Re: szklana forma do tarty 15.06.13, 17:53
              bucefal_macedonski napisał:

              > A ja nie pisałem, że mnie interesuje Twoja akurat szklana forma do tarty.

              Przypomniał mi się dowcip:
              Do sklepu z meblami wchodzi klient, rozgląda się, zastanawia, w końcu podchodzi do sprzedającego i mówi:
              - Interesują mnie drzwi.
              Na co sprzedający:
              - No to zaj***ste ma pan zainteresowania...

              Bez urazy, to tylko skojarzenie :-)

              Po pr
              > ostu przydaność szklanych naczyń do wypieków oceniam dużo niżej od blaszek i si
              > ę zastanawiam, co takiego w nich jest, że w ogóle na rynku się pojawiły. Cerami
              > ka jeszcze rozumiem, że się potrafi wdzięczyć na stole...

              Ja z kolei nie pojmuję fenomenu silikonu, ani to estetyczne, ani w dotyku przyjemne. Moja forma do tarty ma cienką, ale solidną blaszkę i dno z solidnego szkła, jestem z niej zadowolona. Mam też inna formę, całą z grubego szkła, taką na małą lasagne dla 2 osób, i też bardzo ją lubię. Jakoś się ze szklanymi formami "dogaduję" po prostu.
              :-)
              • bucefal_macedonski Re: szklana forma do tarty 15.06.13, 19:47
                Blaszek do pieczenia mam, tak lekko licząc przynajmniej 105, z czego większość zdecydowana do wypieku tart i tarteletek służy. Tak więc masz rację, zajefajne mam zainteresowania i ze szklanymi formami w tej ilości nie dogadałbym się. Rodowe kryształy i tak już bokiem kredensowi wyłażą.

                Silikon to już w ogóle inny temat, choć w czekoladnictwie sprawdza się, nie powiem. Natomiast nie wiem, jak ten cokolwiek miękki materiał miałby na czas wypieku usztywnić kruche ciasto na tyle, żeby foremne wyszło.
    • nowaczek1 Re: szklana forma do tarty 15.06.13, 00:18
      Zmienić z powrotem na silikonową. Szklana się nie sprawdza. Ja też kupiłem, ale tak jak ty, po pierwszej próbie odstawiłem. Silikonowa to jest to. Nic nie przywiera, po upieczeniu lekko wyginam brzeg i wszystko ładnie odchodzi.
      Szklana, to było jakieś nieporozumienie. Klei się, mimo wysmarowania tłuszczem. Pozdrawiam.
      • squirk Re: szklana forma do tarty 15.06.13, 00:27
        Ojej, zniknąłeś moją formę i wszystkie upieczone przez ostatnie 4 lata tarty - nie przywarła ani jedna ;-) U mnie się sprawdza, koleżanki też pieką w szklanych albo ceramicznych, żadna nie ma silikonu z jednym wyjątkiem ale nie chodzi o formę do tarty ale o keksówkę.
        :-)
    • Gość: miu Re: szklana forma do tarty IP: *.fbx.proxad.net 15.06.13, 11:31
      Masz dwa rozwiazania:
      -wysmarowanie + obsypanie bulka tarta, czyli metoda tradycyjna
      -ulozyc ciasto na papierze do pieczenia
      Obie sa dobre, nalepsza tradycyjna.

      Z silikonami bylabym bardzo ostrozna, pewno za piec-dziesiec lat okaze sie, ze sa raktoworcze albo powoduja jakas chorobe jak wiekszosc workow, plastykow, aluminim, itp. "wynalazkow".
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka