-
do żurku ugotowanym na wywarze z żeberek, z marchewką, pietruszką,
ziemniakami, czosnkiem i grzybami?
bo nie jestem pewna czy smak grzybów będzie pasował z majerankiem...
-
-
Udało mi się wczoraj kupić doniczkę z żywym majerankiem. Jeśli ktoś z Was też
hoduje, to proszę o opis - ile wody, słońca, a co najważniejsze - czy robi
się z niego wielki krzaczor? Tzn - do jak wielkiej donicy trzeba go
przesadzić.
A wczoraj - chleb z masłem + pomidor + majonez + MAJERANEK.
Odkrycie!
-
wiem ,że wiele osób tutaj używa samodzielnie wyhodowanych ziół.Moja bazylia
juz jest duża,a majeranek zaczyna porastać zielonymi kulkami.Czy zrywać same
listki,czy z łodygami?Jak suszycie te zioła?wieszacie gdzieś na słońcu,w
cieniu, czy raczej delikatny nawiew przed piekarnikiem? jak długo? trzymać
potem w zakręconych słoikach? pokruszyć od razu, czy przed dodaniem do potraw?
-
no wlasnie, flaczkow nie robilam ze 20 lat, a tak w ogole to tylko kilka razy w zyciu
no i dzisiaj mnie naszlo, bo dostalam oczyszczone platy w supermarkecie, i ktos mnie nakrecil wspominkami ostatnio
chce przygotowac dobry wywar miesny, ale mam tylko wolowine, jagniecine z koscia i kurczaka (skrzydelka)
nigdy nie przyrzadzalam rosolu z jagniecina, ale mysle ze sie nada... potwierdzcie prosze
poza tym, czytalam na jakims blogu, ze dodaje sie tez pieprz ziolowy (oprocz sandardowych...
-
ostatnio eksperymentuję trochę ze smalcem, tzn. do przetapiam
słoninę i dodaję np. jabłko, cebulkę, majeranek, bazylię. A wy co
dodajecie do smalcu własnej roboty?
-
Kucharką jestem kiepską i ciągle mam dylematy :) Ot, na przykład przyprawy. W przepisach jest
napisane np do mięs: tymianek, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek. No tak ale czy te
przyprawy można dowolnie mieszać ze sobą i ile ich dawać? Na koniec czy od początku gotowania
czy smażenia? Według uznania? A skąd mam wiedzieć jak będzie smakowało na talerzu? Czym się
kierować?
-
Zwykle piekac kaczke porzadnie ja mylem, smarowalem olejem z odrobina soli, posypuwalem majerankiem i po jakis 2-ch godzinach pieklem z jablakami w srodku.
W tym roku troche sie wzorowalem na kaczce po pekinsku i dzien wczesniej 3 minuty kapieli we wrzatku, potem osuszenie, ostygniecie, smarowanie kilka razy bejca na bazie miodu, z wodka i przyprawami na bazie curry (druga sztuka miod+wodka+ sos sojowy i majeranek). Kruszenie w lodowce,przeplatane ponownymi smarowaniami, po kilkunastu godzin...
-
... uwaga, uwaga, to mój pierwszy raz - proszę o szybką podpowiedź!!! Mam
zamiar wysiać tytułowe do doniczek o średnicy 15 cm (wiem, wiem, lepsze
byłyby w kształcie prostopadłościanów "mini-pelargoniowe", ale takowych nie
zakupiłam). Na opakowaniach nasion piszą, że zawartość (1 g) wystarcza na
odpowiednio: dla bazylii - 300 roślin, dla majeranku - 1000 roślin. Czyli, że
ile i jak gęsto mam rozsypać :)?
-
Otóż wytapiam słoninę, uprzednio pokrojoną w kostkę.
Trwa to już strasznie długo i wydaje mi się, że kawałki słoniny już się nie
zmniejszają.
I co dalej? Wytapiać do końca?
To mój debiut, więc wybaczcie..
-
czy moglibyście w skrócie opisać, lub podać jakiś link, ewentualnie
polecić jakąś lekturę, dotyczącą ziół, a dokładniej do czego jakie
zioła pasują.
Jestem początkująca w kuchni i kompletnie nie wiem jakie zioła do
czego dodawać. Poza oczywistym połączeniem bazylii z pomidorami,
reszta to dla mnie czarna magia.
Pewnie są jakieś podstawowe zasady, co z czym łączyć.
Do czego pasuje np. tymianek, do czego cząber a do czego majeranek...
-
Jak się robi skwarki? Kupiłem trochę słoniny, wiem że trzeba to pokroić i do
garnka. Co tam jeszcze dodać, cebulę, coś jeszcze?
-
żeby nie przedobrzyć? a nie chcę kupować gotowych mieszanek a bardzo dawno
jej nie jadłam/gotowałam.
Na razie pływa w niej liść laurowy i odrobina soli
-
Spotkalam wiele przepisow na schab pieczony i pieczen wieprzowa
(karkowka, lopatka). W roznych przepisach sa uzywane rozne przyprawy.
Jakie, wedlug Was, przyprawy sa najlepsze, nadaja najlepszy smak
miesu wieprzowemu. Bardzo prosze o porade.
Pozdrawiam.
Dorota
Przepraszam, ale nie mam polskich czcionek.
-
-
Niedawno miałam spięcie z szefową na temat ogórkowej. Napiszcie mi proszę
drogie panie czy panowie: czy do swojej zupy ogorkowej dodajecie majeranek?
-
Nie cierpię flaków i nigdy nie robiłam, nie mówiąc o jedzeniu - odrzuca mnie
na sam widok. A akurat mój mąż uwielbia - i nieopacznie obiecałam, że mu
ugotuję. Człowiek czasem coś palnie tak głupio i bez namysłu... Pliz - jakiś
skuteczny przepis na flaki , tak krok po kroku i żeby dobry był, bo ja tego
na pewno w trakcie gotowania nie będę próbować......
-
czy oprócz majeranku coś jeszcze?
-
Chcialam upiec boczek w piekarniku, zeby byl na chleb, jakie przyprawy
dodac do niego? Dziekuje.
-
Dostałam gąskę z gospodarstwa ekologicznego i od wczoraj leży na balkonie bo
nie mam pomysłu co z niej zrobić.Liczę na pomoc kogoś kto miał z gęsiną do
czynienia, dodam jeszcze że tuszka waży ponad 3 kg i była to gęś o ciemnych
piórach z dłudą szyją chyba krzyżówka gęsi z kaczką.Myślałam aby ją upiec w
kawałkach a ponieważ nigdy gęsi nie jadłam nie chcę czegoś popsuć, no i czyo
tej porze roku piecze się gęsi . Pozdrowienia