24.08.06, 21:43
Hej.Mam pytanie.Czy początkowe objawy ciąży bliźniaczej rożnią się od objawów
ciąży pojedyńczej?Czy objawy te są np. silniejsze?Jakie Wy miałyście objawy na
początku?
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Ania
Obserwuj wątek
    • ewa054 Re: objawy 24.08.06, 22:21
      Witaj. Raczej są podobne. Mnie mdliło i odrzuciło od kawy i słodyczy, które
      uwielbiam. I ogólnie tylko 5 razy wymiotowałam. Każda z nas przechodzi inaczej
      ciążę. Co pamiętam chciało mi się strasznie spać. Nawet po południu ucinałam
      sobie drzemkę. I donosiłam do 39 tygodnia ciąży. Co prawda byłam na zwolnieniu,
      ale w domu wszystko robiłam, nawet słoiki na początku 7 miesiąca. Jak możesz to
      się oszczędzaj, później czeka cię sporo pracy, ale też radości. Pozdrawiam.
      • aggy80 Re: objawy 25.08.06, 09:56
        ja na poczatku nie mialam zadnych objawow (oprocz braku miesiaczki smile pozniej
        troche urosly mi piersi, ale mdlosci i wymiotow nie bylo, az sie lekarz dziwil,
        ze tak dobrze znosze ciaze i juz jest ciekawy jak bedzie z nastepna (!) teraz
        jestem w 27 tc i jest spoko, chociaz brzuch robi sie wielki...
    • chrust5 Re: objawy 25.08.06, 11:11
      Ja mialam niestety bardzo silne mdlosci i wymioty, czyli nie ma reguly, maluchy
      dociagnely tak do jakiegos 16 tyg. Tak zreszta lekarz mi powiedzial, ze
      pojedyncze dziecko ma prawo tak szalec do 13 tyg, blizniaki dluzej. No i
      wykorzystaly czas na maksa...
    • mathiola Re: objawy 25.08.06, 11:36
      mna troche miotalo, w porownaniu z pierwsza ciaza czulam sie gorzej
    • husasia Re: objawy 25.08.06, 11:37
      U mnie - ogromna senność, spałam kiedy tylko mogłam, jakieś 12 godzin a dobę. I
      brzuch szybciej mi rósł - osoby postronne zauważały już w 2-3 miesiącu.
      • cytrusowa Re: objawy 25.08.06, 13:00
        no u mnie niestety gorzej niz zle, ale dwoch niezaleznych lekarzy popwiedzialo,
        ze na moje samopoczucie mają wplyw hormony ciazowe a nie mnogosc ciazy.

od początku mialam hiperstymulacje jako pierwsyz objaw ciazy (jestem po ICSI),
        potem nadeszly mega mdlosci, potem szarpanie nad kiblem na okrągło. w efekcie
        odwodnienie, kroplowki a teraz czopki.
        ale ogolnie to teraz jest o niebo lepiej - wciaz jestem na czopkach p/wymiotnych
        choc teraz meczą mnie tylko mdlosci, na pocz ciazy schudlam 7 kg, teraz do 18
        tyg. ciazy przybylo mi 5, takze jeszcze troche i dojde do wagi sprzed ciazysmile
    • anna_sla Re: objawy 25.08.06, 16:55
      Pierwszym objawem, że coś jest nie tak (bo nie wiedziałam jeszcze, że to
      bliźniacza ciąża) to to, że już w drugim miesiącu miałam problemy z zapięciem
      swoich spodni, w trzecim miesiącu już nie zapinałam do połowy zamków (a to był
      luty), a na początku czwartego już się całkiem z nimi pożegnałam.. Szybciej
      poczułam ruchy płodów (w pierwszej ciąży na przełomie 19-20, w drugiej
      bliźniaczej w 15-tym), ale ponoć w ogóle w drugiej ciąży szybciej się je
      odczuwa.. Poza tym ja miałam na początku drugiej ciąży dokuczliwsze problemy z
      sercem, które z resztą szybciej przeszły (w pierwszej ciąży przeszły wraz z
      urodzeniem się dziecka ;P) ale to jest indywidualna przypadłość..
    • teletombola1 Re: objawy 30.08.06, 01:08
      Początkowe objawy tak jak w ciąży pojedynczej, od 5 miesiąca byłam aktywna do
      godz.17 i już nie dawałam rady chodzić dłużej i stać, musiałam się polożyć i z
      biegiem czasu ta godzina się skracała. Chciałam coś zrobić i nie mogłam. przy
      końcu to już prawie cały czas leżałam. Donosiłam do 38 tyg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka