Forum   majeranek

majeranek

(97 wyników)
  • do żurku ugotowanym na wywarze z żeberek, z marchewką, pietruszką, ziemniakami, czosnkiem i grzybami? bo nie jestem pewna czy smak grzybów będzie pasował z majerankiem...
  • no wlasnie, flaczkow nie robilam ze 20 lat, a tak w ogole to tylko kilka razy w zyciu no i dzisiaj mnie naszlo, bo dostalam oczyszczone platy w supermarkecie, i ktos mnie nakrecil wspominkami ostatnio chce przygotowac dobry wywar miesny, ale mam tylko wolowine, jagniecine z koscia i kurczaka (skrzydelka) nigdy nie przyrzadzalam rosolu z jagniecina, ale mysle ze sie nada... potwierdzcie prosze poza tym, czytalam na jakims blogu, ze dodaje sie tez pieprz ziolowy (oprocz sandardowych...
  • wiem ,że wiele osób tutaj używa samodzielnie wyhodowanych ziół.Moja bazylia juz jest duża,a majeranek zaczyna porastać zielonymi kulkami.Czy zrywać same listki,czy z łodygami?Jak suszycie te zioła?wieszacie gdzieś na słońcu,w cieniu, czy raczej delikatny nawiew przed piekarnikiem? jak długo? trzymać potem w zakręconych słoikach? pokruszyć od razu, czy przed dodaniem do potraw?
  • Udało mi się wczoraj kupić doniczkę z żywym majerankiem. Jeśli ktoś z Was też hoduje, to proszę o opis - ile wody, słońca, a co najważniejsze - czy robi się z niego wielki krzaczor? Tzn - do jak wielkiej donicy trzeba go przesadzić. A wczoraj - chleb z masłem + pomidor + majonez + MAJERANEK. Odkrycie!
  • ostatnio eksperymentuję trochę ze smalcem, tzn. do przetapiam słoninę i dodaję np. jabłko, cebulkę, majeranek, bazylię. A wy co dodajecie do smalcu własnej roboty?
  • Kucharką jestem kiepską i ciągle mam dylematy :) Ot, na przykład przyprawy. W przepisach jest napisane np do mięs: tymianek, sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek. No tak ale czy te przyprawy można dowolnie mieszać ze sobą i ile ich dawać? Na koniec czy od początku gotowania czy smażenia? Według uznania? A skąd mam wiedzieć jak będzie smakowało na talerzu? Czym się kierować?
  • Zwykle piekac kaczke porzadnie ja mylem, smarowalem olejem z odrobina soli, posypuwalem majerankiem i po jakis 2-ch godzinach pieklem z jablakami w srodku. W tym roku troche sie wzorowalem na kaczce po pekinsku i dzien wczesniej 3 minuty kapieli we wrzatku, potem osuszenie, ostygniecie, smarowanie kilka razy bejca na bazie miodu, z wodka i przyprawami na bazie curry (druga sztuka miod+wodka+ sos sojowy i majeranek). Kruszenie w lodowce,przeplatane ponownymi smarowaniami, po kilkunastu godzin...
  • ... uwaga, uwaga, to mój pierwszy raz - proszę o szybką podpowiedź!!! Mam zamiar wysiać tytułowe do doniczek o średnicy 15 cm (wiem, wiem, lepsze byłyby w kształcie prostopadłościanów "mini-pelargoniowe", ale takowych nie zakupiłam). Na opakowaniach nasion piszą, że zawartość (1 g) wystarcza na odpowiednio: dla bazylii - 300 roślin, dla majeranku - 1000 roślin. Czyli, że ile i jak gęsto mam rozsypać :)?
  • Otóż wytapiam słoninę, uprzednio pokrojoną w kostkę. Trwa to już strasznie długo i wydaje mi się, że kawałki słoniny już się nie zmniejszają. I co dalej? Wytapiać do końca? To mój debiut, więc wybaczcie..
  • czy moglibyście w skrócie opisać, lub podać jakiś link, ewentualnie polecić jakąś lekturę, dotyczącą ziół, a dokładniej do czego jakie zioła pasują. Jestem początkująca w kuchni i kompletnie nie wiem jakie zioła do czego dodawać. Poza oczywistym połączeniem bazylii z pomidorami, reszta to dla mnie czarna magia. Pewnie są jakieś podstawowe zasady, co z czym łączyć. Do czego pasuje np. tymianek, do czego cząber a do czego majeranek...
  • Spotkalam wiele przepisow na schab pieczony i pieczen wieprzowa (karkowka, lopatka). W roznych przepisach sa uzywane rozne przyprawy. Jakie, wedlug Was, przyprawy sa najlepsze, nadaja najlepszy smak miesu wieprzowemu. Bardzo prosze o porade. Pozdrawiam. Dorota Przepraszam, ale nie mam polskich czcionek.
  • Skwarki(7)

    Jak się robi skwarki? Kupiłem trochę słoniny, wiem że trzeba to pokroić i do garnka. Co tam jeszcze dodać, cebulę, coś jeszcze?
  • żeby nie przedobrzyć? a nie chcę kupować gotowych mieszanek a bardzo dawno jej nie jadłam/gotowałam. Na razie pływa w niej liść laurowy i odrobina soli
  • Ogórkowa(29)

    Niedawno miałam spięcie z szefową na temat ogórkowej. Napiszcie mi proszę drogie panie czy panowie: czy do swojej zupy ogorkowej dodajecie majeranek?
  • Mam imprezę i pomyślałam sobie by przygotować szynkę pieczoną. Wszystkie przepisy mówią o świeżej szynce czyli mięsku, zapeklowanej ze skórką i po ugotowaniu i okrojeniu skórki pieczonej w piekarniku. Mam pytanie czy ktoś próbował ominąć etap peklowania i gotowania i upiec szynkę nie mięsko,ale wędlinkę? Taką dużą 2-3 kg kupioną u rzeźnika? Już gotową do spożycia?
  • Chcialam upiec boczek w piekarniku, zeby byl na chleb, jakie przyprawy dodac do niego? Dziekuje.
  • czy oprócz majeranku coś jeszcze?
  • Nie cierpię flaków i nigdy nie robiłam, nie mówiąc o jedzeniu - odrzuca mnie na sam widok. A akurat mój mąż uwielbia - i nieopacznie obiecałam, że mu ugotuję. Człowiek czasem coś palnie tak głupio i bez namysłu... Pliz - jakiś skuteczny przepis na flaki , tak krok po kroku i żeby dobry był, bo ja tego na pewno w trakcie gotowania nie będę próbować......
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się