Dodaj do ulubionych

kolki pomocy

29.09.06, 20:57
dziewczyny pomocy moje dziecko ma kolki nie placze tylko sie drze i to tak
strasznie ze az serce sie kroji niewiem co robic dzisiaj darl sie dwie godziny
i to tak strasznie (tak jeszcze nie bylo)ze juzmialam jechac do szpitala ale
nagle usnol do tego ma przepochline czy wiecie cos na ten temat czy sie
wchlonie czy operacja tego bym nie chciala czy macie jakis lek na przepochline
co robic jak uspokoic dziecko prosze o porade bo niewiem juz co robic eliza
Obserwuj wątek
    • tusia21 Re: kolki pomocy 29.09.06, 21:05
      Moja corka miala.
      Niestety nic nie pomagalo. Trwalo do konca 4 miesiaca.
      Moge napisac ci sposoby innych, ktore moze tobie pomoga:
      dziek suszarki lub odkurzacza
      cieply oklad na brzuszek
      woda koperkowa
      masowanie brzuszka
      ciepla kapiel

Leki sa takie(od najslabszego):
      woda koperkowa
      infakol, esputicon, espumisan itp. podobno lefax jest dobry, ale nie ma go w
      Polsce. Dla nas najlepszy byl infakol
      debridat(na recepte)- u nas nie dzialal.

Prosze zrob dziecku badabnie moczu posiew kalu itp. Wszyscy mowia, ze to kolka,
      ale nie daj sie splawic.
      Mojemu dziecku wykryto pozno wade ukl. moczowego. Gdybym wtedy zrobila badanie
      moczu to juz bym wiedziala.

Życze cierpliwosci i duzo spokoju.
      • twixy Re: kolki pomocy 30.09.06, 09:45
        Podobno grape water jet dobry. Jeszcze nie wiem bo kolki przede mną. Pozdrawiam
        • tusia21 Re: kolki pomocy 30.09.06, 09:50
          to właśnie woda koperkowasmile
    • olki21 Re: kolki pomocy 30.09.06, 12:17
      Wiem co przeżywasz i gorąco współczuję.
      Moi chłopcy szaleli z powodu kolki(choć do tej pory nie jestem pewna czy aby na
      pewno)półtorej miesiąca.Był to koszmar!Krzyczeli dzień i noc o różnych
      porach.Robiliśmy rózne badania,przestrzegałam diety(wszystko co od krowy to
      zakazane),stosowałam infakol,espumisan,debridat,zioła i nic!
      Znajomy podał nam nazwę leku stosowanego od lat u niego w rodzinie.Pomogło!!
      SAB SIMPLEX -niemieckie kropelki kosztują 8euro.Może i twojemy maleństwu
      pomogą.Pozdrawiam
    • anna_sla Re: kolki pomocy 30.09.06, 12:37
      na kolkach się nie znam, ale słówko mogę powiedzieć odnośnie przepukliny.. Mój
      synek właśnie ma przepuklinę pępkową i podobno do roku czasu może
      się "wchłonąć", jeśli się jednak nie wchłonie to będą musieli zrobić zabieg..
      Przede wszystkim dziecku nie wolno za długo płakać a zwlaszcza wrzeszczeć (ale
      to chyba już wiesz ;P), często kłaść na brzuszku a pępuszek trzeba wciskać do
      środka, zaciągnąć skórkę (tak jakbyś chciała go zaszyć) i zakleić plastrem..
      Kupuje się takie specjalne plastry na przepuklinę, są drogie (u nas ponad 6zł
      1szt.) i powinny starczyć na 3 dni i nie szkodzi mu kąpiel. Ja jednak powiem
      szczerze założyłam go tylko raz nie trzymał mi nawet 2 dni, cały się postrzępił
      i rozlazł i po rozmowie z aptekarką teraz zaklejam zwykłym szerokim plastrem
      antyalergicznym na rolce (i zmieniam go codziennie)..
    • klaudynka111 Re: kolki pomocy 30.09.06, 13:00
      Moje dzieci nie miły kolki, ale możesz jescze zwrócić szczególną uwagę podczas kąpieli na brzuszki, aby nie były za bardzo odsłonięte, najlepiej okryj je pieluszką i co chwila polewaj ciepłą wodą. Podczas ubierania też uważaj aby nie schładzac za mocno. Najlepiej zrób im jeden dzień przerwy w kąpaniu (umyj tylko pupcie) i zobaczysz czy będą również płakały wieczorem. Co do przepukliny to mam mój jeden synek Mam nadzieję,że się wchłonie. Zaklejemy pępek rano a na noc plaster zdejmujemy. Kupiłam 5 cm plaster papierowy w aptece, przepuszcza powietrze. Plastry na przepuklinę są drogie i nie zdają egzaminu-trudno je założyć. Pępek wciskam do środka i zaciskam jak do zszycia linia pionowa. Zaklejam ok 10cm plastrem. Efekt już jest widoczny. Podobno jak nie wchłonie się do momentu, kiedy dziecko zacznie siedzieć to różnie może się to skończyć. Powodzenia. Acha. Koperkowa herbatka u niektórych powoduje wzdecia. Na początku, kiedy dzieci mocno się prężyły dawałam espumisan i Plantex. Teraz przepajam ich herbatką Hipa ułatwiającą trawienie. Jest o wiele bardziej wydajna. Nie wiem ile miesięcy mają twoje dzieci. Moje mają 4 i pół i zaczynają boleć je dziąsła też potrafią być bardzo marudne, ale pomaga żel Bobodent Kilka razy dziennie smaruję i jest spokój. Pozdrawiam.
    • monikgebicka Re: kolki pomocy 30.09.06, 14:29
      Witaj!
      Mój starszy synek miał i kolkę i przepuchlinę pępkową, a jeszcze alergię na
      mleko krowie.Doskonale Cię rozumiem też kilka razy wybierałam sie do szpitala,
      a pediatra była niemal stałym gosciem.Odnośnie kolki ja stosowałam plantex,
      wodę koperkową ale najlepiej pomagała suszarka, ciepłym powietrzem masowałam
      brzuszekkładąc swoją rękę na nim, by się nie poparzył, przez ubranka.Potem już
      sam szum suszarki uspokajał go i tak spaliśmy ja on i suszarka.Prawie do roku.
      Odnośnie przepukliny synek ma dziś 2lata i 8m-cy nie wchłonęła się i nie miał
      zabiegu. Moja pani doktor uważa,że skoro nie ma potrzeby ratowanie zdrowia czy
      życia można poczekać.ale pewnie przed pójściem do szkoły trzeba będzie to
      zrobić.nie powiększa się już.ma taki wystający pępuszek.
      Pozdrawiam! Dasz radę! pa
    • gosiapal Re: kolki pomocy 02.10.06, 19:34
      Na kolki polecam Sab simplex- pomógł moim bliźnięto, a było tragicznie.
      Nie ma tego leku w Polsce ale można kupić na allegro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka